2006-10-12 21 瀏覽
昨晚與女友到新店試,環境一般,叫了招牌車仔麵同碗仔魚肉翅同炸油渣,因糖水已經沽清,叫不到,而餐牌上的食物亦寥寥可數,選擇比上以前少了很多.....另外阿姐的招呼態度頗為惡劣,坐低幾分鐘亦無人招呼,場內人又不多首先上的是炸油渣,細細碗只有幾粒,但要$8,一食之下,只得個脆字,加上又凍,感覺唔新鮮,有少少反感,之後魚內翅到了,質素上與普通街外的魚肉翅無異,料不多,魚肉太'林',無咬口,加上魚肉本身又無魚味,很失望,到最後招牌麵上檯,料很多,但質素頗差,湯底太淡,食到一半已經無乜興趣再食,到埋單,企在門口成個字都無人理,阿姐仲要懶懶閒咁走過黎,頗過份整體上,質與量及選擇性不強,感覺上已經名過其實,要改善一下,還是舊店好得多.......

2006-10-11 11 瀏覽
一條友去,叫左蝦籽魯肉餃& 秋梨茶,lunch time 秋梨茶特價$2,抵到爛,又好飲,好滋潤,同屋企煲既一樣!蝦籽魯肉餃有勁多蝦籽,好似唔洗錢咁,餃有8 粒,好細粒,唔算特別好食,同埋有好多好多菜,$20都ok既~~但三個鐘頭後我就敏感喇!!!成身又紅又痕又熱,我第一次食蝦籽,um.....可能我對蝦籽敏感啦~我諗蝦籽係唯一令我敏感既食物~~所以我俾中立。想食蘿白架,但點解無得淨叫既?一定要食車仔麵先有架?唔覺得特別好食,但算係好既。

想食蘿白架,但點解無得淨叫既?一定要食車仔麵先有架?

唔覺得特別好食,但算係好既。
2006-10-11 4 瀏覽
碗仔翅:非常好味!足料新鮮!蘿蔔:從未食過咁好食既蘿蔔,真係好清甜...唔實得黎又唔爛!超好味蝦子粥:真材實料!仲食左:子薑皮蛋,魯肉餃,魚旦同紅豆沙!
碗仔翅:非常好味!足料新鮮!
蝦子粥:真材實料!
仲食左:子薑皮蛋,魯肉餃,魚旦同紅豆沙!
2006-10-10 15 瀏覽
一個字: 慢~之前同男友吃過一次,味道OK, 吃得過~ 不過要等十五分鐘以上先有0野吃到> <" 0個日落大雨, 客人接近一半, 唔知關唔關事... 之前同事都試過來吃, 又是上菜好慢...咁我見都吃得過, 帶了另一同事一起試, 入到去得我地兩個, 得了十分鐘左右, 個同事超唔耐煩, 其時店員通知我揀漏了粉麵類~ 心諗: 唔係而家先開始整呀嘛?! 都冇其它客...唉... 咁都咁慢, 最後都要十五分鐘左右先送到來... 我同事好失望... 幾次經歷都是咁慢...同埋0的"小辣" 都好勁... 第2次去都叫佢"小小小小辣", 佢都仲係"小辣"...
一個字: 慢~

2006-10-09 9 瀏覽
九月廿四日最近看雜誌知它重開,專誠去試。叫了碗仔翅、生菜魚肉、油渣、金牛及車品品招牌麵(雜麵),叫招牌麵時問過有冇滷餃在內,答案話有,於是冇另外叫滷餃,但等很久送上的麵原來係冇滷餃,非常失望,味道亦不及太子的『老地方』,由於唔想再等15分鐘先有野食,所以冇要求換。其他食物評語如下:碗仔翅:足料,好味(全餐最好味)生菜魚肉:魚肉冇味,生菜太大塊油渣:不錯,起碼脆口金牛:不錯,其實冇咩特別服務方面還可以,但上菜極慢,所有人都好生手,在店內見到不少客催單,有個人仲走唔等。馬士打(史利夫太太)代筆
九月廿四日

其他食物評語如下:

碗仔翅:足料,好味(全餐最好味)
生菜魚肉:魚肉冇味,生菜太大塊
油渣:不錯,起碼脆口
金牛:不錯,其實冇咩特別

馬士打(史利夫太太)代筆
2006-10-09 15 瀏覽
前日中秋節翌日夜晚食完飯,男朋友話想去食車品品..咁我緊係陪佢去啦...點知我地去到先知無開,男朋友唔開心。尋日星期日同男朋友去完唱k就過去車品品食啦..叫左兩溝、蝦籽粥、十蚊蘿蔔同埋黑牛..本來我想要紫牛架...不過無..搞到好失望...服務員擰兩溝同埋蝦籽粥黎時好細心問我地要唔要多隻碗...見到老闆娘好忙...外賣啦招呼客人啦...男朋友都好忙..掛住約朋友食飯..因為佢就快唔o係香港..所以想盡量見一見d朋友..搞到我自己一個食悶餐....不過車品品ge食物質素仍然保持水準...男朋友走左之後可能就得返我自己一個去食啦.....
2006-10-09 9 瀏覽
上星期日,冇街去,跟爸媽到屋企附近的車品品試新野。三個人叫了超多野,兩碗雜麵+ 碗仔翅+ 糉 + 魯肉餃,最後還叫多兩杯梨水。飽到癲。雜麵(我果碗是走牛+ 中辣的) 好大碗,有蘿白(超甜) + 生菜(係我最鍾意的「綠色」生菜呀,一d黃都冇,正呀~~~) + 翼尖+ 豬紅+ 魚蛋+ 魷魚+ 魚肉(生菜魚肉的魚肉) + 大腸......都幾好食丫,d咖哩幾夠味,加埋d菜甫,夠晒辣,正呀~~~魯肉餃幾好味喎,個餡好濃麵豉味,不過就真係得麵豉味,我本人係好鍾意麵豉味,所以好鍾意。媽媽就覺得麻麻地......碗仔翅唔錯丫,夠味,但唔係味精果種死鹹味,幾好丫。隻糉我冇食到(因為太飽),不過媽媽話個蛋黃好好食咁話喎。老闆娘好健談+ 講野好快(似我,哈),只不過係埋單的少少時間,大家都可以有野講,讚~
上星期日,冇街去,跟爸媽到屋企附近的車品品試新野。

2006-10-07 17 瀏覽
大家好,一向在OR潛水,今日係第一次寫食評,希望大家多多指教.既然係第一次,筆者就挑了近期在OR大熱的車品品作題材.畢竟我也是看了OR才專程搭車去試的.今日我一個人去,試不到很多東西,其他食評家推薦的魯肉餃也沒有叫.只叫了個招牌雜菜飯跟一個黑牛.貪一次過可以試齊多種車仔麵餸.先說招牌雜菜飯,內有翼尖,牛腩,蘿白,冬菇,水魷,豬紅,魚蛋,生菜魚肉和芝士腸.其中芝士腸個人認為根本不應該出現,筆者食車仔麵,總喜歡要一些店家自家烹調的東西如冬菇和雞翼,芝士腸嘛,我自己買回家淥公仔面好了.另外蘿白無渣但味道太甜,甜得十分人工化,始終跟合益泰有一段距離,雞翼尖味道不錯,但未及得上榮安小食.大家別看我左彈右彈,人家一家合益泰在深水步,一家榮安在荃灣,你一家車品品食齊兩處美食,仲想點?雜菜飯另一個問題係放了魚棗(生菜魚肉那些魚肉),筆者自細到大食生菜魚肉都係配清湯,問題係車品品的雜錦餸內有牛腩,有牛腩自然有腩汁,加左腩汁的生菜魚肉,看倌大可自己想像.但不得不讚的是他們落的生菜的確菜味十足且十分翠綠,不像其他車仔麵鋪用一些又黃又爛的生菜,誠意可嘉!至於黑牛嘛,筆者本來是要紫牛的,不知為何他們的雪碧售罄,
至於黑牛嘛,筆者本來是要紫牛的,不知為何他們的雪碧售罄,做不到紫牛所以要改.好彩黑牛味道不錯,朱古力雪糕內有碎朱古力粒粒,連一向不喝可樂的我也覺得好味.
環境同招呼就不用多說了,一如眾多食評所言,車品品的老闆娘好nice,地方亦很乾淨.個人來說很喜歡他們放一棟骨碟在枱上供客人使用,很貼心~~
筆者必須再次強調車品品是很用心的一家鋪,可是無論你如何用心,水魷還是水魷,豬紅還是豬紅.弄不出什麼花樣的.筆者認為車品品的招牌可以是魯肉餃,可以是秋梨茶甚至是黑牛,但絕對不會是雜菜飯.
2006-10-05 7 瀏覽
上月9月19號,專試坐巴士再轉的士去此店。這店位置確實難找,或許可能我很少來大角咀吧、埃華街也是第一次來。山長水遠來到,甫進門,便看見像老闆娘的人。店內較暗,一排檯整齊排列,以為空間只有這丁點兒,原來內有乾坤,間隔怪特別呢。中午12時左右,只有三幾個客,事前已做足功課,二話不說叫了客魯肉餃,碗仔翅、菜飯、車仔食品。先來碗仔翅,只是微溫,一入口就是清淡的感覺,也可以說根本毫無味道,沒下師傅是好事,但用不著啖如水吧?車仔食品等了15分鐘也未來,經過跟進,老闆娘說什麼爐要再熱才煮,莫名其妙的。再等多5分鐘,車仔食品終於來了,沒有我叫的蘿白,卻來了豬紅,也不想再等了就沒更換,還是一般應有的水準。之後菜飯和魯肉餃也來了,先說菜飯,濕濕的,菜和冬菇也滿多的,嚐一口,不錯!雖則只有菜和冬菇,但飯充滿著菜香,很有味道,不只乾把菜放上白飯上,是有料理過的。然後再嚐魯肉餃,吃一顆,和我想像中的一樣,甜甜的,很像台灣的肉橾呢~一口一顆,小小的,加上蝦子,還滿滋味的。一場來到,再叫了一杯秋梨茶解解渴,喝起來淡淡的,這個我喜歡,雖然味道淡淡的,但喝得出梨味,冰冰涼涼,真的不錯!可惜份量較少,所以臨走要多杯外帶。

整體不錯,服務就一般,食物就菜飯和魯肉餃比較有驚喜,秋梨茶也要一讚,不過位置真的較遠及難找,還未嚐過蘿白,有機會可以再臨。

PS:洗手間令人眼前一亮!
2006-10-04 14 瀏覽
前幾日去車品品,總共$77.00, 叫了以下外賣:<br />1.招牌雜麵~ 餸菜好普通,只係多款<br />2.碗仔翅~ 好食,鍾意夠多料<br />3.蝦籽魯肉餃撈面~ 好嬲,返到屋企發<br /> 現俾漏咗個魯肉,食淨麵.<br />4.油菜~ 勁少,我冇留意幾多錢,但只有<br /> 5條菜心.<br />5.豬油渣~賣晒.<br />其實老闆娘好nice,又主動,問我會唔會拎好遠,主動分湯給我.但入面D亞姐態度真係麻麻,雖然D亞姐冇直接對我,但睇到佢\地對其他人(店內一位男士)態度超差,返到屋企仲要發現少咗個餸.更加覺得離普.
1.招牌雜麵~ 餸菜好普通,只係多款<br />
2.碗仔翅~ 好食,鍾意夠多料<br />
3.蝦籽魯肉餃撈面~ 好嬲,返到屋企發<br />
現俾漏咗個魯肉,食淨麵.<br />
4.油菜~ 勁少,我冇留意幾多錢,但只有<br />
5條菜心.<br />
5.豬油渣~賣晒.<br />
2006-10-03 13 瀏覽
FLORENCE,多謝你為我的食評作交代,我想可能是那個員工無心之失,用不著革走呢,寫了篇食評令人掉了飯碗著實心內難安。說真的我並不是貴店老客顧,在舊店時也只外賣了一次紅豆沙吧了。OR著實太多人談論貴店出品,其實對你來說並非好事,雖然多人稱讚生意自然會好,但來吃的都會帶著很高期望,相對出品便要更加小心。那天我除了外賣了一碗紅豆沙外,還要了碗凍大四喜給太太,可惜回家後大四喜裡的料可能黏性大,已互結在一起,變成了大一喜,致令太座不滿,還請老板娘多加注意吧。順道祝貴店生意興隆!

順道祝貴店生意興隆!
2006-10-02 6 瀏覽
2個人上星期六晚叫左個雜麵,碗仔翅+魚肉,仲有大四喜雜麵: 叫左米線..米線有點硬..都係鍾意食軟的~d車仔料就無乜特別..唔夠入味~碗仔翅+魚肉: 碗仔翅都好足料好味..魚肉得好少..um..無乜特別~大四喜: 好味..唔係太甜..不過d料就好似少d..可能係買到最後一碗啦~ 老闆娘..我覺得係可以熱食的..你諗諗佢啦~ 樓面加埋老闆娘有5個人, 不過都好似唔係好夠人咁, d阿姐好似乜都唔知咁..有點慢喎.. 老闆娘好nice, 每個客佢都走埋去傾計..不過只有老闆娘一個人落力仲要入去整埋野食就真係辛苦佢啦~洗手間可唔可以提供紙巾呢?
2個人上星期六晚叫左個雜麵,碗仔翅+魚肉,仲有大四喜

洗手間可唔可以提供紙巾呢?
2006-10-02 5 瀏覽
環境幾好, 裝修簡潔, 坐得好舒服, 廁所好乾淨, 值得一讚. 老板服務周到, 不過略為hard sell左少少.食品方面就有點失望, 可能係期望過高什錦米線-足料, 但味道唔突出. 米線幾彈牙.碗仔翅-夠份量, 料靚. 唔會好似一般咁一pat槳.梨茶-普通, 不過唔夠凍.魯肉餃-餃麻麻地, 不過清湯加左蝦子, 配搭幾好.魚旦/魷魚/蚊東菇油麵- 一般貨式... 不過魚旦唔掂.

食品方面就有點失望, 可能係期望過高

什錦米線-足料, 但味道唔突出. 米線幾彈牙.
碗仔翅-夠份量, 料靚. 唔會好似一般咁一pat槳.
梨茶-普通, 不過唔夠凍.
魯肉餃-餃麻麻地, 不過清湯加左蝦子, 配搭幾好.
魚旦/魷魚/蚊東菇油麵- 一般貨式... 不過魚旦唔掂.

2006-10-02 3 瀏覽
以往只有在openrice內得知車品品有多好食,一值無几會來搵食! 昨晚終於試了~三溝--碗仔翅好足料,肉絲真是幼幼的"絲",冬菇夠淋,雲耳好爽,魚肉軟熟帶爽,無腥味架!! 生菜好翠綠,不會"碌"得過淋.雖然料多款,但食得出每樣都是fresh貨!蟹籽魯肉餃--蟹籽夠多,細細粒,好易食.喜歡他沒有過多的肉!肉經過充份調味,帶甜味的.整體好好味,但皮略硬.蘿匐--好好食呀!! 好淋,還有咬得開的渣~ 食得出新鮮蘿匐味!黑牛--玻璃樽奘coke+朱古力雪糕.玻璃杯入過冰箱,雪糕不易用.夠細心! 雪糕几滑,有兩球,但份量不太夠哦.太飽,下次再試糖水!地方不算難搵,好乾淨!老闆娘好好人呀=)

太飽,下次再試糖水!

地方不算難搵,好乾淨!
老闆娘好好人呀=)
2006-10-02 15 瀏覽
1.好正的碗仔翅,$12食到這級數的翅真係抵。2.菜飯($8),我覺得好香冬菇味,又少油,好健康。3.車仔麵($22),我叫了雞翼、魚蛋、牛腩、蘿白和幼麵。*個湯好鮮甜*蘿白好甜,我本身不太愛吃蘿白,但都覺得好味*魚蛋有魚味,不過我較喜歡細細粒的魚蛋*牛腩好濃味,正!一定再去!
1.好正的碗仔翅,$12食到這級數的翅真係抵。
2.菜飯($8),我覺得好香冬菇味,又少油,好健康。
3.車仔麵($22),我叫了雞翼、魚蛋、牛腩、蘿白和幼麵。
*個湯好鮮甜
*蘿白好甜,我本身不太愛吃蘿白,但都覺得好味
*魚蛋有魚味,不過我較喜歡細細粒的魚蛋
*牛腩好濃味,正!

一定再去!