2025-05-30
Bookmark咗好耐嘅韓國餐廳今日終於有機會嚟食啦韓式小食拼盤一坐低店員就會放低小食拼盤 分別有薯仔 蘿蔔 黑豆 蕃薯 泡菜同青瓜釜山商會”章三蝦”燉鍋 (大章魚 五花腩 嫩蝦)見燉鍋係signature咁緊係要試下 一上枱就見到好大鍋仲有2 pat辣醬係面 本身怕辣嘅我地諗住筆走個辣醬就咁食算 但店員話個辣醬係秘製嘅叫我地可以落少少試下 試完之後發現辣醬果然係成個燉鍋嘅靈魂 如果就咁食湯底會比較清 加咗辣醬會帶點甜辣同胡椒味 食落更加惹味!大章魚係原隻上 店員仲好體貼咁幫我地剪做細細舊方便入口 煮得啱啱好咬落彈牙得嚟又唔韌 五花腩就正正常常 最有驚喜係嫩蝦 明明浸喺湯度但肉質依然爽甜 仲有索哂湯汁嘅韓式粉絲係入面 幾個人share食都絕對無問題
韓式小食拼盤
釜山商會”章三蝦”燉鍋 (大章魚 五花腩 嫩蝦)