2021-06-05 837 瀏覽
今朝同幾位長輩飲茶,整體而言,評價只有兩個字:難食。經理推介豬膶燒賣,誰知豬膶硬到咬不開,而所謂燒賣只不過是一粒肉丸其他點心,包括鳳爪、蒸排骨都係一陣雪藏肉的味道,而且非常咸。燒腩仔(唯一叫做食得入口),漏單干燒伊面,再漏單唔會再幫襯
今朝同幾位長輩飲茶,整體而言,評價只有兩個字:難食。

經理推介豬膶燒賣,誰知豬膶硬到咬不開,而
所謂燒賣只不過是一粒肉丸

燒腩仔(唯一叫做食得入口),漏單

干燒伊面,再漏單

唔會再幫襯

2021-06-05
2021-05-19 1028 瀏覽
呢間酒家傳聞燒鵝相當有一手想試好耐,撞啱今晚同老婆落佐敦,一於去會下佢上到去已經20:30,估唔到under咁嘅疫情都可以爆場爆到咁,我都仲要等枱招牌燒鵝:新鮮燒起脆皮有肉汁,相當夠味,鵝肉有咬口之餘唔柴唔乾,個人認為比海港有過之而無不及酥炸鮮蝦小堂菜:炸得幾夠乾身食晒成碟都唔覺好油,蝦膠彈口小堂菜亦多,質素可與萬發比美。因為本身已經係蝦膠已經好彈所以顯得中間啲鮮蝦變得好似多舊魚鮮茄旦牛肉反:牛肉本身有底味而且夠淋少筋(無錯,都係有少少筋),蕃茄洋蔥就無乜好講,芡汁夠酸夠甜幾開胃,我平時食反都要扣底呢碟可以清晒旦散:免費送每枱都有一碟,炸得夠鬆化亦無油,但可能一早炸起左所以已經凍晒,略嫌比起四點金差少少

都要扣底呢碟可以清晒

2021-05-14
  • 燒鵝
2021-04-19 1232 瀏覽
因家人情意結其實每年最少也會去食數次,從上年開始廚房烹調質素已經每況愈下,經過埋今次發生的事,一定唔會再去食,真係超級難食又浪費金錢,味精多口渴不突止,直頭當我哋水魚搵我哋笨。明明食材咁新鮮,廚房竟然煮得咁難食,地獄廚房,如果想失望嘅大家不妨一試!樓面似熟賣熟,利是照收,話俾佢聽個廚房煮啲嘢唔好食,魚都蒸唔熟,竟然就係一句今日好忙啊唔好意思包容下!仲推介我哋龍蝦泡飯好好味,肉用嚟花雕蒸,出到嚟係無味,唔知食緊咩,成餐飯冇一樣餸菜係正常架!慶幸家中長輩醒覺了,主動話以後唔去呢度食飯,真係受夠了,終於唔使再受罪了!

薑蔥炒蟹
砵酒焗蠔
花雕蒸龍蝦
2021-04-18
2021-04-04 1255 瀏覽
復活節假期,出去食個飯,未到6點,原本想去11樓,點知冇訂位就冇位,咁是旦就揀了呢間,點知有意外收穫。好耐冇寫食評,睇返openrice睇下點解最初冇諗過食呢間,原來係因為太耐冇食評,所以一早排除了,咁就等我寫個簡單嘅食評啦。原本冇諗住寫,所以冇影相,只有張單所有餸都幾好食,孖寶係燒鵝+焗蠔,油雞+煎蝦,座位都舒適,環境亦不太嘈,服務員都親切。講返個意外收穫,就係送嘅甜品……蛋散 超開心 其實,如果之前睇咗呢度嘅食評就會知佢一向都送的,唔知就超驚喜 賣相同之前嘅食評啲相一樣,想知就睇其他食評參考下啦!最後聲明一下,人數5位係分兩張枱嘅,食完7點,全部枱都坐滿了,應該好多熟客,唔駛靠睇食評

原本冇諗住寫,所以冇影相,只有張單

超開心
賣相同之前嘅食評啲相一樣,想知就睇其他食評參考下啦!

2021-04-04
2020-09-25 3468 瀏覽
父親節,其實都唔知而家係唔係疫症嘅高峰,但反正就係父親節都少咗人出街,我都係到最後先至決定真係出街食一餐飯。父親喜歡食海鮮,然而我哋平時鍾意去嘅都已經滿左, 所以就第一次嚟呢間金山海鮮。唔使入到去老鼠洲、西貢就可以食到海鮮,響呢啲大家唔想走太遠嘅時候,都係一個好嘅選擇。真心講,蝦仁嘅質素就普普通通,但個上湯伊麵就非常好食。唔知點解,除咗燒臘舖,好多海鮮酒家嘅燒鵝都做得唔錯,呢間就係其中一間,雖然我哋只係叫咗一個例牌,但都已經好大隻好足料。砵酒蠔好大隻,好鮮味,加上port wine香香甜甜嘅味道。椒鹽賴尿蝦相對就比較普通,肉質唔講得算係極度好,但都算合格。其實我哋比較喜歡先切開然後炸嘅味道,但呢度嘅賴尿蝦係整隻炸炸完再切開。唔使錢冇缺點,呢個送嘅蜜糖蛋散揸得好鬆脆,配埋蜜糖嘅香味,為晚餐畫上完美總結。另外我要講嘅係雖然今日係父親節,但都唔使食嗰啲唔抵嘅拾九父親節套餐,實在太好了。

真心講,蝦仁嘅質素就普普通通,但個上湯伊麵就非常好食。

2020-06-15
父親節
2019-12-25 6145 瀏覽
今早去佐敦上課, 同友人於平安夜第一次去金山海鮮酒家晚飯,見網上推介雲英雞, 雞蛋焗魚腸,黃金墨魚餅就試試菜。雞蛋焗魚腸又稱砵仔焗魚腸,是一道順德菜,以鯇魚腸、鯇魚肝、雞蛋焗成,通常以瓦砵盛載。雞蛋焗魚腸亦是不少老香港愛吃的菜式,工序繁複, 但吃起來的甘香滋味叫人難忘。金山啲雞蛋焗魚腸果然名不虛傳,雞蛋焗到金黃色, 充滿住濃濃嘅蛋, 魚腸又肥又唔會腥, 時間掌控得非常好, 乾濕度恰到好處, 值得讚賞。雲英雞產地廣東,廣東人把未下過蛋的母雞稱為“雞項”,“雞項”過去曾稱“雲英雞”,有些高雅的餐館還保留“雲英雞”這個菜名。此店雲英雞雞味濃, 雞肉嫩滑, 有水準。金光閃閃的黃金墨魚餅, 夠搶眼,一層香脆炸皮內包住了彈牙的墨魚 , 新鮮炸起, 香脆可口, 加上墨魚鮮味濃郁有驚喜。

2019-12-24
平安夜
  • 黃金墨魚餅
  • 雞蛋焗魚腸
  • 雲英雞
2019-10-23 4854 瀏覽
收工想近近地食海鮮,想起久違的金山海鮮酒家,打電話預約7:30的位子。到達後跟以往人山人海的景況不同了,坐位隨意挑選,或許跟最近的交通控制所影響友人立馬點了蒜蓉粉絲蒸蟶子皇及椒鹽賴尿蝦,剩下由我決定。先來的是君度香橙骨,雖然熱辣辣,但仍有點失望,味道偏甜,香橙味微弱,還有點油。是唯一吃不完的一道菜。椒鹽白飯魚,正。佐酒一流。炸得酥脆,一點酒膩感也沒有。椒鹽比例做得好,沒有太咸或太辣。蒜蓉粉絲蒸聖子,蒸得剛好,聖子也鮮甜,蒜香濃,唯獨豉油重手了,粉絲吸收了大部分,所以很咸。賴尿蝦大大隻,外殻炸得脆脆,蝦肉富彈性,而且有膏的。砵酒焗蠔一般般,蠔是很大但就是不夠惹味整體而言食物:蒸及炸的火喉控制得不錯,海鮮也新鮮,價錢相宜服務:以往侍應們都忙得沒時間招呼,現在不爆滿,服務快速又細心環境:傳統酒家格局

友人立馬點了蒜蓉粉絲蒸蟶子皇及椒鹽賴尿蝦,剩下由我決定。

君度橙骨

椒鹽白飯魚

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

賴尿蝦大大隻,外殻炸得脆脆,蝦肉富彈性,而且有膏的。
椒鹽賴尿蝦

砵酒焗蠔一般般,蠔是很大但就是不夠惹味
砵酒焗蠔

整體而言
食物:蒸及炸的火喉控制得不錯,海鮮也新鮮,價錢相宜
環境:傳統酒家格局

2019-10-18
2019-10-04 4030 瀏覽
家人想出外食飯聚ㄧ聚,所以找來老字號「金山海鮮酒家」跟他們ㄧ起食過夠。酒家地點很方便,地鐵站出5分鐘便到。到了店內時間還早未滿座,待應殷勤的奉上熱茶和餐牌給我們慢慢看。其後我們決定㸃六個菜式慢慢食。紅燒脆皮乳鴿外皮燒得好脆,鴿肉又嫩滑,味道剛好,不會過咸。家人食到舐舐脷。瑤柱琵琶豆腐豆腐混入金華火腿和香茜,經油炸後,外層香脆,內層軟綿綿,再淋上瑤柱汁,碟底還墊了幾棵白菜,真係拌飯ㄧ流。韭菜花蝦乾吊片大量爽脆芽菜和韭菜花,配而大大隻蝦乾,吊出咸香鮮甜味道,再加上新鮮吊片ㄧ齊快炒,食得出這道菜鑊氣十足,口感清爽。招牌雲英雞(半隻)$128 不得了!好久沒食過這麼好食的雞,外皮不油膩,肉質好嫰滑,好有雞味,碟旁還有雞腎。我們食完半隻雞後,真係有衝動再叫多半隻來食。銀山砵酒焗鱔球$108 又ㄧ佳作,新鮮鱔球經油泡後,用乾葱和砵酒煎炒,再用錫紙包好焗ㄧ焗,令醬汁香甜味透入鱔球中,咬落肥美,令人食慾大增。雞蛋焗魚腸$78每次見到都會點,因家人甚喜歡。上檯時熱騰騰,割開後飄出陣陣雞蛋香,砵內有好多魚腸,還有魚肝,甘香可口。但ㄧ定要熱食。我們食到尾聲,侍應還送上ㄧ道蛋散作為飯後甜品。家人和我都十分滿意

紅燒脆皮乳鴿
紅燒脆皮乳鴿$62 x 2

招牌雲英雞(半隻)$128
招牌雲英雞(半隻)

銀山砵酒焗鱔球$108

雞蛋焗魚腸$78
雞蛋焗魚腸

我們食到尾聲,侍應還送上ㄧ道蛋散作為飯後甜品
蛋散

家人和我都十分滿意滿足,應該好快又會再來光顧。
2019-09-08
紅燒脆皮乳鴿$62 x 2
韭菜花蝦乾吊片
招牌雲英雞(半隻)
雞蛋焗魚腸
2019-08-31 3473 瀏覽
話說慶祝朋友生日,大家又想食海鮮又想食中餐,所以選擇了這家酒家而且地點非常方便,我們一早訂了位子所以到了就可以入座,朋友介紹豉椒炒蟶子皇、豬肺湯兩樣都賣曬😆太厲害啦!那我們就即刻叫咗其他美食,砵酒焗桶蠔、蜆(有冬陰公味道)、避風塘煎釀三寶、鍋貼饟魚肉、螺頭湯、煎肉餅、仲送蛋散俾我們食!有啲食物名已經忘記了,但每一樣都好好味,而且服務亦都非常好👍🏻
2019-07-05 3763 瀏覽
自從金山海鮮酒家裝修後,便沒有光顧過。為慶祝Honey忙碌的六月過去,今晚和Honey重臨。我們叫了「晚飯套餐」($228):有豉油雞半隻和香煎蝦王一份。豉油雞不錯,皮薄肉滑,入味,而不太鹹。但,香煎蝦皇,就麻麻地!蝦的size太細,而且,所謂香煎,是炸得太乾!乾到連蝦肉應有的水份都沒有!有點「乾爭爭」的感覺。另外,又叫了豉椒炒蟶子皇($158):價錢不便宜的,但所謂「聖子皇」……只有幼幼得幾條……再看看相片……就知道那個比例……而烹煮的手法,也……聖子本來已經不大條,烹製得過熟,蟶子肉又硬又實!今晚舊地重臨,確實有點失望!兩個人三個餸的晚飯,接近$500,實在……怪不得從前座無虛席,要在外面等位。今晚是星期五,仍然有不少座位……我明白原因了!
自從金山海鮮酒家裝修後,便沒有光顧過。
為慶祝Honey忙碌的六月過去,今晚和Honey重臨。

我們叫了「晚飯套餐」($228):
有豉油雞半隻和香煎蝦王一份。
豉油雞不錯,皮薄肉滑,入味,而不太鹹。

但,香煎蝦皇,就麻麻地!
蝦的size太細,而且,所謂香煎,是炸得太乾!
乾到連蝦肉應有的水份都沒有!
有點「乾爭爭」的感覺。

另外,又叫了豉椒炒蟶子皇($158):
價錢不便宜的,但所謂「聖子皇」……只有幼幼得幾條……
再看看相片……就知道那個比例……
而烹煮的手法,也……
聖子本來已經不大條,烹製得過熟,蟶子肉又硬又實!

今晚舊地重臨,確實有點失望!
兩個人三個餸的晚飯,接近$500,實在……
怪不得從前座無虛席,要在外面等位。
今晚是星期五,仍然有不少座位……我明白原因了!
2019-07-05
2019-06-15 2836 瀏覽
又係放假時,決定懷念那些年,依家要搵一啲傳統嘅酒樓,真係好難搵,終於上網見到呢間金山酒樓,之前食過晚飯都幾好食,原來中午時間都有茶飲、點心食,一於嚟試吓先原本諗住有早茶飲,原來都係開11點,一開門上到嚟都已經好多人等,今日已經係星期六,都好多人嚟呢度飲茶,應該都唔差呢度都要寫點心紙,首先叫咗個魚蓉粥,配油炸鬼,見差唔多每一枱都叫,觸感真係充滿好多魚肉,十分足料叫咗碟蝦腸,佢哋啲蝦都好大隻,好有鮮味,果然同夜晚啲海鮮出品一樣咁好,唯獨啲腸粉皮比較厚其他點心都好懷舊,好耐都未食過呢啲真心好味不過呢度啲服務就唔好要求咁高,大部份侍應生都係上咗年紀比較有性格

魚蓉粥

叫咗碟蝦腸,
蝦腸

其他點心都好懷舊,好耐都未食過呢啲
真心好味

不過呢度啲服務就唔好要求咁高,
蓮藕餅

豬潤燒賣
棉花雞
  • 懷舊點心
2019-06-04 2263 瀏覽
金山一向都是與同事們午餐的好去處。雖然環境不是很華麗,但食物質素是不容置疑的。椒鹽茄子豆腐:一向很好吃,不過今次炸得有點乾菜苗蝦餃清清哋,幾好味。餡料亦不會過油牛柏葉很香薑葱味,亦十分爽口燒買誠意之作,不會很油膩干蒸牛肉每次必點之選。香港酒樓已經很少見到干蒸牛肉。喜歡牛肉帶著陣陣香茅味叉燒包熱騰騰,不過略嫌太細個蛋散鬆脆,加上蜜糖,十分香口豉汁味菜涼瓜排骨煎米粉涼瓜味甘,分量充足。米粉略嫌煎得未夠乾身。茶樓內大多是上了年紀的老夥記,也有一批相熟的茶客,這樣的鄰舍關係在香港買少見少。

椒鹽茄子豆腐:
一向很好吃,不過今次炸得有點乾

菜苗蝦餃
清清哋,幾好味。餡料亦不會過油

牛柏葉
很香薑葱味,亦十分爽口

燒買
誠意之作,不會很油膩

干蒸牛肉

叉燒包
熱騰騰,不過略嫌太細個

蛋散鬆脆,加上蜜糖,十分香口

豉汁味菜涼瓜排骨煎米粉
涼瓜味甘,分量充足。米粉略嫌煎得未夠乾身。

• 干蒸牛肉
  • 涼瓜炒蛋
2019-04-22 3313 瀏覽
再次到佐敦莊士倫敦廣場的金山海鮮酒家吃晚飯, 味道雖然好,但是其中食物有點不乾淨。家人吃完胃痛。這碟沙拉骨仍然保持水準,抄得入味。看來胃痛疑凶不是它。這碟金銀蛋時菜也中規中矩,可以接受,也應該不是它引起胃痛。燒乳鴿其實也不差,大家都吃得很滋味,算不上是上頂的乳鴿,燒得也不錯,肉的鹹味適中。因為是招牌菜的緣故,叫了這一碟英國蟶子皇。預期般,份量很少。炒得非常辣,聖子肉吃完留下一點點甘味,不過有一些沙,應該洗得不夠徹底乾淨,可能是胃痛疑凶之一。這一碟用錫紙包着的砵酒焗桶蠔,肉質肥厚和甘甜,不過是否每隻都全熟就難說了。也可能是胃痛疑凶之一。這一碟福建炒飯炒得很有鑊氣,不過吃到尾飯有點燶。最後以免費蛋散為結束。價錢不算太貴也不便宜,味道其實不錯,很可惜食物看來不乾淨。作為一間食店若不能保持食物乾淨,反而讓客人食後感不適,是不良的先號。

這碟沙拉骨仍然保持水準,抄得入味。看來胃痛疑凶不是它。

這碟金銀蛋時菜也中規中矩,可以接受,也應該不是它引起胃痛。

這一碟福建炒飯炒得很有鑊氣,不過吃到尾飯有點燶。

最後以免費蛋散為結束。

2019-03-16 3101 瀏覽
今次三月之星嚟呢度慶祝,之前本人都試過喺呢度食飯,服務態度果然可以保持一貫咁差 🤣🤣我哋呢班慣常都有 10 至 12 個輪流慶生,通常有啲早到,有啲遲。 。 。係遲半個至一個鐘,所以早到嗰批會叫啲小食食住等。今次叫咗豬手仔,沙薑雞腳,皮蛋菜莆,前菜都美味,係個皮蛋菜莆怪咗啲,先係為主配子薑夾啲 😁人齊上菜,叫咗燒鵝,生炒骨,金銀蛋莧菜,芥蘭炒牛肉,墨魚餅,炸大腸,泰式炒蜆,大頭蝦,蒸班腩,窩貼鮮蝦小棠菜同龍蝦伊麵。燒鵝有點驚喜,話晒呢間係海鮮餐廳,估唔到燒鵝咁好味,反而炒蜆有啲沙唔係好得,鍋貼鮮蝦小棠菜好得。咁大班人要揾地方食飯都唔易,又要好味又要可以坐得耐,所以服務唔好都要忍一忍,但唔知係咪加大張檯加咗塊皮,檯面比較高,夾餸要抬到隻手好高唔太舒服。晚飯送蜜糖蛋散,帶蛋糕又唔收費 👍

晚飯送蜜糖蛋散,帶蛋糕又唔收費 👍
  • 燒鵝
  • 窩貼小棠菜
2019-03-03 2510 瀏覽
今日晚餐去食叫左六個餸,其中一個蝦球伊麵,即左一半之後發現全碟都係蟲!一共有幾十隻, 非常嘔心!啲蟲係黑色,有大有細,有腳嘅,唔係普通嘅菜蟲,我都未試過食嘢見到咁多蟲,好恐怖。向經理投訴之後只獲取消該餸,講講吓仲走咗去,完全冇事我哋,過咗好耐之後個老細搵咗個細嘅來講,話呢度冇負責人,完全投訴無門。應該係啲食物放左好耐,生咗好多蟲。本來住佐敦每個月都幫趁,依家應該唔會啦,唔想食物中毒的話,去之前真係要三思。

應該係啲食物放左好耐,生咗好多蟲。