2022-01-22 62 瀏覽
Teppanyaki is our favorite these days as we love watching the food cook in front of us and you can taste it right away, keeping the real taste and texture of the food. This restaurant is nice and cozy with relaxing ambient. Drinking with Mount Fuji We picked two lunch sets to share, with soup, salad, beef, prawn, abalone, cod, fried rices, vegetables and dessert. We first picked two drinks to refresh ourselves, cucumber mint soda and apple soda, the cucumber is so refreshing, it's like the mojit

Drinking with Mount Fuji

We picked two lunch sets to share, with soup, salad, beef, prawn, abalone, cod, fried rices, vegetables and dessert. We first picked two drinks to refresh ourselves, cucumber mint soda and apple soda, the cucumber is so refreshing, it's like the mojito but more revitalizing.

Sashimi is fresh and cute with the bowl.

Cod fish is my favorite, it's crispy outside but still very soft and juicy inside. It has a very mild and milky flavor, with little bit sweet taste.

The Japanese black-haired slice beef was so soft, it has a sweetish aroma that reminds the smell of peach and coconut. I love the garlic and spring onion together with the slice beef , they are perfect match.

Grilled prawn and abalone were big and fresh, you don't need to add any sauce to the dish, please eat just as is and enjoy the taste of the ocean.

Set came with salad, soup, fried rice and dessert, overall was nice teppanyaki experience with fresh food and skilled chef.
2022-01-22 52 瀏覽
最鍾意食日式鐵板燒,放假有時都會去搵吓有邊度有好味鐵板燒。銅鑼灣鐵板燒雪舟已經book mark咗好耐,今日終於一試。去咗食lunch,見到$488套餐已經好吸引,價錢又唔貴。套餐有沙律/刺身/餐湯/車海老/安格斯西冷薄燒三卷/炒野菜/炒飯/湯+香之物/甜品/咖啡。首先就係有沙律,之後就到刺身,刺身有三款。再飲返個暖胃粟米湯,即刻令我諗翻起喺日本凍冰冰飲粟米湯嘅風味。好正!之後師傅就準備好食材,車海老夠大隻爽口,蝦頭夠多蝦膏,好香!安格斯西冷薄燒,有三大塊,忍唔住要即刻食唔好影響味道。蒜蓉味超香濃,食咗兩塊,最後嗰塊就可以慢慢食影相。炒飯同炒雜菜都唔錯。飲埋個紫菜清湯,最後食個雪糕,飲杯咖啡滿足哂!

首先就係有沙律,之後就到刺身刺身有三款。

2022-01-21 49 瀏覽
午市鐵板燒有兩款一人餐,分別$488/$688,每個套餐揀咗一個share食🥩♨️Set Lunch Menu $688季節沙律/ 刺身3種/ 是日餐湯******************************南非鮑魚/銀鱈魚/黑毛和牛薄燒2卷******************************高菜黑豚炒飯/湯/ 香之物******************************甜品/Dessert******************************沙律配有三色椒🫑,有好多沙律醬~粟米湯🌽夠creamy、刺身都ok~最期待嘅主菜😍鮑魚大隻新鮮,一路燒仲郁緊🙈肉質好新鮮好味!銀鱈魚魚質好滑,又有魚鮮味~黑毛和牛超級香,油脂滿滿,師傅仲特登職場爆香啲蒜片,超級香。薄燒有兩大塊,我哋兩個人share,好好味高菜黑豚炒飯,加上高菜,感覺上冇咁油膩。湯係紫菜清湯。甜品係雪糕,揀咗朱古力味。另外仲有咖啡或茶~午餐幾抵食。宜家疫情期間有優惠,三點後晚市餐牌仲有半價~怪唔得我食到三點幾都仲有咁多人😜

Set Lunch Menu $688
季節沙律/ 刺身3種/ 是日餐湯
南非鮑魚/銀鱈魚/黑毛和牛薄燒2卷
高菜黑豚炒飯/湯/ 香之物
甜品/Dessert

沙律配有三色椒🫑,有好多沙律醬~

粟米湯🌽夠creamy、刺身都ok~

最期待嘅主菜😍鮑魚大隻新鮮,一路燒仲郁緊🙈肉質好新鮮好味!

銀鱈魚魚質好滑,又有魚鮮味~

高菜黑豚炒飯,加上高菜,感覺上冇咁油膩。
湯係紫菜清湯。

甜品係雪糕,揀咗朱古力味。另外仲有咖啡或茶~

2022-01-18 51 瀏覽
雪舟Set Lunch Menu $488季節沙律/Seasonal Salad有紅黃椒,蕃茄仔同生菜,芝麻醬用左高級醬料,仲有花生粒同芝麻粒,夠哂開胃香口刺身3種用時令魚,用料高級,三隻都用左腩位,入口有油香是日餐湯/Daily Soup超正呀,好濃好creamy既corn chowder! 每一啖好似食緊cream咁!車海老超彈牙,蝦頭處理得非常好!唔掂汁都超正安格斯西冷薄燒三卷/Angus Sirloin Beef Sliced 3 pc入口即溶,少肥,建議加少少燒汁同鹽一齊食會冇咁流炒野菜/Fried Vegetables炒芽菜同椰菜,師傅用醬油嘅份量非常適當炒飯/Fried Rice用咗豬肉蔥同埋冬菜去炒,我個人覺得冬菜味道太強啲可以叫師傅落少啲。吸物/apanese Stvle Soup香之物/Pickles甜品/Dessert--MINE/Coffee
雪舟
Set Lunch Menu $488
季節沙律/Seasonal Salad

刺身3種
用時令魚,用料高級,三隻都用左腩位,入口有油香

是日餐湯/Daily Soup

車海老
超彈牙,蝦頭處理得非常好!唔掂汁都超正

入口即溶,少肥,建議加少少燒汁同鹽一齊食會冇咁流

炒野菜/Fried Vegetables
炒芽菜同椰菜,師傅用醬油嘅份量非常適當
炒飯/Fried Rice

吸物/apanese Stvle Soup
香之物/Pickles
甜品/Dessert
MINE/Coffee
2022-01-15
  • 南非鮑魚
2022-01-16 1248 瀏覽
Set Lunch Menu $688季節の女亏父季節沙律/Seasonal Salad*刺身3種刺身(三点)/Sashimi 3 Kinds 刺身三點用好靚嘅金蛋盒裝住,感覺高級豪華~ 刺身厚切有口感,仲有我最鍾意嘅劍魚腩🥰*本日の人是日餐湯/Daily Soup 粟米湯濃郁程度有如粟米蓉😍,入口順滑香甜,更有原粒粟米增加口感*南刀 丿力產鮑南非鮑魚 South African Abalone 鮑魚超新鮮,師傅煮嘅時候鎖住哂海水嘅鹽份,食嘅時候完全唔洗加額外嘅調味料,原汁原味好fresh,咬落軟腍得黎又彈牙💯*甘鯛 Red Tilefish 師傅用下煎上焗嘅方法去煮☺真係好考功夫魚皮脆卜卜,魚肉超嫩滑又juicy💯*黑毛和牛薄燒老2枚黑毛和牛薄燒2卷/Japanese Black-haired Sliced 2pc 黑毛和牛薄薄的兩大塊🤩,油花超豐富,肥美豐腴🤤,點餐廳自家製醬料一齊食,可以解一解油膩感👍🏻*野菜炒の炒野菜/Fried Vegetables 芽菜椰菜都好清新同保留爽口口感,仲加左白芝麻去增加香味👍🏻*高菜黑豚炒飯/TAKANA & Pork Fried Rice 用日
Set Lunch Menu $688

季節の女亏父
季節沙律/Seasonal Salad

*刺身3種
刺身(三点)/Sashimi 3 Kinds
刺身三點用好靚嘅金蛋盒裝住,感覺高級豪華~
刺身厚切有口感,仲有我最鍾意嘅劍魚腩🥰

*本日の人
是日餐湯/Daily Soup

*南刀 丿力產鮑
南非鮑魚 South African Abalone

*甘鯛 Red Tilefish
師傅用下煎上焗嘅方法去煮☺真係好考功夫
魚皮脆卜卜,魚肉超嫩滑又juicy💯

*黑毛和牛薄燒老2枚

*野菜炒の
炒野菜/Fried Vegetables
芽菜椰菜都好清新同保留爽口口感,仲加左白芝麻去增加香味👍🏻

用日本米飯,口感粘身軟熟,同一般餐廳硬口感好唔同
雞蛋炒得好香好乾身,份量都幾多

*吸物
吸物/apanese Style Soup
麵豉湯

*香の物
香之物/Pickles

*甜品/Dessert
有威士忌雪糕和朱古力雪糕選擇,威士忌雪糕非常特別,有酒香但唔會太嗆鼻,感覺非常和諧👍🏻

*咖啡/Coffee

2022-01-15
除夕嘅lunch同細佬book咗呢一間嘅鐵板燒諗住好好享受一下為2021年做一個好好嘅總結。入到去人數唔係太多被安排望住呢個樓景食飯,都OK嘅。見環境尚算新淨企理,打俾原來啱啱裝修好一個星期講喺聖誕前營業。🌟🌟🌟首先奉上一杯清水。細看之下發現杯底係富士山,都幾特別。🌟🌟🌟🌟前菜係沙律🌟🌟🌟跟住係刺身,刺身都算新鮮甜美🌟🌟🌟第一道鐵板燒嘅食物係海蝦,覺得有啲over cook。🌟🌟過場嘅美食有洋蔥湯。熱辣辣嘅湯,都好有洋蔥味。但我自己覺得試過就好。🌟🌟原本個餐係薄片牛肉,但因為冇貨嘅關係轉左澳洲牛肉。牛肉味尚算濃味,生熟度亦算可以。🌟🌟🌟蔥花蛋炒飯。味道係唔錯,不過比起其他鐵板燒嘅炒飯就有少少Hea啦。🌟🌟🌟野菜OK啦,冇咩特別🌟🌟🌟飯後熱奶茶,一般水準🌟🌟🌟原本係海鹽雲呢拿,雪糕不過冇咗海鹽,變咗做雲呢拿雪糕。但我幾鍾意佢個質感有啲似sorbet。🌟🌟🌟🌟個set $488未計加一我自己覺得性價比唔係咁高,食物水準亦都唔見得出眾。如果唔想book位,呢到可能係一個Walk in嘅選擇。佢午市Menu選擇亦都唔係太多,剩係得兩個set,主力都係蝦、牛肉同魚。可以考慮俾多啲唔同嘅選擇,炒飯

前菜係沙律🌟🌟🌟

跟住係刺身刺身都算新鮮甜美🌟🌟🌟

第一道鐵板燒嘅食物係海蝦,覺得有啲over cook。🌟🌟

野菜OK啦,冇咩特別🌟🌟🌟

飯後熱奶茶,一般水準🌟🌟🌟

個set $488未計加一

佢午市Menu選擇亦都唔係太多,剩係得兩個set,主力都係蝦、牛肉同魚。可以考慮俾多啲唔同嘅選擇,炒飯亦都可以有多少少唔同嘅款式變化,提高整體質素。

2022-01-01 181 瀏覽
因為朋友嘅生日,所以食咗人生第一次嘅鐵板燒。是日主角係近江和牛,所有嘅前菜都只是配角,當然海鮮都好正,好有鮮味,但係和牛嘅面前,他只能失色。和牛入口即溶,油脂分泌均勻,每啖都香氣四溢,係感動嘅味道。
因為朋友嘅生日,所以食咗人生第一次嘅鐵板燒。

和牛入口即溶,油脂分泌均勻,每啖都香氣四溢,係感動嘅味道。
朋友提議去試新店鐵板燒,唔係呢間店新 而係我哋未去過呢間,所以朋友隨便喺OpenRice 搵一間食。好可惜…食物質素係有,但係師傅既手藝同員工既態度令我哋4個都唔舒服,老實講 我未食過咁差既鐵板燒….首先當日鐵板燒既師傅唔夠,只有3位師傅served 全場客,我哋4人食8點係訂位時個員工要求,原因亦係因為師傅唔夠,所以要等前面嗰輪食客食到尾聲,先到我哋;當時bar 枱位剩3個客人,枱就仲有一枱客,然後就係我地。我哋叫咗兩款餐,而每個餐都有1隻鮑魚;朋友兩人食大蝦牛柳,另1人食鴨肝西冷,我都係大蝦西冷。海鮮類 - 大蝦同鮑魚都over cook, 老實講師傅手藝有待改善,真心覺得佢好粗魯,大家有食過鐵板燒都知道,睇住師傅喺面前煮係一種享受,但呢位肥師傅係完全無,而且仲要喺我哋呢枱煮緊中途要去番bar枱位嗰枱煮埋尾,佢係喺兩枱之間彈黎彈去…🙄主菜西冷同牛柳 - 由於食咗海鮮類都over cook 於是我叫一叫師傅,師傅無回應 直接叫侍應過黎,原來師傅係日本人所以唔識聽廣東話;咁我直接同侍應講佢前面兩度海鮮都over cook ,所以請佢做牛排既時候務必跟番我地要求既熟成度煮,最後師傅行開咗

主菜西冷同牛柳 - 由於食咗海鮮類都over cook 於是我叫一叫師傅,師傅無回應 直接叫侍應過黎,原來師傅係日本人所以唔識聽廣東話;咁我直接同侍應講佢前面兩度海鮮都over cook ,所以請佢做牛排既時候務必跟番我地要求既熟成度煮,最後師傅行開咗一陣先再返黎煮牛扒,主菜無over cook…..好彩👏🏼

尾聲蟹膏炒飯 - 不過不失,雖然預咗蟹膏唔會太濃味,所以沒有太大期望。

另外,中途有小插曲就係個麵豉湯有點酸,可能係湯內既腐皮有問題,於是我哋叫番頭先個侍應過黎表達呢個問題,侍應態度又係令人好唔舒服,佢話佢哋成晚既客都無話個湯有問題,而且佢哋去廚房check 啲湯,啲湯已被師傅倒哂(因當時都已經9點幾,我哋又最後一枱客….我哋明白清廚房係好合理既)

綜合黎講,我覺得呢間餐廳既管理好差,師傅話係日本人 而且大廚都係日本人識講廣東話,但服務欠奉👎🏼👎🏼👎🏼
我哋唔會考慮再去!
鮑魚
2021-11-24
2021-11-27 695 瀏覽
適逢有同事就嚟生日,阿姐拉大隊請晒全Team人食飯😍,齊齊去銅鑼灣食鐵板燒!「雪舟」坐於銅鑼灣鬧市,樓上環境清幽恬靜,吧檯一字排開有5個廚師下廚👨🏻‍🍳,網上評價都唔錯,唔知實際質素如何?個人覺得上之介紹嘅板神雖然貴少少,按食物質素同服務精細度,整體性價比更高⬆️。————————————————👅Set Lunch Menu($338)🔸本日沙律🔸👍🏻同普通和風沙律唔同,入邊多咗啲蔬果材料,例如青蘋果🍏、粟米筍同四季豆等等,豐富咗成個前菜🔸茶碗蒸🔸👍🏻廚師將蒸蛋放係鐵板上🥚,加水冚蓋焗熟,啱啱好凝固嘅蒸蛋加少許芡汁,質感好滑溜🔸海鮮🔸👉🏻可選日本帶子/大蝦,大蝦煎得略熟🦐,分唔到係彈定硬,蝦味薄弱咗少少🔸主菜🔸👉🏻可選日本雞扒/日本熊本豬扒/美國牛柳/美國西冷薄燒/銀鱈魚。我就揀咗五成熟嘅牛柳,同大蝦同樣有啲過熟🤨,接近七成至全熟,有啲肉汁但可惜肉質偏硬,伴碟嘅甘薯幾香甜🔸白飯/蒜蓉炒飯🔸👉🏻 炒飯味道普通,純粹係欖菜加芝麻味😲,飯焦都唔夠脆呢⋯🔸味噌湯及漬物🔸👉🏻醃漬牛蒡同梅子通常都會剩低🤣🔸本日甜品🔸👍🏻甜品比預期中好味,雖然加埋杯底焦糖應該係布甸之類🍮,但上層似奶香幼滑嘅Crea

————————————————
👅Set Lunch Menu($338)
🔸本日沙律🔸

🔸茶碗蒸🔸

🔸海鮮🔸

🔸主菜🔸

🔸白飯/蒜蓉炒飯🔸
👉🏻 炒飯味道普通,純粹係欖菜加芝麻味😲,飯焦都唔夠脆呢⋯

🔸味噌湯及漬物🔸
👉🏻醃漬牛蒡同梅子通常都會剩低🤣

🔸本日甜品🔸
👍🏻甜品比預期中好味,雖然加埋杯底焦糖應該係布甸之類🍮,但上層似奶香幼滑嘅Cream burlee

🔸咖啡/茶🔸

🚩總結:菜單令人覺得虎頭蛇尾🙈
🌟注意:點餐時可以同侍應講有冇食材唔食
📍 鐵板燒雪舟
地址︰銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓
好耐冇去日本,為咗舒緩一下思鄉情,所以就去食鐵板燒!叫咗兩個lunch Menu一個配鮑魚,一個配蝦,其中一個轉左海膽炒飯!另外單點左鐵板帶子兩隻,及侍應推介澳洲牛胸內膜(100g)!Set lunch Menu:$338包daily salad, steamed egg custard, seafood (Japanese scallops or king prawn), main course (Japanese chicken 150g/Japanese Kumamoto Port 150g/US Tenderloin 100g/US sliced Sirloin 3 piece/ cod fish), steamed rice or fired rice with garlic, soup, dessert, coffee or tea!▫️daily salad▫️steamed egg custard▫️seafood (Japanese scallops or king prawn)一個叫咗大蝦,另一個叫咗南非鮑魚(加$80)🔹單點:帶子2隻 $180師傅將我哋所有嗌嘅嘢sha

Set lunch Menu:$338

▫️daily salad

▫️steamed egg custard

一個叫咗大蝦,另一個叫咗南非鮑魚(加$80)
🔹單點:帶子2隻 $180
師傅將我哋所有嗌嘅嘢share左

▫️main course (Japanese chicken 150g/Japanese Kumamoto Port 150g/US Tenderloin 100g/US sliced Sirloin 3 piece/ cod fish)
一款點左美國牛柳(100g),
另一款點左美國西冷薄燒(三片)

▫️steamed rice or fired rice with garlic
▫️soup

味噌湯及漬物,蒜蓉炒飯,飯焦脆卜卜😋

加$50轉海膽炒飯,有部分海膽加左落飯焦度,我個人覺得唔加錢轉都得,好普通

炒雜菜

▫️dessert
雪糕

▫️drink
Iced lemon tea

🔹單點既澳洲牛胸內膜( 100 g )$260
侍應小姐推介既,真係幾好味😍😍😍

今餐真係好飽

午餐
  • 澳洲和牛胸內膜
2021-09-22 1405 瀏覽
因為突然想食鐵板燒所以冇辦法,咁啱呢度有位,其實一啲都唔平,人均消費$1000以上,但係食一般,師傅更加唔使講,應該係初入行嘅師傅,見到佢煮嘢食嘅時候,我哋個個都搖晒頭,一定唔會有下次,非常失望!
這店離我家和工作的地點很遠,但每年總會來光顧一兩次,因為食物水準高,環境不俗,服務好,價錢合理。這次點了$338的午餐。先送上的是本日沙律,以蔬菜為主,沙律汁味道清淡,可以吃到蔬菜的清甜,適合夏日。接着送來的是茶碗蒸,這店的茶碗蒸和其他日本食店的不同,在蒸蛋上加上了獻汁,味道相對比較濃一點,蛋蒸得很滑,很好吃。接下來的就是海鮮,我們二人同行,一人點了大蝦,一人點了日本帶子,然後共享美食。大蝦肉質爽彈,但蝦味較淡,日本帶子體積頗大,味道不錯。主菜上場,我們一人點了牛柳,一人點了銀雪魚,也是一起分享。牛柳我們要三成熟,廚師把生熟度掌握得很好,所以牛柳入口嫩滑,好吃,銀雪魚味道也很好,肉質也很滑。接着送上的是炒菜、蒜蓉炒飯、味噌湯和漬物。菜炒得很香,味噌湯和漬物和其他店的分別不大,蒜蓉炒飯則令我有點失望。這兒的蒜蓉炒飯有一個特色,就是廚師會把少部份的米飯壓得薄薄的,煎得香脆,但今天的蒜蓉炒飯,本身已經炒得不夠香,那米飯薄脆也不夠薄不夠脆,有點失水準。最後的是甜品和飲品,本日甜品是日本蘋果而不是日本雪糕,有點失望,飲品我們點了凍檸檬茶,不知怎的,這檸檬特別清香,檸檬味也很充足,所以這檸檬茶也特
這次點了$338的午餐。
最後的是甜品和飲品,本日甜品是日本蘋果而不是日本雪糕,有點失望,飲品我們點了凍檸檬茶,不知怎的,這檸檬特別清香,檸檬味也很充足,所以這檸檬茶也特別好喝。
整體來說,這午餐還是挺好吃的,就只是有個別食物好像不及以往。此外,我覺得食物的擺盤也好像不及以往精緻,當然, 三百多元的一個鐵板午餐,也算是水準不俗的了。
我想,每年我還是會繼續來光顧一兩次的。

2021-07-27 1757 瀏覽
頭盤.....一上檯已經覺得精緻,先食菜既理念😋😋😋再有至愛既蕃茄🍅🍅主菜係龍蝦🦞超生猛,仲識動,廚師👨‍🍳煮得好,鮮味一流,值得再嚟😋😋魚🐠🐟🐡牛🐮🐮同樣出色,齒頰留香🙌🏻🙌🏻牛肉🐮🐮按客人指定的要求,恰到好處👍🏻👍🏻麵鼓湯好飲,甜味合宜🍵🍵魚同鮑魚互相輝映,全部鮮味仍在......甜品🍮一定要提,完全有菠蘿🍍同益力多味,唔甜,呢個雪芭係我食過會再食的。

2021-07-26
慶祝紀念
生日
2021-07-20 1483 瀏覽
想一讚餐廳的細心。經openrice訂位, remark按了生日午餐。 於上甜品時, 餐廳送上小驚喜比老人家, 一個生日牌及多一個雪葩。非常細心。連老人家都開心到話下月有消費劵要再食多餐
連老人家都開心到話下月有消費劵要再食多餐

2021-07-09
慶祝紀念
生日
  • 炒飯
  • 黑毛和牛西冷
2021-04-20 2705 瀏覽
💖鐵板燒雪舟銅鑼灣開左好多樓上高級鐵板燒 依間係其中一間爆光率算高嘅選擇嚟🤔💰人均$800-1000 dinner佢dinner set嘅選擇唔算多 都係得5-6個餐 不過大家可以自由加配唔同食品!我就選擇左海鮮配搭🤔有加拿大龍蝦 🦞超級爽口彈牙鮑魚好軟滑主菜係魚 好香甜!師傅話要調味3日先有依個效果😮🤤
💖鐵板燒雪舟

💰人均$800-1000 dinner