2018-09-24 698 瀏覽
夜晚晚,無啦啦好想食好啲,食下生蠔,刺身咁。淨係諗到呢間有得食, 雖則唔想去, 因為地方比較舊同污糟, 坐位好地踎, 但價錢一啲都唔地踎嫁!上次係咁易食過下, 都知唔平同環境比較差,但想食,又夜,無計啦, 今次去。。。總數有兩隻小強爬左上枱面,細細隻,但我都嚇餐死。咁由於上次散嗌,嗌完發現有套餐都ok,今次打算嗌套餐啦, 好彩行左出去一路嗌一路問係邊款(打算嗌生蠔套餐),點知唔問又唔講,一問呢款又無,嗰款又無,話會轉晒美國蠔。。。咁我直接叫半打美國蠔咪得囉。。。望落都可以既 ,但食落有兩隻臭既, 立即同店員講,佢地都有換返兩隻比我地嗌左呢啲壽司, 其中一件有根toro ,一件無根toro , 只可以講。。食得下啦,但都係普通, 85蚊件呢兩隻係好可愛既蠔,唔記得叫咩, 68蚊隻,但太細, 味道淡串燒, 太乾柴了好味既烏冬,但太多沙了要左個海膽,有跟舊飯同紙菜另外要左2罐啤酒, 埋單1200,2個人, 咁既環境,食物質數中低黎講, 真係貴左啲。
夜晚晚,無啦啦好想食好啲,食下生蠔,刺身咁。

串燒, 太乾柴了

好味既烏冬,但太多沙了

要左個海膽,有跟舊飯同紙菜

2018-09-18 339 瀏覽
1. Value lunch deal for this big rice don with 3-way salmon and a drink.2. Portion of rice is really generous. I struggled to finish them but I did as I don’t want to waste food as always, and ended up having a food baby and suffered from rice coma.3. On the right is salmon sashimi, raw, fresh and fishy in a nice way.4. In the middle is cooked salmon, not thoroughly cooked though, just the surface. The bottom is still raw, which is a bit weird. I would rather have the whole piece raw, or with th
4. In the middle is cooked salmon, not thoroughly cooked though, just the surface. The bottom is still raw, which is a bit weird. I would rather have the whole piece raw, or with the top grilled.
5. Roes on the left are nice. They are always good to go with Japanese sushi rice.
Rice Bowl with 3-Way Salmon
2018-09-09
2018-09-09 373 瀏覽
本人叫了一個二人餐 8pm 入座即叫 835pm 一樣野食都未有 815pm 催佢 佢就話忙緊叫你等 不過公平說刺身 生蠔都新鮮 本人亦幫襯過幾次 奉勸各位星日晚盡量不要叫餐 其他野食就ok
2018-09-07 435 瀏覽
話說夜晚放工肚餓,平時經過此處知道開得比較夜,專登兜過黎食野,入去話兩人,一個肥阿姐安排我地坐低,我屁股都未貼到張櫈,另一個瘦阿姐以九秒九的速度飛埋黎話,尼張四人台黎架,去後面果張二人台啦。我明白香港餐廳細座位要善用,但使唔使去到咁極致?已經夜晚十一點幾,得三兩台客,驚爆場咩?再者,其它台都係坐四人台,連一個人都坐四人台,真係唔係好明點解要咁做,要安排我地去同人地搭台。最奇怪係跟住入黎的兩個客又安排坐那張四人台,感覺好受歧視。不過OK,FINE,香港人能屈能伸,我地坐低另一張台,叫左三文魚壽司,元貝壽司,玻璃蝦壽司,立魚壽司,三文魚刺身,三文魚手捲,跳舞蝦刺身。要稱讚這店的師傅刀工的確一流,可以將三文魚起到紙咁薄做三文魚壽司,元貝好似橡膠咁硬,食左eng胃,三文魚,玻璃蝦和立魚淡而無味。得跳舞蝦稍微正常,不是好,而是正常。極速食完餐宵夜,幾個阿姐阿伯係隔離圍住你張台,但又唔係做野,水又唔斟,總之感覺極差。有種強烈感覺他們只顧搵錢,完全唔理顧客感受,莫講話提供什麼服務。總之祝老板好運啦。不會有下次。
最奇怪係跟住入黎的兩個客又安排坐那張四人台,感覺好受歧視。

,元貝好似橡膠咁硬

總之祝老板好運啦。
不會有下次。
2018-09-04
2018-08-13 690 瀏覽
今晚約咗人食飯,我哋兩個人去先睇吓有冇座位,睇見好多空位,就對門口個女人講,我地轉頭就過來,幫我留住幾個位先,門口櫃檯個女人講左句平均一個人$200左右,我哋只當大概消費,就急着接人過嚟食飯。。。大概十幾分鐘我哋五個人就轉頭入舖,睇見冇留位俾我哋,我就問剛才門口個女人,唔係幫我留咗幾位咩?個女人才即刻叫人清理枱上邊嘅食物,將啲枱仔合埋一起。。。。其實根本冇留位俾我哋。。。當我哋食飽要走,準備埋單時,才講留位要最低消費每人$200起,講如果唔使留位就冇最低消費,但點解門口個女人唔講清楚比客人自己揀呢???明知道我地接人轉個頭就會返嚟,仲有如果跟我講清楚有最低消費,我哋兩個人可以一個人先坐落嚟就唔使留位費啦。。。因當時有急事要走又有冇時間勞氣,我哋只有馬上在10幾分鐘內再食多三百幾蚊就急着走了。。。。。如果有朋友去幫襯嘅話,就要小心俾人誤導⋯⋯其實係服務好有問題🤨⋯⋯

如果有朋友去幫襯嘅話,就要小心俾人誤導⋯⋯

其實係服務好有問題🤨⋯⋯

2018-08-12
2018-07-10 553 瀏覽
聽住咗喺度接近5年嘅朋友話牛頭角下邨附近有一間睇落平平無奇嘅壽司店,但其實好好食,所以午飯時間就來試一試今次試咗$58魚生丼,雖然睇落份量好似好少,但對於一般女仔來講其實好足夠魚生好新鮮,尤其係甜蝦同馬刀貝,食落真係好鮮甜同行嘅朋友叫咗佢嘅海鮮湯烏冬,雖然冇影到相,但都極之推介大家去試一試,因為佢嘅海鮮分量超多,有兩三隻巨型嘅青口同蜆肉!!個湯底亦都好香好甜,食落一啲都唔似係用味精煮落嘅湯底老闆娘服務態度亦都好好,大家一定要去試一試

魚生好新鮮,尤其係甜蝦同馬刀貝,食落真係好鮮甜

老闆娘服務態度亦都好好,大家一定要去試一試

2018-07-07
  • 魚生飯
2018-06-26 436 瀏覽
近呢幾個月少左去九龍灣,好耐冇食呢間餐廳了。想平平地食日本野,又唔想等位,呢間餐廳係唔錯o既選擇,事關餐廳係隔離仲有多一個舖係內街,果邊冇咁多人,且座位冇正舖咁迫。我黎親多數係點汁燒豚肉飯配蜂蜜綠茶,我貪佢豚肉啖啖肉,但豚肉就肥左少少,豚肉份量算多,夠晒下飯,但燒汁就少左啲,落豉油味道就唔夾。朋友就食角切碎花蟹籽魚生飯配蜂蜜綠茶,魚生似切頭切尾部分,睇落魚生顏色就唔夠新鮮。朋友話份量好少,味道一般,食完唔夠飽。 蜂蜜綠茶走左冰,仲有少許凍凍地,甜左少少。唔飲蜂蜜綠茶只有熱綠茶茶包,蜂蜜綠茶係冇選擇下o既唯一選擇。雖然味道係麻麻地,勝在夠抵食,星期日食晏時間係九龍灣都難揾位,所以都冇乜所謂了,且唔駛加一。
汁燒豚肉飯配蜂蜜綠茶
角切碎花蟹籽魚生飯配蜂蜜綠茶

,且座位冇正舖咁迫

,豚肉份量算多
,夠晒下飯,但燒汁就少左啲
,落豉油味道就唔夾。
。朋友話份量好少,味道一般,食完唔夠飽
。

蜂蜜綠茶走左冰,仲有少許凍凍地,甜左少少

2018-06-10
2018-06-24 497 瀏覽
我唔會推薦大家嚟呢間野。First of all,嗰日嚟食野係要等位的(真係唔明點解咁難食都會有咁多人食),咁好啦,等左半個鐘,終於有位啦,不過就要搭枱,明白既,全場都爆,咁冇計啦! 一坐低,個阿姐就不停sell你食呢樣食嗰樣,樣樣都話當造呀試下啦,大佬吖我已經表明左唔需要,你仲要繼續講...算啦In addition,我叫左個set,幾隻生蠔and少少壽司,個餐有沙律刺身壽司天婦羅乜乜乜,第一樣嚟既竟然係天婦羅...朋友話咁搞笑既,正常唔係應該沙律嚟先咩... Then,因為同人地搭枱的關係,對方都有叫野食架嘛,阿姐你明知張枱唔夠位,就hold起D食物唔好咁快出啦,你都仲系要塞落黎張枱到!見隔離走左la,問佢調枱得唔得,因為真係好逼!阿姐就話“唔得吖我得一張四人枱咋”!對方又食得唔開心,我地又食得唔開心...剩係識係咁話逼小小逼小小唔好介意...However,結果刺身壽司其他熟食都嚟齊啦,個沙律都仲未嚟wor!!!吹左個阿嬸幾次,終於有啦,一個咁普通的什果沙律可以整到咁鬼難食我真係第一次見...Last but not least,-食物完全系普通質素,set呢個價錢完全係不知
我唔會推薦大家嚟呢間野。

Last but not least,
-食物完全系普通質素,set呢個價錢完全係不知所謂!
-服務啦wor,你地好好檢討下啦唔該!請埋成班阿姐... 有冇Training架?

冇下次!
附近絕對有好食過你地的日本菜!

2018-05-30 559 瀏覽
超級壽司一向都係我嘅食堂💓比附近那些大集團 我更愛吃這𥚃的🍣如果唔想諗食咩 就嗌二人餐($398) 😏🔺大蝦蟹籽沙律 簡單嘅開胃前菜😛🔺刺身盛 有好多款式又厚切 睇得岀非常新鮮其中最愛象拔蚌 爽口❗️甜蝦 鮮甜❗️🔺壽司盛: 真鯛 三文魚腩 葱油甘魚 馬刀貝壽司飯細細舊 酸味適中👍🏻大愛葱油甘魚軍艦 未試過葱配油甘魚蓉原來相當配合☺️🔺芝士黃金焗蠔 作為一名蠔控 無論點烹調都係甘喜愛的🤭這個醬汁真的巧巧吃 再加上芝士 邪惡也~🔺海老拼蕃薯天婦羅脆粉好薄 海老好新鮮 蕃薯都幾甜沾上蘿蔔蓉就唔怕熱氣嚕🤨🔺泡菜豚肉炒烏冬烏冬超彈口 豚肉份量好多🙈泡菜就甘食好酸 夾住烏冬食就啱啱好了👍🏻💓呢到有個自助雪櫃可以自己揀食咩 外賣又得💓又有當日新鮮海鮮推介 即叫即開❗️🍽 超級自助壽司店🔎 牛頭角牛頭角道33號宏光樓8號地下
超級壽司一向都係我嘅食堂💓

原來相當配合☺️
芝士黃金焗蠔

🔺芝士黃金焗蠔
作為一名蠔控 無論點烹調都係甘喜愛的🤭
這個醬汁真的巧巧吃 再加上芝士 邪惡也~
海老拼蕃薯天婦羅

壽司盛
芝士黃金焗蠔
海老拼蕃薯天婦羅
2018-04-30 531 瀏覽
只講飯就知求其!本地白飯你整?醋味零!似白飯平只係普通野咪平囉!其他埋單咪知囉!其實依間壽司鋪贏開得夜只係!誤導好多野;文字上與食物都不對的。大家明啦!35分!三文魚係冇味食落去堅淡而冇味!比錢不是問題而係你比嘅料吾掂!香港食三文魚已經係邚講質素!但依間鋪三文魚堅可以反屋企訓重要阿姐吾該你吾好變左售貨員咁坐低就話:依條魚靚好食試下不如依。我外賣咋!
只講飯就知求其!本地白飯你整?醋味零!似白飯
平只係普通野咪平囉!其他埋單咪知囉!
其實依間壽司鋪贏開得夜只係!
誤導好多野;文字上與食物都不對的。大家明啦!
35分!
香港食三文魚已經係邚講質素!但依間鋪三文魚堅可以反屋企訓

2018-03-10 742 瀏覽
食日本刺身日本熟鍋,在九龍灣這一帶,超級是一個好選擇。雖然沒有裝潢嘅門面,但係新鮮第一而且一直服務街坊幾十年,有口碑。如果突然間想食日本新鮮空運到的靚食材,係東九龍不妨來這小店。雖然近年來已經擴充左多一間舖,不過食飯時候都係大排長龍。我通常就當佢係深宵食堂就2017埋嚟囉自己帶咗一個三好湯煲熱燙燙,湯底又香又滑真係成個煲飲晒,另外亦都不得不提,老闆主張不時不食!所以好多時候都會引入原隻新鮮海膽,可遇不可求,雖然價錢比較貴不過食落真係比一板板的雪藏海膽鮮味甜美得多。今次我呢兩隻未算最佳,最甜美的就會見到除咗黃色海膽肉之外仲有一啲白色嘅膏,甜得很。生蠔方面,基本上都有五至十種俾你揀,而我就係最鍾情Majestic-法國瑪皇蠔,有好多人都唔會他是法國,查實牠是生長在愛爾蘭西北部Donegal Bay,先在愛爾蘭養殖,最後三個月才移到法國,每1平方米係養10-15隻,而且集合不同品種的蠔一起飼養,所以味道富有海水味及甜味,我個人覺得層次好豐富。最後就有師傅拍板介紹咗一隻大?貝啊...唔好意思忘記了。不過如果有興趣嘅朋友拎住張相問老細,佢哋一定可以話返俾你聽係咩!係鮮到不得了,口感一流。
日式什菜蠔鍋
生蠔配鮮海膽
師傅拍板的大?貝
  • 原隻海膽
2018-03-08 593 瀏覽
超級壽司和食堂⠀香港人的心態香港人在消費方面的想法很有趣大家明明都不捨得用錢卻會經常消費明明在選擇日常必需品時也要在價錢和品質之間左思右想卻能在一念之間選好了奢侈品⠀明明就是知道用多餘的錢買回來的東西 就是一件奢侈品心中早已列舉了千百萬個理由勸諫自己卻仍選擇堅持買! 買買!⠀無它人就是想要享受一時間的快樂 與代價決定好快樂過 享受過就不要自怨自艾去為自己的選擇負責吧⠀見到女朋友成日買啲唇膏返嚟呀叔都想食下啲奢侈品落肚既然女朋友用晒啲錢食唇膏呀叔就要搵啲平價美食醫肚了⠀一間係九龍灣嘅屋村壽司店每次呀叔同女朋友係附近睇完戲之後都會去食個午餐一碗魚生飯 一碟冷麵 幾片刺身幾十蚊嘅價錢 已經係價廉物美的一餐點解仲要去食劣劣嘅連鎖外帶壽司店⠀魚生飯上嘅主角-刺身種類都算多味道鮮甜而唔腥 肉質亦唔梅係比較之下 依間食落口味道明顯比一般放題食到嘅好好多魚生飯黏黏地 唔會太散/太濕 冷麵唔係一餅野咁分唔開份量足夠 岩岩好 雖然唔會同到貴價嘅店鋪相比但係依一個價錢 咁嘅質素 已經非常高質⠀角切魚生冷麵配壽司2件 - $46極上魚生飯 - $62活玄海魚生飯 - $72厚切三文魚+刺食兩款 - $38⠀P
超級壽司和食堂

活玄海魚生飯
厚切三文魚+刺食兩款
  • 魚生飯
2018-02-19 634 瀏覽
首先茶餐廳侍應服務仲好過佢哋啲態度,一坐落去一杯水都冇,碟又無乜都無,得對筷子同張紙。我由夜晚9:00入去食,等左三個字先黎得三串野,明明吾多人,我淨系知後面有枱大枱,有位侍應話佢地系VIP黎架嘛,幾好招呼,又問佢地要吾要食牛肉,又點又剩,人地三個字不停黎野食,我就得個啲易熟到爆嘅野食黎,最好笑系14蚊一串翠肉瓜得個兩舊仔,9:30先黎我嗌個啲壽司。之後本身隔離有個客,佢起身走個時同個侍應講佢已經等左九個字,等一個丼飯,我個下都呆左,個侍應一句吾好意思都冇,只話師傅整梗。我真系寧願去食爭鮮、元氣,都好過黎等到我餓死。NEVER EVER AGAIN. 我吾會推薦比朋友食,同埋會阻止佢地黎呢度食。你地甘中意只掛住熟客,不如只系掛個牌系出面話只招待VIP啦。。垃圾
2018-02-18 587 瀏覽
初三食個early dinner,嚟到九龍灣諗起食壽司。呢間餐廳唔好睇佢好似外賣店,其實佢堂食有好多款式組合。 廚師發板,刺身拼盤,散叫壽司,天婦羅,鍋物都有。今次叫咗日本血鯛刺身拼盤($258)有日本血鯛,活赤貝,大甜蝦,鮮帶子,希靈魚,三文魚腩。血鯛有個專用汁,少少酸配黎食突出魚鮮味。仲有帶子同活赤貝真係超鮮甜,吖。平時少食三文魚,但佢呢個三文魚腩真係好肥美食刺身點少得sake,叫左最普通既純米酒,一小樽都只係$58。另外仲叫咗日本嘅師傅發板壽司盛($148),有10件,唔係普通貨色。左口魚都唔係平時一packpack既,係新鮮既。件件都厚切,呢個價錢喺出面真係食唔到呢個質素,每種魚都食得出獨特既魚鮮同質感。除左menu,仲可以去冷柜睇吓是日海鮮、生蠔
吖。平時少食三文魚,但佢呢個三文魚腩真係好肥美

除左menu,仲可以去冷柜睇吓是日海鮮、生蠔

2018-02-18
2018-01-13 487 瀏覽
其實呢度都有平民化既刺身丼,串燒揀亦有豪華刺身同生蠔係平民d既地方叫平有平食貴有貴食lae度門面係普通d普通到你唔會特別留意到去入去食不過原來呢度開左好耐ga laanyway係個姐姐盛意拳拳推介下買左條魚開黎食講完都唔知咩名,3舊幾水,貴唔貴就見人見智不過係好食既,唔會有雪藏味連我e d 唔係食家都食得出係新鮮既所以如果有興趣豪擦既不妨一試好過去連鎖店a
其實呢度都有平民化既刺身丼,串燒揀
亦有豪華刺身同生蠔

anyway係個姐姐盛意拳拳推介下
買左條魚開黎食
講完都唔知咩名,
3舊幾水,貴唔貴就見人見智
不過係好食既,唔會有雪藏味
連我e d 唔係食家都食得出係新鮮既

所以如果有興趣豪擦既不妨一試