2019-12-02 1350 瀏覽
今日老友約我嚟荃灣食飯,三陂坊行到盡頭就見到呢間醉潮館,行到入去店內發覺裝修都花咗唔小心思,有啲傳統中國色彩😻好懷舊👍🏻首先叫咗傳統鴨蛋煎蠔烙🤤用咗傳統嘅鴨蛋煎,上碟見到個蠔餅好靚圓轆轆😻一口咬落去條邊係好脆😋真係第一次食到咁有口感既蠔餅👍🏻蠔餅入面嘅蠔仔好大粒,蠔仔既份量都好多,咬落去淡淡都有蠔仔😻粒粒都肥嘟嘟添😆哈哈😆另外叫咗個胡椒蝦🦐上碟香氣撲鼻,食落去咬咗粒胡椒好過癮,第一次食胡椒蝦,感覺好刺激又好味😋蜜桃生炒骨外脆內軟😍酸酸甜甜好開胃😆個汁調得好好味,送飯食一流👍🏻啫啫芥蘭煲配上大大粒蝦乾,份外入味同香口,芥蘭好新鮮爽口👍🏻蝦乾咸香好味😍我哋仲叫咗咗一碗白飯和一碗白粥,配上以上各種咁好味嘅菜式😋今晚真係大滿足,整體上價錢相宜,味道又唔錯值得推介👍🏼餐牌好多唔同款式嘅菜,樣樣都想食🤤下次一定要再嚟食😋

粒粒都肥嘟嘟添😆哈哈😆

餐牌好多唔同款式嘅菜,樣樣都想食🤤下次一定要再嚟食😋
2019-11-22
  • 蜜桃咕嚕肉
  • 傳統鴨蛋煎蠔烙
2019-10-05 1866 瀏覽
今日去咗荃灣探朋友,然後去咗三坡坊食飯,朋友話呢間舖頭好有人氣,要早啲去,最好預先訂位。我哋乖乖的六點就去到,已經有幾枱客人坐响度,未夠7點已經爆滿。餐牌同餐具都好有特色,湯水都有一本獨立餐牌,自然要叫個飲滋潤一下啦。花膠螺頭炖雞$68湯料有花膠、螺頭、雞腳、杞子、雞肉、豬肉, 湯水大約有三碗份量,炖湯唔油, 味道香濃,養顏又滋潤呀!麻辣田螺大腸煲$98好耐無食過田螺嘞,見到有就即刻叫嚟食,送來時香噴噴熱辣辣,店員細心提醒唔好掂個煲,見佢過咗好耐啲汁仲滾緊。除咗田螺同大腸,仲有大蒜、香芹、辣椒乾。田螺香辣惹味,大腸乾淨無異味,又腍又有咬口,辣辣哋,好好味。食辣嘢,飲罐蘋果醋就最夾!雪裡紅蝦乾芥蘭煲$88雪裡紅就即係雪菜,青綠芥蘭爽口無渣,加埋蝦乾雪菜香鮮惹味,正呀!白果胡椒豬肚湯$88配料有白果同排骨,湯水胡椒香味濃郁,入口微辛,飲落順喉暖胃。豬肚乾淨無異味,軟腍有咬口,好味!潮州舖唔單止可以食打冷嘢,仲有靚湯、惹味小炒、街坊小菜,真係幾潮喎。
今日去咗荃灣探朋友,
然後去咗三坡坊食飯,
朋友話呢間舖頭好有人氣,
要早啲去,最好預先訂位。

我哋乖乖的六點就去到,
已經有幾枱客人坐响度,
未夠7點已經爆滿。

餐牌同餐具都好有特色,

湯水都有一本獨立餐牌,
自然要叫個飲滋潤一下啦。

花膠螺頭炖雞$68
湯料有花膠、螺頭、雞腳、
杞子、雞肉、豬肉,

湯水大約有三碗份量,
炖湯唔油, 味道香濃,
養顏又滋潤呀!

麻辣田螺大腸煲$98
好耐無食過田螺嘞,
見到有就即刻叫嚟食,
送來時香噴噴熱辣辣,
店員細心提醒唔好掂個煲,
見佢過咗好耐啲汁仲滾緊。

除咗田螺同大腸,
仲有大蒜、香芹、辣椒乾。
田螺香辣惹味,

大腸乾淨無異味,
又腍又有咬口,
辣辣哋,好好味。

食辣嘢,飲罐蘋果醋就最夾!

天地壹號

雪裡紅蝦乾芥蘭煲$88
雪裡紅就即係雪菜,
青綠芥蘭爽口無渣,
加埋蝦乾雪菜香鮮惹味,正呀!

白果胡椒豬肚湯$88

配料有白果同排骨,
湯水胡椒香味濃郁,
入口微辛,飲落順喉暖胃。

豬肚乾淨無異味,
軟腍有咬口,好味!
潮州舖唔單止可以食打冷嘢,
仲有靚湯、惹味小炒、
街坊小菜,真係幾潮喎。

題外話/補充資料: 10%服務費
2019-09-29
天地壹號
2019-08-30 1866 瀏覽
荃灣三玻坊有很多中式打冷, 中菜,火鍋店外, 還有一間一直想試的潮式菜店。今晚心血來潮, 就食潮菜吧一看菜單竟然發現有很多款足料燉湯花膠螺頭燉雞湯燉雞湯一般較油,但這湯竟然很清, 但味道濃郁,又足料有花膠,有雞腳,很多圓肉和肉粒, 兩個人每人都飲了大概三碗椒鹽九肚魚吃潮菜當然選一些平常不會自己做的,椒鹽九肚魚功夫多, 去腸,去頭,洗淨,抹乾再撲上生粉炸 這菜做得非常出色 ,外脆,肉質滑溜, 炸粉也不會太多,最怕吃到全口粉。 蜜糖柚子骨一碟大概有七至八件, 每一件都炸得非常之香口 ,骨不多,也不會吃到一口粉, 配上清新的柚子汁和芒果粒,用來撈飯一流。紅蝦乾通菜煲香噴噴,熱騰騰上枱, 通菜炒得非常之香口,雖然是煲上枱,但是感覺很有鑊氣,配上細細粒的蝦乾令平淡的通菜增加幾分口感。總的來說,雖然是潮式菜店,但是有很多燉湯可選擇外,還有出色的中菜,實在是三五知己或家人聚腳談天說地的好地方。

今晚心血來潮, 就食潮菜吧

一看菜單竟然發現有很多款足料燉湯

花膠螺頭燉雞湯

蜜糖柚子骨

紅蝦乾通菜煲

2019-08-25 1371 瀏覽
星期六,要做無飯主婦,平時買餸會路過,見到已經好吸引,今次放假唔煮飯終於有理由入去品嚐下內𥚃裝修好雅致,古色古香,感覺好有古舊風味連餐牌都好有心思,分咗兩本,一本小菜的,一本湯品的小菜價錢由$68起~我地兩個人叫咗四樣食物,先來的係招牌款式~傳統鴨蛋煎蠔烙,蠔烙即是蠔餅,這個蠔烙超級脆,而且鴨蛋味濃,咬下"卡卡"聲,煎到炸咁嘅效果,而且煎得乾身之餘,也不會令D蠔仔縮水變乾。又大粒又嫩口,而且一D都唔腥添第二道菜是椒鹽魷魚,$78嚟講好夠份量,而且炸好熱辣辣即食好好味,魷魚外脆內軟,炸得恰到好處,帶有微微的咸香味,而且嚿嚿都好大件嫁當然唔小得愛人的至愛~蜜桃咕嚕肉,也是大大一碟,夠酸夠入味,值得一提係~雖叫咕嚕肉,但更像厚切豬頸肉,係爽口的,炸粉也只是沾了薄薄一浸,而且每件大小相約,仲無骨添~啖啖肉有肉,當然要有菜調劑一下,簡單一道蒜蓉椒絲炒通菜,炒得青翠鮮綠,嫩滑好味其實這間餐館除小菜外,仲有潮式打冷丶湯品同特式菜色提供,除味道好食外,仲無味精,而且好大碟。4碟餸菜已經夠四個人吃飽,是回頭率極高的食店~
連餐牌都好有心思,分咗兩本,一本小菜的,一本湯品的
小菜價錢由$68起~
椒鹽魷魚
椒鹽魷魚
餐廳呢裝修相當光亮,同隔離大排檔相比明顯比較新,先睇下餐牌,除了一啲典型嘅潮州菜,還有一些特別的菜式。另外值得一提,餐牌設計用心,如有一本本草湯目設計得像一本武功書一樣;至於裝修,餐廳樓底幾高,加上當日人流不多,所以整個感覺幾舒服。牙簽雞 ($58)味道非常之唔錯,香口,好脆,配合泰式辣醬的味道,酸酸辣辣。作為第一款菜,實在十分開胃口,實質口感有點和kfc的脆辣雞粒,不過這道是新鮮炸起的,味道更好。砂鍋卜卜蜆煲 (細) ($168)勁足料蜆多到滿哂,送到後用猛火煲到蜆都逐隻打開,蜆都入滿了味,逐隻打開,既吃到蜆肉的鮮味道,也有些湯底的味道。除此之外,蘿蔔和粟米都非常入味,值得推薦,必食!紅燒籠中bb鵨子 ($58)乳鴿比想像中的細隻,但是打卡效果十足。這道菜更適合打卡!鵨的味道其實不錯,不算太鹹;肉質不算突出,不過幾入味!椒鹽鮮魷 ($78)椒鹽鮮魷送時熱辣辣。魷魚外脆內熱,食落少少辣 ,感覺好有風味,真的會吃個不停!份量十足,這價錢抵食!總結餐廳價錢相宜,而且味道相當不錯,環境尚算舒適,如果與三五知己黎食下野更佳,可以吃更多的小菜!

牙簽雞 ($58)
牙簽雞

砂鍋卜卜蜆煲 (細) ($168)
砂鍋卜卜蜆煲

紅燒籠中bb鵨子 ($58)
紅燒籠中bb鵨子

椒鹽鮮魷 ($78)
椒鹽鮮魷

2019-08-20
牙簽雞
紅燒籠中bb鵨子
椒鹽鮮魷
2020-01-08 0 瀏覽
同屋企人黎到荃灣,咁岩比我地行到黎三坡坊呢邊, 原來一排都係打冷既舖頭, 我哋揀咗間最入面嘅, 呢d舖頭先係深藏不露。首先我好鍾意個裝修,木枱木椅 今次個價錢唔係好記得mark低,所以用自己記憶,希望無記錯~卜卜蜆煲($168)- 蜆肉超鮮甜推介 食過咁多次蜆煲最鐘意呢一個。 蜆肉好大粒同飽滿,睇得出係新鮮,有少少辣椒好惹味但又唔會搶走蜆嘅鮮味。個湯底仲有粟米蘿蔔粉絲, 好豐富,如果兩個人我諗淨係叫呢煲嘢就會飽。炒通菜($68)- 有少少油, 不過整體上都好食既,我諗我屋企平時炒菜落好少油,所以覺得少油d會好d。 鹵水鵝($88)- 個人不是太喜愛,不過屋企人點,我覺得夠味既,但可以試其他招牌菜式

首先我好鍾意個裝修,木枱木椅

卜卜蜆煲($168)- 蜆肉超鮮甜
推介

2020-01-08 3 瀏覽
今日與同事因公事來到荃灣三陂坊附近,收工后決定食完飯才回家。見附近都有很多中式菜館,最後揀了食醉潮館。餐廳裝修木板櫈木枱,簡潔優雅。醤鹵鵝醤鹵鵝份量都很多,部分鵝肉切片,鵝肉稍為有少少軔,但很有鵝肉味。蜜桃咕嚕肉蜜桃咕嚕肉,剛剛炸好,肉質帶爽口,酸酸甜甜很惹味。蜜桃大大件又淋滑,很香蜜桃味。豬油渣炒菜心簡單的一個炒菜心,菜心很嫩,炒得特別爽口。豬油渣炸得很脆及香口,沾了菜汁,食落都不會覺得肥膩。蟲草鮑魚燉雞湯蟲草花鮑魚燉雞湯,足夠2人份量,很足料,老火湯的味道,飲落很美味,湯底很滋潤清甜。

見附近都有很多中式菜館,最後揀了食醉潮館。

餐廳裝修木板櫈木枱,簡潔優雅。

醤鹵鵝

蜜桃咕嚕肉
蜜桃咕嚕肉,剛剛炸好,肉質帶爽口,酸酸甜甜很惹味。
蜜桃大大件又淋滑,很香蜜桃味。

豬油渣炒菜心
簡單的一個炒菜心,菜心很嫩,炒得特別爽口。
豬油渣炸得很脆及香口,沾了菜汁,食落都不會覺得肥膩。

蟲草鮑魚燉雞湯

2020-01-08 0 瀏覽
最近有個project在荃灣進行,所以突然經常出入這區。今次打算找些地道食物醫肚,便走進三陂坊覓食。只是一個平日的晚上,三陂坊都熱鬧非常!我們走到街尾,決定試試醉潮館。餐牌做得超有心思,忍不住要影一影封面。名叫《本草湯目》的那一本顧名思義是介紹不同的湯水。還有詳細介紹各種食材的用途,甚是認真。眼見湯水是主打,我們都叫了一份白果胡椒豬肚湯供二人分享。很足料,喝完胡椒整個身體都充滿暖意,好適合冬天進補。另外點了醬鹵拼盤和蝦干芥蘭煲。鹵水非常入味,好吃。而且這裡的食物每碟都很大份,非常滿足。芥蘭在煲內暖住,就算放了半小時慢慢吃仍然是熱騰騰,是加分位。最後就是來到潮州餐廳不能不點的海鮮,砂鍋卜卜蜆煲。我們已經是叫小份,都有十分之多的蜆!蜆煲在枱上用慢火滖住,等待蜆熟了就可以進食。煲底還有粟米,吃完肚子都很滿足。
白果胡椒豬肚湯
醬鹵拼盤
蝦干芥蘭煲
醬鹵拼盤
蝦干芥蘭煲
2020-01-08 0 瀏覽
哥哥一家都唔喺香港,趁住週末陪下兩老,晚餐帶佢哋嚟荃灣食呢間口碑唔錯嘅潮州菜,我哋差唔多八點到,門口依然有幾枱人等緊,生意超旺。我自己之前食過一次,對佢嘅燉湯印象良好,今次嗌咗核桃蟲草鮑魚炖雞,湯味香純,濃郁清甜,仲真係有鮑魚,而且唔細隻,真材實料。一盅可以分到三碗仔多少少,我哋三個人分剛剛好,性價比高!九肚魚炸得又香又酥,口感外脆內嫩,味道鮮甜,沾上喼汁,令鮮味更濃。好有趣嘅名字,原來係四季豆炒豬頸肉,好夠鑊氣,醬汁香濃入味,豬頸肉咬起嚟好有口感,餸飯必備。BB乳鴿用鳥籠裝住,賣相相當別致。乳鴿雖然奀咗少少,但皮脆肉嫩,肉汁豐富,即使唔洗點五香淮鹽同喼汁都已經好滋味!黑松露蟹膏蒸水蛋係屈機之作,令我一直念念不忘,松露嘅香氣配上嫩滑嘅蒸蛋本來都已經係天作之合,加上大量嘅蟹膏,邪惡程度爆曬燈!每一啖都係享受!荃灣有得食潮州菜或者中式小菜嘅地方其實唔少,但能夠令人留低咁深刻印象嘅真係只此一家,難怪能夠喺短短幾個月賺到咁多口碑。

亂棍打死豬八戒

黑松露蟹膏蒸水蛋

亂棍打死豬八戒
黑松露蟹膏蒸水蛋
2020-01-07 3 瀏覽
約左朋友在荃灣打冷,三坡坊大排檔一間連一間,朋友揀左最入面果間醉潮館,去到要等位,氣氛十分熱鬧。坐低寫野,隔離幾枱都在慶祝生日,嗌左好多野食,仲有自備生日蛋糕,氣氛高漲。野食選擇豐富,有新派潮汕特色,也有鑊氣小炒。鐵板黑椒豬仔髀,熱騰騰出晒煙上台,香味撲鼻,黑椒非常惹味,豬仔髀肉質嫩,好火候,好冧,輕輕一扯就成舊起,正吖!炸蠔餅,潮州特色,外脆內軟,蠔仔的海水味好出,點上醬汁,香口不油膩。椒鹽九肚魚,又系潮州特色,九肚魚滑滑地,同外層炸粉鮮明對比,點上魚露,外層香酥,內外軟滑,好味。主食系欖菜炒飯,大大碟抵食,飯粒夠乾身,不算太油。

野食選擇豐富,有新派潮汕特色,也有鑊氣小炒。

主食系欖菜炒飯,大大碟抵食,飯粒夠乾身,不算太油。

2020-01-06 0 瀏覽
最近很喜歡吃潮州菜,特登再來這間荃灣的醉潮館潮一潮😂點了個原板海膽炒飯,海膽味道好鮮甜幾新鮮😋仲有一啲瑤柱同埋蝦肉雞蛋菜炒既飯,這個炒飯相當夠鑊氣👍🏻醉潮口水雞讓人驚喜,好入味,辣得來又好滋味,真的讓人邊吃邊流口水,而且份量頗多,凍冰冰的雞肉非常鮮嫩,還有炒得好香脆的腰果花生,辣得來還有點甜甜的感覺👍🏻還是喜歡吃這個醬滷拼盤一個拼盤入面齊有糖心蛋、豆腐、韭菜、紅腸、豬腸、口感爽脆的豬耳、吃這個的時候感覺就是一道菜可以吃到很多不同的味道😋
最近很喜歡吃潮州菜,特登再來這間荃灣的醉潮館潮一潮😂

點了個原板海膽炒飯,
原板海膽炒飯

還是喜歡吃這個醬滷拼盤
醬滷拼盤

原板海膽炒飯
醬滷拼盤
2020-01-06 7 瀏覽
今日行過荃灣見到依間幾多人食就入左去試下,好有住家飯既味道,好適合一家大細去食。個百果豬肚湯好白好鮮味,好重胡椒既香味。除左豬肚之外仲有醃咸左既豬肉,吾會太寡。仲叫左半份霸王雞,有大量既蔥同辣椒,但完全吾會辣。啲蔥油勁香,夾啲蒽連埋雞一啖食,令成個雞昇華左。而且半份既份量都幾多,啲肉吾會太淋,而且好滑,就算系雞胸肉都吾會柴。個黑椒豬仔脾件件都啖啖肉,一啲肉膻味都冇,仲充滿住黑椒既香味。啲肉又嫩滑,又juicy,果然系招牌。一份仲有六件,share食就吾怕膩。啲白飯都好有飯香 粒粒分明👍🏻
2020-01-04 30 瀏覽
早已聽聞有很多潮洲的美食在二陂坊嘗到,這街佈局四四方方,較有特式的街道設計,而醉潮館就在街道的最尾處,好容易搵到的。是日平日無咁多客人,點菜同上菜都好快手!值得一讚!餸菜一上台都係熱辣辣,香噴噴,保持住鑊氣,賣相靚靚,份量仲好有驚喜!都係大大碟!! 椒鹽鮮魷魚🦑大排檔必點! 十分彈牙,香脆,送酒一流,有埋魷魚鬚的部份就正!雪裡紅蝦乾芥蘭煲$88招牌菜!大大煲~ 由好多配料炒成!有蝦乾,豬肉碎,紅椒等等原板海膽炒飯 $138抵食之選,大啖大啖食海膽唔怕唔夠分!配料仲有帶子同蝦🦐 白果胡椒豬肚湯$88湯料無餐牌中見到咁足料,不過我都唔食湯料,開始飲的時候已經Feel到胡椒的作用,就係好驅寒!飲到慶烚烚!涼的天氣飲幾好!天地壹號的蘋果醋🧃🧃 食太多了~幫忙消化一下!室內環境乾淨,位置坐得舒服室外就好岩一大班人聚腳食吹水的地方

椒鹽鮮魷魚🦑

雪裡紅蝦乾芥蘭煲$88
招牌菜!大大煲~ 由好多配料炒成!有蝦乾,豬肉碎,紅椒等等

原板海膽炒飯 $138
抵食之選,大啖大啖食海膽
唔怕唔夠分!配料仲有帶子同蝦🦐

白果胡椒豬肚湯$88

天地壹號的蘋果醋🧃🧃 食太多了~幫忙消化一下!