2008-05-22 10 瀏覽
just had the 凱撒沙拉with 炸芝士 and i know all the food quality of this restaurant. 生菜唔新鮮, 炸芝士 4 粒only, not enough salad dressing. its not expensive but with this price ($56) i expected so much better! i can make a better salad!! they even have a star for recommendation of this dish. thats why i said i knew all the other food quality therenot even worth to try

not even worth to try
2008-05-19 14 瀏覽
salad,soup,pizza都不錯但食多過2次便覺得沒特別不是叫''什麼三文魚龍脷'',很差整體ok~
  • 明太子pizza
2008-04-29 24 瀏覽
都幾間u mate 約o係旺角食飯想坐得舒服d 又可以傾下計, 所以就揀左鈴木前一晚打去book枱, 個侍應問我姓名講左佢聽, 佢聽唔清楚, 咁我串我個姓氏佢聽第二日另一個侍應打黎confirm, 點知都係錯侍應既英文需略為改善去到安排左我地坐corner 位, 不過仲好, 唔怕嘈由於未齊人, 所以都坐左陣先叫野, 但都無催過落order 既係一個supervisor, 好似唔覺佢有寫低我地嗌d 野最後錯左少少, 不過都好有禮貌咁幫我地改返一路都好頻密咁幫我地斟水d 野食哂一樣先上另一樣, 亦唔會趕住收碟, 唔錯我地每人order 左個set dinner ~$128有個餐湯, 忌廉煙肉湯3分沙律, 天婦羅溫泉蛋凱撒沙拉/雞肉沙律3.5分主菜, 焗飯/意粉/扒餐/pizza,羊扒, 幾嫩口, 唔會over cook, 又大件, 4分芒果軟殼蟹咖喱飯, 好香, 4分龍蝦汁海鮮焗飯, 多海鮮, 但調味一般, 3.5分是日甜品/餐飲: 芒果雪榚,藍苺梳打,咖啡(+$10) 3.5分最初聽個侍應講係lime soda, 原來係藍苺梳打總括黎講, 味道算係過得去, 不過咁既價錢, 我覺得都ok,
都幾間u mate 約o係旺角食飯
想坐得舒服d 又可以傾下計, 所以就揀左鈴木
前一晚打去book枱, 個侍應問我姓名
講左佢聽, 佢聽唔清楚, 咁我串我個姓氏佢聽
第二日另一個侍應打黎confirm, 點知都係錯
侍應既英文需略為改善
去到安排左我地坐corner 位, 不過仲好, 唔怕嘈
由於未齊人, 所以都坐左陣先叫野, 但都無催過
最後錯左少少, 不過都好有禮貌咁幫我地改返
一路都好頻密咁幫我地斟水
d 野食哂一樣先上另一樣, 亦唔會趕住收碟, 唔錯
我地每人order 左個set dinner ~$128
有個餐湯, 忌廉煙肉湯3分
沙律, 天婦羅溫泉蛋凱撒沙拉/雞肉沙律3.5分
主菜, 焗飯/意粉/扒餐/pizza,
羊扒, 幾嫩口, 唔會over cook, 又大件, 4分
芒果軟殼蟹咖喱飯, 好香, 4分
龍蝦汁海鮮焗飯, 多海鮮, 但調味一般, 3.5分
是日甜品/餐飲: 芒果雪榚,藍苺梳打,咖啡
(+$10) 3.5分
最初聽個侍應講係lime soda, 原來係藍苺梳打

總括黎講, 味道算係過得去, 不過咁既價錢, 我覺得都ok, 服務唔錯, 環境情調都ok
叫左SET LUNCH $58 ,跟SALAD同湯牛扒烏冬--用鍋仔上,牛扒少少UN,烏冬好味!輔料有D紫菜呀蛋呀個D..女仔夠食既!SALAD--無咩特別..磨菇湯--食完沙律對成餐要求都低左喇,但竟然比想像中好飲,有磨菇味+10會有是日特飲/是日CAKE但我散叫左ICE MOCHA $32D 朱古力漿係杯底搞好耐先溶,有D失望,可能熱COFFEE會好D既,友人要左紅豆咖啡,佢話D紅豆吸晒COFFEE味幾好食!成個下午一半都唔FULL,所以吹水真係一流,坐窗口個VIEW都幾好呀!!右有MAGAZINE任睇!侍應不停加水,唔叫野飲都得!
叫左SET LUNCH $58 ,跟SALAD同湯

SALAD--無咩特別..

+10會有是日特飲/是日CAKE
但我散叫左ICE MOCHA $32

2008-04-02
三個人食飯~叫左三碟share。三文魚pizzaizza皮薄, 不過不脆, 反而有少少硬! 餡唔錯丫! 三文魚~加埋d木耳, 有嚼勁!!炸軟殼蟹墨魚汁天使麵:朋友之前食過話好味! 這碟賣相好之餘, 軟殼蟹仲脆卜卜, 外面脆, 入面腍! 至於墨魚汁天使麵...都係賣相姐, 應該唔會EXPECT有墨魚味吧!鵝肝牛肉粒飯:我點的, 我唔識分析D 鵝肝邊D 為之好, 不過我覺得D "鵝肝"好食!! 但牛肉太UN LA~ D 飯冇汁, 好似飯還飯, "送"還"送"咁......因為有特別日子才去食的, 因為LUNCH來說幾貴下!
三個人食飯~叫左三碟share。

三文魚pizza:
pizza皮薄, 不過不脆, 反而有少少硬! 餡唔錯丫! 三文魚~加埋d木耳, 有嚼勁!!

炸軟殼蟹墨魚汁天使麵:

鵝肝牛肉粒飯:

因為有特別日子才去食的, 因為LUNCH來說幾貴下!
tea
2008-03-21
行街行到攰攰哋,最好就係坐低飲杯嘢抖一抖!好喜歡超高樓底既格局,令人有一種好舒服既感覺。我哋坐喺近窗位置,落地玻璃透入自然光,悠閒舒適感再度昇華。Order咗兩杯嘢飲,有榛子鮮奶抺茶及豆腐沙冰,前者較佳,鮮奶及抺茶味合二為一,加上忌廉及榛子碎,令人有一試難忘既感覺。後者反而有些兒失望,雖然豆腐味濃郁,但超少沙冰,與心目中還差一段距離。一路飲一路睇住報紙,唔經唔覺又到四點。
行街行到攰攰哋,最好就係坐低飲杯嘢抖一抖!

好喜歡超高樓底既格局,令人有一種好舒服既感覺。

我哋坐喺近窗位置,落地玻璃透入自然光,悠閒舒適感再度昇華。

一路飲一路睇住報紙,唔經唔覺又到四點。
2008-03-15
難得平日放假, 梗係想輕輕鬆鬆食番餐\, 今日行過旺角就去了朗豪坊, 平時六日都係人來人往的旺角, 平日真係好行好多, 我們想找過舒服的環境慢慢品嘗食物, 便去了suzuki, 我們坐在梳化位, 點了個二人tea, 一路看著馬路上熙來攘往的人/車潮, 真的悠然自得啊~~ 因為我鍾意鹹食多一點, 所以要要茶點餐\, 煙三文魚很美味, 沙律又清新, 雞肉三文治都很惹味, 雖然不是點了甜點餐\, 但還是有cheess cake, 這裏的蛋糕真的不錯, 濃濃的芝士味讓人回味無窮~美食配上怡人的景致, 今天真的是悠閒的假期啊~

美食配上怡人的景致, 今天真的是悠閒的假期啊~
2008-03-09 16 瀏覽
弄好頭髮後時間尚早,先到朗豪坊閒逛一下,走著走著到了天幕下的suzuki,不如來個cake set消磨一下時間,只是供應時間剛過,單點又不化算,唯有只點飲品好了。向貌似經理的店員點了蜜糖鮮奶抹茶($32),店員也有禮的提醒"只點飲品,只可以坐一小時",這個也沒有問題,總比板著臉孔趕客來得好。飲品外型不錯,將面層的忌廉拌勻後,整杯綠茶變得更為濃厚,初入口感到綠茶香,繼而感到淡淡鮮奶奶香,反而蜜糖味道不太感到,相信要試試沒蜜糖版本,看看分別在哪?個人頗喜歡這飲品味道,不過稍嫌冰粒較多,雖可加速冰凍但又減少飲品份量,在消費者角度來看就不太理想了。題外話:日前在某個網誌中看到從水杯拍下去的照片,我也東施效颦拍一下,反正無聊。

2008-02-24 11 瀏覽
今天跟my love 去慶祝Birthday, 選了SuzukiCake =)一早book 定台, 又遇上星期四, 大約七時半就有位不用費時候台。我倆order了1個set dinner(二人份) 埋單大約$250: 有湯(蟹肉龍蝦湯),沙律(饅魚汁雜菌沙律/三文魚子蟹柳沙律),主菜(溫泉蛋忌廉汁意粉/三文魚煙肉pizza), 加$10要多個是日甜品(法式焦糖燉蛋)。蟹肉龍蝦湯:很creamy, 好味~。鰻魚汁雜菌沙律:鰻魚汁太咸,如果雜菌是炒過的會更美味!。三文魚子蟹柳沙律:也許這樣的沙律才夠'穩陣'。溫泉蛋忌廉汁意粉:溫泉蛋=半熟蛋,撈埋忌廉汁配意粉很滑! =)。三文魚煙肉pizza:配料(三文魚/煙肉)太咸,pizza是日式薄餅般,批邊焗'lone'了, 很苦! @@。法式焦糖燉蛋:預左焦糖燉蛋會甜, 所以order一個兩份分, 果然味道岩岩好!

。蟹肉龍蝦湯:很creamy, 好味~
。鰻魚汁雜菌沙律:鰻魚汁太咸,如果雜菌是炒過的會更美味!
。三文魚子蟹柳沙律:也許這樣的沙律才夠'穩陣'
主菜
2008-02-06
陪男友到朗豪坊買鞋子後,就直上12樓吃個晚飯。其實對這間餐廳沒甚好印象,不過既然未吃過,就不妨一試。雪國牛乳帶子菠菜意粉︰意粉頗有咬口的,不會過腍。汁是白汁,不錯。帶子小小的,而整個意粉的份量也不多。泡菜牛肉pizza︰點這個因為我喜歡泡菜嘛。其實這個配搭的pizza也不錯呀,但是牛肉就有點乾乾的。我們坐在外面,環境不錯。服務態度嘛,只是一般。那女經理的態度更不可一世,眼睛都長在額頭上了。我想應該是個別人的問題吧。如果不是中午吃了lunch buffet,我猜男友一定不會夠飽的。
陪男友到朗豪坊買鞋子後,就直上12樓吃個晚飯。

其實對這間餐廳沒甚好印象,不過既然未吃過,就不妨一試。

Suzuki Toyko Cafe Bristo
一行3個人,叫左一杯係提子荔枝汁,好甜=w=~墨汁意粉,我以為係墨汁的意粉.點知係茄汁的墨汁意粉,,,,而我係最最討厭食水水的茄汁意粉的意粉是彈牙ok~不過軟殼蟹好少,唔好味,好多洋蔥。但係早知我食個個白汁有溫泉蛋那個啦
一行3個人,
叫左一杯係提子荔枝汁,好甜=w=~
墨汁意粉,我以為係墨汁的意粉.
點知係茄汁的墨汁意粉,,,,
而我係最最討厭食水水的茄汁意粉的
意粉是彈牙ok~
不過軟殼蟹好少,唔好味,
好多洋蔥。

但係早知我食個個白汁有溫泉蛋那個啦
2008-01-28
有一天晚上朋友請我到這兒吃晚飯(唉, 其實真係不大想去這兒), 我們坐露天位置, 不覺得有甚麼情調, view也沒有, 只是看見人來人往的樓梯. 說回食物, 我們叫了芒果軟腳蟹pizza以及明太子意粉. 芒果軟腳蟹pizza我覺得ok, 但是碟意粉就真是實在太差了, 意粉硬之餘兼無味, 總之就好差. 其實坦白說, 這些連鎮式餐廳, 質素也不會好到那兒. 朋友請就不好意思說不好, 但是若自己吃, 就絕對不會到這兒了. 感覺是只得一個字, 就是差!!!!!
2008-01-27 1 瀏覽
唔知點解langham place嘅分店會同cwb差咁遠. 同2個朋友入黎tea, 想坐室外, 因為個view好啲, 但係帶位嗰位waiter哥哥啲態度好似唔係幾好喎.Order 左strawberry parfait, 豆腐cheesecake + apple French toast. 個parfait普通啦, 有啲雪糕, fresh strawberry, cream同cornflakes. 其實真係好簡單, to be honest, doesn’t worth. 到我個豆腐cheesecake, 真係食到我想喊, 有好強烈嘅洋味:’(又甜有咸我真係接受唔倒, 太奇怪啦. 好彩有個綠茶雪糕打救我. 另外個french toast都幾好, 有好香嘅cinnamon味同一片片嘅蘋果, 記住試吓啦, 不過好似細碟左啲.都係cwb分店好啲!

都係cwb分店好啲!
2008-01-27
這情意結,源於幾年前去羚木看F1的經歷。全程只得一個目的,來去匆匆。今次看到Suzuki這個詞,依舊感到親切,又不算太貴,一定要來試試,哪怕就是吃些甜品呢。Hot Matcha Latte ($32): 其實就是hot green tea latte,既然叫了,就忍不住要與同價位Starbucks的出品比一比,這裏的奶味重,而抹茶弱,與starbucks相反,個人呢,還是認為green tea應該是主角的。Hearty warm ($5?) : 不便宜的甜品,不過內容也很豐富,有tofu & coffee ice cream, lady finger, cream,脆蛋捲,棉花糖,熱朱古力醬。除了單獨的熱朱古力醬,其他的elements都不錯。尤其是雪糕,豆腐味的清新自然,而咖啡則頗為濃厚,有粒粒的咖啡碎,苦中帶甜。可是熱朱古力醬就比較差勁,太稀了。這間點大概屬於中高價caf,出品尚算講究,又得個有個人感情的美名,相信後會有期。

2008-01-07 3 瀏覽
上次跟兩個朋友食一進去第一睇感覺不錯環境很是舒服,空間感好強已經有很多人,好好生意但我認為問題是格位很貴首先食lunch應該較平但同所有食物夜晚一樣而第二樣是set唔包drink都幾過份,好貴食物質素唔錯我叫了一個大盤,漢堡八拚煙肉天使麵天使麵身很有趙頭,漢堡八是最出色的一樣咬入去,很熱,又有肉汁,好味不過其實前菜同沙律餃子麻麻地每一隻杯碟都有自己的名服務只叫中規中舉,可能是太多人的原故
上次跟兩個朋友食
一進去第一睇感覺不錯
環境很是舒服,空間感好強
已經有很多人,好好生意

但我認為問題是格位很貴
首先食lunch應該較平
但同所有食物夜晚一樣
而第二樣是
set唔包drink
都幾過份,好貴

食物質素唔錯
我叫了一個大盤,漢堡八拚煙肉天使麵
天使麵身很有趙頭,漢堡八是最出色的一樣
咬入去,很熱,又有肉汁,好味
不過其實前菜同沙律餃子麻麻地

每一隻杯碟都有自己的名

服務只叫中規中舉,可能是太多人的原故