2021-02-26 697 瀏覽
本身不吃苦瓜的我,因為小弟好怕啲青味,所以從來不吃!自從曾經去完沖繩呢個地方之後,係當地店主推介下,吃左一個沖繩苦瓜炒豬肉之後,便對苦瓜另眼相看,而且更加令我對這道菜念念不忘。在機緣巧合下,途經太古城看到一間叫那霸沖繩料理,便與有人提議在這裏吃晚餐吧!這道菜是今晚的主角,我是為了它而來食落感覺都唔錯既,因為除左呢個煮法,我係唔吃苦瓜的其餘的食物都算幾好食既!免治雞肉串軟殼蟹天婦羅鰻魚飯壽司盛合八款
本身不吃苦瓜的我,因為小弟好怕啲青味,所以從來不吃!

這道菜是今晚的主角,我是為了它而來

食落感覺都唔錯既,因為除左呢個煮法,我係唔吃苦瓜的

其餘的食物都算幾好食既!

免治雞肉串

軟殼蟹天婦羅

鰻魚飯

壽司盛合八款
2019-07-12
  • 沖繩苦瓜炒豬肉
2020-04-05 816 瀏覽
sunday walked incame with,stir fried okinawa bitter melon and pork slices,there tofu cubes and very little eggs with bitter melon & pork slices pan fried,that totally tasteless and watery,naha ramen,in white soup based that also tasteless and the ramen so soggy, a few cubes of pork soft bones which are chewy as gum,overall i realized the chef have never been to okinawa or else why the dishes are such out of tastes.. would never turn back
sunday walked in
came with,
naha ramen,
okinawa  bitter  melon  with  pork  slices  stir  fried
naha  ramen
2020-04-05
2020-03-10 540 瀏覽
This is a very native and small family run business. The chef is Japanese. Salad: hearty amount, Italian vinegar dressing. The vegetable are fresh enough. I especially like the avocado.Premium sashium plate. the scallops is chewy. the sashimi is generally very fresh and pleasant.Okinawa Sea grapes. Great dish. If only the portion could be greater.Soft crabs Rolls . they even put roe on top. yummy. Deep fried osyters - tasty!Grilled Chicken. The chicken meat enhanced and linger in the corner of t

Deep fried osyters - tasty!

Grilled Chicken. The chicken meat enhanced and linger in the corner of the mouth.

2020-02-29 462 瀏覽
Lunch time叫左個set lunch($98)-那霸拉麵(排骨拉面配豬骨湯),跟餐有沙律,前菜同甜品。前菜係腐皮壽司,味道唔錯,食完都好期待個拉面...不過個拉麵好唔得,湯底係罐頭忌廉湯味,啲排骨食落有雪味,同唔似即整,好似係放左好耐再拎出黎煮一煮😓食物又貴又唔好食,試一次就夠。

食物又貴又唔好食,試一次就夠。
2019-08-29 1233 瀏覽
太古城食肆選擇都多,但一個人嘅時候又想吃一頓豐盛嘅午餐,呢間主打日本🇯🇵沖繩料理可以令你靜靜地咁食,雖然份量唔算多,而定價又頗高💰,但奈何又會間唔鐘想去食一次,或許附近真係無乜真正日本餐廳吧😌.🍴蒜香牛柳粒定食🐮。配上沙拉🥗、前菜、麵豉湯;洋蔥蒜片炒得乾身,確實的份量真的太少了,唔夠喉😌.午餐尚有其他選擇,價錢差距太大,變得難以決擇,但耐不耐食一次能夠減輕飛去日本🇯🇵啲心癮😌
🍴蒜香牛柳粒定食🐮
2019-08-02 2028 瀏覽
黎緊9月會去沖繩既石垣島旅行,所以男朋友話出發前要食一餐沖繩菜😂環境都算昏暗不過閒日夜晚去食都唔算好多客人。佢分別有set同單點可以選擇,我地就無叫到set,叫左唔同既野食試下。佢本身無咁細碟😅係我食到一半先記得要影相😂朋友話鹽有啲落得太多有啲咸,我自己覺得ok。雞泡魚乾,食落似豬肉乾味,燒得幾香口,不過食得多就覺得有少少咸。叫左牛油果蕃茄八爪魚沙律。沙律菜唔算好多,佢仲有啲醬汁鋪左係面,所有野一齊食落口個感覺都幾fresh。玉子燒,一碟只有三小舊,我地四個人就有人要share。蛋好綿密亦好香滑,不過男朋友覺得略甜,我就覺得接受到。沖繩苦瓜炒豆腐豬肉,唔知係咪本地貨,食落好有家既味道😂苦瓜唔多似係沖繩食到既味,因為佢呢度煮得比較澀。天婦羅啱啱新鮮炸起,炸得非常好唔會有好多油。佢除左啲大路野仲有天婦羅炸魷魚😯我就無食朋友食左。炸雞好熱,不過普通,唔係特別滑,中間仲夾雜住啲我最怕既肥膏😖呢個係天婦羅炸苦瓜沙律,有芝麻醬同豆腐,我無食炸苦瓜,食左菜同豆腐,普普通通無咩特別。壽司盛我就食左一舊拖羅🤤入口即溶既感覺好滿足🤤最後埋單每人$283。叫左咁多野食都算幾抵食。

環境都算昏暗不過閒日夜晚去食都唔算好多客人。

壽司盛我就食左一舊拖羅🤤入口即溶既感覺好滿足🤤

最後埋單每人$283。叫左咁多野食都算幾抵食。
2019-08-01
2019-07-28 946 瀏覽
平時成日會經過,今日終於嚟食食午餐。星期日既中午,店內客人唔多,環境安靜又舒適,三人行叫左三個lunch set同兩個小菜。海葡萄之前係台灣食過,難得係香港見到就叫左,不過同上次食既比起來好似無咁好食口感差少少炸蠔炸蠔既質素都唔錯,皮薄餡靚🥴特上雜錦海鮮丼話明雜錦就咩都有d,有三文魚,八爪魚,鰻魚等等,其中吞拿魚同海膽比較好食沖繩苦瓜豚肉炒蛋健康好食之選,口味較清淡但配飯食一流👍🏼👍🏼西京燒銀鱈魚My favorite 銀鱈魚一如既往地好食,不過同平時坊間平d既差不多最後每人有一塊一口芝士蛋糕做甜品,味道一般但個人覺得碟幾精緻Overall,食物都ok,但我最喜歡既係餐具🤣🤣🤣

炸蠔
炸蠔

炸蠔既質素都唔錯,皮薄餡靚🥴

沖繩苦瓜豚肉炒蛋

健康好食之選,口味較清淡但配飯食一流👍🏼👍🏼

西京燒銀鱈魚
西京燒銀鱈魚

Overall,食物都ok,但我最喜歡既係餐具🤣🤣🤣

2019-03-25 1699 瀏覽
對於唔想係港島成日排隊但又想食日本野嘅食客來講 可能呢一間會幫到大家止止渴唔想成日食元氣但又想食少少壽司刺身同埋一啲日式料理所以就同阿媽嚟咗呢間夜晚嚟到好靜得幾枱客 但就係貪佢有返啲空間呢間日式餐廳主打沖繩菜其他仲有一啲普通日本餐廳有嘅嘢我哋就點左幾樣主打菜式 沖繩苦瓜黑豚肉炒蛋 .......味道ok但比較稀身串燒免治雞肉棒......ok 串燒雞翼......ok豬軟骨烏冬....幾林入味 鰻魚飯.....尚可吞拿魚小卷.....ok燒和牛....good炸雞......ok吞拿魚沙律.....一般
夜晚嚟到好靜得幾枱客 但就係貪佢有返啲空間
吞拿魚沙律.....一般
2019-03-03
  • 沖繩苦瓜炒豬肉
2019-02-25 1274 瀏覽
閒日中午去咗那霸食嘢。 二人行 叫咗 鰻魚飯 同 海膽吞拿魚丼。中午時間人多食物 需要等 10至15分鐘。 餐廳冷氣比較凍可能係需要保持刺身嘅鮮味。 鰻魚飯 鰻魚比較味道濃沃 雖然份量不算太大 但值得再encore。 海膽吞拿魚丼 味道也不錯 值得推介。侍應服務質素不錯 。人均大概120至150蚊左右。
海膽吞拿魚丼 味道也不錯 值得推介。
侍應服務質素不錯 。
人均大概120至150蚊左右。

2018-05-17 3491 瀏覽
中午與同事午餐,叫左壽司定食。魚生質素一般,唔算特出。侍應服務更一般,放茶放沙律喺佢自己面前,要個客自己分? 整體感覺就係一般……建議揀刺身定食,多十蚊,個樣吸引d。

建議揀刺身定食,多十蚊,個樣吸引d。
2018-04-23 2736 瀏覽
沖繩三寶:海葡萄、苦瓜、豆腐星期六晚就來一試,位置挺多的可以舒服坐一個晚上是日精選的餐牌飲品:爬完山才來吃,當然要先點解渴highball招牌Suntory角瓶highball點了一杯原味, 一杯檸檬事實又一次證明喝角High其實原味就refreshing再加檸模只會徒添酸味更難入口食物:既然有了Highball, 那就少不了串燒雖然一口氣點了很多菜, 但他們都是有序地先上串燒串燒--> 海葡萄--> 壽司 --> 炒菜 --> 魚由酸和香口前菜吃起, 然後再到主食雞串, 一個字 香!醋海帶, 挺酸的, 很滑也很難夾不過starter來說這個酸度一點也不過份, 非常開胃這裏的手握壽司也很不錯有時吃不僅是咀嚼下肚的一瞬, 還可以享受瀏覽櫥窗的新鮮食材, 看着壽司師傅在sushi bar前製作自己點的壽司這裏的壽司是最正宗的手握壽司飯很少, 裏面已經加了芥末夾起不會散, 而且上菜時也會提醒由味道較淡的白身魚開始吃起沖繩三寶來了!海葡萄, 第一次試, 口感很搞笑可以感受粒粒在口裏爆破的感覺不用太誇張的調味就能夠吊出來自海洋的咸味苦瓜、豆腐看起來有點像普通廣東菜
沖繩三寶:海葡萄、苦瓜、豆腐
星期六晚就來一試,位置挺多的
可以舒服坐一個晚上
是日精選的餐牌

飲品:
爬完山才來吃,當然要先點解渴highball
招牌Suntory角瓶highball
點了一杯原味, 一杯檸檬
事實又一次證明喝角High其實原味就refreshing
再加檸模只會徒添酸味更難入口

食物:
既然有了Highball, 那就少不了串燒
雖然一口氣點了很多菜, 但他們都是有序地先上串燒
串燒--> 海葡萄--> 壽司 --> 炒菜 --> 魚
由酸和香口前菜吃起, 然後再到主食
雞串, 一個字 香!
醋海帶, 挺酸的, 很滑也很難夾
不過starter來說這個酸度一點也不過份, 非常開胃
這裏的手握壽司也很不錯
有時吃不僅是咀嚼下肚的一瞬,

這裏的壽司是最正宗的手握壽司
飯很少, 裏面已經加了芥末
夾起不會散, 而且上菜時也會提醒由味道較淡的白身魚開始吃起

沖繩三寶來了!
海葡萄, 第一次試, 口感很搞笑
可以感受粒粒在口裏爆破的感覺
不用太誇張的調味就能夠吊出來自海洋的咸味
苦瓜、豆腐
看起來有點像普通廣東菜的炒苦瓜
不過當然配料和味道上有所不同, 加了豆腐
苦瓜切成小薄片, 是真的不苦澀, 而不是強行用鹽遮蓋苦味
不吃苦瓜的我也願意多吃一點
豆腐也就是很典型的日本豆腐, 很滑溜
最後我們還叫了燒魚
哈士奇先生說這個做法很少在香港其他地方吃到
燒出來魚很香, 但肉還是很白嫩
這魚對我來說很重海水威味, 點來送飯更好
#薩摩耶與哈士奇的獵食日記
2018-03-24
  • 手握壽司
  • 海葡萄
  • 苦瓜
2018-04-04 2312 瀏覽
2月時,我們已到此日本料理店光顧了一次。(我已介紹過它的某些菜式)對此店的「極級手握壽司」一試難忘😍今天,與長輩一起再次光顧,一人叫一客$268/一客看到旁邊一班日本人點的沖繩苦瓜炒豬肉$88十分吸引,點吧!果然好吃😋當然,只點以上兩款美食是不夠飽的。我們又點了什錦天婦羅🍤$108(有3隻炸蝦,之前介紹過)、炸豆腐$38及枝豆。加一服務費後,差不多$400一位。整體而言,高品質的食物,相對價格是非常合理的。

沖繩苦瓜炒豬肉

2018-03-27
10 分鐘 (堂食)
沖繩苦瓜炒豬肉
2018-02-27 1027 瀏覽
今天是我們的周年紀念日,我們沒有選擇到什麼星級的餐廳吃晚餐慶祝。我們挑選了一家在工作地方附近的的日本料理店,食物的質素讓我們喜出望外。餐廳門面每晚限定10客的極級手握壽司$268我們吃了一客,立即再點一客!實在美味!😋到沖繩料理店,當然要點沖繩海蘊粥$62味道很清淡,不太特別。沖繩苦瓜豆腐沙律$58值得一試!美味😋內有炸苦瓜片及生苦果片,伴芝麻沙律醬十分出色。什錦天婦羅$108有3隻蝦,論價錢,我認為合理。味道也不錯雞腿秘製醬汁燒串$22雞軟骨串燒$22及鹽燒牛舌$48價格偏貴整體而言,除了串燒,其他東西也值得推介!

餐廳門面

每晚限定10客的極級手握壽司$268
我們吃了一客,立即再點一客!實在美味!😋

到沖繩料理店,當然要點沖繩海蘊粥$62
味道很清淡,不太特別。
沖繩海蘊粥

雞腿秘製醬汁燒串

雞軟骨串燒$22及鹽燒牛舌$48
價格偏貴
雞軟骨串燒及鹽燒牛舌

整體而言,除了串燒,其他東西也值得推介!
2018-02-26
10 分鐘 (堂食)
沖繩苦瓜豆腐沙律
什錦天婦羅
2018-01-28 2250 瀏覽
當初只想找間日本菜,食一餐不過不失既。然後俾佢餐廳個名引起沖繩的旅遊記憶。陽光普照,中價的料理,家庭式的氣氛...想起都不錯呀,就去試試吃下。入到去,餐廳走有情調路線,燈是一點點暗,但不是非常暗。師傅都熱情,見到人主動請待應去招呼。坐下看看menu, 價錢合理,特別係燒物,更加都係大眾化價錢。壽司同刺身價錢,相比之下就唔係太平。我叫左第一道菜,蔥花吞拿魚卷,價錢叫比較平,但係蔥花幾香同我吞拿魚好夾,好味。再點了立魚薄切,,幾新鮮,肉身夠薄,師傅特製醬汁酸酸地好開胃呀。另外叫咗中toro壽司,油花適中,魚香先來滿嘴都係, $60 ,都仲係合理。又叫咗個沖繩涼瓜肉炒飯,飯粒好乾身,涼瓜亦好爽口好新鮮,值得推介。價錢又平。朋友叫咗疏菜粥,大大碗抵食,味道都好味,有日本既風味。買單唔使$700 ,今時今日叫做抵食。

入到去,餐廳走有情調路線,燈是一點點暗,但不是非常暗。師傅都熱情,見到人主動請待應去招呼。坐下看看menu, 價錢合理,特別係燒物,更加都係大眾化價錢。壽司刺身價錢,相比之下就唔係太平。我叫左第一道菜,蔥花吞拿魚卷,價錢叫比較平,但係蔥花幾香同我吞拿魚好夾,好味。

朋友叫咗疏菜粥,大大碗抵食,味道都好味,有日本既風味。

買單唔使$700 ,今時今日叫做抵食。
2018-01-27
3 分鐘 (堂食)
  • 沖繩涼瓜炒飯
當日正好和友人看電影,想起去年去沖繩吃過的海葡萄,讓人一試上癮,心動就跑去充滿居酒屋風情的那霸餐廳一解相思之情。海葡萄含豐富的蛋白質,是日本人崇尚的健康食物,非常美顏!沙拉份量有點小,畢竟我是專程來吃海葡萄的,但感覺不夠喉阿!壽司倒是有扳回一城,三文魚手握壽司配上麻醬,新鮮的口感,肥美又多汁!上面的蟹子也有點睛之喜!雖然總題很好吃,但海葡萄份量實在太少了,不足以解我對海葡萄的相思之情。老實說海葡萄真的是那霸的名菜阿,能叫那霸居酒屋就拿些霸氣出來吧!