2018-11-04
好中意食鐵板燒, 可以一邊食, 一邊欣賞廚師烹調既過程。但係香港食鐵板燒往往冇過千蚊埋單都唔落得樓, 經同事介紹, 原來銅鑼灣有間鐵板燒係LUNCH時段, 只係三百幾蚊一位, 於是Book定位今日放假就同妹妹去食返個鐵板燒lunch。餐廳內所有座位均為鐵板位, 更設有一間獨立房間, 私隱度幾高。面前就係鐵板燒, 抽空設備很好, 唔會有太大油煙同埋焗促感。我地就揀左呢個鐵板燒套餐, 每人都可以自選主菜, 我就揀左牛柳。先上前菜: 沙律、茶碗蒸茶碗蒸中既蛋超滑, 面層既汁唔會太濃, 幾清甜, 京蔥增加香口。廚師處理鐵板燒既技巧好熟手, 非常貼心地將殼分離, 加入調味料調味…就連上碟佈排都似乎有心思。帶子、大蝦帶子表面稍為煎過, 入口香口....大蝦爽口鮮甜, 調味醬汁令味道更為惹味美國高級牛柳終於到主菜了! 近距離見到廚師既炒鐵板過程, 令我地係等待過程中增加 一點娛樂, 更加期待下一道菜。我order了牛柳為五成熟, 牛柳中心位出現嫩紅, 但血水未有滲出, 肉質很林不帶根, 沾少少海鹽更能帶出肉味。炒野菜野菜keep到爽脆口感, 有少少澀蒜蓉炒飯另一大開眼界就係呢個炒飯, 廚師將部分既
先上前菜: 沙律、茶碗蒸
就連上碟佈排都似乎有心思。
帶子、大蝦
美國高級牛柳
炒野菜
野菜keep到爽脆口感, 有少少澀
蒜蓉炒飯
另一大開眼界就係呢個炒飯, 廚師將部分既飯係鐵板上壓平, 再慢慢煎成米片, 灑上芝麻同埋雪菜, 米片脆而又帶幾重既米味。蒜蓉味唔太突出, 反而雪菜味同埋芝麻味很重。
送上味噌湯同埋漬物清新一下口腔
最後有甜品作完美句號, 係焦糖布甸
口感竟然似雪葩, 面層焦糖亦唔會太甜, 幾特別
餐茶我就揀左凍奶茶, 茶、奶同糖水分開哂上, 可以自行調教味道。
估唔到呢個鐵板燒lunch份量都會咁足, 夠哂飽!