2008-01-06 51 瀏覽
愛人暴食會友棄冬波,高清台播低清版賭神,省港同胞盃變鬼佬騷,國際賽後例跑無厘頭。悶極的下午,老毋親見狀帶冬波食粥粥。辰時午時關門時,靚靚門外均守候一批為偶像而瘋狂的擁躉,齊心高呼要吃靚粥!真的,要在東區區議會管轄的範圍內找碗好粥下肚實在有點難度。從來沒有議員正視這問題,間接亦令冬波在剛過去的區會選舉中廢了神聖的一票。食家不會推介皮蛋瘦肉粥。冬波不是食家,照食,照寫。靚靚銀蛋臉跟那柔柔情哥兒纏綿在雲霧裡,凡人只有夢裡尋! 這碗粥,以皮蛋瘦肉粥稱呼之實有貶其美。皮蛋一貫水準,不多花筆墨形容。鮮肉片才是靈魂,用刀功逐塊片出再以祕料醃制。肉鮮、肉香、肉滑,絕非一般梳多肉鹹瘦肉之流。配以棉棉白粥,冬波失控了!老毋親選頂好牛腩麵,夠肥。

食家不會推介皮蛋瘦肉粥。冬波不是食家,照食,照寫。

老毋親選頂好牛腩麵,夠肥。
2007-12-09 28 瀏覽
昨晚去了此間粥店,以為自己去了18層地獄,叫了一碗粥及油炸鬼,油炸鬼絕對真的如其名稱,浸滿豬油,吃一條必定肥50磅,到準備埋單時,問伙計取紙袋盛載油炸鬼,怎知突然該店之老闆娘用極不友善及窮兇極惡態度回答:『點會比紙袋你,你唔係唔知紙袋係貴過膠袋呀』----------今時今日咁嘅服務態度,係絕對唔得
(非會員)
由於係鰂魚涌番工,我差唔多每星期食一次。其實本人唔係咁鍾意食粥,這店已算是本人幫襯最多,其粥底無味精,食完唔會有口渴感,食得出用料係新鮮o既,試下佢d皮蛋同魚片就知。佢炸兩是一絕,外皮軟而油炸鬼好脆。店子的確係細,坐位好少,所以見到老板人多時會安排座位,但佢算好有禮貌,有次要我調位都再三唔好意思,所以我Ok無問題。其實批評當出於善意,而唔係小氣攻心的惡意批評,我相信禮貌修養亦是雙向的。

2007-12-01 16 瀏覽
放假數天,在家翻閱舊雜誌時看到介紹此粥店,便專程來試試看。星期四早上10時,門口已擠滿了人要攞籌等位(食粥都要派籌都係第一次見!),不過亦很快便被安排入座。店內只有5張枱,擠迫情況毋用多說。叫了及第牛肉粥($22)+炸兩($10),碗粥都幾足料,腰、潤、粉腸、肉片、豬心、牛肉每樣都好新鮮,應爽口的爽口,該嫩滑的嫩滑,食得出是無化學添加,而粥底十分香甜綿滑,細心留意會見到粥裡掺著不少瑤柱絲(粥的味是濃,是因各樣配料都有調味,食完會想飲水,但我唔覺得係味精);腸粉是即拉的又薄又滑,難得的是油炸鬼非常香脆兼且鬆化,所以我一人幹掉一整碟都毫無難度! 回家上OR時才讀到網友對此店的服務的意見,本人感到訝異,因為除了覺得食物質素好之外,最impress我的其實就是他們的服務態度。門口派籌的女士(該就是老闆娘吧!)係大大聲不過唔係冇禮貌;當我拿起樽豉油想加落炸兩時,佢一眼關七見到即刻問我要豉油係咪加落炸兩度,我話係佢就好熱心介紹“呢樽豉油係咸架,不如加我哋d甜豉油啦!”(抵讚!) 店內人多擠迫,但所有店員都一絲不亂極有默契,聽到最多的並不是向廚房高聲呼叫落order之聲,而是多謝、唔好意思請等等et
放假數天,在家翻閱舊雜誌時看到介紹此粥店,便專程來試試看。

回家上OR時才讀到網友對此店的服務的意見,本人感到訝異,因為除了覺得食物質素好之外,最impress我的其實就是他們的服務態度。門口派籌的女士(該就是老闆娘吧!)係大大聲不過唔係冇禮貌;當我拿起樽豉油想加落炸兩時,佢一眼關七見到即刻問我要豉油係咪加落炸兩度,我話係佢就好熱心介紹“呢樽豉油係咸架,不如加我哋d甜豉油啦!”(抵讚!) 店內人多擠迫,但所有店員都一絲不亂極有默契,聽到最多的並不是向廚房高聲呼叫落order之聲,而是多謝、唔好意思請等等etc. 此店有不少長者光顧,店員都好有耐性有禮貌地安排他們慢慢入座。

翌日早上差不多時間再訪,沒那麼多人不用等位。今次叫了皮蛋肉片粥($16)+炒麵($8),粥依然美味,麵是即叫即炒的,端上桌時熱辣辣香噴噴,份量可觀。不見老闆娘在場指揮大局但service都冇問題。唯一可批評的是食物真的上得慢,趕時間的朋友請另覓食肆。

連續兩日的觀察都頗滿意,唔知係咪我好彩呢?!
2007-11-28 32 瀏覽
間粥舖個事頭婆真係晚娘口面,就算唔係繁忙時間,都要人對號入座。有次見到個中年男人想揀位坐,點知畀事頭婆鬧。嘩!成間舖都冇咩人,竟然咁對D客,真係唔憂做咩,可惜附近都冇粥舖同佢競爭,所以就算服務態度奇劣,都有大把人日日排隊去食,我之前食過幾次,次次都見個事頭婆鬧客。就算D野食點平,點好食,我以後都唔會再幫趁。
2007-11-22 11 瀏覽
服務質數-劣非常認同之前嘅食評. 老闆娘好似吾休做, 當顧客吾係人. 有次排隊等外賣, 等左成25分鐘都未有, 睇住有個食客想換位, 老闆娘話冇得換, 吾好食囉. 伙計都有点學老闆, 寸寸咁同等外賣嘅人講嘢. 果次之後我都吾想再幫襯. 食物方面,本人至愛係艇仔粥, 根本無得買. 又至愛牛脷穌, 又係冇得賣. 試過魚片粥, 牛肉粥, 皮蛋瘦肉粥, 第一次食就好似幾好, 食食下覺得味濃得過份, 好重味精, 食完勁口渴. 有次病左去幫襯碗牛肉粥, 食完仲吾舒服.好難受提議有病千萬吾好食呢間D粥, 因為太重味精, 油條則過脆過油膩, 吾似食油條. 比較好嘅係炒麵, 不過為左個炒麵我就吾想受氣. 至於價錢則好平.
服務質數-劣

2007-11-11 16 瀏覽
服務態度.... 極度惡劣, 那位女士完全藐視人客, 家中老人家領教過。粥...水和渣油條...確是一條灌了油的東西, 是滴油的, 而且炸得過趣。傳媒所得的宣傳, 千企不要盡信, 要親身試。

粥...水和渣

傳媒所得的宣傳, 千企不要盡信, 要親身試。
2007-11-08 44 瀏覽
食物的質素及味道本應有90分,但店內那位珠光寶氣老闆娘,服務態度極度差,我相信因為呢間店生意不錯,老闆娘認為都唔擔心做唔做到你生意,有點不可一世,連帶員工狐假虎威....因此扣了50分
2007-09-30 11 瀏覽
舊屋同金鋒o既距離只有兩分鐘路程﹐所以周不時都會去買外賣。要數我o係金鋒堂食o既次數﹐其實就係得搬屋o個日同媽媽落樓食早餐o個一次o甘大把。因為眼見呢度鋪位細細﹐但係就又開鋪到收鋪都可以有人等位同等外賣﹐實在怕怕。金鋒有兩款齋粥:- 瑤柱白粥($10)同埋白果粥($6)。個人比較鍾意食前者﹐因為實在太怕白果粥o個仲寡o既味道。金鋒o既粥出名味濃﹐尤其係瑤柱白粥。食落有唔少瑤柱絲﹐保證真才實料。不過食完就一定勁口渴。以前食都無o甘覺﹐而家就開始覺得好重味精!!如果係志在食碗綿而有味o既粥﹐不妨試o下瑤柱白粥。想清o下腸胃同調整返味覺o既就請揀白果粥喇。
舊屋同金鋒o既距離只有兩分鐘路程﹐所以周不時都會去買外賣。

金鋒有兩款齋粥:- 瑤柱白粥($10)同埋白果粥($6)。
個人比較鍾意食前者﹐因為實在太怕白果粥o個仲寡o既味道。
金鋒o既粥出名味濃﹐尤其係瑤柱白粥。
食落有唔少瑤柱絲﹐保證真才實料。
不過食完就一定勁口渴。
以前食都無o甘覺﹐而家就開始覺得好重味精!!

如果係志在食碗綿而有味o既粥﹐不妨試o下瑤柱白粥。
想清o下腸胃同調整返味覺o既就請揀白果粥喇。
2007-08-30 6 瀏覽
傍晚時分,人在北角,處理完煩惱事。想吃碗白粥,記起不知從何處聽過這裡的白粥不錯,就老遠的來了幫襯。五時許,午茶已過,飯市未到,正值尷尬時間。小小一間粥店,也可以全店客滿,兼要派籌,相當巴閉,可幸是等了不到幾分鐘已經有位。人未坐下,爭取時間,已叫了碗瑤柱白粥。見油條是即炸的,當然也不放過,要埋。油條很快到來,新鮮熱辣,立即搣半條來吃。炸得很脆,內裡略欠油條應有的煙韌口感,初進口就覺已很不錯。再吃,就覺得這條油條是油膩非常,明顯的是油也未瀝乾的~「頸涸」,全因這個殘留油跡而起;油條來了良久,白粥卻遲遲未來。追,得來的答覆是原來白粥也要滾一滾的。瑤柱白粥粥底綿滑,亦有零星的瑤柱在內,賣相對辦。一吃之下,已立即可以確定是有下味精的,而份量也不是少數,食趣頓然大減~「喉乾」,全因這個味精瑤柱粥底而起。埋單15蚊,是便宜,但之後整晚都喉乾頸涸,實不好受。題外話:本想比「喊面」,但又聽食友說這裡原來也有另一味銀杏白粥的,只在早上供應,而應沒有味精云云....那就暫且「OK面」一個,是笑是喊,還待下回分解。

埋單15蚊,是便宜,但之後整晚都喉乾頸涸,實不好受。

2007-03-18 21 瀏覽
年前,這一帶可以用水靜鵝飛來形容,托雜誌的福,將清靜的小街帶旺。拿籌等位的粥店,少見亦難得,尤其是五點左右的時間,又看看傳媒效應可持續幾耐。一碗瑤柱白粥、一碟炸油條,後者即炸即上,又脆又薄,壞習慣是喜歡將炸油條浸在粥內,做成半軟半脆的口感,有腳欠膽,又等了十多分鐘......以為漏單,試一啖帶肉味的瑤柱白粥,原來煮生滾粥的小鍋有兩個在滾著白粥,雖然粥加了師傅,但夠火候與誠意的「生滾白粥」搭救,未算出色,但也值「一笑」。後話:心想,若四位食來試白粥,可能分別吃出雞、豬、牛、魚四味,如羅生門的味道想起也有趣。

2007-02-14 15 瀏覽
星期日去鍘漁涌做face so,之前睇書見咁多人食,日就同肥b走去試下,日唔係好多人,排大約15分鐘,但見買外買就好多,入面d好細,一張小圓坐4個人,大約有幾張,我叫炒麵,時好香,要即食,凍無哂香味,味道ok,鐘意佢細心有炒芝麻任加,又叫炸兩,皮好薄又夠滑,油炸鬼夠"趣"好味,另我同肥b每人叫一碗粥,我叫皮蛋瘦肉粥,肥b食魚片豬潤粥, 粥底好棉,d料都新鮮, 起碼食完唔係好頸渴!
星期日去鍘漁涌做face so,之前睇書見咁多人食,
日就同肥b走去試下,日唔係好多人,
排大約15分鐘,但見買外買就好多,
入面d好細,一張小圓坐4個人,大約有幾張,
我叫炒麵,時好香,要即食,凍無哂香味,
味道ok,鐘意佢細心有炒芝麻任加,又叫炸兩,
皮好薄又夠滑,油炸鬼夠"趣"好味,
另我同肥b每人叫一碗粥,我叫皮蛋瘦肉粥,
肥b食魚片豬潤粥, 粥底好棉,d料都新鮮,
起碼食完唔係好頸渴!
2007-01-30 10 瀏覽
上個星期睇完”飲食男女”, 講到呢間鋪咁受歡迎”粥”, 雖然本人絕對唔鍾意食碗粥都要排隊, 但都忍唔住去試. 星期二上午10:45am左右到達, 明明間鋪內有位, 但都比職員叫在門口籌. 不過只是等了1-2分鐘. 第一次去我食魚片粥同炸倆, 粥底是瑤柱粥底, 食完都覺得幾好味, 而炸倆仍然是脆, 不過食完我飲成杯水, 應該有味精. 第二次去是星期日下午14:30pm, 同樣地明明有位, 都要籌, 又因為得我一個人, 等了1-2分鐘左右. 今次食瘦肉粥同炸倆, 水準同上次差不多. 由落order到有食大約等了15分鐘. 整體上都可以接受, 只是貴小小咁囉.

2007-01-22 9 瀏覽
睇“飲食男女”介紹巳為真係咁正點知食落全部都係"味精”食到口乾......食過時係真好有口感但之後就大鑊可能凈粥始終都係無味要靠材料出味平心言論如果可以都係個"炸倆“其他樣樣有口感
2007-01-15 11 瀏覽
同傻鬼2人行完水族館後在此店食中午飯, 2個人叫左個魚片粥/皮旦魚片粥/炸麵及油菜.粥底都算綿及多料....炸麵就最正夠脆又唔會一pat pat淋左, 加上佢地既粉皮唔算太厚, 微暖唔錯...唯一最唔好就係佢地既油菜,可能菜本身唔靚, 所以有渣又唔甜...十幾元一碟真係唔抵食啦..服務就好一般...環境都縛迫下..
服務就好一般...環境都縛迫下..