2022-05-08 561 瀏覽
繼上次同男朋友試完Sushi Zo後,再次挑戰富貴版omakase當日由Ricky師傅處理板前,Jason大廚負責廚房出品;Ricky師父出生於壽司芳,日本名店壽司善,Jason則出生於Nobu, Haku等日西fusion菜名門,陣容令人相當期待🥰🥰是日餐單如下:鰻魚苗煙燻鰹魚日本鮑魚肝醬飯👍北海道毛蟹👍鳥貝蕃茄海鮮湯Royal Cavier 馬糞海膽蟹肉啫喱👍天婦羅雪場蟹腳甘鯛立鱗燒👍白蝦壽司🍣魷魚壽司🍣白魚🍣針魚🍣火炙地金目鯛🍣赤身🍣大拖羅🍣馬糞海膽軍艦🍣三重吞拿魚手卷👍玉子燒紅蝦鰹魚清湯甜品豆乳福袋👍非常欣賞Jason 既團隊能夠利用日本食材配合一d新嘅烹調手法,令成個餐單更加豐盛同華麗而Ricky師傅則善用傳統食材,帶出簡單但好味嘅傳統壽司。同Zo定位有啲相似,都係喺傳統日食嘅基礎上加上一啲新嘅烹調手法,但我認為無論各方面釧都更勝一籌。超級欣賞鮑魚肝醬飯,海膽蟹肉啫喱,甘鯛立鱗燒,火炙地金目鯛,甜品豆乳福袋❤️ 成個餐單好有誠意,唔係就咁一件壽司或刺身就當係一道菜,而係更加運用烹調嘅藝術令到滿足感大大提升,我同男朋友都食得好開心~期待六月再次光臨~

是日餐單如下:
三重吞拿魚手卷👍
玉子燒
紅蝦鰹魚清湯
甜品豆乳福袋👍

而Ricky師傅則善用傳統食材,帶出簡單但好味嘅傳統壽司。同Zo定位有啲相似,都係喺傳統日食嘅基礎上加上一啲新嘅烹調手法,但我認為無論各方面釧都更勝一籌。超級欣賞鮑魚肝醬飯,海膽蟹肉啫喱,甘鯛立鱗燒,火炙地金目鯛,甜品豆乳福袋❤️ 成個餐單好有誠意,唔係就咁一件壽司刺身就當係一道菜,而係更加運用烹調嘅藝術令到滿足感大大提升,我同男朋友都食得好開心~

期待六月再次光臨~
煙燻鏗魚
馬糞海膽軍艦
三重吞拿魚卷
甜品豆乳福袋
2022-05-06 409 瀏覽
同女朋友初訪半島酒店釧,我同女朋友都好鍾意食日本嘢,今次落筆寫食評既原因係因為成個用餐體驗我同女朋友都覺得好特別! 過往我哋多數食一啲比較傳統既日本料理,今次食釧我覺得個餐單有啲喜出望外。當日吧枱已滿,我哋坐VIP房,裝修好優雅,從裝修已經睇得出佢哋唔係行傳統鮨店果一套,感覺上佢哋嘅用餐氣氛係更加輕鬆,經理過黎介紹咗晚市三個餐單,我哋選擇左$2780最多特色料理嘅餐單,印象最深刻嘅有魚子醬海膽杯,藍龍蝦日本南瓜,鮑魚肝飯,吞拿魚卷。餐單我覺得係糅合左法日料理再加傳統壽司,傳統壽司嗰部份用料新鮮,係屬於傳統江戶前派別,注重用料同醋飯嘅平衡,唔會有種感覺醋飯太重,或者食材太搶嘅感覺;但佢同傳統嘅鮨店分別位係佢哋咁更願意花多啲心思響主菜同甜品身上,出品打卡靚之餘亦都真係特別,令到成個餐單有種意想不到嘅驚喜,同類食過最接近嘅係壽司芳,單純論餐單,我覺得佢哋更有心思,尤其是甜品部份我哋係大開眼界。好欣賞每道菜式侍應都過嚟同我哋作出詳細解釋,食一餐貴價日本餐,除咗食食物之外,更加需要要食服務,呢度我覺得係要加分的,若要講缺點的話係佢哋上菜速度偏快,可能菜式太多,感覺上每道菜中間既留白位唔足夠,未有

好欣賞每道菜式侍應都過嚟同我哋作出詳細解釋,食一餐貴價日本餐,除咗食食物之外,更加需要要食服務,呢度我覺得係要加分的,若要講缺點的話係佢哋上菜速度偏快,可能菜式太多,感覺上每道菜中間既留白位唔足夠,未有太多時間俾我哋回味。

我覺得呢度適合啲唔太嚴肅,輕鬆開心熱鬧食餐飯,或者男女朋友拍拖慶祝既好地方,值得推介!
煎酒鰻魚苗
鮟鱇魚肝
日本海參釀墨魚
吞拿魚卷
豆腐福袋
  • 魚子醬海膽杯,藍龍蝦日本南瓜,鮑魚肝飯,吞拿魚卷
2022-04-27 805 瀏覽
早期喺香港嘅正宗日本料理唔多,加上居港日人數目大幅下降,喺90年代開業嘅日本料理都係針對本地食客。港式日本料理嘅出現,好大程度係因為百分百日本人口味未必啱香港人口味。於是,港式日本料理嘅廚師就會將一啲日本嘅特色食材,混合自己嘅創意,推出一啲新嘅菜式。明將壽司可以話係日本料理喺香港嘅表表者。另外,日本料理喺香港開始流行嘅早期,有啲人會喺食魚生刺身嘅時候,蘸上大量用芥末及醬油混成嘅糊狀物。踏入千禧年後,壽司店喺香港就如雨後春荀般湧現,例如板長、板前、爭鮮同埋一壽司等等。不過,隨著香港人對正宗日式料理認識多咗,一啲質素低劣嘅港式日本料理亦逐漸退場。但係遠遠估唔到喺半島酒店地庫商場開咗間港式日本料理-「釧」。話晒喺半島酒店入面,心諗應該有返咁上下質素,開張唔算太耐,訂位亦需要一點耐性。裝修設計係新頴,但一啲奢華感覺都冇,密質質,貫徹港人唔蝕底作風,大剎風景。可能你會話香港寸金尺土,係咁㗎啦,大佬吖,你收緊我頂級價錢,我唔係去加太賀食花之戀呀!講完門面,講下服務。唔知係咪疫情影響,除咗收錢嗰個之外,好似全部都未做過飲食業咁,更加唔好話高級餐飲。餐具擺位求其、對菜式內容了解不足、說話語調聲線缺乏自

講完門面,講下服務。唔知係咪疫情影響,除咗收錢嗰個之外,好似全部都未做過飲食業咁,更加唔好話高級餐飲。餐具擺位求其、對菜式內容了解不足、說話語調聲線缺乏自信;到廚師,Omakase坐吧枱係定律,唔坐由自可,一坐把幾火,當日並唔係壽司總廚富山幸人主理,(喺我隔離)由一位不知名的小師傅主理,妳出得場就應該準備充足,代表餐廳嘅名譽上場,可惜接連犯錯,一榻胡塗。小師傅不時同後面D同事吹水,(後面係另外兩位廚師幫手非吧枱嘅壽司order) 廚房場面顯得混亂,細聲講大聲笑,又手舞足蹈,䟴䟴腳,掉低枱面嘅食材唔理,仲要
連續兩件壽司介紹係深海池魚,我忍唔住當場皺眉,小師傅意識到立刻道歉,食到呢度我已經唔想再食,妳企得哩個位,唔該專業啲,理應係百分百專注面前嘅客人,唔係同妳D同事吹水講笑。低處未算低,突然有人喺廚房大聲打呵欠,原來係行政總廚,難怪小師傅有咁嘅工作態度,上樑不正下樑歪。

佈局、服務、廚師已經唔掂,食物亦都唔好得去邊。尤其那件中拖灑上一撮七彩芝麻,究竟我食緊啲乜嘢?我亦唔再介紹整個餐單,大家睇吓圖就算。「釧」用嘅食材唔平,可惜處理不當,著實浪費了出者的血汗努力,自然的羊毛出自羊身上,嗰啲食材嘅錢都係由你銀包淘出嚟。

一肚氣過後,同半島酒店聯繫一下,餐廳唔屬於佢哋,亦無半點關係,但有一間咁低素質嘅日本料理店出現,恐怕會拖累半島嘅聲譽。再去「釧」嘅官網望望,嗰啲大廚做個嘅餐廳,好似大和、銀座、見城、稻菊、竹壽司、Pier1939, CHINO, 全部都係一啲過氣嘅餐廳,根本唔會再去幫襯,拜托唔好再張90年代啲港式日本料理延續落去,還記得當年有日本網民來港嘗試明將壽司,形容進食嘅時候「感到地獄之門打開咗」,希望「釧」唔會成為香港嘅笑柄。
2022-03-10
午餐
今次試黎間位於半島酒店嘅日本omakase🥰 餐廳裝修別緻,覺得自己去左轉日本🤣 lunch set 分別有3款: KOU ($880), HANA ($1280), KAWA ($1680)👌🏻大家可以根據自己想食多d sushi 定係都試下其他頭盤/ 主菜而決定!難得book去到梗係試下KAWA set🤪 黎個set 有5款頭盤、2款主菜、8件壽司、一件卷物、湯同埋甜品,真係大滿足🥰 其中最值得讚就係員工嘅服務同埋態度,真係100分💯講解menu 同埋每道料理都非常清楚!當然唔少得Ricky師傅嘅功勞🤣 佢嘅刀工同埋處理唔同食材嘅手法真係刮目相看👍🏻雖然話係fine dine 但係我比較享受黎種同chef 有講有笑同埋比較輕鬆嘅氣氛品嚐美食👍🏻 ꧁𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣꧂一開始有沖繩水雲,佢配左酸汁同埋白山藥,好開胃👌🏻之後就有鯛魚配辣蘿蔔蓉,好鍾意隻碟😂🙈 一上台有光芒四射嘅感覺🤭 鮫魚配紫菜醬幾好食😳燒過面頭好香口,魚本身油脂多,入口即溶!頭盤重頭戲就係汁煮八爪魚🐙師傅攞出黎個陣真係呆左😳咁大條嘅😨 唔好睇佢咁厚實,食落非常軟熟!加埋柚子胡椒鮮味更加突出👌🏻最後就有三文魚籽蟹肉蒸蛋

꧁𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣꧂

一開始有沖繩水雲,佢配左酸汁同埋白山藥,好開胃👌🏻之後就有鯛魚配辣蘿蔔蓉,好鍾意隻碟😂🙈 一上台有光芒四射嘅感覺🤭 鮫魚配紫菜醬幾好食😳燒過面頭好香口,魚本身油脂多,入口即溶!頭盤重頭戲就係汁煮八爪魚🐙師傅攞出黎個陣真係呆左😳咁大條嘅😨 唔好睇佢咁厚實,食落非常軟熟!加埋柚子胡椒鮮味更加突出👌🏻最後就有三文魚籽蟹肉蒸蛋,海量蟹肉好正🤣蒸蛋好滑👍🏻

꧁𝔼𝕟𝕥𝕣𝕖𝕖꧂

主菜方面當然唔少得黎到嘅signature 海膽杯!用貝殼🥄黎食好似食魚子醬咁🙈 我個人都好鍾意d 野食黎到係可以自己打開個蓋😂 保持神秘感🤪打開個下好開心😂面頭鋪滿海膽,下面就係松葉蟹啫喱,味道好夾,非常鮮甜☺️
之後就有北海道長腳蟹天婦羅,點綠茶鹽黎食鮮味更加突出😍炸牛蒡好鬆脆👌🏻

꧁𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚꧂

1️⃣深海池魚
2️⃣白蝦: 其中一件最鍾意嘅sushi🥰佢嘅質地軟熟,味道有d 似海膽/蝦膏,非常鮮甜!
3️⃣金目鯛
4️⃣吞拿魚: 用醬油醃過又有另一番風味😳 好少會做食到唔係拖羅但係都入口即溶😧
5️⃣北海道鮮帶子: 加左柚子汁,味道清新
6️⃣碟魚邊手卷: 右口魚嘅油脂比例非常高!魚肉入口即溶,加埋脆口紫菜形成強烈對比🤣
7️⃣大拖羅
8️⃣海膽: 海膽份量超多,Ricky 師傅超豪氣🤣每人比成一整條海膽😍 搭到3層咁高,一啖放曬入口真係好正🥰 好鮮甜ahhhh

꧁𝕄𝕒𝕜𝕚꧂

卷物就係拖羅卷😍漸變顏色好靚!吞拿魚同埋拖羅都入口即溶,加埋酸蘿蔔味道好夾!另外仲有玉子,成日覺得好似食緊蛋糕咁,口感好得意!

꧁𝕊𝕠𝕦𝕡꧂

鰹魚清湯味道清甜,入面仲有娟豆腐同埋舞茸菇🍄

꧁𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥꧂

長崎蜜柑顏色好靚,又多汁又甜🍊個人好鍾意佢嘅豆乳福袋!係一個炸腐皮加豆乳cream😍炸腐皮鬆脆,加左醬油蜜糖,甜甜鹹鹹,味道幾得意,但係又唔會蓋過豆味👌🏻最有就有自家製黑芝麻朱古力,真係超濃郁😳唔會太甜,幾好食🤪

整體黎講,無論食物質素定係服務都好好💯 會再到訪🥰
2022-04-10 863 瀏覽
一行6人早於一個多月前book位,星期六食個early dinner - 釧 Kushiro (5 appertizers, 4 Entree, 8 Sushi, 2 Maki, 2 Soups, 2 Desserts)我地6個人坐吧枱,兩人間隔一塊膠板。食物整體十分高質,由前菜,料理,去到壽司,甜品,湯。每一樣都擺盤精緻,而且每一個味道都10分有水準。特別印象深刻就係個毛蟹,每一淡都好鮮甜。仲有個沙甸魚同熟成拖羅壽司,好好味😋。 另外嗰兩個甜品都好出名,腐皮福袋同黑芝麻白朱古力有驚喜。特別鳴謝靚仔Alex師傅照顧周到,熱情嘅招呼同埋精心嘅製作。幾個朋友全程都食得好開心。再加上樓面嘅服務都十分體貼(大讚)

我地6個人坐吧枱,兩人間隔一塊膠板。食物整體十分高質,由前菜,料理,去到壽司甜品,湯。每一樣都擺盤精緻,而且每一個味道都10分有水準。特別印象深刻就係個毛蟹,每一淡都好鮮甜。仲有個沙甸魚同熟成拖羅壽司,好好味😋。

另外嗰兩個甜品都好出名,腐皮福袋同黑芝麻白朱古力有驚喜。

2022-04-09
2022-03-27 1068 瀏覽
周年紀念,老公帶我去食日本嘢,選擇左半島酒店-釧❤️第一次去半島酒店食日本嘢,心情非常期待🥰餐廳裝修好靚,有別於傳統簡約風,佢哋設計上運用左庭園同埋月相元素,感覺幾優雅同特別,我同老公都好鍾意❤️我哋當日揀咗早段晚市嘅「釧」晚餐,整體食物質素非常之高,由前菜,一品料理,到壽司甜品,大約有20道菜。用料好新鮮,尤其是一品料理同甜品好有wow factor🤗 有別於傳統鮨店,佢哋喺餐單上係更加似烹割,甚至乎係有少少fusion,對於成日食日本嘢對我來講感覺幾煥然一新🥰 好欣賞廚師每道菜嘅擺盤都非常用心,適合一啲鍾意打卡嘅女孩子~當晚印象比較深刻嘅有,北海道毛蟹,鮑魚肝醬飯,A4和牛,炸腳蟹,魚子醬海膽杯(好好味😋),野生拖羅(超級好味😍)。最後我要讚下佢個甜品師傅,從來冇食過一餐日本餐個甜品係咁有心思同好味。樓面方面服務都非常好,每一道菜都有解說佢哋嘅用了同做法,呢一點我好欣賞。成個體驗我同老公都好滿足,係今時今日隨便一間omakase都收兩三千蚊嘅時代,我覺得呢餐飯係超值,一定會再訪😊特別鳴謝當日Ricky師傅嘅細心照顧~
周年紀念,老公帶我去食日本嘢,選擇左半島酒店-釧❤️

第一次去半島酒店食日本嘢,心情非常期待🥰

特別鳴謝當日Ricky師傅嘅細心照顧~

北海道真蠔
白蝦壽司
野生中拖羅
野生大拖羅
2022-03-25 790 瀏覽
Book咗3點半食生日飯, 坐低就有份晚餐餐牌, 樓面職員都好詳細解釋每個選項嘅分別最後揀咗 - 4️⃣款前菜+4️⃣款主菜+8️⃣件壽司+卷物+2️⃣款湯+甜品, 優惠價 ($2480 +10%)4️⃣款前菜•鰻魚BB - 口感滑溜,有啲似蒟蒻咁煙韌, 一條條晶瑩剔透, 感覺好特別👍🏻 •⭐️青邊鮑魚伴鮑魚肝醬 – 鮑魚軟熟, 口感少少煙韌, 鮑魚肝醬香醇, 加埋飯粒食冇得頂非常出色😋😋(成餐飯最好味😆)•熟螢光魷魚🦑 配麵豉醬- 細細隻口感飽滿, 點少少麵豉醬鹹鹹地👍🏻•毛蟹腳配蟹膏+蟹肉墊低🦀 - 蟹肉鮮甜, 加少少青檸更加提升鮮味 主菜•海參釀蝦肉牛蒡海帶羹 - 口感好豐富, 海參彈牙👍🏻👍🏻•藍龍蝦配鮟鱇魚肝醬伴南瓜蓉🦞🎃 - 龍蝦肉紮實鮮甜👍🏻 加上淡淡嘅鮟鱇魚肝醬同甜甜地嘅南瓜蓉, 冇得頂😋•🦀鱈場蟹腳天婦羅牛蒡絲+紫蘇葉點埋抹茶鹽 一啖過食脆脆地嘅牛蒡絲加上鮮嫩多汁嘅雪場蟹腳👍🏻•魚子醬馬糞海膽+🦀松葉蟹鰹魚湯果凍 - 一層層咁食,首先係鮮咸嘅魚子醬, 之後到鮮甜嘅海膽, 最後食最底淡淡地味嘅松葉蟹鰹魚湯果凍😋👍🏻•馬刀貝番茄湯 - 入邊有黃色同紅色嘅蕃茄仔, 酸酸地, 馬刀貝有少少腥😅

最後揀咗 [釧 KUSHIRO] - 4️⃣款前菜+4️⃣款主菜+8️⃣件壽司+卷物+2️⃣款湯+甜品, 優惠價 ($2480 +10%)

4️⃣款前菜

鰻魚BB

青邊鮑魚伴鮑魚肝醬

海參釀蝦肉牛蒡海帶羹

•馬刀貝番茄湯 - 入邊有黃色同紅色嘅蕃茄仔, 酸酸地, 馬刀貝有少少腥😅 個人覺得麻麻地
馬刀貝蕃茄湯

飲完第一款湯之後就開始食壽司🍣

壽司8件+拖羅太卷- 壽司食材新鮮, 整體冇乜太特別
玉子蛋糕 - 食完壽已經開始飽, 再食埋玉子蛋糕就有啲漏😅口感鬆軟, 甜甜地
壽司

🦐紅蝦配豆腐鰹魚湯 - 食甜品前飲埋最後一款湯, 清清地, 暖暖個胃👍🏻
紅蝦配豆腐鰹魚湯

甜品
•日本蜜柑- 好甜, 外層嘅衣有特別處理過👍🏻

•⭐️黑糖醬油豆乳配炸腐皮 - 意外地好好味, 唔會太甜, 加上脆脆哋嘅炸腐皮, 好特別😋😋

•自家製黑芝麻朱古力 - 好香芝麻味,但食完就成口都係呢個味, 搶曬之前啲嘢食嘅風頭😅

訂枱Remark生日送咗份生日蛋糕 - 都有少少驚喜🤩
甜品
整體來講成餐飯慢慢食都食咗2.5個鐘,啱啱好6點前離開. 樓面職員上每一道菜都會詳細講解用咗咩材料同埋建議食法👍🏻 期間都會不斷幫我哋refill茶同分別喺食壽司甜品前換咗茶, 服務態度好好👍🏻👍🏻

好好彩咁坐正喺師傅前面睇住佢整魚生但就冇乜交流, 可能廣東話唔太正,我哋聽唔清楚, 所以有啲壽司唔知係乜😅

晚餐餐牌👇🏻

青邊鮑魚伴鮑魚肝醬
海參釀蝦肉牛蒡海帶羹
紅蝦配豆腐鰹魚湯
2022-03-10 804 瀏覽
本身朋友生日,一早booking定枱食晚餐。疫情下都提早再msg問佢地點安排,然後通知我會改為early dinner。我到前一日都有按入訊息再Confirm。當日去到話我無confirm booking,所以當我唔會出現。其實如果我無confirm,係咪都要電話問下我?唔通當我no show?$1600 deposit 已比,但咁嘅服務真係諗唔明。今次咁嘅處理真係好差,亦都無興趣再試同推介比朋友!
𝘓𝘦𝘵’𝘴 𝘮𝘢𝘬𝘪 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭川 KAWA ($1680+10%)おつまみ 5 品.一品料理 2 品.鮨 8 貫.巻物.お吸物.デザート5 Appetisers, 2 Entrée, 8 Sushi, Maki, Soup, Dessert ⁡侍應好好服務,見到我等緊朋友到亦都會不時加茶水。亦都會簡單介紹餐牌上嘅set,雖然係omakase, 但係對餐牌嘅認識同埋酒嘅認識都好好。當日我哋被安排坐喺壽司吧枱最左邊,其實我係第二台到達嘅客人,但最後反而後到嘅可以坐喺師傅前面,亦都因為防疫隔板遮住咗睇唔到師傅整壽司嘅手工,好可惜。每一道菜都唔錯,食得出材料好新鮮。但師傅就只有放低壽司嘅時候會介紹呢一嚿係咩魚, 擺低就返埋自己為繼續整壽司亦都冇同我哋有其他交流。反而想前菜主菜嘅時候,侍應放低食物會介紹返點樣食,用咗咩材料廚師點樣烹調。 呢一方面真係有啲可惜。⁡Favourite dishes:• Deep-fried red king crab with burdock slides• sea urchin gunkanmaki• kinmedai sushi

川 KAWA ($1680+10%)

Favourite dishes:
• sea urchin gunkanmaki
• kinmedai sushi
$2000
2022-03-01 638 瀏覽
@kushiro_peninsula 釧係27/9正式開幕,以我所知星期五六日嘅Booking已經要去到下年二月。食物環境五粒星,連甜品都有專人甜品師傅炮製,喺半島酒店入面開嘅餐廳必屬佳品。呢張海膽壽司高到好似富士山咁樣,不過張相係for參考only,因為係本人生日所以師傅特製送俾我嘅少少生日壽司蛋糕,好開心!環境裝修靚靚,由香港名師設計師設計,淨係去到門面已經好似去咗日本咁,加上日本師傅嘅招待,就恍如走了日本一趟。
@kushiro_peninsula 釧
2022-02-24 556 瀏覽
相識了多年的閨蜜生日,當然要給予她滿滿的儀式感,因而便帶她來到半島酒店內光顧品嚐日本菜餚。餐廳裝潢方面以木系為主,再配襯上柔和的燈光和鮮艷植物等作裝飾,讓整體設計是高雅貴氣。釧的特色是主理人為總行政主廚的日籍大廚富山幸人,從事日本料理已有 25 年豐富經驗的他,更曾於米芝蓮一星餐廳和高端日料店擔任過重要職位,可見是位擁有精湛專業廚藝的日本師傅。是日我們點選了套餐釧,當中菜式包括有前菜 4 款、一品料理 4 款、壽司 8 款、吸物 2 款、甜品 1 款,價格是為 $2780,而由於整頓飯均以名貴食材製作,因而價錢方面亦尚算是合理正常。北海道厚岸真蠔真蠔肉質飽滿肥美,將其伴以萬能蔥、蘿蔔蓉、醋調味提鮮,口感滑溜鮮嫩,蠔香十足。北海道凡立貝溶菜餚賣相矜貴精緻,可見師傅甚花心思。食用時把切碎的帆立貝蓉混合三文魚籽、食用花後,即可放於餅上同吃,整體口感爽脆甘香,鮮味嫩滑。宮城縣青鮑魚師傅把菜式配搭木之芽裝飾以增添清新感覺。食用時只需將鮑魚、鮑魚肝醬、飯混合即可入口,整體軟綿濃郁,煙韌惹味。島根縣越前蟹職員於處理食材前會先把原隻松葉蟹拿出供顧客拍照,隨後便把蟹肉拆出並配上蟹膏,食用時再擠上青檸汁解
北海道厚岸真蠔
北海道凡立貝溶
宮城縣青鮑魚
島根縣越前蟹
職員於處理食材前會先把原隻松葉蟹拿出供顧客拍照,隨後便把蟹肉拆出並配上蟹膏,食用時再擠上青檸汁解膩以增添清新感覺,咀嚼口感綿密甘香,清甜鮮嫩。
百度本蕃茄魚湯
師傅把日本飲酒文化時使用的器皿完整地運用於湯品之中,令賣相甚為精美。整體食用時味道酸甜開胃,魚香出眾,但若能改善掉湯羹較難於盛載食材的問題則是更為完美。
伊朗 beluga 魚子醬
使用金色碟子配搭日本圓狀器皿以盛載上松葉蟹啫喱、北海道馬糞海膽、魚子醬、金箔此數款食材,整體賣相是矜貴精緻。入口味道鮮甜即化,鹹香濃郁。
炸鱈場蟹腳
把蟹腳配搭炸牛蒡絲、紫蘇葉,並沾上綠茶鹽、青檸汁調味解膩,入口時味道鮮甜鹹香,且散發著淡淡的綠茶幽香。
白金鮨立鱗燒
將帶有鱗片的魚肉使用立鱗燒方式製作,以使其魚鱗片層層立起,並再配搭日本青椒、紫蘇花、蘆筍、和沾上米醋食用,口感嫩滑爽脆,酸甜清香,但若是肉質可再生少許則更為佳。
鹿兒島宮崎縣A4西冷和牛
此菜式為餐廳的主打菜餚之一,食用時先把富有特色的金苔手做紫菜包裹上經過炭燒的和牛,隨後再沾點上酸辣的柚子胡椒燒汁作調味,入口肥瘦均勻,牛味濃郁,甘香鮮嫩。最後再吃上味道獨特的季節白松露、毛豆蓉作結尾,以緩和整體味道。
富山灣白蝦壽司
壽司細小的外型很是精緻可愛。師傅簡單地把白蝦配以壽司飯和用醬油調味,食用時新鮮黏口,爽脆清甜。
北海道象拔蚌
把象拔蚌𠝹開數刀並伴以醬油、醋飯同食,口感爽脆滑溜,獨特濃郁,並帶有淡淡甘甜。
北海道喜之次壽司
喜之次屬於珍貴的高級魚類,因而用作製作壽司是較為罕見,由於其特色是油份較高,所以配同醋飯則可達至緩和之效,整體口感細嫩鮮美,滑溜甘香。
北海道鰤魚壽司
屬於當造季節的鰤魚肉質肥美,簡單配以醋飯食用,口感脂膏豐腴,柔嫩甘香。
北海道吞拿魚中拖羅醬油漬壽司
師傅將肥瘦均勻的中拖羅𠝹開數刀,務求令其筋部切斷以達致容易咀嚼,配上醋飯口感軟綿甘香,魚味持久。
北海道吞拿魚大拖羅壽司
大拖羅同樣是把筋部切開再配以醋飯同食,由於其脂肪相對較多,因而入口富有天然魚油脂的濃郁甘香,並入口即化。
北海道吞拿魚拖羅卷
吞拿魚拖羅卷製作得甚為大件,食用時口感緊實鮮甜,軟綿即化,油香四溢。

北海道筋子壽司
此道壽司是師傅後補的。而筋子也就是新鮮從魚腹取出仍被卵膜包裹著的三文魚子,特色是更為鮮味。把其配搭壽司飯、新鮮芥末同食,口感清甜柔軟,鮮嫩不膩。
北海道馬糞海膽壽司
鷗洋水產為最高級專門出產海膽的漁場,師傅特意選用其馬糞海膽配以醋飯、紫菜製作壽司,並更加疊至三層的高度,食用時鮮甜嫩滑,入口即化,是道極力推介的主打菜餚。
鹿兒島玉子蛋糕
特別選用來自鹿兒島的雞蛋製作而成,因而入口特別鬆軟濃郁,綿密香甜。但可惜師傅把食用次序混淆,未待壽司部分享用完畢便已奉於於顧客,以致不夠完美,有待日後能作出改善進步。
鰹魚清湯
灑上菊花碎作點綴的鰹魚清湯賣相吸引,飲用味道清甜鮮味,帶有魚香,再配上軟嫩入味的日本蘿蔔和濃郁彈牙的西班牙紅蝦作配料,整體豐富清膩。
甜品
飯後水果是色澤特別橙黃的靜岡赤肉蜜瓜,其口感爽脆清甜,軟滑多汁。
而前方的四款甜點賣相皆製作得精緻特別,從左方開始是黑芝麻朱古力,其入口有著濃郁的芝麻氣味,並同時帶有淡淡的獨特朱古力味道。
其次是士多啤梨朱古力,外層再沾上朱古力醬配襯的士多啤梨入口是格外更香甜帶汁。
而右二呈金黃方狀的花生腰果酥是香酥爽脆。
最後右方的 75 度朱古力外型製作得猶如聖誕樹般,口感柔滑濃郁,甜度恰當。

總體來說,餐廳裝潢高貴優雅,食材亦均精緻吸睛,相當適合打卡拍照,師傅製作用心,味道質素新鮮可口。實在是品嚐日本師傅親手制作的師傅發辦的好選擇。
2022-02-12 512 瀏覽
今次試咗呢間Omakase提前左幾個月book位先食到佢有分三個唔同套餐我揀選左「幸KOU」$880包左三道前菜12件壽司一件卷物一個湯一份甜品前菜方面第一道係來自沖繩嘅水雲菜非常清爽而且個汁酸酸地好開胃不過食到最後會覺得太酸之後上咗一個左口魚刺身有淡淡的醬油清香而且魚肉爽口彈牙非常新鮮再嚟一度松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸蟹肉好鮮味非常鮮甜但覺得同蛋仲有三文魚子有啲分離唔係特別夾壽司方面我覺得甜蝦相當出色食得出蝦肉非常新鮮爽甜而且黏口同時因為落咗少少蝦膏調味一入口就有濃濃嘅蝦膏味非常濃郁而且特別另一件較為特別嘅係銀雪魚銀雪魚多數都係煎今次用咗刺身形式油脂冇咁重感覺比較輕盈但同樣有好香嘅銀雪魚味同魚肉好滑身帆立貝都非常大隻新鮮爽口彈牙非常香甜而且賣相好吸引赤身醬油漬魚肉鮮紅色而且好有光澤非常新鮮但略嫌咸咗少少另一件較特別嘅係墨魚肉質比較硬身非常爽口最上層加左少少鹽花令鮮味更加特出三文魚子帶好重甜味鮮甜十足每粒卜卜脆再加上柚子食落非常清新炙燒鰹魚魚味好重係一件好濃味嘅壽司海膽壽司用料非常充足整整兩層嘅海膽入口鮮甜卷物用上拖羅食落口感豐富而且落左芝麻所以有好濃嘅芝麻香味玉子燒好似蛋糕一樣口感比較札
今次試咗呢間Omakase

去到甜品亦都會換上黑茶
可見餐廳非常用心認真
而且細節做得好好
2022-02-03 610 瀏覽
餐廳舊年九月先喺半島酒店開幕, 經已一位難求, 我十月book都要等到一月先有位, 啱啱好可以慶祝埋老婆生日. 好彩我book左lunch咋, 疫情之下無乜影響, 無阻我地朝聖😍 餐廳喺半島酒店地庫, 唔難揾. 入面有兩個counter 同幾張tables, 感覺有少少迫. Lunch分三個Menu, $880, $1280, $1680. 分別出要係多左前菜同和食. 壽司嘅質素當然都有唔同. 今次我地就試左$1280個set, 包十件sushi, 四個前菜, 一個和食. 當然仲有卷物, 湯同甜品. 就介紹下壽司先啦!深海池魚壽司 - 用料新鮮, 魚身厚肉鮮味, 係稔身魚, 無腥味白蝦壽司 - 蝦係軟身比較稔, 味道清甜, 又無話甜蝦嗰種好甜. 都幾特別炙燒銀鱈魚壽司 - 個人非常喜歡! 炙燒過嘅外層有焦香同咸味, 內層保持魚生嘅鮮味, 口感好豐富! 👍🏻👍🏻👍🏻金目鯛壽司 - 魚肉鮮嫩, 不過味道偏淡, 唔算特別北海道鮮帶子壽司 - 超級厚肉, 好大粒! 而且好甜, 口感大滿足👍🏻👍🏻吞拿魚醬油漬 - 醬油有點偏咸,同前幾舊以鮮為主有對比. 呑拿魚鮮味無筋,刀工好三文魚子壽司 - 比

金目鯛壽司 - 魚肉鮮嫩, 不過味道偏淡, 唔算特別

三文魚子壽司 - 比較一般, 三文魚子唔夠爽同甜, 無爆汁感覺, 可能唔係時令爭啲

右口魚邊手卷 - 比左口魚邊更肥, 油脂感更重, 做手卷的確好適合, 有心思. 食完真係有飽肚感, 個人好中意👍🏻👍🏻

宮城野生拖羅壽司 - 入口即溶, 都無乜可以挑剔, 一個字, 正!

北海道馬糞海膽 - 海膽叠到超高! 味道好甜好好味, 完全滿足到我對海膽嘅熱愛🤣👍🏻👍🏻

拖羅卷 - 係用嚟塞飽你嘅, size好大, 好多舊拖羅, 食完真係飽哂

睇埋前菜同和食先!

沖繩水雲配山芋泥 - 幾酸下, 好開胃

伊豆真鯛刺身 - 非常鮮味,肉質偏爽口. 簡單無多餘調味, 反而好清新

北海道汁煮八爪魚配柚子胡椒 - 八爪魚煮到超稔, 可以話完唔似八爪魚😂似肉嘅感覺. 味道就剛剛好, 醬汁香又唔太咸. 加上微辣, 味道好夾

三文魚子蟹肉茶碗蒸 - 三文魚子清甜, 蟹肉好多好足料, 抵讚. 味道就正常, 唔算特別

炸北海道雪場蟹腳 - 有少少失望, 味道係好食, 但咁整法個人覺得浪費左個靚蟹肉, 而家食落好似炸墨魚滑

江户前焗蛋 - 似日本蛋糕仔,唔太甜, balance番拖羅嘅油膩唔錯

鰹魚清湯 - 非常清嘅魚湯, 無味精, 只有清湯同魚味, 保持番今餐清新簡單嘅感覺

宮崎哈密瓜配芝麻朱古力糕 - 哈密瓜就無乜好講啦都係咁. 反而個芝麻朱古力好有驚喜! 個朱古力係幾甜不過加左芝麻落去出奇地夾, 超香! 雖然係甜但我都忍唔住食哂😜

Extra: 餐廳送嘅生日蛋糕超好食🤣

總括黎講, 今餐賣嘅係新鮮同簡單, 無咩Fancy野, 穩穩陣陣. 如果想試特別野就未必啱你了. 另外有個扣分位, 就係野食來得超快, 一碟接一碟, 一個半鐘就食完埋單, 好趕. 老實講咁嘅價錢同地理位置, 個用餐享受我expect要好啲. 性價比一般

私心評分
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2022-01-30 577 瀏覽
📍釧 比預期理想, 由位訂到改時間 各方面都處理得非常好, 態度加分全程由Tomi san 親自主理,簡單廣東話對答,非常有趣😂😂 每樣食材都非常新鮮,希望遲些再來,再試轉季菜式。 Dinner omakasa 分個價錢 - 釧 Kushiro HKD2780 +10% - 瀧 Taki HKD2480 +10% - 汐Shio HKD1980 +10% EARLY DINNER 有優惠每位減$300那就選 - 釧 認真地品嚐 Omakasa 前菜北海道厚岸真蠔北海道鮮帶子tartare宮城縣蝦夷鮑 津居山港松葉蟹刀貝蕃茄湯一品料理伊朗大白鱘魚子醬馬糞海膽松葉蟹啫喱一口天婦羅北海道雪場蟹腳立鱗金鯛配日本青椒saurce宮崎縣A4和牛意大利Alba白松露配牛筋骨saurce壽司富山県白蝦千葉県金目鯛北海道喜知次愛知県海松貝富山県冰見市鰤清森県大間赤身醬油漬 清森県大間大拖羅北海道大極上馬糞海胆拖羅太卷甜品及湯玉子燒西班牙紅蝦配日本大根鏗魚湯甜品三點:日本哈密瓜,芝麻朱古力卷,花生酥
每樣食材都非常新鮮,希望遲些再來,再試轉季菜式。
那就選 - 釧 認真地品嚐 Omakasa

拖羅太卷

甜品及湯
玉子燒
西班牙紅蝦配日本大根鏗魚湯
甜品三點:日本哈密瓜,芝麻朱古力卷,花生酥
2022-01-19 795 瀏覽
餐廳位於半島酒店嘅地庫,係上年9月開張嘅一間新店,由一班有經驗嘅米芝蓮星級團隊主理。餐廳以日式庭園風格裝修,壽司吧枱位有十個,有幾張四人枱,仲有一間房。Lunch有三個價位,我哋選擇嘅餐「幸」主要以壽司為主,其餘嗰兩個餐就會多啲Fusion菜式。食物方面好滿意,食材新鮮,仲有甜品嘅黑芝麻朱古力超級好食😋今次由日籍主廚富山幸人主理,超過25年製作日本料理經驗,富山師傅識小小廣東話,亦會用廣東話介紹食物,每上一次壽司師傅都會抹一次碟,非常細心態度亦好專業。𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 「幸KOU」$𝟠𝟠𝟘包括有三款前菜、十二貫壽司、卷物、湯、甜品。🔝水雲🔝左口魚刺生配柚子啫喱🔝三文魚籽松葉蟹肉茶碗蒸▪️甜蝦▫️兵庫縣真鯛▪️深海池魚▫️左口魚邊▪️鰤魚▫️帶子▪️鯖魚▫️醬油漬吞拿魚▪️中拖羅▫️三文魚籽▪️海膽▫️海曼🔝拖羅卷物🔝玉子燒🔝舞茸菇蘿蔔清湯🔝靜罔蜜瓜 + 黑芝麻朱古力甜品比起其他鮨店有心思得多,黑芝麻朱古力超級好食,香濃嘅芝麻朱古力慢慢係口中溶化,最後師傅仲送多一嚿比我哋😋好滿足。🔝富山師傅

𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 「幸KOU」$𝟠𝟠𝟘
包括有三款前菜、十二貫壽司、卷物、湯、甜品

🔝水雲

🔝左口魚刺生配柚子啫喱