2020-01-16
帶星的日本拉麵,一開張已經吸引左人龍慕名而來。是夜一人前來,其實麵店還未正式開張,攞飛部機都未投入使用,但未到5:30已經開始排隊,入座過程尚算順利,服務生也算很有禮貌。一人獨食,食量有限,只點了獲獎拉麵,貝汁醬油拉麵。盛惠128+1, 上台的拉麵好香松露味,個一小撮菇菌加了松露油?由於不是豬骨湯拉麵,呢個醬油湯屬於清清地,但味道濃厚,其實即係比較鹹,海鮮既鹹味,我好鍾意食海鮮同本人非常重口味,所以呢碗麵符合我的要求,無毛病。但今時今日,呢碗麵性價比好低, 份量真係唔夠一個直男食,而我食唔出星級味道。個麵有兩種種叉燒,每樣得2塊薄薄的豬肉,有d失望,而且個慢煮叉燒好‘’鞋‘’,但個豬腩肉叉燒還可以。好在,門店已經有酒牌,清酒選擇非常好,幾個地酒都不是大路貨色,價錢公道,實屬難得!我覺得呢個地理位置,happy hour黎食個pre-dinner,飲返杯清酒都算係IFC高級白領的一個選擇!會唔會有下次,應該會,下次食埋個豬骨湯拉麵,加杯sake或啤酒!
貝汁醬油拉麵
貝汁醬油拉麵