2025-03-20 75 瀏覽
一個星期食左2次因為真係幾好食第一餐係dinner蠢左唔識係open rice book無折吞拿魚腦天好特別魚子醬都食得好開心仲有鵝肝漢堡包見隔離枱個包pinkpink勁少女心仲有龍蝦New哂d膏出黎整汁再配天使面勁好食鮑魚和牛都好好食Omg 鐵板燒真係唔會伏食得好開心蘭王太陽蛋加係炒飯上面勁好食重點係個焦糖多士!!勁脆 勁甜 我中意第二餐係lunch原來仲掋食係無左鮑魚同埋吞拿魚腦天連龍蝦都有諗返起都覺得好正慶祝生日仲有心太軟
一個星期食左2次

鐵板燒真係唔會伏
食得好開心

蘭王太陽蛋加係炒飯上面
勁好食

重點係個焦糖多士!!
勁脆 勁甜 我中意

紀念日
  • 煙燻吞拿魚腦天
  • 南非鮑魚
2025-03-11 105 瀏覽
肉隨砧板上龍蝦?需要鐵板上雖然起了觸鬚,但仲係非常新鮮燒龍蝦固然好味,但都不要忘記介紹呢一餐星期六七點都好靜,值得book爆佢~海鮮沙律先燒幾隻大鳳尾蝦拼到日本果茄沙律上,爽口蝦蝦連同沙律喚醒了往後的美食日本蝦夷鮑最值得留意係海鮮相當生猛!下板之前鮑魚仲係會郁,板燒鮑魚加上鮑魚肝汁,爽口不韌,啖啖有口感龍蝦生猛之極猶如上演屠龍大戰!真係掙扎至最後一分鐘,燒龍蝦尾肉彈牙,再配上蝦頭膏校成的醬汁,物盡其用兼好味鱈魚白子外面焦脆,入口即溶,沾一下醋汁要放入口啦,不過小心好熱~煙燻吞拿魚腦天乾柴烈火的蒿燒吞拿,魚額頭上面的少許肉入口油香,再散發出煙燻香味鵝肝櫻花味的鵝肝漢堡,賣相猶如甜點,從視覺上已經是一份滿足A4和牛肉眼最靚的牛 永遠都是三成最對味!牛香味美當然不在話下,伴碟鹽漬昆布口感特別,都係亮點之一湯,炒飯,甜點清新舞茸清湯,搭配白飯魚高菜炒飯。白飯魚經醬油漬再炒至乾身,係乾到有少許硬。另在其上加一隻燶邊太陽蛋~ 最後甜點有焙茶雪糕,下配蘋果香蛋卷以及砂糖烤多士片
肉隨砧板上
龍蝦?需要鐵板上
雖然起了觸鬚,但仲係非常新鮮

燒龍蝦固然好味,但都不要忘記介紹呢一餐
星期六七點都好靜,值得book爆佢~

海鮮沙律
先燒幾隻大鳳尾蝦拼到日本果茄沙律上,
爽口蝦蝦連同沙律喚醒了往後的美食

日本蝦夷鮑
最值得留意係海鮮相當生猛!
下板之前鮑魚仲係會郁,
板燒鮑魚加上鮑魚肝汁,
爽口不韌,啖啖有口感

龍蝦
生猛之極猶如上演屠龍大戰!
真係掙扎至最後一分鐘,燒龍蝦尾肉彈牙,
再配上蝦頭膏校成的醬汁,物盡其用兼好味

鱈魚白子
外面焦脆,入口即溶,
沾一下醋汁要放入口啦,不過小心好熱~

煙燻吞拿魚腦天
乾柴烈火的蒿燒吞拿,
魚額頭上面的少許肉入口油香,
再散發出煙燻香味

鵝肝
櫻花味的鵝肝漢堡,賣相猶如甜點,
從視覺上已經是一份滿足

A4和牛肉眼
最靚的牛 永遠都是三成最對味!
牛香味美當然不在話下,
伴碟鹽漬昆布口感特別,都係亮點之一

湯,炒飯,甜點
清新舞茸清湯,搭配白飯魚高菜炒飯。

最後甜點有焙茶雪糕,
下配蘋果香蛋卷以及砂糖烤多士片
2025-03-08
2025-03-11 68 瀏覽
知道尖沙咀有間隱世高質鐵板燒, 即刻過嚟試吓😬環境又大又舒服服務又好, 而且樣樣菜式都好新鮮,尤其是隻南非活鮑魚,見到佢我就諗起乾坤一開三七氣流一轉🤭今次我哋就叫咗佢哋嘅 ✨ICHI TEPPANYAKI SET FOR 2✨ 菜式有:海鮮沙律🥗日本果茄🍅大虎蝦🦐銀鱈魚🐟活南非鮑怠⭐️煙煙吞拿魚🍣腦天美國薄燒🥩或沖繩黑豚🐷大蜆舞茸菇清湯🍲炒飯🍛砂糖多士🍞雪糕🍦望住個廚師煮好似睇緊個精彩表演咁🤭最鍾意食熱辣辣嘅嘢真係啱晒我
知道尖沙咀有間隱世高質鐵板燒, 即刻過嚟試吓😬

菜式有:海鮮沙律🥗日本果茄🍅
砂糖多士🍞雪糕🍦

望住個廚師煮好似睇緊個精彩表演咁🤭
最鍾意食熱辣辣嘅嘢真係啱晒我

2025-03-10 96 瀏覽
要定時獎勵自己·當然要食好啲.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪尖沙咀漆咸圍小巷裡·隱世鐵板燒鐵板.壹向來以高質食材見稱· 配搭師傅精湛手藝同創意手法今次同朋友順手慶祝生日· 整個用餐體驗都不錯⁜ Premium Teppanyaki Set ($2680/2pp)ꕺ海鲜沙律×日本蕃茄即場煎製大蝦·配上清甜蕃茄沙律·清爽開胃ꕺ鱈魚白子白子香煎後·外脆內絲滑·近乎入口即化可以加少許醋汁· 提升鮮味ꕺ魚子醬超誇張原盒魚子醬ꕺ龍蝦食鐵板燒同時欣賞師傅手藝· 龍蝦即是烹製用龍蝦膏製成醬汁香濃醬汁·再淋上新鮮龍蝦肉爽彈鮮甜蝦肉· 啖啖超滿足!ꕺ日本蝦夷鮑來自北海島的蝦夷鮑·口感彈牙軟腍獨有鮑魚香氣·蘸上鮑魚肝醬· 味道更為濃郁ꕺ鵝肝鵝肝封煎完美·外層金黃焦香裡面細嫩油香豐富·配以香醋平衡膩感ꕺ煙燻吞拿魚腦天是晚焦點之一·記得相機準備好即場稻草燒製腦天·腦天是吞拿魚頭頂位置·油脂最為豐腴帶有淡啖煙燻香· 油香四溢ꕺ A4和牛肉眼師傅火喉拿捏得剛好·5成熟粉嫩誘人A4和牛帶肉香同豐富油脂·配少許鹽漬昆布完美ꕺ大蜆舞茸菇湯入口溫和舒服·散發舞茸菇菇香ꕺ炒飯最欣賞是蘭王太陽蛋·即時令炒飯生息不少ꕺ砂糖多士、開心果雪糕⟡.

要定時獎勵自己·當然要食好啲.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪

超誇張原盒魚子醬

ꕺ龍蝦
食鐵板燒同時欣賞師傅手藝· 龍蝦即是烹製
用龍蝦膏製成醬汁香濃醬汁·再淋上新鮮龍蝦肉
爽彈鮮甜蝦肉· 啖啖超滿足!

ꕺ日本蝦夷鮑

ꕺ大蜆舞茸菇湯
入口溫和舒服·散發舞茸菇菇香

ꕺ炒飯
最欣賞是蘭王太陽蛋·即時令炒飯生息不少

ꕺ砂糖多士、開心果雪糕
⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·
2025-03-03 132 瀏覽
食鐵板燒都可以有雙重享受🫢?呢間Fine Dining 日式鐵板餐廳,除咗食材高級新鮮,其中Signature嘅煙燻吞拿魚腦天🐟,更加係震撼視覺嘅打📸。鐵板▪︎壹 位於尖沙咀,位置較為隱蔽,大廈4️⃣樓有個大花園,同班朋友吹下水都唔錯🥰,而2️⃣樓係一間日式文具店,可惜當日去到已經關咗門🥲。Premium Teppanyaki Set (for 2) $2,680🌟海鮮沙律 x 日本果茄即煎蝦仁充滿誠意,加上肥美嘅煙三文魚🐟,脆嫩沙律菜,酸甜多汁嘅日本果茄🍅,味道鹹香鮮味,好醒胃😋。🌟鱈魚白子鱈魚白子表面煎得焦脆香口😋,入口細膩腴美,綿密如奶油狀般白子爆出,加上酸汁,好似會炸雪糕,既香口又香甜😍。🌟魚子醬2️⃣罐味道鮮味咸香,就咁食或者加落海鮮、炒飯一齊食,都係一個唔錯嘅選擇🥰。🌟龍蝦龍蝦🦞煎得十分出色,表面焦香,口感爽彈嫩滑又juicy,蝦味濃厚鮮甜,蘸上龍蝦頭膏製成醬汁,香濃鮮味立即倍升,勁好食🤤。🌟日本蝦夷鮑活鮑魚飽滿肉厚🥰,質感軟滑彈牙,鮮味十足,蘸上鮑魚肝汁,味道濃郁又甘甜鮮香,十分滋味😋。🌟鵝肝鵝肝表面煎至焦脆🥰,口感柔潤軟滑,油脂豐腴,配上香脆的多士,口感豐富,入口即融,肝味濃郁,油

🌟海鮮沙律 x 日本果茄

🌟鱈魚白子

🌟魚子醬2️⃣罐

🌟龍蝦

🌟日本蝦夷鮑

🌟鵝肝
鵝肝表面煎至焦脆🥰,口感柔潤軟滑,油脂豐腴,配上香脆的多士,口感豐富,入口即融,肝味濃郁,油脂香味四溢,令人回味🤤。

🌟煙燻吞拿魚腦天
腦天口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃,用禾稈草炙燒🔥後逼出魚油,充滿油香味,之後再放入玻璃器皿加埋煙燻效果😍, 可以話一試難忘🤤。

🌟A4和牛肉眼
美國牛柳🐂肉味香濃,口感軟滑無筋,師傅掌握時間一絕,厚燒牛柳5️⃣成熟成度剛好,表面焦香,肉嫩多汁帶陣陣油脂香味😋。

🌟大蜆舞茸菇清湯
蜆肉🦪飽滿肥美,舞茸菇爽口多汁。湯底十分清清澈,完全無油又鮮味十足😋。

🌟炒飯
用上雞蛋、洋蔥、甘筍、蔥花、牛油及蟹膏麵豉醬,炒至粒粒分明,熱辣🔥又軟熟,食材簡單,已經好好食😋。

🌟砂糖多士 + 雪糕
多士煎至金黃焦香,口感薄脆香甜,加上雲呢拿雪糕球,就係今晚完美嘅結束😍。
2025-02-24
2025-02-28 136 瀏覽
同閨蜜慶生🎂一定要搵個環境舒適、食材高質、服務一流、生日仲可以寫字畫碟的日本餐廳😍係吧檯位置可以睇到師傅嘅表演真係令人賞心悅目🥰餐廳仲有戶外花園,環境不錯💖𝐏𝐑𝐄𝐌𝐈𝐔𝐌 𝐓𝐄𝐏𝐏𝐀𝐍𝐘𝐀𝐊𝐈 𝐒𝐄𝐓 $2680/兩位🔸海鮮沙律×日本果茄頭盤先黎個海鮮沙律,新鮮沙律菜配上爽彈海蝦,口感清新💫🔸鱈魚白子時令的鱈魚白子,煎到外皮帶點焦脆,有入口即溶嘅口感,記得趁熱食啊💫🔸魚子醬有「海底珍珠」美譽的魚子醬,口感極為香醇,甜美宜人,單食鹹鮮味十足,伴上龍蝦肉一齊食味道更提昇💫🔸龍蝦大大隻龍蝦超級生猛,龍蝦肉配上秘製自家製蝦汁,是極濃厚的龍蝦膏醬,龍蝦肉口感非常新鮮彈牙,非常美味,這道菜成為我最滿足的一環💫🔸日本鮑魚鮑魚超大隻又新鮮,未煮前郁過唔停,起肉切片,口感非常爽口Q彈,配上鮑魚肝醬,令人一試難忘💫🔸鵝肝擺盤靚賣相非常吸引😍 外層煎到金黃香口的鵝肝,油脂相當豐富,入口即溶的口感真係好想再encore😂 漢堡包烘脆,配上鵝肝一齊食,加上黑醋汁能夠中和油膩感💫🔸煙燻吞拿魚腦天視覺與味覺嘅享受😎 師傅係鐵板上點燃禾稈草將吞拿魚腦天灸燒,灸燒後放入玻璃器皿再加上煙燻效果,腦天油脂豐富,口感超嫩滑💫
係吧檯位置可以睇到師傅嘅表演真係令人賞心悅目🥰
餐廳仲有戶外花園,環境不錯💖

🔸海鮮沙律×日本果茄
頭盤先黎個海鮮沙律,新鮮沙律菜配上爽彈海蝦,口感清新💫

🔸鱈魚白子

🔸魚子醬

🔸龍蝦

🔸日本鮑魚

🔸鵝肝

🔸煙燻吞拿魚腦天

🔸A4和牛肉眼

和牛肉眼油脂較其他部分豐富,呈現非常細緻的霜降雪花肉質細嫩,入口即化,配上檸檬鹽味道更提昇💫

🔸大蜆舞茸菇清湯
鮮甜大蜆,菇味香濃,啱晒食完油膩嘅鐵板燒之後飲💫

🔸炒飯

食落甜甜地嘅炒飯,原來加入經汁煮過嘅白飯魚,面層更放上了蘭王太陽蛋,蛋味濃郁,口感更豐富💫

🔸砂糖多士配雪糕
有我最愛嘅抹茶雪糕,配上即製砂糖多士,滋味十足💫

閨蜜生日🎂仲有寫字畫碟既心太軟蛋糕,超開心啊🥳
每月總有幾日~心思思想食鉄板燒♨️,呢晚就黎到尖沙咀一間隱世高質Fine Dining🍽,來個日式Teppanyaki。餐廳佈局以灰色為設計主調,同時加入園景佈置,富時尚感亦不失雅致。菜式方面,以新鮮食材及多變手法,炮製出不同創新菜餚,加上精緻擺盤,打卡一流,視覺 & 味蕾享受。整體選材新鮮又矜貴,係獨立包房間,廚師即席表演烹調👩🏻‍🍳,節奏不急不忙~同時滿有視覺享受😍,一次很好的體驗,CP 值高❤️,下次再來~【PREMIUM TEPPANYAKI SET (FOR 2) $2,680】🔸海鮮沙律 (大蝦)×日本果茄 (配凱撒沙律汁)🔸鱈魚白子 (配酸汁)外煎塊香口又光滑細膩🔸魚子醬2罐 (奢華感CAVIAR)🔸龍蝦 (鮮爽彈牙~配龍蝦頭做成既汁 & 食用花) 🔸日本蝦夷鮑 (配鮑魚肝醬) 肉質嫩滑彈牙🔸鵝肝 (超厚身~外層慢火煎封帶焦香)🔸煙燻吞拿魚腦天 (珍貴部位~魚肉嫩滑 油脂豐富 入口即溶‼️ 滿滿煙燻禾稈草香 味道喜濃郁~紅生菜同吃減膩)🔸A4和牛肉眼 (滿有油花脂香)昆布 & 檸檬海鹽🔸大蜆舞茸菇清湯 (清甜 帶菇菌香) 蜆肉飽滿鮮甜🔸炒飯 (配料豐富~配最高等級蘭王太陽蛋)🔸

🔸海鮮沙律 (大蝦)×日本果茄 (配凱撒沙律汁)

🔸鱈魚白子 (配酸汁)外煎塊香口又光滑細膩

🔸魚子醬2罐 (奢華感CAVIAR)

🔸龍蝦 (鮮爽彈牙~配龍蝦頭做成既汁 & 食用花)

🔸日本蝦夷鮑 (配鮑魚肝醬) 肉質嫩滑彈牙

🔸鵝肝 (超厚身~外層慢火煎封帶焦香)

🔸A4和牛肉眼 (滿有油花脂香)昆布 & 檸檬海鹽
🔸大蜆舞茸菇清湯 (清甜 帶菇菌香) 蜆肉飽滿鮮甜
🔸炒飯 (配料豐富~配最高等級蘭王太陽蛋)

🔸砂糖多士、雪糕 (抺茶味香濃)多士薄香脆

悄悄告訴你。。呢度仲有戶外花園🥰!
好姊妹生日,俾佢決定食啲乜,呢一間位於尖沙咀樓上舖嘅鐵板燒,入口位置比較神秘,所以直接比張相大家睇。今日揀咗餐廳較為平嗰個二人餐!(已經非常豐富,非常之飽)✨海鮮沙律 選用日本果茄去襯托,而海鮮沙律中間嘅海鮮係即煎,成件事超有誠意!✨大虎蝦真係長過手掌咁巨型嘅虎蝦,外皮煎得香口,望住師傅手起刀落都係一種享受,食落肉質好爽甜,蝦頭亦充滿着蝦膏✨銀鱈魚烹調嘅火喉恰到好處,雪白嘅魚肉襯上南瓜菠菜忌廉汁非常之惹味,再加上薄脆嘅魚皮同軟綿嘅南瓜,一道菜式已經充滿着多種口感✨活南非鮑魚端上枱嘅時候鮑魚非常生猛,再用上鮑魚肝製成嘅醬汁沾上已經切好嘅鮑魚肉,食出滿腔鮮味~✨煙燻吞拿魚腦天煙燻嘅效果非常突出,廚師先用火槍把柴火連同吞拿魚腦天一拼火炙,再放上煙燻嘅爐火焗一焗,食落吞拿魚肉瞬間釋出香氣,一試難忘✨美國薄燒揀咗五成熟,師傅再一次展現烹調功夫,一包一捲都係數秒間嘅事。每片牛肉片都夾住爽脆嘅配料,可以點上配備嘅檸檬鹽,更為鹹香✨大蜆舞茸菇清湯大大隻蜆肉,再加上爽脆嘅舞茸菇,清一清喉嚨,為甜品做好最後嘅準備。✨炒飯粒粒米飯分明,特別喜歡師傅加上一隻太陽蛋,將蛋汁攪拌落炒飯當中,亦多多一份濕潤感。✨砂

✨海鮮沙律

✨美國薄燒

✨大蜆舞茸菇清湯

✨炒飯

✨砂糖多士、雪糕
砂糖多士薄脆香口,加上今日嘅開心果雪糕確實係完美嘅收尾。

⭐️特別喜歡餐廳嘅私隱度,師傅每次最多只會serve四位客人,所以無論係食材嘅溫度、烹調嘅拿捏都可以做得特別精準!

工作太苦 要食D好野鼓勵下自己今次係尖沙咀搵到一間隱世鐵板燒之前去過呢棟樓留意到呢到有好多不為人知既正野😎鐵板.壹係漆咸圍既一樓樓上仲有日式文具店同户外花園早去到可以上去行下☺️餐廳裝修簡約 富時尚感只有吧檯位置 個個都可以睇到師傅烹煮過程🥰用餐空間寬敞 予人舒服既感覺晚市有2個套餐揀 豐儉由人整體食物新鮮 用料唔錯用餐體驗係視覺同味覺上都大滿足😏服務亦好好 有機會都想再訪😋💥MOSCATO帶微碳酸 清甜無論配海鮮/肉都好夾🥳Premium Teppanyaki Set (For Two)💥海鮮沙律×日本果茄睇住師傅煎海蝦沙律用料新鮮豐富 內有沙律菜 日本果茄仲有煙三文魚 同岩岩煎好 新鮮彈牙既蝦清新開胃😉💥鱈魚白子鱈魚白子 煎到外脆內軟有種入口即溶既感覺😋💥魚子醬一人一份魚子醬 勁邪惡單食 可以食到個鹹鮮味之後配龍蝦食 更可以提鮮😎💥龍蝦龍蝦大大隻 食落爽口彈牙加上龍蝦膏醬 味道濃郁😄💥日本蝦夷鮑鮑魚同樣超大隻 勁新鮮仲識郁架熟度煮得岩岩好 彈牙唔韌加埋鮑魚肝醬 好惹味 😈💥鵝肝鵝肝漢堡 超可愛好邪惡鵝肝煎得金黃 油香豐富整成漢堡 外脆內軟配埋黑醋汁可以中和油膩感😆💥煙燻吞拿魚腦天師傅
工作太苦 要食D好野鼓勵下自己

帶鹹香 好有特色 😌

💥砂糖多士配雪糕
砂糖多士都係即席整 香脆好味
配埋開心果雪糕 滿足😋

除咗4樓嘅omakase 之外,有無去一樓,有間叫Teppan・Ichi嘅鐵板燒店?最近同朋友去試咗佢哋嘅雙人套餐,每位$940,份量同質素都幾滿意。套餐由海鮮沙律開始,跟住有新鮮嘅虎蝦同銀鱈魚,仲有南非鮑魚。主菜揀左美國牛片。唔食牛就要沖繩黑豚,個大蜆舞茸菇湯幾清甜,配埋炒飯就啱啱好。如果想食得豪啲,可以加錢upgrade:- 轉龍蝦加$400- 轉A4和牛眼加$100/位- 轉柚子炒麵加$30/位最後個砂糖多士做得好精緻,薄薄一片,表面香脆得嚟又唔會太硬,上面嘅蜜糖甜度啱啱好。配埋佢哋嗰個焙茶雪糕,香濃帶微苦,同甜脆嘅多士係絕配。食完可以去埋2樓文具店行吓或者上4樓露天area 坐底chill 下個✌🏻交通:- 尖沙咀港鐵站A1出口行5分鐘- 諾士佛臺停車場步行3分鐘

如果想食得豪啲,可以加錢upgrade:
- 轉龍蝦加$400
- 轉A4和牛眼加$100/位
- 轉柚子炒麵加$30/位

交通:
- 尖沙咀港鐵站A1出口行5分鐘
- 諾士佛臺停車場步行3分鐘
2025-02-07 213 瀏覽
餐廳細細坐落環境好舒服,經理同廚師招待不錯,咁啱今晚餐飯冇booking,同包場冇乜分別,見到間房可以坐4到6人地方寬闊,同其他房間隔開私隐度高,如果一班朋友聚會,可以自成一角。食材新鮮廚師手藝唔錯。今次食果個二人餐有魚子醬算高質,龍蝦調味同做法滿意。鱈魚白子做法幾好,味道唔錯。和牛做到剛好,不過過火。最後上蜆湯味道清甜,洗晒之前食物的油膩感。酒水選擇都算充足,點了支楯野川三十三,味道清新。值得再去。
餐廳細細坐落環境好舒服,經理同廚師招待

酒水選擇都算充足,點了支楯野川三十三,味道清新。

值得再去。

2025-02-06
慶祝紀念
生日
  • 煙燻吞拿魚腦天
2025-02-03 154 瀏覽
高質鐵板燒💯週年紀念諗唔到食咩?今次有好推介😚依間鐵板燒靚景,野食又精緻,岩晒慶生🎉 .🥗海鮮沙律×日本果茄日本果茄甜度好高,一啲都唔酸,海鮮有煙三文魚同鐵板蝦,蝦肉新鮮,爽口彈牙.🐟鱈魚白子白子表面煎到金黃香脆,外脆內軟,配上柚子酸汁,一啲都唔膩.🐟魚子醬魚子醬可以單獨就咁食,餐廳揀選嘅呢款魚子醬鮮味突出,咸味適中,兩者味道相輔相成.🦞龍蝦加咗龍蝦頭膏去煎,蝦膏覆蓋蝦肉表面,食落有兩種不同嘅鮮味.🐠煙燻吞拿腦天師傅即場用日本禾稈草同蘋果木煙燻,腦天部位油香四溢,同時又保留到魚肉質感。魚油、煙燻味、紫蘇葉,呢三種味道嘅配搭好出色.🌱日本蝦夷鮑鮑魚煎嘅時間控制得好好,肉質彈牙得嚟唔會韌.☘️鵝肝多士鵝肝食落完全冇腥味,只有鵝肝油脂香味同焦香味,配上黑醋醬可以平衡鵝肝嘅油膩感.🐮A4和牛肉眼A4係個人比較偏好嘅肉質,油香充分又唔會過分油膩,另外配上鹽漬昆布,係幾特別嘅配搭,兩者嘅味道亦意外地幾夾.🍄大蜆舞茸菇清湯呢個湯非常清甜,純粹係食材嘅原味,但又唔會覺得好寡.🍚炒飯炒飯粒粒分明,配料有高菜同醃白飯魚仔,高菜爽口微咸,白飯魚仔味道甘甜,加上燶邊流心煎蛋,非常惹味.🍦砂糖多士配紫薯雪糕多士
高質鐵板燒💯

🥗海鮮沙律×日本果茄
🐟鱈魚白子
白子表面煎到金黃香脆,外脆內軟,配上柚子酸汁,一啲都唔膩

🐟魚子醬

🦞龍蝦
加咗龍蝦頭膏去煎,蝦膏覆蓋蝦肉表面,食落有兩種不同嘅鮮味

🐠煙燻吞拿腦天
🌱日本蝦夷鮑
鮑魚煎嘅時間控制得好好,肉質彈牙得嚟唔會韌

☘️鵝肝多士

🐮A4和牛肉眼

🍄大蜆舞茸菇清湯
呢個湯非常清甜,純粹係食材嘅原味,但又唔會覺得好寡

🍚炒飯

🍦砂糖多士配紫薯雪糕
多士好薄,食落口感似薄脆。
紫薯雪糕口感綿密細滑,紫薯味極濃厚。
今日朋友帶咗我去一個隱世高質嘅鐵板燒,真係差啲搵唔到個門口🤣喺漆咸圍呢條巷仔入面一個要撳鐘先開門嘅門口,鐵板燒樓上係文具舖,不過當晚就已經閂咗門,跟住去到最頂樓係一個好chill嘅露天花園😎今次估唔到食物咁高質好味🤩*PREMIUM TEPPANYAKI SET (FOR TWO)$2,680*🥗海鮮沙律 ×日本果茄沙律同埋果茄非常新鮮仲有煙三文魚同埋三粒大蝦添。✨鱈魚白子白子燒得好香,一咬落去係爆汁好creamy。🐟魚子醬呢隻意大利牌子嘅魚子醬冇平時魚子醬嘅腥味,有少少海水嘅鹹味。🦞龍蝦龍蝦好彈牙,上面有龍蝦膏再點龍蝦汁成個感覺好濃郁。另外仲可以配魚子醬食,層次感更豐富。🫧日本蝦夷鮑鮑魚好彈牙,點埋鮑魚乾醬超惹味,剩返嘅魚子醬可以一齊食超級重海鮮嘅鹹香味。🌟鵝肝師傅煎到超級外脆內軟勁綿同香,朋友本身唔食鵝肝都食得好開心。💫煙燻吞拿魚腦天一條吞拿魚得兩塊,係超罕有嘅部位。煮嘅時候好似一個表演咁,吞拿魚腦天用禾稈草煙燻熟佢,之後會再噴煙入去個杯加重煙熏味。肉質嫩滑,油分好高魚味好濃郁🥳🌞A4和牛肉眼煎到五成熟,油分非常重,所以同埋鹽海帶一齊食會減輕油膩感。☘️大蜆舞茸菇清湯非常清甜。🍚炒飯

🥗海鮮沙律 ×日本果茄
沙律同埋果茄非常新鮮仲有煙三文魚同埋三粒大蝦添。

✨鱈魚白子
白子燒得好香,一咬落去係爆汁好creamy。

🐟魚子醬

🦞龍蝦

🫧日本蝦夷鮑

🌟鵝肝

💫煙燻吞拿魚腦天

🌞A4和牛肉眼
煎到五成熟,油分非常重,所以同埋鹽海帶一齊食會減輕油膩感。

☘️大蜆舞茸菇清湯
非常清甜。

🍚炒飯
炒飯好乾身而且一粒粒被蛋漿包住,而且師傅煎咗一隻太陽蘭蛋,撈埋蛋汁一齊食好食。

🍨砂糖多士雪糕
砂糖多士好香脆,連埋開心果雪糕一齊食一熱一凍。
🌿文青風日式鐵板燒💕餐廳裝潢恬靜簡約風,好有文青嘅風格,餐廳內外佈置都有一種寧靜,舒服嘅感覺,餐廳更有outdoor座位可以chill下,環境感覺滿分。🥰我哋今日試咗個虎蝦二人餐 $1880 佢有兩個餐,呢個係平啲嘅,試吓好唔好食下次可以再嚟試吓貴啲嗰個😆♡ ICHI TEPPANYAKI SET(for two) $1880✰海鮮沙律❥海鮮沙律有煙三文魚同埋蝦仁,蝦仁首先用鐵板燒熱咗先至放上去,沙律凱撒沙律汁同新鮮沙律菜。✰鐵板大蝦 龍蝦汁 ❥超大隻虎蝦,好鮮甜彈牙,用咗龍蝦汁做伴汁,鮮甜美味。✰鮑魚❥燒鮑魚非常新鮮仲郁緊,鮑魚好厚肉爽彈,加埋鮑魚肝做嘅醬汁好濃郁,非常好食!配菜係舞茸菇。✰銀鱈魚 ❥銀鱈魚好厚肉,而且好嫩滑,銀鱈魚嘅皮特登煎到好香脆好似薯片,加咗南瓜菠菜汁同埋雜菜伴碟。✰煙燻腦天❥呢個係餐廳signature嘅菜式,腦天係吞拿魚額頭,屬於稀少部位,好多人都係因為為呢個菜式而來,會用和稈草煙燻,放火嗰一刻要打卡,煙燻出嚟嘅腦天充滿油香,非常好食。最後夾埋生菜、紫蘇葉一齊食解油膩。✰美國牛肉薄燒❥加咗牛蒡漬捲住燒,呢種食法好特別,漬物有Wasabi、昆布漬、鹽漬昆布。

🥰我哋今日試咗個虎蝦二人餐 $1880
佢有兩個餐,呢個係平啲嘅,
試吓好唔好食下次可以再嚟試吓貴啲嗰個😆

✰海鮮沙律

✰鐵板大蝦 龍蝦汁
❥超大隻虎蝦,好鮮甜彈牙,用咗龍蝦汁做伴汁,鮮甜美味。

✰鮑魚

✰銀鱈魚

✰煙燻腦天

✰美國牛肉薄燒
❥加咗牛蒡漬捲住燒,呢種食法好特別,漬物有Wasabi、昆布漬、鹽漬昆布。 同平時鹽蔥燒好唔同。獨特嘅味道。

✰炒飯
❥炒飯加咗蘭王太陽蛋,超正!蘭王蛋黃好香濃,加咗秘製醬汁撈飯,令舍惹味。

✰大蜆舞茸菇清湯
❥兩隻鮮甜大蜆,菇味香濃,個湯清清地啱晒食完油膩嘅鐵板燒之後飲。

✰培茶雪糕 焦糖多士
❥最後嘅甜品係砂糖多士,非常香脆好味,雪糕今日有焙茶雪糕,香濃嘅茶味同砂糖多士都好夾。
2025-01-21 109 瀏覽
餐廳地點有點隱蔽, 私隱度高, 更設有戶外花園, 係私人聚會好地方!室內環境舒適, 可以睇住鐵板燒師傅預備同烹調食物, 用上高級新鮮食材, 簡直係視覺同味覺上嘅一大享受!𝕀ℂℍ𝕀 𝕋𝔼ℙℙ𝔸ℕ𝕐𝔸𝕂𝕀 𝕊𝔼𝕋 (𝔽𝕆ℝ 𝟚)𓌉◯𓇋 海鮮沙律 × 日本果茄🥗沙律菜好新鮮, 裏面有煙三文魚同蝦仁, 加埋沙律醬, 清新又開胃!𓌉◯𓇋 大虎蝦以食用菊花🌼、玫瑰花瓣點綴🌹, 上枱前師傅已幫忙剝蝦頭, 方便客人食用, 相當貼心呢💕!虎蝦大大隻🦐, 肉質彈牙, 蘸上特製龍蝦醬汁食用, 味道更有層次!𓌉◯𓇋 活南非鮑魚鮑魚口感爽彈, 再蘸上鮑魚肝醬一齊食, 味道濃郁甘香𓌉◯𓇋 銀鱈魚🐟魚皮燒至脆卜卜, 魚肉好嫩滑, 旁邊配上南瓜菠菜忌廉汁, 可以中和返銀鱈魚嘅油膩感𓌉◯𓇋 煙燻吞拿魚腦天腦天肉係非常罕有嘅部位!先以煙燻方法處理, 鐵板燒師傅建議我哋用生菜🥬、紫蘇葉包住吞拿魚腦天一齊食, 味道層次更豐富!吞拿魚腦天充滿煙燻香氣, 魚味濃厚, 肉質肥美軟滑, 非常滋味!𓌉◯𓇋 美國薄燒或沖繩黑豚🥩牛肉油花分佈均勻, 入口咀嚼即帶出牛肉油脂香氣, 肉質柔嫩, 裏面包住芥末昆布、牛蒡漬, 旁邊有鹽漬昆布, 搭

𝕀ℂℍ𝕀 𝕋𝔼ℙℙ𝔸ℕ𝕐𝔸𝕂𝕀 𝕊𝔼𝕋 (𝔽𝕆ℝ 𝟚)
𓌉◯𓇋 海鮮沙律 × 日本果茄

𓌉◯𓇋 大虎蝦

𓌉◯𓇋 活南非鮑魚
鮑魚口感爽彈, 再蘸上鮑魚肝醬一齊食, 味道濃郁甘香

𓌉◯𓇋 銀鱈魚

𓌉◯𓇋 煙燻吞拿魚腦天
腦天肉係非常罕有嘅部位!

𓌉◯𓇋 美國薄燒或沖繩黑豚
🥩牛肉油花分佈均勻, 入口咀嚼即帶出牛肉油脂香氣, 肉質柔嫩, 裏面包住芥末昆布、牛蒡漬, 旁邊有鹽漬昆布, 搭配牛肉一齊食, 別有一番風味!

𓌉◯𓇋 炒飯
師傅會喺飯上放一隻用日本蘭王蛋整嘅太陽蛋🍳, 呈半熟狀態, 一篤開個蛋黃啲蛋汁就即刻流出嚟, 撈飯食真係好正啊🤤!炒飯粒粒分明, 特別有鑊氣, 蛋汁令到個炒飯更濕潤, 充滿蛋香, 令人一啖又一啖!

𓌉◯𓇋 大蜆舞茸菇清湯
湯底清甜, 充滿舞茸菇嘅香氣!

𓌉◯𓇋 砂糖多士
砂糖多士燒至超級香脆, 配埋雪糕一齊食, 香甜好吃😋!
2025-01-13