2017-07-13
係太古城明明餐廳好多,但一到午餐時間就好似無咩選擇了時間比一切重要,唔想排隊等位只能向中價以上餐廳吃飯。最後出咗城就見到幾間日式餐廳係無隊龍,而我地選擇那霸沖繩料理餐廳。午餐套餐有唔少選擇,我一開始點咗蒲燒鰻魚飯而朋友就點咗壽司定食十件套餐午餐都會送沙律小食一客,沙律加了開胃醋汁,清新甚是好味即使苦瓜好甘苦但都可以食晒;小食係淹製八爪魚,酸酸甜甜帶少少微辣開胃一流其實係湯比飯還要遲嚟,麵豉湯味淡如飲水咁,仲差過我自己開湯粉一上枱大大件厚實鰻魚真係睇到人流口水,但筷子一落就知中伏魚肉厚實的情度係需要餐刀嘅,再者一口咬落首先品嚐到的是濃濃的泥味,呢條係泥鰻?!之後仲伴隨魚腥味,咬口係彈牙厚實,但我無辦法再食落去立既向店員查詢,跟餐廳溝通過後經理都好好同意讓我挑選另一套餐,最後我選擇跟朋友一樣的。十款新鮮的魚生壽司,最愛海膽鮮甜美味附上的鮮磨芥末其實可以唔加,因為本身手握壽司已含有,飯有壽司醋酸味,但程度適中剛剛好,飯粒煮得好配合握的力度,一夾起唔會散點少許醬油已經好好味整理來說:一分錢 一分貨,魚生鮮 壽司飯好味,坐得舒服唔需要等位,環境唔嘈吵,回頭指數:
時間比一切重要,唔想排隊等位只能向中價以上餐廳吃飯。
沙律前菜
麵豉湯
蒲燒鰻魚飯
一上枱大大件厚實鰻魚真係睇到人流口水,但筷子一落就知中伏
之後仲伴隨魚腥味,咬口係彈牙厚實,但我無辦法再食落去
壽司定食