2022-12-13
囡囡想食越南菜,我地去旺角揾下,走到廣華街見到越男仔,就走入去食野。 裡面有好多野揀,種類好多,又有好多小食,只得我地兩個人,要揀下食乜野好。 我地叫左2個3 course dinner,共有4個前菜和2個主菜。牙車快沙律和無骨鳳爪沙律,有雜菜、红蘿蔔絲,都是涼拌的菜式。 牙車快沙律有青瓜絲,撒上花生碎,淋上魚露,十分開胃清爽。無骨鳳爪同食開的白色唔同,配上特製的醬汁,酸酸地,好好食。 椒鹽脆蛋魚柳外脆內軟,椒盬味濃,配上酸甜的魚露,好味。手撕雞檬纸卷有3件,纸卷有咬口。 主菜叫左葱油三寶及黃薑飯,有豬頸肉、豬扒和燒扎肉,將豬頸肉撈埋葱油,好有葱香味,好正。 我地仲叫左椰汁酸湯檬粉配生蠔生蝦同滑雞,好特別,湯底有椰汁令檬粉更香更滑,湯底酸酸的,生蠔生蝦滑雞也很美味,正到爆。 水果茶有菠蘿、青瓜和檸檬,三色冰有红豆,兩杯都很清新。 我地叫左好多野食,最後埋單只比左348元,好抵👍👍
水果茶有菠蘿、青瓜和檸檬,三色冰有红豆,兩杯都很清新。
我地叫左好多野食,最後埋單只比左348元,好抵👍👍