2018-06-29 1085 瀏覽
一係唔食,一食就連續食平身無話特別偏好拉麵,估唔到尋晚食左拉麵,今日同我一地睇完早場既好姊妹又話想食拉麵既然好閨密出到聲,我當然樂意奉陪睇完meun各自揀左碗唔同味既,再追加左啲配料share食每檯都會有壼檸檬冰水同杯喺檯面俾客人自行倒黎飲,唔錯唔錯先黎係我地追加既部份其中我地追加既腩肉叉燒$20有四片,腩肉唔會肥膩,亦唔會好嚡,配上拉麵食都唔錯呢碗係閨密既辛口柚子拉麵$98而我要既係 黑豚拉麵$98一碗有5大片豚肉叉燒,相比起腩肉叉燒,豚肉叉燒既脂肪更少而追加既溏心蛋$14做得唔錯,蛋黃流心,蛋味濃郁拉麵係幼身既直麵,非常掛湯湯底都幾重豚骨味,但唔會過於濃杰,對我黎講就岩岩好食完成碗面再飲多一兩啖湯就見碗底啦,飽足飽足------------------------------食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
一係唔食,一食就連續食

既然好閨密出到聲,我當然樂意奉陪

睇完meun各自揀左碗唔同味既,再追加左啲配料share食

每檯都會有壼檸檬冰水同杯喺檯面俾客人自行倒黎飲,唔錯唔錯

先黎係我地追加既部份

呢碗係閨密既辛口柚子拉麵$98

而我要既係 黑豚拉麵$98

一碗有5大片豚肉叉燒,相比起腩肉叉燒,豚肉叉燒既脂肪更少

而追加既溏心蛋$14做得唔錯,蛋黃流心,蛋味濃郁

拉麵係幼身既直麵,非常掛湯

湯底都幾重豚骨味,但唔會過於濃杰,對我黎講就岩岩好

食完成碗面再飲多一兩啖湯就見碗底啦,飽足飽足

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
午餐
2018-06-27 36 瀏覽
元朗形點有一間非常出名嘅拉麵館叫「金田家」。 位置非常方便, 乘西鐵到元朗站Exit K 出口, 步行數分鐘即可。 金田家環境舒適, 掛上波形燈飾,十分可愛。餐廳提供order 紙一張, 客人可以隨意選擇麵嘅硬度同蔥花數量。我叫咗個《黑豚拉麵 $98》同加$14追加咗隻溏心蛋。我揀咗普通硬度嘅拉麵,拉麵富有彈性, 又煙韌又彈牙, 拉麵掛上湯汁, 非常惹味。溏心蛋非常軟滑,半生熟嘅蛋黃流出,非常吸引, 味道當然好好啦! 我叫咗個《黑松露拉麵$108》同追加咗隻溏心蛋。拉麵亦非常豐富, 有黑豚叉燒、自製黑松露醬、黑松露油同木耳等等。 香濃嘅黑松露醬配上奶白色嘅豬骨湯底,十分濃郁惹味, 再加上半肥瘦嘅黑豚肉, 口感非常豐富, 好好味呀! 日本茶 $20 , 外觀非常漂亮, 茶味香濃,清香撲鼻,味道不錯!

金田家環境舒適, 掛上波形燈飾,十分可愛。

我叫咗個《黑豚拉麵 $98》同加$14追加咗隻溏心蛋。

我叫咗個《黑松露拉麵$108》同追加咗隻溏心蛋。

2018-06-26 36 瀏覽
今日見客,就黎咗yoho mall了。平時間中都會黎這區,這間餐廳中午時間都有不少人在排隊。六點幾鐘見無乜人就同朋友入去試試。黑豚拉麵原來跟拉麵的叉燒已經這麼多,一上菜即嚇一嚇!因為除了原本的叉燒還追加多一份,另外點的黑豚肉都好大塊,還有食拉麵必點的糖心蛋。不過沒關係,一定食得哂嘅,只係驚訝佢咁足料,未食已經覺得好滿足。另外直得一讚的是它的糖心蛋!!係糖心!係糖心!係糖心ga!! 我個人最鐘意就是這種質地的,能夠食到半凝固嘅蛋黃,不像某些餐廳做的極流心, 咬開蛋黃就會流走。而且味道唔會太咸,但又有醬油的味道。另外我同朋友仲點了一個炸雞炸雞屬正常品質,粉唔會太厚,又不會很乾! 都幾好味!食量驚人嘅我係可以完成所有食物的!連湯都飲埋呀。下次可以再約客人在此食飯傾計!
今日見客,就黎咗yoho mall了。

另外我同朋友仲點了一個炸雞
炸雞屬正常品質,粉唔會太厚,又不會很乾! 都幾好味!

食量驚人嘅我係可以完成所有食物的!連湯都飲埋呀。

下次可以再約客人在此食飯傾計!
2018-06-22
  • 黑豚拉麵
2018-06-24 38 瀏覽
周末去了元朗睇新樓盤,遇著下雨天,真掃興。匆匆睇咗一陣,就轉場去行元朗大商場形點。個場超大,人來人往,名店林立,見到啲大媽拖喼掃貨都好狠。行到有點倦,又係到了食嘢時間,行到最篤,就見到呢位阿叔,原來元朗都有分店。店子都好量旺場。相比其他的分店,呢間的空間、景觀就超寬敞,好坐。清水可以自斟,十足日本的拉麵檔風格。擰轉背,仲可以睇到廚師煮麵。點嘢食係剔紙仔,最緊要寫埋座位編號。之後,職員會在你面前對單,確保無錯。轉頭,仲會俾埋張單你,食完就可以去櫃台找數,流程非常簡單。行咗成日,真係要食番多D補充一下體力。所以,每人都食一碗拉麵,再追加少少嘢,同埋整個小食食下。飲品就簡簡單單飲杯橙汁和煎茶。先來的係橙汁和煎茶。橙汁無甚麼特別,反而,煎茶是宇治之露,好有誠意啊!兩碗拉麵未到,反而小食、追加的嘢食搶先上來。小食係男爵薯餅,炸得香香脆脆,裡面係用紫薯和粟子造的,好食,不過,要小心燙咀。追加的腩肉叉燒有4片。追加的黑豚叉燒就有3大片。追加的替玉足足係一個麵的份量,今餐一定夠飽。【雞白湯豚骨拉麵】湯底較淡色,但係味道就好濃郁,腩肉叉燒就半肥半瘦,香膩適中。【黑豚拉麵】黑豚叉燒擺滿成隻碗,見到都開心。

店子都好量旺場。

相比其他的分店,呢間的空間、景觀就超寬敞,好坐。

點嘢食係剔紙仔,最緊要寫埋座位編號。

之後,職員會在你面前對單,確保無錯。

轉頭,仲會俾埋張單你,食完就可以去櫃台找數,流程非常簡單。

兩碗拉麵未到,反而小食、追加的嘢食搶先上來。

追加的腩肉叉燒有4片。

追加的黑豚叉燒就有3大片。

追加的替玉足足係一個麵的份量,今餐一定夠飽。

【雞白湯豚骨拉麵】

【黑豚拉麵】
黑豚叉燒擺滿成隻碗,見到都開心。

【溏心蛋】
有水準。

【黑豚叉燒】肉厚,有質感。

腩肉叉燒半肥瘦,好香。

拉麵軟硬度適中,夾埋濃濃湯底一齊食,唔錯!

加些少辣菜乾,成碗麵嘅味道提升晒。記住食麵要加呢個辣菜乾。
2018-06-23
2018-06-13 58 瀏覽
前排去完都新屋睇樓之後就去咗yoho mall嘅金田家到食咗碗拉麵,呢日好隨意食,所以冇影到相。一向鍾意食辣嘅我嗌咗個激辛拉麵($93),我再加咗個糖心蛋($14),份量黎講就唔太多,我食完一碗唔夠飽,個激辛拉麵食落有啲似擔擔麵,好似食到啲花生味,再加啲肉碎,鹹鹹辣辣,認真麻麻。不過叉燒肥美,肉質鮮嫩,不過佢比我想像中淋d,食落口都夠滑,感覺幾好,拉返高個分。可能係我嗌錯,姐夫話佢個黑豚拉麵幾好食。另外糖心蛋都整得唔錯,甜甜地。我地冇叫野飲,冰水唔駛加錢。

不過叉燒肥美,肉質鮮嫩

我地冇叫野飲,冰水唔駛加錢。
2018-06-09
2 分鐘 (堂食)
  • 糖心蛋
2018-06-11 49 瀏覽
一直想食的金田家,今日食左了。好耐都冇食拉麵子。去到環境不錯,唔洗等好耐,好快就入得。不過都幾多人食。一黎怕唔夠肉食,就叫左份燒叉燒肉,唔錯,一面煎到香香地,另一面就冇的,肥瘦啱啱好!不錯。不過要快食,凍左有啲硬。好多拉麵都食過就想食下啲特別啲的!叫左辛子柚子拉麵,都唔錯,幾特別,就咁柚子可能麻麻,不過加埋啲辣味,成件事唔同曬,係正嘅。咸味都足,不過唔夠濃,爭左小小。整體黎講其實幾值得試,不過就未有衝動再食。

整體黎講其實幾值得試,不過就未有衝動再食。
2018-06-10 75 瀏覽
男朋友想食拉麵,所以就試下金田家,之前想食,但一直都冇去食,見下啲評價都唔錯,不過食完真係冇我期望高。食肉獸嘅我地叫左份燒豚肉食。一岀場好香,不錯的開始,而且燒得啱啱好,帶有焦香,而且肥瘦均勻,唔錯哦。男朋友叫左辛子柚子拉麵,雖然唔太覺有柚子香,食的確食落有啖啖嘅柚子味而且帶有小小辣味,夏天幾清新不錯的。雖然個人麻麻。不過到自已個個就有小小失望啦,我叫左辛子黑蒜油拉面,略帶小小嘅香味。加左14蚊嘅溏心蛋都好好食,係岀色嘅。不過食拉麵,個湯係好重點的,但依個湯,黑蒜味唔突岀,辛嘅感覺一啲都feel唔到,而且咸味唔夠,就算飲左水再飲都係咁。而且個湯色雖濃,但口感好稀,大打折扣。相同嘅價錢,有唔小更好的選擇,所以應該唔會再食,湯稀依樣唔係好接受到。

2018-06-09
2018-06-07 109 瀏覽
講真,食拉麵冇咩心得,因為本身日本唔同地方GE拉麵都唔同質感唔同口味,分唔到地唔地道傳唔傳統,而湯底大部份都濃郁到好難食到好仔細佢落左咩材料,有咩特別。個人覺得,就係食完,會唔會想再去食咁簡單GE一回事。入座後自行點菜記得CHECK CHECK 單有冇落錯,拉麵黎講價錢算係中等,普遍都係呢個價。揀左兩個特別少少GE口味,柚子果個好似話係推介來的。北寄貝沙律 ($42)呢個唔好食,有少少腥味同系雪櫃雪左好耐GE味道,北寄貝都好少柚子辛口拉麵 ($99)好似話係推介之一,友人叫的,我唔食辣的關係,諗住系佢攪勻D辣醬之前試一口,點知就中計,原來個湯底本身都已經辣的了,真係完全睇唔出,但辣得黎,柚子味好突出,連件叉燒都食到好濃GE柚子味,清新!但友人話佢覺得柚子同辣夾唔到,因為個辣咁整一D都唔香,一直都係食到柚子香ONLY。辛子黑蒜拉麵 ($88)唔辣的我揀左濃濃GE黑蒜,蔥味唔突出,湯真係好香濃,好味!不過超油架,怕肥GE朋友再三考慮下LA。最後講埋個麵質,係好幼果種,掛到湯,一流!硬度揀普通個人覺得係岩岩好GE。
講真,食拉麵冇咩心得,
因為本身日本唔同地方GE拉麵都唔同質感唔同口味,
分唔到地唔地道傳唔傳統,
而湯底大部份都濃郁到好難食到好仔細佢落左咩材料,
有咩特別。

個人覺得,就係食完,會唔會想再去食咁簡單GE一回事。

入座後自行點菜

記得CHECK CHECK 單有冇落錯,
拉麵黎講價錢算係中等,普遍都係呢個價。
揀左兩個特別少少GE口味,柚子果個好似話係推介來的。
北寄貝沙律
北寄貝沙律 ($42)
呢個唔好食,有少少腥味同系雪櫃雪左好耐GE味道,
北寄貝都好少
柚子辛口拉麵
柚子辛口拉麵 ($99)
好似話係推介之一,友人叫的,
我唔食辣的關係,諗住系佢攪勻D辣醬之前試一口,
點知就中計,原來個湯底本身都已經辣的了,
真係完全睇唔出,
但辣得黎,柚子味好突出,
連件叉燒都食到好濃GE柚子味,清新!
但友人話佢覺得柚子同辣夾唔到,
因為個辣咁整一D都唔香,
一直都係食到柚子香ONLY。
辛子黑蒜拉麵

辛子黑蒜拉麵 ($88)
唔辣的我揀左濃濃GE黑蒜,
蔥味唔突出,
湯真係好香濃,好味!
不過超油架,怕肥GE朋友再三考慮下LA。

最後講埋個麵質,係好幼果種,
掛到湯,一流!
硬度揀普通個人覺得係岩岩好GE。
2018-06-06
柚子辛口拉麵
辛子黑蒜拉麵
2018-06-04 59 瀏覽
The other day I didn’t feel like I got a proper shot at Kanada-Ya as I didn’t even try their Truffle Ramen, so I thought why the hell not.As I got to Yoho Mall and found their shop I was quickly serviced and went straight to checking off Truffle Ramen.As the bowl came out I saw the dob of truffle in the middle of the bowl. It smelled amazing as truffle always does .I mixed everything together and took a sip of the soup and it was fabulous . The truffle gave the pork bone broth a nutty earthy fla

. The truffle gave the pork bone broth a nutty earthy flavor. It really enhanced every part of the ramen not overpowering it like truffle usually does.

Overall, I have to say I will definitely come back to eat this Truffle Ramen again.

Truffle Ramen
Truffle Ramen
  • 黑松露拉麵
今日同朋友仔去金田家慶祝番生日由於店鋪比較近出口. 所以食嘅時候都覺得有點熱. 有食客都同店員傾起呢個問題. 店員都話現在其實比以前好左好多. 鋪頭間隔都唔算大. 但座位都算係闊落. 我地4人叫左個沙律. 炸雞. 4個拉麵沙律太蛋沙律醬. 炸雞麵漿比較多.. 味道一般我地叫左柚子辛口拉麵同黑豚拉麵柚子辛口果個湯底係一陣陣柚子味. 可以中和番個油膩感. 加左隻溏心蛋. 半熟溏心蛋好味仲有d紫洋蔥襯配. 好夾仲有個黑豚拉麵. 都算幾多肉4個人食左530蚊. 香港食拉麵都差不多價錢.. 但始終無日本食果個感覺同味道.. 好懷念呀!
今日同朋友仔去金田家慶祝番生日
鋪頭間隔都唔算大. 但座位都算係闊落.

我地4人叫左個沙律. 炸雞. 4個拉麵
沙律太蛋沙律醬. 炸雞麵漿比較多.. 味道一般

我地叫左柚子辛口拉麵同黑豚拉麵
柚子辛口果個湯底係一陣陣柚子味. 可以中和番個油膩感.
加左隻溏心蛋. 半熟溏心蛋好味
仲有d紫洋蔥襯配. 好夾

仲有個黑豚拉麵. 都算幾多肉

4個人食左530蚊. 香港食拉麵都差不多價錢..
但始終無日本食果個感覺同味道.. 好懷念呀!
2018-06-03 43 瀏覽
金田家的佈置跟一般的日式拉麵店沒兩樣,整齊潔淨富日式風味。沒想到拉麵卻暗藏驚喜! 麵的硬度有超硬、硬、普通及軟可供選擇,蔥亦可加錢選擇多蔥,除了拉麵,亦有日式小食甜品及飲品供應。我們分別點了豚骨拉麵及黑豚拉麵,濃濃的豚骨湯底令平日不愛喝湯底的我,都不禁一試再試,豚骨拉麵的豚骨叉燒煮的很腍但邊位較肥,吃起來卻沒有膩的感覺;黑豚拉麵的黑豚肉叉燒肉味較濃,肉質偏瘦而且腍身,煮得剛剛好,配菜木耳絲則爽脆,為拉麵注入了層次。

2018-04-25
10 分鐘 (堂食)
2018-05-31 54 瀏覽
見到好評如潮便來試試吧!柚子辛辣拉麵$88味道清新特濃豚肉拉麵$78無咩特別另加$14一隻糖心蛋👍🏼好好味大將餃子$30只有4隻皮薄餡多梅乃宿果酒(柚子味) $36夠冰凍可惜太甜食物質素可以可惜有兩大點要改善❌店舖旁邊是停車場出入口大門每當有人進出,門口便自動大開一陣熱風即時感受得到怕熱的你一定不能接受尤其在夏天大熱天時下❌❌店員工作態度極之有問題廚房煮麵的一群員工跟樓面的一群員工大聲嘻嘻哈哈興高采烈地討論今晚放工後節目談話內容粗口橫飛不知所謂完全無視顧客感受有顧客落單呼叫多次他們才有反應本人都是第一次去到食日本拉麵店舖遇到這樣的員工
見到好評如潮

夠冰凍可惜太甜
食物質素可以
可惜有兩大點要改善
❌店舖旁邊是停車場出入口大門
每當有人進出,門口便自動大開
一陣熱風即時感受得到
遇到這樣的員工
2018-05-31
柚子辛辣拉麵
2018-05-24 92 瀏覽
最近食得多越泰野,特別係麵,我都想食下日本野,於是行過元朗YOHO TOWN,見到有間食拉麵,又見入面都幾多人,所以就入左去食啦,位置空間都幾大幾舒服,起碼五洗同人迫,佢仲有BAR台可以睇住C父煮麵,感覺都幾好。我揀左黑豚拉麵,因為我不嬲都鐘意食黑豚,好軟既感覺,我加左唐心蛋同黑豚叉燒,因為我平時最鐘意食黑豚。我仲叫左乳酸奶飲,都幾好飲,好新鮮! 我碗麵黎啦,原來好多肉嫁,起碼有6塊圍住碗麵,仲要好大塊,好正啊!之後仲有唐心蛋幫我分開2邊,都好方便食! 碗麵我揀普通軟硬既麵,口感都幾好,份量又多! 我食食下食左好多肉,好似食勁都仲有得食甘,因為我有另叫,另叫個到都4塊啦,我就分左2塊比我朋友食,因為其他味既麵好似肉既數量都五多,所以我推薦大家食黑豚叉燒拉麵!
最近食得多越泰野,特別係麵,我都想食下日本野,於是行過

黑豚拉麵
早幾年就聽到元朗開左個新既商場,叫YOHO MALL。今日難得放假就相約朋友來元朗見識一下。夜晚逛到肚餓了,就揀左門面好大個logo ge日式拉麵店。店內環境同燈光都幾舒服。之前新開時都黎過一次~同朋友叫左兩碗拉麵,追加左小量配菜 一個小食,兩杯蘋果汁。黑豚肉拉麵,單睇個賣相都好豐富,有五塊大大塊既拉麵圍住碗邊,再加上追加既溏心蛋,賣相好吸引。金田家既溏心蛋暫時係食過咁多間日式拉麵舖入面最好食既。豚肉切既厚度適中,肉質食落唔會過熟,keep住嫩滑,鎖住肉汁唔會乾同'鞋'。我同朋友都好鐘意食日式拉麵入面既叉燒同豚肉,呢到既肉都好嫩滑好食,而且竟然可以追加到,我地當然就追加到夠,一加加左成三碟。終於可以好滿足咁食!北寄貝海鮮沙律,原來北寄貝配合係沙律,個味都幾夾。餐飲我地點左兩杯蘋果汁,蘋果汁好夠凍,又唔會落冰溝淡個味👍🏻。
早幾年就聽到元朗開左個新既商場,叫YOHO MALL。
今日難得放假就相約朋友來元朗見識一下。

夜晚逛到肚餓了,就揀左門面好大個logo ge日式拉麵店。
店內環境同燈光都幾舒服。之前新開時都黎過一次~

同朋友叫左兩碗拉麵,追加左小量配菜 一個小食,兩杯蘋果汁。

北寄貝海鮮沙律,原來北寄貝配合係沙律,個味都幾夾。

2018-05-17 2536 瀏覽
自從搬回元朗居住後,我的生活離不開Yoho Mall,所以也想多試這商場的餐廳, 這次就來到金田家吃拉麵. 來自日本的過江龍--- 金田家,平日下午食客不多,2人也可坐舒適的4人桌,相當難得. 下午茶餐只需$55 便可享有一碗豚骨拉麵/ 魚介豚骨拉麵、餃子/ 枝豆/ 雞塊以及飲品一杯,另外加一. 魚介豚骨拉麵 可能是下午茶關係,拉麵比較細碗,不過呷一口湯底,味道頗濃,湯底不俗,不過略嫌偏鹹了一點. 至於麵質是幾煙韌彈牙 (下單時要求硬麵),叉燒就比較乾身, 自己睇相啦,哈哈! 友人要了豚骨拉麵,沒有試過,不過表示味道普通. 餃子 (2隻) 即煎的餃子,可惜外皮不夠香脆,只算普通. 雞塊 (2件) 該2件雞塊,賣相絕不討好,味道都好麻麻. 可爾必思 超細杯的乳酸飲品,用一個茶杯作對比,隨餐免費送也不能要求太多. P.S. 由於每日也經過這間拉麵店,想提提來吃的朋友,由於餐廳太近停車場的自動玻璃門,熱氣經常飄進來,怕熱的朋友可能不適合來吃了.元朗元龍街9號形點一期1樓1023號舖

魚介豚骨拉麵

友人要了豚骨拉麵,沒有試過,不過表示味道普通.

餃子 (2隻)
即煎的餃子,可惜外皮不夠香脆,只算普通.

雞塊 (2件)
該2件雞塊,賣相絕不討好,味道都好麻麻.

可爾必思

元朗元龍街9號形點一期1樓1023號舖