🇭🇰鐵板.壹·PREMIUM TEPPANYAKI SEI (FOR TWO) $2680呢間係尖沙咀嘅鐵板燒環境好好 可以好舒服咁傾偈❤️·前菜 l 魚子醬2罐佢三款前菜都幾開胃 最特別就係呢個套餐每人會有一罐魚子醬 可以就咁食 或者同海鮮一齊食 超有誠意🤩🤩·龍蝦 l 日本蝦夷鮑 l 燕鰶釀蝦膠 l 鵝肝 l 煙燻吞拿魚腦天之後佢嘅海鮮都好新鮮 我自己最鍾意佢個龍蝦 呢個燒到啱啱好 超彈牙 好甜🦞鮑魚都好腍滑 之後佢個魚入邊係釀咗蝦膠 都幾特別🐟🦐鵝肝都好厚身 油分唔錯🦢最後仲有個煙燻嘅吞拿魚腦天 呢個煙熏味好出 不過我個人就覺得有啲太肥美🤣🤣·A4和牛肉眼 l 沖繩黑豚之後佢嘅牛肉都唔錯嘅 牛肉都燒到好粉嫩🐮不過我個人都係鍾意海鮮多啲😈·大蜆舞茸菇清湯 l 炒飯 l 砂糖多士最後仲有個菇湯同炒飯 個舞茸菇超香🍄個炒飯我自己就覺得可以炒得再香口啲🔥最後甜品仲有砂糖多士 超豐富 我哋最後食到超飽🥰·#rbyeat#rby日本菜 #rby鐵板燒#rby尖沙咀·📍尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖
🇭🇰鐵板.壹

燕鰶釀蝦膠
鵝肝
A4和牛肉眼
砂糖多士
《鐵板.壹 - 尖沙咀》如果唔係上次發掘咗呢幢大廈有間好正嘅Omakase,都唔知道原來呢幢大廈有幾間咁精緻嘅餐廳😳適逢今個月生日月,朋友就帶咗我過嚟呢度試埋佢間日式鐵板燒,佢個位置都比較隱蔽,唔係捐窿捐罅都未必知道呢度收埋咗間隱世鐵板燒🤣Lunch time 食嘅價錢相對較化算,而且午市冇咁多人,不過都會建議想食就要book咗位先當日我同朋友叫左分別$398既selected menu同埋$598 既business lunch menu😼兩個餐同樣都已經包括前菜沙律、茶碗蒸、漬物、麵豉湯同埋炒飯,臨尾仲有甜品添呀❤️兩個餐既分別係在於食材上既不同💁🏻‍♀️Selected Menu可以四選二揀兩款海鮮,我就揀左銀鱈魚同埋新鮮北寄貝,而肉食就可以揀美國牛肉薄燒或者沖繩黑豚肉💁🏻‍♀️Business Lunch Menu呢一個套餐食嘅海鮮相對嚟講比較高級,有南非鮑魚、比目魚同埋大蝦🍤由於我哋兩個都係牛魔王嘅關係,肉食就當然揀番牛肉啦,由於兩個餐我哋係share食的,咁就可以每樣都試到少少啦🔹銀鱈魚配菠菜南瓜忌廉汁鐵板燒師傅特登將個銀鱈魚同埋比目魚嘅魚皮切開再煎脆,就好似食緊脆卜卜有汁嘅炸魚
《鐵板.壹 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️Selected Menu

💁🏻‍♀️Business Lunch Menu

🔹銀鱈魚配菠菜南瓜忌廉汁
鐵板燒師傅特登將個銀鱈魚同埋比目魚嘅魚皮切開再煎脆,就好似食緊脆卜卜有汁嘅炸魚皮咁,配返菠菜南瓜忌廉汁食落幾香口,魚肉嘅口感一疏疏,食得出個肉有處理過,唔會散曬咁

🔹南非鮑魚配鮑魚肝醬

個鮑魚一定新鮮,因為由佢仲在生嘅時候我就已經睇住佢郁吓郁吓,新鮮鮑魚嘅口感黏糯又帶點彈牙,點返用佢個肝製作嘅醬汁其實好濃郁,味道好甘香,個人覺得個鮑魚幾好食

🔹燒大蝦配龍蝦頭汁

呢一個大蝦同樣都係十分推薦的,個蝦兩個人食都夠,因為啖啖肉嘅關係,其實食咗鮑魚再食蝦都有少少飽,師傅用咗龍蝦頭製作醬汁,帶出咗蝦本身嘅海鮮味,爽口彈牙💪🏻

🔹新鮮北寄貝配海苔櫻花蝦清湯
食完濃味嘅大蝦,接着嘅北寄貝就相對嚟講淡味少少,不過個清湯其實飲落好舒服,新鮮嘅貝肉有兩種口感,一種係爽脆嘅邊邊位,而一個就係軟腍既肉感,記住連個湯都唔好放過飲晒佢

🔹美國薄燒牛肉

平時食鐵板燒多數都係食日本和牛,呢度提供嘅美國薄燒和牛嘅口感其實都唔差,仲冇咁油膩添,因為裏面夾咗一啲腌菜,食落爽脆而且有少少蔬菜嘅甜味🥰可以點返鹽漬昆布又或者岩鹽吊返個味就已經好好食

🔹招牌炒飯配太陽蛋

個蛋簡直係畫龍點睛,本身個炒飯已經好有鑊氣,炒得夠乾身,飯粒粒分明,再配埋個煎得啱啱好嘅太陽蛋,用蛋汁配上炒飯的確係冇得輸嘅配搭

食完飯之後,店員就會拎埋麵豉湯同埋炒雜菜俾我哋,食到呢一度都已經飽飽,最後食埋個雪糕就剛剛好啦😘多謝朋友帶我嚟食鐵板燒
2025-03-19
餐廳:鐵板.壹 (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖尖沙咀呢間鐵板.壹開咗三年有多,呢幾年佢哋一直帶住店嘅宗旨,以創新求變嘅手法,用心咁炮製每一道鐵板餸菜俾客人❤️,務求碟碟都帶嚟驚喜🎉餐廳有幾大特色,除咗喺度食飯私隱度比較高,分開咗間隔之外,成間餐廳嘅環境都相對乾淨企理,點解?唔知喺唔喺因為餐廳破格咁由兩位女師傅主理嘅關係呢😝?望住做咗接近9年嘅Ceici師傅即場炮製鐵板燒就覺得佢特別型,聽講佢哋仲好鍾意自家調製唔同嘅醬汁配料玩唔同花款呢😎今次午試過嚟見到有3個Set可以揀,分別喺Selected Course、Business Lunch Set同Ichi Special Lunch Set(for 2),人均價錢三百幾到七百幾,綜合埋環境、服務、食物質素同份量,以高級日本鐵板燒餐廳嚟講性價比算高🤑今次揀咗個精選套餐Selected Course($398)同商務套餐Business Lunch Set($568),前者嘅海鮮可以喺銀鱈魚、北寄貝、帆立貝、比目魚入面4揀2,後者就有大蝦、南非鮑魚同比目魚3款。精選套餐揀咗銀鱈魚同北海道帆立貝,前者用咗南瓜菠菜忌廉汁伴碟而
餐廳:鐵板.壹 (尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖

精選套餐揀咗銀鱈魚同北海道帆立貝,前者用咗南瓜菠菜忌廉汁伴碟而後者就配上蟹膏麵豉;商務套餐嘅大蝦好巨型🦐,特別用咗龍蝦頭膏整成醬汁,
爽口嘅南非鮑魚切成片狀再加上鮑魚肝醬,嫩滑嘅比目魚充滿魚油香。每道海鮮都各自配上獨特醬汁提鮮,加上每道菜所用嘅碟同裝飾都與別不同,真喺夠晒心思😍

除咗海鮮,兩個套餐同樣有肉食🐮,可以揀美國牛肉薄燒或者沖繩黑豚。
美國牛肉薄燒每份有2卷,包住牛蒡漬同昆布輕輕燒香至五成熟,漬物嘅鹹香足以為牛肉帶嚟鹹鮮香味,鍾意重口味啲仲可以配埋旁邊嘅鹽漬昆布一齊食;
沖繩黑豚燒至微微焦香狀態,切成4條上碟,就咁食先至可以完全品嚐到豚肉嘅香味🐷。唔鍾意上面兩款仲可以考慮加$150轉做A4和牛肉眼🥩

三個套餐都有指定食物,包括沙律、蒸蛋、漬物、麵豉湯、炒飯、炒什菜同雪糕🍧。是日沙律喺煙三文魚沙律🥗;蒸蛋就見到裡面有足料蟹肉碎、昆布、元貝仔同蘑菇🍄‍🟫,蛋香又夠嫩滑😋;漬物喺自家製嘅蒜同蕎頭🧄;炒飯就用咗雞蛋、自家製汁煮白飯魚仔、日本高菜同蔥花炒香,
面頭再放上一隻鮮橙黃色日本蘭王太陽蛋🍳(亦可以加$20轉柚子炒麵);
最後嘅甜品喺茶香味極濃郁、質地超幼滑嘅綠茶雪糕🍧

食飽飽之後上咗2樓,嗰度有間日式文具店賣精緻嘅和紙、文具同裝飾,兜咗個圈再上咗4樓嘅天台花園呼吸新鮮空氣🌸,呢個天氣上嚟又幾舒服😌
2025-03-17
10 分鐘 (堂食)
2025-02-18 899 瀏覽
今日好朋友生日,當然要搵間佢從未食過嘅餐廳俾個驚喜佢喇。見佢不嬲都喜歡食鐵板燒,我就搵咗呢間尖沙咀區絕隱世嘅鐵板燒俾佢試試。呢間鐵板燒位於尖沙咀漆咸圍,門口相當不顯眼,只有一道咖啡色門,要按門鈴,門就自打開,方可進入,再乘電梯到一樓,才成功到達餐廳。餐廳經理介紹我們上頂樓,說有個露天花園,可坐低飲嘢,感覺都幾寫意㗎。今晚我兩揀咗個Premium Teppanyaki Set (for 2) $2680,知道朋友喜歡飲酒,緊係揀番支白酒,最後揀咗枝Chardonnay $390。🥢 海鮮沙律 x 日本果茄沙律配搭上日本蕃茄仔,再配埋煙三文魚和大蝦,整個沙律嘅色彩好豐富兼且口感非常清爽怡人。🥢 鱈魚白子我對白子一向情有獨鍾,師傅煎到好外層好香口,而裡面又夠晒creamy, 配埋酸汁嚟食,更可解膩。🥢 魚子醬2罐來自西伯利亞嘅魚子醬夠晒矜貴,粒粒夠晒圓潤飽滿,充滿咸香味。師傅話可用一半滿足尖上的味蕾,另一半可搭配其他食物來提鮮。🥢 龍蝦龍蝦肉質夠鲜嫩,爽滑弹牙,配上龍蝦頭熬製嘅醬汁,更能提昇龍蝦肉嘅鮮味。🥢 日本蝦夷鮑蝦夷飽肉質夠厚實,師傅細心切成細塊,更顯肉質細膩。🥢 鵝肝師傅教鵝肝連埋多

🥢 海鮮沙律 x 日本果茄

🥢 鱈魚白子

🥢 魚子醬2罐

🥢 龍蝦

🥢 日本蝦夷鮑
蝦夷飽肉質夠厚實,師傅細心切成細塊,更顯肉質細膩。

🥢 鵝肝
師傅教鵝肝連埋多士一啖咬落去,果然感受到多士嘅酥脆,隨後係鵝肝嘅嫩滑細膩嘅口感,再配上黑醋汁更能中和鵝肝嘅油膩。

🥢 煙燻吞拿魚腦天
吞拿魚腦天即係吞拿魚頭頂嘅肉,極之珍貴。肉質極為軟滑,筋少而脂肪多,經過煙薰後,更增添加咗一層濃郁嘅香氣。

🥢 A4和牛肉眼
微焦嘅肉眼外皮,而裡面嘅肉質又非常柔嫩,再配上咸鮮嘅漬昆布,更可解和牛嘅油膩。

🥢 舞茸菇清湯
舞茸菇清湯香氣撲鼻,飲落去有一種自然清甜嘅味道。

🥢 炒飯
第一次見鐵板燒炒飯會配埋即煎嘅蘭王蛋,材料十足,米飯粒粒分明,焦香軟熟。

🥢 砂糖多士·雪糕
開心果味雪糕配上焦糖多士和心型馬卡龍,誠意十足,為整頓晚餐劃上完美句號。

2025-02-17
生日
  • 煙燻吞拿魚腦天
  • 日本蝦夷鮑
2025-01-16 1197 瀏覽
這間位於尖沙咀的日本菜餐廳,主打高質食材鐵板燒。餐廳位置隱蔽,而且私隱度十足。二樓還有一間日式文具店,而四樓更設有戶外小花園,裝修充滿日本風,環境舒適。.🍽️PREMIUM TEPPANYAKI SET $2,680/2位用.🔸海鮮沙律 、日本果茄香燒蝦仁配上新鮮沙律菜、日本果茄,清新又開胃。.🔹鱈魚白子第一次味嚐鐵板燒的白子,外層香脆,入面超軟嫩,十分鮮美。.🔸龍蝦🔹魚子醬2罐鮮活龍蝦份量十足,而且肉厚彈牙又鮮美,配上龍蝦膏煮成的醬汁,十分惹味。而奢華的魚子醬咸度剛好,配上龍蝦令味道更提升。.🔸煙燻吞拿魚腦天吞拿魚的稀有部位,所以油脂特別豐富,以醬油漬後,再用紫蘇葉煙燻,散發陣陣煙燻香氣,味道美味,而且打卡一流。.🔹日本蝦夷鮑鮑魚好新鮮彈牙,而且肉質結實,鮮味十足。.🔸鵝肝超厚切鵝肝香氣四溢,油脂豐富,外層焦香可口,配上黑醋汁、新鮮士多啤梨和藍莓,剛好中和油膩感。.🔹A4和牛肉眼選用高質A4和牛,牛味香濃富肉汁,而且肉質嫩滑,簡單配上鹽漬昆布已很美味。.🔸大蜆舞茸菇清湯鮮甜大蜆配上舞茸菇煮成的清湯,清香暖胃,有助消除油膩感。.🔹炒飯炒飯好有鑊氣,而且粒粒分明,配上蘭王太陽蛋,滋味滿分。

🍽️PREMIUM TEPPANYAKI SET
$2,680/2位用

🔸海鮮沙律 、日本果茄
香燒蝦仁配上新鮮沙律菜、日本果茄,清新又開胃。

🔹鱈魚白子
第一次味嚐鐵板燒的白子,外層香脆,入面超軟嫩,十分鮮美。

🔸龍蝦
🔹魚子醬2罐

🔸煙燻吞拿魚腦天

🔹日本蝦夷鮑
鮑魚好新鮮彈牙,而且肉質結實,鮮味十足。

🔸鵝肝

🔹A4和牛肉眼

🔸大蜆舞茸菇清湯
鮮甜大蜆配上舞茸菇煮成的清湯,清香暖胃,有助消除油膩感。
🔹炒飯
炒飯好有鑊氣,而且粒粒分明,配上蘭王太陽蛋,滋味滿分。

🔸砂糖多士、雪糕
香脆的砂糖多士,配上人氣開心果味雪糕,真的大滿足,為完美一餐作結。

2025-06-15 0 瀏覽
前菜(番茄/煙三文魚/水雲)APPTEIZER魚子醬CAVIAR 雪場蟹🦀️RED KING CRAB🈵6位可以由龍蝦🦞升級至雪場蟹日本蝦夷鮑/鮑魚肝醬 JAPANESE EZO ABALONE燕𬶭釀蝦膠/蕃茄辣汁MINCED SHRIMP / THREADFIN鵝肝/意大利黑醋酱FOIE GRAS煙燻吞拿魚腦天SMOKED MAGURO NOUTENA4和牛肉眼或沖繩黑豚A4 RIB EYE or OKINAWA PORK大蜆舞茸菇清湯 DAILY SOUP&炒飯FRIED RICE砂糖多士、雪糕SUGAR TOAST & ICE CREAM
前菜(番茄/煙三文魚/水雲)
APPTEIZER

• A4和牛肉眼
  • 煙燻吞拿魚腦天
  • 日本黑豚厚燒
2025-06-13 14 瀏覽
純粹在網上見到的鐵板燒餐廳,剛巧要和朋友慶生,所以試吓。舖頭門面和入面嘅裝修很日式,第一印象已經很好。入去秒間已經有侍應招待,坐低後自己多多要求,又唔要茶,又唔食生野,侍應一一幫我解決,態度非常友善。跟住就師傅上場,佢冇果種好social嘅感覺,好沉實,而且超有禮貌,有一下侍應已經上咗菜,照理由係師傅解釋下度菜嘅時候,但我同朋友傾到忘晒形,師傅照企喺度等我哋講完先至解釋度菜,本地師傅嚟講佢算好好脾氣。食物新鮮,師傅廚藝都好好,因為其實2日前才試過另一間平價鐵板燒,果間食物都新鮮,但就唔知點解會一係冇味一係又重手落左好多蒜蓉,但「壹」呢間個師傅大部份時間只係落鹽和黑胡椒,已經好好味,個鮑魚,佢只係用返鮑魚煮出嚟啲汁再煮,已經好好食,另外個和牛真係煮到啱啱好!個餐仲有個煮熟嘅拖羅,第一食全熟嘅拖羅,原來有啲似牛肉,入口即溶,好特別!師傅和侍應好注重擺碟,個煮熟嘅拖羅用個好靚嘅玻璃壼罩住,揭開後煙幕漫,好啱打卡,其他菜都好靚,可惜顧住傾計冇映到相,share唔到。基本上真係冇嘢可以挑骨頭,100分,我和朋友完之後一致認為係會再返兜嘅餐廳,亦值得推薦!
純粹在網上見到的鐵板燒餐廳,剛巧要和朋友慶生,所以試吓。

2025-06-12
生日
2025-05-25 39 瀏覽
餐廳位置很有私隱,一不小心就會錯過。點了一個PREMIUM TEPPANYAKI SET。前菜有日本蕃茄,搭配煙燻三文魚和水雲醋物,前菜很清爽。⭐️龍蝦x天使麵w/自家製醬汁魚子醬配上龍蝦是奢華享受,每人一罐魚子醬。龍蝦配上自製龍蝦頭醬汁入口濃郁,加上鐵板煎過的茄子與脆肉瓜中和,還有天使麵,十分豐富。⭐️日本蝦夷飽w/飽魚肝醬蝦夷鮑在鐵板上跳動,保留柔軟的質感,鮑魚肝醬,柔嫩好吃。⭐️燕鰶釀蝦膠w/蕃茄辣汁將傳統釀鯪魚升級為紫蘇花點綴的蝦膠釀魚腹,魚皮煎得酥脆如紙,搭配微辣的蕃茄辣汁,很美味。⭐️鵝肝w/意大利黑醋醬鵝肝漢堡包,經鐵板炙烤後散發香氣,口感不俗。⭐️煙燻吞拿魚腦天稀有部位「腦天」經過煙燻,油脂紋理如同頂級和牛。入口魚肉在口腔緩緩融化。 ⭐️A4和牛肉眼或沖繩黑豚和牛和沖繩黑豚各有捧場客,牛和口感肉嫩。黑豚入口鬆化,口感很好。⭐️大蜆舞茸菇清湯有大蜆和舞茸菇,味道鮮甜。⭐️蘭王蛋炒飯使用日本「蘭王」雞蛋,蛋液包裹每粒米飯的鑊氣表演,令人飽足。⭐️雪糕雪糕配卷蛋,十分滿足!
餐廳位置很有私隱,一不小心就會錯過。

點了一個PREMIUM TEPPANYAKI SET。

前菜有日本蕃茄,搭配煙燻三文魚和水雲醋物,前菜很清爽。

⭐️龍蝦x天使麵w/自家製醬汁

魚子醬配上龍蝦是奢華享受,每人一罐魚子醬。

⭐️日本蝦夷飽w/飽魚肝醬

蝦夷鮑在鐵板上跳動,保留柔軟的質感,鮑魚肝醬,柔嫩好吃。

⭐️燕鰶釀蝦膠w/蕃茄辣汁

⭐️鵝肝w/意大利黑醋醬

鵝肝漢堡包,經鐵板炙烤後散發香氣,口感不俗。

⭐️煙燻吞拿魚腦天

⭐️A4和牛肉眼或沖繩黑豚

⭐️大蜆舞茸菇清湯

有大蜆和舞茸菇,味道鮮甜。

⭐️蘭王蛋炒飯

⭐️雪糕
雪糕配卷蛋,十分滿足!
2025-05-04 51 瀏覽
呢篇係我第一篇食評。今日我地同爸媽兩位姨甥女去食鐵板•壹因為怕食唔晒,我哋只係點咗四個成人套餐,但師傅和服務員注意到我地有兩個小朋友同行,主動將沙律、湯品和部分主食調整為六人份量。體貼超出預期。 從帶位到食飽,服務員同女師傅都好好,笑容同好有禮貌。女師傅會細心講食材特色,同我地互動,我哋食得好開心。龍蝦好生猛,海鮮都好新鮮,牛扒都好好食,午餐嘅套餐價格合理,整體CP值非常高。 真係想推介一下,希望餐廳可以繼續維持。
呢篇係我第一篇食評。

今日我地同爸媽兩位姨甥女去食鐵板•壹

真係想推介一下,希望餐廳可以繼續維持。
2025-05-04
母親節
  • 龍蝦
  • A4和牛肉眼
呢間日式鐵板燒選址隱蔽 但值得一試📍裝潢以灰色為主調 加入園景佈置 雅致舒適🩶食材新鮮 用心烹調 擺盤精緻 CP值高有驚喜💯 .📌SELECTED COURSE $398📌BUSINESS LUNCH SET$568前菜到甜品大致相同 分別在於海鮮🙌🏻.1️⃣沙律、蒸蛋✔️沙律-沙律菜新鮮爽脆 配上凱撒沙律汁 更開胃🥗兩片煙三文魚 肥美甘香🍣✔️蒸蛋-面頭淋滿海苔蟹肉 增加鮮味🦀滑捋捋富蛋香🥚配料有: 珍珠貝, 蘑菇, 魚板 超足料🦪🍄‍🟫🍥.2️⃣精選套餐可以四選二海鮮;商務午餐就包三款海鮮✔️大蝦-勁大隻 爽彈鮮甜啖啖肉 配上龍蝦汁 鮮味更昇華🦐✔️南非鮑魚-Q彈軟嫩 沾上濃稠鮑魚肝醬 味道更甘香🦪✔️比目魚-魚皮煎到勁香脆 肉質厚實鬆軟 味道較清淡 配上清甜南瓜菠菜汁 又幾夾🐟✔️銀鱈魚-我更鍾意呢款 魚皮煎脆卜卜 嫩滑juicy 淡淡鮮味 同樣配左清甜南瓜菠菜汁🐟✔️北寄貝-爽嫩有咬口 湯頭吸盡精華 充滿鮮味🍲.3️⃣沖繩黑豚-燒至微微焦香 口感爽嫩 豬肉鮮味濃郁🐷配以鹽漬昆布 香口解膩🖤.4️⃣漬物、麵豉湯、炒飯✔漬物-蒜頭同蕎頭好爽脆 惹味香口🧄✔麵豉湯-加入櫻花蝦 好有鮮味但偏鹹🦐✔️炒飯-面頭鋪上蘭王
📌SELECTED COURSE $398
✔️北寄貝-爽嫩有咬口 湯頭吸盡精華 充滿鮮味🍲
4️⃣漬物、麵豉湯、炒飯
✔漬物-蒜頭同蕎頭好爽脆 惹味香口🧄
✔麵豉湯-加入櫻花蝦 好有鮮味但偏鹹🦐
✔️炒飯-面頭鋪上蘭王太陽蛋 橙紅流心蛋黃超吸睛🧡蛋炒飯好夠鑊氣 乾身分明🔥加入日本高菜, 白飯魚仔, 蔥花 滿滿配料 鹹鮮十足🍚撈勻蛋黃汁 飯粒更香滑🍳
5️⃣炒什菜-有椰菜, 紅蘿蔔, 芽菜 爽脆清甜有鑊氣🥬🥕🌱
6️⃣雪糕-口感軟滑 啖啖牛奶雲呢拿香🍦配埋慶生店員準備嘅心太軟 焗至鬆軟半流心 朱古力香甜味濃郁 一流啊🍫
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
居然有矜貴嘅魚子醬食(๑º ロ º๑)!! 一人一盒被稱黑鑽嘅原盒𝟷𝟶ɢ魚子醬顆粒飽滿鮮鹹,搭配海鮮更可昇華整體鮮味 ʟᴇᴠᴇʟ ᴜᴘ↑.念念不忘嘅仲有少見嘅吞拿魚腦天由於一條吞拿魚嘅腦天肉只有兩塊 非常罕有🤤 腦天本身肉質極軟滑筋少而脂肪多 魚味極濃加上廚師以稻草燒製 淡淡煙燻味油香四射.ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ sᴇᴛ $𝟸𝟼𝟾𝟶/𝟸 ᴘᴇʀsᴏɴ▪️前菜▪️魚子醬𝟸罐▪️龍蝦x天使麵ᴡ/自家製醬汁▪️日本蝦夷鮑ᴡ/鮑魚肝醬▪️燕鰶釀蝦膠ᴡ/蕃茄辣汁▪️鵝肝ᴡ/意大利黑醋醬▪️煙燻吞拿魚腦天▪️ᴀ𝟺和牛肉眼▪️炒飯▪️大蜆舞茸菇清湯 ▪️砂糖多士、雪糕.整體菜式豐富 見廚師烹飪好似睇表演咁炒飯都好出色 有蘭王蛋 高菜 特別惹味
居然有矜貴嘅魚子醬食(๑º ロ º๑)!!
一人一盒被稱黑鑽嘅原盒𝟷𝟶ɢ魚子醬
顆粒飽滿鮮鹹,搭配海鮮更可昇華整體鮮味 ʟᴇᴠᴇʟ ᴜᴘ↑
念念不忘嘅仲有少見嘅吞拿魚腦天
▪️日本蝦夷鮑ᴡ/鮑魚肝醬
▪️燕鰶釀蝦膠ᴡ/蕃茄辣汁
▪️鵝肝ᴡ/意大利黑醋醬
▪️煙燻吞拿魚腦天▪️ᴀ𝟺和牛肉眼▪️炒飯
▪️大蜆舞茸菇清湯 ▪️砂糖多士、雪糕
整體菜式豐富 見廚師烹飪好似睇表演咁
炒飯都好出色 有蘭王蛋 高菜 特別惹味

鐵板餐想吃到龍蝦,同時也有矜貴的魚子醬及吞拿魚腦天?在大致雷同的菜式鐵板餐點下,太有驚喜了吧!這間隱藏於商業大廈內的高級鐵板餐廳完全能破格地做到不一樣的感覺!🔸PREMIUM TEPP ANYAKI SET($2,680/2人)▫️前菜日本蕃茄|煙三文魚|水雲醋物▫️魚子醬共2罐 ▫️鵝肝▫️龍蝦x天使麵·自家製醬汁▫️日本蝦夷鮑·鮑魚肝醬▫️燕鰶釀蝦膠▫️煙燻吞拿魚腦天▫️A4和牛肉眼▫️大蜆舞茸菇滿湯▫️炒飯▫️砂糖多士·雪糕整個套餐種類頗多而且多元化,與日常鐵板餐對比下種類更顯創新.吃過新鮮開胃前菜後,便送上一人一罐原盒【10g魚子醬】顆粒非常細膩.師傅建議可單吃或配搭鐵板海鮮,增添口感及層次【鮮活龍蝦】即場拆肉,咬口新鮮爽彈,特別地配上天使麵, 毫不浪費地配合着龍蝦膏醬汁,滋味更甚!鮑魚為【日本蝦夷鮑】,煎煮時還猛烈掙扎,可見其新鮮程度!味道帶甜亦軟彈~【燕鰶釀蝦膠】也是獨特的,燕鰶即是馬友,魚肉紮實鮮甜,同時釀入蝦膠,少見地創新.再加上魚皮分開煎到香脆,層次變得更豐富當日的焦點菜式必定是【煙燻吞拿魚腦天】!!!由於一條吞拿魚頂部位的腦天肉大概只有兩塊,師傅更精心製作即場稻草燒製,使軟滑肉質添上淡淡

鐵板餐想吃到龍蝦,
同時也有矜貴的魚子醬及吞拿魚腦天?
在大致雷同的菜式鐵板餐點下,太有驚喜了吧!
這間隱藏於商業大廈內的高級鐵板餐廳
完全能破格地做到不一樣的感覺!

▫️前菜
▫️煙燻吞拿魚腦天
▫️A4和牛肉眼
▫️大蜆舞茸菇滿湯▫️炒飯
▫️砂糖多士·雪糕

當日的焦點菜式必定是【煙燻吞拿魚腦天】!!!

由於一條吞拿魚頂部位的腦天肉大概只有兩塊,師傅更精心製作即場稻草燒製,使軟滑肉質添上淡淡煙燻香,魚肉油香四溢.
包裹着紫蘇葉及沙律菜更能平衡多餘油分,
這好看又好吃的一道,
為本身已經多元的鐵板套餐添上更多分數!
而且餐廳座位不多,私隱度高.浪漫地與愛人共享,甚至商務進餐也很不錯~

今次我就食premium set 2人餐前菜 冷盤,甜甜酸酸開胃之後已經開罐魚子醬食,留番d慢慢之後餸菜配又得❤️‍🔥第一道菜已經黎龍蝦🦞啦親眼睇佢整新鮮龍蝦🦞以龍蝦頭熬製成嘅汁配天使來記得加埋魚子醬連提鮮,真係一流👍🏻日本蝦夷包,配鮑魚干醬活切鮑魚,爽口彈牙,扎實口感加上鮑魚干醬成口鮑魚味燕鰶釀製蝦膠配係蕃茄辣汁食🐟厚身鱈魚加上彈牙蝦膠,有點似煎釀三寶咁,加埋蕃茄辣汁(味道似平日生蠔沾上辣汁)又幾過癮~跟住玩埋火🔥即席煙燻,用和稈草煙燻上菜打卡效果一流煙燻吞拿魚腦天,極罕有部位一口勁滑吞拿魚腦天,濃濃煙燻味,勁好食😋鵝肝配意大利黑醋,大大件鵝肝入口即化油脂咁濃郁,記得沾少少黑醋醬解油膩👍🏻A4和牛肉眼🥩,沖繩黑豚🐷我就同朋友各揀1份share食兩款各有千秋,A4和牛肉眼肉脂感極重沖繩黑豚,豬肉味頗香記得加上鹽漬昆布,提升肉味兼解膩最後當然唔少得炒飯,配上蘭王蛋,日本高菜,類似梅菜嘅味道作調味撈埋一齊黎食,啖啖蛋香,飯粒濕潤,我成碗食得曬😆大蜆無茸菇清湯鮮甜大蜆,日式松茸菇菌清新口腔味道日式醬油麵豉湯到最後以砂糖多士雪糕作結尾🍨唔好睇小塊多士,都係自己鐵板燒整成記得配埋雪糕食,大滿足😍題
今次我就食premium set 2人餐
前菜 冷盤,甜甜酸酸開胃

之後已經開罐魚子醬食,留番d慢慢之後餸菜配又得❤️‍🔥

第一道菜已經黎龍蝦🦞啦
親眼睇佢整新鮮龍蝦🦞

以龍蝦頭熬製成嘅汁配天使來
記得加埋魚子醬連提鮮,真係一流👍🏻

日本蝦夷包,配鮑魚干醬
活切鮑魚,爽口彈牙,扎實口感
加上鮑魚干醬成口鮑魚味

燕鰶釀製蝦膠配係蕃茄辣汁食🐟

跟住玩埋火🔥即席煙燻,用和稈草煙燻
上菜打卡效果一流
煙燻吞拿魚腦天,極罕有部位
一口勁滑吞拿魚腦天,濃濃煙燻味,勁好食😋

鵝肝配意大利黑醋,大大件鵝肝入口即化
油脂咁濃郁,記得沾少少黑醋醬解油膩👍🏻

A4和牛肉眼🥩,沖繩黑豚🐷
我就同朋友各揀1份share食
兩款各有千秋,A4和牛肉眼肉脂感極重

沖繩黑豚,豬肉味頗香
記得加上鹽漬昆布,提升肉味兼解膩

最後當然唔少得炒飯,
配上蘭王蛋,日本高菜,類似梅菜嘅味道作調味
撈埋一齊黎食,啖啖蛋香,飯粒濕潤,我成碗食得曬😆

大蜆無茸菇清湯
鮮甜大蜆,日式松茸菇菌清新口腔
味道日式醬油麵豉湯

到最後以砂糖多士雪糕作結尾🍨
唔好睇小塊多士,都係自己鐵板燒整成
記得配埋雪糕食,大滿足😍

題外話地方私隱度非常之高,環境裝修雅致
仲有獨立房間可以包廂gathering,上面有間文具店,同埋4樓有一個戶外平台

2025-03-27 95 瀏覽
Lunch Menu 有3款不同價格等級選擇 可以選擇自己想食的食材😆而且加錢追加‼️我們分別就點了兩個不同價位的set 樣樣都可以試到🤣💛Select Course $398 💛Business Lunch Set $568頭盤兩個都是沙律和蒸蛋蒸蛋出色❤️淋上少少海藻醬汁💛銀鱈魚配南瓜菠菜忌廉汁💛比目魚配蟹膏麵豉醬魚皮煎得好香脆 廚師都推介我哋先食咗魚皮個人偏愛銀鱈魚多啲 但醬汁我就覺得麵豉醬好特別好出色 其他鐵板燒餐廳會少啲呢一種fusion醬汁 💛沖繩黑豚大廚好有心 切走曬黑豚肥膏😍 黑豚比想像中更加豬肉味道濃郁 肉質非常鬆軟 💛美國牛肉薄燒(2卷) 牛肉薄片輕輕在鐵板燒灸過 包卷腌菜令牛肉不會太膩💛大蝦、南非鮑魚廚師好細心咁先挑走蝦腸 再細細烹煮大蝦🍤 啖啖肉😍擺設上碟好有心思 配上龍蝦醬汁 帶出鮮蝦味道南非鮑魚在鐵板上還是活活的 證明食材新鮮😆 鮑魚不會煮到韌 而且廚師好細心切好鮑魚成片 再蘸上鮑魚膽汁食💛招牌炒飯食到這已經好飽 邊炒飯邊聞到蛋香味 炒完飯還要煎隻太陽蛋 看得出是蘭王蛋的級數 金黃的蛋黃😍 💛炒什菜最後還炒了個菜 豆芽、椰菜、紅蘿蔔等 真是飽飽了😆

我們分別就點了兩個不同價位的set

💛銀鱈魚配南瓜菠菜忌廉汁

💛比目魚配蟹膏麵豉醬

魚皮煎得好香脆 廚師都推介我哋先食咗魚皮

💛沖繩黑豚
💛美國牛肉薄燒(2卷)
牛肉薄片輕輕在鐵板燒灸過 包卷腌菜令牛肉不會太膩

💛大蝦、南非鮑魚
💛招牌炒飯

食到這已經好飽 邊炒飯邊聞到蛋香味 炒完飯
還要煎隻太陽蛋 看得出是蘭王蛋的級數 金黃的蛋黃😍
💛炒什菜
最後還炒了個菜 豆芽、椰菜、紅蘿蔔等
真是飽飽了😆

尖沙咀漆咸圍道隱世鐵板燒 食材新鮮 服務都相當好✨以灰色及粉紅色為主調嘅環境 舒服且有格調 一邊食一邊欣賞廚師手藝同朋友各點一個Selected Course同Business Lunch Set🍴廚師細心地幫我哋將部份食材切開方便share前菜有沙律同蒸蛋 沙律菜以外仲有兩片煙三文魚🥗蒸蛋滑溜之餘 面頭仲有啲海藻增加鮮味同口感鐵板燒開始 先來海鮮部份 大蝦大件又爽彈 啖啖肉嘅口感令人滿足 配龍蝦汁令到鮮味加倍🦐鮑魚好軟嫩 配嘅係鮑魚肝醬 味道香濃🥢魚就有兩款 比目魚同埋銀鱈魚 比目魚配南瓜菠菜汁 口味比較清新🌱我更喜歡銀鱈魚 魚油充足 點蕃茄辣汁 配搭新鮮又惹味🐟北寄貝用清湯煮 軟稔而有彈性 食完之後記得飲埋好清甜嘅湯 之後就到牛肉薄燒 坊間大部份薄牛都會包蔥蒜 呢度係包wasabi同昆布漬 好有驚喜✨完全將油膩感中和 味道亦更香🤤之後就到炒飯同野菜 炒飯加咗隻煎日本蛋 記得將蛋汁撈埋炒飯一齊食 滿足感絕對加倍🥚最後有漬物同飲埋櫻花蝦味噌湯 就到開心果雪糕做甜品🍨整個體驗都好完美 特別感謝師傅一邊煮一邊同我哋傾偈 氣氛輕鬆🎈一場嚟到 可以去埋樓上2/F有間日式文具店 賣嘅嘢都幾有特色
最後有漬物同飲埋櫻花蝦味噌湯 就到開心果雪糕做甜品🍨

一場嚟到 可以去埋樓上2/F有間日式文具店 賣嘅嘢都幾有特色🇯🇵仲有4/F戶外花園可以chill下