2021-09-22 211 瀏覽
特大厚肉鰻魚釜飯 釜飯專門店有自家養殖場供應近兩斤重厚肉鰻魚加上用特製蒸鍋煮日本越光米,食到尾可以轉成茶漬飯裝修以簡約和風為主客人睇到特製蒸鍋煮飯嘅過程蒸鍋為真空加熱,加上球形鍋底令飯粒受熱均勻而煮飯嘅高湯更加用咗北海道羅臼昆布、鹿兒島鰹節等熬成,帶淡淡鮮味每條鰻魚近兩斤重,保證夠哂大件厚肉。再用低油煙嘅烤爐燒製。用鰻魚中間最寬最厚嘅部分燒汁更加入鰻魚骨熬製,令燒汁甜得嚟又有鮮味鰻魚食落香口得嚟魚肉相當結實嫩滑,魚皮帶脆仲好有油香過配料非常豐富,整體嚟講相當抵食釜飯2食倒入鰹魚高湯然後冚木蓋,焗兩分鐘再搭配自己鍾意嘅配料帶焦香嘅飯焦同清甜嘅高湯非常夾,覺得唔夠味嘅話加少少飯素同紫菜就已經夠哂鮮味另外仲可以免費添加鰻魚汁燒三文魚頭 個皮好脆,魚頭肉好嫩香重油味魚湯叉燒烏冬 唔食鰻魚仲有麵食選擇 配3片叉燒份量也不少!九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖消費$300
特大厚肉鰻魚釜飯 釜飯專門店
有自家養殖場供應近兩斤重厚肉鰻魚
加上用特製蒸鍋煮日本越光米,食到尾可以轉成茶漬飯
裝修以簡約和風為主客人睇到特製蒸鍋煮飯嘅過程
蒸鍋為真空加熱,加上球形鍋底令飯粒受熱均勻
每條鰻魚近兩斤重,保證夠哂大件厚肉。再用低油煙嘅烤爐燒製。
用鰻魚中間最寬最厚嘅部分
燒汁更加入鰻魚骨熬製,令燒汁甜得嚟又有鮮味
鰻魚食落香口得嚟魚肉相當結實嫩滑,魚皮帶脆仲好有油香
過配料非常豐富,整體嚟講相當抵食
另外仲可以免費添加鰻魚汁
燒三文魚頭 個皮好脆,魚頭肉好嫩香重油味
魚湯叉燒烏冬 唔食鰻魚仲有麵食選擇 配3片叉燒份量也不少!

九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
消費$300
2021-09-16 182 瀏覽
依間餐廳本身已經收藏咗好耐,事關我真係好鍾意食生果,睇評論見到佢有好多生果嘅食物,即刻兩眼發光,收藏再決定下次過嚟一戰。🤣🤣🤣今日行過就決定入嚟呢度下午茶,食生果休息吓😎入到黎環境都好大,坐得好舒服,如果服務都好好,禮貌好好我話我好鐘意食生果,佢就有介紹了✌️✌️溏心燒菠蘿呢個係之前睇食評已經見到好想試,的確真係好好食,菠蘿甜度岩岩好,最緊要係咩,最緊要真係好多多汁😍😍嘩,立即心心眼。練梅凍蕃茄呢個係員工介紹,睇相已經覺得好得意,我係第一次見到咁樣既蕃茄🤣🤣🤣🤣🤣甜甜酸酸咁真係好開胃汁燒牛盛個牛肉飯最緊要就係牛肉嘅質地,佢嘅牛肉質地真係啱啱好,肥瘦都啱啱好👍good

今日行過就決定入嚟呢度下午茶,食生果休息吓😎

入到黎環境都好大,坐得好舒服,如果服務都好好,禮貌好好
我話我好鐘意食生果,佢就有介紹了✌️✌️

溏心燒菠蘿

練梅凍蕃茄

汁燒牛盛
2021-06-17
2021-09-14 198 瀏覽
釜之魂••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•五花豚肉釜$78•手足歸隊鍋$68••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:好耐無食豚肉啦🤤呢間野既豚肉飯,用咗五花呢個部位整出嚟嘅豚肉真係會香好多!加埋芝麻!好好食!!本身諗住飲個湯,見到呢個手足歸隊鍋好似唔錯就點咗,因爲出邊真係好少見!果然嚟到冇令我失望🤩🤩啲湯好好飲!雞腳同豬手都入味!證明真係經過時間製成😚熬製出靈魂來••••••••••••••••••••••••••••••♥️特色:這間餐廳坐得好舒服 位置都好大 坐低慢慢享受 最後飲埋呢個手足歸隊鍋嘅湯 成個人舒服曬••••••••••••••••••••••••••••••總括嚟講真係好值得推介俾大家👍🏻

釜之魂
♥️餐點:
•五花豚肉釜$78
•手足歸隊鍋$68

♥️食評:

總括嚟講真係好值得推介俾大家👍🏻
2021-09-13 187 瀏覽
其實講真,而家仲咁表達自己立場嘅餐廳真係好少,見到當然一定要支持,因為當中亦都大家清楚好多困難喺入面。🤧🤧🤧今日特登過嚟支持一下,其實見到店舖裝修,已經睇得出心意,真係有啲感動😭😭😭好快我就點左三樣嘢溏心燒菠蘿多汁得來又好有菠蘿味,一舊一舊咁食都幾爽。食到個芯都唔會硬!汁燒牛盛牛肉分量足夠,最緊要啲汁好開胃。👍👍古味鹽麴牛舌盛釜飯牛脷一啲都唔銀,有少少入口即溶嘅感覺,見到仲有少少紅紅地,好食。♥️

好快我就點左三樣嘢

溏心燒菠蘿
多汁得來又好有菠蘿味,一舊一舊咁食都幾爽。
食到個芯都唔會硬!

汁燒牛盛
牛肉分量足夠,最緊要啲汁好開胃。👍👍

古味鹽麴牛舌盛釜飯
2021-06-01
2021-09-13 132 瀏覽
好多朋友都介紹過呢一間,今日咁岩做嘢經過當然要過嚟試吓。😉😉👍👍首先大家睇到"豬" 同"青蛙"應該都知咩料🤣寫住大吉大利心想事成,好啦~~~~~開心哂🤣我自己就點左個雞飯,真係估唔到咁細心,另外比醬汁我👍👍雞肉本身都好香,有汁,加埋呢個醬汁真係畫龍點睛👍而且味道好豐富,配合埋個飯一齊食真係好香!同埋份量都好夠,呢個價錢來講真係冇得輸!!依家釜之魂真係值得介紹俾朋友,多啲人嚟支持👏👏用心做嘅餐廳真係唔多,值得好好保護🤓

依家釜之魂真係值得介紹俾朋友,多啲人嚟支持👏👏
用心做嘅餐廳真係唔多,值得好好保護🤓
性價比高嘅汁燒牛肉飯👍🏻 鰻魚飯都ok——————————————金魂 ($78)鰻魚食落有少少魚骨,啖啖肉,肉質唔係太嫩滑,但都肥美蛋絲同照燒汁份量多,可以伴曬成碗飯照燒汁甜甜地,類似甜醬油嘅感覺,有少少唔夾嘅感覺白飯用咗珍珠米——————————————汁燒牛盛釜($48)牛肉有驚喜!牛肉重牛味🐮,燒汁好入味同sukiya價錢差唔多,但牛肉高質過佢洋蔥煮得幾淋,伴飯一流!飯份量好多,女仔有機會食唔晒🌟以上食品需另收加一
性價比高嘅汁燒牛肉飯👍🏻 鰻魚飯都ok
——————————————
金魂 ($78)
鰻魚食落有少少魚骨,啖啖肉,肉質唔係太嫩滑,但都肥美
蛋絲同照燒汁份量多,可以伴曬成碗飯
照燒汁甜甜地,類似甜醬油嘅感覺,有少少唔夾嘅感覺
白飯用咗珍珠米
——————————————
汁燒牛盛釜($48)
牛肉有驚喜!牛肉重牛味🐮,燒汁好入味
同sukiya價錢差唔多,但牛肉高質過佢
洋蔥煮得幾淋,伴飯一流!
飯份量好多,女仔有機會食唔晒

🌟以上食品需另收加一
汁燒牛盛釜
題外話/補充資料: 值得一提嘅係,啲店員幾友善同有禮貌,服務一流,落單唔會等好耐👍🏻👍🏻
2021-08-01
汁燒牛盛釜
2021-09-11 114 瀏覽
Grilled Eel is my fav!cream cream行街新發現!因為兩個都好鍾意鰻魚,見到呢間主打日式釜飯,咁新奇當然要試下啦🤓一試發現超滿足~原盅燉釜飯❤日本米夠口感,粒粒飽滿,香濃勁煙韌。精髓一定係佢哋嘅香烤鰻魚🥳分金銀兩種好特別!金魂——香濃燒汁銀魂——原汁烤鰻厚肉鰻魚一定係最愛!店員好貼心,一開始想試銀魂原味都會問我哋驚唔驚太淡食唔慣,食落兩款有特色,金色燒汁味超香,銀色魚味好出🥰更悉心分為三個部位可以選擇,腩位肥美,中間位最厚肉,魚尾烤得鮮脆。選擇多元化,適合唔同口感嘅你💗甜品髒髒香蕉,係炸香蕉糕,外型得意之餘,配上朱古力粉甜甜哋好好味~性價比高,鰻魚控必試!!行經九龍灣,又多一個新選擇啦🥰📍九龍灣
Grilled Eel is my fav!

原盅燉釜飯❤日本米夠口感,粒粒飽滿,香濃勁煙韌。

精髓一定係佢哋嘅香烤鰻魚🥳分金銀兩種好特別!
金魂——香濃燒汁
銀魂——原汁烤鰻

性價比高,鰻魚控必試!!
行經九龍灣,又多一個新選擇啦🥰

📍九龍灣
2021-09-10 80 瀏覽
行過淘大唯一見到一間日本餐,我同男朋友當然要入去試吓啦。🤗你到呢間釜之魂,裝修都幾好,好得意😍😍之後快快手就叫咗一個五花豚肉釜🐷🐷,男朋友就叫咗古味鹽牛舌盛釜🐮🐮首先要講,上到枱好開心,我好鍾意呢個碗既設計,而且仲要好大碗✌️🤣🤣🐷豬肉好食,好香口,好鍾意呢個執嘅味♥️♥️♥️🐮牛舌都好食,而且好多件✌️分量十足。食完我同男朋友都好滿足,有力量繼續shopping🤣🤣🤣

行過淘大唯一見到一間日本餐,我同男朋友當然要入去試吓啦。🤗

你到呢間釜之魂,裝修都幾好,好得意😍😍

🐷豬肉好食,好香口,好鍾意呢個執嘅味♥️♥️♥️

🐮牛舌都好食,而且好多件✌️分量十足。

食完我同男朋友都好滿足,有力量繼續shopping🤣🤣🤣
2021-09-08 65 瀏覽
釜飯喺日本就好似香港嘅煲仔飯咁,當然係香港要食到其實都唔係咁容易,而且又要好食。🤣🤣上網睇到呢間有就bookmark左今日終於有幸嚟到😃😃😃等咗一陣就入到去,入邊環境都好得意,好多公仔,而且好多木製品,真係有少少日本嘅感覺。👍👍首先講吓個主角金魂$138真係釜飯價錢都ok,上到枱真係好開心,好期待。第一眼望到嘅就係個主角鰻魚🤤🤤🤤上到枱鰻魚色澤好好,睇落去已經好開胃,食落去當然都係有汁好食👍👍髒髒炸香蕉呢個本身係因為貪得意叫🤣🤣個樣實在太吸引,估唔到咁好食,香蕉味好出,正~~~嘢食都不可以貌相🤣🤣🤣

上網睇到呢間有就bookmark左
今日終於有幸嚟到😃😃😃

首先講吓個主角
金魂$138
真係釜飯價錢都ok,上到枱真係好開心,好期待。
第一眼望到嘅就係個主角鰻魚🤤🤤🤤

髒髒炸香蕉
一間100分的鰻魚飯店(///▽///)一定一定要吃鰻魚飯💕!所有都是自家鰻魚🥰🥰🥰鰻魚有兩款味道💛🔸金魂(蒲燒鰻魚釜飯) / 銀魂(白燒鰻魚釜飯)有分3個部位 價錢不同喔🔹贅沢-最厚肉位置 $ 138🔹極-魚腩位置 油份最高 $108🔹特-魚尾位置 最焦香 $88我揀了💛金魂嘅魚腩位$108鰻魚厚肉 入口即化(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)完全不會韌燒得啱啱好(((o(*゚▽゚*)o)))!鰻魚汁撈埋飯很好吃!但鰻魚汁略嫌不太夠下面的飯冇乜汁(。 ́︿ ̀。)但飯的份量好多 連男生都吃不下一整碗( ̀⌄ ́)另外嗌了🔸汁燒牛肉釜飯隨飯有半隻糖心蛋🥚牛肉很香很軟熟竟然完全不韌(((o(*゚▽゚*)o)))是輕鬆可以咬斷的感覺(題外話 我正在箍牙中 所以太韌的肉會咬不開呢( ̀⌄ ́)牛肉出奇地易咬無筋 很好吃真的(。ì _ í。))底下的飯有醬汁應該是燒汁 醬汁味濃又不會過咸撈在一起吃剛好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)2個飯都很好吃!大推♪(´ε` )👍🏻🔸每個飯加$18可以升級為套餐有昆布麵豉湯+小食青瓜和一杯飲品加$3叫了一杯🔸凍蘋果蜜不會過甜♪(´ε` )底下有些蘋果肉粒 甜甜的不錯店內有很多PePe和連豬的紙牌裝飾
一間100分的鰻魚飯店(///▽///)
一定一定要吃鰻魚飯💕!
所有都是自家鰻魚🥰🥰🥰
鰻魚有兩款味道💛
金魂(魚腩位)

🔸金魂(蒲燒鰻魚釜飯) / 銀魂(白燒鰻魚釜飯)
有分3個部位 價錢不同喔
🔹贅沢-最厚肉位置 $ 138
🔹極-魚腩位置 油份最高 $108
🔹特-魚尾位置 最焦香 $88

我揀了💛金魂嘅魚腩位$108
鰻魚厚肉 入口即化(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
完全不會韌
燒得啱啱好(((o(*゚▽゚*)o)))!
鰻魚汁撈埋飯很好吃!
但鰻魚汁略嫌不太夠
下面的飯冇乜汁(。 ́︿ ̀。)
但飯的份量好多
連男生都吃不下一整碗( ̀⌄ ́)

另外嗌了
🔸汁燒牛肉釜飯
隨飯有半隻糖心蛋🥚
牛肉很香很軟熟
竟然完全不韌(((o(*゚▽゚*)o)))
是輕鬆可以咬斷的感覺
底下的飯有醬汁
應該是燒汁 醬汁味濃又不會過咸
撈在一起吃剛好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

2個飯都很好吃!大推♪(´ε` )👍🏻
昆布麵豉湯+小食青瓜

🔸每個飯加$18可以升級為套餐
有昆布麵豉湯+小食青瓜
和一杯飲品
加$3叫了一杯🔸凍蘋果蜜
不會過甜♪(´ε` )
底下有些蘋果肉粒 甜甜的不錯
凍蘋果蜜

店內有很多PePe和連豬的紙牌裝飾
拿起來拍照也是可以喔(^з^)-☆

共$217 有加一服務費
金魂(魚腩位)
汁燒牛肉釜飯
難得星期五同老公出下去食飯...happy friday 下入到去入面既職員好細心同好有禮貌見到大肚即刻安排過唔洗落樓梯既位置俾左杯水我...黎到梗係要試下金魂 (厚肉)野食都上得好快~金魂真係無令人失望鰻魚好厚肉好juicy啲汁唔係好甜 岩岩好,配埋個飯就好夾平時唔係好食飯既我都忍唔到口其他小食都幾好食餃子煎得幾好 都好食金菇肥牛就同平時既日本餐廳差唔多燒花魚一直係我好喜歡既呢到都燒得唔錯仲keep 到juicy,唔乾...但就細條左少少簡單黎講,值得再食
難得星期五同老公出下去食飯...
happy friday 下
入到去入面既職員好細心同好有禮貌
見到大肚
即刻安排過唔洗落樓梯既位置
俾左杯水我...
黎到梗係要試下金魂 (厚肉)
野食都上得好快~
金魂真係無令人失望

鰻魚好厚肉好juicy
啲汁唔係好甜 岩岩好,配埋個飯就好夾
平時唔係好食飯既我都忍唔到口
其他小食都幾好食
餃子煎得幾好 都好食
金菇肥牛就同平時既日本餐廳差唔多
燒花魚一直係我好喜歡既
呢到都燒得唔錯
仲keep 到juicy,唔乾...
但就細條左少少
簡單黎講,值得再食

金菇肥牛卷
燒花魚
金菇肥牛卷
燒花魚
2021-09-03 60 瀏覽
2021年9月3號大約晚上八點幾嚟食飯,本來星期五應該係開心先係,俾個counter女職員搞到無曬mood。話說我地問個女職員有無得用消費券(淘大商場最近推出買滿800蚊送200蚊果個),個職員即刻問:「消費券?咩消費券呀?」個語氣十分之重。之後問佢有無得用visa, 佢一句話無就完,一句唔好意思都無,全程黑口黑面,好趕客。果個女職員巳經做咗好耐,次次見到佢都西口西面咁,比咗好多次機會,巳經決定唔會再幫襯。一間日本餐廳應該擁有日本有禮貌嘅文化,其實其他職員都態度好好,除咗個counter女職員,真係一個累全家。
2021-09-03
2021-09-02 79 瀏覽
上嘢食嘅速度好快~又唔貴,又好食,CP值高🌟🍴古味塩麴牛舌盛釜 $98啲牛舌切得唔會太厚,好易食而且口感好正,啲牛味仲要慢慢滲出嚟!而且佢個燒汁同牛舌好夾~至於飯就係日本米,食落去又係好有咬口,唔會一pat pat 咁,好少可連個飯都覺得要讚一讚🥰
上嘢食嘅速度好快~又唔貴,又好食,CP值高🌟

🍴古味塩麴牛舌盛釜 $98
2021-09-01 86 瀏覽
一間食肆有冇心思做嘢,一睇就會知道,才去服務質素,嘢食好唔好食之外,裝修環境亦都好容易睇得出一間餐廳有冇心造落去。真係行過呢度喺出邊已經睇得出佢好用咗好多心思去佈置自己間舖頭。👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍一入去見到收銀位已經覺得好靚,好多唔同嘅公仔同埋佢用咗好多木色做主色調,如果大家有去過正宗嘅日本餐廳發現好多日本餐廳其實都用咗好多木嚟裝修自己間舖頭,甚至乎成張煮食枱都係用木來製成嘅♥️♥️所以佢用咗冇你裝修嘅時候已經好又去咗日本嘅感覺。🤣🤣🤣🤣而且坐位都好舒服係嘢食方面都用咗好多心思五花豚肉釜$78超級香口嘅豬肉,而且加埋個飯有少少豬肉幾就一啖食落去真係好好食。♥️♥️♥️♥️金魂 $138大塊得來而且非常厚身,同埋冇骨嘅,所以水落去非常放心又香口。♥️♥️♥️梅干手羽毛 $28好得意既雞翼,梅嘅甜酸味好襯托到雞翼嗰種香口鹹味。

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

所以佢用咗冇你裝修嘅時候已經好又去咗日本嘅感覺。🤣🤣🤣🤣
而且坐位都好舒服

係嘢食方面都用咗好多心思

五花豚肉釜$78

金魂 $138

梅干手羽毛 $28

好得意既雞翼,梅嘅甜酸味好襯托到雞翼嗰種香口鹹味。
2021-09-01 63 瀏覽
同男朋友拍拖,最鍾意諗嘅問題就係去邊度食嘢,睇唔睇戲行唔行街都唔係首要,因為我哋兩個都非常之鍾意食嘢🤣🤣🤣🤣🤣正所謂冇食不歡呀!!!!今日行過九龍灣,見到呢間日本嘅餐廳好多人排隊,所以行過去望一望,而且覺得啱我哋食就會入去㗎啦✌️✌️✌️排咗一陣隊就入到去啦,入邊真係好靚用咗好多木裝修,感覺好有日本嘅風味。古味鹽麴牛舌盛釜飯♥️♥️♥️♥️♥️♥️牛舌嘅質地啱啱好,唔硬又唔林,口感適中,加埋少少鹽襯托返真係好好食。溏心燒菠蘿 $48 (用台灣鳳梨)♥️♥️♥️♥️燒出嚟嘅菠蘿入邊都非常之多汁,所以原來問清楚係用咗台灣嘅鳳梨。good

正所謂冇食不歡呀!!!!

古味鹽麴牛舌盛釜飯♥️♥️♥️♥️♥️♥️

溏心燒菠蘿 $48 (用台灣鳳梨)♥️♥️♥️♥️