2019-12-27 2788 瀏覽
聖誕節的晚上,同男朋友揀左去食淘大的釜之魂,順便又可以支持下黃色經濟圈。晚上6點幾,不用等位直接可入座,順帶一提,必須人齊先可以入座喔。黃金蕨餅估唔到最快泥係蕨餅,先吃甜品!蕨餅入口煙韌,配上我最愛的黃豆粉,吃到幸福的感覺,不過以$48來講,份量偏少。櫻花蝦炸豆腐很有心思的小食!外層滿滿櫻花蝦,十分慷慨,入口脆咸香,裡面豆腐keep住嫩滑,真心推介!!!黑松露玉子燒4星主要係俾個黑松露醬,超香!同玉子燒好match,都是不錯的選擇。金魂蒲燒釜飯(極)蒲燒鰻魚釜飯分左3個grade,我地就揀左中間個grade泥試下。鰻魚肉身中厚,入口啖啖魚油香,可惜醬汁偏少,下面的珍珠飯就真係好似食緊白飯咁,後期有d難啃。古味塩麴牛舌盛釜牛舌入口淡淡鹽香,醃得入味,質感彈牙(係有1..2塊比較韌),整體算是不俗。而飯底同鰻魚飯情況一樣,所以我同男朋友最後都食剩好多飯。進餐時發生了一件小插曲,話說有個職員不小心倒瀉了一個釜飯,結果一地都係飯,有些飯粒剛巧彈到了我同男朋友的書包,該職員趕快拎左幾張濕紙巾給我們抹,直至我們準備離開去埋單時,那職員再三跟我們道歉,值得欣賞的服務態度。埋單時還送了幾張postca

黃金蕨餅
估唔到最快泥係蕨餅
,不過以$48來講,份量偏少。
黃金蕨餅

櫻花蝦炸豆腐
很有心思的小食!外層滿滿櫻花蝦,十分慷慨
,入口脆咸香,裡面豆腐keep住嫩滑,真心推介
!!!

4星主要係俾個黑松露醬,超香!同玉子燒好match
,都是不錯的選擇。
黑松露玉子燒

金魂蒲燒釜飯(極)

金魂蒲燒釜飯(極)

牛舌入口淡淡鹽香,醃得入味,質感彈牙(係有1..2塊比較韌

埋單時還送了幾張postcard,香港人,加油

2019-12-25
$161.5 (晚餐)
聖誕節
2019-11-22 3362 瀏覽
前兩日去淘大商場睇完戲,商場有不同款式食店,見到有間門面裝修得幾有日式感覺既釜飯專門店,佢地主打鰻魚飯,而豬牛雞都亦有。鰻魚飯有兩隻,一個叫金魂,另外係銀魂,主要分別在於鰻魚醬汁,而每種亦有三款鰻魚size分別不同價錢。我個人比較重口味,所以選擇金魂,兩大塊鰻魚,魚肉夠厚,醬汁燒鰻魚非常香,而鰻魚醬汁仲可以免費添加,啱曬我。而飯係用日本珍珠米,軟硬適中有咬口,熱辣辣但無飯蕉,非常好味。另外點左五花豚肉釜,尼個飯有驚喜,一片片豚肉舖滿整個碗,份量十分多,豚肉肥瘦適中,啖啖肉,味道鹹淡適中,而且有半隻温泉蛋,流心蛋黃非常好味。小食方面好多選擇,黑松露玉子燒又香又帶點蛋甜味,黑松露夠曬香,整體唔錯。另外櫻花蝦炸豆腐香脆又可口,外面表面一層厚厚既櫻花蝦,包住中間既豆腐,外脆內軟,啱我口味。最後必食推介既髒髒炸香蕉,一碟兩條香蕉,外表沾滿朱古力粉,口感特別而且非常好味,作為飯後甜品一流。

• 髒髒炸香蕉
2020-03-16 0 瀏覽
#黃幫襯💛👉🏻金魂 - 蒲燒釜飯(極 - 油份最高)Golden Unagi Kamameshi💲108👉🏻五花豚肉釜🐷Pork Belly Kamameshi💲78➕茶漬飯🍵💲18〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️好耐冇食過鰻魚飯😛係日本食過我成世人覺得最好食嘅鰻魚飯之後係香港食過好幾間都搵唔返個種味道 有冇人可以介紹下😞呢間嘅鰻魚係好肥美 但我中意有炭燒味多啲 呢個個汁味好濃(對我呢講有啲膩🙈)但個飯就好少汁 好乾 五花豚肉釜都係得表面好多肉 但個飯冇汁😕不過我其中一個轉咗做茶漬飯 好食好多🥰但飯素味太濃 蓋過咗茶味🤭五花豚超肥😹 我覺得有啲油膩again🤣但轉咗茶漬飯真係差好遠!一定要叫茶漬飯呢到啲staff好好服務同態度😌仲有好多decorations for hk💛🇭🇰〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
#黃幫襯💛
👉🏻金魂 - 蒲燒釜飯(極 - 油份最高)
Golden Unagi Kamameshi💲108

👉🏻五花豚肉釜🐷
Pork Belly Kamameshi💲78

➕茶漬飯🍵💲18

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
但轉咗茶漬飯真係差好遠!一定要叫茶漬飯
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)
📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
2020-03-11 31 瀏覽
$68午巿套餐 - 湯+小吃+釜飯+飲料真的很划算💛 完全適合上班一族!!🥢湯一點也不馬虎,有很多豆腐粒,適合豆腐控👧🏻豬軟骨味道很濃,而且熬得很軟熟,配上飯非常入味🐖🐖飯的份量慷慨,就算肥豬吃很多也吃不下全部,不過如果飯弄得硬一點會比較好(可能是因為豬軟骨汁滲入飯裡面,讓飯變得太淋🥺)整體而言,沒有到很驚艷的地步,不過以這個價錢,我覺得是值得支持的🌻———$68 lunch set with appetizer+soup+Kamameshi+drink is sooo attractive and affordable🥢 thought the soup will be the one purely with MSG, but no, the soup here surprises me a little bit with loads of tofuuuu (cuz i love tofu soo much😋) the pork cartilage is flavourful and tender - i love the soft tissues so much, which wa
湯一點也不馬虎,有很多豆腐粒,適合豆腐控👧🏻
———
$68 lunch set with appetizer+soup+Kamameshi+drink is sooo attractive and affordable🥢 thought the soup will be the one purely with MSG, but no, the soup here surprises me a little bit with loads of tofuuuu (cuz i love tofu soo much😋) the pork cartilage is flavourful and tender - i love the soft tissues so much, which was jelly-like😗 the serving of Kamameshi is generous (i cant finish all when i usually can), yet it would be even better if the rice is harder🥢 overall, above average lunch set that definitely shall give a try💛
2020-02-12 232 瀏覽
去咗淘大附近,行咗一陣肚餓去咗搵嘢食,見到呢間好似幾出名就決定食呢間!下午茶時間唔算好多人,一入到去就有得坐啦。仲要係黃店呀~入到去坐見到好多pepe同連豬紙牌俾人影相同打卡架!我叫咗個番茄牛肉飯~ 牛肉份量都幾多,不過唔太夠味。蕃茄味就正正常常,冇乜特別。不過飯嘅份量都係比平常多,所以呢個價錢來講我覺得可以接受。朋友叫咗個牛小排飯~個味道似燒汁,牛肉就比較un,咁嘅質素來講價錢有啲貴下次未必會再揀呢個。

下次未必會再揀呢個。
2020-02-10 203 瀏覽
人越大越重視養生,嗰排減緊肥又想食好嘢,就揀咗食材比較健康嘅日本野原本好想叫佢個黑豚釜,不過見佢推介限定嘅魚steam rice !另外,仲叫左日式烏冬沙律,大板燒同金菇肥牛串!限定fish rice 一黎到賣相超有誠意,飯蓋將魚嘅鮮香味罩住響飯入面,飯嘅口感軟硬度啱啱好,食落有魚嘅鹹香味,成個感覺好清同埋鮮,推介鍾意食魚鮮味嘅朋友沙律烏冬份量適中,減肥嘅我只係落咗小小醬,凍冰冰啱晒夏天!重頭戲係大阪燒同金菇肥牛串。大阪燒個汁真係無得輸,夠晒味同埋個調味調得啱啱好,加上口感一流,食一舊絕對唔夠喉,下次再去必食!另外金菇肥牛串有種碳香味,當然一樣seasoning is perfect, 有水準最欣賞呢間野就係佢除咗主菜好,有好多有心機整嘅時令小食最怕啲餐廳剩係得主菜好食,個感覺會有啲dry, 好期街下次再試到更多高質appetisers !

沙律烏冬份量適中,減肥嘅我只係落咗小小醬,凍冰冰啱晒夏天!

最欣賞呢間野就係佢除咗主菜好,有好多有心機整嘅時令小食
  • 大阪燒
  • 金菇肥牛串
餐廳🍴既門面係好日式🇯🇵既格局🎎內部則走木系簡約風格🥰 感覺好舒適☺️釜飯🍚上菜時仍然充滿溫度♨️有粘糯既口感 聽聞係選用來自🇯🇵德島縣既米🍚所製作 釜飯🍚為1人1鍋, 份量對女士可能有點多如果有即日戲飛🎬可免加一架😉<金魂(極)✨>金魂✨提供3️⃣個選擇, 不同在鰻魚既部位(極)主要係鰻魚魚腩既位置🐟 算幾肥美🤤 滿足我呢個鰻魚控😍 會有少量細魚骨🦴秘製鰻魚醬汁好濃郁😋 份量尚算足夠😃👍🏻 大部份既飯🍚都覆蓋到<原條汁煮🐽豬軟骨🦴釜🍚>豬軟骨🐽超大塊😮 而且肉質好軟腍好易咬開😋 至於「骨🦴」既部份亦超有咬口 🥚流心蛋既蛋漿充滿住口腔👄 味道不錯
餐廳🍴既門面係好日式🇯🇵既格局🎎
內部則走木系簡約風格🥰 感覺好舒適☺️

釜飯🍚為1人1鍋, 份量對女士可能有點多
如果有即日戲飛🎬可免加一架😉

<金魂(極)✨>

金魂✨提供3️⃣個選擇, 不同在鰻魚既部位

<原條汁煮🐽豬軟骨🦴釜🍚>

2020-01-28 94 瀏覽
上網睇呢間系隱世美食,同男朋友就來試試看。 點左三樣小食髒髒炸香蕉好食😚黑松露玉子燒系上面有黑松露cream 並不是夾雜在玉子燒裏,有點兒失望😞不過吃下去好濃厚既黑松露味 味道唔錯可能我對呢類製品有既定的期望主角是金魂同銀魂金魂系同蒲燒手法 即是一般既做法銀魂就特別小小 用白燒味道比較淡少少不過太多飯 好飽😂不過唔同既鰻魚風味都唔錯 挺好食🥳服務人員好 值得回味美中不足系呢到有兩個入口第一次黎真系唔知佢要攞飛可能門口有指示會清楚些😶
上網睇呢間系隱世美食,同男朋友就來試試看。 點左三樣小食
髒髒炸香蕉好食😚

美中不足系呢到有兩個入口
第一次黎真系唔知佢要攞飛
可能門口有指示會清楚些😶
2020-01-27 111 瀏覽
同朋友食生日飯,指定要黎呢間試下釜飯。事前唔記得Book位,估唔到都幾多人食,等左半個鐘先入得去。雖然呢度最出名嘅係鰻魚,見其他枱嘅都份量十足,但由於朋友唔食魚,我地就叫左兩個釜飯同小食。海之幸釜飯($88)就比較普通,鋪滿蝦乾魚乾,無汁比較乾,撈完一齊食味道唔算突出,少少鹹香,不過極大份,非常飽肚。黑松露玉子燒($18)少少甜咁,算幾香;套餐嘅湯同小食正常。朋友叫嘅古味塩麴牛舌盛釜($98,套餐再+$18)非常惹味,又香又多汁,牛舌質感都幾彈牙,下次自己食可以叫呢個或者鰻魚先!

海之幸

2019-10-23
2020-01-22 98 瀏覽
之前去奈良有間出名釜飯無去到食,一直心有餘悸。知道九龍灣有得食,即刻約朋友去邊食邊傾!我地六點幾鐘去到,餐廳半空,唔算多人(之後越坐越full)打開menu,好多嘢揀,有牛、牛舌、豚肉,咁多人介紹金銀魂,梗係試吓佢個鰻魚飯!我自己叫銀魂,即係白燒鰻魚,上菜見到好靚嘅鰻魚放係飯上面。唔好以為無汁會好乾,鰻魚底淋咗啲蒲燒汁係飯面,想要多啲汁可以叫侍應再加~鰻魚肥美,肉好濃味,塊皮油脂好夠,加埋飯同蛋絲,好正! 唔好睇佢細細碗,佢驚死你唔夠飽,飯塞得好實好滿,超飽呀!意猶未盡,嗌多個蕨餅食。有四舊,味道正常發揮,芝麻粉偏甜,蕨餅冧滑唔黐牙,唔係專家唔多講哈哈。好滿足嘅一餐! (小補充:第二朝口有啲乾,可能偏重口味,自己衡量啦~)

銀魂-白燒鰻魚極
金魂-蒲燒鰻魚極
  • 銀魂-白燒鰻魚
  • 金魂
2020-01-20 167 瀏覽
和友人來支持黃色經濟圈這間是九龍灣出名的黃店一看門面就知道晚餐時間當然大排長龍我們2人大概等了半小時左右在等待期間店員已經給了餐單讓你先填我當然點了有名的鰻魚飯一來到很大塊的鰻魚 當然飯也很多店員會告訴你可以隨便問他們要更多的鰻魚汁鰻魚燒很好和燒汁很搭配每個坐位附近都有很多pepe打卡因為友人不喜歡鰻魚所以叫了牛肉飯結果牛肉都一大塊 而且口感太老不太好食 還是要主打鰻魚飯最後如果想叫小食不建議叫博多餃子$22只有3小隻感覺性價比太低但非常建議大家叫日式炸雞 $38卻有很多的一碗而且非常好食最後因為見很多人推介髒髒炸香蕉所以我們也來試試超級甜 如果好甜食的人絕對可以一試
和友人來支持黃色經濟圈

2020-01-10
金魂蒲燒鰻魚飯
日式炸雞
2020-01-12 147 瀏覽
今天在九龍灣找緊餐廳食飯時,見到有間餐廳門口好多人排隊,諗住無試過就試下,等左30分鐘到有位,叫左個金釜同牛肉飯,上菜好快手,10分鐘到就有,汁牛好有驚喜,我呢啲食肉菌都覺得好大份,牛肉熟度剛剛好,另外金釜鰻魚飯。。。食左一塊時有5秒空洞享受,最後遺憾係蘋果蜜賣哂。
2020-01-12
2020-01-11 81 瀏覽
因為黃所以試汁燒牛肉釜見有個icon 仔向側邊所以叫左牛肉入味 唔特別汁燒豬軟骨釜肉質可以 但偏鹹反而飯係幾好味加18蚊加餐有前菜 - 芽菜泡菜,味道一般麵豉湯 - 淡淡的易入口飲品 - 蘋果蜜,清新宜人
因為黃所以試

汁燒豬軟骨釜
肉質可以 但偏鹹

反而飯係幾好味

加18蚊加餐
有前菜 - 芽菜泡菜,味道一般
麵豉湯 - 淡淡的易入口
飲品 - 蘋果蜜,清新宜人
2020-01-11 102 瀏覽
很不錯的日本餐廳,在門口都已等位五花豚夠晒入味同埋肉質好淋,配上日本米飯,煙煙韌韌,好彈牙「金魂燒鰻魚飯」叫左$138的鰻魚飯,鰻魚厚肉「五花朒豚肉飯」五花朒半肥廋 不油膩 配上燒汁,絕配,還有半熟溫泉蛋 perfect「吉列牛舌」好味,不太乾,外脆內軟「甘露甜薯」正
很不錯的日本餐廳,在門口都已等位

五花豚夠晒入味同埋肉質好淋,配上日本米飯,煙煙韌韌,好彈牙

「金魂燒鰻魚飯」叫左$138的鰻魚飯,鰻魚厚肉

「吉列牛舌」好味,不太乾,外脆內軟

「甘露甜薯」正

2020-01-05 123 瀏覽
支持同路人,但整體而言味道一般。不食鰻魚試了五花豚肉釜,雖然表面的豬肉够香十分入味,但里面的飯份量很多又較硬身,難以吸收到豬肉的醬汁。而且豬肉份量也不足以配著食完所有的飯。認為若米飯軟身些和份量少些會更好。
支持同路人,但整體而言味道一般。
而且豬肉份量也不足以配著食完所有的飯。
認為若米飯軟身些和份量少些會更好。