荃灣真係好多好嘢食,前兩日去三陂坊試一間潮州菜~ 入面裝修好古式,全部係木枱木檯,坐滿晒人,氣氛都幾好!🥢砂鍋卜卜蜆煲(小) $188細份都好大一煲勁多蜆!上枱開始煲,睇住啲蜆續隻「卜」開都幾治癒呀😆 蜆肉唔會好細隻,都算飽滿多肉,甜鮮唔腥無沙👍🏻 煲入面仲有幾舊粟米同白蘿蔔、少少粉絲,蘿蔔吸晒湯汁嘅精華,勁鮮甜好食!必叫呢個菜!🥢鴨蛋煎蠔烙 $88食潮州菜一定要食蠔餅!呢度嘅蠔餅好好食,唔會好厚粉,有好多蠔仔,仲要蠔仔size都唔細!蠔肉好鮮味,鴨蛋好香,又脆又嫩嘅口感好正!🥢瑤柱蛋白炒飯 $98最後食個炒飯好滿足~ 炒飯炒得好食好考廚師嘅基本工,呢個炒飯好出色,非常有鑊香!白飯粒粒分明夠乾爽,唔會濕晒一堆咁~ 雖然材料好簡單,但認真好食,平時少食飯都要食返兩碗😌見到呢到蟹粥都好出名,下次有機會要試吓~~

🥢砂鍋卜卜蜆煲(小) $188

🥢鴨蛋煎蠔烙 $88

🥢瑤柱蛋白炒飯 $98

見到呢到蟹粥都好出名,下次有機會要試吓~~
  • 砂鍋卜卜蜆煲
  • 傳統鴨蛋煎蠔烙
  • 瑤柱蛋白炒飯
Score 分數:A講到荃灣美食,真係千萬咁多。要係雲雲美食中突圍而出真係好唔容易。今次就介紹一間好有“鑊氣”嘅潮州飯店。講堅,味道係唔係好好好好味?我覺得又未至於,不過真係算好味嘅。加上碟碟餸都份量十足,非常適合一班大食之人,例如我!咁大個肚腩都食得飽,今次大檸樂啦!!!講到荃灣三陂坊,大家行開都可以行下大陂坊、二陂坊,不過就唔好去四陂坊啦,冇野行。最後重點黎啦~ 記得關注我啦~保證帶大家食好野!!!
Score 分數:A

最後重點黎啦~ 記得關注我啦~保證帶大家食好野!!!
#港女覓食到荃灣 今日速約到朋友一同晚餐,有位朋友話想食卜卜蜆好耐,所以就揀呢間餐廳用餐。呢間餐廳已經係第三次回訪了,不過食物質素好似有點大不如前🙈✨辣酒煮醉螺 $118花螺煮得岩岩好食落辣味夠惹味,酒味就唔太食得出,不過花螺數量較少只得21隻😂唔夠喉啊!✨椒鹽鮮魷 $128炸粉薄,魷魚鮮嫩多汁,上枱趁熱食。✨滷水拼盤 $148屬正常操作,純粹覺得多野咬下過下口癮。入面有滷水豬肉、豬耳、豬大腸、墨魚片、紅腸和溏心蛋,平時滷水拼盤入面都有滷豆腐,不過呢間係無嘅,用韭菜和芽菜墊底。✨砂鍋卜卜蜆煲(小) $158呢個入面有粟米蘿蔔仲有蜆,蜆夠大而且烚得岩岩好,好食😋✨蜜椒脆薯牛仔粒 $128甜甜地嘅蜜糖味道,但黑椒味道就未能食出,以前記得點過呢道菜係用新鮮薯仔去炸,今日食呢碟就換成普通嘅急凍薯粒,有少少失望。仲有啲牛仔粒過左火喉,食落好韌,要落力啲咬了😂食左幾粒呢道菜無人再郁過。✨黄金一口炸饅頭 $48見到餐牌上有炸饅頭都係會忍唔住去嗌黎食,炸饅頭配煉奶係炸饅頭,配煉奶最好食的。餐廳人手有少許不足,有時同一件事要講幾次先有人記得拎比我地😂不過上菜都幾快~等一陣就有得食啦👍🏻✨總結人均消費💸:
#港女覓食到荃灣

✨辣酒煮醉螺 $118

✨椒鹽鮮魷 $128
炸粉薄,魷魚鮮嫩多汁,上枱趁熱食。

✨滷水拼盤 $148

✨砂鍋卜卜蜆煲(小) $158
呢個入面有粟米蘿蔔仲有蜆,蜆夠大而且烚得岩岩好,好食😋

✨蜜椒脆薯牛仔粒 $128

✨黄金一口炸饅頭 $48

✨總結
人均消費💸:$291/1人
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌗🌑 🌑
質素:🌕🌕🌕🌑🌑

🍴 醉潮館 (荃灣)
📍荃灣三陂坊30號地舖

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife
#foodholiceatdiary
#荃灣美食
2023-07-24
2023-07-22 137 瀏覽
醉潮館兩枝公最啱就係去食打冷呢啲佬野。荃灣三坡坊成街都係打冷同大排檔之類既野,我地見醉潮館個名咁靚,就揀咗呢間。😍😍餐廳裝修簡單,木枱木凳,加少少中式吊燈,有啲大排檔feel。黎得打冷,梗係要食韮菜豬紅。呢到既豬紅同平時食開既有啲唔同,係片狀既,入口好似豆腐咁滑溜,份量好大,底部亦都有好多韮菜。調味少少辣,唔食辣都應該頂得順。😄😄之後我地叫多個紅蝦乾通菜煲。用石鍋上可以保持菜既熱度,食到最尾都仲好熱,而且好有鑊氣。紅蝦乾好咸香,入口冇既咬口,令個餸更有風味之餘,亦增添口感。❤️❤️最後叫多個砂鍋卜卜蜆煲,我地得兩個人,叫咗個小既。除咗大量既卜卜蜆之外,仲有好多蘿蔔,粉絲同埋栗米。卜卜蜆飽滿無沙,非常鮮甜。加埋蘿蔔栗米,令蜆湯更鮮味,兩個人差唔多飲晒所有湯。😆❤️😄
醉潮館

2023-07-20 120 瀏覽
成日都聽啲人講荃灣好多好嘢食,原來小街小巷入面真係收埋唔少好食嘅餐廳!最近先發現原來三陂坊盡頭,有一間潮州菜嘅餐館,晚餐時段全場爆滿,食物份量都幾大,價錢又唔貴,值得一試▪️雪裏紅蝦干通萊煲 $88通菜炒得好有鑊氣,蝦乾好大隻,好香蝦醬嘅味道,呢個石鍋仲係超級保溫,食到最後啲菜仲係熱辣辣▪️自家滑溜豬紅9菜 $78豬紅好滑,少少辣辣地調味好正▪️鴨旦煎蠔烙 $88第一次食鴨蛋!食落鴨蛋味濃郁,蠔餅入面嘅蠔一啲都唔吝嗇,份量都幾多,差唔多每食一啖都食到有蠔,咬落去外脆內嫩,不過呢個就分享會比較適合,兩個人食都食唔晒😂▪️瑤柱蛋白炒飯 $98炒飯粒粒分明,加埋上面嘅脆脆粒好有口感▪️天地一號 $18呢隻蘋果醋好耐冇飲了,唔係好多地方有,不過真係幾好飲,唔會太酸,幾重蘋果
▪️雪裏紅蝦干通萊煲 $88
▪️自家滑溜豬紅9菜 $78
豬紅好滑,少少辣辣地調味好正
▪️鴨旦煎蠔烙 $88
▪️瑤柱蛋白炒飯 $98
炒飯粒粒分明,加埋上面嘅脆脆粒好有口感
▪️天地一號 $18
2023-07-12 189 瀏覽
噚晚同男朋友去左荃灣一間食潮州野既餐廳,晚餐時段好多人,全場爆滿,要係室外等左一陣位先有得入去。入面裝修好古色古香,仲預備左茶樓用黎洗碗筷用既盆俾我地洗餐具。基本上枱枱都見到啲人叫左蜆煲,睇黎應該最出名就係個煲,我地叫左三個小菜share食:蜜桃咕嚕肉($88)、蝦干界蘭煲($88)同砂鍋卜卜蜆煲($188)。飲品就叫左比較少有既天地1號蘋果醋。個咕嚕肉好好食,食得出係靚豬肉,個皮係脆既又貼肉,舊舊都無骨。食完個咕嚕肉已經覺得等位都正,唔係到到都食到煮得好既咕嚕肉!蝦干界蘭煲鹹香味好重,蝦干超大隻,好香。重頭戲係個卜卜蜆煲,隻隻蜆肉都大大粒、完全無沙,個湯仲好暖胃 雖然間餐廳要等一陣位,不過食物質素高,都值得一等。

蝦干界蘭煲鹹香味好重,蝦干超大隻,好香。

雖然間餐廳要等一陣位,不過食物質素高,都值得一等。
  • 咕嚕肉
2023-07-08 188 瀏覽
三玻坊好多餐廳,一行入去見到呢間裝修幾特別就入嚟試下~ 餐廳係古式裝修,有別於一般打冷店,員工服務態度好,食物都好好食,期待下次再試其他菜式🤤🤤🤤1️⃣ 蜜桃咕嚕肉 $88 好食!首先肉質爽口,啖啖肉,炸粉好薄,外脆內嫩!🤤🤤 醬汁甜酸度平衡,好易入口,為菜式更添馥郁層次😋😋😋👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴/𝟏𝟎2️⃣ 椒鹽鮮魷 $98 推薦要試😋椒鹽好惹味再配爽口彈牙鮮魷,再配杯啤酒,簡直一流!🍻🍻炸粉唔會太厚好脆口,而且保持到魷魚爽脆度,新鮮度,唔會過韌!🦑👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎3️⃣ 金湯酸菜魚 $138 呢道菜色味道同上面2道菜比就比較普通,味道單一啲😕有魚片、芽菜、粗薯粉,魚片彈牙新鮮,辣到適中,唔會食得太辛苦,酸味夠,薯粉份量多👍🏻👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳.𝟱/𝟏𝟎————————————————————𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟴/𝟏𝟎抵食指數: 𝟳/𝟏𝟎環境: 𝟳/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋

1️⃣ 蜜桃咕嚕肉 $88

環境: 𝟳/𝟏𝟎
𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋
  • 蜜桃咕嚕肉
2023-07-07 252 瀏覽
第一次黎三陂坊食飯,揀左醉潮館。紅燒籠中乳鴿,賣相好得,乳鴿燒得好香,皮又脆。韮菜豬紅,豬紅切片加上大量韮菜,冇腥味又滑,調味幾好,少少辣吊味好食,同埋好大碗!雪裏紅蝦干通菜煲,招牌菜之一,石鍋上可以保持熱度,好有鍋氣,份量又多,好抵食,仲有芥蘭、菜心揀。蜜椒脆薯牛仔粒,呢個好好食!薯仔係似M記薯餅既口感,外脆內軟,加上蜜椒汁甜甜地好惹味。牛仔粒每粒肉質都好嫩,啖啖肉又有牛味,又有鍋氣👍🏼環境方面呢到比一般大排檔企理舒服,用深木色圓枱好似返去古代酒樓食飯咁,入面既裝修都幾古代化架,我地去個晚都好多人,好熱鬧。服務方面個個樓面都好好禮貌👍🏼

第一次黎三陂坊食飯,揀左醉潮館。

紅燒籠中乳鴿,賣相好得,乳鴿燒得好香,皮又脆。

雪裏紅蝦干通菜煲

2023-07-06
雪裏紅蝦干通菜煲
  • 紅燒籠中BB鴿子
2023-07-07 126 瀏覽
近期食得太多,有點滯肚,決定今晚食粥,係荃灣三陂坊選擇都多,揀左醉潮館食其出名蟹粥配小炒,每道菜都風味獨特,不錯。🌟砂鍋膏蟹粥(小)蟹粥的口感十分細膩,蟹肉的鮮美與綿密的粥底完美結合。粥品濃郁,蟹肉豐滿,每一口都能品嚐到蟹肉的鲜味,讓人食指大動。重要係份量都唔少,足料好味~🌟牙籤雞炸雞肉串則是一道極具創意的小吃。雞肉經過特殊的醃製和佐料腌制,使得炸出來的雞肉外層酥脆,內層多汁。搭配上醬汁,口感層次豐富,味道鮮美可口。🌟醉潮小炒王賣相吸引,口感豐富,菜品中的肉丁和蔬菜經過精心炒制,肉質鮮嫩,蔬菜爽口。配料十分多,腰果,魚仔、魷魚等各種食材的味道在口中交織,好有食慾。🌟椒絲腐乳炒通菜通菜口感爽脆,腐乳的香氣濃郁。兩者的搭配,既有蔬菜的清爽,又有腐乳的醇厚,讓人忍不住一口接一口。蟹粥的鮮美,小炒皇的多層次口感,都讓人滿足,不禁讓人期待下一次的品嚐。

🌟砂鍋膏蟹粥(小)

🌟牙籤雞

🌟醉潮小炒王

🌟椒絲腐乳炒通菜

• 潮汕砂鍋膏蟹粥
  • 牙籤雞
  • 醉潮小炒王
這裡附近全都是餐廳,什麼種類都有,不過最多的還是打冷店!而這間也是其中一間打冷店,不過就比較有特色的會提供潮汕砂鍋粥,可以自由配搭!不過今晚太熱了,所以我們就沒有選了吃粥,就改吃了其他的,味道一樣好!砂鍋卜卜蜆煲 (小)(188元)上面滿滿的大蜆,下面是大量的蘿蔔,粟米和粉絲!大火煲熟,蜆吃起來非常鮮美,入口爆汁!下面的蘿蔔和粉絲吸飽了湯汁,味道十分鮮甜,蘿蔔嫩滑無渣!不過建議要吃快一點,如不是,蜆煮太久會變老!鴨蛋煎蠔烙(88元)蠔仔的份量很多,基本上每一口都能吃到,而且吃起來外脆內嫩的,蠔味香濃,而這裡的粉漿還會帶點軟糯的口感,質素不錯!雪裡紅蝦干通菜煲(88元)燒熱的石鍋來到還會繼續加熱的,所以這個會有點像啫啫煲的,不過味道就不太一樣!調味應該有加上了蝦醬和酸醬,再混合了豬肉碎,紅蝦干,所以吃起來帶點海鮮的風味,味道鹹香惹味!椰子汁(15元)

砂鍋卜卜蜆煲 (小)(188元)

鴨蛋煎蠔烙(88元)

雪裡紅蝦干通菜煲(88元)

椰子汁(15元)
2023-07-03
三坡坊出名多大排檔潮洲野,見到呢間坐滿晒仲要有人等緊位,即刻決定揀佢。小菜嘅款式真係超級多,好啱一大班人黎食。當日去嘅時候見到一大枱外國人,相信對外國人黎講都係好特別好惹味嘅菜式。環境會比較嘈,但咁先熱鬧有氣氛。🍲砂鍋卜卜蜆煲以砂鍋上嘅卜卜蜆煲充滿風味,沙白數量不少而且隻隻都好大隻,好夠肉。食左成煲都冇一隻有沙。湯底用左蘿蔔、粟米煲,湯頭好香粟米味,仲有蒜蓉同胡椒香,蒜蓉同胡椒唔會太多,清甜湯底更突顯沙白鮮味。🥔蜜椒脆薯牛仔粒好出色嘅脆薯牛仔粒!脆薯面有一層蜜糖但都冇阻脆薯寶嘅香脆感覺,超級香脆,食到停唔到口!牛仔粒夠腍,呢個餸送飯一流!薯寶好食指數係隔離枱十二個人叫左4碟!🥬雪裹紅蝦干菜心煲熱焫煐菜煲夠晒惹味,菜心加埋紅蝦干同肉碎之後, 咸香味十足,菜心清爽夠甜!🍺Asahi食大排擋點可以少得飲啤酒,卜卜蜆+啤酒真係最佳享受🥰

🍲砂鍋卜卜蜆煲

🥔蜜椒脆薯牛仔粒

🥬雪裹紅蝦干菜心煲

🍺Asahi
食大排擋點可以少得飲啤酒,卜卜蜆+啤酒真係最佳享受🥰
2023-06-25 164 瀏覽
間唔時都想食啲鑊氣炒野同煲,所以就近近地去左荃灣三陂坊搵食~呢間環境是正,就入左去~砂鍋卜卜蜆煲 $188 (小)招牌去到見到個個檯面都有呢個煲,既然係招牌就一定要點番個啦~啲蜆好大粒,唔係個殼大而係啲肉,而且份量都唔少。除左蜆,仲有粉絲同粟米,粟米真係好甜,甜到我係一舊接一舊。瑤柱蛋白炒飯$98飯粒 粒粒分明,夠鑊氣,而且面頭仲有好多炸左既脆粒,夾埋一齊食香口又特別,成個炒飯有驚喜~蒜蓉椒絲炒通菜 $68通菜本身冇渣,炒得岩岩好~野飲除左啤酒,仲有天地一號等既飲品~呢度環境寬敞,乾淨,仲有靚仔員工~🤣呢度仲有炖湯,砂煲粥,潮汕滷水,小炒等等,岩哂大班人黎食~

呢間環境是正,就入左去~

砂鍋卜卜蜆煲 $188 (小)招牌

去到見到個個檯面都有呢個煲,既然係招牌就一定要點番個啦~
啲蜆好大粒,唔係個殼大而係啲肉,而且份量都唔少。
除左蜆,仲有粉絲同粟米,粟米真係好甜,甜到我係一舊接一舊。

瑤柱蛋白炒飯$98

蒜蓉椒絲炒通菜 $68
通菜本身冇渣,炒得岩岩好~

野飲除左啤酒,仲有天地一號等既飲品~

呢度環境寬敞,乾淨,仲有靚仔員工~🤣
呢度仲有炖湯,砂煲粥,潮汕滷水,小炒等等,岩哂大班人黎食~
  • 砂鍋卜卜蜆煲
  • 蒜蓉椒絲炒通菜
2023-06-20 175 瀏覽
醉潮館 (荃灣)📍地址:荃灣三陂坊30號地舖====================由日本番到香港一定要番多D中式嘢中和一下🤣位於荃灣三陂坊呢間餐廳裝修貼近中國傳統,仲提供多款潮州菜同中式小炒,夠晒有傳統特色😳▶️鴨蛋煎蠔格 $88真心好食!中意佢夠薄脆,唔係台式個種濕濕感,用鴨蛋整果然係好食D😳 而且蠔仔份量夠多,啖啖都食到蠔肉,夠晒肥美☺️沾埋魚露食真係絕配❤️▶️砂鍋蟹粥(小)$230呢個份量岩二至四人食,粥底煲得夠綿!仲有原隻膏蟹喺入面,食到蟹味都完全滲透晒入粥度☺️▶️沙茶牛肉通菜餐廳俾我地揀菜底,今次我就揀左通菜😳估唔到牛肉份量好多🤣仲夠入味同一D 都唔韌😛
醉潮館 (荃灣)
📍地址:荃灣三陂坊30號地舖
====================

▶️鴨蛋煎蠔格 $88

▶️砂鍋蟹粥(小)$230

▶️沙茶牛肉通菜
荃灣打冷 •醉潮館 🦀荃灣三坡坊出名多嘢食,今次去咗醉潮館食潮州打冷、小菜,平日夜晚已經好多人,建議大家先訂位😏 餐廳以簡約裝修為主,木櫈、燈籠🏮添上一份中國色彩。🫕砂窩卜卜蜆煲(細)$188風味卜卜蜆,沙白夠飽滿,不會有沙,份量夠湯底加上蘿蔔、粟米、粉絲,更加清甜🦪鴨蛋煎蠔烙 $88傳統潮州菜之一,加上鴨蛋煎的蠔烙,卜卜脆。蠔仔亦夠肥美,食落啖啖肉,配以特制醬汁,好惹味🍝沙茶牛肉炒麵 $98以鐵板熱辣辣上枱,麵底夠脆,加上惹味沙茶醬,牛肉軟腍,得👍🏻🌿蒜蓉椒絲炒通菜 $68翠綠色通菜配 蒜蓉椒絲,夠香口🥣花膠螺頭墩鷄湯 $68清甜亦不會太多雞油,加入杞子,有養顏美肌知音明目功效,女士養生之選,份量亦夠兩位飲用其實佢嘅蟹粥同埋蟹膏蒸飯都好出名,下次要叫埋朋友一齊再食 🙂
荃灣打冷 •醉潮館 🦀

🫕砂窩卜卜蜆煲(細)$188
風味卜卜蜆,沙白夠飽滿,不會有沙,份量夠
湯底加上蘿蔔、粟米、粉絲,更加清甜

🦪鴨蛋煎蠔烙 $88
傳統潮州菜之一,加上鴨蛋煎的蠔烙,卜卜脆。
蠔仔亦夠肥美,食落啖啖肉,配以特制醬汁,好惹味

🍝沙茶牛肉炒麵 $98

🌿蒜蓉椒絲炒通菜 $68
翠綠色通菜配 蒜蓉椒絲,夠香口

🥣花膠螺頭墩鷄湯 $68

2023-06-15
  • 傳統鴨蛋煎蠔烙
  • 花膠螺頭炖雞
  • 沙茶牛肉炒麵
2023-06-17 147 瀏覽
三陂坊係大排檔小菜館嘅聚集地,見到呢間充滿古色古香,連餐牌都寫住「本草湯目」嘅餐廳,就試一試。花膠螺頭燉雞湯底比較輕盈,入口較清新,偏向淡口味,有家嘅味道。沙茶粉絲蝦煲蝦肉份量足夠,重點係吸收晒醬汁嘅粉絲,全部上哂色,相當入味。口感亦唔會黐埋一舊,條條分明。無骨雞腳上上籤如果本身鍾意食雞腳同埋辣野,呢個係唔錯嘅選擇。無骨方便食用,辣度比較高,香口後同麻辣。醬爆喈啫秋葵煲秋葵煮得剛剛好,唔會老,有鑊氣嘅菜式。

花膠螺頭燉雞
湯底比較輕盈,入口較清新,偏向淡口味,有家嘅味道。

沙茶粉絲蝦煲

無骨雞腳上上籤

醬爆喈啫秋葵煲
秋葵煮得剛剛好,唔會老,有鑊氣嘅菜式。