2022-07-05 53 瀏覽
係廣華街附近有間幾出名既越南菜,之前行過都見到要排長龍,bookmark左要搵日去試,今日行開附近見到唔洗排好耐就決定試下。佢個menu係有好多選擇,花多眼亂睇到眼闊肚窄,有套餐、小食同埋飲品。仲有推介小食,唔想睇咁多字就揀推介小食啦。叫左個火炙燒牛加脆雞撈檬粉,火炙燒牛都有嫩口,唔柴,但就有小小生,如果唔係好食生就唔好叫,脆雞幾香口,都幾好味,加小小酸汁好野味。另外叫左個小食,串燒,有三串,豬、牛同埋雞。每條都有沙嗲醬,牛有小小柴,雞就正常,最好食係豬,都值得一試。最後叫左杯香茅青檸梳打,夏天飲一流,好清新,梳打有氣好gur,不錯選擇。

2022-07-01
2022-07-05 35 瀏覽
旺角呢間越南餐廳真正平靚正價錢唔貴,好鍾意呢度嘅湯粉,好惹味「蒜香牛油脆炸雞扒檬粉」湯底揀咗椰汁酸湯,雪白嘅湯底好香椰汁味,同湯檬好夾,雞扒好厚肉,外皮脆卜卜「越南仔火車頭湯河粉」揀咗牛骨湯底,同火車頭嘅配料真係絕配,大大碗勁足料。"生牛肉.牛根.牛丸.牛柏葉.烤牛",一次過滿足哂牛魔王嘅朋友。「串燒沙嗲拼盤」牛.雞.豬 樣樣都有,個沙嗲醬真係超好味,好香花生味,食唔停口「冰凍水果茶」水果茶,味道唔會太甜,夠哂健康,仲加入咗青瓜片.菠蘿粒同青檸,配上青瓜嘅味道更清新,好正

旺角呢間越南餐廳真正平靚正

價錢唔貴,好鍾意呢度嘅湯粉,好惹味

「蒜香牛油脆炸雞扒檬粉」

湯底揀咗椰汁酸湯,雪白嘅湯底好香椰汁味,
同湯檬好夾,雞扒好厚肉,外皮脆卜卜

「越南仔火車頭湯河粉」

揀咗牛骨湯底,同火車頭嘅配料真係絕配,大大碗勁足料。

「串燒沙嗲拼盤」

「冰凍水果茶」

2022-07-05
午餐
  • 串燒沙嗲拼盤
2022-07-04 33 瀏覽
今日在旺角開會,要來一個quick lunch …在路經旺角廣華街時,同事話不如吃「越男仔」因為佢有個5 course Meal in Lunch 幾抵食🤪原隻軟殼蟹配黃薑飯…軟殼蟹香脆可口,再加上用咗蒜和辣椒去作調味,味道惹味..跟黃薑飯也很夾😝另外有生菜,和青瓜絲作配作,剛剛中和軟殼蟹的油膩感✌️小食無骨鳳爪沙律,無骨鳳爪是深啡色,有別一般的..味道甜甜地,不錯!椒鹽脆蛋魚柳..好香脆可口無骨雞配黃薑飯,雞件色澤很靚,肉質鮮嫩..值得一提的是黃薑飯沒有油飯的油膩感,感覺好健康🤪
5 course Meal in Lunch 幾抵食🤪

椒鹽脆蛋魚柳..好香脆可口

2022-07-04 32 瀏覽
係掛8號風球前夕,呢間店舖都人氣爆棚👯‍♀️食過先知點解大家冒住雨都要黎食☔️💛。🐒午市套餐A💰$85👉🏻招牌無骨雞配黃薑飯(+$5轉鴛鴦雞)👉🏻無骨鳳爪沙律+椒鹽脆蛋魚柳👉🏻紅蕃茄湯(+$5)👉🏻凍椰香漏漏啡(+$15)一睇個menu花多眼亂,但見到呢個套餐,又有小食又有飲品,岩哂我咩都想試🤣佢個海南雞好滑,鴛鴦雞原來係炸雞,本身以為係燒春雞,但原來炸雞都幾好食🐔海南雞飯其實最出色係個飯,我俾95分🤪個黃薑飯真係黃薑本人而小食鳳爪沙律都幾多料,唔係白色嗰啲鳳爪,個底係木瓜青瓜沙律🥗係偏甜,另外個椒鹽魚柳都唔錯🥫蕃茄湯好濃郁,但係如果要加$5我就寧願飲清雞湯☕️咖啡係滴漏咖啡,不過下次我會揀翻普通咖啡,因為椰汁配咖啡係食唔太到椰奶既味道。🐒火炙牛他他海膽卷💰$98我上openrice見到好多人都有嗌呢個,所以都想一試🥓佢係生牛肉加海膽係面,入面包住啲洋蔥蘿蔔🧅整體幾特別,不過唔太鍾意生牛肉既就要留意啦🥩。🐒串燒沙嗲拼盤💰$49一碟入面有哂豬,牛,雞🍢沙嗲醬味偏甜,味道正常,如果有得揀會想試其他特別啲即小食🤪。🐒招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包💰$88落單既時間店員話呢個菜需時,店舖又多人可能要等仲耐

🐒午市套餐A💰$85
👉🏻招牌無骨雞配黃薑飯(+$5轉鴛鴦雞)
👉🏻無骨鳳爪沙律+椒鹽脆蛋魚柳
👉🏻紅蕃茄湯(+$5)
👉🏻凍椰香漏漏啡(+$15)
海南雞飯其實最出色係個飯,我俾95分🤪個黃薑飯真係黃薑本人

🥫蕃茄湯好濃郁,但係如果要加$5我就寧願飲清雞湯

🐒火炙牛他他海膽卷💰$98

🐒串燒沙嗲拼盤💰$49

🐒招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包💰$88
落單既時間店員話呢個菜需時,店舖又多人可能要等仲耐,但黎到之後我可以好Firm咁講❗️幾耐我都等❗️首先佢好特別,辣道拿捏得岩岩好,牛肉碎配埋流心蛋汁,味蕾高潮💦

2022-07-03 31 瀏覽
之前上網睇片介紹呢間已經覺得好正,今日去開旺角嗰邊就順便嚟試埋先😏兩點去到,已經有4個人等緊位了,舖頭入面唔算好大,不過我哋等咗15分鐘就入得唔算等好耐🤭入座冇耐店員放咗三樣調味料(青檸、辣椒、蠔油蒜蓉)我就試咗蠔油蒜蓉,有啲似食蒜泥白肉嘅感覺😂鍾意蒜蓉嘅朋友就唔可以錯過啦!🥢食物🥢1️⃣椰汁酸湯手撕雞檬粉:個湯飲落去好重椰汁香味,酸味都幾正✨椰汁同酸味兩者很平均👍🏻手撕雞比較碎,味道好香!2️⃣蕃茄湯牛柏葉豬頸肉河粉:湯底好有驚喜~蕃茄好鮮味,加埋有炸蒜及洋蔥令味道更有層次!豬頸肉好腍身,不過得兩塊,如果份量多少少會仲好啲😆3️⃣法式芝士蝦多士:脹卜卜嘅size好吸引,多士好鬆脆,蝦好彈牙!芝士有少少流心,記得要趁熱食比較好。

🥢食物🥢

2022-07-03 28 瀏覽
食店: 🇻🇳越南仔 @ 旺角張梁點餐👦🏻👧🏻1)$69《招牌手撕雞拼扎肉。椰汁酸湯湯檬粉》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:呢個湯底有少少似喇沙湯底,但係主要嘅味道係偏酸,鍾意酸味嘅人,應該都會覺得幾開胃!手撕雞都幾好味,食落有種似係烤過嘅味道,炭燒雞咁樣嘅感覺👍🏻如果可以再多啲雞絲就正啦!2)$79《雙層芝士炸醬(牛)豬頸肉撈檬》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢個撈檬嘅配搭好特別好新鮮,可以講話佢係港式mix泰式嘅fusion 撈檬,因為撈檬入面又有芝士又有豬頸肉又有炸醬,食落口諗住格格不入,點知出嚟效果係夾到飛起😋炸醬唔似普遍嘅炸醬,好似有混咗少少酸菜入去(?),總之入口更加惹味,成碗野個味道唔係咁容易形容,真心推薦可以一試🤣3)$39《金蒜脆雞翼》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:雞翼幾香脆,炸得幾好而且唔會太多炸粉,食落去唔會覺得好油,不過雞翼得兩隻,略嫌唔夠,呢個價錢食兩隻雞翼就會偏貴,除非真係好想食雞翼,味道都OK☺
食店: 🇻🇳越南仔 @ 旺角

評分(10分滿分):9️⃣

3)$39《金蒜脆雞翼》
評分(10分滿分):7️⃣
2022-07-02 28 瀏覽
這間越南仔在他未搬舖時已經開始幫襯,個陣只得數個座位,宜家雖然店舖都不算很大,但座位比以前多一倍有多。今日三號風球下,都全場爆滿,需要等位。選了他們的5 course meal, 一個價錢包兩個小食,一款主菜,一個餐湯及餐飲。$89 的紅蕃茄湯檬,有齊生牛,烤牛,豬頸肉及豬扒,每款兩件,大大碗,很抵食。紅蕃茄濃湯熱度大足,蕃茄味濃。兩款小食有牙車快沙律及手撕雞檬紙卷,兩款淋上魚露,都是個清爽開胃的小食。這個米紙卷跟一般有些不同,手撕雞不是被米紙卷包著,而是放於米紙卷上,賣相及口感更好。另外一碗胡志明市紅蕃茄豬頸肉拼烤雞湯檬粉($63),基本上一樣,只是配搭了烤雞。每個餐都會配上餐飲。

每個餐都會配上餐飲。
2022-07-01
10 分鐘 (堂食)
2022-07-02 993 瀏覽
🇭🇰💛越男仔 又平又好食🤣✔️廣華街一帶黃店林立 選擇非常多😆好多間都試過 今之去左試越南小店店舖內用餐位唔算好多 不過真係幾抵食👍🏻好多人幫襯 未洗食過都知一定會再黎😂🦐法式芝心蝦多士(💰$45/4pcs)‼️必食招牌之一 望到相都知吸引🤤🤤蝦多士炸到金黃酥脆 外層加左芝麻 薄脆食落不油膩 蝦肉🦐厚身彈牙中間仲有邪惡既流心芝士🧀可以點埋佢地個酸辣醬🌶特別正🍲烤牛肉椰汁酸湯檬粉 (💰$70)👍🏻推薦可以自己調配既湯粉 / 撈檬粉揀返配料湯底 選擇非常多豬頸肉 扎肉 豬扒 手撕雞 等等 配搭7款湯底烤牛肉香口滑身 椰汁酸湯酸酸地 好開胃 檬粉爽口份量多 非常不錯🍚招牌去骨海南雞配黃薑飯(💰$72)👍🏻推薦海南雞識食一定食去骨 唔洗煩佢地雞皮好黃而且帶點爽口肉質雖然未食好肥好滑身但以雞胸黎比 已經算好嫩滑特製醬汁調得不錯 開胃微辣黃薑飯份量十足 做得偏乾一點 又幾鐘意🍖串燒沙拼盤 (💰+$49/3)豬牛雞各一串 沙醬已經淋左係面肉質可以 整體不過不失-🥥椰汁冰(💰+$18)-🍋咸檸七(💰+$15)
🇭🇰💛越男仔 又平又好食🤣✔️

特製醬汁調得不錯 開胃微辣
黃薑飯份量十足 做得偏乾一點 又幾鐘意
串燒沙嗲拼盤
串燒沙嗲拼盤

🍖串燒沙拼盤 (💰+$49/3)
豬牛雞各一串 沙醬已經淋左係面
肉質可以 整體不過不失
🥥椰汁冰(💰+$18)
🍋咸檸七(💰+$15)
法式芝心蝦多士
  • 越男仔火車頭湯河粉
2022-06-29 59 瀏覽
其實一嚟到夏天要係條街到行諗起都覺得驚 所以到食飯時間多數會揀d清新開胃菜色~越南菜係一個不錯選擇🤩呢間已經係旺角屹立多年既《越南仔》餐廳都係媽媽經常食既越式餐館🐔無骨雞配黃薑飯雞皮爽脆配滑嘟嘟雞肉👍仲有勁多蔥蓉係面超惹味下飯,黃薑飯粒粒分明軟硬適中午餐仲有牛骨湯同兩個小食跟埋勁豐富.無骨鳳爪沙律壽+手撕雞米紙卷沙律🥗酸酸甜甜配上爽脆椰菜絲米紙卷上面嘅手撕雞應該經過特別調味好惹味越色生牛肉湯河🍜配上呢到自己炮製既蝦油蒜頭比平時其他店既更多層次又不搶走濃郁嘅牛湯底🤤突然好想食生蝦所以跟餐加個生蝦併椒鹽蝦頭🦐生蝦蝦肉爽甜,炸蝦頭勁多膏加埋兩杯越南特飲真係涼透心老店真係好味又平靚正👏🏿👏🏿👏🏿

其實一嚟到夏天要係條街到行諗起都覺得驚
所以到食飯時間多數會揀d清新開胃菜色
~越南菜係一個不錯選擇

🐔無骨雞配黃薑飯

午餐仲有牛骨湯同兩個小食跟埋勁豐富.

無骨鳳爪沙律壽+手撕雞米紙卷
沙律🥗酸酸甜甜配上爽脆椰菜絲
米紙卷上面嘅手撕雞應該經過特別調味好惹味

越色生牛肉湯河🍜

突然好想食生蝦所以跟餐加個生蝦併椒鹽蝦頭
🦐生蝦蝦肉爽甜,炸蝦頭勁多膏

加埋兩杯越南特飲真係涼透心

老店真係好味又平靚正👏🏿👏🏿👏🏿
2022-06-27 35 瀏覽
昨天第一次試吓這間越南餐廳,叫了椰汁酸湯滑雞件,(滑雞不太滑,還有點涼,可能熱會令雞不滑吧,但係我個人覺得湯也不夠熱),另外叫了沙嗲串燒,雞牛豬,牛真係又乾又硬,雞同豬還可以,再叫了牛油雞翼,鹹到不得了,看到很多人推介才去試食的,有點失望,去的時候是五點半到,人不太多,但係侍應係都指D客坐門口位,令我不解,下次再去要試吓其他食物!

2022-06-26
今日心血來潮想食吓越南野,行行吓旺角就見到呢間越男仔😚見到入面都差唔多坐滿晒人😆應該味道都唔錯🤩🤩就即刻入咗去啦😜星期六日有一個特別嘅menu🤩好似fine dining咁有齊5 course 😝😝都幾得意咁就試咗一份set再加多個撈檬😚5 course meal in lunch 🥢牙車快沙律🥢手撕雞檬紙卷賣相都幾吸引😻😻2個小食放埋咗一齊😙將紙卷配合埋沙律紙一齊食都幾有口感😚紙卷好薄身,入面仲有好多蔬菜🤩有雞絲、生菜🥬檬粉、青瓜絲等等☺️咬落口好爽脆🤤🥢牛+豬PHO紅蕃茄湯檬 $89蕃茄湯好濃郁鮮甜😙😙濃度同甜度都適中😝而檬粉完完全全索到成個湯嘅味道🤤🤤材料都係多樣化,有生牛、烤牛、豬頸肉同豬扒🥰🥰啱哂我地呢嘅食肉獸😽😽肉質都係靚肉嚟👍🏻👍🏻口感好鮮嫩😻相當出色🥳而飯餐就會多一個course就係餐湯😌不過因為我地食咗湯檬,所以就冇跟多個湯😆😆🥤椰汁紅豆冰 +$12🥢皇牌3+2撈檬 3+2入面有好多款式,包含咗手撕雞、豬頸肉絲、脆豬肉、烤牛肉同埋扎肉絲☺️☺️一齊過食哂咗多款材料😆雞肉食落去有種煙燻嘅味道🤤🤤好惹味👅撈檬份量都幾大碗🙈甜酸汁按自己喜好調味😌撈埋酸酸甜甜嘅汁落去一齊食真係超開

5 course meal in lunch
🥢牙車快沙律
🥢手撕雞檬紙卷

🥢牛+豬PHO紅蕃茄湯檬 $89

🥤椰汁紅豆冰 +$12

🥢皇牌3+2撈檬
3+2入面有好多款式,包含咗手撕雞、豬頸肉絲、脆豬肉、烤牛肉同埋扎肉絲☺️☺️一齊過食哂咗多款材料😆雞肉食落去有種煙燻嘅味道🤤🤤好惹味👅撈檬份量都幾大碗🙈甜酸汁按自己喜好調味😌撈埋酸酸甜甜嘅汁落去一齊食真係超開胃😙

☕️椰香漏漏啡 +$12

2022-06-25 31 瀏覽
旺角好多食店,呢間食過好多次,有信心保證!帶埋朋友一齊去食😁😁叫左個招牌椰汁酸湯滑雞湯檬,個湯酸酸尾尾好開胃,啲檬粉索晒啲湯汁,好好食!👍🏻食越南湯粉,最鍾意食檬粉,檬粉夠幼身,容易入味!滑雞件,有幾舊,無皮的,唔算太滑,不過可接受。叫多咗小食,法式芝心蝦多士。呢個每次都必叫,因為真係好好食!個多士整到好脆,中間有芝士流心,個蝦打成膠,好彈牙有口感!👍🏻👍🏻唔係夠食,加多個小食,越式秘製豬頸肉呢個第一次食,都唔錯,份量唔算太多,個個汁整得好香,豬頸肉腍身👍🏻👍🏻最後叫咗杯飲品,椰汁紅豆拉茶,夏天真係要飲番杯凍飲先得😁😁
滑雞件,有幾舊,無皮的,唔算太滑,不過可接受。

叫多咗小食,法式芝心蝦多士。

唔係夠食,加多個小食,越式秘製豬頸肉

最後叫咗杯飲品,椰汁紅豆拉茶,夏天真係要飲番杯凍飲先得😁😁
2022-06-24 21 瀏覽
其實好耐之前,就已經試過越男仔🙈不過今次去旺角,又想食越南野,就又去左食佢招陴手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉 ($69)呢個真心正👍🏻鍾意湯粉嘅一定要試😍因為佢嘅湯底真心好飲🥰佢唔會飲落勁濃郁,但飲落就酸酸地又好香椰汁味👍🏻清得黎又幾好飲,配埋好吸湯汁嘅粉,真係好正🥰加上佢嘅雞肉好香炭燒味,扎肉又幾唔錯🤤想食湯粉真係要叫越式素春卷($49)呢個都唔錯👍🏻佢嘅餡料勁多☺️食落每一啖都好滿足㗎😍加上佢嘅外皮炸得勁香口,食落外脆內軟,配埋醬汁,真心有驚喜蒜香牛油脆雞翼($38)呢個係是日嘅最愛🤭佢嘅雞翼真心炸得好香脆,但入面嘅雞肉都仲勁滑勁嫩🤤加上佢勁香嘅蒜味,食落又香又正🤗愛雞翼嘅必叫法式芝心蝦多士($59)呢個只要黎食就一定會叫🤭佢嘅多士炸得夠乾身,所以好夠脆口👍🏻但佢嘅蝦肉又唔會變得好老,反而係好香同好彈牙,夾埋啲芝士,真心好正好滿足🤤果然係招牌

招陴手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉 ($69)

越式素春卷($49)

蒜香牛油脆雞翼($38)

法式芝心蝦多士($59)
2022-06-24 22 瀏覽
睇Youtuber介紹完呢間越南菜💛一直都想食,上次經過見人龍好長就冇排到,今次見幾個人排就試下佢先🤤·✨胡志明市紅番茄四寶湯檬粉 $88🐷四寶有扎肉、豬扒、豬頸肉、脆豬肉湯底蕃茄幾清新唔錯,唔需要落特別調味都好夠☺️豬扒幾腍幾入味👌🏻佢嘅豬頸肉係剪開一條條,唔係自選單點嘅一大塊脆豬肉又真係幾脆幾香口🤣·✨生牛肉+豬頸肉牛骨湯浸時菜 $93我就揀咗自選,揀咗生牛肉同豬頸肉,生牛肉出奇地好滑嫩😋唔似係越南粉嘅質素😍豬頸肉就都幾大塊,易咬唔會好韌😀菜嘅份量都唔少😆啱我唔食澱粉嘅朋友最重要❗️一定要加調味三寶,有蝦油蒜頭、青檸、指天椒,特別係蝦油蒜頭係最香最正👍🏻幫個湯加分不少😁·✨三色冰 $29紅豆🫘、綠豆、椰奶,紅豆味較重,而椰汁味唔太夠😂·
✨胡志明市紅番茄四寶湯檬粉 $88
🐷四寶有扎肉、豬扒、豬頸肉、脆豬肉
湯底蕃茄幾清新唔錯,唔需要落特別調味都好夠☺️
豬扒幾腍幾入味👌🏻
佢嘅豬頸肉係剪開一條條,唔係自選單點嘅一大塊
脆豬肉又真係幾脆幾香口🤣
✨生牛肉+豬頸肉牛骨湯浸時菜 $93
✨三色冰 $29
紅豆🫘、綠豆、椰奶,紅豆味較重,而椰汁味唔太夠😂
2022-06-24 13 瀏覽
去友人去旺角行街,順便食飯,好彩時間尚早,唔使排隊,晏少少已經勁多人😆😆⭐️火炙薄燒牛配脆雞配撈檬天氣實在太熱,根本唔想食嘢,所以叫左撈檬,酸酸地比較開胃!火炙燒牛好香,肉質靚,口感軟,稍微燒過但又無over,啱啱好👍🏻👍🏻脆雞皮唔厚,粉漿適中。新鮮炸起好脆口!😊😊⭐️手撕雞檬紙卷追加一個小食,叫左手撕雞檬紙卷。個紙卷做到煙煙韌韌,好有咬口,好好食😋😋手撕雞份量都唔少,加d汁上去,特別醒神開胃🤩🤩一啖一口,啱啱好👍🏻⭐️椰汁滴滴咖啡☕️好重咖啡香,加左椰汁更加滑溜!我平時好少飲咖啡,但越南滴滴咖啡的確唔錯👍🏻👍🏻

⭐️火炙薄燒牛配脆雞配撈檬
天氣實在太熱,根本唔想食嘢,所以叫左撈檬,酸酸地比較開胃!
脆雞皮唔厚,粉漿適中。新鮮炸起好脆口!😊😊

⭐️手撕雞檬紙卷

⭐️椰汁滴滴咖啡☕️