2011-06-15
我好少寫食評, 但呢個經驗簡直.... 唔可以唔話俾大家知一入到呢間餐廳, 我和男友被安排坐在落地巨型大玻璃, 維港景緻盡收眼簾。我們不想吃鐵板燒, 只想散叫其他食物, 選擇不多,但總點了幾款食物。後來侍應問需不需要飲嘢, 我們便要了drink list, 當我們在看drink list清酒果part的時候, 有個經理走來問鍾意d咩口味, 但其實我係想飲Chu hi(我心想日本餐廳冇理由冇), 我便問那經理有冇Chu hi(用日文發音), 好可惜, 佢聽唔明, 點知佢好大聲咁問我:"吓, 超乜嘢話?" 嗶... 冇禮貌到呢......跟住我忍住道氣話:"chu hi"係果汁酒嘅日文, 唔緊要啦, 我地自己再睇睇"...我估唔到呢間日本餐廳冇chi hi, 冇唔緊要, 我覺得唔係咁冇禮貌囉。食物開始送上, 一嚟就錯, 我地叫咗唔知乜乜沙甸魚, 一睇就知唔係沙甸魚, 後來換上另外一碟, 我都覺得唔係沙甸魚, 不過我冇再問, 佢嚟咗就食, 唔想再等.. 都幾特別, 不過超細碟。仲食咗個shushi set, 一般般, d飯仲暖暖地, 與價錢不成正比。仲有叫咗個三文魚飯, 嘩呢個飯, 成
食物開始送上, 一嚟就錯, 我地叫咗唔知乜乜沙甸魚, 一睇就知唔係沙甸魚, 後來換上另外一碟, 我都覺得唔係沙甸魚, 不過我冇再問, 佢嚟咗就食, 唔想再等.. 都幾特別, 不過超細碟。仲食咗個shushi set, 一般般, d飯仲暖暖地, 與價錢不成正比。仲有叫咗個三文魚飯, 嘩呢個飯, 成舊水, 但只係有幾粒炒過吓嘅三文魚, 放喺一碗平時屋企食飯嘅size嘅白飯上面, 超級冇味, 好淡
食完嘢, 上茶, 果刻先諗, 係喎, 成餐飯, 茶都冇杯, 宜家先俾杯茶。當我正想飲之際, 恐怖嘅事發生了...我個茶杯上面佈滿咗蜘蛛網!! 好彩d燈光唔係好黑, 如果唔係我已經飲咗。當時我直頭呆咗!! 蟑螂, 蒼蠅, 我都明白同接受到, 地方不夠乾淨, 蟑螂, 蒼蠅自然會爬入去, 但蜘蛛網喎......隻杯應該係攏喺到好耐冇用過, 冇洗就給客人用。男友立刻叫另一經理來看, 那經理都呆咗, 後來走來話唔好意思, 都唔知點解...唉, 佢果刻佢講乜都係廢話。我真係接受唔到一間咁嘅class嘅餐廳, 會有d咁嘅事發生...我地都唔係搞事嘅人, 佢講乜我地都冇出聲,心諗以後都唔會再來。之後佢都識趣地問我地想唔想食雪糕。
呢間餐廳同隔離間harlans係同一集團, 之前喺Harlans book 枱嘅經驗都好差, 我都話過唔會幫襯。The One 19樓, 唔會再去!