1K
2017-04-07 1065 瀏覽
A姐:M佬呀! 你話我今晚著旗袍好唔好?M佬:嘩! 發生咩呀? 有Halloween Party呀?A姐:作死呀你? 今晚你約咗去邊都唔記得?M佬:Errr.... 我今晚好似約咗你食飯咋喎......A姐:咪係囉,今晚去銅鑼灣辦館Lof 10吖嘛。我勁畀面囉,特登著懷舊啲,你今晚著中山裝襯番我呀!!好啦!! 去到銅鑼灣辦館Lof 10就知舐嘢!! 上環嗰間懷舊味重好多,銅鑼灣嗰間係走文青優閒路線。餐廳喺世貿商場隔離新開嘅商業大廈一樓,樓底高,加埋木色系,勁relax,係鬧市嘅綠洲。好彩仲有嗰大押霓虹燈牌,有番老香港嘅感覺。Prunella Collins:小二,唔該畀杯夏枯草!! 呢度嘅Cocktail真係好特別,加入中式材料,玩Fusion。呢杯Prunella Collins就係Gin加夏枯草同薑,入口較甜,有明顯嘅夏枯草同薑嘅辣味,幾特別吖!沙嗲安格斯牛肉撈丁:M佬成日話去茶記識食梗係食沙嗲牛啦!! 辦館嘅沙嗲牛撈丁係用安格斯牛肉,牛味香濃。聽店員介紹嗰沙嗲醬用咗8種香料製成,一啲都唔馬虎,所以食落口真係唔同啲。不過隻蛋有啲over cook,無咗一拮就流心嘅效果。雙重滋味雞蛋
A姐:M佬呀! 你話我今晚著旗袍好唔好?

A姐:作死呀你? 今晚你約咗去邊都唔記得?

Prunella Collins
沙嗲安格斯牛肉撈丁
雙重滋味雞蛋仔:嗱,我A姐就最食雞蛋仔㗎啦,外脆內軟嗰啲就正啦! 辦館嘅雞蛋仔加埋脆卜卜嘅煙肉,朱古力醬同蜜糖,又咸又甜,好口感。蜜糖仲係有花香味,好細心呀!! 如果嗰雞蛋仔熱啲,配埋嗰凍冰冰雪糕,就Perfect啦!
雙重滋味雞蛋仔
雪糕曲奇三文治:雪糕曲奇三文治雖然唔係港式甜品,但係港式奶茶味雪糕即刻令件事香港晒。不過,港式奶茶味雪糕,只有奶味,無咩茶味,似牛奶味多啲囉,有少少失望。另外,紅豆好甜好香,其實同嗰雪糕都幾夾嘅。
雪糕曲奇三文治
2017-03-08
Prunella Collins
雙重滋味雞蛋仔
雪糕曲奇三文治
銅鑼灣人來人往,餐廳亦多不勝數,而位於世貿隔離既TOWER535就隱藏左一個中西合璧既餐廳,呢到非常適合收左工同朋友/同事黎放鬆傾下計。環境:餐廳位置方便之餘,裝潢都比人一種新穎既感覺。內部以中式設計為主,襯上呢盞舊式招牌型既霓虹燈光,為整個餐廳營造左一種特別既感覺。而外部比較西式,以室外露天式設計,提供不少座位。當中最特別之處就係利用左隔離大廈既牆身作投影之用,播放住經典既黑白電影。除此之外,亦會播放較休閒既音樂,係到飲酒食野同朋友傾計一流。 食物:呢到既食物都係選擇非常多,小食、意粉、飯都俱全,但令人意想不到竟然連叉燒飯都有。酒精飲品方面選擇都非常多,主打為cocktail,當中有啲都幾特別,望落有不少以果味為主,較適合女士飲用。 S A K U R A I N L O F 1 0小量既櫻花花瓣加入酒中,酒味較輕,但仍然突出,飲落帶微微的櫻花味。第一啖飲落較濃味,撈勻左之後會好返啲。A P P L E J U J U由於用Whisky酒味會比較重,將蘋果味都覆蓋了。雪糕三文治(宇治抹茶紅豆)底部以朱古力醬繪畫花朵既形狀,以曲奇餅為三文治皮,中間夾住雪糕同紅豆。抺茶雪糕食落
環境:

食物:

S A K U R A I N L O F 1 0

A P P L E J U J U

由於用Whisky酒味會比較重,將蘋果味都覆蓋了。
雪糕三文治(宇治抹茶紅豆)

底部以朱古力醬繪畫花朵既形狀,以曲奇餅為三文治皮,中間夾住雪糕同紅豆。抺茶雪糕食落茶味夠濃,搭上紅豆非常夾,但稍有小小太甜,曲奇餅方面則有小小普通。
擔擔薯條

睇個名就覺得特別,後來先發現不來係用左擔擔麵既汁淋係已經加左調味粉既薯條之上,十分特別。
沙爹安格斯牛肉撈丁

點解出街都要食公仔麵?但呢款並不同平時食開既公仔麵,用料採用左安格斯牛肉,煮到淋一淋,入口即化既感覺,配上青瓜絲與半熟既蛋,食落感覺幾特別。

用餐完畢後可以坐多陣嘆下呢一段休閒既時間。

2017-03-31 137 瀏覽
無風無浪又到星期五,於是約埋同事去 Happy Hour,走到銅鑼灣未到過的一所新商廈,叫做535廣場,平台有間吧,叫做辦館,銅鑼灣少有戶外座位,我們坐在外面吹水大大聲都唔擔心影響人,正!如果坐室內就比較光猛,酒吧型格,老外門多數喜歡坐吧枱。酒的選擇全面,紅白酒香檳啤酒甜酒雞尾酒都有。呢處有幾款特色雞尾酒,不同之處是加進棗或夏菇草,我呢杯叫 Apple Juju, 威士忌、蘋果汁及棗,易入口,蘋果汁味最濃,少許酒及棗味。另一款叫 Prunella Collins,真係成條夏枯草在裡面,飲之時都真有夏枯草味,幾甜幾好味。叫咗兩款小食,最扺食係黑松露芝士薯條,有松露香,點芝士醬更好食。另一款又係松露,黑松露叉燒炒飯,有創意,幾特別,飲完酒食熱飯暖吓肚,正。估唔到銅鑼灣鬧市中有咁好的地方,而且價格唔貴,記得先訂位,戶外座位非常受歡迎。
如果坐室內就比較光猛,酒吧型格,老外門多數喜歡坐吧枱。
酒的選擇全面,紅白酒香檳啤酒甜酒雞尾酒都有。
2017-03-17
2017-03-31 1933 瀏覽
去年中落成,位於 World Trade Centre 附近的 Tower 535 走甲級寫字樓路綫,特別之處是建築非常型格。尤其踏進建築物內,無柱式設計空間感份外足,樓底非常高,乘著長長的扶手電梯向上走,仿如進入藝術博物館般。 去年來過,當時光顧位於頂樓的餐廳,三樓平台依然正在裝修中,早已見到"辦館"這個店名刻在木牆上,尚以為是商店或中菜廳,今晩剛好公子有約,到此見真身。 原來辦館是一家酒吧,而且罕有地設置了空中庭園,在銅鑼灣區異常珍貴! 急不可耐,我們出去看看,位於三樓,難免見到附近高廈林立,幸好綠色植物處處,極富庭園之感,開揚清爽,不失為一好 hea 處,尤其是日溫暖中有涼風,可惜我們沒有訂位,只好返回室內。 延續時尚,室內裝潢同樣型格,暖的主色,特顯燈飾的鮮豔顏色,巨型酒吧設在中央,我們坐在旁邊的倚窗小桌。 如果能在五時或六時光顧辦館,竟然有想不到的超級優惠,飲料售$5或$6/杯,雖然我沒有査詢是甚麼飲料及有否附帶條件,但快餐店亦做不到這個價,無需多想! 雞尾酒$78/88,紅白酒$48/杯起,小吃最平$38,最高價的亦只是$128,是豐富的全日早餐,想不到銅鑼灣竟然有這些價錢

雞尾酒$78/88,紅白酒$48/杯起,小吃最平$38,最高價的亦只是$128,是豐富的全日早餐,想不到銅鑼灣竟然有這些價錢。

招牌雞尾酒有九款,特色是加進了中式花果之元素,例如羅漢果、夏枯草及棗,尤其第一款叫 Red Dating,聽到已經能相像到紅棗之味道!

Various

Varies
因為我太喜歡果味清酒,首杯酒還是揀了這個組合,Sake 及 Campari 兩款酒,加上不少柚子肉,顏色非常漂亮,浪漫的粉紅!

Varies
口感酸甜醒胃,濃郁的柚子香,啖啖柚子肉,正是我喜愛之口味,富清酒香而酒精度不高,完全甜美無甘味,非常易入口,女仕之酒。

Prunella Collins (cold)
夏枯草亦可成為雞尾酒材料,真夠膽嘗試,大前提是你要不介意它的藥材味道。

Prunella Collins (cold)
整只夏枯草放進酒內,貫徹調酒之作風,平等對待如一般花果,例如玫瑰花、菠蘿、車厘子等,不時皆見原只新鮮放進酒內,令花果香濃郁。

這做法是非常成功的,我們品嚐的同時確實嚐到及嗅到夏枯草之味,幸好,甜美的混酒,完全蓋過夏枯草之藥材甘苦味,口感非常甜蜜,我認為有少許過甜,附上冰塊,相對耐飲。

Apple Juju

Apple Juju
總要試一杯有棗的,沒有說明是甚麼棗,我估所以棗都應該是甜的,棗兒本味不霸氣,所以被蘋果汁蓋過味不強,甜美易入口,多喝不會醉!

袐製特色越南春卷
炸至非常酥脆,多層春卷皮極薄而且透孔,通透層叠口感極佳,饀料富芋頭香及質感,軟糯豐富,調味恰當,不泛油光無膩感,有水凖。
袐製特色越南春卷
配備沙律醬增潤澤,饀料的水份成功保持,沒有過乾,不醮醬吃已經美味。

帕馬臣芝士松露薯條
亮點在帕馬臣芝士醬,豐膄芝香,必蘸方才夠滋味,否則芝士松露薯條比較普通,只有輕輕的松露香,薯條炸得對辦,新鮮香脆。

環境是最大賣點,確實是難得的鬧市庭園,雞尾酒大膽加入新元素,價錢合理,不失為人好 hea 處。

我剛開了個 Facebook 專頁,打算分享飲食、旅遊及生活心得,並無商業成份,但願得到大家支持,follow 吓 或俾個 like,為我平凡的生活添些色彩。

2017-03-30
袐製特色越南春卷
環境方面: 如果想係比較舒服嘅地方食港式美食,又有Cocktail飲嘅話,黎呢度就冇錯喇! 餐廳主打港式傳統食物,而且有露天嘅地方比客人慢慢品嘗,一邊品嘗美食一邊喺輕快嘅western music之下互相傾計,完全可以將成個人放鬆,好舒服。如果唔太鍾意係室外地方享用,餐廳都有室內地方,設有好多港式裝飾,招牌嘅霓虹燈、拉制開關嘅綠色枱燈,再加上微微暗嘅燈光,將老香港融入係現代入面。 食物: 媚婦餐肉蛋三文治: ($88) 我會將佢形容為餐蛋治嘅進階版,最鐘意就係上面烘到恰到好處嘅嘉頓餐包,望住呢四個微微脹起嘅包有種好開心嘅感覺,又暖暖地仲要外層脆卜卜,咬落去好鬆軟。再配上半熟蛋同餐肉做主要食材,加上千島醬同洋蔥增加味道嘅層次,食落去有洋蔥嘅甜辣,更如開胃。 四川擔擔麵: ($58) 幼麵嘅份量頗多,仲有肉碎點綴。而且湯底夠辣之餘,都食到蔥嘅味道。 卡邦尼意粉: ($88) 雖然份量唔多,但已經好足夠,食落去一啲都唔膩同埋感覺幾清新,喺上面仲有一個流心蛋同芝士粉,蛋漿沾滿意粉食落去更加好味。 雙重滋味雞蛋仔: ($78) 雞蛋仔好脆身,味道較淡,所以上面加左朱古力醬、蜜
環境方面:

食物:

媚婦餐肉蛋三文治: ($88)

四川擔擔麵: ($58)

卡邦尼意粉: ($88)

雙重滋味雞蛋仔: ($78)

雞蛋仔好脆身,味道較淡,所以上面加左朱古力醬、蜜糖,而且上面有一球雲尼拿雪糕,點咗醬同埋雪糕好似食緊waffle咁。仲加左啲煙肉粒,食落去咸咸甜甜咁,好特別,將傳統嘅雞蛋仔加入餐廳特色。

辦館

銅鑼灣謝斐道535號 Tower 535 3樓302號舖
2017-03-23
上網睇介紹,見呢間係中西式結合嘅餐廳,所以同朋友來試吓。間鋪都幾易搵,喺銅鑼灣謝斐道,一上3樓就見到。望落去好似好復古嘅中式餐廳,但未入到去就已經聽到好強節拍嘅音樂,鋪裏燈光昏暗,用復古主題混合酒吧嘅感覺,成件事好型。我哋坐嘅係室外露天座,出邊有個大銀幕播放着黑白影片。旁邊係高樓大廈,而鋪頭喺餐廳放咗好多燈飾,感覺就好似係繁華嘅鬧市中有一點點嘅寧靜。呢度的確係同朋友吹水、傾成晚計嘅好地方。我哋叫咗個炸蠔,外皮炸到金黃色,好鬆脆!一咬落去食得出隻蠔好大隻好新鮮,外脆內軟嘅感覺!由於我係薯條愛好者,一見到黑松露薯條就即刻點左,因為好少見到有黑松露薯條,想試吓!薯條炸得啱啱好,薯條熱辣辣,係琴日少少凍嘅天氣之下,即刻暖返少少。薯條炸得金黃食,脆卜卜,再點上黑松露醬,好好食~建議大家可以可以叫佢哋添多一些黑松露醬,因為黑松露醬真係幫薯條加左好多分,醬汁係精華所在!主菜叫咗炸雞咖哩飯,咖喱汁同平時出邊食嘅好唔同,混合左其他味道,好似有少少咖喱混合中式藥材咁,大家可以試吓。另外炸雞大大隻,非常鬆脆,雞肉好鮮嫩仲好多汁。飲品方面我點了A P P L E J U J U同S N O W F U N G
飲品方面我點了A P P L E J U J U同S N O W F U N G A S。餐廳最出名嘅係中西式混合嘅cocktail,黎到點可以唔試吓呢?

朋友飲A P P L E J U J U,佢話酒入面加了蜜棗、蘋果汁同whiskey,中西式混合既酒都幾特別,whiskey嘅味都幾濃,但不嗆口。
我個杯S N O W F U N G A S更特別,裏面有雪耳、椰子酒同蘋果味嘅Vodka。杯酒一黎到就見到有一大塊雪耳係酒上面,雪耳好大塊,佔了酒的一半。
杯酒好靚因為被調到奶白色,好似果汁咁。一飲落口,有種好甘甜嘅味道,然後酒嘅味道慢慢湧出來,第一次飲咁中式既酒~好新奇~
2017-03-24
2017-03-25 115 瀏覽
昨天晚上, 我和朋友吃過晚餐後, 便打算在深夜時段喝杯酒精飲品嘆一下。難得是星期五, 當然不會那麼早回家, 星期五是最佳日子和朋友找一間環境舒服的餐廳喝杯酒,聚一下。 我們在銅鑼灣找到這間貌似環境優美的餐廳。我們被安排坐在露天的一張小枱坐, 室外露天的環境不錯, 很有情調, 旁邊亦有一個大螢幕播放著很懷舊的戲。每一張枱都有一盞有顏色的燈。店員給我們餐牌看, 我點了一杯Red dating cocktail, 而我朋友則點了一杯Ginseng honey cocktail。大概等了二十分鐘, 我們的飲品便呈上來。兩杯飲品的顏色很相似, 我的red dating cocktail 味道甜甜的, 帶點紅棗和杞子香, 酒味不是太重。我朋友的飲品有陣陣的人蔘味, 我不是太喜歡人蔘味, 但我朋友認為這杯很好喝, 酒精濃度不會太強。 另外, 我們也點了一杯Hendrick Gin, 這杯酒的甜度剛剛好, 帶點微微的苦澀味。下次要試水煙。
Red dating cocktail
Hendrick Gin
2017-03-24
2 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
Red dating cocktail
Hendrick Gin
今日同左朋友嚟到銅鑼灣食飯,呢間餐廳喺世貿附近,都好容易就搵到,上到去見到好中式嘅招牌。間餐廳好特別,富有中國特色!呢度其中一項主打就係cocktail!其中仲有一個cocktail係有紅棗杞子嘅好養生啊!我就叫左S N O W F U N G U S ,面頭仲擺咗個雪耳好似花咁裝飾當然都食得啦!飲落去有淡淡的蘋果味同椰子香,飲得出vodka,女仔將佢撈埋會甜d易入口d。至於朋友飲嘅就係S A K U R A I N L O F 1 0,裏面有櫻花花瓣好靚架,有花香嘅甜味,撈完飲就會淡味少少。另外叫咗雞蛋仔,係配左朱古力醬同焦糖醬雞蛋仔同出邊食嘅有啲唔同裏面唔會空氣感,啖啖咬口外脆內軟,附近仲有啲bacon好搞笑啊。另外叫咗雪糕三文治,味道係港式奶茶味,奶茶味嘅雪糕都係第一次食,好特別;淡淡的奶茶風配埋紅豆同曲奇餅好夾呀!仲叫咗個卡邦尼意粉,蛋汁流落意粉到撈埋一齊食,好creamy。佢仲有個室外的露台,可以望銅鑼灣既景色,夜晚同朋友係度把酒談心好relax=]

呢度其中一項主打就係cocktail!
2017-03-17
銅鑼灣我哋經常去既地方都係時代廣場、希慎或者係銅鑼灣地帶。但係原來喺SOGO附近已經開咗一棟商業大廈叫做Tower 535,呢度原來都有野食!上到去3樓有間類似bar同西餐廳既混合版餐廳,叫做辦館。裡面既設計都經過精心設計,有霓虹燈既氣氛襯托下,顯得好有老香港既感覺。由於同朋友毫無頭緒,所以就叫職員介紹左幾款特式菜。佢地都好好態度,仲周不時主動關心我地有咩需要,水都會成日refill,非常好。出面係露天既地方,可以望到銅鑼灣景色,同人談心一定好輕鬆。不過今日有啲凍都係坐係入面。第一樣黎既係炸雞翼配韓式泡菜汁,個賣相既重點竟然係個碟到,用木板製造。而且啲雞翼係單骨,所以就算叫左3隻,都可以平均分比2個人啦!個韓式醬汁真係好辣,怕辣的朋友不用點已經好入味了。之後就叫左個照燒明太子,其實我未食過明太子,我一直以為係海鮮,點知原來係一啲好似魚子咁既質地既野。唔好問我點解唔知咩黎都叫,係因為我朋友好喜歡食,佢一來就食左3舊,可想而知有幾好味啦,我就覺得有少少咸,但都係辦館既特式小菜黎呢!之後覺得無主菜一定唔舊飽,所以叫左卡邦尼意粉同黑松露叉燒炒飯。卡邦尼真係好好食!尤其佢隻溫泉蛋,啲汁漏到成個碟

上到去3樓有間類似bar同西餐廳既混合版餐廳,叫做辦館。
個韓式醬汁真係好辣,怕辣的朋友不用點已經好入味了。
尤其佢隻溫泉蛋,啲汁漏到成個碟都係,可以撈埋啲意粉食!
另外個叉飯就好大陣強烈既黑松露味,鍾意食松露既朋友真係唔好錯過。
最後就叫了這裡有特式的港式雪糕三文治,我揀左奶茶味。但個雪糕黎到係白色,不過個味道真係好正,好想慢慢一啖啖擺係個口享受。
最後叫埋杯柚子梳打解一解渴就收手。
2017-03-15
2017-03-19 704 瀏覽
銅鑼灣新開咗間鄗嘅型格餐廳,位於新開商廈大堂,以懷舊裝修,裝修格外突出。餐廳夜晚係酒吧,除咗一般Wine 同SPIRIT 之外,餐廳主打自家Lof10 Signature Cocktails!以中國草本Fusion Cocktails作主打!!Lof10 Signature CocktailsPrunella Collins(hot/Iced)市面少有熱COCKTAIL,啱晒冬天飲!夏枯草加薑配上Gin 酒,入口微辣帶甜,夏枯草味香濃。Apple JUJU朋友的Cocktail 就加左蜜棗,蘋果汁同埋WISKY!酸酸甜甜,WISKY唔會過嗆,好易入口。帕爾馬火腿蜜瓜沙律玫瑰花型嘅帕爾馬火腿,非常吸睛!靚到唔捨得食!蜜瓜新鮮清甜,中和帕爾馬火腿嘅咸同油膩感。帕馬臣芝士松露薯條未食已聞到好香濃嘅松露味,薯條炸得陪晒香脆,送酒一流。脆炸雞件一口一雞件,香脆可口。餐廳嘅甜品都係由日本新鮮直送!好精緻,而且特別!草莓栗子撻樣子好少女啊!表層係草莓栗子蓉,比較甜,但草莓醬芯的微酸中和了甜膩。日本甜薯蛋糕口感較實,食落有好濃嘅蕃薯味,蕃薯控必食。餐廳仲有OUTDOOR座位,同朋友食完晚飯都出咗去坐,

Lof10 Signature Cocktails
Prunella Collins(hot/Iced)
Apple JUJU

帕爾馬火腿蜜瓜沙律

帕馬臣芝士松露薯條
未食已聞到好香濃嘅松露味,薯條炸得陪晒香脆,送酒一流。
炸雞

一口一雞件,香脆可口。
餐廳嘅甜品都係由日本新鮮直送!好精緻,而且特別!

草莓栗子撻

日本甜薯蛋糕

口感較實,食落有好濃嘅蕃薯味,蕃薯控必食。
餐廳仲有OUTDOOR座位,同朋友食完晚飯都出咗去坐,傾計嘆甜品

餐廳利用旁邊大廈嘅外牆,作為巨型屏幕,播放電影,好似一個戶外電影院咁。
2017-02-04
2017-03-15 122 瀏覽
週末,一個人午餐可以簡單點,搵搵銅鑼灣區有咩食店,要新嘅又要有點特色,在openrice搜尋,選了坐落世貿旁邊的新大廈535 Tower 辦館。坐下來選了週末特餐,都幾豐富*安格斯牛肉+五香肉丁出前一丁(牛肉很細粒)*火腿奄列、牛油方包、炸燒賣3粒、春卷2條(喜歡好多種類)*加了錢升級凍Mocha(不夠味道)辦館位於新廈,地點方便,設計時尚,與辦館很合襯!食物質素一般!環境很舒適!服務員是男性,有禮貌的!我會再去試試其他食物,亦想試坐戶外位置

坐下來選了週末特餐,都幾豐富

*安格斯牛肉+五香肉丁出前一丁(牛肉很細粒)
*火腿奄列、牛油方包、炸燒賣3粒、春卷2條(喜歡好多種類)
*加了錢升級凍Mocha(不夠味道)

辦館位於新廈,地點方便,設計時尚,與辦館很合襯!

食物質素一般!

環境很舒適!

服務員是男性,有禮貌的!

我會再去試試其他食物,亦想試坐戶外位置

mocha
安格斯五香肉丁出前一丁
2017-03-11
2017-03-14 145 瀏覽
之前係網上見到呢間酒吧餐廳,朋友話想食下野試下,呢間舖都真係幾有格調又多野食,感覺同一般嘅酒吧餐廳好唔一樣。冷肉拼盤份量夠晒邪惡,莎樂美同埋巴瑪火腿食落夠厚實,入口夠咸香,加埋佢本身果種淡淡嘅咸味,作為個前菜好令人夠醒胃。沙爹安格斯牛撈出前一丁呢度雖然係酒吧餐廳但係都有啲平民嘅野架,呢個沙爹安格斯牛撈出前一丁夠足料,入口夠惹味,而且牛肉又夠多,肉味又濃,真係無令人失望。黑松露芝士薯條食完麵,作為傾計小食嘅黑松露芝士薯條一上枱嘅時候份量夠晒大,入口黑松露香味就出晒黎,真係超級正,而且仲好熱辣辣架,口感夠硬淨。牛乳蛋糕蛋糕夠晒凍,成個牛乳蛋糕夠晒結實,而且唔會太甜,食完熱食食番個牛乳蛋糕,果陣陣舒暢嘅感覺令人印象深刻。自家製cocktail本來想叫杯類似moJito , 點知餐廳沒有類似的cocktail,店員就為我創作了一杯新嘅cocktail , 入口好似青瓜味嘅馬天尼,真係好清新又唔會太重酒味辦館佢地仲有室外露天位,叫杯酒同朋友吹下風都幾舒服,有機會經過都會再黎!
冷肉拼盤
沙爹安格斯牛撈出前一丁
黑松露芝士薯條
牛乳蛋糕
自家製cocktail

2017-03-14 104 瀏覽
無意中在網上找到辦館 LOF10 Bar Dining,這個地方一眼就在我心中留下印象,走著懷舊的感覺,遠處就見到亮著寫著「辦館」的霓虹燈牌。驟眼看過菜單,菜式都是走港式懷舊,不過對晚餐興趣麻麻,我們還是先吃個晚餐再轉場到「辦館」吧! 帶點開揚的辦館額外有份隨意,使人沒有一份拘謹。不論只是來喝杯酒、吃個甜品的,還是晚餐直落,「辦館」也無任歡迎。不過時間上還是要注意一點,只有星期四到五才會延長營業時間,其他的時間都只是12點關門。 吃過晚餐來到「辦館」,除了想嚐嚐他們的甜品,還有想嚐嚐他們的Cocktails。在Cocktails製作上,要做到有中式元素,他們花心思製作了一系列加入中式材料的Cocktails如紅桑、雪耳、羅漢果等等,喝起來比起Cocktail,更像是杯涼茶。 當日我嚐的是Prunella Clloins,將Gin和夏枯草混合,是一款挺有特色的涼茶,在淡淡的夏枯草味道上嚐到Gin酒。如果你以涼茶出發,我倒是覺得味道不錯的,在清涼以內又沒有涼茶這個偏重的藥材味。但若他是一杯Cocktail,Gin和夏枯草的分別的味道都不夠強烈,喝起來的味道不夠突出,有點混了水、溝稀了的味道
當日我嚐的是Prunella Clloins,將Gin和夏枯草混合,是一款挺有特色的涼茶,在淡淡的夏枯草味道上嚐到Gin酒。如果你以涼茶出發,我倒是覺得味道不錯的,在清涼以內又沒有涼茶這個偏重的藥材味。但若他是一杯Cocktail,Gin和夏枯草的分別的味道都不夠強烈,喝起來的味道不夠突出,有點混了水、溝稀了的味道一樣,感覺怪怪的,如果一心為了喝酒的,似乎這杯飲品會令人失望了。
最近香港都很流行雪糕三文治,雖然我想這款甜品不是來自香港的,但是他有紅豆抹茶、港式奶茶兩款味道的選擇,叫做跟「港式懷舊」貼題。可是,揀選了港式奶茶的口味卻有點乏望,因為點的那個港式奶茶的口味實在只有奶味,欠奉茶味,更不要提的港式奶茶了,如果要説是牛奶味,反而來得更貼切呢。雖然雪糕是這個的精粹,但無疑雪糕是毀了整道甜品的,不過不用擔心,只要處理好雪糕的味道就可以來個大翻身了!
錯過了前幾個星期的雞蛋仔藝術節,而原來辦館也在雞蛋仔藝術節參一腳。要大玩港式口味,一定不能少的就是雞蛋仔了。辦館的雙重滋味雞蛋仔雖看似普通,但吃起來味道很特別。在雞蛋仔灑上了煙肉碎,加上雪糕和朱古力醬,而精粹就在於蜜糖醬,比起一般的更香更甜,使雞蛋仔更好吃,值得一試呀!
辦館 LOF10 Bar Dining 銅鑼灣謝斐道535號 Tower 535 3樓302號舖
2017-03-08
銅鑼灣一向都人來人往,想搵一個地點就腳而且靜靜的餐廳食飯已經一啲都唔容易,更何況係要搵一間有格調的酒吧?原來真係有一間係左右,Tower535位處SOGO後面,一上3樓就有一個搶眼的霓虹燈招牌,掛住一個看似傳統當鋪的"辦館LOF10",一下子就捉緊了我的眼球。而且,餐廳裡面仲有唔少雅致的時尚裝飾,背景襯托著輕快既音樂,用餐既環境真的非常特別和出眾。辦館更加有一個好特別的室外平台雅座,可以食下水煙,欣賞熱鬧的街景而且更加安裝了一個投影機,播放緊差利卓別靈的經典電影,享受片刻的安寧,好好享受今個週末。 一場黎到,一定要試試佢地既cocktails係咪好似其他評論話咁正啦~~紫色個杯叫Kyoho Breeze,內有vodka, Kyoho Liqueur, kyoho syrup。相對vodka既味道會較特出,vodak原先入口辛辣既感覺被巨峰提子的果甜味中和,令到更易入口,味道亦都比較fruity。Snow Fungus顏色呈奶白色,表面有一整塊的雲耳,Snow Fungus 入口較為清淡,有點椰香,但Vodak就會飲落較濃郁,可能是因為其他配料味道偏淡,所以Vodak尤其特出。另外,我地

另外,我地就點了一個奇邦尼意粉醫飽個肚。奇邦尼醬汁較坊間較淡,味道較清新,其他香草都帶出到醬汁的香味,效果更好。煙肉份量亦充份,每口麵都會有數塊煙肉,口感好女好。那隻荷包蛋更是精妙之處,蛋黃令到麵條變得更滑,味道層次更加豐富。
細問下先知道原來新增了四川擔擔麵,配合港人的胃口,咁就當然試試佢啦。

擔擔麵微辣偏鹹,口感十分彈牙,麵條都可以沾上醬汁,香香的,食起來亦都沒有糊口的感覺,麵的味道隨時間轉濃,滋味更佳。
最後,點了一個抹茶紅豆蛋糕的甜品收尾,抹茶味道濃厚,餘韻留在口腔慢慢散發,蛋糕味道不錯,劃上一個不錯的休止符。

小結: 地點旺中帶靜,容易到訪,而且可以一邊把酒聊天,一邊欣賞經典的電影,在人來人往的旺區中,休憩一番,確實令人留連忘返,期待下次的再訪!
2017-03-13 137 瀏覽
夜晚朋友響銅鑼灣收工 佢話附近有間野幾有特色就叫我去食dinner 唔講都唔知 因為我冇入過 tower 535 原來入面有餐廳 以為都係辦工地方呢門口既燈牌其實係懷舊feel 而叫辦館呢 我細細個見過辦館其實係雜貨店 不過宜家既年代淘汰晒冇晒lu 見番都有種親切感 有啲出賣年齡添Anyway 依度半開放式設計 位置闊落 又有bar檯睇睇menu都好驚喜 有cocktail呀sake呀咩都有 可謂中西合璧 仲有頁叫香港人至愛夠晒本土!同餐廳名幾夾朋友因爲唔飲酒叫左杯朱古力 杯身印晒logo夠signature我就叫左rose palace 入面有rum酒 加左rosesyrup 帶分香甜 也加了奶 所以上桌時樣子乍看裝得蠻像rose latte的 易入口的選擇幾岩女仔擔擔薯條 $68個醬係平時擔擔面果啲 加埋上面既肉碎一啲都唔馬虎 幾有創意 薯條又熱辣辣脆口又軟心椒鹽燒賣$38有八粒 個人認為唔點醬個椒鹽味會出啲 外皮脆卜卜又幾過癮Egg slut $88 媚婦餐肉蛋三文治勁大份 4個包摵開都方便share 包包暖身軟熟加埋餐肉又幾夾 反而堅幾港式feel雙重滋味雞蛋仔 $78雞蛋仔好
Anyway 依度半開放式設計 位置闊落 又有bar檯
擔擔薯條 $68
椒鹽燒賣$38
有八粒 個人認為唔點醬個椒鹽味會出啲 外皮脆卜卜又幾過癮
Egg slut $88 媚婦餐肉蛋三文治
雙重滋味雞蛋仔 $78
雞蛋仔好重蜂蜜香 可以另外灑ham上面食咸咸地出奇地都幾夾 仲有球雪糕一熱一凍都幾爽
價錢合理之餘野食又夠特別 係唔錯 加埋果啲懷舊回憶 一定會再黎