2018-09-16 103 瀏覽
餐廳裝修十分滿意,菜式也十分精緻不敢手機吃完又吃。喜歡餐廳環境裝修有吧枱也有卡位,可以跟廚師有一個好好嘅溝通,也可以選擇與你的朋友和伴侶自成一角,享受二人的世界。叫了一口牛、牛舌、雞腎、雞翼串燒,上菜也很快,我們還叫了啤酒配搭,味道一流!除咗有串燒之外也有多款刺身揀選,當然點選的是三文魚和吞拿魚,拖羅入口即溶,完全食到日本的那個味道和享受,值得一去!
餐廳裝修十分滿意,
菜式也十分精緻不敢手機吃完又吃。
也可以選擇與你的朋友和伴侶自成一角,享受二人的世界。
完全食到日本的那個味道和享受,值得一去!
2018-05-16
  • 刺身
2018-09-13 117 瀏覽
突然很想食日本野 ,所以今日lunch同同事去了旺角區的「長阪燒」!一出電梯,就望到很多酒桶裝飾,很有日式藝術風格!職員很迅速安排座位給我們!一入店內,覺得店內空間寬敞,光線柔和,很舒服!在行入店內途中,我巳被個蠔吧深深吸引了!所以一坐低就向職員查詢!原來呢個Oyster Set係夜晚先有,但職員唔想我咁失望,所以都俾我order! 我order左$128 的尊貴生蠔套餐! $128 的尊貴生蠔套餐:有半打生蠔,3隻Regal & 3隻Stella Maris;Regal Oyster 能品嘗到有鹹味又帶丁點海水味。而Stella Maris Oyster 比較重味些,又creamy些。兩款蠔都能品嘗蠔的鮮味,吃能很開心、很滿足!$138 原條汁燒鰻魚飯:一來到我同朋友都嘩嘩聲,原條鰻魚又長又厚身,蓋了整個飯上面,淋上充滿醬油而濃甜的鰻魚汁! 而且飯粒很軟,配上這條長長的鰻魚一起食,簡直令我同朋友讚不絕口!$78 滿瀉角切魚生飯: 一來到我地巳被這碗魚生飯吸引住! 因為碗就好迷你,但係魚生堆到成座塔咁高,果然與名一樣「滿瀉魚生飯」!這碗飯用了不同的刺身砌成:有玉子、三文魚、蝦、劍魚腩等
$78 滿瀉角切魚生飯: 一來到我地巳被這碗魚生飯吸引住! 因為碗就好迷你,但係魚生堆到成座塔咁高,果然與名一樣「滿瀉魚生飯」!這碗飯用了不同的刺身砌成:有玉子、三文魚、蝦、劍魚腩等等,刺身十分新鮮的!以呢個價錢來說,真係超值!

這餐日本料理店午餐的CP值很高,是不可錯過的選擇!
2018-09-12
  • 原條汁燒鰻魚飯
  • 滿瀉角切魚生飯
2018-09-12 106 瀏覽
自上次食完樓下的一間 cafe之後, 就發現了這間長阪燒, 同朋友話要搵日一齊試, 今日終於有機會啦。估唔到係呢座大廈可以搵到間裝修得咁日本FEEL 既餐廳, 感覺好高級, 枱與枱之間好有空間感, 樓底好高, 有落地玻璃, 坐得好舒服。我地好開心被安排坐bar 枱, 可以望住D 新鮮既海鮮同剌身, 又可以望住廚師認真煮食個樣。呢到既lunch set 有好多選擇, waiter見我地有選擇困難症都會主動介紹同推介食物, 佢推介左汁燒原條鰻魚井飯($138), 滿瀉角切魚井($78),我地就更係一於試下啦。每個lunch set 仲有一個麵豉湯配的。滿瀉角切魚井($78), 一上枱滿瀉既感覺真係好吸睛, 所以個名真係無改錯。 井飯有三文魚粒, 蟹籽, 油甘魚粒, 帶子粒, 蝦, 三文魚籽, 青瓜粒。個飯滿到不知從可入手呀。將全部料混埋一齊, 加少少醬油, 少少wasabi一齊食, 咁就好豐富啦。汁燒原條鰻魚井飯($138), 一上枱真係嘩左一聲, 長度有我手臂咁長,好肥美, 鰻魚汁滿滿, 鰻魚下有仲有充滿蛋汁既日本米, 拌勻一齊食, 正!呢個鰻魚井飯份量足足夠2 個人食, 所以$138

滿瀉切角魚井

汁燒原條鰻魚井飯($138), 一上枱真係嘩左一聲, 長度有我手臂咁長,好肥美, 鰻魚汁滿滿, 鰻魚下有仲有充滿蛋汁既日本米, 拌勻一齊食, 正!呢個鰻魚井飯份量足足夠2 個人食, 所以$138 真係抵食。
汁燒原條鰻魚

另外, 我地見到隔離枱有生蠔, 忍唔住問下waiter, 原來有個oyster set, menu 雖然係寫夜晚先有, 但原來問下, 餐廳都可以照做的。
所以鍾意食生蠔既朋友, 不防可以問下waiter。個oyster set 都好抵食, $128 包6 隻法國蠔, 配杯白酒, 因為我地唔飲得酒, 餐廳就配杯蘋果汁俾我地,so nice. 佢地有個生蠔bar, 大家可以睇到生蠔款式, 睇到師父點樣處理生蠔,  所以食得開心又放心。2 款法國生蠔都好大隻, 好海水味, 食得出鮮味。
法國生蠔6 隻
聽講呢到夜晚仲好FEEL, 搵晚要再黎試下。
2018-09-12
滿瀉切角魚井
汁燒原條鰻魚
法國生蠔6 隻
2018-09-10 91 瀏覽
看openrice食評找地方吃飯,看見這間新新的日本店,還記得上次來過這橦大廈的好印像,便決定再來試試!坐下來聽店員介紹,才知道原來是跟樓下一層的餐廳同一集團!看裝潢估計這集團的餐廳質素有一定保證點了店員推薦的定食套餐-御殿之山盛:餐牌介紹有海膽、帶子、三文魚和吞拿魚!定食上枱時主菜邊有搭配三文魚子沙律好好吃!沙律醬不會太多三文魚子又新鮮開胃!主菜又是另一個驚喜,原本都擔心太多刺身會太膩,原來海膽會吞拿魚蓉底下是壽司卷!完完全全平衡了整份定食感覺很滿足!!!

坐下來聽店員介紹,才知道原來是跟樓下一層的餐廳同一集團!
看裝潢估計這集團的餐廳質素有一定保證

定食上枱時主菜邊有搭配三文魚子沙律好好吃!
沙律醬不會太多三文魚子又新鮮開胃!

完完全全平衡了整份定食感覺很滿足!!!
2018-08-29
午餐
2018-09-06 160 瀏覽
難得嘅假期,同老公出去行下先。喜歡喺閒日放假,街上特別寧靜,輕輕鬆鬆又喺時候搵野食醫下肚子。今日老公帶左豬黎左呢間以主打爐端燒嘅日式料理店「長阪燒」食午餐。雖然樓下大街附近嘅環境真係唔太吸引,但一入到去,完全係兩個世界,感覺舒適。室內佈置充滿和風,門口用左一排排嘅清酒桶作為裝飾,磚牆上繪畫左日本女士,四周裝潢優雅。餐廳有數張餐枱之外,也設有卡位和爐端燒吧座位,空間闊落乾淨,有良好嘅用餐環境,喺香港黎講實在罕有。我地揀左爐端燒吧枱坐,吧枱上放滿新鮮嘅海鮮,鮑魚同聖子仲郁郁下,魚類種類多,亦都有標價,價錢平民化,好似去左日本食飯,別具風味。午市嘅選擇都幾多,唔貴。我地叫左個滿瀉角切魚丼,真係滿瀉咁濟。豐盛多彩,一碗結集各式海鮮,包括三文魚、蟹子、油甘魚、帶子、甜蝦等新鮮嘅食材,油甘魚肉身油脂較高,非常美味。而三文魚及甜蝦,前者色澤亮麗,入口甘香味美。而後者則鮮甜爽嫩。帶子大粒厚肉,同樣鮮美。食嘅時候即使唔加蘸醬油亦都覺得好好味,可見海鮮嘅新鮮程度有幾高。另外有薑片作拌菜,甜酸又帶點微辣,與白飯同食,非常開胃。另一佳作係大個隻手掌嘅汁燒原條鰻魚丼,條鰻魚好好好好好長,真係長過隻手掌呀,厚度十

午市嘅選擇都幾多,唔貴。

滿瀉角切魚丼

另一佳作係大個隻手掌嘅汁燒原條鰻魚丼,條鰻魚好好好好好長,真係長過隻手掌呀,厚度十足!可以用肉厚多汁黎形容,咬落肉質好綿,魚肉嫩滑,而個燒汁好香濃,呢個價錢食到個咁正嘅汁燒饅魚飯真係好抵。呀豬媽最喜歡食饅魚,影相俾佢睇都已經令到佢流晒口水,所以豬下次一定要帶埋呀豬媽。

真係大過手掌

鰻魚下面仲有隻蛋添

由於經理話今日嘅海膽非常靚,本身想叫個大膽鬼,即係大嘅海膽飯,不過都擔心食唔到,最後叫左個特上手握壽司拼盤,食手握壽司就能睇到師傅嘅功架。由切魚、握飯、以至調味,師傅都盡顯真章。本碟壽司賣相鋪排不俗,裏面包括海膽、象拔蚌、珍寶赤蝦、油甘魚同赤身。其中豬最期待嘅海膽,完全冇腥味,味道新鮮甜美,質感挺身唔會溶溶咁。另外珍寶赤蝦,有一隻手指嘅長度,而且肉質鮮甜爽口。整體而言,壽司刺身用料新鮮,手握大小適中,飯團密度理想,用筷子夾起係唔會散開。

特上手握壽司拼盤

海膽手握壽司

店員服務態度非常好,對長阪燒留下美好嘅印象😊
滿瀉角切魚丼
特上手握壽司拼盤
海膽手握壽司
2018-09-04 3443 瀏覽
長阪燒依間餐廳非常高質素,餐廳內的裝修非常靚,好似置身日本築地內,餐廳主打日式料理,而且係非常正宗環境真係幾靚裝修好有心思!見到餐牌都有好多種類,仲有生蠔做緊推廣優惠,坐喺長餐枱面對住司傅們,我們之間有一些木盤,每款都是超新鮮嘅海鮮。店長細心跟我地介紹,最後選了 “滿瀉角切魚丼“,丼上被三文魚,三文魚籽,蟹籽,帶子,甜蝦同油甘魚舖滿,完全零空隙,份量十足,三文魚同帶子啖啖肉,而且甜蝦都好鮮甜,三樣都好新鮮。原汁燒鰻魚飯,條鰻魚好長,成隻手臂長,厚度十足,鰻魚夠厚肉,肉質軟腍,鰻魚醬亦足夠,甜甜的很好味,可以用肉厚多汁來形容,咬下肉感好綿,魚肉嫩滑。特上手握壽司拼盤,有海膽,珍寶赤蝦,象拔蚌和赤身壽司。壽司師傅即場切俾我地,十分鮮甜,刺有一定既厚度,啖啖都充滿住鮮味。海膽非常鮮甜,真係一試難忘,赤蝦同象拔蚌都十分鮮甜爽口,肯定係日本新鮮空運,因為蝦一吾新鮮就會有苦味。整頓飯的食材本身巳經很出色,有如此水準巳是相當難得,裝潢正宗和式風格,地方寬大寧靜,適合朋友品嚐美食及共聚暢飲,是一個不錯的好地方。
長阪燒

特上手握壽司拼盤,有海膽,珍寶赤蝦,象拔蚌和赤身壽司壽司師傅即場切俾我地,十分鮮甜,刺有一定既厚度,啖啖都充滿住鮮味。海膽非常鮮甜,真係一試難忘,赤蝦同象拔蚌都十分鮮甜爽口,肯定係日本新鮮空運,因為蝦一吾新鮮就會有苦味。

2018-09-04
2018-09-04 128 瀏覽
長阪燒是一間裝修華麗的日式居酒屋,吧枱前有多種新鮮的魚類讓食客選擇,絕對是餐廳的一大賣點。跟朋友二人先點了杯水果酒,味道甘香是餐廳特別調校,食物先來是生蠔拼盤,三種不同種類各有特色,全部都新鮮爽口。然後有壽司拼盤,帶子和油甘魚壽司都很肥美,還有我最愛的花之戀壽司。最後是串燒拼盤,有雞軟骨、豬腩肉、雞翼等等,分量充足製作用心,味道不會太鹹。總括而言,餐廳食物質素良好而且價錢合理,我們都很享受這頓晚餐!
2018-09-03 110 瀏覽
由朗豪坊出來大約100米在街邊看到易拉架那吸引的圖片,沒多想就直上二樓的長阪燒。一上樓在在門口就聞到一陣海水味,原來門口轉彎放了幾盆即開的生蠔。裡面的環境很舒適,燈光亮度溫和,令人很放鬆。坐下不久就陸陸續續來客人,看來我沒有選錯地方。服務員的服務態度非常好,一一為我介紹人氣菜式,最後點了半打生蠔和原條鰻魚飯。服務員讓我從左開始吃,吃完便知道為什麼😁。每隻生蠔都很肥美,充滿了海水的味道,可見十分新鮮。平時吃日式多數選三文魚便當🍱,這次試試推薦的原條鰻魚,哇塞~太有驚喜啦~沒想到鰻魚跟我手掌差不多大😄,分量太十足了吧。色香味俱全,色澤光亮,沒有燒焦,熟度和燒汁鹹度剛剛好,香噴噴必須趁熱吃。飯上面的溫泉蛋我沒有小心處理,蛋黃流出來搞髒了桌面,真是失禮。

原條汁燒鰻魚飯

原條汁燒鰻魚飯
2018-09-03 103 瀏覽
今日睇完醫生,正當在想有什麼好吃,經過朗豪坊附近,見到有間日本餐廳午市是不設加一,只是$68起,便上去一試。餐廳環境與裝潢真的很不錯,門口有一排日式燈籠排放著,時尚又不失高雅的裝修,加上寧靜的環境,感覺有點高級。其實心裡當時還有點擔心價位會不會很高,本想先看看餐牌,但服務員很熱情的款待,所以便座下來了。午餐的選擇大概有十多款,最吸引到小妹的目光當然就是魚生飯,魚生飯也有很多不同的款式,喜歡吃海膽的更可以選擇大膽鬼。其實看上去,每一款也相當吸引,而且價錢相當親民,正當在猶疑選那一款的時候,經理介紹特選御膳是相當漂亮的,所以最後便選了這個~原來晚餐還有生蠔set,$198便可享有一打生蠔及一支白洒,很吸引😍😍😍特選御膳$138上枱的時候,真的感到超級驚喜,整個set 排得相當美侖美奐,而且意想不到是重量級的份量,魚生的份量超級大堆頭,單看已經超級興奮。魚生的數量真的多到不行了,有海膽,油甘魚,帶子,三文魚,甜蝦,還有蟹籽沙律。伴碟的生魷魚也很好吃不單止賣相,連味道也很不錯,所有的海鮮和魚生片也相當新鮮海膽的顏色光澤亮麗,鮮味十足,吃完還齒頰留香甜蝦非常大隻,差不多有一隻手掌之大,味道鮮甜廚

特選御膳$138

伴碟的生魷魚也很好吃

不單止賣相,連味道也很不錯,所有的海鮮和魚生片也相當新鮮

海膽的顏色光澤亮麗,鮮味十足,吃完還齒頰留香

甜蝦非常大隻,差不多有一隻手掌之大,味道鮮甜

廚師非常貼心,飯𥚃還藏有蛋和青瓜,這樣一來,吃到底的時候也不會感到乏味!
最後以麵鼓湯作結,整餐lunch 非常滿足,而且也沒有加一,下次要再來吃😋😋

2018-08-29 98 瀏覽
旺角有間日本餐廳,環境雅緻,位於樓上,好多朋友食完都推薦,我都要一試其虛實。餐廳內裝潢好有日式風,木系為主的設計,和諧舒服。中午有set lunch,基本上由七十至百幾元不等。有刺身便當,拉麵熟食,任君選擇。由於我本身愛好熱食,所以點了個鰻魚飯。價錢$148。個個餐都有餐湯麵豉湯,熱騰騰的好吸引。原汁燒鰻魚飯$138。條鰻魚好長,成隻手臂長,厚度十足!可以用肉厚多汁來形容,咬下肉感好綿,魚肉嫩滑。燒汁好香濃。烓到有少少焦香,惹味十足。飯粒疏密有致。不但賣相吸引,食落仲比賣相要好得多。
餐廳內裝潢好有日式風,木系為主的設計,和諧舒服。
個個餐都有餐湯麵豉湯,熱騰騰的好吸引。
原汁燒鰻魚
原汁燒鰻魚飯$138。
烓到有少少焦香,惹味十足。飯粒疏密有致。
不但賣相吸引,食落仲比賣相要好得多。
2018-08-23
原汁燒鰻魚
2018-08-29 89 瀏覽
今日放工想食下日本野朋友帶我去旺角一間居酒屋都幾方便 但原來係一棟住宅大廈入面去到環境真係幾靚裝修好有心思見到餐牌都有好多種類仲有生蠔做緊推廣優惠所以我地就叫左set法國生蠔蠔身不算肥大 但味道濃 鮮味係口入面久久不散食生蠔當然配下wine叫左一白一紅酒 仲加入時令生果好抵飲 $38/杯再黎叫左幾款壽司吞拿魚腩 帶子 蟹肉棒 花之戀非常新鮮 鮮甜 帶子好厚身仲再叫多幾款燒物燒大蝦又幾惹味明太子雞小肉出面比較少吃到配上明太子味道又幾夾黑豚大蔥串 食落一咸一淡 味道剛剛好仲有牛舌 免治雞肉捧都燒得非常入味朋友果然介紹冇錯 價錢平民價 服務又好
今日放工想食下日本野
仲有牛舌 免治雞肉捧都燒得非常入味
朋友果然介紹冇錯 價錢平民價
服務又好
2018-08-29 75 瀏覽
上次同朋友黎食過呢間居酒屋覺得好抵食環境又靚地點又方便!決定再encore環境真係好有日本感覺裝修得好有特色 上次黎試左一人餐今次就散叫 見到今次推出左好多優惠餐牌有串燒又有刺身仲有生蠔試左兩隻好細既蟹仔炸得好脆我地叫左個Oyster Set有6隻黎自法國既regal生蠔肉身不算肥大 海水味適中 但蠔味極濃食蠔緊係要有wine叫左一杯白酒一杯紅酒每杯酒入面都有時令水果好有果香味壽司拼盤有花之戀 帶子 吞拿魚腩 蟹肉捧壽司全都好新鮮最後叫多個串燒拼盤有大蝦 燒得好惹味明太子雞小肉 好特別 味道好夾黑豚大蔥串 牛舌 免治雞肉捧全部都燒得好入味又唔會燒得好乾好抵食一餐 店員又好好招呼不停添水 換碟 值得再來!
上次同朋友黎食過呢間居酒屋覺得好抵食
環境又靚地點又方便!
決定再encore

全部都燒得好入味
又唔會燒得好乾

串燒拼盤
好抵食一餐 店員又好好招呼
不停添水 換碟 值得再來!
Oyster Set
串燒拼盤
2018-08-28 73 瀏覽
喺旺角超容易搵到嘅一間日本餐廳。樓下已經有侍應喺度等候我們,知道我哋book咗位,好友善咁帶我地上樓。想到去見到有人即時新鮮開好,然後安排我哋坐吧枱,對住廚師食嘢別有一番風味。經理好好咁介紹左幾樣餐廳新出食物,有來自唔同地方嘅oyster,壽司拼盤,串燒拼盤。其實仲有好多唔同嘢食,但真係太飽了,下次一定會來試其他東西. 最令人興奮,就係裏面嘅裝修好靚,好啱一大班人你慶祝。有唔同嘅清酒,地方亦都好大,闊落。今晚真係過得很開心哦。
2018-08-25 74 瀏覽
好驚喜美味既日本懷石料理,擺設好精緻,每一道菜都好細緻仲有專人從旁細心講解係物野,仲要依家做生蠔優惠一打都唔洗$200仲要每叫一打就送一支白酒,飛常抵食。而懷石套餐有好多特別的食物,好多都係第一次食到需然份量睇落好似好少,但因為都有好多道菜色所以食到最後真係好飽,味道特別又驚喜真係好岩商務食,仲要可以包房食同飲酒真係好有私隱同一班朋友玩得顛都冇問題,唔驚會影響到其他人。而最後再訂定的甜品就係好正,雖然好飽但都忍唔住食晒佢,仲有條白粟米真係好超清甜下次一定會再來幫襯
下次一定會再來幫襯
2018-08-23
  • 刺身
2018-08-22 2755 瀏覽
旺角砵蘭街189號雖然算不得是一幢食廈,但在1樓和2樓分別有兩間食肆進駐,位於1樓的名叫「茶聊」,是一間台式喫茶店,位於2樓的,則是一間名叫「長阪燒」的日式居酒屋。這兩間食肆我最近都有幫襯過,就先說說這間「長阪燒」吧! 這次到來,吃的是晚餐,店子設計頗有東灜色彩,讓人彷如身在日本之中。 這晚胃口不大好,只是簡單地點了一份「雞串燒拼盤」和數件「壽司」。「雞串燒拼盤」包括雞皮串、雞腎串、雞膶串、雞軟骨串和雞翼五款串燒。當中以「醬燒雞膶」最得我心,最好味。其他各款串燒,燒得不過不失,不算很好,也不算差。 也點了六款「壽司」好像三文魚、甜蝦、帶子、油甘魚等,各款壽司的材料都算新鮮,而且各款魚蝦以至帶子都是厚切,味道也過得去。 簡單的一頓晚餐,只得一個人吃,難免單調,要是下次再來的話,還是找個伴好些。