今日又到元朗搵師傅倫淋巴按摩,諗起上次食呢間野川拉麵嘅芝士年糕非常好食,今日決定再食多次。野村拉麵雖然佢唔sell 煲左十幾個鐘嘅湯底,但係佢都推介自己嘅豬骨湯拉麵 HK 65, 所以今次都決定要一碗。另外,當逢然必叫我最鍾意食嘅芝士年糕 (HK 29)啦!我見到餐牌仲中推介另一款炸蝦餅,左諗右諗,反正都係一碟一件 HK 24,叫埋呢款炸蝦餅。原本諗住淨係飲清茶,但係見到佢有一個日本健康果汁都幾得意,問一問店員佢話有橙,提子,同埋哈密瓜味,哈密瓜味較特別,15蚊唔貴,我就叫左一罐試下。原來健康果汁嘅意思係冇合成嘅色素同甘味料(糖份),用純水製造,雖然無味汁成份,都真係用料健康喎!個拉麵送埋沙律,係芝麻醬嘅青菜沙律,簡單而又清新。點解我咁迷戀呢個芝士年糕?見到相,你就會明嫁啦!外層炸得一啲都唔油膩,而且年糕彈牙,最重要係佢個芝心真係溶化到流出來的!有時候係出面食其他嘅芝士年糕,做得差既係完全沒有流心,野川呢個芝士年糕真係百食不厭!最驚喜係呢碟新嘗試既炸蝦餅,一碟$24價錢中等,但當我咬落去時,除咗欣賞佢外皮非常爽脆,拆開來睇原來由一隻隻原隻蝦仔造成,我專登拆開蝦肉黎睇,真係 !食咗一輪小
今日又到元朗搵師傅倫淋巴按摩,諗起上次食呢間野川拉麵嘅芝士年糕非常好食,今日決定再食多次。 野村拉麵雖然佢唔sell 煲左十幾個鐘嘅湯底,但係佢都推介自己嘅豬骨湯拉麵 HK 65, 所以今次都決定要一碗。 另外,當逢然必叫我最鍾意食嘅芝士年糕 (HK 29)啦!我見到餐牌仲中推介另一款炸蝦餅,左諗右諗,反正都係一碟一件 HK 24,叫埋呢款炸蝦餅。 原本諗住淨係飲清茶,但係見到佢有一個日本健康果汁都幾得意,問一問店員佢話有橙,提子,同埋哈密瓜味,哈密瓜味較特別,15蚊唔貴,我就叫左一罐試下。