2018-08-21 114 瀏覽
呢排真係飲左好多杯,真係短期內最後一杯黑糖珍珠,因為呢幾日都出左cwb做野,雖然呢間台式飲品都開左一段時間,但之前都無咩機會見到佢,同埋聽人講之前排隊要排好耐,熱潮過左,去到都唔洗排隊了,都係叫招牌黑糖珍珠鮮奶,我覺得呢杯同之前飲既有少少唔同,都算係有個人特色既,呢杯奶味比較重少少,飲落口會杰身少少,同埋甜味更加出,可以話呢杯係最甜既,以佢既手炒黑糖都係相對硬身少少,幾有咬口,不過我自己就覺得甜左d,飲一半就飽了,個人黎講ookk吧
2018-08-16 145 瀏覽
上次來時剛開業,超多人時隔個多月,隔離鋪開了另一間台式飲品店呢度就顯得冷清了天氣熱熱地,飲杯冬瓜茶消消暑呢杯冬瓜茶無得自選甜度,自稱無額外加甜感覺就係偏甜了一點冰溶了會更易人口一點檸檬酸度剛好但佢嘅冬瓜茶帶一點蜜甜,像自家珍珠嘅蜜甜一樣,幾可口!下次可以試下冬瓜青茶,可能會中和一點甜膩
上次來時剛開業,超多人
時隔個多月,隔離鋪開了另一間台式飲品店
呢度就顯得冷清了

天氣熱熱地,飲杯冬瓜茶消消暑

呢杯冬瓜茶無得自選甜度,自稱無額外加甜
感覺就係偏甜了一點
冰溶了會更易人口一點
檸檬酸度剛好

但佢嘅冬瓜茶帶一點蜜甜,像自家珍珠嘅蜜甜一樣,幾可口!

下次可以試下冬瓜青茶,可能會中和一點甜膩
2018-08-16 177 瀏覽
今日去咗銅鑼灣做嘢,所以有機會去近排喺銅鑼灣區開得最多嘅手調飲品小店幫襯下 我一個人就飲唔晒咁多間㗎啦,決定求其揀一間,去咗呢間milksha~ 其實。。。唔係成日聽呢間我叫咗珍珠奶茶,正常甜正常冰~ 包裝外型就冇乜特別啦!影唔到靚相,唯有期望飲品好味等咗大概10分鐘左右,就已經有得拎啦!佢唔係排好長龍,可能我咁岩係晏就冇乜人嘅時間 一飲,覺得幾好味!奶味夠濃,同茶味配合得好好珍珠都好彈牙,唔會煮過龍!我一路行一路飲,飲咗大概大半杯之後,開始覺得有少少滯了~ 應該咁講,越嚟越甜,開始頂胃!可能係冇搖勻先至開始飲~ 但係連我朋友都覺得越飲越唔想飲~ 結果我哋兩個飲唔晒就冇再飲,有少少浪費同可惜

一飲,覺得幾好味!奶味夠濃,同茶味配合得好好
2018-08-15 163 瀏覽
Milksha經常都很長龍,沒人龍就代表賣光了。有天終於能夠試到大甲芋頭鮮奶,奶味香濃,芋頭略小,如果多一點芋頭就好,吸一兩啖就無哂。味道不錯,但有時太長龍就不會去排了。
Milksha經常都很長龍,沒人龍就代表賣光了。
味道不錯,但有時太長龍就不會去排了。
2018-08-14 178 瀏覽
自迷客夏開鋪以來,在銅鑼灣的分店都是很多人排隊👫👭👬👫👭👬👫👭👬,每次見到有咁多人排隊就卻步了😅😅😅。剛剛行過發現,咦🧐冇乜人排隊喎就決定買一杯嚟試吓,睇左好耐都唔知想飲邊個,問埋朋友的意見飲那個比較好,最後選擇了牧場鮮奶系列😝😝的珍珠手炒黑糖鮮奶。嘩😎我影得好靚呀😬😬不過原來是細杯裝的,冇諗過係咁細杯㗎😅後來上網才發現大甲芋頭鮮奶才是 no.1 ,唔緊要下次再試😝,不過我飲個杯都唔差,黑糖鮮奶味都很重,珍珠是白色的好彈牙👍🏿👍🏿
剛剛行過發現,咦🧐冇乜人排隊喎

就決定買一杯嚟試吓,

嘩😎我影得好靚呀😬😬
不過原來是細杯裝的,冇諗過係咁細杯㗎😅

2018-08-10 163 瀏覽
大熱天時飲一杯冰凍的台式飲品係既便宜又消暑的方法。今年喺香港開嘅台飲店簡直係多如天上繁星,今晚食完飯之後路經希慎見到呢一間台飲店。於是乎忍唔住又要整返杯先,店舖裝修簡約有空間,店內最出名係芋頭奶不過由於太好賣的關係,已經暫停供應,唯有下次再嚟過試芋頭奶喇。不過一場黎到都試吓其他產品啦於是我們點了一個珍珠烏龍拿鐵。奶茶入囗能夠感受到濃濃的烏龍茶味呢個組合都真係美妙,但係珍珠就有啲不同。珍珠本身較為甜,雖然夠咬口,但就令到本身不太甜的烏龍茶拿鐵變得有點兒過甜,建議不太鍾意甜的朋友就盡量不要點珍珠喇。仲有好多好多間台式飲品店要試,希望有更加多精彩的嘗試!

不過一場黎到都試吓其他產品啦於是我們點了一個珍珠烏龍拿鐵。

珍珠烏龍拿鐵

奶茶入囗能夠感受到濃濃的烏龍茶味

仲有好多好多間台式飲品店要試,希望有更加多精彩的嘗試!
珍珠烏龍拿鐵
2018-08-05 210 瀏覽
一開始認識迷客夏係因為我睇開既一個台灣youtuber成日飲,經常大贊話好好飲,搞到我都心思思好想飲。點知去到台灣玩既時間發現迷客夏唔算太多分店,竟然一次都飲唔到,見佢而家開到嚟香港梗係想即刻衝去試啦!咁啱有同學去排隊,就叫佢幫我外賣左杯返嚟😆同學幫我叫左珍珠伯爵紅茶拿鐵,半糖走冰,點知我一飲,以為佢叫左全糖😨仲要好水,水加奶咁😨仲難飲過一般珍奶😰據講佢係台灣係有自家農場出產鮮奶,等我仲好大期望🤯可能第日有機會再試下佢最出名既大甲芋頭鮮奶啦,可能會好飲啲🙈
2018-07-29 240 瀏覽
手抄黑糖珍珠鮮奶:鮮奶很新鮮,珍珠很彈牙,甜到剛剛好,而且不算太貴,是我人生中飲過最最最最最好味的黑糖珍珠鮮奶,但如果大杯d就更想,我一定會再去飲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!!!!!
2018-07-27 313 瀏覽
飲食業的創新好重要,不只是產品的創新,其實產品設計、改良、銷售技巧,通通都可以令原有過時產品變得煥然一新。就如珍奶,前幾年衰落的它,今日又再捲土再來,不論本地薑或是過江龍,大家紛紛都改革自家珍奶,而今日試的是過江龍—迷客夏的伯爵紅茶拿鐵+其自家白玉珍珠。過江龍一到,總是風靡萬千飲食粉,人潮至今,仍未減退,今夜為珍奶,可花了30分鐘等候(不過真心快,員工好熟手),終奪一杯珍奶!它最大分別是珍珠由黑變白,外觀的變奏已給人新鮮感,一飲真是沒花錯錢,先講奶茶,茶香不瀝,奶滑不搶茶味,好飲!但珍珠真是沒失望,煙韌口感,煮得剛好,以其人流之多,但仍保持水準,要讚要讚!簡單的黑白變奏,固然增值,但本來的味道才是永遠的重點
珍珠紅茶拿鐵

簡單的黑白變奏,固然增值,但本來的味道才是永遠的重點
珍珠紅茶拿鐵
2018-07-26 228 瀏覽
已經飲過幾次milksha,每次都要排15mins 到,今日剛開門的時候,經過,見無人排,咁就一定要買返杯黎飲。大甲芋頭鮮奶+珍珠伯爵紅茶拿鐵我至愛:大甲芋頭鮮奶,芋頭好綿密,加埋鮮奶,每一口入落去都有芋頭,有咬口,唔太甜,好好味。珍珠伯爵紅茶拿鐵:白色的珍珠,煙韌,唔會過甜,茶底好好味,又唔會太甜,好想係芋頭鮮奶都加珍珠,但店舖有佢地的堅持,有d飲品規定唔可以加錢加珍珠。味道:4/5抵食:4/5回頭率:4/5
大甲芋頭鮮奶+珍珠伯爵紅茶拿鐵

味道:4/5
抵食:4/5
回頭率:4/5
2018-07-23 242 瀏覽
話說星期五食完飯想D甜野就諗起新開既老虎堂杯珍珠黑糖鮮奶(可能係我out🤗),於是就諗住去踩踩點!點知去到截龍囉...由於好想甜野就去左迷客夏,唔知點解果刻好想試新野(可能只係對我黎講係新🤔)冇嗌到芋頭鮮奶!唔知點解就嗌左珍珠炒黑糖鮮奶!第一啖超甜,仲以為自己中伏,原來係自己冇攪!攪完,奶味濃郁,透明既珍珠有陣峰蜜香味,咬落又煙煙韌韌有咬口成件事好融合!我因此迷上左珍珠炒黑糖鮮奶,第2日再去左飲良辰吉時,想知好唔好飲就留意我下篇食評啦
話說星期五食完飯想

由於好想
珍珠炒黑糖鮮奶

2018-07-20
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
珍珠炒黑糖鮮奶
  • 珍珠手炒黑糖鮮奶
2018-07-20 239 瀏覽
平時經過都好多人排隊,最少有30幾個人😅 今日見人少又早,試下佢最出名既大甲芋頭鮮奶😎Order既時候話冇得揀甜度,話冇加extra糖,咁好la,我揀左少冰😆 不得不說佢芋頭味好出眾👍🏻啖啖肉,有啲似芋泥。雖然我依然覺得系偏甜少少,但個甜味來自啲鮮奶😂😂 但一夾埋一齊飲就唔錯👍🏻買完已經1300,都系得6個客等,我同朋友可以系店內hea下吹下冷氣,唔洗好似以前買完系條街等,企都冇得企😅😅
2018-07-16
10 分鐘 (堂食)
2018-07-19 287 瀏覽
聞說銅鑼灣📍有一家台南來的手搖飲品專門店🏝,以奶味濃郁而著名🍼,更是台灣大學生票選的第一名👑,人妻🐷當然要來朝勝一下🤩!已經是過了晚飯時間🌛,門外已有多人在等候😲,看來大家都是想要一杯飯後茶喔🍵。珍珠伯爵紅茶拿鐵🥤:等了大約20分鐘,終於到手了😍!份量比坊間的茶店看來是比較少的🤔,店內吹捧使用澳洲🇦🇺有機的全脂鮮奶🐄,而白珍珠都是自家生產🙌🏻,說是無添加焦糖色素或防腐劑等❌。可惜入口人妻🐷馬上就失望了😢..完全感受不到伯爵紅茶🍵獨有的茶香😩;奶味不算是真的很濃郁🍼,味道有點像是加了水的奶水😭;珍珠方面亦沒有應有的煙靭口感👎🏻。總結:到底是來了香港後🇭🇰味道變了質嗎?到底它是憑甚麼成為票選第一名呀😡?!
珍珠伯爵紅茶拿鐵🥤:等了大約20分鐘,終於到手了😍!份量比坊間的茶店看來是比較少的🤔,店內吹捧使用澳洲🇦🇺有機的全脂鮮奶🐄,而白珍珠都是自家生產🙌🏻,說是無添加焦糖色素防腐劑等❌。可惜入口人妻🐷馬上就失望了😢..完全感受不到伯爵紅茶🍵獨有的茶香😩;奶味不算是真的很濃郁🍼,味道有點像是加了水的奶水😭;珍珠方面亦沒有應有的煙靭口感👎🏻。
2018-07-11
20 分鐘 (堂食)
$28 (宵夜)
2018-07-19 438 瀏覽
食完午餐,口渴了,走到利園山道的迷客夏,只有數人排隊,所以就去排杯野飲。一路排睇openrice, 見D食家係推介香竽鮮奶,但因為個人唔鍾意香竽,所以都係揀左珍珠手炒黑糖鮮奶 (微冰)。等左一陣就有飲品了。飲品係用紙杯放,沒有透明膠杯,所以欣賞唔到內在。第一啖飲落去,覺得咸咸地,無奶味,可以因為我無搖勻。之後一路飲都唔太覺有黑糖味,珍珠都較難咬,有一兩粒是硬的,應該未炒熟。飲到中間,終於都飲到奶味。雖然平$2,但真係唔夠老虎堂咁香咁滑同好飲~ 所以如果有時間排,都係老虎堂好飲D~

珍珠手炒黑糖鮮奶
2018-07-19
15 分鐘 (外賣自取)
2018-07-18 83 瀏覽
Good bubble milk tea, good life! It’s quite enjoyable and relax if we can drink a yummy bubble Milk tea !! Got the stired fired black sugar milk at milksha’s causeway bay branch. The milk was yummy ! With slight black sugar taste . Quite yummy ! I ordered little ice, it’s still have many ice. I think better order no ice next time if possible !