2007-09-25 13 瀏覽
來了旺角, 見這裡環境不錯, 就選擇來食晚餐.環境西餐廳的格局,還有雜誌提供. 要了個雞肉意粉. 先講食物吧, 以環境及價錢論是交足功課的. 意粉是我喜歡, 這裡的意粉起碼做到基本要a denti, 雞肉不會太硬. 以這價錢來講是已OK 了. 聽說這餐廳是以咖啡, 綠茶為賣點, 因此便點了熱咖啡,咖啡香濃郁有緻, 的確唔錯,我朋友.點了熱焦糖綠茶,綠茶清新健康. 幾時都係話一間出色的食店除了食物質素要好之外, 服務亦佔重要一環, 對於當日所見, 服務唔錯.下次會來

2007-09-20 18 瀏覽
星期一晚上來食晚餐-- 1}特別想介紹的是Suzuki-玉桂南瓜湯,有濃厚玉桂味.湯味唔差2}軟殼蟹芒果pizza,軟殼蟹炸得酥脆,配合新鮮甜芒果粒, 芒果同軟殼蟹原來幾好味,好開胃.3]仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,蕃茄汁味道唔錯.4} .溫泉蛋白汁煙肉意粉-呢度既意粉好彈牙!5}-芝士豆腐口感很滑很香芝士味, 而且跟豆腐的味道配合得很好, 最難得是不會漏。之後要了一個朱古力綠茶抹茶旦糕,旦糕是新的口味,挺好,不太甜.焦糖咖啡香濃.還有一個荳奶綠茶,不錯,甜味適中,荳奶味很香.環境讓人有舒服的感覺,餐廳的環境很舒服,浪漫, 餐廳氣氛OK.service都幾好,服務員都算有禮儀, 還會密密加水。所以我覺得值得推介!
星期一晚上來食晚餐--

3]仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,蕃茄汁味道唔錯.
4} .溫泉蛋白汁煙肉意粉-呢度既意粉好彈牙!

service都幾好,服務員都算有禮儀, 還會密密加水。

所以我覺得值得推介!

2007-08-28
其實都唔錯, 叫左個濶麵好好食. 不過甜品就ok 啦. 份量少左d
其實都唔錯, 叫左個濶麵好好食.
不過甜品就ok 啦. 份量少左d
2007-08-25 1 瀏覽
在這間西餐廳坐下。環境幾靚的,西餐廳與cafe的格調-試了個三文魚薄餅,很脆的,味道很好,煙三文魚唔會太咸, 熱辣辣,好足料,都唔錯. 還有個雪場蟹腳窩飯,熱噴噴- 正- 至於甜品就攞滿分囉!佢啲雪糕話喺北海道入口既,但我食過真係唔錯,啲雪糕好滑,最緊要係啲雪糕好夠味道又香喎!這間餐廳很不錯。
在這間西餐廳坐下。
環境幾靚的,西餐廳與cafe的格調-

還有個雪場蟹腳窩飯,熱噴噴- 正-

這間餐廳很不錯。

2007-08-18 9 瀏覽
7/8(四) 8:30pm誤信男友,跟友人訂了此店作第二個生日飯局地.老早於7時半已抵達,奈何友人足足遲到四十五分鐘.呆坐於落地玻璃旁的二人座,店子裝潢簡約而帶點摩登味道,感覺總算開揚.我倆點了二人餐$218:田螺忌廉湯,蟹肉田園沙律,鰻魚汁野菌沙律,咖啡酒香煎三文魚扒,香芒炸軟穀蟹薄餅,另點了榛子鮮奶抺茶$32.蟹肉田園沙律及鰻魚汁野菌沙律--兩者份量極的骰;醬汁味道不突出,反而沙律菜的草青味濃烈得過火;野菌沙律的食味更糟糕!田螺忌廉湯--不甚了了,稠度低,田縲碎口感鮮味有限.咖啡酒香煎三文魚扒--什麼咖啡酒香煎,噱頭而已!嚐不到魚鮮抑或酒香;兼且質感乾涸至極;徹頭徹尾糟蹋了這扒兒;有生以來吃魚扒要蘸茄汁!此外,幼薯條入口香脆,也蠻乾爽的;隨碟還有數顆爽脆車厘茄.香芒炸軟穀蟹薄餅--非正宗意式薄餅底;而用上口感及味道跟印式roti相似的薄脆餅底;炸軟穀蟹炸漿過甚,吃落挺膩口的;撒上不應該於任何薄餅存在的Beansprout好好的beansprout給弄至如斯田地;草青味腥得驚人!榛子鮮奶抺茶--茶味清幽,甜度溫和,榛子磨成碎,增添口感;是全晚最優秀的出品!侍應們效率尚高,唯臉部表情有
7/8(四) 8:30pm

田螺忌廉湯--不甚了了,稠度低,田縲碎口感鮮味有限.

侍應們效率尚高,唯臉部表情有點木納.

一塌糊塗的fusion菜!無論如何,也要多謝友人的一番美意!
2007-08-14 8 瀏覽
Yesterday when I finished the job,I went the Suzuki Cafe to eat with my girl friend for latedinner.Its about 9:00p.m.I saw the restaurant isfull.It is luckly to seat the window side.We order :1x soft crab and mango pizza-pizza is very crispy and many mango.It is so nice.1x seafood Paella-so full sefood for the riceand tomato sauce on the base,yammy yammy.1xWasabi spaghetti with salmon-it is not too spicy,but the taste smelt very strong.It is special with the other restaurant.1xDeepfried lime chi

1xDeepfried lime chicken on basket-It is not so bad.
1xTuna skewer-But only 2 pcs,the meat is fresh ,just for snack is ok.

1xHazelnut latte-the taste is not too strong.
Its suitable for our level

1xIce Vanilla Matcha-the taste is not too bitter and add vanilla favour match this dessert-chocolate layer parfait.

This meal is so full.Everything is fine.

I feel the atmosphere suitable for tha age 20-35.Environment is little bit dark.Its good place for couple.the taste is satisfy.The price is not too high.4 to 5 staff to serve.Its Ok.
In Mongkok,its good suggestion to recommended this shop.

2007-08-13 0 瀏覽
已前都食過哩間Cafe, 覺得都係ok的. 但今次去就覺得好失望. 我叫左一杯熱Latte, 但一飲落去, 好唔得,好淡好淡, 唔係因為奶多而淡,係好似用水溝淡左甘. 我要求換過一杯,果位侍應就話用expresso再溝比我. 但再換過都係唔得, 非常酸及難飲! 如果係一間唔係主打coffee既cafe, 我都覺得算數, 因為好coffee唔係度度都有. 但以30多元一杯coffee, 而又標榜自己係優質coffee既, 佢地d McDonald水準既Coffee實在太令人失望了~ 以後都唔會再去!

2007-08-05 8 瀏覽
我和大天二去UA朗豪坊睇完戲,就黎呢度食晚飯: -食左個松葉蟹飯鍋,真係熱辣辣咁上,上時仲見到白汁起泡!個汁好味,好香, 蟹肉很唔錯, 個鍋熱辣辣。- 試過明太子意粉,大天二話個意粉d汁好味, 味道不錯,淸清地.-另外又叫芝士豆腐,估唔到豆腐入口好滑, 覺得食緊豆腐花一樣!- 至於軟殼蟹薄餅就幾好食,軟殼蟹幾多肉下.兩個人叫share. -不過我最鍾意當然係甜品, 。,一定要試咖啡Tiramisu cake 呀!配上Hazelnut coffee,d咖啡好滑好正, 味道不錯。-總括而言食物算不錯,服務ok ,最好坐露台,因為可以見到天幕.食起開心D.服務員大力推介summer ice cream,可惜太飽,下次約埋浩南再去食.
我和大天二去UA朗豪坊睇完戲,就黎呢度食晚飯:

d咖啡好滑好正, 味道不錯。

電話壞了, 迫不得已要買新既...用三年...出bonus 又秘撈...於是買部二千幾蚊獎勵自己! 順道約了朋友在此聚舊!我地無渣打咭又無manhattan card, 無折扣, 朋友叫了個$115 套餐, 有好細好細杯既忌廉湯, 蟹肉什菜沙律(幾清新), 大蝦併牛扒(朋友要五成, 我覺得似六七成, 不過, 佢話幾好食!) 我就試個味噌豚燒饅頭, 等了十五分鐘, 饅頭幾熱, 不過, 就唔似一般既饅頭咁軟熟, 但還是可以的, 裡面只有蘿蔔薄片兩塊, 沒有其它什菜, 只有一塊薄荷葉, 唔夾, 中間既豬肉- 瘦肉較多, 有少少鞋, 整體也合格, 我覺得同甜味噌都幾夾! 與之間都幾窄, 隔離講咩都聽到, 不過, 侍應服務都幾熱誠, 唔錯!

2007-08-02 4 瀏覽
同朋友去左朗豪坊想搵間好些的餐廳, 見Suzuki排隊, 就入去試試.. 睇落又簡單又幾浪漫!! 恆生信用咭有優惠, 我地唯有散叫啦:1. 鵝肝牛柳粒窩飯(好好味! 尤其係個汁!!十分掂!)2. 牛肉饅頭Burger (肉質鮮嫩可口, 汁幾特別. 3. 山葵炸魷魚(小小spicy,幾得意)4. 芝士豆腐,味道唔錯最後試佢個Suzuki咖啡,十分香濃...(但其實己經好飽) 5. service is Ok唔錯,可以試下.
同朋友去左朗豪坊想搵間好些的餐廳, 見Suzuki排隊,
就入去試試.. 睇落又簡單又幾浪漫!!

恆生信用咭有優惠, 我地唯有散叫啦:
1. 鵝肝牛柳粒窩飯(好好味!
尤其係個汁!!十分掂!)

2. 牛肉饅頭Burger (肉質鮮嫩可口, 汁幾特別.

3. 山葵炸魷魚(小小spicy,幾得意)

4. 芝士豆腐,味道唔錯

5. service is Ok

唔錯,可以試下.

2007-08-01
第一次來試試,星期二7:45P.M.還有很多人在門外,等了二十分鐘才有位。座位頗迫,人多自然嘈雜。但最奇怪的是裝修很不協調,看上去,是花了心思,但各項裝飾卻沒系統;座椅可以轉動卻頗舒服。食物方面杧果軟殼蟹PIZZA就如裝修般,很不協調。餅底太薄,承不起上面的食材。杧果根本就不能固定在餅上,我在吃時掉了數粒下來,弄得很沒儀態。醬料味道和蟹及杧果很不配合。野菌辣肉腸意粉算是OK,但是腸有點SO味,怪怪的。忌廉日式麵鼓湯加了少許紫菜,味道香甜不鹹,想不到有這效果。特別值得欣賞的是那杯『架啡』,有酒店水準,這是最滿意的了。

食物方面

野菌辣肉腸意粉算是OK,但是腸有點SO味,怪怪的。

忌廉日式麵鼓湯加了少許紫菜,味道香甜不鹹,想不到有這效果。

特別值得欣賞的是那杯『架啡』,有酒店水準,這是最滿意的了。
第一次寫,狠少少都要…話說小弟每星期都儘可能去試下di新既食店,琴晚就同朋友到呢間食店食晚飯。食飯時間是7pm 左右,唔駛等位,環境都好舒服,燈光昏暗,加埋有燭光點綴的露「天」座位,arm晒情侶。坐落去,食乜都可以見水準:我地叫左三人前的套餐所選的食物有:1. 蘑菇湯....4/5 星 味道濃郁(不過百瀧的更濃),色水麻麻,無餅乾或麵包伴湯(人地百瀧起碼有餅乾條)2. 蟹肉/鰻魚汁沙律3.5/5 星 朋友說蟹肉沙律很清新.... 但係鰻魚汁果個就.太有新鮮感.. 鰻魚汁都係送飯吸引少少3. 海膽汁魚柳焗飯2/5 星 di汁加埋飯幾好味,但係食唔出海膽味,沒有檸檬是不能叫檸檬餅的......同埋魚柳實在太難食,佢應該係先煎或炸再放入去焗....料少已經唔緊要,係個炸皮~~好似吃粉咁..仲要有少少煙韌...口感真係複雜,我諗大家樂果個味道會更加好~~(按比例計算$$ & 質量)4. 軟殼蟹pizza 4/5 星 味道不錯,配搭新鮮,係汁少左di,驚太多既話其實可以分開一碟仔上。....5. 火腿xx意粉4/5 星 意粉幾好味,有
第一次寫,狠少少都要…

坐落去,食乜都可以見水準:
我地叫左三人前的套餐
所選的食物有:
1. 蘑菇湯....4/5 星

2. 蟹肉/鰻魚汁沙律3.5/5 星
朋友說蟹肉沙律很清新....
但係鰻魚汁果個就.太有新鮮感..
鰻魚汁都係送飯吸引少少

3. 海膽汁魚柳焗飯2/5 星

4. 軟殼蟹pizza 4/5 星

5. 火腿xx意粉4/5 星
意粉幾好味,有水浸感..

服務:...1/5星
~~服務真係好緊要~~
1. 上飯、意粉果陣無公匙同叉,觀察力低,不夠周到,
叫他比匙羮同叉,淨係比匙羮(當我講得細聲..算)
當我們有二人叫咖啡時,自己di coffee 係賣點都唔會
去sale下~~~~~
2. 上菜唔識得自己移開枱面既野,又無問係邊一位既,
又唔講係咩菜(有di 有..有di冇),雖然係淹尖左
di,但係擺得係朗x坊唔該你做好didi啦好冇....
3. 單又未擺低比人睇,收人$$(咭)又唔講多謝~~~

抵食?係用料同服務上改善的話會好一di~~

乾淨?乾淨。
2007-07-13 3 瀏覽
試了個蜆肉忌廉湯,味道不錯,很多蜆. order 個明太子三文魚pizza,很脆的,味道很好。還有個蟹腳窩飯,熱噴噴的,沒有太多料,但都好味。野菌雞肉意粉,意粉都正, 芝士豆腐–入口有芝士味道, 豆腐好滑, 愛芝士又愛滑滑口感的我覺得好好味.野菌酥盒有特色,味道也不錯綠茶tiramisu cake感覺好過齋tiramisu值得一提既係呢期d waiters,有時會做錯/漏,不過態度都好好既,d waiters好nice好有禮貌,最緊要食得開心,一定會再嚟呢間嘢食多次!這間餐廳唔錯。環境尚算舒服,服務ok。後會有期!
試了個蜆肉忌廉湯,味道不錯,很多蜆.

order 個明太子三文魚pizza,很脆的,味道很好。
還有個蟹腳窩飯,熱噴噴的,沒有太多料,但都好味。

野菌雞肉意粉,意粉都正,
野菌酥盒有特色,味道也不錯
綠茶tiramisu cake感覺好過齋tiramisu

2007-07-13 0 瀏覽
同朋友去左朗豪坊想搵間好些的餐廳, 見Suzuki好多人, 就走左入去試試.. 睇落環境好,幾浪漫! 我地四人幫散叫:1. 鵝肝牛柳粒窩飯(幾好味! 尤其係個汁, 好掂!) , 好多粒牛柳d 飯好入味.2. 山葵炸八爪魚, 食到有d 特別,幾正. 3. 香芒軟殼蟹pizza - 幾好味! pizza好薄好脆, 不過記得趁熱食呀! 軟殼蟹炸得酥脆,配合香甜芒果粒,原來味道真係幾配合,不過一定要熱食. 4. 溫泉蛋白汁煙肉意粉- 呢個都幾好, 個汁好heavy.意粉口感超正5. 豆腐芝士餅:豆腐味清淡,配合綠茶雪糕,十分吻合. 6. Hazelnut suzuki咖啡:呢杯飯後咖啡幾有水準,咖啡味香濃,飲落唔酸,加上加鮮奶後口感更滑.- service方面, 都ok,服務員自動自覺加水.可能多人,食物等一下,服務員很快跟進.有freeback.服務員幾有禮貌,值得加賞. -環境方面,天幕下的晚餐最正.. 最浪漫! .戶外位點住蠟燭,情調更好. - 雜誌幾多幾update.坐得好舒服, 食完唔會迫你走. 下次都可以再黎既, 想試下佢其他甜品, 好似好正咁.即興飯局地方,來朗豪Suzuki

我地四人幫散叫:

2. 山葵炸八爪魚, 食到有d 特別,幾正.

5. 豆腐芝士餅:豆腐味清淡,配合綠茶雪糕,十分吻合.

即興飯局地方,來朗豪Suzuki Cafe, 可以一試
Suzuki都不失為一個幾好的選擇.

2007-07-03 3 瀏覽
星期天晚上與友人共進晚餐,二男二女- 特別想介紹的是玉桂南瓜湯,有濃厚玉桂味. 軟殼蟹芒果pizza,軟殼蟹炸得酥脆,配合香甜芒果粒, 芒果同軟殼蟹原來幾好味, 食落去好fresh,好適合夏天食.仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,但味道唔錯.另外叫了一客小食吞拿魚串2粒魚2粒車厘茄和2粒甜蛋,甜蛋出奇地好味道.溫泉蛋白汁煙肉意粉-呢度既意粉係最得!呢個都幾好-芝士豆腐布丁口感很滑很香芝士味, 而且跟豆腐的味道配合得很好, 最難得是不會漏。之後要了一個橙味慕思旦糕,旦糕是新的口味,挺好,不太甜.咖啡香濃.還有一個雲呢拿綠茶,不錯,甜味適中,雲呢拿味很香.環境很舒服,再加埋朗豪坊個天幕好浪漫, 餐廳氣氛OK. 服務都算有禮儀, 還會密密添水。
星期天晚上與友人共進晚餐,二男二女-

特別想介紹的是玉桂南瓜湯,有濃厚玉桂味.

仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,但味道唔錯.
之後要了一個橙味慕思旦糕,旦糕是新的口味,挺好,不太甜.

環境很舒服,再加埋朗豪坊個天幕好浪漫, 餐廳氣氛OK.

服務都算有禮儀, 還會密密添水。