2022-01-15 77 瀏覽
一早約左閏蜜去[走過十萬八千里找到你]食晚飯,我鐘意餐廳內裝修,真係好靚好有心思,花~全部都係乾花🌺🌾🍂暗暗的燈光配上柔和的音樂🎼堂食的話,環境真係一流👍🏻點知遇上第五波,正苦又推出收緊防疫措施🙃今次叫外賣食住先🥡店員服務好好, 推薦左幾款適合外賣既食物。 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵$138貓耳朵👂🏻名都改特別過人,就試試😂 滿滿的明太子醬沾滿了每一粒貓耳朵,貓耳朵質感好有咬口,豐富好味😋我鐘意鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配海蝦$138 3隻大大隻海蝦, 開邊燒得剛剛好,有牛油胡椒味,肉質彈牙好味😋配上鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉,好開胃😊😊小食必點唐揚柚香青檸雞翼同黑松露薯條,雞翼炸完淋上青檸柚子汁,酸酸甜甜,好好食,小朋友至愛😋😋黑松露薯條,估佢唔到外賣反到屋企都香脆, 小朋友食晒😃☺️下次要堂食,試埋佢甜品🤤🤤總括來講,估佢唔到外賣🥡質素都高👍🏻👍🏻👍🏻

點知遇上第五波,正苦又推出收緊防疫措施🙃今次叫外賣食住先🥡

店員服務好好, 推薦左幾款適合外賣既食物。

明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵$138

鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配海蝦$138

黑松露薯條,估佢唔到外賣反到屋企都香脆, 小朋友食晒😃☺️

下次要堂食,試埋佢甜品🤤🤤

總括來講,估佢唔到外賣🥡質素都高👍🏻👍🏻👍🏻
2022-01-14 80 瀏覽
🌟🌟《走過十萬八千里找到你》走過十萬八千里找到你😍?!會唔會太過浪漫丫☺️?走上呢間1⃣️0⃣️樓Cafe,整遍天都係倒吊嘅乾花🍃💐🌿🍀🌱,木色嘅枱加上Cushion Sofa位,感覺似入了一個秘密㊙️花園用餐🍴一樣☘️,的確係一個舒適的吹水相聚好地方,唔怪之得咁多年輕人會專誠走嚟打卡啦!🍁🍃🍀🎍☘️🍂🎍🍀🍂🪴🍀🍀🍂🤎 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 HK$138🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹很少地方有🐱貓耳朵食😝,而且仲要係好多網紅嚟呢度嘅必點Item 🤩!整碟🐱貓耳朵都是滿滿的明太子🥳!🐱貓耳朵煮得軟硬適中,食落每一口都好有海鮮香,而且味道惹味到位🤩👍🏻!🤎 鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配香烤海蝦 HK$138🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹 😍😍上枱擺盤已經超吸晴🤩🥳!3⃣️隻大海虎蝦🦐鼎立而企😝!而且烤得好香好香😋!加上顏色鮮明嘅三色堇🌼🌺🌸點綴,完全係打卡-Able😍!餐廳🍴係用鮮茄醬混合龍蝦汁🦞去煮個墨魚汁意粉的,加入爽脆嘅翠玉瓜🥒,意粉很掛汁,食落有很突出的茄醬味和龍蝦香,味道分層做得好好👍🏻!轉套餐: +HK$46 x2🤎 是日餐湯 + 是日包點🤎 玫瑰抹茶拿鐵 🤎 手工黑芝麻拿鐵 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹松
🌟🌟
《走過十萬八千里找到你》

走過十萬八千里找到你😍?!會唔會太過浪漫丫☺️?

🍁🍃🍀🎍☘️🍂🎍🍀🍂🪴🍀🍀🍂

🤎 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 HK$138

🤎 鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配香烤海蝦 HK$138

轉套餐: +HK$46 x2
🤎 是日餐湯 + 是日包點
🤎 玫瑰抹茶拿鐵
🤎 手工黑芝麻拿鐵
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
松露蘑菇忌廉湯🍄🥣一出場已經好鬼香,小店用1⃣️Pair唔知係柴犬定貓咪🐱杯盛載😂🤣。湯🥣面有齊曬橄欖油、Cream和香草🌿,加上湯入邊嘅粒粒蘑菇碎,好有口感好正👍🏻!

小店用嘅係日本🇯🇵空運過嚟嘅芝麻、抹茶和焙茶粉😎😈!所以點都要試吓佢個🌹玫瑰抹茶Latte🍵同🌷手工黑芝麻 Latte☕️啦!
玫瑰抹茶Latte又係一個IG-Able🤩!個拉花好掂👍🏻!而且玫瑰🌹味超香,呷落仲有淡淡嘅抹茶🍵香飄嚟飄去😋👍🏻!
手工黑芝麻 Latte☕️ 個公仔花好可愛!黑芝麻味濃厚到呢😍⋯⋯ 再加上Latte相伴,滑到去咗太平洋喔😝😍!

🤎 黑松露薯條🍟配黑松露醬 HK$68
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
小編目測,每一枱食客都必點昵個黑松露薯條🍟!熱騰騰🔥的上枱,每條薯條🍟都沾上了松露粉,香噴噴。而且店員好窩心,告訴小編,如果黑松露醬唔夠點,還可以再添加的😍👍🏻!

🤎 自家製士多啤梨醬雜莓窩夫配草莓冰淇淋 HK$85
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
4⃣️塊🔥熱窩夫🧇香噴噴咁躺平喺碟上,上面正中有球🧊草莓🍓雪糕🍦、而周邊則灑上🌷玫瑰花瓣、士多啤梨🍓、藍莓🫐和小店自家製的士多啤梨🍓果肉醬😍👍🏻!
士多啤梨🍓醬😋粒粒果肉,好正!勝過用忌廉和現成甜到漏嘅果醬配 Waffle 啦!

🍁🍃🍀🎍☘️🍂🎍🍀🍂🪴🍀🍀🍂

🔔 走過十萬八千里找到你
♣️ 油麻地旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓

#走過十萬八千里找到你 #旺角美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2022-01-12 67 瀏覽
之前朋友黎過,話呢到好靚。果然搭lift一上到黎就見到一遍乾花,而且牆都有好少女風既油畫,加上燈光微暗,成個氛圍都好浪漫💕鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配香烤海蝦 ($138)擺盤好靚哎,兩隻海烤海蝦🦐開咗邊,燒得靚,勁新鮮彈牙。而且個汁好好味,鮮茄同龍茄汁好夾,而且墨魚意粉都好食,幾有口感。配料方面仲有啲切到比較細既翠肉瓜同鹹肉,成個意粉層次上同味道上都唔錯。明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($138)明太子汁好香濃同好creamy,好欣賞貓耳朵既texture,比較煙韌有咬口,好岩我本身中意al dente口感既意粉。而且貓耳朵個形狀岩岩好會掛到好多汁,真係好好食。朱古力法式蒙布朗 ($38)哇,本身以為係就咁一件brownie,係有cream同榛子醬,好好味喎,仲要灑咗啲玫瑰花瓣係上面,真係心心眼😍 又好食又靚!玫瑰蜜桃果茶 ($56)連個杯我都覺得幾靚🙈 清清地,主要蜜桃果香帶啲甜味,玫瑰味都幾出,飲落去好舒服。鮮奶焙茶 ($56)焙茶好香,而且又冇完全搶過鮮奶既味道,唔錯,而且拉花拉得好靚呀。

鮮茄龍蝦汁墨魚意大利粉配香烤海蝦 ($138)

明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 ($138)

朱古力法式蒙布朗 ($38)

玫瑰蜜桃果茶 ($56)

鮮奶焙茶 ($56)
2022-01-10 72 瀏覽
見佢試業諗住嚟試吓,諗住嚟食個下午茶點知一日到黎電費都好似冇交咁樣熱死左個服務員仲同我講話係咁㗎啦味道又無味,食物不似預期服務差食物差,個碟有污糟朱古力粉又未溶分量又少
見佢試業諗住嚟試吓,諗住嚟食個下午茶
點知一日到黎電費都好似冇交咁樣熱死左
服務員仲同我講話係咁㗎啦
味道又無味,食物不似預期
服務差食物差,
個碟有污糟
朱古力粉又未溶
分量又少

一出lift門 眼前已經被花海圍住😍整個食店都鋪滿唔同類型既乾花 非常吸睛💐🌾乾花遍佈食店既每一個角落🤩配合柔和既燈光加上輕音樂 個感覺令人好放鬆😌好運的話 仲可以坐係巨形摩天輪壁畫下🎡係乾花海既襯托下 特別顯出一份浪漫💕今次係第二次到訪呢間食店🥳上一次黎係tea time 今次係黎食dinner日同夜影出黎都有唔同既效果 兩者我都覺得好睇😝因為除咗佢食物出色之外 亦都係一個唔錯既打卡點📸-除咗散叫之外 佢亦都有推出二人餐✌🏼基本上二人餐既選擇都係熱門item 所以我地都叫咗湯 前菜 主食 飲品 甜品都齊 係非常之值得去選擇😆-🔸周打蜆湯湯品黎講佢算係做得唔錯😌有時會好怕飲完個湯就已經飽飽濟濟質地唔係”杰撻撻”個隻 靠佢入面既薯泥令到個湯成形🥔係飲湯既過程仲會有薯泥既口感 味道唔需要好濃郁因為本身有薯既成份 如果味道太強 就會變得腬所以我覺得佢係呢個位係掌握得唔錯🤤-🔸黑松露薯條🔸柚子醬脆炸雞翼前菜揀咗呢兩個 薯條係私心item 🧸必食既薯條表面會灑上少少黑松露碎 再配上黑松露醬😋粗身既薯條本身冇用上太多既調味 完美呈現薯的味道🥔脆炸雞翼用上單骨雞翼 食起上黎唔會無咗儀態🤭對上一次都有
乾花遍佈食店既每一個角落🤩

呢度無論係任何時段上黎食野傾計都係舒服😌
環境舒服之餘 野食亦都有足夠驚喜 係一個唔錯既地方🥳
🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-01-05
5 分鐘 (堂食)
周打蜆湯
手工冰淇淋
柚香菠蘿檸檬梳打
鮮奶焙茶
2022-01-08 681 瀏覽
撐良心Cafe!呢間位於油麻地嘅「走過十萬八千里找到你」Bookmark 好耐,終於有機會去到,提起呢間Cafe,最出名就係佢天花板掛咗好多乾花,日頭更加唯美!食物質素原來都唔差,比我想像中要好呢!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀藍青口薯條($128)👍呢個係必點item、好出色,香草🌿奶油不甜膩,反而帶點酒香,平時吃薯條點茄醬就點得多,點奶油別有一番風味!有外國風情,好食!🍀鮮蝦意粉($128)鮮茄味都幾濃郁!鮮蝦就好貼心幫顧客開咗殼,墨魚意粉粗幼、軟硬剛好,值得一讚的是,擺盤整齊又靚!食慾大增!🍀草飼和牛($298)👍呢個安格斯和牛使用了慢煮的方式,切好,而且擺盤擺得好靚,熟成程度大約係一半,油脂分布比較平均,肉好多汁!隨餐附送珍珠米同埋溫泉蛋等等,好日式風味!🍀土多啤梨醬雜莓窩夫($85)👍👍店家毫不吝嗇草莓醬,整個甜品酸酸甜甜🧇,窩夫外脆內軟,免圖放上一個焙茶雪糕,超解膩清新濃郁!一定要叫🍀黑醋栗果茶跟蜜糖($56)、芙香蘋果果茶($56)兩份飲品都相當清新,前者酸酸甜甜,散發濃郁的果香味,附送蜜糖,甜度任君選擇;另外一款比較有返香味,味道比較草本天然,兩款各有千秋!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍀藍青口薯條($128)👍

🍀鮮蝦意粉($128)

🍀草飼和牛($298)👍

🍀土多啤梨醬雜莓窩夫($85)👍👍

🍀黑醋栗果茶跟蜜糖($56)、芙香蘋果果茶($56)
2022-01-08 1126 瀏覽
今日中午先約了朋友在一間充滿乾花的咖啡店吃飯,之後再到欣澳欣賞楓香林,行程滿滿。位置:油麻地站 A1 出口,往彌敦道步行約3分鐘,就會看到大樓門口,正是位元堂旁邊。環境:因處於工廈大樓,日光不多,整體環境昏暗,但店內用了不少心思佈置,天花上設有大量乾花和月球燈,牆上貼上壁畫,而窗邊都有乾芒草,真是處處都是拍照的座位。午市:在Openrice 見到不少人推薦這款美食,我都想試試,而且本人很喜歡明太子。明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138大碗呈上較少的份量,但吃起來才發現其實是剛好,否則會感到膩胃。蟹棒經過火炙,帶有微焦香,可惜只有一條。而明太子醬有極多蟹籽,醬汁掛滿一個個貓耳朵,最驚喜是貓耳朵的口感是有手工製的軟韌度,難怪個個都推薦!唯一可惜是配料不多,如果有玉子就更好了!龍蝦牛角包配薯條 $78這是朋友點叫,份量較豐富,牛角包🥐烘到乾脆,中間的餡料都擠滿都出來,是明太子醬再加龍蝦肉,朋友吃到啖啖肉,我就吃到醬汁較多,鹹香惹味。粗薯條配蕃茄醬,但沒有曬鹽調味。士多啤梨醬雜莓窩夫 $85賣相精美,在四格窩夫的中間是焙茶雪糕,周邊是士多啤梨醬、草莓和藍莓。焙茶雪糕茶味淡,士多啤梨醬帶來微酸甜,配

位置:油麻地站 A1 出口,往彌敦道步行約3分鐘,
就會看到大樓門口,正是位元堂旁邊。

環境:

明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵 $138

龍蝦牛角包配薯條 $78

士多啤梨醬雜莓窩夫 $85
焙茶雪糕茶味淡,士多啤梨醬帶來微酸甜,配鬆軟的窩夫真是一流!我很喜歡窩夫的口感,易切但不會過軟綿,仍有口感,必食甜品

Rose Matcha $56
拉花清晰,表面有食用玫瑰花🌹作點綴,綠茶味道極濃但不會甘澀,口感順滑。

Black Latte $56
其實是黑芝麻糊,足料,極香濃的味道,很養生!

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-05
  • 明太子貓耳朵
  • 鮮奶抹茶
  • 黑芝麻拿鐵
  • 雜莓窩夫
2022-01-08 45 瀏覽
乾花主題cafe🌸走過十萬八千里找到你😍最後堂食晚餐選擇左旺角呢一間Cafe❤️ 全場full晒,座無虛席,員工態度好,不斷同我哋介紹呢度出名嘅嘢食🤪.明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵🐱第一次食貓耳朵,好有咬口,因為貓耳朵嘅弧型,每一粒都掛咗明太子醬,特別好味😋.自家製龍蝦鮮茄醬、活海蝦、墨魚意粉🍝有三隻大蝦,鮮甜彈牙,本身仲以為墨魚意粉一定會食到成個口黑色,原來個醬係番茄醬🤣.黑松露薯條🍟新鮮即炸香脆嘅薯條,灑上黑松露粉,旁邊嘅松露蛋黃醬係可以無限refill😏 啱晒我呢啲鍾意食醬既人.唐揚柚香青檸雞翼🍗雞翼炸得香脆,配上柚子汁好清新,仲要係單骨雞翼,唔怕食得狼狽🤪.🍓草莓醬鮮雜莓手工焙茶冰淇淋窩夫🧇外表配合返身邊嘅花花世界🥰好適合打卡,比較少有嘅焙茶雪糕都有🍨,草莓醬酸酸甜甜同窩夫好夾!仲有好多其他味道嘅窩夫 不過已經太飽,下次先試到🥲.紅寶石巧克力草莓鮮奶🥛啱晒我呢啲鍾意打卡嘅女仔,滿足晒少女心🤪好彩唔太甜,滿滿草莓蓉🍓.黑芝麻latte☕️同上面嗰杯一樣都係期間限定,特登問咗佢有冇拉花🤣❤️黑芝麻味好濃,啱晒平時鐘意芝麻糊嘅朋友仔🥳.其實應該晏晝黎,日光打卡乾花靚好多🤪唯有下次!
乾花主題cafe🌸走過十萬八千里找到你😍
明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵🐱
自家製龍蝦鮮茄醬、活海蝦、墨魚意粉🍝
黑松露薯條🍟
唐揚柚香青檸雞翼🍗
🍓草莓醬鮮雜莓手工焙茶冰淇淋窩夫🧇
紅寶石巧克力草莓鮮奶🥛
啱晒我呢啲鍾意打卡嘅女仔,滿足晒少女心🤪
好彩唔太甜,滿滿草莓蓉🍓
黑芝麻latte☕️
其實應該晏晝黎,日光打卡乾花靚好多🤪唯有下次!
2022-01-08 645 瀏覽
今次係第二次黎到哩間cafe食飯。Cafe環境雅致舒適,天花板同窗邊都有滿滿既乾花,氣氛浪漫,亦好岩打卡📸️餐牌上面除左單點既食物,亦有提供二人餐同素食菜單,素食人士都岩食🌿🌊香草.鮮奶油.藍青口·薯條 $128上面既藍青口份量唔少,而且新鮮鮮甜,入口好重奶油香,仲有好多粒粒洋蔥增加口感,配有薯條,薯條上面仲有洋蔥碎,建議點埋底下既奶油一齊食更好味。店員仲專登俾多隻碟我地放殼,非常貼心。🍝自家製龍蝦鮮茄醬·活海蝦·墨魚意粉 $128佢既擺盤好靚,上面有三隻活海蝦,而且已經幫你開左邊,好方便食!海蝦新鮮彈牙,有胡椒味香,墨魚意粉烏卒卒,配埋餐廳自家製既龍蝦鮮茄醬味道酸酸甜甜,夠曬開胃。🧇香蕉·朱古力粒粒·朱古力醬·日本手工焙茶冰淇淋窩夫 $85窩夫好厚身,入口外脆內軟,窩夫上面有切件既香蕉,香蕉熟透香甜,淋上朱古力醬同朱古力粒粒,令口感更豐富。而焙茶雪糕味道濃郁,好食推介👍🏻🍵玫瑰抹茶 $56(加CBD+$8)飲品好靚,除左拉花仲有玫瑰花碎,入口抹茶味道香濃,順滑香醇,仲有淡淡的玫瑰香味,好飲推介👍🏻🍵手工黑芝麻 凍 $60係餐廳既限量供應,黑芝麻味道濃厚,好似飲緊凍既芝麻糊咁,記得飲之前

🌊香草.鮮奶油.藍青口·薯條 $128

🍝自家製龍蝦鮮茄醬·活海蝦·墨魚意粉 $128

🍵玫瑰抹茶 $56(加CBD+$8)

🍵手工黑芝麻 凍 $60
係餐廳既限量供應,黑芝麻味道濃厚,好似飲緊凍既芝麻糊咁,記得飲之前一定要攪勻。

整體黎講,餐廳環境舒適,氣氛浪漫,食物質素唔錯,係一個打卡同朋友聚會既好選擇。

2022-01-07 527 瀏覽
Someday or One day - 一首我好鐘意的電視劇主題曲,居然係旺角搵到一間同名cafe😳 餐廳的中文名都好特別,走過十萬八千里找到你,正如歌詞的最尾一句「 You'll be back to me someday, one day 」相信大部分人同我一樣,來cafe的目的都係打卡 💐佈滿乾花的天花板,還有牆上的壁畫,相信店主花了不少心思去裝飾。除了打卡外,餐廳在食物製作上也十分用心,絕對是色香味俱全💕——————🥗 香烤章魚沙律配芒果沙律汁($78)章魚粒夠彈牙,配上香甜芒果粒及微酸的新鮮沙律菜,幾開胃🥐 法國芥末龍蝦沙律牛角包($78)龍蝦肉夠彈牙,用上沙律醬調味適中👍🏻 而牛角包外脆內軟夠鬆化,可選配沙律或薯條🍝 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵($138)明太子醬分量十足,除蟹棒外還有三文魚籽,而貓耳朵狀的意粉口感好,仲加了清香的食用花💕整體味道佳🍰 宇治抹茶芝士蛋糕($32)抹茶芝士蛋糕帶一點點咸味,不會死甜👍🏻還配了甜甜的紅豆🧁 季節限定 - 栗子蛋糕栗子蓉夠香甜,中層香滑忌廉以及底層的軟綿蛋糕👍🏻好味🍵 焙茶鮮奶($56)焙茶、奶香、甜度 均平衡得剛好🥰🍵 桂圓紅棗茶(

——————

🥗 香烤章魚沙律配芒果沙律汁($78)

章魚粒夠彈牙,配上香甜芒果粒及微酸的新鮮沙律菜,幾開胃

🥐 法國芥末龍蝦沙律牛角包($78)

🍝 明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵($138)

🍰 宇治抹茶芝士蛋糕($32)
抹茶芝士蛋糕帶一點點咸味,不會死甜👍🏻還配了甜甜的紅豆

🧁 季節限定 - 栗子蛋糕
栗子蓉夠香甜,中層香滑忌廉以及底層的軟綿蛋糕👍🏻好味

🍵 焙茶鮮奶($56)
焙茶、奶香、甜度 均平衡得剛好🥰

🍵 桂圓紅棗茶($56)
養生之選
2022-01-07
2022-01-07 306 瀏覽
今日同好朋友一齊去佢公司附近食晏,去到呢間個名好唯美既餐廳,佢個裝修一樣咁唯美,牆上畫左好靚既畫,窗邊同埋天花板放滿唔同種類既乾花,打卡一流坐得又舒服,服務,食物質數一樣高分,整體相當滿意。我地兩個人叫左一個意粉套餐,沙律,小食,甜品同兩杯特飲,全部即叫即整,擺盤有心思,色香咪俱全。是日餐湯+是日包點-濃濃蘑菇湯配熱辣辣既麵包。香烤章魚沙律配芒果沙律汁🥗-入面有多款既沙律菜,加上蕃茄仔,芒果同埋彈牙鮮味既章魚,清新開胃。唐揚柚香青檸雞翼-酸酸甜甜醒胃既醬汁包住外脆入面唔乾既單骨雞翼,啱晒我地呢啲懶人,方便又乾淨。明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵-貓耳朵煙韌彈牙,再加埋海鮮味十足既明太子醬同三文魚子,好好味!自家製肉桂楓糖蘋果窩夫配日本手工焙茶冰淇淋-窩夫好多地方都有,不過整得好唔易,呢度用料有心,有日本手工焙茶雪糕,味道濃滑,再加埋自家製既肉桂楓糖蘋果,甜度剛好。紅實石巧克力草莓鮮奶-朋友話一路飲一路會聞到玫瑰香味,夠香夠滑。自家製草莓醬有汽梳打-味道剛剛好,自家製草莓🍓醬好多果肉,落足料。

是日餐湯+是日包點-濃濃蘑菇湯配熱辣辣既麵包。

2022-01-06
1 分鐘 (堂食)
午餐
  • 明太子貓耳朵
  • 紅寶石巧克力草莓鮮奶
本身見到呢間餐廳啲乾花好靚 所以想同朋友嚟打個靚卡🙈點個嚟到呢到好黑暗😖好難影到靚相 有點失望 連朋友個樣都未必影得到野食方面 都真是一般般貨色 朋友叫左冬季特飲 點知只是加左個茶包🤨但都成 $5X收得有啲貴 🥲雞翼既份量都唔係好多 😖我地都唔係食得好飽肚 至於啲意粉同risotto 都真係一般 我個煙三文魚意粉都真係幾咸 唔係好推介最接受到係我杯牛奶抺茶 拉得幾靚 服務都ok希望改善下食物質素喇 否則都未必encore

雞翼既份量都唔係好多 😖我地都唔係食得好飽肚

最接受到係我杯牛奶抺茶 拉得幾靚 服務都ok

希望改善下食物質素喇 否則都未必encore
邊個話打卡📸同好味😋唔可以共存?同朋友👭一齊食,佢由第𝟏啖開始一路嗌好食😋到離開𝐂𝐚𝐟𝐞☕️之後💨都仲一路話頭先個碟🍽乜乜乜好食😍個碟乜乜乜都好好食😚......而我亦表示同意😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪是日精選貝果(𝟐個) • 配沙律 / 薯條 ($128)口味可向店員查詢🙇🏻‍♀️我揀左💁🏻‍♀️蔓越莓乳酪味♥️🧀⚠️𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥🥯本身係有𝟐個⚠️不過身為麵包控既我😳一見到麵包就忍唔住🤤勁快𝐊𝐎左𝟏個🤰🏻先醒起未影相🤷🏽‍♀️好彩仲有𝟏個係到🥲,𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥脹卜卜😍 個肚臍位好靚,加熱左🔥,外層脆脆💫入面捲得🫔夠實,係勁好咬口個種🤓蔓越莓乳酪♥️🧀餡,甜甜鹹鹹咁,好好味😚揀左配醋汁沙律🥗.▪黑松露薯條 配黑松露醬 ($68)粗薯條🍟炸得香脆✨面頭加左少少黑松露碎🖤💎點埋🥢黑松露沙律醬,好快清左😜(💕正正位,個醬可以𝐑𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥👏🏻).▪唐揚柚香青檸雞翼 ($48)雞翼🐥炸得超脆卜卜💥單骨🦴脆脆面更多🙆🏻‍♀️而且雞翼係沾滿柚子醬🍊,唔係是但撈少少😝加埋青檸汁🍋有唔同既酸,開胃小食🤪.▪卡邦尼扁意粉 配溫泉蛋 ($108)(本身用Pancetta煙肉港
邊個話打卡📸同好味😋唔可以共存?
同朋友👭一齊食,佢由第𝟏啖開始一路嗌好食😋
到離開𝐂𝐚𝐟𝐞☕️之後💨
都仲一路話頭先個碟🍽乜乜乜好食😍
個碟乜乜乜都好好食😚......而我亦表示同意😌
▪是日精選貝果(𝟐個) • 配沙律 / 薯條 ($128)
口味可向店員查詢🙇🏻‍♀️
我揀左💁🏻‍♀️蔓越莓乳酪味♥️🧀
⚠️𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥🥯本身係有𝟐個⚠️
不過身為麵包控既我😳一見到麵包就忍唔住🤤
勁快𝐊𝐎左𝟏個🤰🏻先醒起未影相🤷🏽‍♀️
好彩仲有𝟏個係到🥲,
𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥脹卜卜😍 個肚臍位好靚,
加熱左🔥,外層脆脆💫
入面捲得🫔夠實,係勁好咬口個種🤓
蔓越莓乳酪♥️🧀餡,甜甜鹹鹹咁,好好味😚
揀左配醋汁沙律🥗
是日精選貝果(𝟐個) • 配沙律 / 薯條 ($128)
是日精選貝果(𝟐個) • 配沙律 / 薯條 ($128)
▪黑松露薯條 配黑松露醬 ($68)
粗薯條🍟炸得香脆✨
面頭加左少少黑松露碎🖤💎
點埋🥢黑松露沙律醬,好快清左😜
(💕正正位,個醬可以𝐑𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥👏🏻)
黑松露薯條 配黑松露醬 ($68)
▪唐揚柚香青檸雞翼 ($48)
雞翼🐥炸得超脆卜卜💥
單骨🦴脆脆面更多🙆🏻‍♀️
而且雞翼係沾滿柚子醬🍊,唔係是但撈少少😝
加埋青檸汁🍋有唔同既酸,開胃小食🤪
唐揚柚香青檸雞翼 ($48)
▪卡邦尼扁意粉 配溫泉蛋 ($108)
(本身用Pancetta煙肉港式🇭🇰製法,亦可轉傳統製法,落單時講定📝)
醬汁蛋黃味💛比較重,
條條扁意粉都掛滿晒汁🍝
煙肉🥓𝐒𝐢𝐳𝐞適中,唔係碎濕濕🤩
扁意粉軟硬度我覺得係完美💯
另配𝟏隻溫泉蛋♨️🥚
卡邦尼扁意粉 配溫泉蛋 ($108)
卡邦尼扁意粉 配溫泉蛋 ($108)
▪法式蕃茄煙熏煙三文魚菠菜手捲粉 ($108)
用石盤上好特別🗿
第𝟏次食手捲意粉😎
個口感幾岩我,煙煙韌韌🤓
法式蕃茄煙熏煙三文魚菠菜手捲粉 ($108)
煙燻三文魚🐟 • 菠菜份量都超多🤗
蕃茄汁🍅酸味比甜味出,手捲意粉個"捲窩位"🤌🏻攝滿汁,好夠味🥰
法式蕃茄煙熏煙三文魚菠菜手捲粉 ($108)
意粉🍝可升級套餐 (加+$45)
🔸套餐包💁🏻‍♀️是日餐湯🥣 • 餐包🥐 • $𝟓𝟓內既野飲🍹($𝟓𝟓以上可補差價)
餐湯🥣 : 蘑菇湯🍄飲落啖啖都係滿滿蘑菇碎😚
餐包🥐 : 黑色竹炭包🖤,烘熱左🔥, 外層有少少脆,入面軟熟💫
是日餐湯🥣 • 竹炭包🖤
▪野飲▪
(小木盤🪵裝住,仲加左乾花襯托💐)
▫️🔥黑醋栗果茶 • 跟蜜糖 (原價$56)
就咁飲係酸味較重既茶🫖
蜜糖🍯分開上,可以自己控制甜度,加左之後味道更豐富😆
💡黑醋栗小小知識💁🏻‍♀️
含有豐富維生素𝐂 • 花青素.....營養💃🏻
可以舒緩眼睛👀疲勞 • 抗氧化🧏🏻‍♀️一流,係苺果中的黑鑽石🖤
🔥黑醋栗果茶 • 跟蜜糖 (原價$56)
🔥黑醋栗果茶 • 跟蜜糖 (原價$56)
▫️HOT🔥 • CBD Caffe Latte ($56)
首先我要強調𝐂𝐁𝐃唔係🙅🏻‍♀️大麻,𝐂𝐁𝐃係合法❣️
拉花🌷靚靚好清晰,仲係滿杯👏🏻
用既咖啡豆係本地🇭🇰炒豆師拼配。
HOT🔥 • CBD Caffe Latte ($56)
💡𝐂𝐁𝐃 小知識💁🏻‍♀️
💕天然保健成份,功效包括
舒緩生活中的壓力💆🏻‍♀️ 令人放鬆效果😌 減低身體炎症 • 改善睡眠質素🥱😴
💕𝐂𝐁𝐃唔係大麻🙅🏻‍♀️
一般大麻主要由𝐓𝐇𝐂 (四氫大麻酚) &𝐂𝐁𝐃 (大麻二酚) 組成,
只有𝐓𝐇𝐂被列為會令人上癮既唔合法毒品💊
所以𝐂𝐁𝐃係🙅🏻‍♀️冇害,唔會🙅🏻‍♀️令人上癮
▪宇治抹茶芝士蛋糕 ($32)
大廚👨🏻‍🍳好用心,唔係就咁𝟏件餅上俾你🍰
旁邊仲加左同抹茶🍵好𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡既紅豆粒粒♥️
芝士蛋糕口感夠滑唔鬆散,
抹茶同芝士味平衡得好好🤗
宇治抹茶芝士蛋糕 ($32)
宇治抹茶芝士蛋糕 ($32)
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員都好有禮貌 • 勁𝐍𝐢𝐜𝐞💕會主動推介💁🏻‍♂️野食,仲會簡單介紹🗣唔同野食既特點。
🔺野食🍽係即叫即整,熱辣辣🔥,而且大廚👨🏻‍🍳用心擺盤 • 砌靚靚💖
🔺𝐂𝐚𝐟𝐞佈置得好靚,周圍都佈滿乾花💐,乾花連野飲小木盤🪵都有
依家香港嘅cafe開到成行成市、唔搞D噱頭真係好難吸引客人!之前就被「走過十萬八千里找到你」呢個cafe嗰名吸引到!而且全乾花裝飾真係好打卡able!最近終於忍唔住去左啦!黑松露.薯條:新鮮出爐嘅薯條、非常香脆。上面有加松露鹽、旁邊仲有有松露蛋黃醬。而且松露蛋黃醬係可以refill的!北海道刺身帶子. 黑松露醬義大利飯:兩粒好大粒嘅半熟帶子同好多餡嘅黑松露risotto。帶子好鮮甜、risotto唔會太霖、味道不錯。不過個人覺得鹹左少少!自家製龍蝦鮮茄醬. 活海蝦.墨魚意粉:有3隻大蝦、好鮮甜、肉質彈牙!鮮茄醬又完全唔酸同好鮮味!味道剛剛好、唔會太濃蓋過左蝦嘅鮮味!個人推薦呢款!桂花烏龍茶:桂花味濃郁、好香好清新!荔枝梳打:非常refreshing!如果夏天應該好適合、不過甜左D!cheese cake:包括原味芝士同抹茶!兩款芝士味都好重!個人更推薦抹茶!

桂花烏龍茶:桂花味濃郁、好香好清新!

2022-01-04 34 瀏覽
🏃🏻‍♀️🍃走過十萬八千里找到你💐🌈☁️雲彩壁畫+梳打特飲🧊🥃❤️🧡💛💚💙perfect match!!!!!非常喜歡店內佈置😍掛滿乾花🌷食物質素也很好👍🏻🌠明太子雞翼餃子🌟超正!必食推介😋😋😋😋😋🍝卡邦尼意粉看似平凡👀👉🏻食落水準高💯🍯蜂蜜柚子 & 荔枝梳打清新香甜🍹甜度適中幾啱我飲😊✨本身我去到坐得較後之後店員主動調我去靚位🤗好貼心嘅服務整體感覺唔錯💖值得再去環境一流📸超適合去影靚相打卡高質旺角樓上cafe地點近油麻地mtr 行幾分鐘去到唔洗行十萬八千里😜好易找haha
🏃🏻‍♀️🍃走過十萬八千里找到你💐
🌈☁️雲彩壁畫+梳打特飲🧊🥃
❤️🧡💛💚💙perfect match!!!!!
非常喜歡店內佈置😍掛滿乾花🌷
食物質素也很好👍🏻