2021-12-03
🍜🍜《阿久根和牛拉麵屋》 喜歡日本🇯🇵!相信除了佢哋嘅文化氣息、明澄典雅嘅建築之外🏯,總離不開佢哋嘅美食😋!刺身、壽司、爐端燒、燒肉、大阪燒以至拉麵!每一樣都足以引起唾液腺澎漲和分泌😍😋😍😋!今日小編同呀大人,就走進旺角一間位處街市街尾轉角😙,唔太起眼但處處鄕下味嘅隱世日本拉麵店!🎏🎏🎎🎎🎏🎏🎎🎏🎏🎏🎎🎏🎎🤎 燒牛肩胛拉麵配濃蝦湯 HK$98▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️上枱香噴噴😆!呀大人搶呷頭啖湯:嘩!好鮮好濃蝦香味呀!濃蝦🦐湯不是龍蝦🦞湯,但佢真係有超香嘅海鮮湯味,應該話係蝦頭膏飄香😙!牛肩胛上沾滿了黑椒粒和白芝麻😍,咬落肉汁鮮嫩,有彈性😆,BBQ香和牛味濃厚👍🏻!除了牛肩胛外,還有超濃蛋香又帶甜滑嘅流心溫泉♨️蛋🥚、紫菜、木耳絲、筍絲、大蔥!材料豐富,一碗拉麵已經超飽😋!🤎 炙燒豚肉拉麵配黑蒜濃湯 HK$88▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️真係要講講兩碗嘅主角:拉麵😎!阿久根嘅拉麵比部分坊間拉麵店的更夠firm😋!夠爽身!完全沒有黏笠渴喉的感覺,但又超級掛湯👍🏻👍🏻😋!炙燒🔥豚肉的肥、花、肉之間層層分明,肥嘅油香、花嘅軟糯、肉嘅瘦嫩質感!表面還有好靚炙燒的痕跡!一啖咬落去口感豐富!加上香
《阿久根和牛拉麵屋》
🎏🎏🎎🎎🎏🎏🎎🎏🎏🎏🎎🎏🎎
🤎 燒牛肩胛拉麵配濃蝦湯 HK$98
🤎 炙燒豚肉拉麵配黑蒜濃湯 HK$88
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
真係要講講兩碗嘅主角:拉麵😎!
炙燒🔥豚肉的肥、花、肉之間層層分明,肥嘅油香、花嘅軟糯、肉嘅瘦嫩質感!表面還有好靚炙燒的痕跡!一啖咬落去口感豐富!加上香到裂嘅黑蒜濃湯的加持,每口咀嚼都帶住不同層次嘅滿足🈵️❤️🔥!
🤎 章魚小丸子 $48
🤎 鹿兒島流心芝士薯餅 HK$28
🤎 唐揚雞件 HK$38
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
小丸子有4⃣️粒,估唔到佢熱辣辣🔥而且材料十足無欺場,唔係外邊街一口粉團嘅感覺😚。小編唔經唔覺食咗3⃣️粒,比呀大人啤住咗😆😆!
流心芝士薯餅一開二,中間芝士太流心😉,如果加多少少薯仔🥔份量會加分!
唐揚雞🐥都有成5⃣️件!HK$38嚟講CP值都高😋!不會炸過火🔥,味道亦剛好到位🌟,附點沙律醬。呀大人覺得加點點薑汁更可以消炸物火氣。
🎏🎏🎎🎎🎏🎏🎎🎏🎏🎏🎎🎏🎎
後記:阿久根雖然係小店,但由店外到店內,裝潢、佈置、設計以至枱上小物,處處都是小店所花的心思,走進小店內,真係有種返了鄉下拉麵館嘅感覺😍😍!
兩碗拉麵、三款小食,盡顯小店的用心細作。阿久根!已收為小編回頭率100%的小店名單!
……………………..ShopInfo……………………..
📮 阿久根和牛拉麵屋
🎏 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
預訂自取☎️ 2388 5468
…………………………………………………………..
#SofoodSogoodsochill #阿久根和牛拉麵屋 #旺角美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood