2025-03-19 243 瀏覽
今日同朋友嚟到喺旺角嘅‎隱世爐端燒,作為一頓豐富嘅日式料理,依啲菜品能帶來一次不錯嘅用餐體驗。間八刺身間八肉質鮮嫩多汁,富有濃郁嘅鮪魚香氣。切成薄片嘅刺身色澤紅潤誘人,作為開胃菜,依道間八刺身無疑係絕佳選擇。海膽拖羅蓉脆脆米餅 依道菜睇起來好有創意,將海膽拖羅同脆米餅結合嚟一起,既有海鮮的鮮味,又有米餅嘅酥脆口感。烏魚子粉魷魚壽司 烏魚子和魷魚這兩種食材搭配在壽司上,好有趣嘅口感。烏魚子嘅鹹香配上魷魚嘅彈牙,一定會係一道唔錯嘅開胃菜。紐西蘭羊架 紐西蘭羊肉以品質出眾而聞名,羊肉鮮美加上烹調手法,帶來一種溫潤醇厚嘅口感。日本雞翼同雞皮雞皮十分酥脆,有雞肉嘅鮮美,又帶有一啲日式調味嘅香氣,作為一道下酒菜,應該好適合。月見免治雞肉棒 以免治雞肉為餡料,配上月見汁能帶來雞肉的鮮美。蘋果卷 蘋果卷聽起來係一道創意十足,不僅能帶來蘋果嘅清甜,配上烤豬肉,酸酸甜甜好開胃。

間八刺身

海膽拖羅蓉脆脆米餅

烏魚子粉魷魚壽司

紐西蘭羊架

日本雞翼同雞皮

月見免治雞肉棒
以免治雞肉為餡料,配上月見汁能帶來雞肉的鮮美。

蘋果卷
2025-03-18 198 瀏覽
今次生日食,不過不失,但未去到性價比好高,廣告誇張左,正正常常$680連加一食次又無防,服務態度其實係友善,但真係好攪笑,一泥就整跌左個前菜,每次介紹菜式嘅時候都完全聽唔到完整句子,好難聽清楚佢哋介紹,完全將我抽離食緊日本嘢嘅感覺😂😂😂上菜嘅速度亦好奇妙,有時食到一半就會上下一道,有時又要等15至20分鐘先有下一道菜食,成餐飯食左2.5鐘成個晚餐變到好攪笑,不過$680應該可以有更好擇選,未必再下一次
2025-03-18
慶祝紀念
生日
2025-03-18 205 瀏覽
今晚去咗旺角波蘭街嘅長阪燒食日式料理 佢唔係一般嘅日本料理 佢有啲比較特別嘅日本菜 例如佢有海膽拖羅蓉夾餅 三文魚松葉蟹肉 跟住仲有好多嘅燒物啦 最特別嘅有一個叫做蘋果卷 係用薄薄嘅肉包住一塊蘋果 好味得嚟又好清新 另外佢嘅炸雞皮 炸番薯 燒豆腐 同埋明子醬燒脆肉瓜 都幾好味㗎 最後再食埋一個湯底濃郁既牛肉烏冬 成件事就完美曬喇 佢嘅地點就近朗豪坊 交通非常之方便 服務員嘅態度有非常好 細心安排位置 又解釋每道菜另帶一提係有分吧檯位 同埋卡座位 吧檯嘅位置 可以見到師傅 一路整嘢畀我哋食 真係賞心悅目呀#長阪燒 #旺角美食#居酒屋 #chilly_hkfoodie #日本菜
今晚去咗旺角波蘭街嘅長阪燒食日式料理

#居酒屋
#chilly_hkfoodie
#日本菜
2025-03-15 209 瀏覽
好耐之前已經見到朋友介紹呢間喺旺角嘅居酒屋,呢度嘅特色就係可以坐喺廚師面前,而且廚師會用一塊長板將食物拎比你,非常有特色,咁就一於約埋朋友嚟試吓啦。因為今日唔係太肚餓,所以我哋就只係叫啲小食同埋串燒,再叫幾杯啤酒,好有日本氣氛呀。我就認為呢個燒牛舌非常出色,因為切得好大嚿同好厚,而且燒嘅時間啱啱好,調味都好夠,越食越開胃。另外呢個燒鵪鶉都好出色,好似好少地方有得食,但係佢嘅肉質好嫩滑,雖然唔係好大隻,但係好特別同埋賣相都唔差。呢個海膽吞拿魚米餅賣相都好出色,好適合影相。而且佢嘅海膽食物好新鮮,襯埋吞拿魚米餅竟然出奇地夾,非常推薦大家試吓呢個。呢間居酒屋好適合打卡,而且價錢都唔貴,唔怪得見到咁多遊客啦,大家如果想嚟試吓都記住要book位啊。

隱世美食:旺角的日本料理寶藏在繁忙的旺角,竟然隱藏著一家獨特的日本料理餐廳,讓人驚喜不已。這裡的氛圍極具特色,設有卡位,私隱度高,門簾的設計更增添了幾分私密感,非常適合拍照打卡,價位也相當合理。食物亦相當之有水準,刺身非常之新鮮,而串燒非常之有心思同特別,每一道都熱騰騰地送上,讓人感到無比滿足。這是一頓讓人心情愉悅的美食之旅。服務亦都相當有禮貌,親切有關心客戶。交通非常之方便,附近就已經係有地鐵站。雲丹拖蓉羅山盛這道菜的拖羅蓉和海膽真材實料,分量如山,配上魚子增添風味,色香味俱佳,刺身海膽的鮮美更是讓人驚喜。椰菜仔豬肉卷薄切豬肉包住椰菜苗嘅串燒,好有創意,我第一次食到,我最鍾意食就係椰菜苗,外脆內軟,口感層次豐富,簡直是意想不到的驚喜。泡菜卷原來係泡菜外面再加薄片豬肉包住,然後做串燒,味道非常之特別,又唔會太辣,簡直就係刺激到我嘅味蕾。蒜心卷蒜心非常之清新,好有菜嘅味道,再加上薄切嘅豬肉包住串燒,層次感十足,讓人感受到新鮮的蔬菜味道。日本雞翼 及 雞皮不但只有串燒原隻雞翼,仲有雞皮,呢個配搭實在太美味啦,而且雞皮仲燒得好脆,就好似薯片一樣樣,咬落去仲有脆卜卜嘅聲音。必食之選。。間八。鹿
隱世美食:旺角的日本料理寶藏

服務亦都相當有禮貌,親切有關心客戶。

交通非常之方便,附近就已經係有地鐵站。

雲丹拖蓉羅山盛

椰菜仔豬肉卷

泡菜卷

蒜心卷

日本雞翼 及 雞皮

間八。鹿兒島 5切
刺身非常之新鮮,口感非常之好,難得仲選用間八呢一個刺身

松葉蟹膏多士
超有驚喜嘅一個菜式,一上菜已經聞到好香嘅松葉蟹膏味道,蟹膏熱騰騰,與烤多士的搭配讓人驚喜,蟹膏與蟹肉的完美結合,呢個混合嘅食法,簡直係層次感豐富,而且非常之足料,鮮甜的味道令人難忘,味道有點像XO醬嘅鹹香鮮甜味道。

這餐廳不僅是美食的殿堂,更是一處隱世的美味秘境,值得親自探訪!

• 松葉蟹膏多士
  • 壽司
今日係旺角砵蘭街搵到間私隱度高、燒物又好食既樓上居酒屋🏮—長阪燒,環境好靜,可選擇坐Bar或梳化卡座,未食野望到個裝潢都好放鬆😎。[冷盤]雲丹拖羅蓉山盛:賣相勁吸引🤩,拖羅蓉夠凍,味道本身少少鹹同埋質感Creamy,海膽份量多到一夾小卷就跌晒落碟。仲要表面再加鹹香入口即爆嘅三文魚籽,口感已經豐富到一個點,但都唔少得點Wasabi醬油提鮮。三文魚籽松葉蟹肉小砵 & 海膽魷魚小砵松葉蟹肉全部都係真蟹肉絲,口感好嫩滑好食到蟹肉既鮮甜味。底部係一舊小飯,配埋鹹香三文魚籽好味🤤!後者海膽魷魚🦑都好正,海膽入口即溶,味道香好濃;魷魚質地軟身。[熱食]鳥巢🪹燕蛋:依個係依餐飯既驚喜位,係個好靚既鳥巢🪹裝住個「蒸蛋」,藝術感滿分💯唔捨得食。究竟點樣可以用個咁脆身既蛋殻蒸到蛋呢?!味道好好食🤤,加左粒鵝肝味道👅唔同晒。[爐端燒]紐西蘭羊架、日本雞全翼泡菜、椰菜仔串紐西蘭羊架香口惹味,有d油份;邊邊有d連住肥膏既肉特別好食😋。日本雞全翼外皮香脆而且雞肉嫩滑。

[冷盤]
雲丹拖羅蓉山盛:

三文魚籽松葉蟹肉小砵 & 海膽魷魚小砵

[熱食]
鳥巢🪹燕蛋:

[爐端燒]
紐西蘭羊架、日本雞全翼
泡菜、椰菜仔串
  • 紐西蘭羊架
🇯🇵 日本爐端燒餐廳「長阪燒」🇯🇵 還是無時無刻心心念念著日本的旅程,這次來到旺角的日本爐端燒餐廳「長阪燒」,品嚐充滿家鄉味道的創新料理。🦀 三文魚籽松葉蟹肉小鉢鮮甜的松葉蟹肉加上三文魚子及蟹籽,增強爆脆口感及層次,味道豐富。🐟 拖羅他他脆脆米餅脆脆米餅與拖羅蓉、海膽及三文魚籽完美結合,加上紫蘇葉散發出漫妙的香氣,令人印象難忘。自家制 燒•風乾系列🍗 法國鵪鶉髀經18小時風乾。當打開星球器皿,有淡淡的煙燻香氣,鵪鶉髀外層微微香脆,肉質結實咸香,蘸上香甜蘋果醬,非常惹味。🐷 燒• 博多手作系列 (豚肉串串)蒜心卷、泡菜卷、金菇卷豚肉卷入各蔬菜,仍充分保留肉汁,惹味。🐔 免治雞肉棒免治雞肉棒伴以甜甜的日式醬油及日本雞蛋。雞肉棒外層焦香,加入雞軟骨,口感軟軟脆脆的,味道豐富。🍤 大蝦天婦羅炸紫菜帶子卷炸物搭配蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆。🦑 汁燒烏賊甜甜的汁燒魷魚,口感軟嫩鮮甜。🍽 餐廳:長阪燒🌐地址:旺角砵蘭街189號2樓
🇯🇵 日本爐端燒餐廳「長阪燒」

🦀 三文魚籽松葉蟹肉小鉢

🐟 拖羅他他脆脆米餅

自家制 燒•風乾系列

🐷 燒• 博多手作系列 (豚肉串串)
蒜心卷、泡菜卷、金菇卷
豚肉卷入各蔬菜,仍充分保留肉汁,惹味。

🐔 免治雞肉棒

🍤 大蝦天婦羅炸紫菜帶子卷
炸物搭配蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆。

🦑 汁燒烏賊
甜甜的汁燒魷魚,口感軟嫩鮮甜。

🍽 餐廳:長阪燒
🌐地址:旺角砵蘭街189號2樓

2025-03-03
2025-03-10 231 瀏覽
晚餐走上旺角砵蘭街一間樓上食店🎏《長阪燒》。昏黃的燈光💡、木質的裝潢,還有空氣中瀰漫的炭火香氣,無一不讓人期待接下來的味覺盛宴。今晚,我們選擇了Omakase,將味蕾交給主廚,來一場未知的美食之旅。先來第一道菜「間八•鹿兒島(5切)」,來自鹿兒島的間八魚🐟,肉質細膩,油脂豐富。主廚將間八魚厚切,更能突顯魚肉的鮮美。第二道是充滿驚喜的「雲丹拖羅蓉山盛」🌋,還特意用上木槳為我們送上。雲丹是新鮮的海膽,與肥美的拖羅蓉堆疊成小山,宛如一件精緻的藝術品。海膽的鮮甜與拖羅的油脂完美融合,入口即化,讓人回味無窮。再來一系列串燒🔥:🐮「牛舌」外焦裡嫩,口感彈牙。🍢「泡菜」經過炭烤後,酸味與辣味平衡得恰到好處。🥢「金菇」口感爽脆,搭配特製醬汁,令人食指大動。🍘「年糕」表面塗上醬汁,烤至外皮微焦,口感軟糯。接著,便是各式炸至金黃酥脆的天婦羅:🍤「卷蝦」一口咬下,外酥內嫩,蝦肉的鮮甜在口中綻放。🦪「紫蘇葉廣島蠔」蠔肉的鮮甜與紫蘇葉的香氣在口中交織,令人回味無窮。🍄‍🟫「舞茸天婦羅」舞茸的香氣濃郁,口感爽脆,製作成天婦羅,更能突顯舞茸的鮮美。最後一道🐦‍⬛「法國鵪鶉脾」,外皮焦香酥脆,內裡卻保持著鮮鵪鶉脾嫩多

再來一系列串燒🔥:
🐮「牛舌」外焦裡嫩,口感彈牙。
🍢「泡菜」經過炭烤後,酸味與辣味平衡得恰到好處。
🥢「金菇」口感爽脆,搭配特製醬汁,令人食指大動。
🍘「年糕」表面塗上醬汁,烤至外皮微焦,口感軟糯。

接著,便是各式炸至金黃酥脆的天婦羅:
🍤「卷蝦」一口咬下,外酥內嫩,蝦肉的鮮甜在口中綻放。
🦪「紫蘇葉廣島蠔」
蠔肉的鮮甜與紫蘇葉的香氣在口中交織,令人回味無窮。
🍄‍🟫「舞茸天婦羅」

最後一道🐦‍⬛「法國鵪鶉脾」,外皮焦香酥脆,內裡卻保持著鮮鵪鶉脾嫩多汁,帶有淡淡的煙燻味,風味十足,為這場味覺盛宴畫上完美的句點。

2025-03-10 269 瀏覽
午餐時間嚟到旺角呢間餐廳🇯🇵叫咗個Business lunch 旬彩會庸御膳🎌🏯一開頭係前菜、小食, 有些醃製咗的蔬菜🥒🍣特選刺身三点有驚喜, 有肥美嘅拖羅、滿滿油脂感嘅魚、海膽連帶子🧡🍣🍱三貫壽司盛合更加有驚喜,係三文魚壽司、吞拿魚肉蓉卷、同埋小小嘅魚生飯,啲魚生都好新鮮,有三文魚子好有誠意🧡🍢跟住到精選爐端燒三串,分別雞軟骨、蕃茄煙肉、冬菇,燒得入味,有少少鹽味道幾好🥠🥠跟住係雜錦天婦羅🍤天婦羅蝦好大隻,新鮮彈牙仲有南瓜同埋菇,炸得好清爽🤲🏼跟住可以揀飯或者烏冬🍚我揀咗🍜叉燒湯烏冬 個湯底幾清甜 飲落口舒服 烏冬彈牙 另外再叫咗兩個lunch set,每個都包送沙律麵豉湯🍣🍱長阪燒三重丼實在好足料首先有最吸引嘅當然就係海膽三文魚子啲海膽好鮮甜 成大嚿🧡另一個小碟就係吞拿魚魚蓉另一個係魚生丼 總共有三款刺身再加玉子 🤝實在好豐富🤘🏼呢度啲飯係落咗少少豉油嘅醋飯有少少調味,感覺幾好😬😬😙😙再嗌多左個🍚照燒雞扒溫泉蛋丼 🐥🐣甜甜嘅醬汁 加埋雞皮煎得脆卜卜嘅雞扒肉質嫩滑 仲有成隻溫泉蛋添🥚呢餐實在好
午餐時間嚟到旺角呢間餐廳🇯🇵
叫咗個Business lunch 旬彩會庸御膳🎌🏯
一開頭係前菜、小食, 有些醃製咗的蔬菜🥒

🥠跟住係雜錦天婦羅🍤天婦羅蝦好大隻,新鮮彈牙

仲有南瓜同埋菇,炸得好清爽🤲🏼
跟住可以揀飯或者烏冬🍚
我揀咗🍜叉燒湯烏冬 個湯底幾清甜 飲落口舒服 烏冬彈牙

另外再叫咗兩個lunch set,每個都包送沙律麵豉湯
🍣🍱長阪燒三重丼實在好足料
首先有最吸引嘅當然就係海膽三文魚子
啲海膽好鮮甜 成大嚿🧡
另一個小碟就係吞拿魚魚蓉
另一個係魚生丼 總共有三款刺身再加玉子 🤝
實在好豐富🤘🏼
呢度啲飯係落咗少少豉油嘅醋飯
有少少調味,感覺幾好😬😬😙😙

再嗌多左個🍚照燒雞扒溫泉蛋丼 🐥🐣
甜甜嘅醬汁 加埋雞皮煎得脆卜卜嘅雞扒
肉質嫩滑 仲有成隻溫泉蛋添🥚
呢餐實在好
上次喺旺角依間「長阪燒」食完Omakase Menu後,覺得幾高質,所以就想食下佢哋À la carte Menu菜式嘅質素如何。*此餐廳收取加一服務費。熟成三點盛(單點$288),熟成大拖羅刺身,色澤粉嫩,食落入口即化;熟成油甘魚魚腩刺身,肉質嫩滑,食落好新奇;熟成真鯛刺身,肉質晶瑩通透,食落魚味比較清淡。法國鵪鶉脾(單點$85),一打開蓋子,就聞到煙燻香味,自家製風乾18小時法國鵪鶉脾食落好Juicy,味道鹹香,配菜包括有日本青椒仔、櫻花蓮藕。鵝肝多士(單點$75),鵝肝食落油脂味濃,配以草莓、黑醋汁食用,可以解膩,多士口感香脆。日本雞皮串燒(兩串$52),自家製風乾18小時日本雞皮口感薄脆,食落不油膩,配以檸檬汁食用,味道更佳。豚肉卷蝦串燒(單點$45),表面鋪滿香草,豚肉食落帶點焦香味道,大蝦肉質爽口,味道鮮甜。豚肉蘋果卷串燒(單點$38),蘋果味道清甜,豚肉配以蘋果醬食用,味道清新。豚肉泡菜串燒(單點$38),表面鋪有韓式甜辣醬,豚肉食落肉味濃香,泡菜份量多,味道酸辣。豚肉椰菜仔串燒(單點$38),表面鋪有黑椒,豚肉食落好香口,略嫌孢子甘藍口感硬實、味道苦澀、帶有草青味道。

*此餐廳收取加一服務費。

• 熟成三點盛
  • 豚肉蘋果卷串燒
  • 豚肉泡菜串燒
  • 豚肉椰菜仔串燒
2025-03-07 190 瀏覽
上次幫襯長板燒有個好抵食嘅omakase套餐今次去發現無再做嗰個set就試試佢啲串燒同朋友嚟飲返兩杯食下燒物都不失為一個好選擇🦀三文魚子松葉蟹肉小鉢將壽司裝響好精緻嘅小碗入面呢款壽司絕對係鮮味之選鹹香嘅三文魚子配上鮮甜嘅蟹肉真係味覺嘅享受🍢串燒我哋試咗串好特別嘅 🍎蘋果豚肉串酸酸甜甜嘅蘋果燒完好多汁同燒香咗嘅豚肉一齊食原來咁夾之後仲試咗月見免治雞肉棒點埋生雞蛋加醬油好滋味另外仲試咗自家制18小時風乾雞皮勁脆口明太子翠玉瓜、雞軟骨、牛舌同日本豆腐都幾唔錯🐟油甘魚骹爐端燒最後點咗個油甘魚骹香脆得嚟又重魚油香用嚟送酒真係一流呢間餐廳嘅環境同服務都不錯特別係吧枱位置可以近距離望住廚師們準備食材無論係餐盤選擇到吧枱嘅小裝修都好有心機絕對係同朋友嚟吹水食飯嘅好地方
上次幫襯長板燒有個好抵食嘅omakase套餐

同燒香咗嘅豚肉一齊食原來咁夾
之後仲試咗月見免治雞肉棒
點埋生雞蛋加醬油好滋味
另外仲試咗自家制18小時風乾雞皮勁脆口
明太子翠玉瓜、雞軟骨、牛舌同日本豆腐都幾唔錯

🐟油甘魚骹爐端燒

特別係吧枱位置可以近距離望住廚師們準備食材
無論係餐盤選擇到吧枱嘅小裝修都好有心機
絕對係同朋友嚟吹水食飯嘅好地方

2025-03-03 243 瀏覽
之前喺網上見到有好多朋友介紹呢間餐廳,見到佢非常有特色,今日去開旺角附近,終於可以試一試。三文魚子松葉蟹肉飯一開始嚟咗一個蟹肉料理先,佢分咗兩種唔同嘅質感,分別係壽司飯,同埋脆餅,口感非常特別,而且松葉蟹肉嘅份量好多,頗有驚喜。法國鵪鶉髀呢個鵪鶉髀嘅擺盤非常有特色,而且店員仲細心咁提醒我哋開咗個會有煙,味道上有種臘味嘅感覺,鹹鹹地頗為開胃。燒油甘魚鮫本身好鍾意食油甘魚,而呢一個油甘魚份量都好多,味道都相當唔錯。穴子天婦羅天婦羅啱啱炸好熱辣辣,而且粉唔算好多,恰到好處。串物另外仲叫咗好多唔同嘅串物,最有驚喜係其中一個卷入邊夾咗金菇,面頭用肉包起咗,層次非常豐富,而且好有咬口,咬落去仲有汁噴出嚟。而其他串燒嘅味道都幾有驚喜,質素相當唔錯。

三文魚子松葉蟹肉飯

燒油甘魚鮫

穴子天婦羅
天婦羅啱啱炸好熱辣辣,而且粉唔算好多,恰到好處。

串物
2025-02-28 234 瀏覽
約左朋友食飯,去左其中一間大家都鍾意既餐廳,餐廳裝修偏日本風🎏設有吧枱同卡位,聚餐、約會都適合🔸鳥巢燕旦擺盤好精緻🪹面頭煎香既鵝肝,充滿油香,蒸蛋滑溜🔸三文魚子松葉蟹肉小鉢滿滿既蟹肉,加埋魚子既脆卜卜,口感豐富,每啖都食到蟹既鮮甜,同魚子既咸香😋🔸法國鵪鶉脾鵪鶉脾經過煙燻,肉質煙韌,帶有獨特既咸香味,配左個蘋果啫喱醬,酸酸甜甜有減膩既效果🔸串燒牛舌點少得我最愛既牛舌💕牛舌爽口彈牙,一啲都唔韌🔸蒜心卷五花肉包住清甜既蒜心,外面焦香裏面爽甜🔸卷蝦蝦肉爽彈,面頭卷住豚肉同紫蘇葉🌿略嫌紫蘇葉味道太重,有少少蓋過蝦既味道🔸蘋果卷蘋果酸酸甜甜,包住豚肉,味幾特別🔸燒三魚鮫魚鮫燒到金黃色,魚肉嫩滑帶油香,用黎送酒一流

🔸鳥巢燕旦
擺盤好精緻🪹面頭煎香既鵝肝,充滿油香,蒸蛋滑溜

🔸三文魚子松葉蟹肉小鉢

🔸法國鵪鶉脾

🔸串燒牛舌
點少得我最愛既牛舌💕牛舌爽口彈牙,一啲都唔韌

🔸蒜心卷
五花肉包住清甜既蒜心,外面焦香裏面爽甜

🔸卷蝦

🔸蘋果卷
蘋果酸酸甜甜,包住豚肉,味幾特別

🔸燒三魚鮫
魚鮫燒到金黃色,魚肉嫩滑帶油香,用黎送酒一流

今日去咗旺角一間叫「長阪燒 」嘅餐廳食晚餐,餐廳有吧枱位同卡枱位,吧枱位近距離欣賞師傅嘅備餐過程,餐廳嘅侍應上菜時會介紹菜式,服務唔錯。🍊 三點刺身刺身有三款高級嘅食材,包括目仁奈、金目鯛同熟成拖羅,目仁奈屬於白魚,魚肉結實彈牙,魚味極濃;金目鯛屬於白魚,魚皮鮮紅而帶金色嘅光澤,魚肉鮮嫩;熟成拖羅後嘅脂肪豐厚,入口即溶,味道濃郁🍊 雲丹炙燒和牛小砵小砵內有炙燒和牛片、三文魚籽、海膽同珍珠飯,口感層次豐富,和牛燒完之後肉質軟熟,醬油加上三文魚籽同海膽嘅鮮甜味令到味道好豐富🍊 法國鵪鶉脾風乾鵪鶉脾嘅份量唔算多,上菜時有個蓋冚住,打開有煙飄出嚟,食落都有淡淡嘅煙熏味,鵪鶉脾燒完之後肉質仍然好柔嫩,旁邊有蘋果醋可以做條味🍊 博多系列蘋果卷係博多系列之一,一片豚肉包裹着一塊蘋果片再燒,蘋果燒完之後甜度更加突出,薄薄一片豚肉厚薄啱啱好,上面配有酸酸地嘅柚子醬,食落酸酸甜甜好開胃;豚肉包住椰菜仔,燒完之後嘅椰菜仔仍然保持到多汁清甜;卷蝦係用豚肉包住紫蘇葉同生蝦,令到外層同入面嘅口感都唔同;蒜心卷係用豚肉包住一束香蔥,造型好似蒜心一樣,香蔥嘅味道非常清甜,口感爽脆多汁🍊 燒雞皮風乾雞皮嘅做法令到雞皮食

🍊 三點刺身

🍊 雲丹炙燒和牛小砵

🍊 法國鵪鶉脾

🍊 博多系列

🍊 燒雞皮
風乾雞皮嘅做法令到雞皮食落唔會好油膩,口感香脆好似食緊薯片咁,風乾後嘅油份大大減少,感覺食落負擔冇咁重

📍 旺角砵蘭街189號2樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
2025-02-28 155 瀏覽
位於旺角的「長阪燒」是以爐端燒為主的居酒屋,格局充斥著日系氣息,木質桌椅配上暖黃色燈光,環境舒適。餐廳設有開放式爐端燒吧枱,客人可以欣賞到爐端燒的製作過程,亦設有普通卡座位,適合朋友聚會。三文魚籽松葉蟹肉小鉢 一絲絲的松葉蟹蟹肉🦀鮮甜美味,配搭粒粒濃郁鹹香的三文魚籽,雙重滋味🥰,層次很豐富。紫菜北海道帶子天婦羅 紫菜包裹著帶子做成天婦羅,炸得外層酥脆,內裡的帶子入口鮮味又juicy🥰燒・博多手作系列・豚🐷🔹️卷蝦 烤得金黃香脆的煙肉裹著大蝦🦐,大蝦烤得半熟,口感脆身又彈牙,味道鹹鮮。🔹️蒜心卷 豬腩肉片捲著蒜心,咬落去有蒜心的爽脆和豬腩肉的軟嫰口感,非常豐富。🔹️泡菜卷 豬腩肉片包裹著韓式泡菜和蔬菜🥬,配搭香辣🌶又微甜的醬汁,好惹味又開胃👍🏻牛舌 燒過的牛舌仍然保持juicy🐮,口感嫰滑軟腍。 明太子翠玉瓜 翠玉瓜燒過後仍然保持多汁🥒,味道清甜,表面鋪滿明太子醬,吃的時候更多了份鹹香🤩法國鵪鶉髀 用黑色星球形狀器皿盛載著,打開後陣陣煙燻味香氣撲鼻🌫️自家18小時風乾鵪鶉髀焦香,鵪鶉髀吸盡煙燻味,肉質嫩滑,還配上青椒仔和蓮藕,吃前蘸一蘸蘋果啫喱醬🍎,酸酸甜甜可以減膩☺️燒三文魚鮫 $75魚餃位於魚

燒・博多手作系列・豚🐷
🔹️卷蝦

🔹️蒜心卷

🔹️泡菜卷
蒜心卷,泡菜卷,卷蝦

牛舌
燒過的牛舌仍然保持juicy🐮,口感嫰滑軟腍。

明太子翠玉瓜
牛舌,明太子翠玉瓜

燒三文魚鮫 $75
魚餃位於魚頭後面,連接魚身的部位。經過鹽燒後,外皮香脆,魚肉嫰滑,魚油香濃郁,吃前唧一點檸檬汁一齊食,味道甘香鮮甜。
燒三文魚鮫

2025-02-18