2022-02-24 55 瀏覽
🍃走過十萬八千里找到你🍃📍:旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓⏰:12:00pm-10:00pm⭕️:現金、信用卡旺角呢個地方有好多樓上Cafe☕️而呢間小店我好早個陣已經好想過去打卡影相📸️ 係一間好靚既打卡Cafe🤣店員好有禮貌 價錢同食物質素都成比例🤣 呢到除左食物精緻 最吸到人就係佢地既裝潢設計😍 用左乾花鋪滿整個天花頂💐 再用乾芒草鋪滿窗邊🌾 天花板有月球燈🌕 牆上亦有好多唔同既壁畫🖼🐣唐揚柚香青檸雞翼有六隻單骨雞翼 雞翼煎香左再淋上柚子汁 食落好香口 好開胃既小食😋🍝明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵呢個係佢地既招牌菜 好少餐廳有貓耳朵供應🥰明太子醬既份量十足 貓耳朵軟硬適中 有嚼勁 好索汁 每一塊都濃郁又充滿奶香味 加入左鮮味十足既三文魚籽同蟹籽 唔會太鹹太膩 再配搭火炙過既蟹棒 微微焦香 好正👍🏻🦀原隻軟殼蟹卡邦尼軟殼蟹大大隻 蟹肉好多 炸到好脆口 啖啖肉🥰醬汁好入味好足料 意粉好爽口彈牙 掛滿晒卡邦尼汁 濃而不膩👍🏻仲好creamy 煙肉同乾花作配搭 好靚架🥰🍰原味日式芝士蛋糕芝士味道好濃郁 蛋糕好有層次感 芝士餅厚實而細滑 又唔會好膩好甜 仲有食用花做伴碟😍🍵冰鮮奶焙
🍃走過十萬八千里找到你🍃

🍝明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵

🦀原隻軟殼蟹卡邦尼

🍰原味日式芝士蛋糕

🍵冰鮮奶焙茶
焙茶味道甘香而不苦澀 鮮奶好香滑 同焙茶既味道好夾 聽店員講 由日本空運過黎 好珍貴架🤣

🍵芙香蘋果果茶
香甜之中帶有微酸 茶包沖幾次都唔會淡🤣冬天飲反杯暖暖既蘋果果茶真係幾好架👍🏻
2022-02-22
10 分鐘 (堂食)
  • 鮮奶焙茶
2022-02-24 27 瀏覽
情人節又無得慶祝, 唯有食個FINE LUNCH, 一直MARK左呢間CAFE好耐, 就搵機會黎食啦!上到黎好有FEEL, 好鐘意成個CAFE既乾花DESIGN, 好似影相STUDIO咁同男朋友叫左2個SET, 每個SET都有餐湯同餐包, 個餐湯超濃郁超CREAMY, 好香蕃茄味, 配埋麵包好正, 天氣凍覺得特別溫暖!餐飲叫左黑芝麻LATTE, 好香黑芝廣味又唔會太甜, 個拉花仲好靚!我叫左明太子蟹棒貓耳朵, 好少地方有得食貓耳朵呢種PASTA, 我好鐘意佢呢種煙韌彈牙既口感, 配埋明太子忌廉汁好香,又唔會好咸好漏, 好食!另外既就係三文魚子海鮮意大利飯, 隻蝦都幾大隻好新鮮, 意大利飯粒粒分明, 個汁唔會太咸, 配埋三文魚子好香好夾, 做得相當唔錯!

2022-02-23 22 瀏覽
#走過十萬八千里才找到你 💛今次講嘅係位於油麻地嘅花花Cafe💕走過十萬八千里找到你🌸🌺🌹成間Cafe都好打卡able 好多位都可以打卡💐💐仲要成間都係花花 完全啱晒男女朋友過嚟🤤🤤店員服務態度仲要好好👍🏻嘢食嘅選擇都有好多 全部都係即叫即整💗💗絕對推薦大家過嚟🌹🌹是日餐湯 餐包 (8/10)小編嗰日去嘅是日餐湯係粟米湯🌽有好香濃嘅粟米味 個感覺好Creamy🤍🤍有好多粟米粒✨✨而餐包就烘得好脆 暖粒粒咁食得好滋味😘😘北海道刺身級帶子配蟹棒蒜香意粉🍝 $158💰(8/10)送上枱好香蒜味☺️☺️而且擺盤真係好靚✨✨有兩隻好大嘅北海道帶子🤤🤤帶子本身有煎香 令帶子嘅鮮甜更突出🥰🥰仲有長長嘅蟹棒🦀🦀同樣地有煎過 意粉煮得彈牙 帶少少辣🌶 成個Feel 意外地好夾‼️‼️西班牙黑毛豬梅肉烤雜菜南瓜蓉 法式果仁 $188💰(8/10)黑毛豬梅肉煮得一啲都唔韌 😋😋反而好香 而且好多肉汁😆😆下面仲有好多南瓜蓉 好香南瓜味 而且好creamy🥰🥰成個感覺食落去好滋味‼️‼️明太子黃金醬焗鑊仔薯條🍟 $68💰 (8.5/10)明太子黃金焗薯條🍟送到上枱好香 而且仲要係焗到金黃色💛💛每一條都佈滿明太子醬 放入口嘅

#走過十萬八千里才找到你 💛

是日餐湯 餐包 (8/10)

北海道刺身級帶子配蟹棒蒜香意粉🍝 $158💰(8/10)

明太子黃金醬焗鑊仔薯條🍟 $68💰 (8.5/10)
明太子黃金焗薯條🍟送到上枱好香 而且仲要係焗到金黃色💛💛每一條都佈滿明太子醬 放入口嘅時候 真係十分之惹味‼️‼️份量十足 可以滿足食明太子薯條嘅慾望🤤🤤由於即叫即焗嘅關係 每條薯條都係熱辣辣🔥🔥絕對推薦💗💗

朱古力香蕉窩夫🧇配日本手工焙茶冰淇淋$85💰(8/10)
窩夫啱啱焗好🧇總共有四塊窩夫🧇窩夫上面有好多香蕉🍌同埋朱古力醬 仲有半島酒店嘅焙茶雪糕🍦 旁邊仲有好多花做裝飾👅👅成個感覺好打卡able💗💗仲有啲朱古力脆脆喺度✨✨熱辣辣嘅窩夫🧇配上凍冰冰嘅雪糕 有一種冰火交融嘅感覺 而焙茶雪糕食完落去有一種回甘 焙茶味好香濃🤤🤤
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食旺角 #巨B覓食油麻地

走過十萬八千里找到你 (旺角)
⚜️旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓
⏱星期一至日 1200-2200

2022-02-22 671 瀏覽
疫情之下少左出街食Bookmark左呢間cafe好耐識左多年既好姊妹生日約佢黎呢度食lunch同打卡我地叫左兩個意粉、一款小食同一款甜品share原隻軟殼蟹卡邦尼 ($138)即叫即炸既軟殼蟹好大隻炸到脆卜卜好好食Carbonara煮得幾好掛汁係意粉上面配埋啲菇一齊食好正😍明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($138)每枱必點既貓耳朵自家製既明太子醬同貓耳朵一齊煮好夾仲有鹽燒蟹棒同三文魚籽夠特別因為呢個貓耳朵令我愛上明太子❤️意粉加$45可以跟餐湯、麵包同$55以下既飲品是日餐湯係南瓜湯自家製既南瓜湯好濃郁唔會太稀啱哂我👍🏻紅寶石巧克力草莓鮮奶 ($68)朋友係士多啤梨控所以叫左呢杯紅寶石巧克力草莓鮮奶店家用上Valrhona朱古力配自家製草莓醬、明治鮮奶草莓醬唔會好假幾好飲👍🏻玫瑰蜜桃果茶 跟餐配左杯玫瑰蜜桃果茶 玫瑰同蜜桃既比例剛剛好食甜品飲佢就perfect明太子黃金醬薯條 ($68)店員推介我地試呢個明太子黃金醬薯條薯條炸到金黃色好香脆自家調配既明太子醬淋上面好好食出面食唔到咁好味既薯條宇治抹茶芝士蛋糕 ($58)幾時都話女人有兩個胃一個胃留比甜品既😚今次叫左呢個宇治抹茶芝士蛋糕空運到港既

疫情之下少左出街食
Bookmark左呢間cafe好耐
識左多年既好姊妹生日約佢黎呢度食lunch同打卡
我地叫左兩個意粉、一款小食同一款甜品share

原隻軟殼蟹卡邦尼 ($138)
即叫即炸既軟殼蟹好大隻
炸到脆卜卜好好食
Carbonara煮得幾好
掛汁係意粉上面
配埋啲菇一齊食好正😍

明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($138)
每枱必點既貓耳朵
自家製既明太子醬同貓耳朵一齊煮好夾
仲有鹽燒蟹棒同三文魚籽夠特別
因為呢個貓耳朵令我愛上明太子❤️

意粉加$45可以跟餐湯、麵包同$55以下既飲品
是日餐湯係南瓜湯
自家製既南瓜湯好濃郁
唔會太稀啱哂我👍🏻

紅寶石巧克力草莓鮮奶 ($68)
朋友係士多啤梨控所以叫左呢杯紅寶石巧克力草莓鮮奶
店家用上Valrhona朱古力配自家製草莓醬、明治鮮奶
草莓醬唔會好假幾好飲👍🏻

跟餐配左杯玫瑰蜜桃果茶
玫瑰同蜜桃既比例剛剛好
甜品飲佢就perfect

明太子黃金醬薯條 ($68)
店員推介我地試呢個明太子黃金醬薯條
薯條炸到金黃色好香脆
自家調配既明太子醬淋上面好好食
出面食唔到咁好味既薯條

宇治抹茶芝士蛋糕 ($58)
幾時都話女人有兩個胃

牆身都有唔同既壁畫襯托好靚好有心思
值得再encore💛
  • 紅寶石巧克力草莓鮮奶
2022-02-22 108 瀏覽
上次嚟的時候聽講會轉新Menu,今日特登過嚟試新menu,不過感覺好似同舊Menu冇咩分別🍝蒜香烏魚子櫻花意大利粉上碟嘅份量感覺比較少🥺,配料份量都比較少,味道就唔錯,蒜香味濃,櫻花蝦香脆,意粉軟硬適中🦑日式炸魷魚圈魷魚圈炸得好香脆,魷魚爽口彈牙,配埋沙律醬好惹味👍🏻🍰自家製濃香芝士蛋糕配雪糕🍨蛋糕質感比較結實,芝士味濃郁,配埋玫瑰雪糕🌹都幾夾🍵宇治抹茶芝士蛋糕配雪糕🍨芝士味濃郁蓋過抹茶香味,雪糕和蛋糕抹茶味欠奉🌹紅寶石巧克力草莓鮮奶🍓賣相吸引,奶味香濃,下面有士多啤梨糖漿,上面有士多啤梨果粒,仲有少少玫瑰花瓣香味,整體感覺好夾,不過本身叫左少冰,不過飲完之後都仲有成大半杯冰🤣鮮奶焙茶焙茶香味濃,奶味香濃,拉花賣相吸引,不過可惜唔夠熱,上碟已經係暖暖地

🍝蒜香烏魚子櫻花意大利粉
蒜香烏魚子櫻花意大利粉

🦑日式炸魷魚圈
魷魚圈炸得好香脆,魷魚爽口彈牙,配埋沙律醬好惹味👍🏻
日式炸魷魚圈

🍰自家製濃香芝士蛋糕配雪糕🍨
蛋糕質感比較結實,芝士味濃郁,配埋玫瑰雪糕🌹都幾夾

🍵宇治抹茶芝士蛋糕配雪糕🍨
芝士味濃郁蓋過抹茶香味,雪糕和蛋糕抹茶味欠奉
自家製芝士蛋糕配雪糕

🌹紅寶石巧克力草莓鮮奶🍓
紅寶石巧克力草莓鮮奶

鮮奶焙茶
鮮奶焙茶
日式炸魷魚圈
紅寶石巧克力草莓鮮奶
  • 炸魷魚圈
朋友話很久沒有見了,趁今日佢有假期,說要帶我吃好西,chill 一下🥰🥰🥰 「走過十萬八千里找到你」除了店名優雅,原來裝修也很優美,以薰衣草乾花為主😍很適合喜歡打卡的我😜自家製粟米濃湯,粟米🌽夠濃,口感豐富🥰餐飽夠軟綿😗西班牙黑毛豬梅肉,烤雜菜,南瓜蓉,法式果仁醬…豬肉的熟度控制得很好,粉紅嫩嫩的,豬肉吃下去嫩滑又juicy,而且黑毛豬肉味很濃🤤原隻軟腳蟹卡邦尼意粉,軟殼蟹大大隻又厚肉不霉口,而且沒有半點油膩感👍🏻個汁整得幾Creamy, 又足夠沾滿整碟意粉, 唔會愈食愈乾。明太子沙律醬炸薯條,沙律醬配炸薯條味道又幾夾,薯條夠香脆☺️朱古力香蕉窩夫,上面配有雪糕🍨、朱古力碎和香蕉。窩夫質感外脆內軟,味道不錯👍🏻紅寶石朱古力草莓鮮奶Cappuccino

自家製粟米濃湯,粟米🌽夠濃,口感豐富🥰餐飽夠軟綿😗

紅寶石朱古力草莓鮮奶
Cappuccino
  • 西班牙黑毛豬梅肉,烤雜菜,南瓜蓉,法式果仁醬
  • 原隻軟腳蟹卡邦尼意粉
  • 明太子醬薯條
2022-02-20 23 瀏覽
走過十萬八千里找到你 (旺角)旺角cafe🥰🥰入面好靚💛💛好多打卡位👍👍明太子黃金醬薯條$68份量十足💛💛入面好多明太子👍👍好好味🥰🥰薯條加埋明太子好正😚😚法國鵝肝蘆筍松露意大利燉飯$168意大利燉飯滿滿忌廉👍👍好好食😚😚上面仲有一大塊鵝肝, 細膩美味😋😋原隻軟殼蟹卡邦尼意粉$138軟殼蟹好大隻😚😚最愛食海鮮😃😃意粉煮到岩岩好🥰🥰仲有好多煙肉,正👍👍芝士蛋糕$30芝士蛋糕好重芝士味,唔會太甜,食完主食要食甜品😚😋跟餐巨峰提子梳打白桃烏龍茶飲品解渴好飲😆😆餐湯麵包🥯 +$45羅宋湯好足料,滿滿蕃茄味😍😍麵包加埋湯一齊食👍👍好好食☺️☺️餐廳環境⛱好吸引🥰🥰有好多打卡位👍👍地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓整體評分:5/5味道:5/5抵食:5/5環境:5/5
走過十萬八千里找到你 (旺角)

旺角cafe🥰🥰入面好靚💛💛好多打卡位👍👍

明太子黃金醬薯條$68

法國鵝肝蘆筍松露意大利燉飯$168

原隻軟殼蟹卡邦尼意粉$138

芝士蛋糕$30
芝士蛋糕好重芝士味,唔會太甜,食完主食要食甜品😚😋

跟餐巨峰提子梳打

味道:5/5
抵食:5/5
環境:5/5
2022-02-17 551 瀏覽
又來到Happy Friday Lunch的時間🥳~ 旺角這個地方一直都是不少cafe或特式小店的集中地🚩,要在這個地方分一杯羹當然除了有過人的食物質素,在裝潢方面也要多花心思💞這天跟同事來到的,是由店名到店鋪內在,再到食物賣相都非常在特色及綽頭👀的一間特式餐廳品嚐午餐香烤章魚沙律配芒果沙律汁 $78來一份沙律🥗做開胃菜吧!簡單的用上沙律菜🥬跟車厘茄,加入新鮮的芒果肉粒和微烤至半熟的🐙章魚粒,加入比較少食肆採用的芒果汁拌勻,清爽帶酸的味道令人精神爽利,份量剛好👌🏻二人分享不會飽章魚粒鮮味又彈牙,混搭芒果🥭果肉絕對有新鮮感,但最🤩驚喜的是那個車厘茄,味道像吸收了不少黑醋的香氣,酸酸甜甜很好吃!是日餐湯 及 是日包點( +$45 轉套餐加配)📃餐單上列舉其中8款意粉可以轉成套餐:除了餐湯、麵包還可以點一杯指定金額內的飲品🥤,價錢不算昂貴我倆都將把午餐升級為套餐了店家用上兩隻很可愛的🐶動物圖案杯盛載著香氣四溢的松露蘑菇忌廉湯🥣,表面以橄欖油、忌廉跟香草🌿碎作點綴,入口是滿滿的蘑菇蓉跟粒粒蘑菇碎,非常濃郁又有口感,愛喝蘑菇忌廉湯的我要大讚這個💖!餐包每日都會有所不同,不過有一個共通點是廚師定必

香烤章魚沙律配芒果沙律汁 $78
來一份沙律🥗做開胃菜吧!

是日餐湯 及 是日包點( +$45 轉套餐加配)
餐包每日都會有所不同,不過有一個共通點是廚師定必會將🍞麵包烘至暖身再送到客人手上,軟糯的口感如果可以有🧈牛油塗在麵包內會更好

明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138
蒜香烏魚子櫻花蝦意大利粉 $108
和朋友各自選一款意粉再☝🏻一起分享,少不了要來一份signature food:明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵
很少食肆會有🐱貓耳朵供應,但在這裡就可以吃到~
以日式食材來一個西式做法,明太子醬分量十足,加入鹹鮮味重的粒粒🐟三文魚籽,不會過鹹過膩,調味剛剛好又惹味👅,還帶有濃郁奶香及海鮮的味道;蟹棒經過火炙,帶有微微焦香,可惜只有一條比較可惜😔
貓耳朵煮得軟硬適中,口感富有嚼勁,煙韌彈牙質感很好,配合意粉醬完全做到每一粒貓耳朵👂🏻都掛滿醬汁,令人會有一口接一口的衝動🤤~
加上賣相極為討好,粉嫩的顏色組合打卡📸就適合不過啦!難怪這個意粉一直成為店家的🌟招牌,幾乎每位來光顧的客人都必點一份來吃!
另一款意粉就選了同樣是擺盤有心思💕的fusion組合:蒜香烏魚子櫻花蝦意大利粉
這個就偏向🇹🇼台式一點,扁意粉做得偏乾身一點,入口還感受一點炒過的鑊氣,同樣是不太油膩的口感,加入炒過帶🔥火味的台灣烏魚子跟日本櫻花蝦🦐加以調味,令整碟意粉的味道跟口感大大提升,變得豐富呢~ 這個的味道比貓耳朵來得淡口,非常有趣🤪
廚師以炸蒜粉來營造營造蒜蓉🧄的香氣,愛蒜者的我就會覺得味道不太足夠,始終最愛生熟蒜蓉相愛相殺的味道😌
提提大家,要是跟我們點的都相同的話,請在拍照後進食前先把意粉🍝再拌勻一下等味道平均點會比較好,因有不少醬汁都藏到碟的底部,上下部的味道會變得💁🏻‍♀️不一樣啊!

手工黑芝麻 $56(熱)$60(冷)
鮮奶焙茶 $56(熱)$60(冷)
吃過美味的沙律跟意粉,當然需要一杯美味的飲品作結🈵
兩杯特式飲品:手工黑芝麻跟鮮奶焙茶同樣都是店家的出色之作🤗,先說拉花圖案實在出色,非常可愛又漂亮,咖啡師應記一功👏🏻~
味道方面同樣是有驚喜,聽說店家用的黑芝麻跟焙茶粉都是由日本🇯🇵空運來的,質素絕對有保證🉐
黑芝麻香濃而不甜膩,奶的份量剛好而且更加突出黑芝麻的香氣,店員🤵🏻‍♀️說這個黑芝麻由店家自行研磨,與外邊喝到的完全不同,味道很好喝,加上黑芝麻營養價值非常高,養生一下也是很好的選擇😚
至於另一杯鮮奶焙茶個人評價是很高的,首先茶奶比例很好,焙茶味道甘香而不苦澀,牛奶🥛加熱後變得香甜幼滑,味道各有特色又不會互搶光芒,😍大愛這個味道!

不得不承認店家是有一種🌸浪漫主義,在店鋪名稱、餐廳裝潢,到食物擺盤,🙋🏻‍♀️舉手投足都洋溢著浪漫優雅的氛圍,當然來這店光顧的都是以👩🏻女性為主
店家最有名的必然是以乾花💐鋪滿整個天花頂的特色花頂,也延伸到窗邊同樣佈滿大量的乾芒草🌾,予人猶如置身大自然之中;除此之外還裝設🌕月球燈,及在牆上畫有帶少女風的🖼壁畫,幾乎全店每一處都是打卡店!
而店內在日光跟晚上🌃的氣氛截然不同,現在可以先來店家感受一下唯美的氣氛,待疫情沒這麼嚴重恢復晚市時可以再來加添神秘感🌙似的店家光顧啊~
2022-02-11
2022-02-17 57 瀏覽
朋友帶我黎呢間café,裝飾非常靚,天花都掛滿一棵棵乾花,牆身亦都有充滿浪漫氣氛既壁畫,配上月亮燈飾,畫面極美,好啱情侶黎呢度打咭、談心。今日係元宵佳節,份外應境。除左環境氣氛外,食物都好有質素,先食唐揚柚香青檸雞翼,雞翼煎香再淋上西柚醬汁,加多一份清新感。主食日本三文魚子海鮮龍蝦汁意大利飯同原隻軟殼蟹卡邦尼扁意粉,份量啱啱好,兩款都做得好好,尤其意大利飯,龍蝦汁非常香濃美味。最後唔少得叫埋個甜品 - 士多啤梨醬雜苺窩夫,用上餐廳自家製士多啤梨醬,配上石板街雪糕、新鮮士多啤梨及藍苺,真係非常滿足呀!飲品 : 蜂蜜鮮檸檬茶 / 玫瑰蜜桃果茶

唐揚柚香青檸雞翼

原隻軟殼蟹卡邦尼扁意粉
士多啤梨醬雜苺窩夫
蜂蜜鮮檸檬茶
玫瑰蜜桃果茶
#foodchaser_hk📍旺角 走過十萬八千里找到你🥳🥳🥳鍾意花牆打卡嘅朋友要注意‼️‼️呢間位於旺角嘅Cafe由一出lift行入餐廳嘅時候已經有海量嘅花朵映入眼簾,天花板同埋四面牆都係乾花💐💐💐🌸🌸🌸適合鍾意花嘅你🥳🥳🥳✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽北海道鮮蟹膏蟹肉小法包 $78作為前菜,大推蟹膏蟹肉小法包😋😋😋🦀🦀🦀蟹肉好鮮甜,再配埋小法包,突出咗蟹嘅鮮味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍽卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 $108卡邦尼意粉係選用Pancetta煙肉港式製法㗎,如果想食傳統製法嗰一款,就要落單請提前同店員講聲😆😆😆🍽自家製龍蝦鮮茄醬活海蝦墨魚意粉 $128可能因為前面已經食咗蟹肉同埋卡邦尼意粉,呢啲味道比較重嘅食物,所以都食自家製意粉嘅時候好似味道唔算太出😩😩😩✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 走過十萬八千里找到你 (旺角)店舖地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓營業時間:星期一至日 1200-2200查詢/預約電話:98898055服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰✨
#foodchaser_hk

🍽自家製龍蝦鮮茄醬活海蝦墨魚意粉 $128

食物味道:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 走過十萬八千里找到你 (旺角)
營業時間:星期一至日 1200-2200

📌同類美食
#foodchaserhkcafe

#旺角美食 #旺角cafe #旺角好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
🍽北海道鮮蟹膏蟹肉小法包
  • 北海道鮮蟹膏蟹肉小法包
2022-02-15 19 瀏覽
以乾花為主題嘅樓上cafe,除了大量乾花佈置外,仲有2幅壁畫,食物同樣都加入花做裝飾,好啱打卡 可加$45 轉套餐 (包餐湯,麵包同$55以下飲品一杯) 磨菇湯用隻造型可愛嘅狗仔碗盛載,入口濃郁,有好多磨菇茸,好有口感 檸香明太子扁意粉 $88賣相幾靚,明太子份量多,醬汁又多,味道夠入味,好creamy又唔膩 蒜香烏魚子櫻花蝦意大利粉 $108意大利粉彈牙,蒜香味濃帶鹹香味,底部有少許油,建議撈勻先食 芝士蛋糕 $30芝士味都濃富士蘋果生芝士蛋糕 $38軟熟嘅蛋糕入面散發蘋果果香,仲食到果肉,幾好食

可加$45 轉套餐 (包餐湯,麵包同$55以下飲品一杯)

磨菇湯
用隻造型可愛嘅狗仔碗盛載,入口濃郁,有好多磨菇茸,好有口感

檸香明太子扁意粉 $88

蒜香烏魚子櫻花蝦意大利粉 $108
意大利粉彈牙,蒜香味濃帶鹹香味,底部有少許油,建議撈勻先食

芝士蛋糕 $30
芝士味都濃

富士蘋果生芝士蛋糕 $38
軟熟嘅蛋糕入面散發蘋果果香,仲食到果肉,幾好食

2022-02-09
2022-02-15 13 瀏覽
人氣 花藝cafe 請嚟專業嘅花藝師設計,一入門口,已經被花圍繞住。無論天花、窗邊,都掛滿唔同種類及顏色嘅乾花,花香滿滿。餐廳提供好多款式食物, 店員亦有禮貌又友善。 原隻軟殼蟹卡邦尼意粉大大隻軟殼蟹覆蓋左半碟意粉🤩 ,香脆唔太油,食落有蟹膏蟹肉嘅建甜😋 卡邦尼醬汁creamy 唔太膩, 濃厚香滑北海道刺身級帶子及蟹棒蒜香意粉呢個意粉加咗辣椒及蒜香,辣辣地,份外惹味。 帶子外面煎得脆面金黃,入面保持嫩滑。 經典原味日本芝士蛋糕富士蘋果生芝士蛋糕甜品仲有驚喜☺️ 日本芝士軟滑香濃,入口即溶😌,而蘋果芝士蛋糕入面仲有果粒,更加有口感。紅寶石朱古力草莓鮮奶手工黑芝麻拿鐵黑芝麻香濃,鮮奶順滑,唔太甜,杯旁仲放咗一束小乾花裝飾

餐廳提供好多款式食物, 店員亦有禮貌又友善。

原隻軟殼蟹卡邦尼意粉

北海道刺身級帶子及蟹棒蒜香意粉

經典原味日本芝士蛋糕
富士蘋果生芝士蛋糕

紅寶石朱古力草莓鮮奶
手工黑芝麻拿鐵
黑芝麻香濃,鮮奶順滑,唔太甜,杯旁仲放咗一束小乾花裝飾

• 紅寶石巧克力草莓鮮奶
  • 北海道刺身級帶子及蟹棒蒜香意粉
  • 原隻軟殼蟹卡邦尼意粉
  • 富士蘋果生芝士蛋糕
2022-02-13 23 瀏覽
沒有走到十萬八千里但在下有走了十里找到你從在下第一次看到你的名字就決定一定要來這家店直到現在終於抽上空來一趟沒想到過了午巿也那麼多人在等位對啊 是情侶的大日子吧大概是這個的影響?由於不想要找別家 所以跟一堆人一起站著等這一下的等待其實是給了在下良好印象的因為一出電梯便立即有人來招待在下很久沒感受到這種「被重視」感真的很值得讚揚開放式的廚房抽氣設備完善廚房整潔度和廚師的手門也相對大大提升讓人客能吃得更加安心 放心等了約半小時就可以入座好像是因為上一轉用膳時間有限制個半鐘整個環境流程安排在下都非常滿意的坐下後店員會為你稍為介紹餐牌餐包和湯會先到不過呢 如果把半個牛角包改成一個細小點的牛角包感覺會更好因為..一半嘛..至於餐湯很好喝薯味濃郁還有薯溶粒在下很喜歡 😍唐揚柚香青檸雞翼 $48聽說一人份 卻成座山咁 😅不過原來是單骨雞所以加起來才三隻半啊唐揚外皮的脆香加上柚子的粘粘甜甜都好醒胃..而且單骨雞進食時其實比原隻好也能吃得比較乾淨 😋只有甜甜的味道開始似乎會讓在下感到有點膩..日式什錦沙律 $58沙律菜 三文魚籽 蟹柳柚子沙律醬好開胃 簡直可以加點多個餐..北海道刺身帶子配蟹棒蒜香意粉

沒有走到十萬八千里
但在下有走了十里找到你
從在下第一次看到你的名字
就決定一定要來這家店
直到現在終於抽上空來一趟

沒想到過了午巿也那麼多人在等位
對啊 是情侶的大日子吧
大概是這個的影響?
由於不想要找別家

整個環境流程安排在下都非常滿意的
坐下後店員會為你稍為介紹餐牌
餐包和湯會先到
不過呢 如果把半個牛角包改成一個細小點的牛角包感覺會更好
因為..一半嘛..
至於餐湯很好喝

唐揚外皮的脆香加上柚子的粘粘甜甜
都好醒胃..
而且單骨雞進食時其實比原隻好
也能吃得比較乾淨 😋
只有甜甜的味道開始似乎會讓在下感到有點膩..

日式什錦沙律 $58
沙律菜 三文魚籽 蟹柳
柚子沙律醬
好開胃 簡直可以加點多個餐..

北海道刺身帶子配蟹棒蒜香意粉 $158
選了餐飲 白桃烏龍茶
雖然是茶包 (伴碟的花放反了 🤣🤣🤣)
但烏龍茶味濃 還濃很有點澀😅
也同時會散發出輕輕的白桃飄香
意粉帶著很重的蒜味而來
大大條蟹棒和圓圓的帆立貝
微辛的意粉粘上小小的蒜油
讓一切更加錦上添花 ❤
份量對在下而言似乎不是很大..

富士蘋果生芝士蛋糕 $38
最吸引的居然是伴碟的玫瑰花香
還有那點被焗過的蘋果粒
蛋糕本身質地很柔軟
口感綿密 滑溜的芝士
就是被馥郁的花香蓋過了
甜品沒有很甜
但在顧儀態的在下依然把它分開好多啖入口
如果把它2啖KO大概會嚇到旁坐吧..

整體而言在下都很喜歡
特別是服務 希望這點能夠一直保持
結帳後收據是現金優惠券
可以在一個月內使用
也不知道一個月內還有沒有時間再來呢
希望下次能帶上閨蜜一起 🥰
2022-02-12 28 瀏覽
依家冇堂食唯有lunch出去覓食😍今次黎到乾花世界🌸cafe 雖然鋪頭唔算好大 但design上好靚❤️滿滿乾花 再加日光☀️影靚相真心冇難度🤟🏻大家可以bookmark 定開晚市即刻book位食🤤📍原隻軟殻蟹黑松露意粉 ($138)經店員介紹後發現呢個意粉係新推出🆕黎到已經見到原隻軟殻蟹放係意粉上面😍煎得好脆口 中等size 每食一啖都好滿足意粉🍝係勁濃黑松露味🤤 每條都有少少🤏中意食黑松露既朋友唔好錯過雖然見到碟上面好似冇乜sauce但食落去意粉都濕潤 唔會食到口乾乾食完都唔會覺得好膩好油~📍明太子·鹽燒蟹棒·貓耳朵($138)呢個必叫啦‼️ 明太子唔會伏架 (好似係)🤣上枱睇到色水就知小編叫埋啱咗啦🤗明太子+魚籽+蟹柳+貓耳朵 = 完美組合🔥貓耳朵掛汁力十級強⚡️每啖都好味仲可以兜埋d明太子🌈唔好睇佢細細碗 食落堅飽而且佢個色tone樣貌都好適合打卡📸叫咁多嘢小編最鍾意呢個意粉🍝📍日式吉列炸蝦🍤($78)小編驚唔夠餸所以嗌左個小食🤤但又唔想叫薯條咁滯所以就叫炸蝦落order發現+$2 多1隻 即刻加😋炸到金黃色 外脆內彈牙不過如果有個醬點就更好~📍蒜香鮮蜆白酒意粉($128)擺盤好靚😊
依家冇堂食唯有lunch出去覓食😍
今次黎到乾花世界🌸cafe
雖然鋪頭唔算好大 但design上好靚❤️
滿滿乾花 再加日光☀️影靚相真心冇難度🤟🏻
大家可以bookmark 定開晚市即刻book位食🤤

📍原隻軟殻蟹黑松露意粉 ($138)
經店員介紹後發現呢個意粉係新推出🆕
黎到已經見到原隻軟殻蟹放係意粉上面😍
煎得好脆口 中等size 每食一啖都好滿足
意粉🍝係勁濃黑松露味🤤 每條都有少少🤏
中意食黑松露既朋友唔好錯過
雖然見到碟上面好似冇乜sauce
但食落去意粉都濕潤 唔會食到口乾乾
食完都唔會覺得好膩好油~

📍明太子·鹽燒蟹棒·貓耳朵($138)
呢個必叫啦‼️ 明太子唔會伏架 (好似係)🤣
上枱睇到色水就知小編叫埋啱咗啦🤗
明太子+魚籽+蟹柳+貓耳朵 = 完美組合🔥
貓耳朵掛汁力十級強⚡️
每啖都好味仲可以兜埋d明太子🌈
唔好睇佢細細碗 食落堅飽
而且佢個色tone樣貌都好適合打卡📸
叫咁多嘢小編最鍾意呢個意粉🍝

📍日式吉列炸蝦🍤($78)
小編驚唔夠餸所以嗌左個小食🤤
但又唔想叫薯條咁滯所以就叫炸蝦
落order發現+$2 多1隻 即刻加😋
炸到金黃色 外脆內彈牙
不過如果有個醬點就更好~

📍蒜香鮮蜆白酒意粉($128)
擺盤好靚😊 上枱見到海量既蜆

味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
  • 明太子貓耳朵
見OpenRice榜上有名又有咁多好評就同朋友來試店內環境十分擠迫枱與枱之間距離好近現場睇啲乾花都冇網上睇咁靚食物質素ok餐具都幾有特色但價錢真係偏貴+$45 可以配湯+麵包紅寶石巧克力,要加$13但同openrice嘅相又唔同呢杯細杯好多$178北海道刺身級帶子配蟹棒蒜香意粉$188 慢煮豬鞍好大隻碟食物份量好少店員形容係:精緻原來仲有加一服務費。好貴呀!呢個價錢真係可以食到好多其他好野。整體黎講,性價比低,幫襯一次就夠了😭😢
見OpenRice榜上有名

$188 慢煮豬鞍

好大隻碟
食物份量好少
店員形容係:精緻

原來仲有加一服務費。好貴呀!
呢個價錢真係可以食到好多其他好野。
整體黎講,性價比低,幫襯一次就夠了😭😢