2017-10-15 205 瀏覽
紅燒牛筋面,比很多車仔面店舖的牛筋更淋。皮蛋肉鬆豆腐,溏心皮蛋是我跟我女朋友的至愛,蛋香豆腐滑,配上甜甜的肉鬆相得益彰。不及皮簿的小籠包好食,但味道都不差。一籠皮簿餡靚的小籠包,3X元 ,不貴,味道不差,抵食。之前在台中試過的米筒糕,好像棕的反轉版。抵玩指數1/3) 值得一試這樣的價錢,這樣的質素,絶對值得一試。我個人認為,一些上海北京的小食絶對可以一食,但一些太有風味的食品如水煮魚就一般。唯一遺憾就是始終未能一試他們的招牌五福小籠包,有五種味道。
紅燒牛筋面

紅燒牛筋面,比很多車仔面店舖的牛筋更淋。
皮蛋豆腐

鮮蝦蒸餃

不及皮簿的小籠包好食,但味道都不差。

一籠皮簿餡靚的小籠包,3X元 ,不貴,味道不差,抵食。

米筒糕

之前在台中試過的米筒糕,好像棕的反轉版。

抵玩指數:
(1/3) 值得一試

唯一遺憾就是始終未能一試他們的招牌五福小籠包,有五種味道。
2017-10-14
皮蛋豆腐
友人臨上機前的一小餐點了夫妻肺片, 糯米燒賣,花雕雞及韮黃鍋貼夫妻肺片: 好小一碟, 味道正正常常, 微辣糯米燒賣:好似吾係周圍有得食, 所以點左佢,一般般, 試一次就夠, 想食糯米直接叫糯米飯比較好花雕雞:也是意想不到的好小一碟, 雞過份冷, 沒太多味道..下次不會再點了韮黃鍋貼:正常味道, 上菜賣相令人有少少驚喜(雖然都一早知),只係覺得好得意, 沒有特別令成件事加分今次感覺mama地...吾知會吾會再黎....題外話: 環境幾好, 可以坐好耐都得0既地方, 因為木台同木台之間都好多空位,吾會覺得焗, 但當日坐果度對住左風口位, 冷死了, 負責人說不能調較。那好吧, 下次只好醒少少帶件衫。
友人臨上機前的一小餐
點了夫妻肺片, 糯米燒賣,花雕雞及韮黃鍋貼
夫妻肺片: 好小一碟, 味道正正常常, 微辣
糯米燒賣:好似吾係周圍有得食, 所以點左佢,
一般般, 試一次就夠, 想食糯米直接叫糯米飯比較好
只係覺得好得意, 沒有特別令成件事加分

今次感覺mama地...吾知會吾會再黎....

那好吧, 下次只好醒少少帶件衫。

2017-09-21 178 瀏覽
星期一至五的午市套餐非常抵食,價錢是$53-68,不收茶芥和加一服務費。由於I square 很多餐廳,所以與同事中午食飯來這裏也不用等位。糖醋排骨飯套餐 $53日本便當的賣相,但整體食物不夠熱。糖醋排骨味道酸酸甜甜,可惜不酥脆。米飯偏硬。左上格的是炸豆腐和半只鹵水蛋。

糖醋排骨飯套餐 $53

日本便當的賣相,但整體食物不夠熱。

2017-09-16 223 瀏覽
由於突然想食上海菜,但在尖沙咀要找一間相對抵食,又坐得舒服的上海菜館絶對不容易,之後我想起國際廣場有一間金龍小籠包,所以就去試一試。可以看一下價錢,有些小菜都是二,三十元,價錢親民。酸辣湯,味道不辣,亦不太酸,相對偏甜。上海粗炒,份量適中,味道不會太濃,但有一點偏油。$8x元的水煮魚,不太辣,適合一些不食得太辣但又想食重口味的人,魚肉的口感不差,亦可以品嚐到魚的鮮味(不明顯),用來送飯,超正。本身想試新出的五色小龍包,但賣哂,所以叫左招牌小龍包,皮簿餡靚,以且多汁,味道不俗但價錢略貴。$3x元擔擔面2x元,不辣但我認為花生醬過多下次會試下以上幾種的新出產品。抵玩指數:(2.5)在尖沙咀來說,價錢確實不貴,以且坐的環境尚算乾淨舒服,但服務尚欠主動,味道尚可接受,當中重點推介一定是小籠包及水煮魚,坦白講以口味來說都是偏香港人的口味,可能不太適合一些喜歡上海傳統口味的食客。

可以看一下價錢,有些小菜都是二,三十元,價錢親民。

酸辣湯,味道不辣,亦不太酸,相對偏甜

上海粗炒,份量適中,味道不會太濃,但有一點偏油

,味道不俗但價錢略貴。$3x元

擔擔面2x元,不辣但我認為花生醬過多

下次會試下以上幾種的新出產品。

抵玩指數:
(2.5)
2017-09-02
3 分鐘 (堂食)
2017-09-12 216 瀏覽
2個人落雨黎尖咀食晚飯,梗係要黎港鐵直達的商場啦等左約5分鐘便可入內,其實入面都仲有少少位既叫左:蟹黃瑤柱扒西蘭花:味道ok,瑤柱份量唔算少,但蟹黃味不算濃。西蘭花份量不多,2人剛剛好鐵板海鮮炸醬麵: 味道唔錯,海鮮份量比想像中多,但都係雪藏貨式黃金大蝦:較圖片無咁乾身,2種口感,呢款濕濕地我都中意翡翠瑤柱小籠包:最後先到,結果相比之下,呢個淡而無味,下次可以唔叫,或者都係叫番傳統小籠包算啦整體而言,下次可以再食
2個人落雨黎尖咀食晚飯,梗係要黎港鐵直達的商場啦
等左約5分鐘便可入內,其實入面都仲有少少位既

叫左:
黃金大蝦:較圖片無咁乾身,2種口感,呢款濕濕地我都中意

整體而言,下次可以再食
鐵板海鮮炸醬麵
翡翠瑤柱小籠包
2017-07-17
5 分鐘 (堂食)
2017-08-13 7534 瀏覽
今天一位中學時的摯友生日,三人相約一起看最近大熱的,又頗為應景的電影29+1,真的說中了我們這個年紀的心路歷程,相當不錯。看畢電影後當然要醫肚,選來了這個地方,只是因為人不多,環境看似不錯。由於在看戲時已吃了不少零食,我們都不太肚餓,加上我又吃不多,故只選了幾款點心填一填肚,因為還要留肚吃生日蛋糕。最後我們選點了元盅雞湯,元盅茶樹排骨湯,黃瓜海蜇皮,五福小籠包,蝦肉蒸餃和蟹黃瑤柱扒西蘭花。先來的是兩壺燉盅湯。湯最重要是要夠熱,這兩盅湯上桌時也熱烘烘的,為我們這些29+1女士增添暖意。兩壺湯都不會太油膩,味道清甜,排骨湯味道較濃,幸而不會太鹹,雞肉不算嫰身,可能煲得太久了,當為我們補一補身子,滋養一下。然後是前菜黃瓜海蜇皮,海蜇清爽脆口,帶點微辣,加上青瓜,口感份外清新。五福小籠包賣相頗為吸引,味道分別是墨魚海鮮,櫻花蝦,抹茶雜菌,蟲草花和咖哩雞。我雖沒有吃,但還算認真地看著我的友人們吃,皮的厚度不算薄,但湯汁飽滿,他們似乎認為墨魚海鮮較好吃,其餘味道不算突出濃郁,抹茶雜菌更有點怪怪的,下次還是點回原味較好。再來是蝦肉蒸餃。皮的厚度適中,亦有麵皮的咬口,麵粉控應會喜歡。蝦肉尚算足料,口感
元盅雞湯

元盅茶樹排骨湯

黃瓜海蜇皮

五福小籠包
蝦肉蒸餃

再來是蝦肉蒸餃。皮的厚度適中,亦有麵皮的咬口,麵粉控應會喜歡。蝦肉尚算足料,口感彈牙多汁,頗為鮮味,比小籠包好吃。
蟹黃瑤柱扒西蘭花

最後來一碟菜。西蘭花一向是我致愛,加上鮮甜濃郁的蟹黃瑤柱,份外滋味!

最重要還是與兩位摯友在一起,總有很多趣事發生,令我們時而好氣,時而大笑一場! 朋友就是最珍貴。
元盅雞湯
元盅茶樹排骨湯
黃瓜海蜇皮
蝦肉蒸餃
2017-07-29 183 瀏覽
午飯時候路過這裏平時都不覺得有餐廳係度見到有2大個banner放左係門口見價錢都好實惠於是就走了進去試試食物選擇好多有點心,又有炒粉面反一黎到就比一大壺茶你,茶位7蚊以為會冇乜味點知茶味都好濃所以吾洗另外叫野飲都得餐廳內部裝修都吾錯比人好relax0既感覺因為我面對住果塊牆有一大片假的草皮不理真假,因為是綠色的,所以感覺就是養眼睇左陣餐單最後決定點鐵板炸醬海鮮面(個名咁上下)因為真係好少見到鐵板會同中式餐廳有關係所以忍不住叫來試試。。。炸醬份量非常多海鮮也不少,主要是魷魚同蝦還有數條青瓜條幫你去油膩(但還是熱茶效用比較大)炸醬vs面的比例明顯是炸醬多點點導致我吃完全部面後炸醬還剩下一大堆。。。總括而言可以再去的一家餐廳~
午飯時候路過這裏
平時都不覺得有餐廳係度
見到有2大個banner放左係門口
見價錢都好實惠
於是就走了進去試試
食物選擇好多
有點心,又有炒粉面反
一黎到就比一大壺茶你,
茶位7蚊
以為會冇乜味
點知茶味都好濃
所以吾洗另外叫野飲都得

餐廳內部裝修都吾錯
比人好relax0既感覺
因為我面對住果塊牆有一大片假的草皮
不理真假,因為是綠色的,所以感覺就是養眼
睇左陣餐單
最後決定點鐵板炸醬海鮮面(個名咁上下)
因為真係好少見到鐵板會同中式餐廳有關係
所以忍不住叫來試試。。。

炸醬份量非常多
海鮮也不少,主要是魷魚同蝦
還有數條青瓜條幫你去油膩
(但還是熱茶效用比較大)
炸醬vs面的比例明顯是炸醬多點點
導致我吃完全部面後
炸醬還剩下一大堆。。。

總括而言
可以再去的一家餐廳~

記得好耐之前喺尖沙咀The One食過一次金牌小龍事隔多年金牌小龍已經搬遷左去同區iSquare印象中味道唔算好味所以每次想食上海菜都有其他選擇例如翡翠拉麵小籠包同鼎泰豐等等今次適逢星期五晚喺iSquare睇戲時間緊迫所以就在商場內食而揀左唔洗等位嘅金牌小龍今次叫咗一籠小籠包丶一碟鍋貼丶一個爆汁豬肉餡餅丶兩件豬手同埋一碗紅燒牛肉麵小籠包嘅皮幾薄但唔算易穿而且都幾多湯係入面湯嘅味道冇翡翠拉麵小籠包咁濃味 依個淡dd 但也ok 味道比我預期的較好而且三十幾蚊有五粒 又幾抵食呢度嘅鍋貼有啲似煎餃子嘅感覺個底部好似日式煎餃一子唔算係好正宗嘅上海鍋貼味道不過不失紅燒牛肉麵算ok湯底未至於好濃味不過勝在牛𦟌都夠"林"爆汁豬肉餡餅是失望的雖然係有爆汁效果不過整體味道麻麻地同埋餡餅口感有少少硬硬地環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆
記得好耐之前喺尖沙咀The One食過一次金牌小龍

唔算係好正宗嘅上海鍋貼
味道不過不失

紅燒牛肉麵算ok
湯底未至於好濃味
不過勝在牛𦟌都夠"林"

爆汁豬肉餡餅是失望的

食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★★☆☆
2017-06-30
2017-07-05 203 瀏覽
平平凡凡的一天, 我和太座都如常地由重慶大廈行過對面馬路的商埸 iSQUARE 內的 金牌小龍 吃午餐 ~Menu ~翡翠瑤柱小籠包 $ 38 : 一籠有五隻小籠包, 小籠包的外觀脹卜卜又夠飽滿, 皮夠薄也夠煙韌, 一口咬下, 湯汁洶湧而出, 湯汁清甜可口, 餡料是蔬菜和蝦肉, 十分好吃, 這店的小籠包就是夠水準, 而且品質一直保持穩定 ~醉雞 $ 65 : 外觀和味道都跟一般上海舖的醉雞略有不同, 因為這是台灣式的醉雞, 是切成片狀的, 雞肉柔軟嫩滑, 而且非常入味, 每咬一口都是酒香滿溢, 極級美味, 每次來這裏用膳我都必點這道菜的, 真是百吃不厭 ~台灣紅燒牛肉麵 $ 52 : 湯頭濃香味鮮, 牛展肉夠軟腍, 配以煙韌爽彈的麵條, 好合我的口味 ~本篇完 ~

Menu ~

本篇完 ~
2017-05-31 258 瀏覽
位於尖沙咀的金牌小籠,算是交通方便。這𥚃價錢合理、環境舒適,所以我嘗過一次後,便相約朋友於此聚會🤤。而且服務頗好,店員主動為我們斟茶、介紹,面帶笑容且語帶溫柔。這裡的小籠包即叫即製,甫進門便可看到師傅製作,環境開揚衛生整潔。___『台式皮蛋豆腐 $28』台灣的簡單冷盤小吃,皮蛋、豆腐和肉鬆,配合甜醬汁令人開胃。『豆沙鍋餅 $45』新鮮熱騰騰,可見廚房即刻製作,鬆脆香口。『黃金大蝦 $98』咸蛋味香口濃郁,配合大隻又肉嫩的蝦,連殻照吃也可以!只是份量多,三人或以上吃才好。『金牌小籠包 $38』來到這裡當然要瘋狂吃小籠包!多汁鮮甜!切記要趁熱吃,否則湯包會乾啊。『五福臨門小籠包 $48』吸晴的彩虹小籠包,想必是相機食先的好菜🙌🏻。可惜除蟲草花和咖喱雞外,我和朋友沒太能吃出味道,五款味道分別是墨魚海鮮、抹茶雜菌、櫻花蝦、咖哩雞和蟲草花。『意大利黑松露小籠包 $110』這裡的小籠包有多種口味,如巧克力、香芋、黑松露和蟹黃。小籠包也可以「豪食」!『赤豆鬆糕 $28』一共有兩件。第一次嘗試,彩色令人感到新鮮,不過吃下去有點dry。『台式鹵肉飯 $28』#可一可再✨ 令我驚歎的鹵肉飯!飯粒分明,撈上

___

『台式皮蛋豆腐 $28』
台式皮蛋豆腐
台灣的簡單冷盤小吃,皮蛋、豆腐和肉鬆,配合甜醬汁令人開胃。

『豆沙鍋餅 $45』
豆沙鍋餅
新鮮熱騰騰,可見廚房即刻製作,鬆脆香口

『黃金大蝦 $98』
黃金大蝦

『金牌小籠包 $38』
金牌小籠包

『五福臨門小籠包 $48』
五福臨門小籠包

『意大利黑松露小籠包 $110』
意大利黑松露小籠包

『赤豆鬆糕 $28』
赤豆鬆糕
赤豆鬆糕

『台式鹵肉飯 $28』
台式鹵肉飯
#可一可再✨ 令我驚歎的鹵肉飯!飯粒分明,撈上足夠的鹵肉汁,肉不算太肥,連飯一口咬,實在太棒。但這份量不多,兩人分享吃也就剛好

『熱椰林燉奶 $45』
熱椰林燉奶
這裡還提供不少甜品,有中式有西式,如豆腐花和芭非,我們則選擇了燉奶。椰汁和牛奶皆是我愛,奶香又滑溜。

___
一般年輕人聚會通常吃日韓西菜,不過位於尖沙咀的這間適合大家來嚐新奇一點的小籠包,比起同區餐廳價格合理!

@hktpy 《K》
2017-02-16
午餐
台式鹵肉飯
熱椰林燉奶
2017-05-20 235 瀏覽
路過見到好似唔錯,就決定入去來試試。在門口reception等左一陣,完全無人理。入到裡面,做過去個黑衫經理到,只能問她係咪自己隨便坐,她回答你可以。坐低一陣仲見到隔離張枱要搭枱添,真係好茶餐廳feel。嘢食一般般,叫左小籠包、牛肉麵、菜肉雲吞、鍋貼、上海風味肉同雞絲粉皮。最好味係個九層塔鍋貼,味道好特別,好清新,牛肉麵都ok,但小籠包同其他都一般般。最差係個上海風味肉,又鹹,賣相又差。呢餐都係麻麻地⋯⋯

呢餐都係麻麻地⋯⋯

2017-05-18 4312 瀏覽
放工後又同男朋友去左尖沙咀拍拖,但每次都去食日本菜/西餐,今次想平平地食下中菜,走進 isquare 見到一間環境頗舒適,走休閒情調既上海菜,眼見餐牌食物價錢幾抵,加上環境好舒服(有大大張梳化位),即刻入去試下。雞絲粉皮- 麻醬超多,粉皮嫩滑,青瓜爽脆,雞絲份量都多,平日唔太食雞絲粉皮既男友都同我爭食蟹黃小龍包- 皮薄多汁,但一夾起係唔會穿底,可見師傅工夫了得,湯汁好juicy,蟹味香濃 醉雞- 賣相好似醉叉燒😂,因為雞係無骨,上桌時切成薄片,方便進食,份量都好多,仲要酒入面加了杞子及人蔘,冰涼的雞肉好嫩滑,每一口都充斥著香濃既酒香,人越食越起勁。黑松露小龍包- 湯汁滿滿是松露的清香,外皮上更點綴着黑松露,味道濃而清,小龍包頓時變得超高級。燒賣- 睇餐牌我同男朋友以為真係普通燒賣,黎到發覺原來小燒賣小龍包😂賣相可愛,每顆燒賣放有一隻小型蝦,內餡以豬肉為主,幾新奇特別。 豆沙窩餅 - 賣相以為皮好厚實,點知店家係用酥皮做豆沙窩餅,所以食落皮係好鬆化,配合大量紅豆餡,外脆內軟,加上紅豆甜度岩岩好,2個人食一碟都唔覺得膩。蟹黃柱西蘭花- 西蘭花口感爽脆,顏色翠綠,配合蟹黃瑤柱醬汁同大量蟹肉絲

蟹黃柱西蘭花- 西蘭花口感爽脆,顏色翠綠,配合蟹黃瑤柱醬汁同大量蟹肉絲,蟹黃味非常突出,非常突出, 意想不到同西蘭花可以禁夾,加上擺設好有心思,望落好矜貴。

最後叫了紅豆豆腐花甜品作結!

2017-05-16
2017-05-17 199 瀏覽
1⃣蝦仁燒賣🍤$46/5隻 評分:6/10 每一粒上面都有碎蝦肉粒,下面並唔係普通燒賣而係小籠包😮肉汁都多但味道唔夠鮮甜 2⃣五福臨門小籠色🌈$48/5隻 評分:6.5/10 啱晒貪心嘅人🤑合共有五個口味,分別係墨魚海鮮、櫻花蝦、抹茶雜菌、蟲草花同咖哩雞👍墨魚味道咸咸甜甜但少咗啲鮮味,櫻花蝦就較為鮮甜同重蝦味🦐抹茶放落口就有滿滿嘅抹茶味,唔會得個顏色,比較特別,蟲草花就好有中湯味道,好濃好似飲湯咁🥘咖哩雞就好夠咖哩味👳🏾意外同小籠包幾夾 3⃣意大利黑松露小籠包🇮🇹$110/5隻 評分:6/10 小籠包上面有少少黑松露🍄放喺枱面已經聞到好大陣味道,食落口有滿滿嘅黑松露味😼成個感覺好高級🐉但肉質未算好好所以有啲唔係好夾,價錢亦都唔係好平💸所以點之前要好好諗下 4⃣炸排骨🐽$38 評分:6/10 肉質好鬆軟亦都唔會話炸到好乾冇晒肉汁,炸醬亦都好薄🌕但食落不脆身,亦比較油 5⃣紅油醬牛肉🐂$48 評分:7/10 紅油醬辣度適中,而牛肉唔會話太硬👅加埋蒜蓉粒一齊食非常惹味🤣就好似牛肉版蒜泥白肉 6⃣台式擔擔撈麵🍜$38 評分:7/10 呢個係一個有湯嘅擔擔麵同普通嘅唔同😎湯非常之濃郁,有好重嘅花生味,少少嘅

6⃣台式擔擔撈麵🍜$38 評分:7/10 呢個係一個有湯嘅擔擔麵同普通嘅唔同😎湯非常之濃郁,有好重嘅花生味,少少嘅辣味🔥反而吊起咗原有嘅味道令人想食多兩啖

7⃣黑松慕斯芭菲🍦$49 評分:7/10 頂頭有黑松慕斯同朱古力雪糕🍪但因為黑松露味道實在太少反而比朱古力蓋過🤦🏻‍♂而下面分別係有可可脆片、椰果,奶凍🥛味道不過不失唔會話太甜

8⃣熔岩小籠包🍫$34/5隻 評分:7.5/10 熔岩即係指朱古力醬,咬一啖就好似火山爆發一樣☄啲朱古力醬溶晒出嚟🌊一啖食落去再加埋厚度適中嘅外皮,中和咗朱古力嘅甜度✌食落好有滿足感,係一個特別嘅小籠包😈非常推薦呢一道
2017-05-05
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。金牌小龍.品嚐包包真滋味。✰•*˚ ✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 今晚到尖沙咀覓食,熱愛吃包的人有福了 在isquare找到心儀已久的包子店——金牌小龍 話說,當初在台灣旅行,就是和好朋友一起尋包探吃 這裡的優點在於即點即製,工場開揚可見! 今次知道此名店已自立門戶,水準依然 甚為開心 三道涼菜: 黃瓜海蜇皮 + 香拌滷鴨胗 + 夫妻肺片 出色的麻辣香氣,卻以惹味為主,辣味為輔 爽辣開胃,吃出精緻,絕非交行貨 茶樹菇排骨湯 一流的燉湯,肉香配上菇香,每一口都是滋潤 令人忘卻工作的煩惱 蝦仁燒賣 新鮮的蝦仁,配上高湯小籠包做內涵 這道「燒賣」其實真身是「小籠包」 賣相和味道都滿分了! 黃金大蝦 沒有試過怎知道這道菜的精彩! 咸蛋用得恰到好處,蝦子大隻肉厚 只好連殼都不放過! 五福小籠包 被朋友即時秒殺了3隻 只能說紅色的極有蟹香,綠色的極香肉味 鮮而汁多,讚! 蟹黃小籠包 主角來了,看看湯汁如此豐富 肉味鮮香而不油膩,配入了蟹黃 突出了鮮味卻又沒有搶去肉鮮,好味! 韭王鍋貼 鮮肉多到震卻

雜感女生 好味日記
˚*•。金牌小龍.品嚐包包真滋味。•*˚
✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

今晚到尖沙咀覓食,熱愛吃包的人有福了
在isquare找到心儀已久的包子店——金牌小龍
話說,當初在台灣旅行,就是和好朋友一起尋包探吃
這裡的優點在於即點即製,工場開揚可見!
今次知道此名店已自立門戶,水準依然

甚為開心

三道涼菜:
黃瓜海蜇皮 + 香拌滷鴨胗 + 夫妻肺片
出色的麻辣香氣,卻以惹味為主,辣味為輔

爽辣開胃,吃出精緻,絕非交行貨

茶樹菇排骨湯
一流的燉湯,肉香配上菇香,每一口都是滋潤

令人忘卻工作的煩惱

蝦仁燒賣
新鮮的蝦仁,配上高湯小籠包做內涵
這道「燒賣」其實真身是「小籠包」

賣相和味道都滿分了!

黃金大蝦
沒有試過怎知道這道菜的精彩!
咸蛋用得恰到好處,蝦子大隻肉厚

只好連殼都不放過!

五福小籠包
被朋友即時秒殺了3隻
只能說紅色的極有蟹香,綠色的極香肉味

鮮而汁多,讚!

蟹黃小籠包
主角來了,看看湯汁如此豐富
肉味鮮香而不油膩,配入了蟹黃

突出了鮮味卻又沒有搶去肉鮮,好味!

韭王鍋貼
鮮肉多到震卻不減韭王的香氣,難得的美味!

椰林燉奶
熱食:椰香與奶香都非常足料,滑溜溜,是養顏之選

蜜紅豆豆腐花

凍食:豆腐花配上甜甜的紅豆,還有椰香味,清爽又香甜

小評:
味道:★★★★★
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
題外話/補充資料: 小評: 味道:★★★★★ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2017-05-08
2017-05-11 3635 瀏覽
這裡的感覺,如果話你知佢食上海菜,你感覺一定會覺得奇怪。 這裡的感覺,價錢不貴,地方大,坐得舒適,你不會覺得這是大型商場裡的店子。 這裡的感覺,像中國的那些什麼新市鎮,高流大廈有,但人不多,是像異國的風格。 通常吃上海菜都會有種上海369店子的風格,如果佢係連鎖店,就會像什麼婆婆般多人到不得了,才顯得這裡的定位非常有趣,在I square 裡有間裝修精緻得像cafe的上海菜。 這裡是I square 像food court中最最最多的一層,以前那個Angela baby所在的位置,那叫金牌小龍。 咁普通凡夫俗子的名字,你會以為係多人去又平凡的店,去到竟換來是完全不同的格調,如果從前去樂天第一次有氣勢如虹的感覺,這裡是有在異國靚cafe的感覺,放空的感覺和上海菜係幾實驗的。 先來幾個前菜,雞絲粉皮多到瘋湧好似唔駛錢咁,係我吃個最有氣勢的,不過個汁有少少“杰杰"地。 黃瓜海哲皮,絕對是爽同有口感,這裡的前菜都是像主菜一般大碟又靚。 萵筍絲是在大陸經常吃到的朋友,在香港很少吃到好的,今天吃到嫩綠又甜美的萵筍絲自然開心。 小籠包是上海的代表,這裡的小籠包多到不得了,是晚試了幾種不同的
這裡的感覺,如果話你知佢食上海菜,你感覺一定會覺得奇怪。

小籠包是上海的代表,這裡的小籠包多到不得了,是晚試了幾種不同的五色小籠包,你一定想起同系的餐廳,味道色彩感覺也差不多,質素不會差太多。

反而我喜歡這個單點的黑松露小籠包,你知香港人的貴氣啦,有黑松露點上,成件事就不同了,就如有樓有高潮,如你帶女來這裡食生白松露小籠包,好似珠江碟名菜的經典名,簡直高潮來不及。

韮黃鍋貼就是不能說的好,做法叫我想起了日本店的餃子,還以爲自己去食霸嗎拉麵,韮黃豐滿充斥在那厚厚煎得金黃的餃子裡,絕對是今晚一大highlight。

台式擔擔麵係上海菜出現係乜玩法我都唔明,不過台式都幾出色,麵彈牙可口,唯花生醬味道不強。

黃金大蝦是做多幾好的,朋友L小姐很喜歡,特別是我的另一新朋友L小姐,她的品味也滿高的,但都大讚個蝦是做得相對出色。

蟹黃瑤柱扒西蘭花又係大件到不行,那些蟹黃有氣勢得像牛記的蟹黃撈麵。

酸辣湯都有叫,但質素平平,沒有驚喜,相對其他冇乜出色。

喜歡的還有這個蝦仁燒賣,整體感覺良好,有吃到上海的感覺,是經典種類的類型。

最後的甜品,還是小籠包,那個熔岩小籠包是甜得來一點也不令人討厭,朱古力和小籠包皮的調配剛剛好。

奇怪的是,整體不錯的感覺,但客人就不多,可能這也令我覺得為什麼這裡像外國一樣。

個別有驚喜的食物,舒服的環境,如果你冇錢約女仔食飯,又怕尷尬要AA,來這叫到一枱食物都是二百人頭,當然不包酒水,或者你有興趣我可以幫你問下包唔包開瓶,哈哈。

金牌小龍
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓301號舖