2008-06-26 12 瀏覽
楚留香之戀 $30平時食榴槤飄香, 今次試下留香之戀, 都係榴槤, 不過比起榴槤飄香便宜 $3面頭有d椰果, 同埋有顏色既好似椰果既野, 仲有d西米個汁係榴槤加冰打成, 凍凍地, 又有榴槤味, 好正,而且食食下仲有舊舊榴槤肉,底係豆腐花.好滑, 好香榴槤味. 榴槤飄香同楚留香之戀都一樣咁好味.不過 $30 一碗好貴囉, 食個飯都咁上下價錢.
楚留香之戀 $30
面頭有d椰果, 同埋有顏色既好似椰果既野, 仲有d西米
個汁係榴槤加冰打成, 凍凍地, 又有榴槤味, 好正,
而且食食下仲有舊舊榴槤肉,
底係豆腐花.
好滑, 好香榴槤味.
榴槤飄香同楚留香之戀都一樣咁好味.
不過 $30 一碗好貴囉, 食個飯都咁上下價錢.
楚留香之戀 $30
$30 (其他)
2008-06-12 58 瀏覽
黎九龍城都會幫襯, 成日都咁多人, 少糖甜品, 幾好丫.椰汁香芒清心丸 $25 :芒果味不夠, 不過都幾多芒果肉. 椰汁淡左D, 不過呢度少糖健康D嘛.仲有海底椰同清心丸, 好似西米咁, 不過爽口D. 好多料榴槤飄香 $33 :榴槤打到滑溜的汁, 底有豆腐花/布甸??, 黑珍珠, 西米, 仲有舊榴槤肉.真係好多榴槤.
黎九龍城都會幫襯, 成日都咁多人, 少糖甜品, 幾好丫.

椰汁香芒清心丸 $25 :
仲有海底椰同清心丸, 好似西米咁, 不過爽口D. 好多料

榴槤飄香 $33 :
真係好多榴槤.

椰汁香芒清心丸
榴槤飄香
$33 (宵夜)
(非會員)
2008-05-20 12 瀏覽
我已經食左d間野有4-5年..佢d水準一向都ok..上年開始已經好差...係好差d分量少左一倍外..價錢當然貴左啦重點係....難食....係...大家去食時...不要再有期望當天忘記拍照...慘不忍睹
我已經食左d間野有4-5年..佢d水準一向都ok..
上年開始已經好差...
係好差
d分量少左一倍外..價錢當然貴左啦
重點係....難食....
係...

大家去食時...不要再有期望

當天忘記拍照...慘不忍睹
$28-35 (其他)
2008-05-17 91 瀏覽
咖啡果凍 + 咖啡雪芭呢個一向都係我的心水推介. 咖啡果凍都唔算太特別. 但個咖啡雪芭就係我的飛弗. 有好濃的咖啡味, 裡面仲有一粒粒的果凍. 加埋d碎冰, 好正. Yummy!麥提莎糯米糍呢粒迷你糯米糍, 表面滿佈可可粉. 一咬下去, 先係煙煙un un 的皮, 再來係脆脆的麥提莎, 幾得意. 如果食厭了傳統的糯米糍, 也可一試.
咖啡果凍 + 咖啡雪芭

麥提莎糯米糍
yummy 咖啡雪芭
麥提莎糯米糍
yummy 咖啡雪芭
  • 咖啡果凍 + 咖啡雪芭
2008-05-07 9 瀏覽
食過「楚留香之戀」and「榴槤飄香」,兩個都係榴槤為主,榴槤飄香好味d,入面d布甸都有榴槤肉,好味

食過「楚留香之戀」and「榴槤飄香」,
兩個都係榴槤為主,
榴槤飄香好味d,入面d布甸都有榴槤肉,
好味
2008-04-28 7 瀏覽
幫襯過2次,我覺得水果甜品用料都幾新鮮衛生狀況幾好,價錢一般,唔算話太貴,但又未算抵食我2次都係叫一客水果海澡果凍,佢落少少蜜糖,令到個甜品幾清爽,甜度剛剛好第日去完九龍城食飯都會再幫襯=]
幫襯過2次,我覺得水果甜品用料都幾新鮮
衛生狀況幾好,價錢一般,唔算話太貴,但又未算抵食
第日去完九龍城食飯都會再幫襯=]
2008-04-26 19 瀏覽
一直都只吃凍的生果甜品,尤好楊枝甘露。一見這裡疑似楊枝甘露的金枝玉葉,二話不說即點!一吃,驚覺比楊枝甘露還好,配上龍眼肉,加倍清甜。跟朋友要了一客麥提莎糯米玆,煙煙奀奀,也不錯。這裡標榜小甜低糖,另不嗜甜品的我亦大快朵頤。

一吃,驚覺比楊枝甘露還好,配上龍眼肉,加倍清甜。

跟朋友要了一客麥提莎糯米玆,煙煙奀奀,也不錯。

這裡標榜小甜低糖,另不嗜甜品的我亦大快朵頤。
2008-04-25 7 瀏覽
吃完晚飯, 繼續飲食旅程, 一家人慢慢從旺角行落九龍城. 你不要以為係好遙遠, 其實都係行了二十分鐘到, 大家傾傾計, 又可以消化一下再吃下去, 幾好的.再一次來到, 是晚又係叫回那兩個最喜歡的, 再加兩客未吃過的.海澡甜蜜水晶花$15: 10分, 媽媽給予的評價係三個字: 大菜糕. 平心而論, 小弟係覺得這個甜品是否似大菜糕係無乜問題, 最重要係水準如何. 吃了三次, 得出的結論係一樣, 相當精彩. 清新的海澡加上不會太甜的蜂蜜, 係對怕吃甜品的朋友一個好好的選擇, 或者就當這個係大菜糕的變奏版.海澡果子$18: 8分, 這裡總共有14款果子, 也有幾種不同的選擇, 人多的也可以多試幾味, 像我們的人腳, 要四件好了. 揀了水蜜桃, 椰子紅豆, 菊花同埋桂花, 其實本來係想要紅豆綠茶, 但係剛巧無得供應. 果子賣相係幾靚的, 有不同的顏色, 看上去係幾漂亮. 果子用海澡做的, 當然係相當之清新, 感覺其實跟上面的海澡甜蜜水晶花有點相似. 當然, 淡淡然的菊花同埋桂花係比較透心涼的, 菊花同埋桂花味都不太重, 保留了海澡的味道, 至於椰子紅豆係幾重椰香味, 是另一種感覺. 水蜜桃係小弟

海澡果子$18: 8分, 這裡總共有14款果子, 也有幾種不同的選擇, 人多的也可以多試幾味, 像我們的人腳, 要四件好了. 揀了水蜜桃, 椰子紅豆, 菊花同埋桂花, 其實本來係想要紅豆綠茶, 但係剛巧無得供應. 果子賣相係幾靚的, 有不同的顏色, 看上去係幾漂亮. 果子用海澡做的, 當然係相當之清新, 感覺其實跟上面的海澡甜蜜水晶花有點相似. 當然, 淡淡然的菊花同埋桂花係比較透心涼的, 菊花同埋桂花味都不太重, 保留了海澡的味道, 至於椰子紅豆係幾重椰香味, 是另一種感覺. 水蜜桃係小弟的心水, 但吃落去好像係不太匹配. 總結: 海澡果子係幾特別的, 不過要推介還是喜歡海澡甜蜜水晶花多一點.

咖啡果凍伴炭燒雪芭$18: 9分, 要了個Q版的, 正常版$28, 這個只要$18, 分別係這個只有一球雪芭, 但係咖啡果凍的份量係一樣的. 當然, 像Oli般喜歡吃雪糕的, 就要回個正常版好了, 不過我們是晚的戰鬥力有限, 要這個反而最合適. 香濃的咖啡味加上冰凍的雪芭, 對味蕾係一個相當愉快的刺激. 尤其係吃咖啡果凍時, 那份濃烈的咖啡味係殘留係口腔入面, 好正.

椰汁香芒清心丸$25: 7分, 這個甜品也有不少材料, 包括海底椰, 芒果粒, 纖維果同埋清心丸. 椰汁委實落得比較多, 吃落口都係椰汁味為主, 芒果只係配角了, 加上係偏杰的, 小弟覺得麻麻.

這次新試的兩樣沒有太大驚喜, 或者下次要再試其他甜品. 當然, 這裡的整體水準依然係高的, 喜歡新派甜品的, 應該不會失望.
2008-04-09 5 瀏覽
之前係雜誌見到有介紹,同親愛的妹妹來幫襯下,睇下係咪真係咁掂?妹妹點了『金枝玉葉』,我點了『榴槤飄香』。『金枝玉葉』好一般,無乜特別。『榴槤飄香』勁正!好香榴槤,係榴槤做的布甸,加上榴槤攪碎做汁,再加上好特別的脆口西米及椰果!口感好特别,好正好正。下次再黎食過!聽講『楚留香』都ok 喎。
之前係雜誌見到有介紹,
同親愛的妹妹來幫襯下,
睇下係咪真係咁掂?
妹妹點了『金枝玉葉』,
我點了『榴槤飄香』。

『金枝玉葉』好一般,無乜特別。
『榴槤飄香』勁正!好香榴槤,
係榴槤做的布甸,加上榴槤攪碎做汁,
再加上好特別的脆口西米及椰果!
口感好特别,好正好正。

下次再黎食過!
聽講『楚留香』都ok 喎。

2008-04-08 22 瀏覽
同朋友睇完joint u sing conwhat a good show! 真係好好睇!睇完成11點由BU過左金滿堂食野之前都食過幾次不過係九龍灣果間九龍城呢間感覺上d服務冇咁細心叫左個香蕉船個姐姐問都冇問落左單就走明明上次九龍灣果間d人會問雪糕要咩味同要咩醬好啦最後黎到3個雪糕球都係vanilla...都幾灰...因為vanilla味道淡...好彩有朱古力醬ja...朋友們分別叫左紅粉佳人同紅白戀人佢地話ok不過加左價...都加得幾勁...以後幫襯都要諗下先...
同朋友睇完joint u sing con
what a good show! 真係好好睇!
睇完成11點由BU過左金滿堂食野
之前都食過幾次不過係九龍灣果間
九龍城呢間感覺上d服務冇咁細心
叫左個香蕉船個姐姐問都冇問落左單就走
明明上次九龍灣果間d人會問雪糕要咩味同要咩醬
好啦最後黎到3個雪糕球都係vanilla...
朋友們分別叫左紅粉佳人同紅白戀人佢地話ok
不過加左價...都加得幾勁...以後幫襯都要諗下先...
2008-04-07 8 瀏覽
吃完泰國野, 又係行兩步路來了這裡. 五個人吃甜品, 自然係分吃, 除了兩個好喜歡的甜品之外, 再加三款.海澡甜蜜水晶花$15: 10分, 繼續要這個, 繼續沉醉. 實在好喜歡這個水晶花, 剛剛吃完辣野, 吃這個甜品正好解辣. 清新的海澡加上點點蜂蜜味, 係令人吃完投心涼的甜品.荷蘭之戀$26: 8分, 這裡有好幾種之戀系列, 最後大家揀了這個來自荷蘭的戀情. 其實即係芒果加蛋白, 幾好的配搭, 芒果也幾鮮甜的.滋潤養顏五寶露$17: 8分, 五寶即係海底椰, 清心丸, 鮮百合, 粟米同埋綠豆蓉, 加埋一齊的效果係好潤的, 也清清的.麥提莎燸米糍 $18: 8分, 這裡的另一招牌, 仲要係擺係門口有得外賣的, 等你吃完唔夠皮的話再買返屋企的. 一客八粒, 其實一個人吃的話會幾多, 幾個人分吃最好. 吃落口係直程好像係度吃麥提莎一樣, 喜歡麥提莎的如姊妹L自然吃得高興, 對麥提莎無乜特別好感的也覺得不錯, 幾特別的一個甜品.咖啡果凍伴炭燒雪芭$28: 9分, 再要這個第一名的甜品, 是日的雪芭更加出色, 真係好香濃, 不會有冰粒, 沒有雪得過凍, 加上咖啡果凍, 一啖雪芭一啖果凍, 味蕾

咖啡果凍伴炭燒雪芭$28: 9分, 再要這個第一名的甜品, 是日的雪芭更加出色, 真係好香濃, 不會有冰粒, 沒有雪得過凍, 加上咖啡果凍, 一啖雪芭一啖果凍, 味蕾的享受.

吃得大家滿意的一頓甜品, 小弟再來的滿足感也沒有褪減.
2008-03-23 15 瀏覽
見open rice咁多人講到咁好味..咁就1行3人去食...但結果...個人覺得ma ma....d甜品係唔錯ga.. 但就覺得價錢方面唔係咁抵食..個coffee jelly 雪芭..其實唔大碟... 仲要$28..-_-不過見尼到....就點都要食下店舖ga top selling,,男朋友叫左個楊枝金露...都好香mango味..但$26... 得細細碗..又似乎唔多抵食.....''不過..可能個心入面拎住松記尼個度量衡..所以...點都覺得只有松記先做到好味又抵食..
見open rice咁多人講到咁好味..
咁就1行3人去食...
但結果...個人覺得ma ma....

d甜品係唔錯ga..
但就覺得價錢方面唔係咁抵食..

個coffee jelly 雪芭..
其實唔大碟... 仲要$28..-_-

男朋友叫左個楊枝金露...
都好香mango味..
但$26... 得細細碗..
又似乎唔多抵食.....''

不過..可能個心入面拎住松記尼個度量衡..
所以...點都覺得只有松記先做到好味又抵食..

2008-03-22 11 瀏覽
復活節前和朋友慶祝生日,就去了九龍城食晚飯,一群人去了食泰國菜後接住竟去了近期頗出名的甜品店一試,作為餘興節目,怎知去到門外,不知道是不是因為假期前,非常多人,要等位很久。坐下來看餐牌,大家都各自點了只有這裡有賣的甜品,包括這裡賣點的榴槤,芒果及咖啡雪葩等,點知一食,榴槤好生,完全沒有香味,金枝玉葉就水多過咋,不過咖啡雪葩確是不錯,不甜亦不苦,仲有其他果子就好難食,我想是不是因為近來物價上漲,所以生果類甜品的質素好像差了點,糖水及凍品則還可以。好就好在不是很貴一個人。
2008-03-20 13 瀏覽
吃完泰國菜, 雖然係個餐已經吃了甜品, 還是心思思想再食甜品, 更加係想試試這家都幾出名的店.店門外有開飯的最新食評, 都更新得好快. 看來開飯的食評也逐漸成為賣點了. 這裡跟一眾新派甜品店一樣, 係有好多精美圖片, 更有兩個排行榜, 一個係十大銷售排行榜, 一個係本週銷售排行榜, 但係點解有幾大的分別?!揀了兩個甜品.海澡甜蜜水晶花$15: 10分, 吃完泰國野, 食這個甜品一流, 解辣清熱, 吃落口係透心涼, 海澡相當之清新, 又帶點點蜂蜜味, 微甜. 很喜歡的一客甜品.咖啡果凍伴炭燒雪芭$28: 9分, 這個甜品係這裡掛頭牌的甜品, 果然係有水準.相當香濃的咖啡味, 自家製的炭燒雪芭入邊有果仁同埋咖啡果凍, 口感特別. 不過比較上來係喜歡海澡甜蜜水晶花多一點.兩個甜品都係高水準之作, 真係令人心思思想再去.

揀了兩個甜品.

兩個甜品都係高水準之作, 真係令人心思思想再去.
2008-03-15 11 瀏覽
吃完打冷,總覺得意猶未盡,便來買個熱甜品外賣回宿舍慢慢品嘗啦。由於是星期三,所以都不算太多人,也不需等太耐。而且,今次醒目左,叫了「傳統」的西米露,而不是他們標誌多人喜歡吃的「爽口」西米露!由龍城回到宿舍,都有一段時間,但西米露依然熱辣辣。一心以為會有海底椰碎,誰不知這只是個普通的椰汁西米露。不過,吃著都有些少驚喜,就是那椰汁底很香,難得!不過西米露就煮得過淋了。始終覺得金滿堂不值這個價,奈何附近的糖水鋪都不及它夜收!不會特登去Encore。

始終覺得金滿堂不值這個價,奈何附近的糖水鋪都不及它夜收!

不會特登去Encore。