2020-10-14
《灣仔》作為一個米線控兼荃灣居民,基本上我好少食荃灣區外既米線😂但小編經常要去灣仔上堂,時間緊湊+想食得平+想幫襯黃店,就揀呢間金西南米線!而事實上我都食過好幾次重慶酸辣紅薯粉$29 +牛肝菌$7+凍檸茶 $7個湯酸度都足夠😳小編我比較嗜酸,我就幾鍾意個湯底~個紅薯粉係比較幼身既質地,唔會煮到太淋,都幾有咬口幾彈牙~牛肝菌係招牌菜😳係食落有點酸酸辣辣既菇😂😆我覺得同個湯都幾夾~老實講佢分量唔算多,我一個女仔都食得哂成碗既,但由於牛肝菌同個湯個味有點點太夾(類近既味),其實食落有點寡🤔建議大家可以叫多個餸/唔好揀酸辣粉配牛肝菌😂凍檸茶我叫左少甜,正常凍檸茶水準!雲南小鍋米線$29 +腩肉$7 +松茸$7+凍奶茶$7呢個係近期d 10月頭食既~個湯底都係酸辣湯(小辣),實際上味道同重慶酸辣差不多~我係被逼揀松茸既因為牛肝菌無哂😂話就話浸味有點寡,我都係想再叫牛肝菌翻嗒😳侍應哥哥話松茸差唔多味,食落都真係好似,除咗我覺得牛肝菌口感實D~佢個腩肉係「金牌腩肉」,凍上!d汁醃得好入味,酸中帶點微辣,我個人覺得比一般浸湯上既腩肉更特別,更入味,更有口感~凍奶茶少甜都係正常發揮唔突出~額外評下呢間餐
重慶酸辣紅薯粉$29 +牛肝菌$7+凍檸茶 $7
雲南小鍋米線$29 +腩肉$7 +松茸$7+凍奶茶$7
額外評下呢間餐廳既態度同服務啦,我真係覺得有待改善。我唔係想批鬥,但是其是,非其非。佢既食物質素我覺得係ok既,只係覺得如果服務好D既話,食客個心真係會舒服好多(我試過有唔舒服既經驗)。另帶一提呢間餐廳要搭枱(兼無檔板),我上次一個人食對面情侶個女仔係咁講野,我拿拿臨食完即走,疫情緩和前都唔打算再幫襯😂或者大家夾埋朋友湊夠4人食係好選擇~