建議使用Google Chrome瀏覽器,讓你於OpenRice網頁享有更好的用戶體驗。
下載 Google Chrome
下次先
我們將停止支援使用 TLS 1.0/1.1 的設備。若要繼續在此設備上使用OpenRice網頁,請前往 www1.openrice.com 並將其加入書籤。若要以最佳用戶體驗享用OpenRice網頁,建議使用 TLS 1.2 的設備。
前往 www1.openrice.com
商戶專區
搵餐廳
旅遊.訂座
OpenJobs
餐廳 + 地區/地址, 菜式/食品…
進階
生活誌
飲食誌
開飯頭條
放閃為食團
抖一抖 台灣Let's Go!
食得知味
粉麵/米線
小食店
複製到剪貼簿
概要
食評 (579)
相片 (1709)
影片
好一般!!!
moprettymo
plain
2007-02-25
每位廚師, 都有自己的"味"。幾個人就算落的材料一樣, 但味道都會因應廚師本身而有所不同。車品品無論係車仔麵, 蘿蔔, 碗仔翅, 甚至係糖水, 都有老闆娘的"味", 不知道大家覺唔覺。自從車品品搬遷後, 去過一次, 吃過魯肉餃, 蘿蔔, 碗仔翅及阿婆甜蛋湯。魯肉餃懷疑煮得唔夠時間, 餃皮未腍, 餡亦無以往的咇汁, 作為主打菜(我是因為此味而來的), 稍稍跌watt。蘿蔔加入冰糖去煮, 個人比較喜歡吃蘿蔔清清的味道, 加入冰糖吃不到蘿蔔的真味, 不太喜歡。碗仔翅好多料, 不太杰, 是眾多味中至正的。喝過阿婆甜蛋湯, 覺得老闆娘最拿手應是糖水。蛋花雲吞皮的配搭幾得意, 不過只有冰糖的甜, 太plain了, 可考慮加入其他配料令其無咁plain。點講呢, 這裡的食物, 我覺得都好plain, 硬係無高潮迭起的感覺。不是我杯茶。
每位
廚師
廚師
糖水
, 都有老闆娘的"味", 不知道大家覺唔覺。
糖水
味精楊一
好有愛心既食店
2007-02-25
碗仔翅好味道. 材料十分豐富.車仔麵okay. (其實好似無咩特別)老闆娘十分之好人. 佢會介紹一d o個日既special 比你. 同埋睇得出佢地好有心. 因為如果你係食素既話. 佢地可以為你用另一set用具去煮野比你食.
碗仔翅好味道. 材料十分豐富.
車仔麵okay. (其實好似無咩特別)
小老寶
好地道又好好味的香港小吃
2007-02-22
間舖好簡潔, d地道小食令人好懷念兒時的歡樂時光...碗仔翅, 菜飯, 車仔麵, 燒賣, 津紅, 仲有不定時出品的甜品小吃. 樣樣都好有少準.特別是車仔麵的蘿蔔, 超甜~! 仲有d菜甫都好惹味, 辣得好過癮. d紅豆沙都好好味ga~~!!值得一讚是老闆娘及大老闆bon bon的熱情款待~~!
甜品
小吃. 樣樣都好有少準.
值得一讚是老闆娘及大老闆bon bon的熱情款待~~!
星期六食家
不一樣的小店
2007-02-10
坐近門口. 冷氣很強橫, 坐了一陣子己經有點鼻水. 首先點了魯肉餃蝦子湯麵. 魯肉餃皮薄, 賣相一流(看樓下各食家的照片就知道了!). 味道反而普通, 不是那麼突出. 不過麵質很不錯! 然後點必叫的碗仔翅. 口感一流, 料足. 推介.之後有感冷氣太勁, 移到裏面坐, 但是椅子沒有近門的口坐~.~|||再點了黑牛, 是朱古力雪糕+可口可樂, 朱古力雪糕味道很好, 裏面還有些果仁. 提醒一下倒了可樂進去後, 杯雪榚變得很難看=) 不過還是推介.最後要說的是, 從放筷子的罐, 到放餐牌的夾子都能看出店主是個有心人. 洗手間也很乾淨. 一家不一樣的小店.
坐近門口. 冷氣很強橫, 坐了一陣子己經有點鼻水.
然後點必叫的碗仔翅. 口感一流, 料足. 推介.
一家不一樣的小店.
米超人
終於來到.....好﹗
2007-02-07
車品品....實在想去很久了.....昨晚女朋友興之所致,便提議去呢度食野啦﹗舖頭雖然唔當眼,但都唔難搵...去到大角咀大同新村m記,直入果條街就係了﹗入到去女友當然想食出名的魯肉餃啦﹗又想食蝦籽撈麵,所以就叫左魯肉餃蝦籽皇撈麵﹗魯肉不油不膩,吃下香口....加上特製的蝦籽....真係好香口好正﹗而我自己就食左車仔麵,味道也不錯。最後就來碗每日不同的甜品....是日係手磨"粗芝麻糊",比一般芝麻糊唔同既係,入面係有好多咬得到既小芝麻粒....吃落幾特別,也知道肯定唔係「開粉」果d芝麻糊.....值得一提係,由入舖頭至離開,老闆娘都係充滿笑容,而且非常好客....面對客人既要求又好快咁處理...有一檯客話d魚肉燒賣好硬,佢不但冇用言詞辯駁,而且還很樂意地為客人換番另一客﹗雖然魚肉燒賣並唔係咩貴野,但看老闆娘在這些事情上得體有禮既回應.....加上佢既好客,真係令人食都食得開心﹗真係絕對值得推介﹗
車品品....實在想去很久了.....
而我自己就食左車仔麵,味道也不錯。最後就來碗每日不同的
甜品
真係絕對值得推介﹗
雞包仔
已關注
食物唔錯,但地方唔就腳
2007-02-03
今次係第一次踏足呢間舖食,一於試試食家推薦的美食,叫了碗仔翅,魚翅撈飯,魯肉同脆炸豬油&車仔麵加大辣咖喱汁,食物味道算好,碗仔翅夠香味,又不會水汪汪,好有食真魚翅的感覺,個飯底軟硬適中,脆炸豬油原本唔覺得好食,但浸在翅中食又唔覺得差,只係份量很小食得唔夠喉,魯肉覺得食味有d怪怪,面頭d蝦子仲有d腥味,唔掂,車仔麵老婆食過話好味,辣度佢\\\胃口,總括而言,行經附近去就ok,專登去就不需了,因為地點都幾隱蔽,好唔就腳
SunnyWong
(非會員)
專程試食
2007-02-02
今日專程到訪,叫咗3種食物,食評如下:碗仔翅-基本上唔錯,材料豐富,不太稀.生菜魚肉-完全唔惦,像吃麵粉.一口粉果及燒賣-本人寧願揀街邊的魚肉燒賣.另外本人覺得傳煤的影响力真大.順經可一試,但不值專程.
今日專程到訪,叫咗3種食物,食評如下:
碗仔翅-基本上唔錯,材料豐富,不太稀.
生菜魚肉-完全唔惦,像吃麵粉.
一口粉果及燒賣-本人寧願揀街邊的魚肉燒賣.
另外本人覺得傳煤的影响力真大.
順經可一試,但不值專程.
小小老闆
(非會員)
終於食到啦!
2007-02-01
見到咁多人都讚此食店,終於下定決心去食返餐\ (因為吾就腳)一坐低望望餐\牌碗仔翅$12 見到嘩!咁細碗都...魯肉餃$20...... 咁貴o既。見一心來到點都試下啦,一個人食呢兩樣都夠哂。先食碗仔翅,正呀!如傳聞一樣肉鮮,菇香,無味精,是鮮不是豉油味。魯肉餃,都正呀!魯肉無正宗台灣咁肥,好!(因為我Keep fit緊)蝦子幾香加埋賣相更好!味道真的good!good!good!唯一建議係肉可以多返20%依家少左,加埋d皮令肉味減低哂。同埋皮口感差少少我食完明白點解會貴d, 因為\"用料\" ,好廚藝都要有靚料先發揮到!單係冬菇都知靚料貴d都值下次要再試埋其他先!
一坐低望望餐\牌碗仔翅$12 見到嘩!咁細碗都...
魯肉餃$20...... 咁貴o既。
見一心來到點都試下啦,一個人食呢兩樣都夠哂。
唯一建議係肉可以多返20%依家少左,加埋d皮令肉味減低哂。
同埋皮口感差少少
單係冬菇都知靚料
貴d都值
下次要再試埋其他先!
fcting
美味之旅
2007-01-31
上次來吃因為沒有吃魯肉餃,今次特意來品嚐魯肉餃很特別,味道很濃郁,口感也很特別,只是略有點咸車仔麵普普通通,豬大腸好好味溏心皮蛋好正,好特別
上次來吃因為沒有吃魯肉餃,今次特意來品嚐
魯肉餃很特別,味道很濃郁,口感也很特別,只是略有點咸
車仔麵普普通通,豬大腸好好味
溏心皮蛋好正,好特別
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
失望而回
CJ
「光顧重開食肆恐懼症」治療
2007-01-30
喺某免費報紙專欄見到「車品品」三個字,怕見報之後人多,思前想後一晚,終於戰戰兢兢去埃華街,第一次。星期六兩點,鋪外冇人龍,度自動趟門夾親出嚟o既人,因為佢行最後,又夾親我前面嗰一位,又因為佢行最後。鋪內近街張張枱都有人,最入面大枱長邊近牆就仲有幾個位。原來係風口位,唔怪得大家聚埋另一邊坐。想食碗仔翅先嚟,所以少有咁唔洗諗,不過唔見有阿姐,所以攞個menu睇下。落咗單,等咗一陣(就梗o架啦)。碗翅一嚟,「好嘢!」個樣變咗少少,因為d瘦肉撕碎哂,不過都仲係好似以前咁,好多料,同埋,冬菇幾靚,仲有,唔太杰又唔太稀,唔會好似食緊生粉芡咁。不過係正正常常一碗碗仔翅,不過係正正常常o既味道。不過,食完唔口渴。唔簡單o架。入去顧住度門,出嚟先見到高佬。真好。
不過係正正常常一碗碗仔翅,不過係正正常常o既味道。
不過,食完唔口渴。
唔簡單o架。
入去顧住度門,出嚟先見到高佬。真好。
SMASHING PUMPKINS
3.8K
Loving Hannah
2007-01-30
久未到車品品了,想起其紅豆沙,蝦子白粥.甚為掂念.蝦子白粥仍然惹人心動,綿如羊毛的白粥,面頭咸香細致的蝦子,簡直如一盅招人回魂的老火湯.回魂過後再來個陳皮紅豆沙,老闆娘說今次轉用一排比舊店更加靚的陳皮.味道的確更加甘甜.質感豐厚,仍然起沙.留有餘韻.早上一杯熱朱古力,等如Norah Jones在你耳邊唱床頭歌的話,車品品的紅豆沙,如Isobel Campbell,待你臨訓之前,醒你一首Loving Hannah.這夜的夢,特別甜蜜.
久未到車品品了,想起其紅豆沙,蝦子白粥.甚為掂念.
這夜的夢,特別甜蜜.
fcting
失望而回
2007-01-26
帶著興奮期待的心情去車品品,一心想去試脆油渣及魯肉餃可惜太早魯肉餃未整...脆油渣不如想像中的滋味,凍冰冰,脆脆地,無味道...車仔麵不過不失...期待下一次再光臨嘗嘗魯肉餃
帶著興奮期待的心情去車品品,一心想去試脆油渣及魯肉餃
可惜太早魯肉餃未整...
脆油渣不如想像中的滋味,凍冰冰,脆脆地,無味道...
車仔麵不過不失...
期待下一次再光臨嘗嘗魯肉餃
rolleiflex
下午茶
2007-01-23
20-1-2007碗仔翅: 豐料,好味。豬皮羅白: 有水準。魯肉餃: 一般,蝦子味比較腥,不鮮甜,湯亦不夠熱。羅漢果桂圓肉茶: 味道一般,但對身體絕對有益。紅豆沙: 沒有食,不能給予評語芝麻湖: 真正自家制,真是買少見少。
20-1-2007
碗仔翅: 豐料,好味。
豬皮羅白: 有水準。
魯肉餃: 一般,蝦子味比較腥,不鮮甜,湯亦不夠熱。
羅漢果桂圓肉茶: 味道一般,但對身體絕對有益。
紅豆沙: 沒有食,不能給予評語
芝麻湖: 真正自家制,真是買少見少。
日全食:)
推介!! *同埋老闆娘真係好nice
2007-01-23
20-01-200712點幾俾乙朋友點左我打去車品品問下今日有冇開舖,老闆娘好快就聽左我電話啦.同佢傾左一陣,佢問我有冇睇品品個網,其實果時我睇緊個blog.睇緊bonbon狗張相.由於我自己都有兩隻狗仔,就同老婆娘傾左一陣啦;) 好開心3點幾就到左車品品喇,老闆娘過唻招呼我地兩個,介紹新的貢丸同奶黃芝心丸,仲有當日推介的滷水豬利!哇真係好好味車仔送的仲有叫左甜甜蘿蔔雞腎! 滷水的食品真係好入味呀! 另外叫左碗仔翅加辣菜蒲魯肉餃菜飯加腩汁! 哈哈哈!真係好好味;]最後乙朋友點了一杯熱羅漢果桂圓肉茶本身感覺唔甜點知d圓肉慢慢會浸出甜味最後仲要加加水中和番(免費加水的) 我自己就叫了期待已久的黑牛上次到訪的時候病左就冇機會試喇. 今次飲到好感動;P 有好多雪糕o係杯入面啊有朱古力碎的雪糕食/飲得好開心兩個人共食左92蚊真係食到肚都反呀不過最開心可以同老闆娘傾下偈!!*咁岩中間老闆娘入左廚房炒菜蒲!好香啊! ;)熱烈推介!
20-01-2007
兩個人共食左92蚊真係食到肚都反呀
不過最開心可以同老闆娘傾下偈!!
*咁岩中間老闆娘入左廚房炒菜蒲!好香啊! ;)
熱烈推介!
食評不屬於此店
重覆發表
其他
檢舉理由:
請詳細說明您的檢舉理由,以便查證。
此網頁使用cookies給你提升最佳網站體驗。繼續瀏覽即表示你同意根據我們的
私隱政策使用cookies
。