2024-07-31
最近好多香港人北上消費,同時都有好多深圳過江龍喺香港開店🪱上次喺深圳見過呢間連鎖式嘅湖南土菜,見到佢最近新開張有優惠同埋好近地鐵站,喺北角匯商場對面地鐵站出口行1分鐘都唔使就到,前幾日見到舖頭都大排長龍,今日就去咗食😋✨值得一提嘅係裝修好有特色,一行入去好有中國菜嘅氣息😮✨果木脆皮炸雞🍗 $78/半隻半隻嘅脆皮炸雞,兩個人share啱啱好😋👍🏻皮脆肉嫩,仲配有辣椒片可以點下,炸得超級惹味,而且唔會油!覺得值得一試🤍✨鮑魚辣椒炒肉 $128見到餐牌好大張相🤣應該係比較多人嗌嘅招牌菜,相對於魚頭,呢個餸食落唔算太辣,應該對普通人嚟講都冇問題!肉嘅份量好多,炒得好入味😋👍🏻另外都有唔少嘅鮑魚粒✨蒜蓉粉絲蝦仁 $118🤩見到好多人都有嗌蒜蓉粉絲蝦仁🦐俾佢嘅份量驚艷到,大量醃滿醬油、蒜蓉、蔥同埋洋蔥嘅粉絲,再加上大大粒又彈牙嘅蝦仁👀一定要多啲人share食✨雙椒蒸魚頭配麵條 $158超大嘅魚頭,蒸得好入味好香濃,辣椒好香,同時都真係偏辣🥵但個人覺得蒸魚頭又大又多肉,好有特色值得嗌!麵條口感好軟糯✨清炒芥蘭 望落油比較重,但食落好好食!簡簡單單用蒜蓉炒芥蘭,好原始嘅農家菜✨香水檸檬茶 $36超級大
✨
值得一提嘅係裝修好有特色,一行入去好有中國菜嘅氣息😮
果木脆皮炸雞🍗 $78/半隻
鮑魚辣椒炒肉 $128
蒜蓉粉絲蝦仁 $118
雙椒蒸魚頭配麵條 $158
清炒芥蘭
香水檸檬茶 $36
超級大杯清甜解辣嘅香水檸檬茶,1L一個人由頭飲到落尾都夠🤩🥤自己本身飲開糖嘅飲品,覺得甜度啱啱好!香水檸檬🍋好加分,好飲過出邊嗰啲爆打手搖檸檬茶😋👀必嗌
總括嚟講,覺得呢間湖南土菜嘅選擇好多,份量亦都唔細,味道都好農家菜,有機會嘅話會帶埋屋企人嚟再食過👍🏻