2021-08-12 166 瀏覽
星期五本想找一間便、靚、正的刺身/蠔店同女朋友食,最初因為看見很多正面評價所以才選擇這間。後來才發現很多食評為線稿,食物質素及員工態度亦欠佳,本人對是次體驗十分失望。餐廳環境及食物賣相亦不錯,唯刺身壽司有根,且不新鮮,比爭鮮司壽還要差的質素,食物素質及價錢相當不合理,而蠔方面,因為價錢平均2x一隻,因此不夠鮮味是可以理解的。而本想好好與女朋友溝傾,慢慢享用白酒,唯因為設有90分鐘時限而被逼趕快飲完。因此對此次體驗十分不滿,不建議喜歡食壽司或蠔的人士來吃。
2021-08-06
2021-08-11 122 瀏覽
第一次黎<長阪燒>~估唔到旺角都有啲氣氛咁日本既居酒屋🏮<海膽天婦羅>用紫菜包住海膽一齊攞去炸。海膽甘甜幼滑,完全無擔心既苦澀味。以$118有4件黎講,CP值超高😳<釧路活海鰻>係汁燒海鰻配上幼葱、日本芥末、山椒。外皮燒到香脆,魚肉厚身彈牙,唔同平時食開燒鰻魚既入口即溶。如果鍾意食魚超推薦🐟🥰<三文魚子壽司>啲三文魚子多到瀉出嚟🤤 而醬漬既味道都啱啱好~<海膽壽司>又係超足料,同海膽天婦羅應該係用同一款海膽,都係甘甜幼滑我地仲叫左好多樣燒物~有月見免治雞肉棒、牛舌、牛肋肉、醬燒海苔年糕、日本鵪鶉蛋同燒菠蘿<南瓜雪芭>平時見開原個蜜桃或者柚子雪芭,呢度仲有得揀原個南瓜雪芭🎃🍨 食落似雪凍既南瓜奶露,份量都唔細,兩個人食一個剛剛好~
第一次黎<長阪燒>~估唔到旺角都有啲氣氛咁日本既居酒屋🏮

<海膽天婦羅>

<三文魚子壽司>
啲三文魚子多到瀉出嚟🤤 而醬漬既味道都啱啱好~
<海膽壽司>
又係超足料,同海膽天婦羅應該係用同一款海膽,都係甘甜幼滑

<南瓜雪芭>
2021-08-10 138 瀏覽
平時好少去旺角食飯,朋友推介呢間,話好抵食,上到去都算企企理理,叫咗條魚原條做 sashimi,新鮮但無咩味,普普通通啦;叫咗八隻即開生蠔,大大隻,都幾好肉。個餐廳名叫長阪燒,所以對佢嘅串燒抱好大期望,可惜有啲失望。燒原隻魷魚上枱唔熱的,燒日本雞翼$28一隻,係好大隻但燒得唔夠香口,同埋日本雞好瘦,無油香,下次都係食返普通雞翼,燒番薯又苦苦地,豬肉串又乾,燒飯團等咗超過半個鐘先黎,最好食係燒雞泡魚干。

2021-08-06
2021-08-09 83 瀏覽
小妹一直都bookmark左E間長阪燒好耐, 今晚終於book到位同朋友一齊試😆!!一入到去就見到大大張L型吧枱, 店員安排左我地坐係吧枱, 前面擺哂好多唔同嘅時令食材同是日食材, 非常壯觀😯!! 餐牌上有多款刺身, 壽司, 小食, 串燒, 主食, 甜品, 仲有一d限定優惠set!🌟佃煮合桃小女子E款其實係焦糖合桃加埋咸魚干仔嘅前菜嚟, 味道甜甜地幾好味🌟季節限定生蠔SET生蠔同鮑魚Set最近做緊優惠, 於是小妹就揀左生蠔Set試下, 生蠔Set有幾款組合, 小妹揀左一杯白酒配4隻生蠔淺嘗淺嘗, 生蠔肉質鮮甜爽口富濃郁海水味, 配上白酒令葡萄嘅果甜味更加突出🌟活北寄貝刺身北寄貝肉質肥美厚實,甘甜鮮美🌟松葉蟹膏多士🦀🍞多士外脆內軟, 塗上鮮味十足嘅松茶蟹膏, 鮮香味濃🌟松葉野蟹腳天婦羅🦀天婦羅炸得岩岩好, 外層夠熱夠脆, 蟹腳肉質爽甜鮮味🌟燒日本雞皮🐔雞皮外脆內軟好香口, 即使擺左一陣都依然好香脆🌟鹽燒豚拖羅🐷豚拖羅咬落好juicy, 油脂甘香, 肥而不膩🌟燒三文魚飯團🐟🍙飯團外層焦香帶脆帶微微紫蘇香, 入面包有三文魚, 食落幾香口🌟肝醬鮑魚鮑魚口感質感爽脆, 彈性十足而且醬汁濃郁甘香,

🌟佃煮合桃小女子
E款其實係焦糖合桃加埋咸魚干仔嘅前菜嚟, 味道甜甜地幾好味

🌟季節限定生蠔SET

🌟活北寄貝刺身
北寄貝肉質肥美厚實,甘甜鮮美

🌟松葉蟹膏多士🦀🍞
多士外脆內軟, 塗上鮮味十足嘅松茶蟹膏, 鮮香味濃

🌟松葉野蟹腳天婦羅🦀
天婦羅炸得岩岩好, 外層夠熱夠脆, 蟹腳肉質爽甜鮮味

🌟燒日本雞皮🐔
雞皮外脆內軟好香口, 即使擺左一陣都依然好香脆
🌟鹽燒豚拖羅🐷
豚拖羅咬落好juicy, 油脂甘香, 肥而不膩

🌟燒三文魚飯團🐟🍙

🌟肝醬鮑魚
鮑魚口感質感爽脆, 彈性十足而且醬汁濃郁甘香, 肥而不膩, 口感極佳

🌟鮟鱇魚肝壽司🍣
鮟鱇魚肝有海底鵝肝嘅美稱, 口感滑嫩柔順無腥味, 入口漸漸融化香綿

🌟南瓜雪芭🍧
南瓜雪芭用左原個南瓜盛上, 雪葩質感軟滑帶淡淡嘅南瓜香甜味
2021-08-04
  • 活北寄貝刺身
  • 佃煮合桃小女子
  • 肝醬鮑魚
  • 松葉蟹膏多士
2021-08-07 78 瀏覽
收工約左朋友試新野,見到呢間鐵板燒好似幾吸引,仲有好多選擇,就揀左佢~Oyster set(8隻+2杯白酒)超抵食~~~雖然細隻少少,但都好鮮甜,帶丁點海水味,算係比較清甜既感覺。配既白酒都係清甜款,好適合配蠔。牛舌我係牛舌愛好者,食親串燒都總會叫牛舌~呢個厚切又juicy,有咬口,無得輸!安格斯肉眼扒我地食蠔搞得耐左,塊扒已經放左一陣,可能因為咁而熟透左。因為佢本身都比較薄身,上枱之後要快d食!肉眼扒肥瘦均勻,雖然瘦肉部份有少少太熟,但肉味幾香,肥膏位都有好正既油香。海膽壽司個飯濕同熱得制,海膽質素ok。鹽燒油甘魚頭連鮫又係我的最愛!!魚皮脆,魚肉滑,正到不得了!而且都幾大份,性價比都唔錯。蜜桃雪芭略為偏甜,但桃味好突出同好香。南瓜雪芭呢個反而有驚喜,佢有南瓜既香甜味道,又有平時食雪糕個種幼滑感覺。超推薦!!

Oyster set(8隻+2杯白酒)

牛舌

安格斯肉眼扒

海膽壽司
個飯濕同熱得制,海膽質素ok。

鹽燒油甘魚頭連鮫

蜜桃雪芭
略為偏甜,但桃味好突出同好香。

南瓜雪芭

2021-08-02
2021-08-06 69 瀏覽
裝修好靚,係日本風居酒屋feel⛩​食物高質,選擇又多❗️​​✨(晚市優惠)精選生蠔12隻+指定白酒一支或無酒精飲品2杯$298派對​生蠔雖然唔係好大隻,但隻隻都好creamy,好新鮮❗️👍​​✨鰻魚玉子燒​玉子燒得啱啱好,唔多過熟或出水​上面加咗鰻魚一齊食超好味❗️​​✨松葉蟹膏多士​蟹膏同多士一齊食好夾😋 蟹膏竟然唔咸,但絕對有味👍​​✨冷烏冬​烏冬份量都唔少,好好食,好煙韌❗️​​其他嘢食都好好味🤤​食完一碟先來一碟,有次序,收碟快👍​
裝修好靚,係日本風居酒屋feel⛩​
食物高質,選擇又多❗️​

生蠔雖然唔係好大隻,但隻隻都好creamy,好新鮮❗️👍​

✨鰻魚玉子燒​
玉子燒得啱啱好,唔多過熟或出水​
上面加咗鰻魚一齊食超好味❗️​

✨松葉蟹膏多士​
蟹膏同多士一齊食好夾😋 蟹膏竟然唔咸,但絕對有味👍​

✨冷烏冬​
烏冬份量都唔少,好好食,好煙韌❗️​

其他嘢食都好好味🤤​
食完一碟先來一碟,有次序,收碟快👍​
2021-08-05 62 瀏覽
旺角有咩好?除左多街行仲多野食呀,呢間餐廳係mk既朗豪坊行5mins左右~就到!燒雞泡魚乾:雞泡魚係日本既特色食物 ;北海道松葉蟹蓋:蟹膏配麵包。燒元貝:大大粒牛油燒元貝。宮崎楚蟹肉水菜沙律:水菜沙律都幾特別㗎.。除左食前菜:仲有食下壽司咁la:北海道海膽壽司:冇苦味。飛禪牛壽司:唔係度度有。赤身壽司:吞拿魚比較瘦既部分大拖羅壽司:肥美可惜加左芝麻都食到有筋。真鯛壽司:店員推介既。最後食埋個椰子雪葩。
旺角有咩好?
除左多街行仲多野食呀,
呢間餐廳係mk既朗豪坊行5mins左右~就到!

燒雞泡魚乾:
雞泡魚係日本既特色食物 ;

北海道松葉蟹蓋:
蟹膏配麵包。

燒元貝:
大大粒牛油燒元貝。

宮崎楚蟹肉水菜沙律:
水菜沙律都幾特別㗎.。

除左食前菜:
仲有食下壽司咁la:

北海道海膽壽司:冇苦味。
飛禪牛壽司:唔係度度有。
赤身壽司:吞拿魚比較瘦既部分
大拖羅壽司:肥美可惜加左芝麻都食到有筋。
真鯛壽司:店員推介既。

最後食埋個椰子雪葩。
2021-08-05 58 瀏覽
試過好多間居酒屋,但長阪燒真係最impress到我!呢間係比較新色嘅居酒屋,但無論食物、環境定係服務質素都呈現到日本嗰種高質享受!今次叫左生蠔白酒set ($218)、松葉蟹多士($118)、串燒: 牛舌/牛胸腹/鹽燒豚拖羅/免治雞肉卷($38/$48/$28/$38)、壽司: 真鯛/金鯖皮/玉子燒($38/$48/$38)、松葉蟹腳天婦羅($118)同鮑魚茶碗蒸($68/per one),所有野食無論味道定係賣相都睇得出廚師一絲不苟嘅態度。當中最最最推薦嘅係生蠔白酒set,生蠔先鹹後甜,呢個價錢包埋白酒簡直超直!另外松葉蟹多士都好出色,蟹膏加拆成絲嘅蟹肉配埋微暖嘅多士,每一口都勁濃郁!總括而言呢間餐廳打破左大家對居酒屋「貴夾唔飽」嘅印象,中價位嚟講佢嘅食物超哂班,一定會encore!美味指數:9/10性價比:8/10推薦指數:9/10

美味指數:9/10
性價比:8/10
推薦指數:9/10
2021-08-04 65 瀏覽
今日同朋友又食日本嘢,朋友話呢度啲魚幾新鮮,一早book咗枱,咁神心就嚟試吓啦前菜方面有非常少見嘅沖繩海葡萄沙律 ,海葡萄真係度度有,咸咸哋,爽口,配合新鮮蕃茄,味道平衡江戶前玉子燒 似係自己做,非常特別,口感好似海棉蛋糕呢度嘅串燒應該唔錯,我地叫咗日本雞皮,非常脆口,原隻大啡菇真係好大隻,燒過後依然保留好多肉汁,功夫唔錯,仲有雞腎 、牛舌 、日本黑豚等,都係香口得嚟仲有油份,燒嘅火候啱啱好仲有值得一讚嘅係呢個鹽燒三文魚鮫,大大份,性價比高,加上幾新鮮,入口即化壽司方面,都幾多選擇,油甘魚腩壽司、火炙鵝肝壽司、平目魚壽司、火炙三文魚腩壽司,各種嘅壽司飯都係特別,本身有調味,油香十足,加上魚肉新鮮,大份,值回票價最後叫咗呢個蜜桃🍑雪芭,完隻水蜜桃切開,放入自製雪芭,果香樸鼻,清甜解渴

江戶前玉子燒 似係自己做,非常特別,口感好似海棉蛋糕

2021-08-03
  • 壽司
  • 海葡萄沙律
Oyster Set 四隻+一杯白酒 @$118: 日本兵庫縣生蠔, 新鲜, 甜, 但蠔的size不是很大隻, 燒雞泡魚干 @$68: 焦香焦香的, 佐酒一級棒, 三文魚刺身 @$68: 很肥美, 很厚切, 很新鮮, 讚!!! 醬燒海苔年糕 @$28: 口感煙韌煙韌的, 不錯, 燒牛舌 @$38: 可以再燒焦一點, 釧路活海鰻 @$158: 海鰻的味道完全被醬汁蓋過了, 令海鰻只剩下醬油的鹹味, 鹽燒三文魚餃 @$78: 三文魚餃燒得剛剛好, 外層魚皮焦脆的, 焦香的, 內裡的魚肉軟滑的, 讚!!! 三文魚籽壽司 @$58: 滿滿的三文魚籽, 紫菜脆脆的, 餐廳裝潢很日式, 還有琳琅滿目的食材, 即點即製,  餐廳侍應們也非常有禮貌, 值得一讚, 讚!!!

Oyster Set 四隻+一杯白酒 @$118:

日本兵庫縣生蠔, 新鲜, 甜,

但蠔的size不是很大隻,

燒雞泡魚干 @$68:

焦香焦香的, 佐酒一級棒,

三文魚刺身 @$68:

很肥美, 很厚切, 很新鮮, 讚!!!

醬燒海苔年糕 @$28:

口感煙韌煙韌的, 不錯,

燒牛舌 @$38:

可以再燒焦一點,

釧路活海鰻 @$158:

海鰻的味道完全被醬汁蓋過了,

令海鰻只剩下醬油的鹹味,

鹽燒三文魚餃 @$78:

三文魚餃燒得剛剛好,

外層魚皮焦脆的, 焦香的,

內裡的魚肉軟滑的, 讚!!!

三文魚籽壽司 @$58:

滿滿的三文魚籽, 紫菜脆脆的,

餐廳裝潢很日式,

還有琳琅滿目的食材, 即點即製,

餐廳侍應們也非常有禮貌,

值得一讚, 讚!!!

2021-07-06
2021-08-03 60 瀏覽
食日本野🇯🇵最鐘意就係食壽司同埋串燒🍖呢間係旺角既日本餐廳地點方便👍🏻入到去裝潢有濃濃日本居酒屋既感覺🏮有卡位同吧枱👐🏻仲會陳列住每日新鮮既食材👀.平目魚壽司🍣真鯛壽司🍣伊佐目壽司🍣池魚王壽司🍣今次order左呢幾款平日較少食到既魚生💛白肉既魚刺身 味道比較清 但有獨特嘅鮮味池魚王既魚油脂豐富食 落仲多一份甘香👃🏻.另外同order左勁多串燒🥩價錢大約$20左右一🤙🏻廣島蠔、活海鰻、雞軟骨、雞肉大蔥串、醬燒海苔年糕、燒番薯🍠、燒明太子飯團🍙全部質素都好高 比壽司更有驚喜😊🐟其中活海鰻皮脆肉嫩🐟食落魚皮好似薯片咁 魚油同魚肉又好嫩滑😜食下食下 唔覺意會食好多 🤣有串燒當然有啤酒🍻清酒🍶等等好岩happy Friday 同朋友盡興一下🤩
食日本野🇯🇵最鐘意就係食壽司同埋串燒🍖

食下食下 唔覺意會食好多 🤣
有串燒當然有啤酒🍻清酒🍶等等
好岩happy Friday 同朋友盡興一下🤩
2021-08-02 52 瀏覽
又食我最愛既日本野啦:)今次試旺角呢間長阪燒,成間餐廳裝修到好靚,充滿日本風,好有FEEL。店員介紹我地飲舖頭既招牌梅酒,味道甜甜地,好醇好香。唔知係咪我空肚飲酒,飲左半杯就覺得WINGWING地,不過飲番幾啖熱茶就無事。😛野食方面就相當出色,生蠔魚生好肥美好新鮮,海膽入口即溶,壽司既飯同魚比例好好,味道正常。除左生野,仲叫左啲燒物同串燒,但比起啲魚生,佢地就遜色啲,不過都值得一試。
2021-05-27
呢日係食early dinner,被安排坐吧枱位,窗邊嘅卡位都好似幾舒服,吧枱前面放咗好多新鮮食材!! 三文魚壽司/油甘魚腩壽司/藍鯨吞拿魚腩中拖壽司/蔥粒吞拿魚蓉壽司唔使講中拖羅最好食,一條根都冇入口即溶,跟住就鍾意油甘魚腩,肉厚肥嫩,油脂分布均勻!!炸芝士年糕大大嚿熱辣辣,煙煙韌韌幾好食!! 燒雞泡魚干成日都鍾意order呢個菜,有啲餐廳會燒得比較乾身,但呢度係比較濕潤,食嘅時候令我諗起牛肉乾😅,但食落係魚嘅香味!! 松葉蟹膏多士蟹肉蟹膏炒香之後再配搭多士嚟食,食到一絲絲蟹肉,香而不油膩!!雞皮/牛舌/廣島蠔串燒雞皮燒得幾脆,全部都係用少少鹽來調味就已經夠,牛舌同廣島蠔就發揮正常!! 總括最有印象嘅係壽司上嘅魚生好新鮮,跟住就係串燒都推介!! 另外有個生蠔set好似幾抵,不過朋友麻麻哋生蠔今日,就冇order!!

炸芝士年糕
大大嚿熱辣辣,煙煙韌韌幾好食!!

燒雞泡魚干

松葉蟹膏多士

雞皮/牛舌/廣島蠔串燒

總括最有印象嘅係壽司上嘅魚生好新鮮,跟住就係串燒都推介!!

2021-07-29 89 瀏覽
本身都對旺角嘅日本餐廳無太大信心,但見網上好多人嘅食評都唔差,所以我地就試下啦。入到餐廳我地都好有驚喜,因為都好有格調,簡直就好似去左日本咁樣。我地坐係吧檯,見到前面好多新鮮嘅食材,好吸引呀!門口擺放左好多生蠔,師傅即場開,所以我地都叫左選生蠔6隻配指定白酒一杯$168。今次時令嘅生蠔係宮城大島生蠔。餐牌選擇好多,小食,串燒,壽司應有盡有。花多眼亂,我地今次選擇左岩鹽燒安格斯肉眼扒$128,日本原條槍烏賊 $128,幾款串燒,同幾件壽司。個人認為壽司係有小小貴,但味道以價錢黎講又唔算好出色,入口無腥味,唔會好冰,但同連鎖日本壽司店差唔多。相比之下,串燒同熱葷就比較出色。最後我地都有叫甜品——菠蘿雪芭 $58。因為佢個樣比較特別,所以我地嗌左試試。佢真係原個菠蘿咁出,打卡真係一流。後尾發現午市壽司半價,有機會下次lunchtime再trytry。

2021-06-17
2021-07-29 58 瀏覽
用OpenRice book左位8點半,遲左十分鐘到,佢話cancel左我嗰位,叫我等。okay我照等。見得自己等,等左半嗰鐘,問佢幾時到我地,好串咁話唔知。問佢點解過鐘cancel但唔打電話通知我,佢好串話:多數打電話問啲人最後都唔黎,所以唔打電話通知我。好串wor。原來平時都有打電話聯絡,喺唔電話通知我一嗰。仲要多數餐廳收十點,搵其他餐廳都唔夠時間食喇。好離譜....