2018-07-11 3309 瀏覽
要追飲品店就無謂,根本追唔切。避開最初嘅人龍,到而家先試到呢間喺台灣好紅(?)嘅迷客夏,可能有太多新店湧現加上已開一段時間,週日雖然有小人龍,但下單到取飲料都係十分鐘內嘅事,可以接受。餐牌分茶、鮮奶、奶茶、芝士奶蓋、特調飲品,定價$16-36,杯子容量唔大。大部份飲料可自選糖度、冰度,關於甜度設定,半糖係等如正常糖。配料可加珍珠、紅豆,一律$4。聽好多朋友講話芋頭鮮奶好人氣,不時會賣光;當日係星期日下午茶時間都仲有,好彩掛,買左兩款相信係比較人氣嘅產品。相對而言,還是覺得芋頭奶比較突出,可是價錢有點小貴。大甲芋頭鮮奶 $32/微冰過往只係飲過茶湯會嘅芋頭類飲料,此芋頭鮮奶幾啱我口味。見店員以雪糕勺份量嘅芋頭蓉加奶製成,紙杯裝。芋蓉份量不少,唔會打到好細碎,口感腍身,相信製作時已加糖份,芋頭帶一定甜度。一向唔係芋頭控,太raw太淡嘅芋頭我就麻麻地,呢個甜度剛好,飲完有飽腹感。台灣迷客夏用自家牧場生產嘅奶,確係賣點;可惜香港店用綠田源,頓時少個特色。不過講真我唔係奶專家,未飲過台灣店出品,唔係見到盒奶分到咩,哈哈。奶滑但味唔會太濃,同帶甜嘅芋頭總算配合,屬於我會回購嘅芋頭飲品珍珠手炒黑糖鮮

大甲芋頭鮮奶 $32/微冰

珍珠手炒黑糖鮮奶 $28/微冰
按店員建議點微冰,冇透明杯打唔到卡,視覺影響唔到味道。飲品到手時黑糖、鮮奶已融合,直接飲用。冇黑糖漿入口嘅高甜度,反而有陣近乎嘅焦香味,持績到尾都冇奶水感覺,同好多之前試過嘅黑糖奶唔同。飲過老虎堂、鹿角巷之類,未必喜歡啊。我係螞蟻人,比較喜歡嗰種衝入口嘅黑糖漿味。珍珠自家製,冇加焦糖色素,呈透明狀,口感煙韌,食落冇黑糖味,只係甜甜地,聽講話係蜂蜜

2018-07-08
2天前 5 瀏覽
近半年,全城都迷上黑糖珍珠奶茶,我都唔例外。不過珠奶真係好甜好滯,基本上飲完都唔係好食得落飯,所以見迷客夏Milksha除咗珠奶,仲有其他特別嘅台式飲品,就排隊試試。今次試咗大甲芋頭鮮奶同柳丁綠茶,兩杯都有驚喜。大甲芋頭鮮奶好足料,每淡都會飲到啲芋茸,口感綿綿,同牛奶好夾!可能因為真係好足料,所以飲完都有少少飽。柳丁綠茶就好清新,一路飲仲會飲到一絲絲嘅橙肉。真係估唔到微酸嘅橙汁同綠茶係咁夾!如果飲得多珠奶想轉下口味,可以試下呢兩款!
大甲芋頭鮮奶 & 柳丁綠茶

如果飲得多珠奶想轉下口味,可以試下呢兩款!
2018-11-30
大甲芋頭鮮奶 & 柳丁綠茶
  • 柳丁綠茶
2018-12-04 25 瀏覽
唔知大家記唔記得幾個post之前有同大家分享過呢間茶飲店呢?嗱,今次當然唔係再飲黑糖珍珠鮮奶啦,而係要試下之前有人留言都叫我地試下既大甲芋頭鮮奶。👦🏻身為芋頭fans,知道台中既大甲係盛產芋頭,人稱芋頭既故鄉,所以味道同品質都係最好既。呢杯飲品同之前既珍珠鮮奶一樣都係用白色杯裝住,一樣少左個種透明度,但係等飲品既期間都聽到唔少人都會叫大甲芋頭鮮奶,證明呢杯飲品都係舖頭既皇牌。講左咁耐講下杯飲品,因為飲品既甜度來自芋泥,所以落單時係無得揀甜度,第一啖入口依舊係好香好香既牛奶味,之後就係形狀不一既芋泥,👦🏻就覺得有少少缺憾既地方就係初頭飲到啲芋泥覺得好甜,雖然飲耐左無太大問題,但係唔愛甜既朋友仔就可能會唔太滿意啦,唯有一開始撈/搖勻啲芋頭同牛奶,中和番啲甜味啦🤤 「迷客夏」每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 3.5 / 5環境 : 3.5 / 5外觀 : 2 / 5價錢 : 3 / 5服務 : 3.25 / 5 回頭率 : 3.5 / 5總分 : 18.75 / 30性價比 : 終於有機會試下佢其他飲品,一如大家所講,大甲芋頭鮮奶係一杯好好飲既飲品,👦🏻👧🏻都覺得可以為左
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
環境 : 3.5 / 5
外觀 : 2 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 3.25 / 5
回頭率 : 3.5 / 5
總分 : 18.75 / 30

性價比 :
終於有機會試下佢其他飲品,一如大家所講,大甲芋頭鮮奶係一杯好好飲既飲品,👦🏻👧🏻都覺得可以為左杯野飲再三回頭,👧🏻唔係咁愛芋頭既產品都鐘意飲呢杯飲品,所以鐘意芋頭既朋友仔一定唔可以錯過😍
2018-11-30 33 瀏覽
而家好興珍珠奶茶店,呢間唔係特別出名,但係都唔錯喎之前飲過佢嘅黑糖珍珠鮮奶,奶味好濃,不過唔夠黑糖味。回頭率唔高,不過佢啲位置又開得幾好喎,好方便結果我今次都係返返轉頭買益力多茉莉花茶同柳丁綠茶。竟然有surprise 喎! 兩杯都好清新,下之可以再飲
而家好興珍珠奶茶店,呢間唔係特別出名,但係都唔錯喎

2018-11-25 92 瀏覽
身為芋頭控既我,一直都有聽人講過呢間嘅芋頭鮮奶好好飲,之後今日咁啱去完Apple整電腦,又比我誤打誤撞發現到呢間店嘅蹤影,之後梗係即刻試一試啦!!由排隊到拎到嘢飲大約只係20分鐘,本身叫呢杯芋頭鮮奶嘅時候諗住,健康啲令自己少啲罪惡感就叫少甜嘅,但原來職員同我講解話,杯鮮奶係冇另外落糖㗎。所以杯嘢飲都係好天然,佢嘅甜味係來自於芋頭,不過我相信入面嘅芋頭係有用少量糖黎攪拌嘅,鮮奶嘅奶味濃郁再加上甜嘅芋頭真係好好味,令我好快就飲完一杯啦,而且除咗芋頭蓉之外呢,入面仲有一粒粒嘅芋頭㗎,所以真係好正,推介大家試吓阿👍🏻👍🏻👍🏻
身為芋頭控既我

2018-11-25 60 瀏覽
ⓜⓘⓛⓚⓢⓗⓐ @ CWB◽呢間迷客夏想試好耐…因為本身好鍾意芋頭…同埋有個芋頭人強烈推介話好好飲…咁啱經過又唔多人…出名既大甲芋頭鮮奶仲有貨(啱啱開時又排長龍又聽講成日賣哂)…買杯原味試下。◽如果你鍾意芋頭…你真係要試下。芋泥幾香…開頭驚飲哂成杯野都未必啜得哂D芋泥…原來芋泥好好啜…😍😍😍…係原味太甜…我估少甜會啱我D...其實飲完好想返轉頭買多杯😂😂😂◽盛惠$32...唔係成日飲都可以既😗
ⓜⓘⓛⓚⓢⓗⓐ @ CWB

盛惠$32...唔係成日飲都可以既😗
大甲芋頭鮮奶
10 分鐘 (外賣自取)
2018-11-24 34 瀏覽
Not a big fan of the Taiwanese drinks, so many new shops nowadays doing all sorts of fruit tea, cream cheese foamed milk tea... with crazy long queues which I tend to avoid loolWas in the area for dinner with a friend and he love the taro milk here so much he already decide we both getting that🤣🤣 with little sugar and ice. It’s ready in 5minsI like taro but never really had taro milk, this is delicious. There are mashed taro bites in it, generous portion and matches really well with the milk. S

and matches really well with the milk. Sweetness is a bit too sweet to my taste but overall very nice! I would definitely get this again if there’s no queue.
2018-11-22 27 瀏覽
一直都好想試迷客夏既芋頭奶因為有聽人講過話係唔錯埋單$32 呢杯飲品同平時既台式飲品鋪一樣係咁細杯好快就飲晒..雖然迷客夏呢個名係幾靚但佢杯身既包裝真係低調左D..而佢係用透明杯裝芋頭奶既所以係出面我已經可以見到芋頭既份量可見其實份量都比較少..好似成杯既1/4都冇呢點係有D失望而佢既芋頭都比較碎身食唔到一粒粒既芋頭就唔洗點咬 少左D口感店員話係冇落糖水所以冇得調較甜度 只能調較冰量但佢整體都偏甜唔算係唔好飲 但不算係出色既芋頭奶飲品
一直都好想試迷客夏既芋頭奶
因為有聽人講過話係唔錯
埋單$32 呢杯飲品同平時既台式飲品鋪一樣係咁細杯
好快就飲晒..
雖然迷客夏呢個名係幾靚
但佢杯身既包裝真係低調左D..
而佢係用透明杯裝芋頭奶既
所以係出面我已經可以見到芋頭既份量
可見其實份量都比較少..
好似成杯既1/4都冇
所以冇得調較甜度 只能調較冰量
但佢整體都偏甜
唔算係唔好飲 但不算係出色既芋頭奶飲品
2018-11-21 34 瀏覽
珍珠高峰烏龍拿鐵我鍾意佢珍珠係白色個種相對唔會太甜 近排咩都係黑糖  係好味但飲得多都會厭同行仲試左芋頭但覺得太甜仍個芋頭味好重飲落仲會飲到芋頭蓉 唔係平時得個糖漿味我對芋頭就麻麻 但如果係鍾意芋頭嘅朋友應該會好鍾意佢
珍珠高峰烏龍拿鐵

飲落仲會飲到芋頭蓉 唔係平時得個糖漿味
我對芋頭就麻麻 但如果係鍾意芋頭嘅朋友應該會好鍾意佢
2018-11-05
2018-10-28 170 瀏覽
依間台式飲品舖都係頗有名氣,前幾天黎到銅鑼灣,都到此一遊。大家都推介大甲芋頭鮮奶,但我本身麻麻地芋頭,所以都係試下佢嘅黑糖珍珠奶茶😋😋😋依間鋪頭嘅飲品可以調較自己鍾意嘅甜度同埋冰度👍🏻👍🏻 本身自己飲開半糖,店員話本身飲品已經半糖,所以最後揀3分糖。第一啖飲落口,茶味都幾出,幾好!但係我覺得3分糖丟偏甜,下次再飲可以試叫2分甜。黑糖珍珠都彈牙,但嘴嚼落去,就唔係好夠黑糖味。整體黎講,佢嘅黑糖珍珠奶茶都ok ge👍🏻
整體黎講,佢嘅黑糖珍珠奶茶都ok ge👍🏻
外賣自取
2018-10-26 146 瀏覽
迷客夏開左兩日,我同事都拉我去試。上網看左迷客夏知道大甲芋頭奶,黑糖珍珠鮮奶和抹茶比較出名。做足功課如果唔係應該要諗好耐先知道叫咩飲好。因爲開左無幾耐,所以去朝聖的人都多多地,大概排左15分鐘就到我地啦。店員講普通話,應該係台灣的妹妹。我地叫左大甲芋頭奶和抹茶白玉,大甲芋頭奶係用新鮮芋頭打成泥然後加奶搞勻,啖啖都有芋泥好足料,個人覺得係比天仁的香芋奶好飲好多,因爲好重芋頭味。抹茶白玉好有星巴克的感覺,不過比星巴克更有抹茶味,加上彈牙的白玉珍珠都不錯,不個人認爲白玉珍珠比較甜,下次可以成杯飲品半甜。

2018-08-15
2018-10-19 161 瀏覽
迷客夏在2018年4月登陸香港,開始是每日都大排場龍,其中招牌鮮奶芋頭飲品更是限量發售。開業半年後,也由於附近有許多同類飲品點開張,大排長龍情況大為改善,但是即使在平日,芋頭飲品到晚上還是會售罄。今日終於能試到大甲芋頭鮮奶,點餐時服務員又體貼地問要不要少甜少冰。我點了少甜少冰,芋頭味道很重,但因為芋頭本身有甜味,飲品還是稍甜,但是整體來說,是好喝的。

外賣自取
2018-10-05 218 瀏覽
十月已經過咗幾日喇,天氣開始清涼,但懶嘅人又未曾轉季,仍然衣衫單薄,行咗幾個鐘頭冷氣商場覺得好凍,又未夠鐘食飯,於是乎就拉阿肥嚟呢間<迷客夏>買杯熱飲暖暖胃。((話說銅鑼灣區嘅台式飲品店,本小姐只係淨番呢間人氣較高嘅未嘗試過)) 去到呢個moment,竟然呢間店舖嘅人龍仲長過隔離舖嘅欣子丹(?!)因為陣間仲要食飯,唔想因為飲完杯嘢已經飽咗,心裡面已經好肯定唔會叫珍珠奶茶嘅類別,所以都企咗喺度糾結咗一陣先決定到自己要一杯"出雲抹茶鮮奶",而阿肥就叫咗杯"柳丁綠茶"~個名果然係好台式叫法~ 收銀員妹妹都幾好禮貌,好親切咁介紹我唔好要正常嘅味道,因為都會幾偏甜下,所以我就要「一分糖」就算喇,阿肥亦都嗌咗微糖微冰。 買完單大約幾分鐘就出嘢飲,我嗰杯的確好熱,拎住都要小心啲靠邊拎比較穏陣,飲落味道真係啱啱好,幾有奶香不過唔算濃厚,抹茶都幾滑不覺苦澀,熱飲嘅份量都不失大杯,我都幾鍾意。阿肥話佢杯柳丁綠茶都唔錯,唔係用果gel而係鮮榨橙汁,冇乜冰嘅情況下所以味道唔會溝淡,茶味清香。
出雲抹茶鮮奶+柳丁綠茶
出雲抹茶鮮花
2018-10-03
5 分鐘 (外賣自取)
出雲抹茶鮮奶+柳丁綠茶
出雲抹茶鮮花
2018-10-04 135 瀏覽
平時都有飲開 milksha ,今日見到買3杯以上,就會送精美的杯套一個😍😍,但我一個人飲不到三杯😅😅🤣。最後都係買咗一杯,今日飲冬瓜清茶加珍珠,原來珍珠係白色嘅,好煙韌好彈👍🏿👍🏿。
2018-10-03
繼上次既黑糖之爭 - 壹。今次就同大家比較下另一條街既兩間黑糖珍珠鮮奶熱店。「迷客夏」舖頭都好大間,裝修都幾靚,有張雲石檯可以影相呃like。可惜呢間舖係視覺上比其他台式飲品舖頭更唔吸引更無透明度。暫時飲過唯一一間白色杯既,完全睇唔到入面既黑糖花紋同珍珠,係外觀上比較輸蝕。呢間「黑糖珍珠鮮奶」比較特別,因為佢既珍珠係白色所以就無乜黑糖味,黑糖味應該來自牛奶,但飲落個感覺係珍珠比較甜完全搶左牛奶既風頭,而且唔知點解飲飲下會自然出現一陣茶味,都幾有趣。其實我見舖頭有大甲芋頭鮮奶,有機會既都想去試下飲🤤「迷客夏」每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 2.25 / 5環境 : 3.5 / 5外觀 : 2 / 5價錢 : 3 / 5服務 : 2.5 / 5 回頭率 : 2.5 / 5總分 : 15.75 / 30性價比 : 呢間舖頭暫時最特別既係佢既裝修同白色珍珠,但係味道同外觀同其他黑糖珍珠鮮奶比較為遜色,不過佢都有啲比較少見既特色飲品,希望有機會試完可以再分享下俾大家知。

「迷客夏」
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 2.25 / 5
回頭率 : 2.5 / 5
總分 : 15.75 / 30

性價比 :
2018-09-26
5 分鐘 (外賣自取)