2008-01-04 17 瀏覽
好久沒有來這店了, 又想再試試.坐了在外面的位置, 相當黑, 相片影出來也是黑黑的, 不覺得有甚麼好情調. 不知店員是否係太黑的地方不能看見我們, 服務係麻麻.凍焦糖鮮奶抹茶$32: 8分, 淡淡然的抹茶味, 幾清新, 加上焦糖鮮奶, 也不太甜, 飲開熱綠茶, 轉轉口味要這個凍的焦糖鮮奶抹茶, 也幾好.溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉$62: 8分, 都不是第一次講了, 白汁意粉係好難整得唔好食的, 這裡的溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉就不俗. 意粉撈撈忌廉再打散隻溫泉蛋, 好開胃, 煙肉也不太硬.吉烈豚肉咖哩$68: 8分, 又是一個出色的配搭, 日式咖哩由三街食到而家仲係好喜歡, 或許其他咖哩實在比較辣, 小弟就係喜歡不太辣的日式咖哩. 是晚的豚肉炸得幾鬆化, 白飯撈個咖哩汁, 只會嫌飯太小.士多啤梨意式芝士蛋糕$38: 8分, 想不到這個係不錯的, 意式芝士蛋糕有層次, 不會太甜, 也幾鬆化. 面頭的士多啤梨也不太酸.雪國情緣$50: 7分, 此甜品有個英文名字, 就係日本愛情故事, 好浪漫的樣子. 這個甜品入面有北海道昆布雪糕, 雲尼拿雪糕, 昆布脆卷, 紅豆蓉同埋車厘子. 定價不便宜. 上面的兩球
好久沒有來這店了, 又想再試試.

雪國情緣$50: 7分, 此甜品有個英文名字, 就係日本愛情故事, 好浪漫的樣子. 這個甜品入面有北海道昆布雪糕, 雲尼拿雪糕, 昆布脆卷, 紅豆蓉同埋車厘子. 定價不便宜. 上面的兩球雪糕都幾滑, 不過忌廉過多, 下面仲有幾多啫哩, 酸酸的, 不大喜歡.

食物有水準的, 晚市來講, 也不算很貴了. 跟幾家同類型的比較, 小弟就比較喜歡這裡多一點.
Suzuki Toyko Cafe Bristo
同朋友去左食lunch我地叫左一個set lunch個set 有湯/沙律+ 前菜+ 主菜+ 餐飲d 沙律同前菜就真係一般(前菜其實只係螺肉)但係個主菜「溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉」又幾好食喎將溫泉蛋撈埋d 忌廉汁黎食感覺好滑好creamy之後o個個「沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋」算係不過不失雖然又係溫泉蛋但係食落o既感覺只係一般o既日式牛肉飯最後就係叫左一個「香芒軟殼蟹Pizza」我不嬲都覺得suzuki o既pizza 係幾好食日式o既pizza 餅底好薄好脆加上d 軟殼蟹又炸得好脆真係幾香口個意粉同埋pizza真係值得推介o里度有少少相http://eat-together.blogspot.com/2008/01/suzuki-cafe.html
同朋友去左食lunch

我地叫左一個set lunch
個set 有湯/沙律+ 前菜+ 主菜+ 餐飲
d 沙律同前菜就真係一般(前菜其實只係螺肉)
但係個主菜「溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉」又幾好食喎
將溫泉蛋撈埋d 忌廉汁黎食
感覺好滑好creamy

之後o個個「沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋」
算係不過不失
雖然又係溫泉蛋
但係食落o既感覺只係一般o既日式牛肉飯

最後就係叫左一個「香芒軟殼蟹Pizza」
我不嬲都覺得suzuki o既pizza 係幾好食
日式o既pizza 餅底好薄好脆
加上d 軟殼蟹又炸得好脆
真係幾香口

個意粉同埋pizza
真係值得推介

o里度有少少相
2007-12-30
跟女性朋友兩個人到這裡食..點了(不記得全名)1)柚子汁三文魚意粉2)凱撒沙律3)一口飯堡(轉了紫米造的)menu設計得不錯..睇相係吸引的..尤其是甜品的menu但送到上檯..個碟大但食物少..意粉只有少少數粒三文魚..亦唔覺得有什麼柚子味..但約六十多元..若果是跟男性朋友來..一定不夠食..要點兩個意粉或飯..沙律還可以..但同樣價錢在其他餐廳可食到更大碟的..一口飯堡..說明一口飯都知道細size的..只有三件..if多一兩件會更好...中間的牛肉味道都不錯..食的中途友人心想..會不會是全部都細細碟..令你會點甜品呢..甜品大約50一款..主要是兩球雪糕加其他裝飾..因為都是覺得唔抵食..所以沒有點..waiter態度亦有待改進..主要serve我倆的一個男waiter..不知為何經常望住我倆傻笑..斟水時又低頭陰陰笑...令我有點打冷震..
跟女性朋友兩個人到這裡食..
點了(不記得全名)
1)柚子汁三文魚意粉
2)凱撒沙律
3)一口飯堡(轉了紫米造的)
menu設計得不錯..睇相係吸引的..尤其是甜品的menu
但送到上檯..個碟大但食物少..
沙律還可以..但同樣價錢在其他餐廳可食到更大碟的..

第一次去個陣坐室內,侍應反應都算ok,晚餐味道不錯尤其係餐湯明顯整得幾有心思第二次去就貪得意坐露天(?)位食下午茶,結果每次叫野或示意都要走番入去叫人先有反應上野唔check單,飲飲下先知佢黎錯野飲管同架生亦唔識比埋,我仲以為自己去左food court要自己拎野食物同飲品質素,以呢個價錢黎講其實係做得幾好不過服務絕對係有改善既空間
第一次去個陣坐室內,侍應反應都算ok,晚餐味道不錯
尤其係餐湯明顯整得幾有心思

上野唔check單,飲飲下先知佢黎錯野

食物同飲品質素,以呢個價錢黎講
其實係做得幾好

不過服務絕對係有改善既空間
2007-12-27 1 瀏覽
a}特別想介紹的是Suzuki-什菜蝦湯,有什菜味有鮮蝦味.湯味唔差b}軟殼蟹芒果pizza,軟殼蟹炸得酥脆,配合新鮮甜芒果粒, 芒果同軟殼蟹原來配合得很好,好開胃.c]仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,蕃茄汁味道唔錯.d}還有個松葉蟹窩飯,十分正. -e} .溫泉蛋白汁煙肉意粉-呢度既意粉都唔錯好彈牙!f}之後要了一個焦糖綠茶,挺好,不太甜.環境讓人有舒服的感覺,餐廳的環境很舒服,十分浪漫在這間西餐廳坐下。環境幾靚的,西餐廳與cafe的格調- , 餐廳氣氛幾好.service都幾好,服務員都算有禮儀, 還會密密加水。

c]仲有個海鮮飯鍋。海鮮飯好多海鮮,蕃茄汁味道唔錯.

d}還有個松葉蟹窩飯,十分正. -

e} .溫泉蛋白汁煙肉意粉-呢度既意粉都唔錯好彈牙!

f}之後要了一個焦糖綠茶,挺好,不太甜.

環境幾靚的,西餐廳與cafe的格調- , 餐廳氣氛幾好.

service都幾好,服務員都算有禮儀, 還會密密加水。
2007-12-26 4 瀏覽
今年預訂聖誕餐絕對失望聖誕餐一定貴同小野食都唔在講明明訂哂枱 佢都預到d人八點黎架啦入座後呆等半個多小時先有得食仲要唔係全家一齊上菜有d人食完有d人都未黎食物野食小得可憐碗湯個碗就超大湯就得...飲酒咩無咁多湯米用細d個碗囉好ugly無氣氛聖誕帽都唔係好貴jei 五個人先俾兩頂咁寒酸...無味道差差差
今年預訂聖誕餐
絕對失望
聖誕餐一定貴同小野食都唔在講

明明訂哂枱 佢都預到d人八點黎架啦
入座後呆等半個多小時先有得食
仲要唔係全家一齊上菜有d人食完有d人都未黎食物

無氣氛聖誕帽都唔係好貴jei 五個人先俾兩頂咁寒酸...

無味道

差差差
2007-12-24
去左呢間餐廳兩次, 第一次係想去試佢o的墨汁意粉, 第二次係去開睇戲就去試下其他野.之前去關島, 個導遊強烈推介我地去當地一間好出名食墨汁意粉既餐廳食, 真係好好食, 又大碟, o的汁好好味, o的意粉好入味, 但係個friend 就話香港Suzuki 都有得食啦, 於是我一直都好想去試, 打過電話去CWB 間舖問, 原來Mong Kok 同APM 先有得食.第一次去, 我地叫左佢地最出名既溫泉蛋白汁煙肉意粉, 同埋軟殼蟹墨汁意粉, 又叫左柸當時promote 既類似綠茶latte 既飲品.溫泉蛋白汁煙肉意粉: 冇乜特別, o的汁唔夠濃, 好水, 意粉軟硬度差唔多, 不過唔入味, 好似係分開煮好最後先淋上面咁. 有o的滑蛋黃撈下都好少少, 滑o的o的.軟殼蟹墨汁意粉: 唔好食, o的意粉一o的味都冇, o的汁好水, 係tomato sauce, 似tomato 水多o的, o的蟹我冇食, 唔食得, 所以唔知.柸green tea latte 就幾好飲, 不過當時冷氣好凍, 好快就凍晒, 冇咁好飲.第二次去, 我地叫左個海膽汁魚柳焗飯set dinner, 同埋明太子煙三交魚pizza

第二次去, 我地叫左個海膽汁魚柳焗飯set dinner, 同埋明太子煙三交魚pizza set dinner.
海膽汁魚柳焗飯: 個汁幾好味, 不過真係食唔出係海膽味, 同埋好少汁, 撈唔晒成鍋飯. o的魚柳唔她食, 有o的韌, 又唔滑.
明太子煙三交魚pizza: 好鹹! o的三文魚好鹹, 我以為係生o個o的一塊塊既三文魚, 原來係碎濕濕熟晒既三文魚, 又唔滑, 個pizza 又冇乜汁, 不過個餅底幾好食既.
呢次食得好貴, 2 個set, 跟餐加左2 柸果汁(@$10), 另外再加個綠茶熱飲, total 成~$300, 我地3 個人, 每人$100, 我覺得唔值.

整體上, 都有o的OK 既, 我諗叫飯會好o的, 因為o的黏黏地, 似日本飯, 幾好食, 不過要點o的多o的汁既先得.
(非會員)
完全失望, 以後都唔會再黎.D 食物黎到同menu 上幅相完全唔同,根本就係欺騙消費者. 1. 芒果軟殼蟹pizza正確黎講, 係炸好既軟殼蟹&芒果粒“放”係個焗好既餅底上面, 係分別煮好,再”放”d料係餅面,絕對唔係一齊焗. 應該改名做”芒果軟殼蟹伴餅底”2. 親子鰻魚鍋飯. (係menu ,幅相, 係一個鍋飯, 上面有滑蛋, 縵魚, 同三文魚子. 不過睇唔到有冇雞)a) 個鍋變左做一個大碗, 侍應完全冇解釋過咩事. (但間隔枱係鍋)b) 三文魚子變蟹子!! c) 親子應該係有蛋&雞肉, 但係呢個飯冇雞, 咁何為親子? 唔通鰻魚係蟹子既老豆?d) 滑蛋變炒蛋….e) 飯底, 連少少汁都冇, 係純正既白飯成大碗白飯, 要用4-5舊鰻魚, 10-20粒既蟹子, 同一舊炒蛋送, 真係唔掂.卒之頂唔順, 問d 侍應要鰻魚汁, 都問左兩個侍應至俾左大約2茶匙既汁我地.真係多謝哂(即刻好掛住屋企枝美極)3. 帶子波菜意粉(係相度d 帶子都ok 嫁, 好似平時係酒家食果d size)相信大家都食過”小柱壽司”, d 帶子黎到就變左小柱喇. 4. 溫泉蛋煙肉意粉呢個幾好, 唔錯. 4個女仔, 叫
完全失望, 以後都唔會再黎.

1. 芒果軟殼蟹pizza

絕對唔係一齊焗. 應該改名做”芒果軟殼蟹伴餅底”

b) 三文魚子變蟹子!!

d) 滑蛋變炒蛋….

e) 飯底, 連少少汁都冇, 係純正既白飯

真係多謝哂(即刻好掛住屋企枝美極)

相信大家都食過”小柱壽司”, d 帶子黎到就變左小柱喇.

4. 溫泉蛋煙肉意粉

呢個幾好, 唔錯.

4個女仔, 叫左以上4個main course. 原本想叫dessert. 不過一諗到呢d 慘痛經歷,

當堂唔敢order, 埋單走人

** total $260

2007-12-19 0 瀏覽
我同兩個朋友食晚餐,叫了一個沙律,南瓜湯,鰻魚飯同埋鵝肝牛柳飯。我同朋友都覺得兩個飯好淡,枱 面又只得鹽和胡椒粉,於是叫一個Cr字頭既侍應問廚房有冇豉油之類的東西。個侍應諗都冇諗就話冇豉油,茄汁同辣椒仔就有,問我要唔要。我真係唔信成間餐廳連少少豉油都冇!食物, 材料本身唔算差,份量亦OK,味道就俾唔到意見...因為根本就食唔到咩味道;最唔掂係個侍應,我懷疑佢心目中豉油,茄汁同辣椒仔係一樣味道...溫馨提示:$40 一餐既茶餐廳都好過佢!
溫馨提示:$40 一餐既茶餐廳都好過佢!
2007-12-09
首次到此店,來得早被安排坐露台位,很有情調,所以事先說明只可坐九十分鐘,的確情侣呀,2人女子組都喜歡坐那裏。點了紙日式紙火及一人前晚餐。晚餐有餐湯及沙律,自選部份點了意粉。忌廉磨菇餐湯很好飲, 意粉濃度適中,不過牛肉紙火麻麻。吃完後離開,便感到很口喝,畢竟好味都要付出代價,最後都要到七仔買汽水止渴。

2007-11-25 4 瀏覽
星期五晚成十人去食. 之前又冇訂位. 結果差唔多等左成九個字先有得食. 經理見我地等左甘耐, 卑左個九折同件蛋糕我地.叫左四個晚餐+其他野:晚餐之沙拉: 我淨係食左其中一款. 幾細碟. 覺得d味好奇怪. 因為應該係用日本豉油勞的...芒果軟殼蟹pizza: 好好味. 但係因為個底非常薄, 所以覺得個pizza唔係好熱.填鴨pizza: 唔係甘好食. d 鴨片得太厚, 又晏. 個醬又唔知點解係用沙律醬, 唔係用填鴨醬. 唔得.日式海鮮飯: 原來係茄汁底的. 好好食. 又夠多料.紙火鍋: 好多料. 底有烏冬. 幾好.其他意粉都幾好食. D汁唔會太稀. 亦幾足料.芒果蛋糕: 好大舊. 曾朱古力幾好味.服務就一般. 有個姐姐好明顯係全新的.樣樣都唔醒目. 叫佢羅d公叉黎, 淨係卑一隻, 羅到黎就擺落去個friend食過既碟到....其他waiter就ok la. 幾有禮貌.

叫左四個晚餐+其他野:

日式海鮮飯: 原來係茄汁底的. 好好食. 又夠多料.

火鍋: 好多料. 底有烏冬. 幾好.

其他意粉都幾好食. D汁唔會太稀. 亦幾足料.

芒果蛋糕: 好大舊. 曾朱古力幾好味.

2007-11-17 18 瀏覽
去過兩次, 兩次都有唔愉快既經驗, 第一次可能係九點幾先入坐, 佢\地趕住收工掛, 成日走來問我地d野要唔要. 好似想趕客咁, 佢\既野食ok但係偏貴, 碟就好大份量就好少, 今次叫左個海鮮焗飯同軟殼蟹墨魚汁麵(睇圖)!第二次去係五個人有一個係男仔, 未入去時門口有個商瘦waitress撞到我朋友, 我朋友咪講左句比人撞到, 個waitress即刻講\"對唔住對唔住,我唔係專登撞你架\"但係佢\個樣同語氣係好串, 之後仲同成日望我地! 仲限時粒半鐘要交枱, 依餐\真係好唔掂, 食完朋友話唔飽仲諗住去打邊爐

Suzuki Toyko Cafe Bristo
昨晚同另一個同月同日生日的朋友黎suzuki食飯, 本來想坐出面的位, 點知一早book full晒@.@兩個人點了一個一人餐($115包一個主菜, 丁屎咁細碗湯, 丁屎咁少沙律)加一個鍋飯奇怪的係, set仲貴過散點! 連我都忍唔住要寫comment card問佢, "點解食set仲貴過散叫?"味道不過不失, 不過, 個鍋飯食到最底, 有生"秀"味!個鍋係生"秀"架...點可以咁架...=_="如果唔係佢地的服務態度好好, 我真係比個喊仲有, 佢係門口會派$30coupon, 幾抵

如果唔係佢地的服務態度好好, 我真係比個喊

仲有, 佢係門口會派$30coupon, 幾抵
2007-10-26 5 瀏覽
Lunch-試了個蜆肉窩飯,熱噴噴的, 味道不錯,很多蜆.order 一個明太子三文魚pizza,很脆的,味道很好. 野菌雞肉意粉,意粉都正,雖然簡單,味道不錯. 芝士豆腐–入口有芝士味道, 豆腐好滑, 愛芝士又愛滑滑口感的我覺得好好味.三人食但其實己經好飽! 最後試佢個Suzuki咖啡,十分香濃. d waiter 好nice好有禮貌,最緊要食得舒服開心,貴少少無影響, 一定會再嚟呢間嘢食多次!這間餐廳唔錯€。
Lunch-試了個蜆肉窩飯,熱噴噴的, 味道不錯,很多蜆.

order 一個明太子三文魚pizza,很脆的,味道很好.

野菌雞肉意粉,意粉都正,雖然簡單,味道不錯.

最後試佢個Suzuki咖啡,十分香濃.

2007-10-10 1 瀏覽
我James Bon同女朋友見Suzuki排隊,就入去試試,最好坐露台,因為可以見到天幕.食起開心D.好浪漫...服務員大力推介松葉蟹飯鍋,真係熱辣辣... 蟹肉好香好味, 見到白汁起泡,很唔錯. 另外又叫芝士豆腐入口好滑...試過軟殼蟹薄餅幾多芒果n 軟殼蟹, 唔錯唔錯…試過三文魚意粉呢度既意粉好彈牙...不過我最鍾意當然係甜品, 。,一定要試Green Tea Tiramisu cake 呀!配上榛子鮮奶抺茶,茶味清幽,不太甜,味道不錯, service都幾好侍應服務都幾熱誠!下次來朗豪坊會再來.

另外又叫芝士豆腐入口好滑...
試過軟殼蟹薄餅幾多芒果n 軟殼蟹, 唔錯唔錯…

試過三文魚意粉呢度既意粉好彈牙...

service都幾好侍應服務都幾熱誠!

下次來朗豪坊會再來.