2019-01-20 513 瀏覽
成日都見到有foodie係ig介紹呢間餐廳,呢日就同朋友一齊黎依度食晚餐🤤我哋大約夜晚七點半嚟到,黎遠就見到間野出邊已經有好多人喺度等緊位,我哋拎咗飛,大約等左半個鐘至九個字終於有得食🤤入到去間野得一個樓面,可能因為太忙唔記得比餐牌我哋,呢度嘅碟同水同調味料都係自取嘅,而落單就必須自己去收銀處order,我哋嗌咗一碟羅勒鮮茄煙肉意粉,一個碎蛋沙律牛角酥餐,嘢飲嗌咗熱情果柚子梳打同埋水果茶💐羅勒鮮蕃茄煙肉意粉🍝$35呢度嘅意粉份量好大,兩個人食一碟已經好夠🍝好香甜嘅蕃茄味,酸酸甜甜都幾好食,但係羅勒味比較少,意粉有啲太油,但係真係真係好抵食👍🏻碎蛋沙律牛角酥餐 配薯角🥐$36呢個餐真係好有驚喜!牛角酥烤得好夠脆,外脆內軟,配上甜甜嘅蜜糖非常搭配🤤側邊嘅薯角都係同蜜糖一齊焗,鬆脆嘅牛角包同脆薯角配蜜糖真係好正,大推!除咗等位等得有啲耐之外,呢間餐廳真係CP值之選,值得一推👍🏻👍🏻👍🏻

羅勒鮮蕃茄煙肉意粉🍝$35
羅勒蕃茄煙肉意粉

羅勒番茄煙肉意粉

碎蛋沙律牛角酥餐 配薯角🥐$36
碎蛋沙律牛角包配薯角

45 分鐘 (堂食)
碎蛋沙律牛角包配薯角
  • 碎蛋沙律牛角酥
2019-01-19 466 瀏覽
近期在朋友推介下,加上看到一些網上宣傳,知道呢間食店最出名就係抵食&大碟,所以呢日特登來呢間搵食門口有幾個餐牌,唔同顏色既字已好搶眼,加上都有好多選擇,因為未來食過,唔知邊個餐好食,只好望下身邊既食客,我見佢地d意粉都好大碟下,之後見到有個食客食呢個香草吞拿魚螺絲粉拼沙律菜(HK$39)都好吸引,唔諗咁多就點呢個餐。如同朋友推介一樣,真係好大碟,而且好足料,好多吞拿魚,而且有沙律菜,有d好健康的感覺,當食到一半已經好飽,又唔想浪費食物,就加$1外賣盒,將食剩帶走。

香草吞拿魚螺絲粉拼沙律菜

香草吞拿魚螺絲粉拼沙律菜
2019-01-19 666 瀏覽
原本諗住同朋友平平哋搵嘢食填肚,誤打誤撞搵到呢間性價比極高的餐廳,一定會再回頭。我哋三個人叫咗香辣海鮮意粉 ($45)、爵斯豬扒漢堡配薯角($58)、香草吞拿魚螺絲粉配沙律菜($38)仲免費附送茶三杯。哩個香辣海鮮意粉比到好大驚喜我,用料十足,份量夠大(所有意粉都係,如果食量唔大,真係可以兩個share一個意粉),食落去酸酸甜甜,又帶點香辣味,非常開胃,下次會同朋友再叫過呢一個意粉!爵斯豬扒漢堡配薯角,漢堡固然好食,但係我最鍾意都係個配角,薯角有用香料調味再焗,淋埋蜜糖喺上面,又脆又甜,真係超超超好食!至於香草吞拿魚螺絲粉配沙律菜,係以涼拌方式製成,味道不過不失,但我本人比較鍾意食熱嘅意粉。嗰日咁岩六點幾左右到,唔算多人,但夜少少就已經好多人排隊,唔想等好耐嘅人可以早少少嚟,或者外賣!

香辣海鮮意粉
爵斯豬扒漢堡配薯角
香草吞拿魚螺絲粉配沙律菜
香辣海鮮意粉
爵斯豬扒漢堡配薯角
2019-01-14 434 瀏覽
當天和朋友6人在等,等左個幾鐘都等不到就走了,是咁比後來的人入,又不懂 hold 枱,間舖細員工少都算,一定知道忙不過來,但沒理由是咁比後來的人入先,這間舖完全不適合4人以上去用餐,因你只會有永遠的等待。
2019-01-10 587 瀏覽
呢間野見佢近排做左好多宣傳見到35蚊 就去試下見到都要等位,咁我就拎飛 見到都有幾個人等緊之後等等下有人無拎飛就入左去咁我就好心同個女職員講 話有人未拎飛就入左黎坐個女職員就不耐煩有啲發脾氣咁話 : 今日樓面得我一個 佢地入左黎我都handle唔到 。。咁我就出返去繼續等 。之後見到有位我就入黎坐左先跟住俾我聽到個女職員同其他職員講話有人鬧佢 話佢俾人入左黎 其實我只係好好態度提下佢話聲佢知 睇黎個位女職員EQ都有點低如果做唔切 點解要搞咁多宣傳呢?一係就唔好搞其實只係員工eq比較低野食質素都唔錯的。
呢間野見佢近排做左好多宣傳
見到35蚊 就去試下
見到都要等位,咁我就拎飛 見到都有幾個人等緊

之後等等下有人無拎飛就入左去
咁我就好心同個女職員講 話有人未拎飛就入左黎坐
個女職員就不耐煩有啲發脾氣咁話 :
今日樓面得我一個 佢地入左黎我都handle唔到 。。
咁我就出返去繼續等 。

之後見到有位我就入黎坐左先
跟住俾我聽到個女職員同其他職員講
話有人鬧佢 話佢俾人入左黎

其實我只係好好態度提下佢
話聲佢知 睇黎個位女職員EQ都有點低
如果做唔切 點解要搞咁多宣傳呢?
一係就唔好搞

其實只係員工eq比較低
野食質素都唔錯的。
2019-01-01 334 瀏覽
35蚊一大碟真係無呃称,牛角包外皮又夠脆,個set仲有薯角食到你飽。男朋友食得好開心,咁我就開心了🥳 ⋯⋯但炸猶魚圈粉皮較多,餐具吾太衛生,仲有舊餸係上面,睇到我都吾敢用⋯⋯下次黎嘅話要自備餐具或用消毒濕紙巾。
35蚊一大碟真係無呃称
⋯⋯
但炸猶魚圈粉皮較多,
餐具吾太衛生,仲有舊餸係上面,睇到我都吾敢用⋯⋯
下次黎嘅話要自備餐具或用消毒濕紙巾。

2018-12-31 1107 瀏覽
深水埗福華街呢間叫M.Y Majesty 既餐廳細細間,都係食下意粉、牛角包咁,但估唔到竟然咁有驚喜!餐廳係半自助形式,要自己出去counter 落單比錢,之後拎左牌仔就返位等,另外餐具都係要自己拎。意粉一上檯好似座山咁高,兩個人食先食得哂,都係賣緊$35意粉味道唔錯,而且好足料,每條意粉都沾滿醬汁另外,長通粉份量雖然無意粉咁誇張,但都係偏多!而且佢落左好多芝士,芝士有烤到半溶,而且好香!至少係賣$50-$60 既水準仲有,意粉$35係包埋野飲,雖然只係熱紅茶,但咁既價錢,仲可以去邊搵到?

意粉一上檯好似座山咁高,兩個人食先食得哂,都係賣緊$35
意粉味道唔錯,而且好足料,每條意粉都沾滿醬汁

2018-12-21 1088 瀏覽
2018年12月21日下午二時半左右到Majesty,因為網上推介所以就專登到來試出名大碟抵食夾大件的意大利🇮🇹麵。因為早有準備(做定功課知道份量之大),所以我們二人只點了一客香蒜白酒蜆肉炒意大利🇮🇹粉🍝$35,另外點了一杯特飲凍薄荷朱古力$27,及一杯熱檸🍋水$25。先説説主角意粉一點也沒有讓我們失望,很多的蒜蓉很香,而且很多蜆肉有甜味,份量很多滿足到兩人食慾。但是薄荷巧克力🍫很甜而且無乜薄荷味,可以不點,另外一杯熱檸🍋水$25份量是大杯的,但是如果以$25價錢建議應該可試試其他特飲。
,很多的蒜蓉很香
,而且很多蜆肉有甜味,份量很多滿足到兩人食慾
香蒜白酒蜆肉炒意粉
香蒜白酒蜆肉炒意粉
2018-12-17 734 瀏覽
嘩!真係好大碟,份量相當於平時嘅2-3倍,不過如果唔好食嘅話幾大碟都無用!所以呢到簡直係包你食過一定會再番嚟食因為味道方面呢到好食過好多中價餐廳,麵條唔算太軟又唔太硬,卡邦尼creamy得黎又唔漏,炒出嚟好有煙肉嘅香味,怪不得咁多人都會食呢款. 另外本身想叫嘢飲嘅時候,侍應就送上兩杯熱茶,呢個價錢真係去邊到搵!!!!環境方面好舒服,裝修亦唔錯,下午嚟食嘅話係可以hea好耐嗰種. 大家要留意,呢到要自己先喺收銀台點餐,大約等5分鐘侍應就會拎嚟㗎喇!

2018-12-17
2018-12-12 1058 瀏覽
呢間餐廳係位於深水埗同太子嘅交界,店舖小小的,好有家的感覺。可能地理位置嘅關係,野食價錢比較親民,款式亦都有好多選擇今次嗌左卡邦尼亞意粉香草吞拿魚螺絲粉再嗌左嗰炸洋蔥圈同炸魚手指條野食好快就到左,個份量真係好嚇人呀,兩嗰女仔根本就可以share一碟,味道方便都okay wor🤗🤗🤗唔會因為價錢而將價就貨!!意粉唔會太淋,醬汁調味岩岩好既🥰🥰🥰
今次嗌左卡邦尼亞意粉
香草吞拿魚螺絲粉
再嗌左嗰炸洋蔥圈同炸魚手指條
2018-11-27 1734 瀏覽
從太子走五分鐘到這家食店,不用等位就能入座。男友餓得迫不及待走去落單。叫了一客蜜糖薯角,成為$20。對!你沒聽錯,是$20正。即叫即炸,濃濃的蜜糖味,有2-3人份量。另外,他還叫了卡邦尼意粉。哇,想不到一送上桌又是2-3人份量。這個成為$38,你沒聽錯,是$38。味道不過不失,濃濃的煙肉蒜香味。我男友只能完成三分之一,就要打包了。外賣盒也是免費的,他還可以拿回去當第二天的午餐呢。這家食店果真是平民恩物!
2018-11-17 1297 瀏覽
去一間舒服的cafe好重要,呢度比到我呢種舒服感覺,每次去到都揀到舒服位置坐,而且呢度啲野食係大大碟,真係飽到上心口久唔久就會有新野上場,呢日就試左呢個烤雞捲餅,配上洋蔥圈,再加支梳打水,簡直絕配到不得了。

2018-11-14
2018-11-14 1126 瀏覽
卡邦尼亞意粉😋$38羅勒鮮蕃茄煙肉意粉😎$35呢個價錢,確實好大份🙈起碼有平時份量2-3倍👍真係有個小山丘㗎😂而且味道都唔錯😛我個人就比較喜歡卡邦尼,夠creamy😋整體黎講,好抵食,而且真係勁大份😂😂
卡邦尼亞意粉😋$38
羅勒鮮蕃茄煙肉意粉😎$35
2018-11-14 1037 瀏覽
呢間店係自助形式既,所以睇完餐牌,就去收銀處買餐之後自已拎餐具。我點左水牛芝士火腿牛角酥餐配薯條,飲紅茶,HKD38,很抵食。另外再點左多一份,水牛芝士火腿牛角酥餐配沙律菜,飲紅茶,一樣都係HKD38。呢度既薯條灑了香草和黑椒,頗香口,而且薯條份量也不少。至於沙拉只是幾條菜,但呢個價錢黎講算係唔錯。牛角酥口感可以,不過牛油味太重,落得太多牛油啦。紅茶無咩特別,不過幾大杯下,最岩邊食邊吹水。總括黎講,食物質素一般,但呢個價錢黎講算係唔錯。呢度人流唔多,所以唔會趕住你走,係一個吹水既聚腳地。如果想坐得耐,又唔洗洗太多錢,呢個地方,係一個幾推介既地方。
呢度既薯條灑了香草和黑椒,頗香口,而且薯條份量也不少。
至於沙拉只是幾條菜,但呢個價錢黎講算係唔錯。
牛角酥口感可以,不過牛油味太重,落得太多牛油啦。
紅茶無咩特別,不過幾大杯下,最岩邊食邊吹水。
總括黎講,食物質素一般,但呢個價錢黎講算係唔錯。
呢度人流唔多,所以唔會趕住你走,係一個吹水既聚腳地。
水牛芝士火腿牛角酥
2018-10-30
水牛芝士火腿牛角酥
  • 牛角酥
之前咁岩係ig見到有foodie介紹話呢間鋪既意粉係神級大碟!而且仲好食同抵食過薩X亞同朋友就約埋一齊黎試下!!一入到黎 成間鋪頭感覺幾好仲會有D書放係到比人睇坐位都舒適既成間鋪既FEEL係好似CAFE咁亦都冇限我地坐幾耐好多人2-3個係到聚會邊食邊傾~而ORDER就係要自己出去收銀比錢叫嘢食既跟住就番埋位等嘢食到!我地叫左一碟卡邦尼意粉、一碟薯條小食、同埋一個牛角包SET全部都係大大碟!!!叫咁嘢TOTAL都唔洗$100真係超級抵食!薯條熱辣辣好香口 可以自己出去加茄汁而意粉完全係夠2個人食煙肉既份量都好多完全冇話因為佢咁平既價錢(~$3X)而肉既份量好少味道都調理得夠濃味!!!***而牛角包真係意外地出色!為左成餐有番D清新感我地就叫左沙津做配菜D汁酸酸甜甜好開胃!而個包唔會好油 又好大個入面叫左蛋沙津做餡料非常之配合而最最令我驚訝既係我地只係叫左一個牛角包SET但店員比左2杯飲品(熱紅茶)比我地係紙巾上既 飲唔晒仲可以拎走埋!真係估唔到叫一個餐佢會按人頭比兩人份既飲品坐得舒服 食物高質 份量充足絕對會再去食XD
之前咁岩係ig見到有foodie介紹
話呢間鋪既意粉係神級大碟!
而且仲好食同抵食過薩X亞
同朋友就約埋一齊黎試下!!
一入到黎 成間鋪頭感覺幾好
仲會有D書放係到比人睇
坐位都舒適既
成間鋪既FEEL係好似CAFE咁
亦都冇限我地坐幾耐
好多人2-3個係到聚會邊食邊傾~
而ORDER就係要自己出去收銀比錢叫嘢食既
跟住就番埋位等嘢食到!

我地叫左一碟卡邦尼意粉、一碟薯條小食、同埋一個牛角包SET
全部都係大大碟!!!
叫咁嘢TOTAL都唔洗$100
真係超級抵食!
薯條熱辣辣好香口 可以自己出去加茄汁
而意粉完全係夠2個人食
煙肉既份量都好多
完全冇話因為佢咁平既價錢(~$3X)
而肉既份量好少
味道都調理得夠濃味!!!
***而牛角包真係意外地出色!
為左成餐有番D清新感
我地就叫左沙津做配菜
D汁酸酸甜甜好開胃!
而個包唔會好油 又好大個
入面叫左蛋沙津做餡料
非常之配合
而最最令我驚訝既係
我地只係叫左一個牛角包SET
但店員比左2杯飲品(熱紅茶)比我地
係紙巾上既 飲唔晒仲可以拎走埋!
真係估唔到叫一個餐佢會按人頭比兩人份既飲品
坐得舒服 食物高質 份量充足