釜山商會

Busan Sanghoe
2025-06-08 234 瀏覽
今日同老公去尖沙咀食韓國菜,呢間餐廳老細係釜山人,所以過黎試下我地叫左1️⃣煙燻五花肉平時食開水煮五花肉包生菜,今次試下煙燻,煙燻味好濃郁,五花肉肥瘦相間,肉質好彈牙,豬肉味濃,好好食😋用生菜包埋蒜片、辣椒同埋豆瓣醬一齊食更加有口感2️⃣炸豬肉條配糖醋肉醬呢個菜式好特別,我地都係第一次食,豬肉條調味過,食落好似麥樂雞。炸粉唔厚同埋好脆口,做得唔錯。糖醋肉醬酸甜度啱啱好,可惜有揸車,唔係叫埋燒酒送酒飲一流👍餐廳有個韓國情人鎖活動,只要follow 餐廳社交平台就可以設計情人鎖,然後掛係餐廳度,我同老公都整左🥳結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:釜山商會餐廳地址:尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖#釜山商會#尖沙嘴#韓國美食#煙燻五花肉#炸豬肉條

我地叫左
1️⃣煙燻五花肉

2️⃣炸豬肉條配糖醋肉醬

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:釜山商會
餐廳地址:尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖

#釜山商會#尖沙嘴#韓國美食#煙燻五花肉#炸豬肉條
  • 煙燻五花肉
今日去咗尖沙咀一間叫「釜山商會」韓國餐廳食晚餐,餐廳嘅裝修新潮,用咗霓虹燈營造有格調嘅用餐環境,部份嘅員工係韓國人,可以用簡單英文溝通,而且餐廳播住熱門嘅韓國歌曲,用餐氣氛幾好。餐廳而家做緊活動,只要follow餐廳嘅ig,就可以獲得愛心鎖頭一個,可以寫上字句之後鎖喺門口嘅餐廳招牌霓虹燈牌附近,仿效韓國南山塔嘅著名上鎖活動,係幾特別嘅體驗!🍊 釜山商會章三蝦燉鍋 呢個係餐廳嘅招牌菜,用一個好大嘅石頭鍋同Gas爐上菜,職員會喺現場將韓式辣醬攪拌至湯底中,再將大章魚同五花腩剪成細細件,方便燉煮、入味同進食,章魚煮熟後爽口彈牙,五花腩煮熟後非常腍身,肥膏咬落去好香口;鍋內仲有韓式粉絲、洋蔥同大量嘅椰菜,全部材料都好吸味,韓式辣醬嘅味道非常惹味🍊 韓式前菜另外仲唔少得韓國餐廳必有嘅韓式前菜,包括韓式泡菜、醃黑豆、辣醬青瓜、蜜糖南瓜、麻油土豆絲,多款式嘅餐前小菜可以帶嚟唔同嘅口味,酸甜同微辣嘅味道都好開胃📍 尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

🍊 釜山商會章三蝦燉鍋

🍊 韓式前菜

📍 尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
2025-06-05 149 瀏覽
以韓國料理為靈魂,結合南山公園首爾塔愛情鎖概念的釜山商會,為食客開啟一場韓食的深度體驗,用韓式美食即秒令客人秒飛韓國。走進釜山商會,全個氛圍就像把韓國搬到來香港一樣,韓國店員傳遞最真摯的熱情予大家,將韓國街頭的人情味濃縮於每一口之中。就座後桌上已經提供六種韓式前菜,黑豆、泡菜、薯仔絲、青瓜、蘿蔔絲、蜜糖蕃薯,每一道均入味得很,釜山商會還會不定期更換前菜,完全吃不膩。泡菜吃起來酸辣解膩,可以搭配章三蝦燉一起吃,簡直絕配。黑豆煮得軟硬適中,豆香與蜜味兼具,風味清新獨特。青瓜是韓式小菜中不可或缺,青瓜帶點微辣又有脆度。蘿蔔絲的爽辣亦是我所喜愛,嚐上來蠻開胃,不管跟甚麼都合拍。大推薯仔絲,適合不吃辣的人一嚐,清脆爽口。蜜糖蕃薯金黃透亮像寶石般,恰到好處的香甜,還帶有淡淡蕃薯香氣,每吃上一塊,甜蜜幸福湧上心頭。釜山商會章三蝦燉鍋底部的粉絲吸收了天地精華,所有的大章魚、五花肉、嫩蝦鮮汁都會融入鍋裡,有夠讚。湯頭是釜山商會招牌的豬肉湯加入自家秘製韓式辣醬煮成,另外海陸精華流入燉湯,此湯好喝到不得了,亦聞得到香辣香氣,無敵過癮。看看這燉鍋份量多浮誇,裡面均是滿滿的料,韓國料理控肯定可以吃得滿足,最棒的

看看這燉鍋份量多浮誇,裡面均是滿滿的料,韓國料理控肯定可以吃得滿足,最棒的是店員替我們處理過燉鍋配料,吃的時候直接享用非常方便。大章魚吃起來相脆口得很,而且店員把大章魚大小剪得剛好,嚼勁十足,讓人一口接著一口。

燉鍋裡原本就有椰菜、白蘿蔔、洋蔥、大蔥等蔬菜,以及豬肉湯,燉海鮮和五花肉時鮮美精髓順勢流到湯裡,讓湯頭變得更香鮮。嫩蝦個頭大,令人忍不住要動筷品味。粉白相間的五花肉看上來品質挺不錯,而且份量給得真不少,五花肉肉質札實有嚼感,仍保留其水嫩。

韓式排骨餃子用筷子輕輕夾起,可以感受到餃子的沉甸甸,那個金黃脆皮看起來毫不簡單,炸得酥脆不油膩,咬下的那一刻要小心翼翼,以免燙口。咬破外皮的瞬間,肉香整個從鼻腔散開,喚醒味覺,內餡飽滿細緻好嚼,肉汁一瀉千里,真材實料,韓式排骨餃子教人欲罷不能。
呢間位於尖沙咀嘅釜山商會,入到去已經覺得好似去左啲韓國收工後會去消遣嘅地方咁。你地睇下啲青蛙仔幾得意。今次兩個人去食,所以淨係叫咗佢地呢個大大個嘅特殊部隊鍋。入到去見到其他枱都好似有叫。點解呢?因為佢會有專人幫你去處理啲食材。店員都係韓仔嚟架! 有個韓仔幫我哋搞,正!特殊部隊鍋材料好豐富,有餃子、有火腿、有午餐肉、有腸仔、有芝士、韓國年糕、有好多菜,同埋銀芽,有肉有菜,好豐富、好balanced。佢地依家仲做緊一個情侶愛情鎖活動。佢哋bar 枱果邊有啲筆同埋鎖提供返畀情侶去整屬於佢地嘅愛情鎖。只要follow佢哋ig就可以得到一個鎖架喇!

「章三鍋」(낙곱새)係釜山嘅靈魂料理,原本係漁民將當日捕獲嘅海鮮同豬肉一鍋燉煮,後來發展成家庭聚會必備菜式。𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃呢個章三鍋最原本就係用牛腸,但因為好多香港人都唔食內臟,所以餐廳就推出咗呢個版本,而且味道貼合港人口味,用咗隻冇咁辣嘅大醬🤗章魚|味道鮮美,保留微微韌勁五花腩|冇豬臊味,保留絲絲纖維但一啲都唔柴大虎蝦|夠大隻,肉質鬆軟🔒 social media追蹤禮跟Oppa學釜山愛情鎖文化: 1️⃣ 關注餐廳IG即送釜山愛情鎖2️⃣ 用Marker寫低心願 3️⃣ 鎖喺餐廳裝飾牆 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 🤑 人均消費:~$208🤩 推薦指數:7 / 10📍 餐廳資料:釜山商會 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

章魚|味道鮮美,保留微微韌勁
五花腩|冇豬臊味,保留絲絲纖維但一啲都唔柴
大虎蝦|夠大隻,肉質鬆軟

🔒 social media追蹤禮
跟Oppa學釜山愛情鎖文化:
1️⃣ 關注餐廳IG即送釜山愛情鎖
2️⃣ 用Marker寫低心願
3️⃣ 鎖喺餐廳裝飾牆

🤑 人均消費:~$208
🤩 推薦指數:7 / 10
📍 餐廳資料:釜山商會 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號舖

2025-06-05 79 瀏覽
尖沙咀韓國街新開未夠一年嘅餐廳~由韓國人主理,主打韓式鍋物🍲。🔸ROSE辣炒年糕$245 🧀 不倒翁芝士拉麵 + 🌶️ 辣醬嘅味道。好彩辣醬唔會預先撈好,怕辣嘅我哋扣起咗七成,出嚟嘅效果小辣啱啱好。🍢 配料有啲似部隊鍋,年糕嘅比例唔算好高。冬天❄️食感覺會好正。🔸一口煎薯餅$128 🥔 煎薯餅嘅外皮煎到金黃酥脆✨,入面就保持住薯仔嘅柔軟口感。炸得乾身,食晒都唔會覺得好肥膩。無論配搭醬汁定單食都好味😋。

🔸ROSE辣炒年糕$245

🔸一口煎薯餅$128

食物超級地道,員工全部係oppa😍 餐廳燈光好有feel,仲會播埋韓文歌,環境仲好闊落,想飲酒既人都好岩黎!小食拼盤 泡菜、甜南瓜,黑豆、薯仔條、筍、青瓜今日總共有6個小菜免費架!超級豐富,仲可以refill😍 好好呀! 我最鍾意個南瓜,好甜又淋。薯仔條會加左黑椒豬肉好厚實, 點埋個韓國辣椒醬,更加突出味道,口感更佳。仲會有一個蔬菜籃,用蔬菜包住豬肉同埋其他配料一齊食,可以解膩。韓國煎餅外脆內軟,酸酸甜甜,唔會有冰鮮味。配埋佢個自家製嘅醬汁,味道更加正!

小食拼盤
泡菜、甜南瓜,黑豆、薯仔條、筍、青瓜
薯仔條會加左黑椒

豬肉好厚實, 點埋個韓國辣椒醬,更加突出味道,口感更佳。

韓國煎餅
外脆內軟,酸酸甜甜,唔會有冰鮮味。配埋佢個
自家製嘅醬汁,味道更加正!
2025-06-04 128 瀏覽
來到尖沙咀這間正宗韓國餐廳,餐廳裏面很寬敞,色調也很令人舒服, 餐廳大多數侍應都是oppa😁。我們叫了$378的<章、牛、蝦>燉鍋,最後埋單時還有驚喜的情人鎖💗💗送,只要follow釜山商會的IG就免費送了,還可以在鎖上寫上祝福語,然後掛在牆上,很適合情人來打卡😍❇️前菜有六款不同的開胃前菜,食完還可以無限添,黑豆、南瓜和馬鈴薯都是不辣的,我最欣賞是醬黑豆,黑豆鬆軟卻不失嚼勁,醬汁甜鹹交織👍👍👍❇️<章、牛、蝦>燉鍋燉鍋的食材很豐富,除了有章魚、肥牛和蝦,還有菇,娃娃菜,京蔥,韓國粉絲,洋蔥,椰菜,兩個人食絕對食得很飽,韓國辣醬作為湯底,為了適合香港人的口味,辣醬也不算太辣👍👍👍,如果你很食得辣,我而家多些辣醬😋😋😋❇️飲品打邊爐當然要配返凍的七星汽水和牛奶碳酸飲料

❇️前菜

❇️<章、牛、蝦>燉鍋

❇️飲品
打邊爐當然要配返凍的七星汽水和牛奶碳酸飲料

2025-06-03 116 瀏覽
在衆多韓國餐廳的街道中,選了這間以釜山商會命名的餐廳,因為這間望入去感覺很寬敞舒適。餐牌上的食物是很地道的韓式料理。見好幾張枱也點了部隊鍋,所以我們也要了一個。原本還想點些小食,但只得兩個人,又怕食唔晒,所以打算不夠再叫,誰知部隊鍋份量實在非常飽滿...餐廳提供了一盆六款的泡菜,朋友非常喜歡,因為可以試很多不同的味道。而部隊鍋除了大份,味道也很出色。侍應OPPA會幫忙處理,湯底用大醬溝出來,不像很多地方的死咸死辣,而是偏向淡口,當然越煮會越濃,而且內裡的料也不少,有菜,年榚,香腸,餐肉,水餃,豬肉...份量十足。還有這鍋以冬粉代替了公仔麵,感覺健康不少~啱晒我口味~

餐牌上的食物是很地道的韓式料理。

而部隊鍋除了大份,味道也很出色。

還有這鍋以冬粉代替了公仔麵,感覺健康不少~啱晒我口味~

• 部隊鍋
2025-06-03 95 瀏覽
經過尖沙咀見到呢間幾大嘅韓國食店,原來係食釜山菜,韓國菜都食得多,釜山菜都係第1次食,見到都幾多特色食物,所以入去試吓。未叫野之前,有6小碟前菜,每樣嘅味道係好正宗嘅韓國味道。今日想食鍋物,我地就叫咗釜山商會‘‘章牛蝦’’燉鍋,呢個鍋份量都幾多,可以足夠3個人食,辣辣地嘅湯底,個味道好濃郁,同好鮮味,因為有原隻章魚,蝦同肥牛一齊煮,章魚同大蝦食落都好爽口彈牙,好新鮮,而肥牛唔會太肥,好重牛味,一d都唔柴,連埋個湯一齊食,好暖胃,個湯食到最尾味道最濃,好飲。食完之後,店員話like 社交平台post,就可以有免費情人鎮,可以掛喺店內,都幾浪漫

未叫野之前,有6小碟前菜,每樣嘅味道係好正宗嘅韓國味道。

從釜山回來後又開始掛念著釜山🥹餐廳主打釜山傳統料理🍽️裝修設計型格及霓紅燈昏暗營造街頭風格播放著輕快的Kpop音樂🎶🎵店員是韓國人需要用英文溝通🗣️韓式前菜🧆提供有6款免費韓式拌菜,包括韓式泡菜、土豆絲🥔、醃青瓜片🥒、黑豆、甜煮南瓜及辣蘿蔔,全部小菜很開胃煙燻五花肉🐷約有20件五花肉整齊排列在鐵盤上,表面撒上香草調味,底部伴有炒洋蔥🧅,經過煙燻後,肉質軟腍不韌,不肥不油膩,用生菜包著五花肉,再搭配豆瓣醬、蒜頭粒🧄及青椒圈🫑,口感層次豐富,如能一口吃下更滿足😝一口泡菜煎餅🫓有7件迷你版泡菜煎餅,相比起傳統煎餅,外圍面積少會煎得更黃金香脆,泡菜味道突出但不算太辣,蘸上醬汁吃更增添風味,而且感覺也不會太熱氣😂用餐後,店員告訴現時餐廳有個愛情鎖活動,只要追蹤餐廳IG就能免費送心型鎖匙扣❤️🔒,寫下願望後掛上愛情鎖牆,感覺很有心思💕,非常適合朋友或情侶留念📷🥰
從釜山回來後又開始掛念著釜山🥹

一口泡菜煎餅

2025-05-27
煙燻五花肉
一口泡菜煎餅
尖沙咀| 韓式芝士吉列豬扒🧀玫瑰年糕follow 社交平台真係有免費愛情鎖🔒💐前菜有6格甘多!仲要免費refill🥹有泡菜、黑豆、青瓜、酸蘿蔔、韓式粉絲、薯仔絲特別鍾意泡菜同黑豆🩷高纖又有益生菌叫咗依兩樣,Menu未有,係店舖最新菜式!試下佢🤍★ 韓式芝士吉列豬扒 $138芝士控必叫🧀超大塊!豬扒塞滿咗拉絲芝士,超邪惡😈啖啖都有芝士🤍豬扒炸到好脆,配上卡邦尼醬+粟米+豬扒醬,食第一塊超級滿足!第二塊就開始漏,不過好彩有酸辣前菜🥹★ ROSE辣炒年糕 $245玫瑰醬俾一般辣醬冇咁辣!適合微辣人士🌶️入邊有年糕、超多蔬菜、魚糕、香腸、菇,店員會耐心幫手煮,建議煮耐啲先食❤️‍🔥味道更濃郁入味!
尖沙咀| 韓式芝士吉列豬扒🧀玫瑰年糕
follow 社交平台真係有免費愛情鎖🔒💐
前菜有6格甘多!仲要免費refill🥹
有泡菜、黑豆、青瓜、酸蘿蔔、韓式粉絲、薯仔絲

特別鍾意泡菜同黑豆🩷高纖又有益生菌
叫咗依兩樣,Menu未有,係店舖最新菜式!試下佢🤍
韓式芝士吉列豬扒

★ 韓式芝士吉列豬扒 $138

ROSE 辣炒年糕
★ ROSE辣炒年糕 $245

韓式芝士吉列豬扒
ROSE 辣炒年糕
  • 前菜
  • ROSE辣炒年糕
餐廳主打地道風味,首推「章三蝦燉鍋」店家秘製兩粒醬料丸,惹味少辣,好啱港人口味,大章魚彈牙鮮甜,五花腩肥而不膩,嫩蝦飽滿多汁,辣湯底濃郁卻不嗆喉,暖胃又滿足!排骨餃子,餃皮薄而有咬口,內餡係韓式調味既豬肉碎與細嫩排骨肉,一口爆汁,超正。 店內裝潢充滿韓式情調,最吸睛係那幅「愛情鎖牆」,情侶只要追蹤店家IG,即可免費獲贈兩個鎖,寫上甜蜜宣言掛上牆,浪漫又可以打卡!店家服務親切,價格合理,絕對是韓食愛好者既必訪之地。
餐廳主打地道風味,首推「章三蝦燉鍋」

店家服務親切,價格合理,絕對是韓食愛好者既必訪之地。
  • 章三蝦
2025-05-30 119 瀏覽
Bookmark咗好耐嘅韓國餐廳今日終於有機會嚟食啦韓式小食拼盤一坐低店員就會放低小食拼盤 分別有薯仔 蘿蔔 黑豆 蕃薯 泡菜同青瓜釜山商會”章三蝦”燉鍋 (大章魚 五花腩 嫩蝦)見燉鍋係signature咁緊係要試下 一上枱就見到好大鍋仲有2 pat辣醬係面 本身怕辣嘅我地諗住筆走個辣醬就咁食算 但店員話個辣醬係秘製嘅叫我地可以落少少試下 試完之後發現辣醬果然係成個燉鍋嘅靈魂 如果就咁食湯底會比較清 加咗辣醬會帶點甜辣同胡椒味 食落更加惹味!大章魚係原隻上 店員仲好體貼咁幫我地剪做細細舊方便入口 煮得啱啱好咬落彈牙得嚟又唔韌 五花腩就正正常常 最有驚喜係嫩蝦 明明浸喺湯度但肉質依然爽甜 仲有索哂湯汁嘅韓式粉絲係入面 幾個人share食都絕對無問題
Bookmark咗好耐嘅韓國餐廳今日終於有機會嚟食啦

韓式小食拼盤

釜山商會”章三蝦”燉鍋 (大章魚 五花腩 嫩蝦)

2025-05-29 79 瀏覽
章魚牛肉蝦燉鍋呢個燉鍋一上枱就已經聞到濃郁嘅韓式香氣,辣椒醬嘅味道好搶眼,但唔會過份刺鼻。章魚嘅份量幾足,咬落去係鮮甜又有彈性,唔會煮得過腍,啱啱好保留住嚼勁。牛肉片係薄切嘅,煮過之後吸滿湯底嘅味道,雖然唔算係極嫩,但勝在入味,啲肉香同辣湯融合得唔錯。蝦就新鮮,肉質結實,唔會有雪味,食落去仲帶少少海水嘅鮮甜。湯底方面,辣味係逐啖慢慢滲出嚟嘅,層次感幾足,唔會一下子辣到你呆咗,但飲多幾啖都會感覺到辣意慢慢累積。除咗辣,湯底仲帶有一陣鮮甜味,應該係來自海鮮嘅天然鮮味,飲落去幾滿足。不過偏鹹少少,配啲白飯一齊食會更加平衡。 配料方面,除咗主角嘅章魚、牛肉同蝦之外,仲有豆腐、金針菇同埋粉絲。豆腐吸晒湯底嘅味道,啖啖都係鮮辣香,幾好食。金針菇煮得啱啱好,仲保持到爽口嘅口感。粉絲就吸晒湯底,食落去彈牙又入味,但有啲容易黏埋一齊,想食得開心啲可能要攪散佢先。整體嚟講,呢個燉鍋嘅材料豐富,味道濃郁,屬於重口味嗰類,啱啱啲鍾意韓式辣味嘅人。如果可以再稍微減少啲鹽分,成個味道會更加均衡!
章魚牛肉蝦燉鍋