2015-05-08 6283 瀏覽
一年一度既母親節晚飯又黎啦, 一行24人浩浩蕩蕩去左佐敦既金山海鮮酒家同阿婆慶祝母親節第1次食金山1就係油麻地總舖食, 好味, 不過地方比較唔乾淨, 今次第1次係佐敦分舖食, 環境舒服企理好多, 係商場部LIFT比較慢同細, 分舖唔算太大, 但擺位幾好, 唔會太迫我屋企係水上人, 出街食飯要有海鮮係必須的, 而金山既海解的確係好味! 講真, 食海鮮就一定係貴架喇, 但唔需要去西貢鯉魚門俾人放血, 食呢D, 水準一樣, 你又會食得GUR D因為要等齊人, 但我地又一早到左, 所以叫左個燒腩仔食住先, 凍左少少, 唔夠咸終於8點幾等齊人可以開飯啦!!首先上既係上湯蝦球炆米粉, 初初上菜就唔係太期待會好好食, 不過食左第1啖, 真係唔係幾停到口. 先講個蝦, 唔算話非常非常鮮味, 但要知道蝦本身如果係死既話好易就會有陣味, 所以只可以話佢D蝦係在生前唔太活躍姐 但用黎炆就絕對冇問題, 而且蝦非常的肥, 隻隻都有膏, 個汁亦都非常入味. 個米粉真係要講講!!! 好多人成日食蝦/ 龍蝦都要食芝士同埋伊麵, 諗住夠香口/ 惹味, 所以芝士唔係真係好入到蝦/ 龍蝦既肉/ 殼, 個伊麵亦唔會太吸到太多
一年一度既母親節晚飯又黎啦, 一行24人浩浩蕩蕩去左佐敦既
金山海鮮酒家同阿婆慶祝母親節

我屋企係水上人, 出街食飯要有海鮮係必須的
, 而金山既海解的確係好味!

因為要等齊人, 但我地又一早到左, 所以叫左個
燒腩仔食住先, 凍左少少, 唔夠咸
燒腩仔
終於8點幾等齊人可以開飯啦!!

首先上既係
個米粉真係要講講!!! 好多人成日食蝦/ 龍蝦都要食芝士同埋伊麵, 諗住夠香口/ 惹味, 所以芝士唔係真係好入到蝦/ 龍蝦既肉/ 殼, 個伊麵亦唔會太吸到太多既芝士味, 而且食落會好膩. 用米粉真係一個好選擇, 因為米粉索汁索得好D, 呢個米粉係有炒過, 完完全全索晒D上湯味!! 個湯又唔咸, 人人都食左兩碗, 真係好唔夠喉呢!!!!
上湯蝦球炆米粉
燒鵝
, 燒得真係好香, 不過有少少肥, 但食落先可以齒頰留香!!
不過食落會有少少膩, 建議一圍食半隻/ 人少食例牌好了 (如有)
再黎係
油鹽水花甲, 花甲好肥好大隻, 個湯唔似係油鹽水, 有少少似係冬陰公, 但唔係話好酸辣, 食落好惹味, 個湯都可以飲埋
油鹽水花甲
乾蔥肉蟹,  真係好多肉既肉蟹
 舊舊都好厚肉, 亦都整到好香口, D蔥尚算入味, 如果可以多D蔥仲好!!
乾蔥肉蟹
小棠菜
, 真係好耐冇食過咁好味既小棠菜, 入面D墨魚味好濃, 食落非常的爽口!!!! 皮薄餡靚, 個皮真係唔係好覺有粉咁, 非常熱, 非常香口, 送酒一流
小棠菜
清蒸紅瓜子, 紅瓜子係其中既一款班, 瓜子班係味度唔會失準既班(除非係廚房失手),  紅瓜子係我其中一款我好鍾意食既魚, 食落有好鮮甜既魚味, 呢條紅瓜子係酒樓供應的, 好大條, 蒸得岩岩好, 條魚亦沙皮(沙皮既魚食落個魚皮會好煙韌同香口) 唔洗5分鐘就俾我地KO晒
清蒸紅瓜子
椒鹽鮮魷, 呢個鮮魷比較瘦同薄, 變左冇咁有口感, 不過個皮亦都係超薄, 唔會食到成口粉, 如果可以肥返少少會好D
椒鹽鮮魷
生煎蓮藕餅, 其實我唔係好肯定係生煎蓮藕餅, 定生煎肉餅, 我地食唔到蓮藕, 不過食到馬蹄, 略嫌燶左少少, 隔離枱就話有少少怪味, 我地就冇喇
生煎蓮藕餅
海鮮豆腐煲
, 個汁好味, D豆腐索晒D味, 食落唔會太DRY, 海鮮都算多, 唔錯唔錯
海鮮豆腐煲
菠蘿生炒骨, 其實到呢度我已經唔係好食得落, 不過其他人就話呢個好味, 唔會太酸
菠蘿生炒骨
蛋散, 我第1次食蛋散, 我以為蛋散係好硬好甜既野, 今日見到D小朋友食得好開心, 就試左舊, 原來係咁好味架!! 落入原來係鬆化, 唔係硬的!! 加埋D糖漿真係一流
蛋散
坦白講, 我俾佢評分真係好高!! 而家要係出面食海鮮好味真係唔易, 初初都驚食落會冇總店咁好味, 點知我覺得呢度仲好味左!! 真係值得一試

2015-05-07
母親節