2016-03-18 2007 瀏覽
琴日晏晝見有時間,就同班同事去左公司附近嘅金山飲茶, 上到去勁多人,不過好彩等左唔夠十分鐘就有得坐低, Lunch Time嚟講都算快啦.雖然人多,但係坐得都算舒服, 呢樣值得一讚!因為我係第一次嚟食嘢, 所以都係由同事 ”發板”, 最後叫到成檯餸, 真係見到都肥幾磅 其實整體樣樣餸都好好味, 但係其中有幾樣係必食:燒腩仔 – 嚿嚿外皮都”脆卜卜”, 肉質又嫩又Juicy皮蛋酸薑海蜇 – 淨係見到溏心已經流哂口水, 食落去又滑又甘甜. 海蜇夠哂彈牙又夠味. 至於酸薑我自己本身麻麻, 所以唔評論啦.窩貼鮮蝦小棠菜 – 呢碟絕對係金山嘅震店之寶, 外層嘅”脆脆”皮十分鬆脆, 入面嘅蝦肉新鮮又入味, 我淨係食左一嚿就比人清哂春風得意腸 – 用腸粉皮包住鮮蝦春卷, 特色係外軟內脆. 而金山嘅春風得意腸做得非常好, 除咗春卷皮鬆脆之外, 入面嘅蝦肉同鮮蝦小棠菜一樣夠哂新鮮, 調味岩岩好, 唔會話太淡或者太咸. (攝鏡嘅蛋散一樣好味, 但怕熱氣只係食左少少, 脆卜卜”又唔會太甜)總結嚟講金山嘅午市點心做得好好, 除左上面講嘅味道之外, 籠籠都熱到出哂煙, 唔會食到涷點心. 絕對會嚟食
其實整體樣樣餸都好好味, 但係其中有幾樣係必食:

燒腩仔 – 嚿嚿外皮都”脆卜卜”, 肉質又嫩又Juicy
2016-03-17
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮蝦小棠菜
  • 皮蛋酸薑海蜇
  • 燒腩仔
  • 春風得意腸
2016-01-23 2772 瀏覽
星期五與位舊同事在金山樓有個小聚兩點多午市已經過了,比較容易找到位坐下不久,喝啖茶後,首先來一份招牌皮蛋酸薑海蜇,皮蛋可謂晶瑩剔透半熔的溏心甘香可口,沒有苦澀味海蜇清爽的咬口水準不俗酸薑味道醃製得宜, 酸薑爽口酸甜得來不太辣食完後口腔充滿酸薑香氣紅燒乳鴿 , 乳鴿燒得很香皮也很誘人,皮脆肉嫩乳鴿肉味十分突出比很多酒樓的水準做得有過之而無不及飲茶必吃的點心就是蝦餃這裡蝦餃皇的澄皮做得又薄又軟配合彈牙的蝦肉饀料,每一口都很滋味想飽肚一點,加個XO醬排骨炒麵首先是它的麵條有點彈性又不會太乾的口感我就很喜歡,加上夠惹味的XO醬光吃麵就越覺得微辣,忍不住一直吃下去了另外麵裡面有排骨洋蔥等味道和口感都多了份層次美中不足之處油膩了吃擺感覺膽固醇升高了不少時間過得很快,傾不到兩小時此店通常在四時半左右整個午市完結在飲下午茶期間已經預備晚上餐敘擺位下午茶埋單定位也不便宜四款點心合共二百元多少許其實這裡是沒有分午市或下午茶十多年來都是同一樣價格只是裝修有很多地方更新之外而店員也都在這裡工作十多年不變呢
星期五與位舊同事在金山樓有個小聚
兩點多午市已經過了,比較容易找到位
坐下不久,喝啖茶後,首先來一份招牌
皮蛋酸薑海蜇,皮蛋可謂晶瑩剔透
半熔的溏心甘香可口,沒有苦澀味
海蜇清爽的咬口水準不俗
酸薑味道醃製得宜, 酸薑爽口
酸甜得來不太辣
食完後口腔充滿酸薑香氣
紅燒乳鴿 , 乳鴿燒得很香
皮也很誘人,皮脆肉嫩
乳鴿肉味十分突出
比很多酒樓的水準做得有過之而無不及
飲茶必吃的點心就是蝦餃
這裡蝦餃皇的澄皮做得又薄又軟
配合彈牙的蝦肉饀料,每一口都很滋味
想飽肚一點,加個XO醬排骨炒麵
首先是它的麵條有點彈性又不會太乾的
口感我就很喜歡,加上夠惹味的XO醬
光吃麵就越覺得微辣,忍不住一直吃下去了
另外麵裡面有排骨
洋蔥等味道和口感都多了份層次
美中不足之處油膩了
吃擺感覺膽固醇升高了不少
時間過得很快,傾不到兩小時
此店通常在四時半左右整個午市完結
十多年來都是同一樣價格
只是裝修有很多地方更新之外
而店員也都在這裡工作十多年不變呢
2015-12-02 3768 瀏覽
好成班朋友最好就係酒樓食夜飯, 可以坐得奈, 吹下水朋友一早訂左枱, 入到去發現坐無虛席, 相信係食物質數吸引到食客結果我既推斷無錯炸白飯魚, 好大條, 吾似平時食的咁細, 入口好鬆化, 激讚!!用錫箔紙包住沾上砵酒既焗蠔, 蠔絕對唔老, 吾韌, 我最怕焗得太韌, 這個剛剛好, 蠔又夠大隻, 甜甜地西蘭花炒鮮魷, 同焗蠔一樣, 廚師選料及火喉處理得好好, 唔老, 吾韌瑤柱豆苗, 無咩特別, OK既今餐好滿意, 美中不足係如果送白酒就最好啦, 會PERFECT MATCH!!
好成班朋友最好就係酒樓食夜飯, 可以坐得奈, 吹下水

結果我既推斷無錯
砵酒蠔
瑤柱豆苗, 無咩特別, OK既

2015-11-04
2015-09-08 5445 瀏覽
約左教友20:30飯聚一早book左枱, 一來到已經可能取位對上一次食, 已經係幾年前o個次係去油麻地總店都唔知原來佐送開左分店都係第一次黎佐敦分店食燉豬肺湯好夠味, 但一D都唔味精, 好飲油鹽水花甲D蜆都算大隻, 但唔韌, 冇沙, 個湯入晒d蜆o既鮮甜味, 好好飲多士蝦餅蝦肉唔霉, 食得出好夠實淨, 新鮮外皮太鬆脆, 一夾就散, 食得有d lei hea砵酒焗蠔好大隻, 好入味, 啖啖肉, 正果皮蒸龍躉頭魚肉有d彈牙, 唔會蒸得過老, 唔錯椒鹽蝦哩個最好食, 好惹味, 蝦肉都好新鮮結實馬拉盞海鮮豆腐煲入面有蝦, 帶子, 鮮魷, 同豆腐豆腐都算滑, 入面好多料蛋散好鬆脆, 甜度o岩o岩好舊店o係2個地鐵站中間新店除左較方便外坐得亦舒服左
約左教友20:30飯聚
一早book左枱, 一來到已經可能取位
對上一次食, 已經係幾年前
o個次係去油麻地總店
都唔知原來佐送開左分店
都係第一次黎佐敦分店食

燉豬肺湯
好夠味, 但一D都唔味精, 好飲
多士蝦餅
蝦肉唔霉, 食得出好夠實淨, 新鮮
外皮太鬆脆, 一夾就散, 食得有d lei hea
砵酒焗蠔
好大隻, 好入味, 啖啖肉, 正
果皮蒸龍躉頭
魚肉有d彈牙, 唔會蒸得過老, 唔錯
椒鹽蝦
哩個最好食, 好惹味, 蝦肉都好新鮮結實
馬拉盞海鮮豆腐煲
入面有蝦, 帶子, 鮮魷, 同豆腐
豆腐都算滑, 入面好多料
蛋散
好鬆脆, 甜度o岩o岩好
舊店o係2個地鐵站中間
新店除左較方便外
坐得亦舒服左
2013-12-06
2015-06-28 6185 瀏覽
係一入門口就見到呢塊招牌係度見到代表冇行錯地方喇環境又暗暗黃黃咁, 就係呢間囉因為1班人食, 所以早早就book左位,果晚食客5多, 但比左個角落位, 笑左~~~頭頭就先叫冷盤 --> 豬仔腳話明係冷盤, 碟野係微微凍凍涼涼的肉質係幾似無軟骨既豬耳咁配埋似鹵水既汁, 好適合做頭盤小吃咁因為無咩骨, 軟骨咁既野存在,容易咬, 所以小朋友, 好大既大人, 都可以安心享用哇哇哇, 呢個琵琶豆腐真係值得去試下芡汁 + 炸過 + 滑豆腐 + 小棠菜 鐘意食豆腐既人絕對要嗌既菜5鐘意食豆腐既, 試下去食, 5好浪費左1份咁好既菜起碼, 5會更討厭食豆腐吧黎得酒樓, 就要試下酒樓豉椒炒蜆比起大排檔豉椒炒蜆會有咩5同果然, 食海鮮, 個海鮮要夠鮮先得雖然醬汁都好緊要, 但材料新鮮5新鮮先係mainpoint好食係好食, 不過當日可能5夠新鮮, 果種獨有既海鮮味就,, 5係好特出到喇但係, 成碟菜都冇乜砂, 呢樣又扺讚啵Hey~有款招牌雞, 冇理由5去試呱就好似白斬雞咁多餘油脂??? 冇肉食???冇雞脾???真係冇牙 冇乜油, 雞油, 食用油, 冇乜牙有肉, 有雞脾,, 有雞頭, 有雞翼任食吧最
係一入門口就見到呢塊招牌係度
見到代表冇行錯地方喇

環境又暗暗黃黃咁, 就係呢間囉
因為1班人食, 所以早早就book左位,
果晚食客5多, 但比左個角落位, 笑左~~~
醉香豬腳仔
頭頭就先叫冷盤 --> 豬仔腳
話明係冷盤, 碟野係微微凍凍涼涼的
肉質係幾似無軟骨既豬耳咁
配埋似鹵水既汁, 好適合做頭盤小吃
咁因為無咩骨, 軟骨咁既野存在,
容易咬, 所以小朋友, 好大既大人, 都可以安心享用
瑤柱琵琶豆腐
哇哇哇, 呢個琵琶豆腐真係值得去試下
芡汁 + 炸過 + 滑豆腐 + 小棠菜

鐘意食豆腐既人絕對要嗌既菜
5鐘意食豆腐既, 試下去食, 5好浪費左1份咁好既菜
起碼, 5會更討厭食豆腐吧
豉椒炒大蜆

果然, 食海鮮, 個海鮮要夠鮮先得

雖然醬汁都好緊要, 但材料新鮮5新鮮先係mainpoint

但係, 成碟菜都冇乜砂, 呢樣又扺讚啵
招牌雞
Hey~
有款招牌雞, 冇理由5去試呱

就好似白斬雞咁
多餘油脂???
冇肉食???
冇雞脾???
真係冇牙
 冇乜油, 雞油, 食用油, 冇乜牙

有肉, 有雞脾,, 有雞頭, 有雞翼
任食吧
最後, 呢個炸蠔上枱時me嚇左1嚇

搞錯!!!

搵鍚紙包住上碟就算???
me就打開層鍚紙, 睇下搞乜科科
...
...
好喇, 好香口囉

偏深啡色外皮, 內裏已藏有1隻大「蠔」
um,, 趁熱佷外皮脆脆食又得
涼左食佢, 又好入味,,
食完仲想叫多碟食
題外話/補充資料: 員工大部分都50歲以上咁, 要比D耐性, 無論落單、擺食物、或買單, 佢地講野好有性格架^0^
2015-06-25
醉香豬腳仔
瑤柱琵琶豆腐
豉椒炒大蜆
招牌雞
  • 琵琶豆腐
  • 炸蠔
2015-06-16 5353 瀏覽
又是一家人吃飯,所以外出找吃,這次來到這海鮮酒家吃飯,這夜也很多人,所以吃飯也要分2輪,我們吃頭輪,要了很多海鮮來吃,這裏的小菜味道也不差,也很抵吃,還有飯後送蛋散,值得介紹給大家一家人來吃飯的一個地方。**************************來了油雞一碟,因為我沒有吃,但家人說好味。乳鴿,我也不吃,家人說不錯。這是沙拉醬燒骨,其實是咕嚕肉再配了沙律醬,和正式的沙律骨有點出入,但以咕嚕肉來說是不錯,不會全是骨,也不是只有乾粉,肉也不會炸的乾,很開胃。這是砵酒焗生蠔,上枱時香氣撲鼻,打開錫紙一看,蠔也大隻,入口還是欠了些鍋氣,但其實也好吃的。支竹班腩煲,要了條魚,做了2味,一味便是這支竹班腩煲了。這班腩煲還好,味道不錯,魚肉又新鮮,自家又愛吃支竹,所以這煲是不錯。今天要了聖子,這裏的聖子很出名,夠大隻,又新鮮,每次來都必吃。上湯娃娃菜。娃娃菜是很入味的時菜,配上上湯,真的好味得很。椒鹽白飯魚,這些白飯魚炸的香脆,送飯一流。椒絲炒通菜,菜也很新鮮,所以入口非常爽口清甜。魚做了2味,另一味便是蒸腩骨位,反而肉還比煲的多,好吃。這個炒飯就真的普通得很,因為吃不出是什麼味道了,但飯粒

**************************

來了油雞一碟,因為我沒有吃,但家人說好味。
乳鴿,我也不吃,家人說不錯。
支竹班腩煲,要了條魚,做了2味,一味便是這支竹班腩煲了。
上湯娃娃菜。娃娃菜是很入味的時菜,配上上湯,真的好味得很。
椒鹽白飯魚,這些白飯魚炸的香脆,送飯一流。
椒絲炒通菜,菜也很新鮮,所以入口非常爽口清甜。
魚做了2味,另一味便是蒸腩骨位,反而肉還比煲的多,好吃。
這個炒飯就真的普通得很,因為吃不出是什麼味道了,但飯粒絶對炒的夠乾身,是一粒粒的。
蓮藕餅,這裏的蓮藕餅味道也很不錯的,只是賣相有點過燶吧。
這個海棠豆腐,味道較清淡,但材料和份量十足的。
海蜇熏啼,涼菜,不算很好,也不是很差。
肉絲炒麵︳麵也夠乾脆,肉絲味汁道也偏淡口,但都不錯。
晚飯必送的蛋散,就是這裏好吃的咁品,入口香蛋味,又鬆脆,好好味。
10 分鐘 (堂食)
2015-05-08 6453 瀏覽
一年一度既母親節晚飯又黎啦, 一行24人浩浩蕩蕩去左佐敦既金山海鮮酒家同阿婆慶祝母親節第1次食金山1就係油麻地總舖食, 好味, 不過地方比較唔乾淨, 今次第1次係佐敦分舖食, 環境舒服企理好多, 係商場部LIFT比較慢同細, 分舖唔算太大, 但擺位幾好, 唔會太迫我屋企係水上人, 出街食飯要有海鮮係必須的, 而金山既海解的確係好味! 講真, 食海鮮就一定係貴架喇, 但唔需要去西貢鯉魚門俾人放血, 食呢D, 水準一樣, 你又會食得GUR D因為要等齊人, 但我地又一早到左, 所以叫左個燒腩仔食住先, 凍左少少, 唔夠咸終於8點幾等齊人可以開飯啦!!首先上既係上湯蝦球炆米粉, 初初上菜就唔係太期待會好好食, 不過食左第1啖, 真係唔係幾停到口. 先講個蝦, 唔算話非常非常鮮味, 但要知道蝦本身如果係死既話好易就會有陣味, 所以只可以話佢D蝦係在生前唔太活躍姐 但用黎炆就絕對冇問題, 而且蝦非常的肥, 隻隻都有膏, 個汁亦都非常入味. 個米粉真係要講講!!! 好多人成日食蝦/ 龍蝦都要食芝士同埋伊麵, 諗住夠香口/ 惹味, 所以芝士唔係真係好入到蝦/ 龍蝦既肉/ 殼, 個伊麵亦唔會太吸到太多
一年一度既母親節晚飯又黎啦, 一行24人浩浩蕩蕩去左佐敦既
金山海鮮酒家同阿婆慶祝母親節

我屋企係水上人, 出街食飯要有海鮮係必須的
, 而金山既海解的確係好味!

因為要等齊人, 但我地又一早到左, 所以叫左個
燒腩仔食住先, 凍左少少, 唔夠咸
燒腩仔
終於8點幾等齊人可以開飯啦!!

首先上既係
個米粉真係要講講!!! 好多人成日食蝦/ 龍蝦都要食芝士同埋伊麵, 諗住夠香口/ 惹味, 所以芝士唔係真係好入到蝦/ 龍蝦既肉/ 殼, 個伊麵亦唔會太吸到太多既芝士味, 而且食落會好膩. 用米粉真係一個好選擇, 因為米粉索汁索得好D, 呢個米粉係有炒過, 完完全全索晒D上湯味!! 個湯又唔咸, 人人都食左兩碗, 真係好唔夠喉呢!!!!
上湯蝦球炆米粉
燒鵝
, 燒得真係好香, 不過有少少肥, 但食落先可以齒頰留香!!
不過食落會有少少膩, 建議一圍食半隻/ 人少食例牌好了 (如有)
再黎係
油鹽水花甲, 花甲好肥好大隻, 個湯唔似係油鹽水, 有少少似係冬陰公, 但唔係話好酸辣, 食落好惹味, 個湯都可以飲埋
油鹽水花甲
乾蔥肉蟹,  真係好多肉既肉蟹
 舊舊都好厚肉, 亦都整到好香口, D蔥尚算入味, 如果可以多D蔥仲好!!
乾蔥肉蟹
小棠菜
, 真係好耐冇食過咁好味既小棠菜, 入面D墨魚味好濃, 食落非常的爽口!!!! 皮薄餡靚, 個皮真係唔係好覺有粉咁, 非常熱, 非常香口, 送酒一流
小棠菜
清蒸紅瓜子, 紅瓜子係其中既一款班, 瓜子班係味度唔會失準既班(除非係廚房失手),  紅瓜子係我其中一款我好鍾意食既魚, 食落有好鮮甜既魚味, 呢條紅瓜子係酒樓供應的, 好大條, 蒸得岩岩好, 條魚亦沙皮(沙皮既魚食落個魚皮會好煙韌同香口) 唔洗5分鐘就俾我地KO晒
清蒸紅瓜子
椒鹽鮮魷, 呢個鮮魷比較瘦同薄, 變左冇咁有口感, 不過個皮亦都係超薄, 唔會食到成口粉, 如果可以肥返少少會好D
椒鹽鮮魷
生煎蓮藕餅, 其實我唔係好肯定係生煎蓮藕餅, 定生煎肉餅, 我地食唔到蓮藕, 不過食到馬蹄, 略嫌燶左少少, 隔離枱就話有少少怪味, 我地就冇喇
生煎蓮藕餅
海鮮豆腐煲
, 個汁好味, D豆腐索晒D味, 食落唔會太DRY, 海鮮都算多, 唔錯唔錯
海鮮豆腐煲
菠蘿生炒骨, 其實到呢度我已經唔係好食得落, 不過其他人就話呢個好味, 唔會太酸
菠蘿生炒骨
蛋散, 我第1次食蛋散, 我以為蛋散係好硬好甜既野, 今日見到D小朋友食得好開心, 就試左舊, 原來係咁好味架!! 落入原來係鬆化, 唔係硬的!! 加埋D糖漿真係一流
蛋散
坦白講, 我俾佢評分真係好高!! 而家要係出面食海鮮好味真係唔易, 初初都驚食落會冇總店咁好味, 點知我覺得呢度仲好味左!! 真係值得一試

2015-05-07
清蒸紅瓜子
菠蘿生炒骨
  • 鹽水花甲
2015-03-17 5830 瀏覽
只影左餐牌相唔記得影食物相,不過食完後都冇後悔唔記得影,d野食真係非常非常麻麻!我係1個非常鐘意飲湯0既人,去餐廳如有湯飲就必嗌。我嗌左個蟲草花螺頭燉豬展$98,又話燉湯又螺頭?! 淡而無味既湯!!!! 湯頭唔甜又冇味!!上湯大蝦球伊麵$138,蝦球係急凍貨,除左彈冇鮮味又醃都唔醃下佢,一d味都冇,上湯茨又係冇味伊麵又係冇味差差差差! 急凍貨仲要收咁貴!海鮮嗌左豉椒炒蜆同蒜蓉蒸大元貝2隻,哩d還算正常! 最後仲嗌左紅燒乳鴿,皮脆肉質嫩滑亦都好夠味道! total 二人食左490。

我係1個非常鐘意飲湯0既人,去餐廳如有湯飲就必嗌。
差差差差! 急凍貨仲要收咁貴!
total 二人食左490。
2015-03-15
2014-08-23 10136 瀏覽
之前已試過油麻地那間,已經覺得好好味...但因打左十次電話去都無人覆...唯有轉場...好彩有BOOK位,因為勁FULL....我地被安排坐近窗既大枱...都好闊落...我地叫左9大'鬼'...其實佢樣樣都好食...但最好食都係燒鵝、龍蝦伊麵同個焗蠔....超得!首先燒鵝皮薄肥膏唔厚,啱我...佢勁大隻鵝..啖啖肉...同埋我鍾意佢淋上面D醬油多....唔會太乾身..我朋友連個頭同頸都食埋....龍蝦佢按斤計...唔係隻隻計....所以侍應煮之前係魚缸拎左隻好大既龍蝦俾我驗貨先...佢隻龍蝦好多肉..又唔老..仲要個芝士麵超好食...多汁又有芝士味....好鬼怕個D自稱芝士龍蝦伊麵個D食完只係覺得食左個白汁伊麵...同埋好大盤...個窩貼鮮蝦小棠菜炸得金黃香脆,皮唔會太厚..咸度適中....砵酒焗桶蠔太好味.....蠔好大隻..炸到個邊有少少脆口....個醬汁濃度剛剛好包住每隻蠔...個中式牛柳(唔記得個名)...汁還好...但肉較難咬開...一般...黃金蝦按隻計...每隻都好大隻....我地叫左每人2隻..我連殼都食埋...因為佢好脆..同埋D蛋黃精粹係哂個殼到..個蜜椒西蘭花鱔球

個蜜椒西蘭花鱔球我就覺得麻麻地....因為我唔鍾意食爽口既鱔..我鍾意食類似日式燒鏝魚個種腍身...但汁是無問題的...

其他大致上都有70分或以上.....我一定會再黎既!
2014-08-08
2014-07-31 8753 瀏覽
今次應該第五六次來了,第一次叫佢啲湯,原本叫豬肺,不過黎錯左螺頭,好好飲!!之前黎幾次冇飲,走寶了。油浸蜆,蜆肉肥美,冇沙,亦大大隻,差唔多粒粒都有肉。豉椒聖子,好新鮮,個汁好惹味。椒鹽瀨尿蝦,次次黎都必叫,非常香口,亦仍保留蝦的鮮味。墨魚餅,見好多人推介,可能期望太高,我則覺得沒什麼特別。燒鵝,冇咩特別,唔算un,都尚可,始終海鮮比較出色。鮑魚,好新鮮,好好味好有咬感呢度黎幾次,因為好食,海鮮黎講又唔貴,用料又新鮮,服務又好,環境又乾淨

油浸蜆,蜆肉肥美,冇沙,亦大大隻,差唔多粒粒都有肉。

豉椒聖子,好新鮮,個汁好惹味。

椒鹽瀨尿蝦,次次黎都必叫,非常香口,亦仍保留蝦的鮮味。

墨魚餅,見好多人推介,可能期望太高,我則覺得沒什麼特別。

燒鵝,冇咩特別,唔算un,都尚可,始終海鮮比較出色。

鮑魚,好新鮮,好好味好有咬感

2014-07-14
2014-06-20 9013 瀏覽
舊舖食過兩三次, 每次都好滿足同好滿意, 開了新舖其實都有一段時間, 大約八點多到, 都坐滿九成人, 但差點令我想走是因為太嘈了, 像街市般一樣~~~~~例牌雲英雞, 雞味不足只是滑是值得讚~~跟以往的雞真是有點不同, 沒有雞味呢~~~很油................加上肉質是淋淋的一點彈性也沒有, 味道更加不用說, 感覺是早已炸好, 只是再番炸出來~~..失望!!!普普通通但夠熱....魚湯有極輕微的魚味~反而送上來的甜品我覺得很好吃十分鬆化, 我一向不太愛, 今次過後如果酒樓有的都會試試~~~極速食清就立刻閃了, 因為實在太嘈, 結果今晚的晚餐盛惠300大元, 不好吃不飽不值!!!!
雲英雞
瀨尿蝦
什菌魚湯浸娃娃菜
普普通通但夠熱....魚湯有極輕微的魚味~
旦散

2014-06-17
旦散
2014-04-06 10826 瀏覽
為媽媽祝賀生日,來了這間海鮮酒家,因為食物質素不差之外,價錢還合理。他們的海鮮收費不算貴又新鮮,飯後還送甜品蛋散,所以抵食。******************************金山海鮮酒家有2間,今次戔了莊士敦廣場這間,因為環境坐得舒服。墨魚餅彈口又香墨魚味。蝦仁炒蛋,蛋炒得不會太老,不錯。鼓汁炒聖子,聖子很爽口,很新鮮的。蒸扇貝,扇貝很鮮甜,可惜較為細粒。蒸鮑魚,真的新鮮,入口鮮甜味十足。椒鹽瀨尿蝦,蝦肉不會梅,味道做得適中不會太咸。最後還送飯後甜品蛋散。入口鬆脆,又會否太甜,小朋友最愛食呀!

墨魚餅彈口又香墨魚味。
墨魚餅
蝦仁炒蛋,蛋炒得不會太老,不錯。
蝦仁炒蛋
鼓汁炒聖子,聖子很爽口,很新鮮的。
鼓汁炒聖子
蒸扇貝,扇貝很鮮甜,可惜較為細粒。
蒸扇貝
蒸鮑魚,真的新鮮,入口鮮甜味十足。
蒸鮑魚
椒鹽瀨尿蝦,蝦肉不會梅,味道做得適中不會太咸。
鼓汁炒聖子
蒸扇貝
蒸鮑魚
2014-03-09 8375 瀏覽
寫完點心後, 再落單, 炒飯, 加一碗魚粥, 順便與部長要一碟”辣椒油”, 部長心情看落唔太好, 剛才也見到他與另一檯客人些微爭吵關於落單的問題, 之後, 魚粥來了, 但辣椒油還未來, 於是問一問, 鬼之佢心情差咩….!? 問後, 佢囉咗兩碟嚟, 大力一嘢放咗係正正我的前面, 還加了句: “夠你食啦!”… 嘩! 使唔使呀!?! 你唔記得咗, 我提多次你啫….唉…老店加上自由行生意好, 真係唔憂做…..不過…. 算數, 睇諒你剛受完另一檯自由行既氣, 我好公平無偏頗既, 唔怪你, 仍然比個OK啦,食物方面就真係唔差既, 义燒腸, 腸粉皮夠薄, 可惜义燒不多.蝦餃大粒, 皮偏淋, 彈性不足, 蝦肉彈口但欠蝦味.魚雲, 新鮮, 不腥, 味道適中. 义燒包, 用菜肉包的皮, 比一般的軟滑, 义燒不太肥, 汁味道也適中, 不太甜.砂鍋炒蛋, 極好, 飯身細看, 沒有崩角, 粒粒分明, 炒得乾身, 沒有一舊舊, 上檯時的砂鍋還發出滋滋聱, 熱度夠, 味香, 材料足, 雞肉粒和菜粒都多.
蝦餃大粒, 皮偏淋, 彈性不足, 蝦肉彈口但欠蝦味.
2014-03-08
5 分鐘 (堂食)
每當我哋一班Friend想炒幾味隊隊酒時, 就會第一時間諗起"金山", 一來地點就腳, 二來又平又大碟, 三來飯後送炸蛋散, 最後更係超平既開瓶費啦.  就算味道唔係高班, 但都令我哋呢班嘩鬼暢飲暢食.1) 小食: 鹽水雞腳~ 好夠味, 好多隻, 上碟時少少微暖, 應該係浸了鹽水再淋沙薑汁, 等更朋友來時邊等邊食最好2) 小食: 皮旦酸薑海哲 ~ 我唔食既, 朋友話一般啦, 份量較少, 但皮旦好似好糖心3) 荔芋炆油鴨煲 ~ 好多芋頭但油鴨不多, 個汁好香椰汁味, 用來佐飯好好4) 砵仔焗魚腸 ~ 我不食的, 但見好多料喎, 朋友話好多料好味5) 椒鹽瀨尿蝦 ~ 我最愛, 好夠鑊氣, 好大隻, 瀨尿蝦多肉, 椒鹽好香, 佐酒一流.(仲有蒜子上湯浸菜, 最後既炸蛋散無影相......>_<)
小食: 鹽水雞腳
小食: 皮旦酸薑海哲
荔芋炆油鴨煲
砵仔焗魚腸
椒鹽瀨尿蝦

題外話/補充資料: 我們6:30pm就去到所以不用等太耐入座, 試過book了位7點幾或8點, 要等位等半小時才可入座, 所以最好早啲去.
2014-01-02
10 分鐘 (堂食)
小食: 鹽水雞腳
椒鹽瀨尿蝦
當晚約了 3 位朋友去金山食飯 , 一向都知金山係老舖 , 環境一定麻麻 , 結果比想像中差好多 .我地晚上九時到了 , 當時人流一般 , 都差不多滿坐 , 我地要等成 20分鐘才可入去 , 不過當時我地發現有幾檯客係打尖來 , 佢地好似識人 , 一來就有人打招呼 , 而且一陣就入坐 , 明顯佢地係冇訂檯 , 唔通係熟客就直行直過 到我地入坐 , 地下好多垃圾 , 又有水 , 真係好易滑倒 , 檯面都 ok .我地點左 : 雲英雞 , 焗魚腸 , 炸小棠菜 , 炸大腸 , 蒜蓉芥蘭 , 啤酒雲英雞都保持水準 , 不過今次肥左少少 .焗魚腸過了火 , 可惜出面好少好少人再做此菜 , 雖然係差左少少 , 不過都算數 .炸小棠菜 , 香脆 , 不過油多左 d 炸大腸 , 都幾香脆 , 不過我地果碟全部係肥腸 ..............蒜蓉芥蘭 , 有鑊氣 , 幾香蒜味 啤酒都夠凍

雲英雞都保持水準 , 不過今次肥左少少 .

炸小棠菜 , 香脆 , 不過油多左 d

蒜蓉芥蘭 , 有鑊氣 , 幾香蒜味

啤酒都夠凍

題外話/補充資料: 雖然食物係得 , 但唔係只對熟客好 , 我地都係熟客 , 不過半年來一次果 d 熟客 , 多 d 留意地下垃圾
2013-10-01
20 分鐘 (堂食)
  • 焗魚腸
  • 炸大腸