如果有留意開香港飲食雜誌或者IG foodie嘅朋友,大家都應該知道上年年底又一獲取米芝蓮一星⭐️嘅拉麵店🍜登陸香港。拉麵店原址位於新宿區,佢係繼《蔦拉麵》、《創作麺工房鳴龍》後,第三間可以摘到一星嘅東京拉麵店。今次登陸‪香港選址中環IFC‬,店內主打以大蜆秘製而成嘅湯,再混合豚骨湯同清魚湯嘅三重湯底。.阿叔👨🏻2年前毒遊東京🇯🇵時,都幫襯過佢哋,當時已略知佢嘅名氣,但就未到摘星。仲記得平日‪夜晚8點‬幾🕣去到,等咗半個鐘先食得,舖頭細細,坐位唔多,店內日式木系裝修風格,雖然坐得好迫,不過感覺尚算親切,一碗拉麵價錢850Yen至1200Yen,同其他拉麵店差唔多啦!今次嚟到‪香港,仲要IFC‬添,當然即時升值十倍啦!📈.首先,店舖大咗好多,目測應該都有30-40位,雖然裝修靚咗高級咗,但卻畀人冷冰冰🥶嘅感覺,無咗東京店嗰份親和力🤗。價錢方面,貝汁鹽味拉麵$128一碗,比東京嘅貴咗一倍有多😠。由於實在相隔太耐,講真比較唔到同東京嘅分別,如果單就香港店嚟講,湯底味道偏咸😣,不過都飲到大蜆嘅鮮甜味,拉麵加入秘製白松露油,令成碗拉麵增添濃郁嘅松露香氣。👍🏼.總括嚟講,由聞👃到食👅呢碗拉麵🍜,ov
總括嚟講,由聞👃到食👅呢碗拉麵🍜,overall都好有層次感,但可惜份量太少,以呢個價錢實在有啲唔值,加上摘星⭐️關係,自然對佢哋更有要求,所以如果下次唔使排隊,而你又係拉麵超級超級超級fans,咁都可以一試嘅,否則就留待下次去東京食本店啦!😛😛😛