2018-07-11 2552 瀏覽
要追飲品店就無謂,根本追唔切。避開最初嘅人龍,到而家先試到呢間喺台灣好紅(?)嘅迷客夏,可能有太多新店湧現加上已開一段時間,週日雖然有小人龍,但下單到取飲料都係十分鐘內嘅事,可以接受。餐牌分茶、鮮奶、奶茶、芝士奶蓋、特調飲品,定價$16-36,杯子容量唔大。大部份飲料可自選糖度、冰度,關於甜度設定,半糖係等如正常糖。配料可加珍珠、紅豆,一律$4。聽好多朋友講話芋頭鮮奶好人氣,不時會賣光;當日係星期日下午茶時間都仲有,好彩掛,買左兩款相信係比較人氣嘅產品。相對而言,還是覺得芋頭奶比較突出,可是價錢有點小貴。大甲芋頭鮮奶 $32/微冰過往只係飲過茶湯會嘅芋頭類飲料,此芋頭鮮奶幾啱我口味。見店員以雪糕勺份量嘅芋頭蓉加奶製成,紙杯裝。芋蓉份量不少,唔會打到好細碎,口感腍身,相信製作時已加糖份,芋頭帶一定甜度。一向唔係芋頭控,太raw太淡嘅芋頭我就麻麻地,呢個甜度剛好,飲完有飽腹感。台灣迷客夏用自家牧場生產嘅奶,確係賣點;可惜香港店用綠田源,頓時少個特色。不過講真我唔係奶專家,未飲過台灣店出品,唔係見到盒奶分到咩,哈哈。奶滑但味唔會太濃,同帶甜嘅芋頭總算配合,屬於我會回購嘅芋頭飲品珍珠手炒黑糖鮮

大甲芋頭鮮奶 $32/微冰

珍珠手炒黑糖鮮奶 $28/微冰
按店員建議點微冰,冇透明杯打唔到卡,視覺影響唔到味道。飲品到手時黑糖、鮮奶已融合,直接飲用。冇黑糖漿入口嘅高甜度,反而有陣近乎嘅焦香味,持績到尾都冇奶水感覺,同好多之前試過嘅黑糖奶唔同。飲過老虎堂、鹿角巷之類,未必喜歡啊。我係螞蟻人,比較喜歡嗰種衝入口嘅黑糖漿味。珍珠自家製,冇加焦糖色素,呈透明狀,口感煙韌,食落冇黑糖味,只係甜甜地,聽講話係蜂蜜

大甲芋頭鮮奶
2018-07-08
大甲芋頭鮮奶
作為台灣大學生票選第一,加上開業買一送一,最後好有毅力咁排左個半鐘再等左個幾鐘先有得飲,下晝已經無哂黑糖芋頭同奶蓋。一去到只係兜左個圈,但係都排得幾慢下,唔知係咪大家都停一停諗一諗要叫咩,呢度都排左個幾鐘先叫到野飲。新開業既幾日只要留言同埋Like佢地既IG或FB,就會有買一送一同埋五蚊優惠卷可以用,不過呢個優惠已經完左喇。入面有一啲關於台灣既畫可以見到,野飲店黎講唔算細不過太多人大家都迫埋哂係入邊,真係人山人海咁勁。店員密密沖密密沖,不過見到有一啲係沖俾自己識既人飲就打左尖,如果唔係既可以更加快,見到店員整好多珍珠落去杯度。叫左兩杯《出雲抹茶鮮奶加珍珠》($36),白珍珠用左冷熱交替同蜂蜜浸泡煙韌又甜蜜,抹茶用左出雲抹茶夠清香,不過無用透明杯睇唔到靚爆漸層。《柳丁綠茶》($26)台灣一出真係超瘋狂,用上嘉義橙汁加綠茶,綠茶甘香橙汁多香仲有啲果肉好新鮮,消暑一流。店名:迷客夏地址:銅鑼灣利園山道17號餐牌:

店名:迷客夏
地址:銅鑼灣利園山道17號

餐牌:
2018-05-01
180 分鐘 (外賣自取)
  • 柳丁綠茶
2018-10-05 74 瀏覽
十月已經過咗幾日喇,天氣開始清涼,但懶嘅人又未曾轉季,仍然衣衫單薄,行咗幾個鐘頭冷氣商場覺得好凍,又未夠鐘食飯,於是乎就拉阿肥嚟呢間<迷客夏>買杯熱飲暖暖胃。((話說銅鑼灣區嘅台式飲品店,本小姐只係淨番呢間人氣較高嘅未嘗試過)) 去到呢個moment,竟然呢間店舖嘅人龍仲長過隔離舖嘅欣子丹(?!)因為陣間仲要食飯,唔想因為飲完杯嘢已經飽咗,心裡面已經好肯定唔會叫珍珠奶茶嘅類別,所以都企咗喺度糾結咗一陣先決定到自己要一杯"出雲抹茶鮮奶",而阿肥就叫咗杯"柳丁綠茶"~個名果然係好台式叫法~ 收銀員妹妹都幾好禮貌,好親切咁介紹我唔好要正常嘅味道,因為都會幾偏甜下,所以我就要「一分糖」就算喇,阿肥亦都嗌咗微糖微冰。 買完單大約幾分鐘就出嘢飲,我嗰杯的確好熱,拎住都要小心啲靠邊拎比較穏陣,飲落味道真係啱啱好,幾有奶香不過唔算濃厚,抹茶都幾滑不覺苦澀,熱飲嘅份量都不失大杯,我都幾鍾意。阿肥話佢杯柳丁綠茶都唔錯,唔係用果gel而係鮮榨橙汁,冇乜冰嘅情況下所以味道唔會溝淡,茶味清香。
出雲抹茶鮮奶+柳丁綠茶
柳丁綠茶
出雲抹茶鮮花
2018-10-03
5 分鐘 (外賣自取)
出雲抹茶鮮奶+柳丁綠茶
柳丁綠茶
出雲抹茶鮮花
2018-10-04 45 瀏覽
平時都有飲開 milksha ,今日見到買3杯以上,就會送精美的杯套一個😍😍,但我一個人飲不到三杯😅😅🤣。最後都係買咗一杯,今日飲冬瓜清茶加珍珠,原來珍珠係白色嘅,好煙韌好彈👍🏿👍🏿。
2018-10-03
繼上次既黑糖之爭 - 壹。今次就同大家比較下另一條街既兩間黑糖珍珠鮮奶熱店。「迷客夏」舖頭都好大間,裝修都幾靚,有張雲石檯可以影相呃like。可惜呢間舖係視覺上比其他台式飲品舖頭更唔吸引更無透明度。暫時飲過唯一一間白色杯既,完全睇唔到入面既黑糖花紋同珍珠,係外觀上比較輸蝕。呢間「黑糖珍珠鮮奶」比較特別,因為佢既珍珠係白色所以就無乜黑糖味,黑糖味應該來自牛奶,但飲落個感覺係珍珠比較甜完全搶左牛奶既風頭,而且唔知點解飲飲下會自然出現一陣茶味,都幾有趣。其實我見舖頭有大甲芋頭鮮奶,有機會既都想去試下飲🤤「迷客夏」每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 2.25 / 5環境 : 3.5 / 5外觀 : 2 / 5價錢 : 3 / 5服務 : 2.5 / 5 回頭率 : 2.5 / 5總分 : 15.75 / 30性價比 : 呢間舖頭暫時最特別既係佢既裝修同白色珍珠,但係味道同外觀同其他黑糖珍珠鮮奶比較為遜色,不過佢都有啲比較少見既特色飲品,希望有機會試完可以再分享下俾大家知。

「迷客夏」
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 2.25 / 5
回頭率 : 2.5 / 5
總分 : 15.75 / 30

性價比 :
2018-09-26
5 分鐘 (外賣自取)
口渴想飲野,買左杯出雲抺茶鮮奶。 因為唔肚餓,所以無要珍珠。 鮮奶... 原來係明治鮮奶,自己去惠康都可以買到一大盒... 抺茶味okay,但無特別香濃,亦飲到幾少少抺茶粉。加左冰,於是質感幾稀削,完全無3.6鮮奶果種濃厚嘅質感,但係都算滑,而且好夠凍,凍到入心。結論係無特別,普普通通,可飲可唔飲 🤷🏻‍♀️ 絕對唔係鮮奶傳奇。可能大甲芋頭鮮奶好飲啲卦...如果買三杯,會送呢個抽杯袋。買三杯先送一個,都唔知用嚟抽邊杯 😝 ...

2018-10-01
6 分鐘 (外賣自取)
2018-09-25 71 瀏覽
今天是中秋翌日假期,銅鑼灣超級多人,每一家的手搖都一樣超級多人,迷客夏也不例外,比平時多等了一會兒。珍珠伯爵拿鐵($28)迷客夏的珍珠跟銅鑼灣其他手搖店有點不一樣,不用黑色的珍珠,而是白色的。不過,迷客夏用的都是這款白色紙杯,所以看不太出來。他們家的珍珠口感比較特別Q中帶點結實,而且已有甜味,不過我很是喜歡。伯爵的味道濃郁,奶味不濃不淡,喝完一整杯都不會膩,不喜歡喝甜的還有一分/二分/去糖的選擇。
珍珠伯爵拿鐵

珍珠伯爵拿鐵($28)
2018-09-25
珍珠伯爵拿鐵
2018-09-25 54 瀏覽
今天是中秋節翌日公眾假期,早上去和朋友吃了早餐,回家補眠到下午就沒事幹了,實在有點無聊,所以就出去銅鑼灣逛逛啦。到銅鑼灣有件必做的事就是喝手搖,因為這裡的手搖店實在是太多了。珍珠茉香綠茶拿鐵($28)迷客夏的珍珠都是白色的,而且口感很好,很Q但不軟,跟黑色的珍珠還是有點區別的。因為有喝了紅茶睡不著的臭毛病,所以近來都換喝奶綠了。迷客夏的奶綠茉香味濃,奶味適中,不會過膩。不過因為迷客夏跟的是台灣的甜度,七分糖就已經是香港的全糖了,所以這次就點了微糖(香港的七分糖)。迷客夏的珍珠本來就有甜味,所以不喜喝甜的朋友可以點一分或者二分糖。
珍珠茉香綠茶拿鐵

珍珠茉香綠茶拿鐵($28)
2018-09-25
珍珠茉香綠茶拿鐵
2018-09-16 174 瀏覽
今日同友人行完銅鑼灣希慎之後,行行下覺得有d 口渴,所以就去左隔離街晚迷客夏買番杯野飲先,去到門口都有人排晒隊等買野飲,前面大約5-6個左右就到我啦,佢都幾方便,可以用WhatsApp 叫定order,到時黎到比$就可以慳番好多排隊既時間啦!👍👍今次我同友人試左佢地招牌既大甲芋頭鮮奶$32 同珍珠伯爵紅茶拿鐵$28,2杯都叫左微糖同正常冰塊,我地等左10分鐘左右就有得拎啦,個芋頭鮮奶啖啖芋頭肉,超正!另外珍珠佢係用透明個款好有咬口,同early grey 茶個味好match!😍😋
2018-09-13
  • 大甲芋頭鮮奶
2018-09-11 150 瀏覽
今天跟朋友約了在銅鑼灣吃飯,吃之前想喝一杯手搖。銅鑼灣的老虎堂、幸福堂、珍煮丹和天仁等等都喝過了,就差迷客夏。朋友之前喝過它家的珍珠拿鐵,説是很不錯,所以今天我也來試試看。珍珠茉香綠茶拿鐵(半糖去冰$28)現在有點名氣的手搖基本上都要30塊錢一杯,但是質素實在是太參差了,迷客夏這杯茉香綠茶拿鐵實在是有驚喜。首先我點的是半糖,但是甜度還是有的,所以建議大家點微糖就好。雖然有甜度,但是它的茉莉花香很清香,奶味比較淡一點,所以不會越喝越膩。另外,迷客夏的珍珠是白色的,口感結實但是Q彈,很好吃。

珍珠茉香綠茶拿鐵(半糖去冰$28)
另外,迷客夏的珍珠是白色的,口感結實但是Q彈,很好吃。
2018-09-11
  • 珍珠茉香綠茶拿鐵
2018-09-03 133 瀏覽
平時好多人排隊,不過可能銅鑼灣相繼開左好多新既台灣飲品店,所以呢度排隊已經無之前咁誇張啦,叫左杯大甲芋頭鮮奶飲味道還好,我自己就唔係話十分喜歡,但同行朋友就好喜愛,我始終覺得佢咸咸,唔會我個人喜歡既味道~~試過就好~~
2018-09-02 114 瀏覽
大甲芋頭鮮奶 $32.我終於飲到哩個招牌飲品lu 😎 由佢開幕到宜家已經飲左4次 次次去都係為左飲芋頭奶 可惜每次都失敗 不過今次終於成功了.其實飲落都ok 芋頭好香甜 細細粒咁 又啜到又唔會太蓉咁搞到食唔到 可惜奶味唔夠濃 有得揀甜度 建議少甜會好d .哩杯野飮完已經飽左 冇咩特別驚喜 但都叫一杯中上既貴價芋頭奶.終於完成任務 有其他推薦嘛?
大甲芋頭鮮奶 $32
終於完成任務 有其他推薦嘛?
  • 珍珠手炒黑糖鮮奶
2018-08-31 104 瀏覽
迷客夏喺銅鑼灣初開業時,無論Lunch time定放工都超級多人排隊,難得今日食完lunch行過竟然無人排隊,即刻去買黎試下。我揀左珍珠高峰烏龍拿鐵去冰半糖,買完等左2分鐘就有得拎,超快。因為用紙杯嘅關係無得即靚相,係咁二影兩張相,搖渾就急不及待試下。飲落奶味同茶味都係偏淡,但愈飲茶味愈出,仲飲到烏龍嘅甘香,好得意。珍珠有別於其他店舖,係自家整無添加無防腐劑嘅白珍珠,珍珠煮得剛好,咬口唔錯好QQ,而且仲有陣陣甜味。雖然呢杯係拿鐵,但比到人清新嘅感覺,怕奶味嘅朋友都可以一試。下次無咁飽嘅時候要試埋推介嘅芋頭奶!

下次無咁飽嘅時候要試埋推介嘅芋頭奶!
珍珠高峰烏龍拿鐵
2 分鐘 (外賣自取)
珍珠高峰烏龍拿鐵
2018-08-25 77 瀏覽
由開店到宜家都一直咁多人流既迷客夏,趁食完晚飯,人唔算太多,終於可以試試!黎到接近10點,臨近關門時間,都有d人係度排隊等候。鋪頭最出名既係竽頭鮮奶,但可惜接近關門時候,竽頭早就賣曬😕唯有下次先試啦店員好親切咁用普通話向客人問好🤗咁今次就叫左佢地既手抄黑糖珍珠鮮奶,微冰等左大概10多分鐘就有飲落去有好重既黑糖味,比平時飲既更加濃,甜度適當!珍珠有別於平時既黑色,係白色透明,煙煙韌韌,十分有咬口下次會再黎試其他飲品!
黎到接近10點,臨近關門時間,都有d人係度排隊等候。
店員好親切咁用普通話向客人問好🤗
咁今次就叫左佢地既手抄黑糖珍珠鮮奶,微冰
等左大概10多分鐘就有

飲落去有好重既黑糖味,比平時飲既更加濃,甜度適當!
珍珠有別於平時既黑色,係白色透明,煙煙韌韌,十分有咬口
下次會再黎試其他飲品!

2018-08-24 78 瀏覽
當日要去銅鑼灣工作,所以留係嗰區飲飲食食,食飽午飯後四圍行下🏃‍♂️見到門口好多人聚集🚶‍♂️🚶‍♀️🚶‍♂️🚶‍♀️🚶‍♂️🚶‍♀️,原來有2間飲品店孖住一齊開,目測加埋超過60人😱。我選了milksha , 這是因為比較上少人排隊。😁😍😍
😍😍

外賣自取