2019-08-14 1510 瀏覽
 又同老公黎最鍾意既食堂,老公眼利,發現佢改左名叫和食堂。點左一個$258一人前晚餐﹑$368極上一人餐丼聽店內姨姨講今日新鮮返左d生蠔,作為生蠔愛好者既我,點會錯過,所以我另外加多個$288一人生蠔拼盤。每一個餐我就唔詳細打出黎,附上圖片比大家睇。$368極上一人餐丼食材新鮮係我一直光顧既原因,雖然價錢有人會覺得貴左小小,但我地又覺得值得。個大拖羅真係好肥美,油脂感滿滿,香口四溢。$258一人前晚餐成個餐超豐富,個魚湯真係好濃郁超級鮮味, 一定要熱飲,凍左會有腥感。成隻手掌咁大既蜆係湯入面~$288一人生蠔拼盤呢個晚餐令我地好滿足,期待下一次黎又轉menu又有新野~超級壽司和食堂地址:牛頭角牛頭角道33號宏光樓8號地下電話號碼:27590393營業時間:星期一至日07:00 - 02:00
 又同老公黎最鍾意既食堂,老公眼利,發現佢改左名叫和食堂。
點左一個$258一人前晚餐﹑$368極上一人餐丼
每一個餐我就唔詳細打出黎,附上圖片比大家睇。

$368極上一人餐丼

個大拖羅真係好肥美,油脂感滿滿,香口四溢。

$258一人前晚餐

$288一人生蠔拼盤

呢個晚餐令我地好滿足,期待下一次黎又轉menu又有新野~

超級壽司和食堂
地址:牛頭角牛頭角道33號宏光樓8號地下
電話號碼:27590393
營業時間:星期一至日07:00 - 02:00
2019-07-19
2019-08-05 613 瀏覽
其實睇得出d貨系正同埋系好update日本seasonal嘅時間表 🥳🥳🤙🏻🤙🏻不過可能師傅真系差小小 浪費左d咁好ge食材🤢🤢服務比我想像中好呀 因為睇食評就話服務麻麻不過老闆同三個姨姨都好好服務呀 我地4個人都食左千五蚊 都算系貴 食左個雞泡魚肝蟹籽沙律🥗超級大份帶子群邊 一板海膽 Kinmetai刺身拼盤冷稻庭烏冬 TORO壽司拼盤串燒牛脷雞皮雞軟骨其實魚生系靚料系唔識運用🤢🤢好可惜
服務比我想像中好呀 因為睇食評就話服務麻麻

串燒牛脷雞皮雞軟骨

其實魚生系靚料系唔識運用🤢🤢
好可惜
2019-06-02 568 瀏覽
同事介紹我試下呢間超級壽司🍣咁岩行開九龍灣,所以就黎試下啦😄佢啲刺身睇落都幾新鮮,但因為堂食壽司會貴小小嘅關係,最後都係叫左個饅魚飯同海鮮烏冬再加個海膽卷,好想叫埋佢個花之戀壽司,六大舊$68真係幾抵,諗住下次去佐敦谷公園野餐買黎試下😀
2019-05-19 568 瀏覽
原先見佢餐牌有燒銀雪魚骨$48落咗order 5分鐘有個阿姐走埋嚟佢話銀雪魚扒好食啲而且價錢爭小小梗係食銀雪魚扒啦,咁我話是但啦試吓啦,阿姐話要兩份啦你咁多人,我話唔使試吓先,點知埋單見到手掌咁大嘅銀雪魚扒$188!$188同$48叫爭少少錢?錢都唔係問題但係唔覺有咩特別😅食食吓仲走埋嚟話有啲新鮮魚可以做壽司俾我哋食,我話唔需要!講真你明碼實價就算貴我都心甘命抵!!!本人個人認為呢間野非常搵笨,絕無下次!
講真你明碼實價就算貴我都心甘命抵!!!
本人個人認為呢間野非常搵笨,絕無下次!
2019-05-19
2019-04-27 604 瀏覽
一直很想試試吃師傅發辦,奈何本人先生是個不愛魚... 所以去過日本好多遍都未試過。今晚從超級壽司和食堂訂外賣,就試一試這個$200都唔洗嘅師傅發辦!食材很新鮮,個人特別喜歡八爪魚和劍魚壽司。

師傅發辦

食材很新鮮,個人特別喜歡八爪魚和劍魚壽司
外賣送餐
2019-04-11 584 瀏覽
二百幾蚊買個海膽,跟個飯,越跟越細。食咗六年,而家得返¼。價錢就係咁架,份量唔使過分到咁樣又要問,又要等15分鐘。就咁買帶子壽司本身跟嘅飯都唔止咁少啦,咁比兩雙筷子有咩用唔係乞兒咁樣黑過犯,而係彼得呢一個價錢,以前比嗰個質素嘅份量,越比越少仲要睇心情。次次去嘅時候都唔知會俾幾多,講明兩個人食。心情好嘅時候唔使講到比青瓜絲,有時又唔比,又要提又要講
2019-03-16 736 瀏覽
之前睇杜文澤既劣食大帝留意到佢地其中一集介紹一間喺九龍灣賣壽司既店舖,決定今日經過去嘗下👍壽司可以即叫即整添,睇落好似唔錯。—————————————————————壽司選擇都算大路,價錢都算便宜,有啲款式平均$6有一件。(佢啲Wasabi 一放落啲醬即刻散曬😵)👍鰻魚壽司($20/2件)幾好食,無骨👍火炙壽司有啲燒到啲飯都黑埋🤔帶子壽司($32/2件)幾鮮甜👍,但價錢偏貴吉列炸蠔卷炸得好香脆👍甜蝦($12/2件)、軟殼蟹手卷($30)、辣味三文魚(12/2件&三文魚($12/2件)都算中規中矩。👎🏻壽司啲飯比較凍😵仲以為手握壽司會keep 到啲飯係暖。除左壽司,呢度仲有串燒選擇。墨魚咀同海鹽牛舌都好好食,調味做得好,唔會好重口味👍整體分數:6/10
—————————————————————
壽司選擇都算大路,價錢都算便宜,有啲款式平均$6有一件。
(佢啲Wasabi 一放落啲醬即刻散曬😵)
👍鰻魚壽司($20/2件)幾好食,無骨👍

火炙壽司有啲燒到啲飯都黑埋🤔
帶子壽司($32/2件)幾鮮甜👍,但價錢偏貴

吉列炸蠔卷炸得好香脆👍

甜蝦($12/2件)、軟殼蟹手卷($30)、
👎🏻壽司啲飯比較凍😵仲以為手握壽司會keep 到啲飯係暖。

整體分數:6/10

2019-03-13
2019-02-26 534 瀏覽
早幾日放假落開得寶,突然想食壽司刺身,本想粗粗地行去陶大食元X,經過呢間一直都唔敢入既舖,原因係俾佢既外觀。。。。。但反正都係求其醫口癮就試佢咩料子,入去即時問有無劍魚腩刺身,店員一答有就即嚟一份先,心諗老虎蟹咩都唔叫住睇左咩環境先,事關食親劍魚腩好多都唔係“梅”就好似俾人打瘀咁又黑又紫,等左5分鐘左右終於到,講堅有d嚇一嚇,十足十雞煲打邊爐叫厚切午餐肉咁正呀最期待既畫面終於出現,賣相以經殺晒,色澤油份滿分,加上叫碟刺身仲有幾條魷魚條刺身咬下事關本人正是劍魚腩狂,所以真係唔諗一野就咬,OK唔駛諗再嚟多份,之後再叫左少少壽司,講堅壽司就有少少。。。。件飯揸得太實,同埋軍艦既紫菜太淋但整體感覺超良好,唯一美中不足係個芥辣就。。。。。。下次再去要帶支私伙野先得
正呀
最期待既畫面終於出現
件飯揸得太實,同埋軍艦既紫菜太淋
2019-02-20
  • 劍魚腩刺身
2019-01-25 691 瀏覽
這間壽司🍣店有德寶、淘大算得上老字號了,仲有一樣就是出名宵夜的地方....收晚上2點,所以是好多夜遊人的聚腳點。其實價錢偏貴,地方坐得比較迫夾,一點也不舒服,而且店鋪多年沒有裝修,環境偏舊。之所以會來食,是老闆好好人,態度親切。但姐姐班伙記就....認真麻麻今晚12點左右去到,鋪內冇咩客,只有一台客。班姐姐在食緊野,傾緊計。一入去冇人招呼,自己搵位坐低,等左一陣......老闆出聲,有個姐姐才施施然拿水及芥辣過來,我拿起芥辣放在小碟上,還未落醬油, 有個瘦姐姐9秒9馬上拿走樽日本芥辣。奇怪,周圍又冇客人,都不知個瘦姐姐仲咩要咁快拿走樽日本芥辣。難道怕我會落多左?!我老公見到有生蠔,走埋去望下,個瘦姐姐又好快咁走到我老公身邊笑曬口係咁sell, 專sell些最貴法國蠔,算啦,冇問題,sell 客我不怪你。但當我們決定要$168/6隻的南非蠔的時候,阿瘦姐姐就馬上面黑了。態度變化之快,真令我冇語......其實,每張台上都有一盒小紙巾,正當我們食到一半時,有新的客人來了,他台上的紙巾剛剛用曬,他問阿姐拿,阿瘦姐姐竟然拿我台上的紙巾盒俾他!跟住就繼續和其他兩姐姐大聲傾計。其實冇客人坐的台上都

其實冇客人坐的台上都放有紙巾盒,全店得兩台客人,我們正在用餐,還未食完,阿姐拿用餐中客人的紙巾盒俾另外一台客,不拿冇客人台上的紙巾盒... 真想不明白,難道不想我們用紙巾??
如此待客之道,真是枉費老闆的用心經營!

老實說,雖然價錢偏貴,但食物質素,新鮮、味道還是不錯的,如果不計較環境,食物質素是好過好多連鎖壽司店。
但如果連同服務一起計,我就真的不會推薦。真的有種不備尊重的感覺,就算食物如果好,都是會扣分。

睇完戲想食啲野,行下行下俾window啲刺身吸引左,入去試下先。一入去發現都幾多日本人食喎,見大家食得幾開心,我諗應該同佢地當地嘅差不多掛,咁應該就唔會係伏喇掛😌😌其實坐低左都諗唔到食咩好,我就淨係想飲清酒姐😚職員好推介活赤貝,咁就試下啦,另外都叫左個師傅發辦壽司盛。活赤貝好新鮮,好鮮甜。壽司好特別,師傅真係揀啲新鮮嘅來做壽司,唔會隨便用三文魚玉子鰻魚依啲行貨野👍🏿雖然好好食,但其實有啲我都唔知佢係咩魚😂另外都見到個雪櫃入邊有好多蟹生蠔同其他刺身,好吸引,可惜太夜啦,唔想食得太多野,下次先啦。食完買單,先發覺童年回憶:以前返學嗰陣一定會經過一間壽司鋪「手卷$10件,加兩蚊有嘢飲」就係佢啦!😂開到2:00am,收工收得再夜都唔驚。下次會再黎,但係要帶多幾個朋友仔一齊,試多幾樣野先得😊😊

雖然好好食,但其實有啲我都唔知佢係咩魚😂

2018-12-11
$150 (宵夜)
  • 師父發辦壽司盛
2019-01-05 569 瀏覽
今日同男朋友去淘大諗住食壽司,又唔想食d連鎖壽司店,所以見到附近有間小店又幾多人食就去左試下。我地order左辣味三文魚,火炙左口魚裙邊、火炙三文魚腩、日本帶子、加拿大海膽、大蔥吞拿魚腩同香芒軟殻蟹壽司。串燒就叫左安格斯牛柳粒、大蔥同鰻魚。落完order等左好耐先有個香芒軟殻蟹壽司,d壽司全部都好細件,得兩節手指尾咁細,味道好一般,火炙三文魚腩又薄又燒得過左龍,燒到一pat野咁,個左口魚裙邊仲要未溶雪,咬落去係出水唔係出油。之後又等左好耐先上串燒,個安格斯牛又係未溶哂雪,一陣雪味,大蔥同鰻魚串燒都係相當一般,不予置評。兩個人埋單食左四百幾蚊,完全唔值,下次都係食返連鎖。

兩個人埋單食左四百幾蚊,完全唔值,下次都係食返連鎖。
2019-01-05
2018-12-07 820 瀏覽
壽司黎講, 呢一間超級壽司又唔算費Wor我通常都係係到食晚餐佢既極上一人前真係唔錯嫁好似係$219?以下就係極上一人前前菜有雞軟骨﹑煎餃子3件全部一d都唔油膩,好食嫁天婦羅又係大大件, 南瓜超大一片,有2片咁多,好甜~大蝦兩隻好新鮮之後就係刺身, 全部都係2件全部都鮮甜~之後重有個丼 有鮑魚有海謄有魚子有黃金魷魚同刺身一樣都係鮮甜你地話.....極上一人前係咪份量好多通常我都2個人食...再加小小壽司黃金魷魚真係好好食~ 再加左個牛油果軟殼蟹整體: 幾享受係到食晚餐,食物不錯~
壽司黎講, 呢一間超級壽司又唔算費Wor
我通常都係係到食晚餐
佢既極上一人前真係唔錯嫁
好似係$219?
以下就係極上一人前

前菜有雞軟骨﹑煎餃子3件
全部一d都唔油膩,好食嫁
天婦羅又係大大件, 南瓜超大一片,有2片咁多,好甜~
大蝦兩隻好新鮮

之後就係刺身, 全部都係2件
全部都鮮甜~
之後重有個丼 有鮑魚有海謄有魚子有黃金魷魚

刺身一樣都係鮮甜

你地話.....極上一人前係咪份量好多
通常我都2個人食...再加小小壽司
黃金魷魚真係好好食~
再加左個牛油果軟殼蟹

整體: 幾享受係到食晚餐,食物不錯~
2018-12-02
2018-12-02 668 瀏覽
講明先無相因為無諗到咁惡劣細個讀隔離英皇日校 覺得間嘢幾好食 所以成日幫襯 大個間中都會特登單拖或同女朋友去食尋日再去 心水既汁燒牛肉炒烏冬已經無做lunch 佢話仲有得食不過正價收7x 最後叫左咖豬飯 豬軟骨烏冬 三文魚壽司 北寄貝壽司 青瓜卷環境一直不太好 多人時坐得唔舒服 匙羹同碗一早放係枱 好污糟 我個隻抹都抹唔甩直接換過隻咖豬飯 咖哩得個辣字母 汁多飯少 豬排ok 個飯杰過李連杰 食唔到一半已經放棄 最失望係壽司 以前好中意佢d米 結果痴到 街 三文魚un的 小卷紫菜林的 還要漏單 見佢不斷出嘢食比其他枱都唔補單 火都嚟 10多年不變的大概只有杯綠茶同老闆娘 味道就算了 九龍灣太多其它選擇
講明先無相因為無諗到咁惡劣

2018-11-23 477 瀏覽
琴日自己一個食晚餐 經過九龍灣 便去試試呢間超級壽司 一睇張menu 價錢都幾貴下芒果鵝肝巻不錯 呢個配搭幾新穎 值得一試海膽有幾款 我試左較平的加拿大海膽 雖然冇乜鮮甜味但冇怪味已經幾好炎燒三文魚腩同蟹膏壽司幾好食至於個吞拿魚腩有少少失望 食落去仲有少少未溶哂的冰 同埋唔夠肥美總括黎講 我覺得咁既價錢可以有更好的選擇~掛住食 冇點影相🤣
琴日自己一個食晚餐 經過九龍灣 便去試試呢間超級壽司
一睇張menu 價錢都幾貴下
芒果鵝肝巻不錯 呢個配搭幾新穎 值得一試
炎燒三文魚腩同蟹膏壽司幾好食
總括黎講 我覺得咁既價錢可以有更好的選擇~
掛住食 冇點影相🤣
2018-10-13 646 瀏覽
超級壽司向來有口啤,由我學生時期已早到過此處食飯,不過之前都只試過拉麵及定食等之套餐。因突然想吃生蠔,今次就試埋佢生蠔和其他海鮮,真是每一碟都有驚喜,樣樣都十分新鮮!首先來店鋪介紹的燒栗米,好香好好味!接住是大溝貝,雖份量好少但鮮味十足後上我最想吃的生蠔,分別是法國 、 Majestic生蠔都非常好果,法國那種較甜。跟住的北海道馬糞活海膽係最最最好味!兩雙當中有隻較大,另一隻細少少色澤較深。唔好睇少細果隻因爲味道反而係細的較甘香,雖大的也不差。最後係牛粒炒飯,牛粒很香,一貫水準。今次變完佢既海鮮更明白此餐廳的美名不是浪得虛名!
首先來店鋪介紹的燒栗米,好香好好味!

接住是大溝貝,雖份量好少但鮮味十足

最後係牛粒炒飯,牛粒很香,一貫水準。

今次變完佢既海鮮更明白此餐廳的美名不是浪得虛名!
2018-09-02
  • 北海道馬糞活海膽