2020-01-24 479 瀏覽
上一次來鍋先生是去年4月的事了,事隔九個月再來姑且看看此店是進步了還是退步了吧?由於我們是吃生日飯所以BOOK了房可以食得更舒服傾得更開心先說鮑魚雞煲, 鮑魚照人頭計,保證每個人都有我食而且比上次大隻了啊雞煲亦夠味,但我們只點了小辣,如果喜歡重口味的,可以食辣一點應該會更惹味雞肉全都是即叫即煮,仲可以任意加添不過最好味反而是豬皮,因為入晒味,又爽口刺身方面亦都幾新鮮,三文魚,帶子,油甘魚,八爪魚,甜蝦等亦有一定水準,都是必點之選至於其他火鍋料亦都新鮮今次覺得有驚喜的是餃子雲吞皮薄餡靚夠大隻,果然沒令人失望
由於我們是吃生日飯所以BOOK了房
可以食得更舒服傾得更開心
先說鮑魚雞煲, 鮑魚照人頭計,保證每個人都有我食
而且比上次大隻了啊
雞肉全都是即叫即煮,仲可以任意加添
不過最好味反而是豬皮,因為入晒味,又爽口

至於其他火鍋料亦都新鮮
今次覺得有驚喜的是餃子雲吞
皮薄餡靚夠大隻,果然沒令人失望
我好少寫食評,寫的食評多是差評,真心覺得差令到我忍吾住要寫食評來提醒一衆食客。但鍋先生是我好少會主動寫好評的食店,食店用料新鮮,湯底足料,雖然寫明用餐時間2.5小時,但沒有其他食客等位,食店不會趕客走亦不會要求要埋單結賬,這點真的要讚讚讚👍而且服務員態度有禮,落單上菜亦快手,滿意。唯一不足是任食火鍋包含的飲品選擇少,但都是大牌子汽水,過關啦。一條短短的山林道,發現有好幾間火鍋店,競爭可想而知是激烈的,而且這幾個月動盪混亂環境之中,能捱過經濟衰退,繼續用新鮮食材,經營下去。
2019-12-25
2019-10-06 1112 瀏覽
生日飯去左鍋先生食鮑魚雞煲火鍋,好好味我地揀左中辣啱啱好夠曬入味,d雞係即叫即煮,仲可以任加添,又有刺身同海鮮,好多選擇,BB就食左蕃茄薯仔湯烏冬,我試咗一啖味道好清甜,難得我仔肯食晒一個烏冬同埋好多蕃茄薯仔,做阿媽嘅我都感到好安慰老闆好鍾意多啦A夢,所以鋪入邊有好多佢嘅收藏品,小朋友去到見到好開心,好啱一家大細嚟食飯

生日飯去左鍋先生食鮑魚雞煲火鍋,好好味
鮑魚雞煲火鍋
同海鮮
,好多選擇,
BB就食左蕃茄薯仔湯烏冬

老闆好鍾意多啦A夢,所以鋪入邊有好多佢嘅收藏品,
小朋友去到見到好開心,好啱一家大細嚟食飯

鮑魚雞煲火鍋
2019-09-29 854 瀏覽
今晚食慶生飯,一定要找間有水準的飯店,當然亦食D 有水準食物👍⋯⋯尖沙嘴山林道向前行大約二分鍾就見到....鍋先生的招牌,系一幢商業大廈上面!鍋先生除了有火鍋任食之外,它們的小菜都唔錯,大部份都無失水凖!每次來都會叫水煮魚,每次都無令我失望,佢哋嘅做法, 係用新鮮嘅東星班,肉質嫩滑新鮮,來的時候,大約六成熟,慢慢滾起,時間剛剛好!另一款菜式就係薑蔥炒蟹,有一個新嘅煮法,腸粉放底,簡直食過返尋味,腸粉吸收左蟹的精華!只可以不停講,嘩嘩嘩!另一個新傑作就是豉椒炒聖子,米粉底,龍蝦伊面底就食得多!這個食真的第一次!學日本人講👍⋯⋯好食😋😋⋯⋯最殺食就是鮑魚雞煲,簡直人間美食!鮑魚弾囗,雞肉嫩口!加麻薑蔥並沒有喧賓奪主的感覺☺️☺️另外我見到旁邊客人食火鍋放題,D 材料亦都不差!而且仲有刺身送!一於book 定張抬下次食😋😋
一於book 定張抬下次食😋😋
酸菜水煮魚
聖子炒米粉
薑蔥炒蟹腸粉底
酸菜水煮魚
聖子炒米粉
薑蔥炒蟹腸粉底
  • 豉椒聖子米粉底
早排又再去左鍋先生🥣🥢食晚餐啦,朋友們都知我係十級邊爐愛好者,今次黎呢度食任食火鍋,最鍾意係佢既牛,牛味好重。.個日去到老闆剛在,同佢傾過計,呢家火鍋店最重視新鮮既食材,海鮮都好新鮮,一d都唔馬虎,甘樣客人先會想再去食。.環境都好寬闊,座得好舒服,有時候收工四圍食嘢都會好逼同嘈,呢度感覺就很不錯。如果一班人想自己圍威喂一邊飲酒🍻暢談一邊火鍋,可以選擇訂房。其次就係員工會耐唔耐主動換碟同加湯,服務一流。.除左任食,鍋先生有做晚市,聽聞魚鍋都好掂,都好鮮甜,一定要再黎😏😌
2019-08-19 716 瀏覽
無限encore雞煲不包鮑試過7個人食4煲食完加湯變火煱或轉雜菜火煱雖說是自助餐,老闆會先按人頭安排一系列美食頭盤是鮮甜冰凍刺身,有小丁最愛的帶子刺身接住有海鮮拼盤。都是揀選多人叫嘅火煱放題,即使星期六及日仍然一個價,但記著超過140cm的小童才有特價,可惜過仔剛過。之後我哋換了個蔬菜鍋再正式食火鍋隨鍋奉上蔬菜盆及海鮮盆而雪花肥牛及牛粒仔水準不錯,可以一叫再叫丸類餃類方面建議要食西洋菜餃爽口蝦丸及鮮製墨魚丸還有脆肉鯇魚骨腩都一定要食。
2019-08-06
11 分鐘 (堂食)
2019-06-23 983 瀏覽
第一次來這裡吃火鍋,食物質素很不錯出菜很快,最滿意是每一位員工都很親切有禮非常主動幫忙,而且食物種類很多,放題有2.5小時,絕對有足夠時間慢慢吃,下次一定會再和朋友來聚餐
第一次來這裡吃火鍋,食物質素很不錯
出菜很快,最滿意是每一位員工都很親切有禮

2019-06-23
2019-06-19 786 瀏覽
多次幫襯既高質素飽魚雞煲火煱自助餐推介自助飽魚雞煲一人一隻鮮味飽魚加滑滑嫩雞,仲可以無限encore雞煲(不包鮑魚) 試過7個人食4煲食完加湯變火煱 或 轉雜菜火煱雖說是自助餐,老闆會先按人頭安排一系列美食頭盤是鮮甜冰凍刺身,有小丁最愛的帶子刺身接住有海鮮拼盤: 海蝦、象拔蚌、大蜆、帶子等…鮮味十足,象拔蚌好彈牙,大蜆無沙仲有手切牛肉片及牛肉粒:脂肪比例相當好,牛肉味十足雜丸蔬菜: 蔬菜洗得好乾淨好翠綠海蝦固然係encore既普通蝦一樣扎實爽口
多次幫襯既高質素飽魚雞煲火煱自助餐

推介自助飽魚雞煲
食完加湯變火煱 或 轉雜菜火煱

雖說是自助餐,老闆會先按人頭安排一系列美食

頭盤是鮮甜冰凍刺身,有小丁最愛的帶子刺身

接住有
仲有
手切牛肉片及牛肉粒:脂肪比例相當好,牛肉味十足
雜丸蔬菜: 蔬菜洗得好乾淨好翠綠

海蝦固然係
encore既普通蝦一樣扎實爽口
2019-06-19 639 瀏覽
在朋友嘅介紹下,第一次來試這間鍋先生火煱放題。當日6點到來,人客並不多,坐位都ok.可能早到,人客不到,所以唔覺坐客迫。這間除了有火煱放題,亦有小菜及散叫火煱,我們選擇後,都是揀選多人叫嘅火煱放題,即使星期六及日仍然一個價,但記著超過140cm的小童才有特價,可惜過仔剛過,沒辦法都要付成人價錢。先來一個最出名多人食點嘅「鮑魚雞鍋」底,之後店員即付上各款刺身,食咗後再來其他火煱配料,有海鮮籃及疏菜籃。等了不欠就來「鮑魚雞鍋」食了半隻,這鍋有少少辣,但好香口,雞亦好滑,味道較濃,覺得好好味,食完後就加湯開始打邊爐。整体來說食物唔錯,不過不失,平均3個人都係320左右全包,都選抵食。
在朋友嘅介紹下,第一次來試這間鍋先生火煱放題
2019-06-16
慶祝紀念
父親節
2019-06-05 662 瀏覽
以價錢來看,可以成比例,超水凖,前奏有刺生盤,可以任叫,泰式刺身蝦亦不錯,鮑魚雞煲,雞滑亦帯麻香,食物質數亦高,海鮮亦是必吃,服務質數高,主動細心,幫心生日拍照,謝謝叮噹陳生。
2019-06-05 376 瀏覽
朋友推介打邊邊,於是揀咗鍋先生,地點就腳,大家聚會的中間點。雞煲好味道,有 大 中 小 辣 任揀。海鮮新鮮好味,尤其朋友大讚 d 蝦好食。牛肉又新鮮,好有牛味,蔬菜籃好足料,仲有朋友喜愛的秋葵。刺身都好新鮮,絕無欺場。用料新鮮,點煮都好食,老闆仲介紹原來有小菜食,下次可以試埋。 坐位舒適,唔會覺得好迫,同朋友聚會傾計好舒服,絕無壓迫感。食飽飽,員工自動波幫我哋清檯俾我哋切蛋糕,夠晒細心招呼好。老闆親自招呼,員工有禮,值得一再光顧。下次同客食飯又多間有房 book 的選擇~
坐位舒適,唔會覺得好迫,同朋友聚會傾計好舒服,絕無壓迫感。
食飽飽,員工自動波幫我哋清檯俾我哋切蛋糕,夠晒細心招呼好。
老闆親自招呼,員工有禮,值得一再光顧。
下次同客食飯又多間有房 book 的選擇~
2019-06-04
2019-05-30 470 瀏覽
上兩次都是來吃小菜,見到很多食客打邊爐,所以相約大王及好友前來一試。$298的任食火鍋,果然質素不一樣。鍋底竟然有鮑魚雞煲,還保證每人都有一隻。雞煲味道非常👍🏻。可惜大王不吃辣,所以走辣了。如果加上辣味,應該會更加惹味。不用心急點菜,因為侍應會自動送上刺身、牛肉、海鮮併盤、蔬菜盤。除了牛肉,其他都可以再點。因為之後再點的牛肉,品質是不一樣的。注意$298只包汽水,啤酒是另外收費的。如果可以加錢任飲啤酒,就完美了!

2019-05-25
2019-04-18 764 瀏覽
一班朋友聚會或生日飯局最好揀食火鍋食得豐富之餘又可以傾得耐啲鍋先生每位$298任食2.5小時刺身火鍋呢個價錢算好抵了先來一個鮑魚雞煲鍋雞肉雖然不算嫩滑但夠入味,辣辣地咸咸地鮑魚更是每人一隻生日之星更額外送一隻八頭冰鎮南非鮑魚刺身方面有常見的三文魚希靈魚北寄貝劍魚腩等絕對能滿足愛食刺身的朋友之後我哋換了個蔬菜鍋再正式食火鍋隨鍋奉上蔬菜盆及海鮮盆而雪花肥牛及牛粒仔水準不錯,可以一叫再叫丸類餃類方面建議要食西洋菜餃爽口蝦丸及鮮製墨魚丸還有脆肉鯇魚骨腩都一定要食愛食火鍋的朋友值得到此一試
一班朋友聚會或生日飯局最好揀食火鍋
食得豐富之餘又可以傾得耐啲
鍋先生每位$298任食2.5小時刺身火鍋
呢個價錢算好抵了
先來一個鮑魚雞煲
雞肉雖然不算嫩滑但夠入味,辣辣地咸咸地
鮑魚更是每人一隻

生日之星更額外送一隻八頭冰鎮南非鮑魚

刺身方面有常見的三文魚希靈魚北寄貝劍魚腩等
絕對能滿足愛食刺身的朋友

之後我哋換了個蔬菜鍋再正式食火鍋
隨鍋奉上蔬菜盆及海鮮盆
而雪花肥牛及牛粒仔水準不錯,可以一叫再叫
丸類餃類方面建議要食西洋菜餃
爽口蝦丸及鮮製墨魚丸
還有脆肉鯇魚骨腩都一定要食

愛食火鍋的朋友值得到此一試
2019-04-11
慶祝紀念
生日
2019-04-06 587 瀏覽
交通方便!環境衛生!食品新鮮!特別喜愛昆布清酒花甲鍋,鮮甜好味!刺身和其他食材很新鮮,放題價錢都算便宜!生日月還有半價優惠,是一間用心經營既餐館👍👍👍👍👍
好耐都冇打邊爐食雞煲,趁住天氣轉涼兩日,就去食朋友推薦呢間鍋先生,貪佢有刺身、前菜同種類多元化。一入到餐廳,我地就即刻落左個雞煲,冇幾耐就俾左呢個醬料存俾我地,裡面種類好多,有辣椒、炸蒜、生蒜、蔥、芫茜、XO醬、花生醬。咁我地啦啦臨就揀左醬汁之後,冇幾耐雞煲就黎左。飽魚雞煲嘩,見到有4隻飽魚放係面,仲有豬皮,仲有大量蔥同芫茜,份量都好多又好香我地個雞煲食都好似食唔完咁🤣呢個雞煲除左睇得之外,味道都調教得好好。因為又唔會太辣、又唔會太咸同油。雞肉都好滑,好香又好食。我地食完個雞煲,就想開始食火鍋。侍應好好,問我地想要就咁加湯定換個湯底。因為我地都想食得健康d,所以我地就索性換個蔬菜🥬湯底。蔬菜🥬湯底顧名思義就即係湯底以蔬菜為主,個湯一上黎我地真係有喜出望外既感覺,裡面又有冬菇、秀珍菇、娃娃菜、栗米,真係真材實料任食火鍋包:刺身、海鮮拼盤、靚牛仔粒、牛肉片任食火鍋包刺身都算唔錯,而且質數都唔錯,帶子鮮甜、蝦就肥美而且海鮮拼盤都唔差,有聖子、蜆仔、花甲、中蝦等等。牛肉方面,睇相都知係靚野。真係又有牛味、又嬾口。豚肉、各種丸類、脆肉脘、蔬菜、豆腐、面、各種前菜等等,真係應有盡有,個個都食到攬住
好耐都冇打邊爐食雞煲,趁住天氣轉涼兩日,就去食

朋友推薦呢間鍋先生,貪佢有刺身、前菜同種類多元化。

咁我地啦啦臨就揀左醬汁之後,冇幾耐雞煲就黎左。

飽魚雞煲

我地個雞煲食都好似食唔完咁🤣
呢個雞煲除左睇得之外,味道都調教得好好。

因為又唔會太辣、又唔會太咸同油。
雞肉都好滑,好香又好食。
鮑魚雞煲

我地食完個雞煲,就想開始食火鍋
侍應好好,問我地想要就咁加湯定換個湯底。
因為我地都想食得健康d,所以我地就索性換個蔬菜🥬湯底。

蔬菜🥬湯底

雜菜煲

任食火鍋包:刺身、海鮮拼盤、靚牛仔粒、牛肉片

任食火鍋刺身都算唔錯,而且質數都唔錯,帶子鮮甜、蝦就肥美

而且海鮮拼盤都唔差,有聖子、蜆仔、花甲、中蝦等等。

牛肉方面,睇相都知係靚野。
真係又有牛味、又嬾口。

豚肉、各種丸類、脆肉脘、蔬菜、豆腐、面、各種前菜等等,真係應有盡有,個個都食到攬住個肚離開。

總結,呢間除左做火鍋之外,其實都有做小菜,同埋野食質數好,下次都會再去
2019-03-25
雜菜煲