餐廳: 金豪酒家
資訊:

2011-05-10 52 瀏覽
早幾日己經打電話訂左位...去到都仲要等位!咁訂位黎做咩叫左大家都話OK既雞湯翅,已經唔係好似之前咁會拎D翅比你睇下有幾多,同埋唔係一煲上,我地6位分6碗上,收388!味道幾好食完唔口渴,尿蝦肉夠曬野味送酒一流,雞什煲就一般般...蒜頭多過主角,炒緊果時就係幾香既!仲有叫左幾個普通小菜~全晚個人最鐘意好味醬骨肉~加埋3支啤啤...$1200落樓!飽曬!
早幾日己經打電話訂左位...去到都仲要等位!咁訂位黎做咩
2011-05-10
  • 好味醬骨肉
2011-05-05 67 瀏覽
傍晚6時多入席,吾洗等位,一到七點開始多人,要BOOK位。有人生日,知道呢度D雞湯翅正,特登嚟試,兩個人食吾到一窩,可以每人一碗。又叫咗花甲浸豆苗,最正喺勁多芫莤同中芹,又啱啱開,勁鮮甜。蒜蓉蒸蝦,水準高條白鱔用豆豉蒸,極夠味,餸飯一流。

傍晚6時多入席,吾洗等位,一到七點開始多人,要BOOK位。
濃湯翅
又叫咗花甲浸豆苗,最正喺勁多芫莤同中芹,又啱啱開,勁鮮甜。
上湯花甲浸豆苗
蒜蓉蒸蝦,水準高
蒜蓉蝦
條白鱔用豆豉蒸,極夠味,餸飯一流。
豉汁蒸白鱔
2011-02-23
慶祝紀念
生日
濃湯翅
上湯花甲浸豆苗
蒜蓉蝦
豉汁蒸白鱔
  • 雞湯翅,花甲浸豆苗
2011-01-26 59 瀏覽
你有沒有試過「打粥底」? 我不是第一次聽,但倒是第一次試。其實打粥底,就是打邊爐,不過把湯底改成粥底。原意是要最後階段,大家可以吃一碗夾雜著多種不同的食材的精華煮出來的(生滾?)粥作結。雞肉是湯底的材料,肉質嫩滑,也是留到最後連粥一同吃。魚皮也是加了香料,炸得香脆,加上皮比平日的厚身,未浸就已經忍不住吃了,放在粥內浸一回後,不太淋還有少許煙韌,當然更加美味。四寶丸是店員的推介之一,包括墨魚丸、牛丸、魚丸,細細粒,很新鮮。鴕鳥肉,如何才會好吃,還未有心中的定論,這次的比較韌,可能心急一次過放入粥底吧。肥牛,一塊塊很靚的上碟,竟然有人忍不住全部入粥底,好在我們不消一分鐘就吃清,這兒的肥牛的牛味甚濃,肥瘦平均,比較上厚身,是好吃的。包心蟹子丸,不知是不是錯覺,感覺上比較平日吃的多餡,在口中爆發出來的快感和中間蟹子的味道還是一貫的好。其他芝士腸、金菇、魚皮餃和豆腐等等就不多談了,衛生沒問題就得。小小注意的是開始的時候,粥不宜太多,因為會很容易「痴」底,所以一直加的也是粥水,當吃到差不多完的時候,可要求加粥(米),滾多滾,那就有一碗好吃的粥品了。很可惜今次大家點的也是清淡為主的食材,所以粥底比想
雞肉是湯底的材料,肉質嫩滑,也是留到最後連粥一同吃。
小小注意的是開始的時候,粥不宜太多,因為會很容易「痴」底,所以一直加的也是粥水,當吃到差不多完的時候,可要求加粥(米),滾多滾,那就有一碗好吃的粥品了。很可惜今次大家點的也是清淡為主的食材,所以粥底比想像中來得清淡,沒有那一試愛上的感覺,也見大家的對粥的活躍度不是很高,有可能是大家沒有留肚吃呢。如果你們也有興趣一試,不妨多點肉類,效果應該會更佳。

平均只是八十多元,是意來不到的平,所以下次再來,可以多吃貴價一點的食材。

覓食王國: http://kingofseeker.blogspot.com/
2010-12-29 90 瀏覽
食物的確唔錯, 可以話幾好食, 價錢實惠大眾化, 不過老闆娘服務態度好差, 因每碟菜式份量只約5人size , 所以我地一行九個大人都叫左14,5 個菜式, 一個湯, 坐左一個鐘多dd, 又唔係坐你幾粒鐘, 埋單 $1,500, 平均約 $150 一位, 大排檔格局幫襯呢個價差唔多啦, 仲想人點呀, 但老闆娘見你地唔叫魚翅,龍躉就俾說話你聽俾面色你睇, 態度惡劣, 伙計就幾好招呼, 態度亦好 總括來講, 食物係唔錯, 價錢實惠, 上菜快, 招呼亦冇問題, 不過如果你唔叫魚翅龍躉o個d 菜式, 你就可能要受下氣囉, 我地都叫左蠔, 瀨尿蝦, 蜆, 龍躉湯, 鱔, 雞, 豆苗之類, 夾埋14,5個菜, 唔算好姑寒啦, 又唔係坐得耐, 唔好咁樣對待客人啦唔該

2010-12-27
2010-07-14 48 瀏覽
之前朋友帶去, 三個人只係食左幾味, 覺得 ok, 所以再呼朋喚友再試多樣菜, 今次共 7 人, 菜式如下:豉油皇炒麵-->好味蝦乾通菜煲-->好味米網蝦春卷-->有特色刴椒蒸大魚頭-->唔夠辣白灼鮮牛頸肉-->鮮嫩, 如果生少少會好d豉椒炒花蛤-->好味砂煲啫啫雞雜煲-->大家一致認為好正砂煲啫啫及第-->好味小炒皇-->冇特式, 蝦乾都唔多條和味雞半隻-->好入味醒胃山渣骨-->過硬椒鹽鮮魷-->ok7個人, 只有1個唔飲啤酒, 但全晚最大敗筆係啤酒唔夠凍, 開左, 飲又唔係, 倒又唔係, 唯有係冰桶加大量冰, 所以只飲左 13枝
豉油皇炒麵-->好味
蝦乾通菜煲-->好味
米網蝦春卷-->有特色
刴椒蒸大魚頭-->唔夠辣
白灼鮮牛頸肉-->鮮嫩, 如果生少少會好d
豉椒炒花蛤-->好味
砂煲啫啫雞雜煲-->大家一致認為好正
砂煲啫啫及第-->好味
小炒皇-->冇特式, 蝦乾都唔多條
和味雞半隻-->好入味
醒胃山渣骨-->過硬
椒鹽鮮魷-->ok

2010-07-12
  • 砂煲啫啫雞雜煲
  • 白灼鮮牛頸肉
2010-07-07 56 瀏覽
我們一行七人放工一起去完了寶福山, 我們的同事便車我們去金豪食飯. 此仍我們一第一次去, 感覺地點方便, 地方就細一點, 食完便可坐地鐵回家. 真方便! 因為已是晚上八時四十五分了, 有很多人剛吃完走了, 我們不用等位. 很好彩!坐下來伙計已問我們食魚翅嗎? 我都以為很貴, 所以沒有叫了. 真後悔! 我們七個人叫了九個菜, 包括了 washabi 牛柳粒, 醬烤骨, 魚湯餃子, 魚湯絲瓜, 豉汁蒸大鱔, 燒汁少什菇, 什菜粉絲煲, 魚云煲 ....... 其他一個忘記了. 還有前菜--青瓜, 此前菜十分好吃, 真想叫多兩碟. 真好味!結帳只要付 港幣560元正, 平均每人只須要付港幣80元正, 沒有加一服務費, 真平宜!整體各個菜十有很高水準, 味道很好, 可以值得再去. 上次去一定要叫魚翅了!

2010-07-02
  • washabi 牛柳粒
2010-05-18 40 瀏覽
我去到嘅時候, 朋友已經點咗湯底同火鍋配料. 一聽到係豬骨煲湯底, 我已經有啲唔知點, 因為平時嘅我實唔會點豬骨煲. 喺我印象中係唔好味.無辦法, 都要頂硬上喇. 點知一試, 幾好味喎而且好多豬骨, 雖然我唔食豬骨, 但似乎都係誠意之作. 火鍋配料陸續登場:肥牛 - 好靚, 淥幾分鐘後, 嘩! 入口融化菜餃 - 雖然細粒, 但好好味花甲 - 好鮮甜, 新鮮蟶子仔 - 一般, 唔夠花甲鮮甜, 仲有少少沙添什菌 - 一般啦雞件 - 麻麻地, 有陣雪味, 無雞味, 反而似嫩豬肉片本來我以為佢哋落咗味精, 所以湯底咁好味. 但係當我哋每人飲幾碗後, 之後都唔覺得口乾. 而且, 佢哋加嘅唔係水, 係湯.侍應亦都好有禮貌, 就算有客喺門口等, 都唔會收晒我哋嘢趕我哋走, 仲問我哋駛唔駛加湯不足之處係坐得較逼, 而且, 男女洗手間各一, 女仔去洗手間成日要等 (仲要係人哋張枱前面等, 阻住人哋睇電視, 搞到俾人叫借歪)收費唔算好貴, 四個人食咗HKD477, 下次有機會會試吓小菜, 睇落唔錯
火鍋配料陸續登場:
肥牛 - 好靚, 淥幾分鐘後, 嘩! 入口融化
菜餃 - 雖然細粒, 但好好味
花甲 - 好鮮甜, 新鮮
蟶子仔 - 一般, 唔夠花甲鮮甜, 仲有少少沙添
什菌 - 一般啦
雞件 - 麻麻地, 有陣雪味, 無雞味, 反而似嫩豬肉片

2010-05-14
慶祝紀念
生日
  • 豬骨煲湯底
  • 花甲
  • 肥牛
(非會員)
我一直鍾意金豪煮野有鑊氣,耐不耐都會去食,但今晚同屋企去食晚飯,就頗失望。我地點左:1. 椒鹽鮮魷:魷魚幾"林",但係就唔多香口,淡......2. o者o者田雞煲:全晚最夠味3. 上湯焗中蝦:蝦都幾爽,但就唔多覺有上湯味,又係好淡口.4. o者o者通菜:以前食o者o者芥蘭等其他蔬菜會好香,基本上一落煲炒就勁惹味。但今晚既通菜又係無乜味咁...(唔覺有鹹魚蝦醬蝦米等配料),似普通炒菜多d.5. 勝瓜鮮菌牛柳條:正常6. 翠塘蒸蛋白:原本係我既至愛,今晚係disaster!!!! 成碟水汪汪,好似湯咁,其實應該重煮!我覺得d野細碟左,又無咁有鑊氣,總之無左以前o個種"香"和"味"...可能食魚翅海鮮會好d(因為個staff係咁sell)
我地點左:
2. o者o者田雞煲:全晚最夠味
5. 勝瓜鮮菌牛柳條:正常
可能食魚翅海鮮會好d(因為個staff係咁sell)

2010-03-23
TODAY天晴, 少少熱啦, ZERO叫大家出來晚飯老公加班, 那便出啦, 點知原來約到另一位稀客FLORA一行四人出動去SHAM SHUI PO金豪, 不是HOT POT是食小菜, 原本有朋友是想來此食田雞同SEAFOOD, 點知我地另外三個都唔LOVE食那最後便點了以下四款菜1.$48的鼓油王炒麵是全晩最好食既一碟, 抵唔抵? 我就覺得唔抵食啦2.好咸既椒鹽鮮魷3.粒雲吞勁細粒同個湯勁咸既雲吞雞煲4.招牌菜甜酸東坡肉, 我LOVE真正既上海東坡肉做法多D5.芥蘭炒肉鬆normal當我們講得開心時, 老細過來問我們D野係米打包拿走, 我地說仲要食架, 老細便接住說有客訂了8:30, 你地可唔可以埋單哪..唔好意思, 我地有見及此便埋單走人, BUT下次我地BOOK位時, 麻煩老細同我地講清楚是只可食1個半鍾, 唔好令我地咁樣走, 如D野是好食既話, 我想我會食多D, 咁米會坐耐D, 唔知到時又點樣埋單呢?呢度都坐得幾迫, D野食成日在我頭頂經過, 好危險
TODAY天晴, 少少熱啦, ZERO叫大家出來晚飯
老公加班, 那便出啦, 點知原來約到另一位稀客FLORA
那最後便點了以下四款菜
2.好咸既椒鹽鮮魷
3.粒雲吞勁細粒同個湯勁咸既雲吞雞煲
4.招牌菜甜酸東坡肉, 我LOVE真正既上海東坡肉做法多D
5.芥蘭炒肉鬆normal
呢度都坐得幾迫, D野食成日在我頭頂經過, 好危險
不同做法
估你唔到是全晚最好食既豉油王炒麵
2010-03-19
估你唔到是全晚最好食既豉油王炒麵
2010-03-20 36 瀏覽
第二次幫襯,水準依然咁好,果然係值得比咁多分! 兩個人,試咗3個餸,一個湯。芥辣牛柳粒: 第一碟上嘅餸,已感好夠鑊氣,Washabi味配牛柳粒都係第一次食,原來都幾夾,牛柳肉質幾好,醃得入味但唔會太咸,GOOD呀!避風塘炒蟹: 真係一隻好大好大隻嘅肉蟹,Size有兩種,細隻斤半二百八左右,大嘅有兩斤三百二左右,伙記當然推介最好味又份量重嘅比我哋,差那幾十蚊又有咩所謂呢,當然order最大隻,兩個人食相當滿足,啖啖肉,食咗有半小時以時以上D蟹仲係熱辣辣,雖然碟避風塘顏色太深,賣相差咗少少,但整體上都幾野味,抵食過喜記。 事頭婆炒麵:唔太油,但又未至於好好食, 與其他地方炒嘅無咩分別。雞湯翅: 好正, 足料濃郁!配支西班牙嘅(Rias Baixas)紅酒,幸福嘅感覺又來了....對上一次食但今次無Order嘅醬烤骨、椒鹽鮮魷都係非常美味,尤其椒鹽鮮魷,分量細咗D,但係我會比95分, 一流呀!
第二次幫襯,水準依然咁好,果然係值得比咁多分!

兩個人,試咗3個餸,一個湯。

雞湯翅: 好正, 足料濃郁!

2010-03-11
  • 避風塘炒蟹,雞湯翅,椒鹽鮮魷
2010-02-22 26 瀏覽
轉眼間又過年成七日,同朋友一齊去深水金豪,係第一次去,先前打底做資料守集,電話留位,預訂了一客大煲翅,其它就到時點菜。一行人分批抵達,我比預訂時間早半粒鐘到,有兩張吉,順利入座。朋友陸續到齊,跟據慣例,每人點一個,於是高談闊論,大噴口水花之餘就等食,面有兩碟漬青瓜,轉眼就一空,d姑娘、大姐、少奶話好味,不一會,菜陸續登場。擒七打八秩序大亂,風捲殘雲,雞湯翅、砵酒焗生蠔、菜膽上湯雞、山渣焗肉排、豉油王炒麵、翠玉瓜炒瀨尿蝦、蒸聖子王、菜軟豬頸肉,通通一掃而空,除了一個甚麼魚雲或魚咀之類,因為覺得煮法唔係佢地想像中的乾身,而係水汪汪,又唔夠辣味,所以有餘有剩,最後又加了一個糯米飯,咁就滿足晒。過人覺得雞湯翅尚算可取,臘味糯米飯粒粒分明,上湯雞因為過年來貨貴,要成三百略貴,其它不過不失。小插曲,半途中,企阿叔問使唔使加碟花生之類小食,推遲了,佢亦好右禮答道唔緊要,飯飽之後,連忙收催埋單的舉動明顯,一問知有兩客在等位,樂得與人方便,埋單鬆人,八個人食一千四百五拾個大洋。不俗。
2010-02-11 38 瀏覽
金豪這店,可算是個奇葩。我六時二十分到達,才小貓三兩,要店員安排座位,竞然面有難色。找來領班大佬,左度右度;我不禁失笑。原來菜牌上都夾著陳先留座,李生留座;再看清楚:陳李張黄何周先生都有,無一空桌。這麼人齊,最近都甚少人用這老套辦法。最後坐下一張生留座,暫代一下張先生。點莱。雞煲翅六两要兩百多元,問店員今天有没有;他說:「可能仲有多少掛」。聽到這裡差不多笑了出來;再問,上湯菜胆雞半隻;他說:「過年雞貴要多廿蚊半隻」。好嘢!咁都講得出口。點了六兩趐,半隻雞,一煲啫啫田雞,豉油皇炒麵。隔冇耐,伙計竟然攞六兩翅我睇。雖然只係翅群,但足曬秤,後來共四飯碗!煲雞湯翅上嚟,原本係澳門規矩,成隻雞喺番道,奶白色湯,點點浮油,再放番的翅落去,唔係一般酒家呃吓呃吓嗰種。嘩,美味。上湯雞係新鮮雞。田雞有很多很多蒜子。炒麵都十分認真。整體味道很好。坐了十五分鐘,陳、李、張、黃、何、周,真係到齊。我曾答應七點三交檯,君子一言,七點二打包返屋企再食過。我敬你金豪老實。交檯!按:又可以自來酒水 and 啤酒好夠凍
好嘢!咁都講得出口。
交檯!
炒麵
新鮮雞
  • 翅,炒麵
2010-01-11 11 瀏覽
前晚同左d fan去左呢間店食野,要訂位,而且坐得好迫,雖然d小二服務態度唔錯,但會趕人走,但d野食真係好好食.叫左五樣野,有雞燉翅翅煮之前會攞比你睇有幾多,d雞湯極濃,而且有超多膠質,之前應該煲好多翅,好好味,必試.椒鹽瀨尿蝦:又一必食菜式,做法同避風塘式差唔多,但用左金蒜,超入味,d瀨尿蝦幫你脫左殼,仲切開一塊塊,好正.和味雞:肉身結實,口感唔錯,雖係冰鮮,但都有雞味,不錯.醬燒骨:舊大排骨幫你切埋,好入味,d汁好甜,餸飯一流.上湯菜苗:味道不錯,而且份量都幾多,可以一試.埋單每人都係$150到,已經包埋野飲,你話去邊有得食丫.
前晚同左d fan去左呢間店食野,要訂位,
而且坐得好迫,雖然d小二服務態度唔錯,
但會趕人走,但d野食真係好好食.
叫左五樣野,有
雞燉翅
翅煮之前會攞比你睇有幾多,d雞
湯極濃,而且有超多膠質,之前應該煲好多翅,
好好味,必試.
椒鹽瀨尿蝦:又一必食菜式,做法同避風塘式差
唔多,但用左金蒜,超入味,d瀨尿蝦幫你脫左殼,
仲切開一塊塊,好正.
和味雞:肉身結實,口感唔錯,雖係冰鮮,但都有雞
味,不錯.
醬燒骨:舊大排骨幫你切埋,好入味,d汁好甜,餸飯
一流.
上湯菜苗:味道不錯,而且份量都幾多,可以一試.
埋單每人都係$150到,已經包埋野飲,你話去邊有
得食丫.
2010-01-05 36 瀏覽
經同事介紹下,看一看open rice內容一致好評,於是便約了幾個好朋友到此聚餐.當日訂了8點鐘的枱, 到達時門口已經有人等位, 入到去,坐無虛飾, 心知不妙, 伙計當然昆住你先說好快會有人埋單, 結果等了一小時,加埋個禿頭四眼龜那枱人,冒充本小姐霸佔左我地張枱, 須知我們一向屬於斯文人,大家都只不過是在心裡咒罵那禿頭四眼龜, 而伙計知道後都好識做,立即急忙安排另一張枱給我們再另請飲野…5人叫左以下幾尾送:雞湯翅 (味道夠濃帶甜~足料,好飲,如果可以隔走d雞油仲好) 椒鹽鮮魷 (麵粉份量適中, 鮮魷炸得岩岩好,新鮮彈牙,好食,但係細碟左d)椒鹽九肚魚 (最後飲酒時再叫的, 已經好飽的我都覺得好好食, 送酒一流)炒蟶子 (蟶子是新鮮的,唔錯~蜆汁少d會仲好)砵酒焗蠔 (連煲上熱辣辣~出面脆,內裡啖啖肉,好正)雞雜煲 (夠晒獲氣,雖然好食, 但蒜頭太多~唔太足料)西洋菜煲 (當日冇晒通菜,最終叫了西洋菜,都一樣好好食)5人埋單總共790,好低食,每碟都好有水準,一定會再黎~

5人叫左以下幾尾送:

炒蟶子 (蟶子是新鮮的,唔錯~蜆汁少d會仲好)
砵酒焗蠔 (連煲上熱辣辣~出面脆,內裡啖啖肉,好正)
雞雜煲 (夠晒獲氣,雖然好食, 但蒜頭太多~唔太足料)
西洋菜煲 (當日冇晒通菜,最終叫了西洋菜,都一樣好好食)

5人埋單總共790,好低食,每碟都好有水準,一定會再黎~
2010-01-02
  • 雞湯翅
  • 椒鹽九肚魚
  • 砵酒焗蠔
2009-11-09 12 瀏覽
一行4人,叫左以下菜色:1. 春卷 - 食唔到入面d餡係咩,不過d味幾好食2. 椒鹽竹腸 - 唔知咩部分o既腸,係幾爽,不過冇咩味,4個都唔太鐘意食3. 白灼牛x肉 - 由於冇打邊爐,所以叫呢個食,有嚼頭又有肉味,正4. 蝦燸米飯 - d飯一粒粒分開,好食,不過d蝦味唔係好入落d飯到5. 薑蔥田雞 - 痛鑊氣,惹味6. 雞湯翅(1窩) - 個湯超濃郁,食之前佢會比你睇下個翅份量連15支大啤 - hkd1000,唔算好抵,不過好好食,下次再encore
一行4人,叫左以下菜色:
1. 春卷 - 食唔到入面d餡係咩,不過d味幾好食