2022-05-17
今日約咗朋友喺銅鑼灣食飯,去咗一間日本餐廳食鐵板燒。一入到去,感覺好舒服,好似去咗日本咁,裝修比較傳統,店員都好有禮貌,好細心地為我哋介紹餐牌。最後我哋兩個人帶咗兩個不同嘅套餐,師傅話我哋可以一齊share食,咁樣可以嘗試到多啲不同嘅款式。北寄貝配Wasabi醬油北寄貝好新鮮,師傅煮得剛剛好,咬落去好爽口鮮甜,再配上Wasabi醬油,鮮上加鮮。呢款南非鮑魚好大隻,醬汁係用蔬菜同菇打成,配上鮑魚,味道令人驚喜,冇諗過可以做出咁樣嘅配搭😍龍蝦配香草牛油蝦肉結實,味道濃郁,好簡單地配上香草牛油,已經好好食!師傅分別用蒜頭同大蔥去烹調薄燒牛肉,食到兩種不同口味,估唔到用大蔥去夾牛肉,味道層次會更豐富,好出色!厚切牛肉方面係近江牛西冷,油脂分布得好平均,食落去好香,口感好好,配上麵包,一解油膩!海膽炒飯做法非常特別,師傅先用海膽再加少量嘅飯,喺鐵板上不斷煮,不消一會兒就變成片狀,香脆可口,配上芝麻,再加上濃濃嘅海膽味,食到停唔到口!最後食埋靜岡蜜瓜同飲埋餐茶,十分滿足,好滿意呢餐飯,嚟緊應該會再嚟試吓佢嘅壽司,相信都會有驚喜。
北寄貝配Wasabi醬油
龍蝦配香草牛油
蝦肉結實,味道濃郁,好簡單地配上香草牛油,已經好好食!