2022-10-10
聽好多人推介尖沙咀有一間叫醉胡爐嘅高質火鍋店,呢次終於有時間去一試究竟。佢哋私隱度好高,有好多獨立包廂,而且有啲仲有埋私人廁所,佢哋嘅店員服務態度好好,仲會不時主動換碟加湯。泰式無骨鳳瓜 鳳爪嘅份量都幾多,酸酸辣辣嘅味道,令人越食越開胃。胡爐醉八鮮鍋呢個鍋係期間限定,用咗八種新鮮嘅海鮮,分別有鮑魚、青龍蝦、花膠、魚翅、花枝、青口、卜卜蜆丶花螺。店員會喺我哋面前快炒之餘仲會加入酒,再用火槍點燃,令整個鍋都燃起火焰嘅效果,用嚟打卡影相就啱哂。而最後加埋鮮甜嘅龍蝦濃湯一齊滾,湯頭鮮甜無比,所以店員都會建議我哋先飲啖湯。入面嘅海鮮好鮮甜,口感彈牙爽口,仲帶有陣陣嘅酒香味。極上本地騙牯牛頸脊有兩款不同嘅份量選擇,擺盤精美,就算係中size份量都好足,而牛頸脊嘅牛味好濃,油脂含量較低,食落較有咬口,亦唔會太油膩。醉胡爐五寶丸 佢哋嘅丸全都係用人工手打而成,呢五寶丸分別係黑松露墨魚丸、香茜牛肉丸、梅菜豬肉丸、蝦丸、墨魚丸,每款都有兩粒,口感都係好彈牙爽口,尤其蝦丸同墨魚丸更爽彈。蔬菜拼盤 拼盤嘅蔬菜有五款之多,分別有娃娃菜、菜芯、白菜仔、油麥菜、生菜等,款款都係新鮮翠綠。
泰式無骨鳳瓜
鳳爪嘅份量都幾多,酸酸辣辣嘅味道,令人越食越開胃。
胡爐醉八鮮鍋
極上本地騙牯牛頸脊