餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
曾經到訪呢間韓式燒肉嘅午市,佢哋超好嘅服務同埋食物質素都令我留下深刻印象🫡同朋友完sem一定要嚟慶祝一下🪅 今次試嘅係牛扒廚師發板套餐($728)🥰慶祝當然要飲下酒,同朋友嗌咗一碗Premium honey makgeolli ($258)佢係用碗上,飲落去好容易入口,而且有蜜糖蜂巢放係中間,浸住啲酒會有埋蜜糖嘅香甜🍯 前菜除咗季節沙律、醬油盛合,仲會有其他無限任添嘅韓式前菜,如泡菜、魚乾等,醬油盛合係用醬油漬手法製作嘅大蝦同帶子,食落都覺得新鮮,加埋蝦頭超多蝦膏真心好幸福🤍呢個餐包咗四款肉類,分別係牛小排、豬梅肉、五花肉、肉眼,佢哋呢到嘅肉眼係自家乾式熟成牛肉🥩所以食落去肉質軟腍,而且肉味比起平時嘅牛扒更加濃郁,仲有一種風乾嘅鹹香餘韻,同埋都係Prime等級所以食材真心夠靚~呢到服務真心好好,由侍應係席前幫手燒,佢哋都好專業,可以控制將肉類煮到你鍾意嘅生熟度同口感,唔會好似我咁將啲高質肉燒到燶晒🤣特別鍾意佢將豬梅肉燒到軟稔嘅口感,肉眼加埋啲迷迭香一齊燒更加香😛五花肉燒到好焦香,仲可以搭配其他蔬菜配料食🥬當日個侍應勁好傾,一邊燒一邊係到講mbti🤣食完燒肉仲有八爪魚飯做主食,雖然個時已

食完燒肉仲有八爪魚飯做主食,雖然個時已經勁飽,但係啲八爪魚真心好新鮮,所以就算飽都食晒成碗🤫個韓式辣醬唔算好辣,所以就算唔係好食得辣嘅朋友都可以落多啲😈
最後嘅甜品係米酒tiramisu,酒味都幾出,甜度啱啱好,為呢餐畫上完美嘅句號~

呢間裝修幾有格調,環境舒服闊落好座,幾有私隱度🥳食物亦都非常有質素,加埋服務唔錯,價錢合理,絕對推介大家回訪🤪
2023-04-27 434 瀏覽
香港首間韓式扒房 「MAEK JEOK 貊炙」位於灣仔新鴻基中心,餐廳將韓式燒肉文化結合西式牛肉乾式熟成處理,主打28日自家乾式熟成牛肉,令牛肉在熟成過程中分解組織及纖維後,肉質極奇腍嫩、肉味濃郁,特別推薦貊炙的廚師發辦套餐,可以一口氣試勻所有高質牛肉,作為牛魔王,一定要黎朝聖一下🥩🔥STEAK OMAKASE SELEGTED CUTS$ 720 per person ▪️APPETIZERS 前菜🍱傳統韓式泡菜四款分別有辣泡菜/ 醬蘿蔔/ 醬魷魚/ 小魚仔滿滿傳統韓式風味,仲可以無限Refill 🥗季節沙律 ~新鮮爽脆好開胃🦐醬油蝦/ 醬油帆立貝~新鮮生醃的醬油蝦,調味的醬油略帶甜味,經過醃制後的鮮蝦肉依然十分結實,肉質十分爽口富彈性,而帆立貝一樣鮮甜無比🧆韓醬海鮮盛盒伴芽菜粒粒海鮮材料豐富,有小蝦,蜆肉,帆立貝,魷魚伴上爽口芽菜,口感滿滿味道香辣又惹味▪️HOUSE DRY-AGED STEAK OMAKASE熟成肉有以下四款配生菜盤和自家制大醬🥩牛小排~牛肉鬆軟得入口即溶,每一口都是飽滿肉汁,只需點少少海鹽已能帶出牛香🥩肉眼~油花分布更集中且多汁甘甜,熟成風味令牛味加倍香濃,原塊燒

🔥STEAK OMAKASE SELEGTED CUTS
$ 720 per person

▪️APPETIZERS 前菜
🍱傳統韓式泡菜四款
分別有辣泡菜/ 醬蘿蔔/ 醬魷魚/ 小魚仔
滿滿傳統韓式風味,仲可以無限Refill

🥗季節沙律 ~新鮮爽脆好開胃

🧆韓醬海鮮盛盒伴芽菜

熟成肉有以下四款配生菜盤和自家制大醬

🥩肉眼~油花分布更集中且多汁甘甜,熟成風味令牛味加倍香濃,原塊燒至5成熟再厚切,味道道和口感一流
🐖豬梅肉~肉質彈牙又柔軟,油脂的味道很濃厚,最適合配生菜和大醬一齊食,好好味
🐖五花肉~口感脆香,油份滿淳,味道帶有像臘肉般甜美

▪️TRESURE OF THE SEA
🐙八爪魚飯用鐵鍋盛載,用韓式辣椒醬撈勻之後,八爪魚口感軟淋,整個飯帶點香辣,甚韓式風味,最驚喜就係底部嘅飯焦,香脆焦香,夠惹味

▪️SWEET是日精選甜品
🍰 生米酒tiramisu,充滿洒香,蛋糕質感Creamy 濕潤,唔太甜,入口即化,好好味

▪️Premium Honey Makgeolli $258
🍯特上蜂蜜生米酒,飲起來甜甜的十分順口,同時帶有微微的奶味和淡淡的酸味,加上蜂蜜,口感更綿蜜清甜,喜歡有原件蜂蜜,非常討好

▪️Citron Lemon Soda $ 50
🍹 柚子檸檬梳打,淡淡柚子香,非常清甜

▪️Fruit Jasmine Green Tea (Hot) $ 78
🫖 苿莉花綠茶浸泡住大量水果,士多啤梨,菠蘿,藍莓,青檸,荔枝,鮮橙,不加糖,飲落有淡淡新鮮水果天然甜味配合苿莉花綠茶,好順喉

• 特上蜂蜜生米酒
  • 熟成牛小排
  • 豬梅肉
啱啱趕完一個大project決定同男朋友去慶祝一下!男朋友搵左呢間喺公司附近嘅MAEK JEOK試下韓式Steak omakase餐廳裝修得好有情調昏暗嘅燈光令人覺得好relax同因為係星期五嘅關係成間餐廳都坐滿咗左好似我地咁黎enjoy Happy Friday嘅人🤘Happy Friday點可以冇酒所以我地叫左支Goheung Yuja Wine酒精濃度12%入口有酸酸甜甜嘅柚子味所以好易入口 👍🏻微醺嘅感覺更暢快~男朋友另外叫多杯柑橘梳打賣相都一流頭盤有季節沙律同醬油盛合醬油盛合有六款小食除左醬油蝦同芽菜之外其他小食可以無限Refill🤩之後到重頭戲!一大盤牛小排、豬梅肉、五花肉同肉眼!份量十足!食客可以揀自己燒定請侍應幫手燒果然高級本身我哋都有諗住自己燒不過專業嘅野都係留俾專業的來我都係專心食食食就好 😛食燒肉我一般都會先試原汁原味之後再揀唔同嘅醬汁試呢度除左有不同醬汁仲有好多唔同配料例如有生菜、青瓜、甘荀或者紫蘇葉每種都有不同風味!牛小排同肉眼都very nice😍食到咁上下侍應就送上八爪魚窩飯石鍋嘅熱力令到飯香好突出估唔到唔係燒肉都咁正!最後食埋個甜品Tiramisu大家都
啱啱趕完一個大project
決定同男朋友去慶祝一下!

餐廳裝修得好有情調
昏暗嘅燈光令人覺得好relax
同因為係星期五嘅關係

Happy Friday點可以冇酒
所以我地叫左支Goheung Yuja Wine
酒精濃度12%
入口有酸酸甜甜嘅柚子味
所以好易入口 👍🏻
微醺嘅感覺更暢快~

男朋友另外叫多杯柑橘梳打
賣相都一流

頭盤有季節沙律同醬油盛合
醬油盛合有六款小食
除左醬油蝦同芽菜之外
其他小食可以無限Refill🤩

之後到重頭戲!
一大盤牛小排、豬梅肉、五花肉同肉眼!
份量十足!

食燒肉我一般都會先試原汁原味
之後再揀唔同嘅醬汁試
呢度除左有不同醬汁
仲有好多唔同配料
例如有生菜、青瓜、甘荀或者紫蘇葉
每種都有不同風味!
牛小排同肉眼都very nice😍

食到咁上下
侍應就送上八爪魚窩飯
石鍋嘅熱力令到飯香好突出
估唔到唔係燒肉都咁正!

最後食埋個甜品Tiramisu
大家都非常滿足
呢個韓式steak omakase真有驚喜❤️
2023-04-21
2023-04-25 494 瀏覽
餐廳走高質韓式扒房路線,門口放置了自家熟成牛肉櫃,餐廳以黑色為主調🖤既型格又有情調。卡位坐得舒適,環境十分適合約會或慶祝🎊前菜由機械人送上🤖有小魚乾🐟薯仔🥔泡菜、醃蘿蔔等,帶點微辣,十分開胃🤤仲可以Refill 🔸 Steak Omakase Selected Cuts ($720p.p)🔹醬油盛盒  第一次食醬油蝦及帶子經已回味無窮🦐大大隻醬油蝦鮮嫰多汁,蝦膏甘甜,仲有好多蝦籽😍帶子食落鮮甜入味, 口感軟糯🔹季節沙律新鮮的沙律菜🥬伴上酸酸甜甜的醬汁,感覺清新開胃選用美國最高吸別的Prime steak,經過45日熟成,油脂水份得以風乾及發酵💦内裏水分不易流失,肉汁被鎖實。店員幫忙燒令到火喉控制得最好,每燒完一款肉亦會換網。🔹肉眼肉眼牛味濃郁甘香🥩加上迷迭香一起燒,味道更香更有層次,味蕾極緻享受🔹牛小排 牛小排油花分佈均勻🐮牛肉汁濃郁,食物落軟嫩。🔹五花肉五花肉肥瘦相隔,燒到同樣脆香🐷經過燒烤後逼出油脂,油香滿溢,再配上生菜🥬蘿蔔🥕青瓜🥒大醬等,能平衡五花肉的油膩感😋🔹豬梅肉 經過熟成程序的豬梅肉,不需添加任何調味味道已經很足夠,食落口感柔軟,亦很juicy.🔹菠蘿及蘑菇作爲配角的野菜

🔹醬油盛盒
醬油盛盒
🔹季節沙律
新鮮的沙律菜🥬伴上酸酸甜甜的醬汁,感覺清新開胃

🔹肉眼
🔹牛小排
牛小排油花分佈均勻🐮牛肉汁濃郁,食物落軟嫩。

🔹五花肉
五花肉
🔹豬梅肉
🔹菠蘿及蘑菇
作爲配角的野菜亦絕不欺場,燒菠蘿鮮甜多汁🍍大蘑菇鮮香味美🍄

🔹八爪魚飯
店員先將海鮮醬汁倒入撈勻,帶點香辣味。八爪魚新鮮🐙食落爽脆味道濃郁,份量亦很多,加上飯焦帶點焦香,每一啖口感十分豐富。
🔹是日精選甜品
是日為米酒Tiramisu🍰采用韓式米酒,帶點米酒香,入口鬆軟creamy
🔹 Goheung Yuja Wine
食燒肉又點少得酒!柚子甜度適中🥂為酒帶來清新不酸的感覺,食燒肉可以解膩一流。
Goheung Yuja Wine
五花肉
Goheung Yuja Wine
  • 醬油盛合
  • 熟成牛肉
  • 韓國五花肉
  • Steak Omakase
2023-04-23 50 瀏覽
「高級韓式熟成烤肉❤️」最近和朋友去了一家灣仔的高級韓式扒房,主打熟成牛排🥩和烤肉,全程有專人服務,不用自己動手🙈,還是我人生中吃過最豐盛和最飽的omakase😂😂餐廳環境很有情調,位置寬敞,最近小店還推出了全新的熟成鴨肉套餐,以法國鴨胸和法國鴨腿為主,十分稀奇和有心思,畢竟熟成烤肉在香港已經難得一見。有興趣的朋友可以試一試❤️Steak Omakase Selected Cuts $720/pp✨Appetizers (季節沙拉&醬油盛合)你有見過前菜就能吃飽的餐廳嗎🤣這家小店可以滿足你!前菜包括韓式泡菜,涼拌豆芽菜,醃蘿蔔,小魚乾,這些都可以無限添加,除此之外還有油醋汁沙律碗和韓式醬油牡丹蝦和帶子,牡丹蝦裡面有超多蝦籽,醃製的超級入味,肉質肥美多汁🥹✨House Dry-aged Steak Omakase這個主菜包括了牛小排,豬梅肉,肉眼牛排和五花肉,擺放在木盤中非常精緻,店員先一一介紹,並告訴我們由瘦到肥的次序來依次進行燒烤,很有耐心🙈✨牛小排吃進去油脂不多但是口感很有咬勁,軟嫩的薄薄的一片吃起來口感很棒✨豬梅肉第二個烘烤的是豬梅肉,這個是厚切的,經過熟成後肉質是更加柔軟多汁,搭配

「高級韓式熟成烤肉❤️」

✨Appetizers (季節沙拉&醬油盛合)

✨House Dry-aged Steak Omakase

✨牛小排

✨豬梅肉
第二個烘烤的是豬梅肉,這個是厚切的,經過熟成後肉質是更加柔軟多汁,搭配上生菜和大醬吃很有韓國風味

✨肉眼牛排
印象最深刻的是肉眼牛排🥩,店員會細心地問你想要的熟的程度,我們選擇了7成熟,店員很仔細地用中小火慢慢烤,又一塊塊切開🥹,肉質是比一般的更柔軟多汁,掌握的火候讓他更鎖住水分🥰細膩

✨五花肉
最後一個是五花肉,店員告訴我們這個是油脂最多的🤣,本來沒有想像他有多好吃,但是店員用專業的技術把它烤成了焦香微脆🥰的程度,吃進去是脆脆的口感🥰
搭配生菜吃會更清爽解膩

✨Treasure of The Sea (八爪魚飯
除了大量烤肉以外,這個套餐還有一個石鍋八爪魚拌飯,八爪魚口感爽脆,份量慷慨,店員會幫你加入韓式辣醬然後攪拌,有飯焦脆脆的口感,很是酸辣開胃😝

✨Sweet
三米酒提拉米蘇,冰凍後的口感吃起來像雪糕一樣,發揮正常

✨Drink
荔枝梳打$42 &柑橘梳打 $55
兩杯裡面是真的有新鮮果肉😳,荔枝soda 會比較甘甜可口,而柑橘🍊會帶有一些酸甜滋味,但是整體也是偏甜清爽的
  • 韓式前菜
  • 是日熟成牛肉
2023-04-22 51 瀏覽
Budget $1000/1STEAK OMAKASE set-Seasonal SaladAlways good to start with some greens Love the seasonal salad which is fresh and well seasoned -Ganjang SyeongheoIf you are looking for something exoticGo for this Soy Sauce Marinated seafood platterthe scallop is mild and good for those who has never tried the raw marinated dish Prawn is absolutely must try for those bold souls who are looking for something etherealHOUSE DRY-AGED STEAK OMAKASE-Chuck Tail FlapMy favourite kinda cuta boneless Chuck Ri
Budget $1000/1

STEAK OMAKASE set

-Seasonal Salad

-Ganjang Syeongheo

HOUSE DRY-AGED STEAK OMAKASE

-Chuck Tail Flap
My favourite kinda cut
a boneless Chuck Rib Meat
coming from the short rib of the Chuck
It is moist, tender and richly flavored

-Pork Belly
succulent and flavorful
served in small portions
You will be amazed by its versatility, flavor, and texture

-Pork Collar Butt
steaks cut from the shoulder of the pig
It’s chewy and best to wrap with cabbage

-Rib Eye
Served at medium rare
You can truly taste the flavour developed from the aged process
It’s meaty gamey and full of texture

TRESURE OF THE SEA

-Octopus With Rice
Love the Korean rice which is almost al Dante
The spicy sauce lifted my appetite and I couldn’t believe I can finish the entire bowl after all those meats

SWEET

-Daily Special Dessert
2023-04-22 47 瀏覽
滋滋滋滋滋滋滋滋看著鴨油在鴨皮上跳舞好治癒!· ‑ ‒ – — ‒ – · 熟成和牛很常吃到但熟成鴨肉倒是初體驗貊炙是灣仔區的名氣韓式扒房主打是omakase熟成牛餐牌上看到的款式大概是around 28-45日不等是恰到好處的熟成時間至於熟成鴨肉細問下大概二十天左右仔細想,如果再放久一點大概就變成中式臘鴨了吧細思極恐這套餐鴨成了主角來自法國🇫🇷的鴨腿、鴨胸與鴨心另有一小份熟成牛小排稍稍滿足了韓牛控對牛的熱愛鴨腿很肥美頭一次吃即燒的熟成鴨肉鴨皮燒得微焦,邊沿位微捲油花不停從鴨皮下溢出鴨油與肉香撲鼻另外鴨胸燒過後仍得嫩包上紫蘇葉吃就沒有很膩至於熟成牛小排肉質較稔想當然是預料之中牛味濃厚包生菜再加入前菜小碟的配料再有makgeolli 加持Bartender約14%是令人能愈起愈放鬆的濃度❤️幸好甜品的tiramisu與雪糕都沒有酒不然可能就要微醺Tiramisu 要給個大讚非甜點店卻做出個水準作誠意可加👍🏻

滋滋滋滋滋滋滋滋

餐牌上看到的款式大概是around 28-45日不等
是恰到好處的熟成時間
至於熟成鴨肉
細問下大概二十天左右
仔細想,如果再放久一點
大概就變成中式臘鴨了吧
細思極恐

這套餐鴨成了主角
來自法國🇫🇷的鴨腿、鴨胸與鴨心
另有一小份熟成牛小排
稍稍滿足了韓牛控對牛的熱愛
鴨腿很肥美
頭一次吃即燒的熟成鴨肉
鴨皮燒得微焦,邊沿位微捲
油花不停從鴨皮下溢出

Tiramisu 要給個大讚
非甜點店卻做出個水準作
誠意可加👍🏻
2023-04-22 468 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗灣仔調查呢間韓式扒房,餐廳主打熟成牛肉omakase,食物高質,店員會幫忙燒,服務周到🥩Steak Omakase Selected Cuts $720/位 (2位起)🍽️Appetizers🥔前菜五小碟 |🥗季節沙律 |🦐醬油盛合📸表示前菜五小碟分別有泡菜,魚乾,薯仔,蘿蔔同海鮮辣拌芽菜,紅色碟嘅前菜可以refill,季節沙律大大碗,醬油盛合有醬油蝦同帶子,淨係前菜都已經好豐富🙋🏻‍♂️表示前菜五小碟之中,蘿蔔口感爽脆,辣拌芽菜入面有蝦肉同魷魚,食落微辣,沙律用上黑醋調味,清新開胃,醬油帶子口感軟腍,醃得入味,醬油蝦好大隻,食落爽口彈牙,入面有好多蝦籽,有驚喜🥩House Dry-aged Steak Omakase🐄牛小排|肉眼 🐖五花肉|豬梅肉📸表示盤肉好大盤,好豐富,擺盤好吸睛,睇見好興奮,呢度要重點講吓個肉眼,佢係用咗乾式熟成方法處理,級別為Prime,係美國牛肉最高級別,喺25/2開始熟成,到11/4熟成完可以食用,熟成期約1.5個月,11/5前為最佳食用日期🙋🏻‍♂️表示個牛小排油花好靚,肉質嫩滑,肉眼口感嫩滑,味度濃厚,五花肉燒到金黃色,食落焦脆好香口
前菜
醬油盛合

🍽️Appetizers
🥔前菜五小碟 |🥗季節沙律 |🦐醬油盛合
熟成肉眼
House  yDry-aged  Steak  Omakase

🥩House Dry-aged Steak Omakase
🐄牛小排|肉眼 🐖五花肉|豬梅肉
🙋🏻‍♂️表示個牛小排油花好靚,肉質嫩滑,肉眼口感嫩滑,味度濃厚,五花肉燒到金黃色,食落焦脆好香口,豬梅肉半肥瘦,食落好有咬口,啲肉燒完可以用附送嘅配菜包起嚟一齊食,減低油膩感,亦可以點柚子辣醬或芝麻鹽嚟調味

🌊Treasure In The Sea
🐙八爪魚飯
📸表示個八爪魚飯用石鍋裝住,有蔥,炸蒜,蛋絲做配料,配上韓式辣醬汁,店員會幫忙攪拌個飯,服務夠貼心
🙋🏻‍♂️表示個飯食落惹味有少少焦香,八爪魚口感彈牙,味道鮮甜

🍭Sweet
🍰是日精選甜品
📸表示個甜品係米酒Tiramisu,細細件賣相精緻
🙋🏻‍♂️表示個Tiramisu食落好軟熟,米酒味唔會好重,口感好rich
柑橘梳打|柚子檸檬梳打
🍊柑橘梳打 $55|🍋柚子檸檬梳打 $50
📸表示兩杯梳打都有大大片生果做裝飾,顏色好搶眼
🙋🏻‍♂️表示杯柑橘梳打飲落好fresh好清新,柚子檸檬梳打飲落甜甜地又好fruity,呢兩杯梳打好適合食咗燒肉用嚟解膩

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
前菜
醬油盛合
柑橘梳打|柚子檸檬梳打
2023-04-21 48 瀏覽
餐廳環境好,桌台面積大,即使是吧台都很舒服。食物美味,尤其是大醬湯,感覺去首爾吃到的大醬湯都沒有這裡的美味。一百個推薦,只可惜最近不知是否因為天氣變熱,餐牌上很久沒有見到大醬湯了。

2023-04-20 134 瀏覽
餐廳內有機械人送餐, 真係講韓文架😋 잘 먹겠습니다!!!!! 🥢APPETIZERS沙律菜新鮮而且加左醋變得好開胃醬油蝦、帶子蝦好大隻仲有好多蝦籽, 醬油同平時食到既好唔同, 辣味佔既比重多啲!! 所以食落會覺得醬油蝦既味比較出眾, 而帶子好爽口彈牙👍🏻🥢STEAK OMAKASE 呢度既燒肉都係主打Dryedge類, 最矜貴既位係最少要風乾 40-45日, 最主要肉本身肉汁保存到肉質嫩而飽和!! 分別有牛小排、美國肉眼、五花肉、豬梅花肉, 熟成會保存到嫩而鎖汁肉質!! 豬梅花肉燒完好似叉燒, 五花肉味道有啲似Parma Ham, 沾大醬食又另一番風味😋員工會幫忙燒, 另外想讚下佢個大醬, 唔會逃得到我地韓國菜嚴謹味蕾😂 覺得佢係自家調教過, 比起平時大醬無咁重大醬味多左份甜味!! 啲菇同菠蘿燒黎食可以平衡返降低膩感🙊🥢Octopus With Rice鮮味八爪魚片加埋辣醬一齊撈, 唔會辣但好惹味!! 最正係個底有少少飯焦, 真心超飽🙈🥢生米酒Tiramisu夠凍有啲微雪糕感, 都重咖啡香味!! 🍹柚子檸檬梳打 $50🍹柑柚梳打 $55兩款都好適合燒肉時時候飲, 味道帶酸酸甜甜

🥢APPETIZERS
沙律菜新鮮而且加左醋變得好開胃

醬油蝦、帶子

🥢STEAK OMAKASE

🥢Octopus With Rice

🥢生米酒Tiramisu
夠凍有啲微雪糕感, 都重咖啡香味!!

🍹柚子檸檬梳打 $50
🍹柑柚梳打 $55
兩款都好適合燒肉時時候飲, 味道帶酸酸甜甜
2023-04-13
15 分鐘 (堂食)
2023-04-19 72 瀏覽
見到朋友食完影嘅相好吸引就bookmark咗, 不過食完又冇我想像中咁滿足, 服務幾好全程唔洗郁手自己燒, 生熟剛好味道尚好, 但試過就夠想食多D牛同唔想食米飯就冇揀到dry age set, 可能咁樣冇大家講到咁好食季節沙律都係最基本嘅油同醋撈埋, 反而想追加泡菜先知只有左邊3碟可以refill, 上枱又冇講清楚有D失望😐醬油牛𦟌 - 好薄, 極平庸和牛生牛肉 - 即時係你面前撈好, 份量細D但調味適宜食完就會送上主角和牛拼盤, 會跟生菜籃, 不過牛同菜就唔算好夾, 會蓋過牛味唔似五花腩咁足油脂, 同埋本身已經會燒蔬菜間場, 更顯菜籃雞肋和牛肉眼 / 和牛西冷 / 和牛牛柳  - 食到唔同部位嘅分別, 3款唔算好重牛味, 2人份量嚟講都幾唔夠喉牛肉海帶湯 - 碎牛味精湯 是日甜品 - 米酒tiramisu, 米酒唔突出但OK佢地drink menu會寫Makgeollia係碗, 都幾易誤會係講緊細碗, 花生味更加只係原支上枱, 字眼有待改善

醬油牛𦟌
醬油牛𦟌 - 好薄, 極平庸
和牛生牛肉
和牛生牛肉 - 即時係你面前撈好, 份量細D但調味適宜
和牛肉眼
和牛西冷
和牛牛柳
牛肉海帶湯
牛肉海帶湯 - 碎牛味精湯
是日甜品 - 米酒tiramisu, 米酒唔突出但OK
和牛肉眼
和牛西冷
和牛牛柳
🔥Dry-Aged Set $680/位🔥傳統前菜熟成20天法國鴨胸法國鴨腿熟成牛小排鴨心鴨腎泡菜鴨肉飯🍹柚子檸檬梳打 $50🍵茉莉花水果綠茶 $78🍰Cheese Cake $68☕️Tiramisu $75🔸做左就嚟30年人都未聽過鴨肉可以熟成再玩埋全鴨宴韓燒,咁得意嘅嘢,我呢個鴨肉控一定要去試!!🔸我先燒咗個牛小排先,肉質結實加上油脂多,入口香味四溢!然後慢慢享受四款鴨嘅部位👍🏻熟成嘅嘅鴨胸同平時最大分別係唔係靠個「煙」味,而係利用熟成達到更肉味香濃嘅鴨肉味道;鴨腿方面鴨皮燒得香脆,入口滋味十足;而兩款內臟入面個人大愛鴨心❤️🔸飲品方面茉莉花水果綠茶嘅水果量好足,令到個茶味道層次昇華!柚子檸檬梳打甜度適中👍🏻🔸以一間主打韓燒嘅餐廳嚟講,佢地甜品質素好驚喜😍Tiramisu非常大件,好Creamy同埋咖啡味足;芝士蛋糕穩打穩紮,芝士味濃香😎
🔥Dry-Aged Set $680/位🔥

🍵茉莉花水果綠茶 $78

🍰Cheese Cake $68
☕️Tiramisu $75

2023-04-16 408 瀏覽
燒肉omakase,唔一定係日式獨有,其實韓式燒肉都可以食得好fine,灣仔有間好啱撐檯腳嘅韓式燒肉,服務品質都一流呢set最少兩人消費,上餐前先上韓式前菜,有泡菜、大根、薯仔同海鮮拌芽菜。全部都好爽口醒胃,食完仲可以fill打頭炮係季節沙律同醬油盛合。季節沙律爽脆新鮮,食落嗦嗦聲醬油盛合係醬油蝦同醬油帶子,醃得好入味同有幾分辣,超有肉地勁滿足跟住就到四大台柱—牛小排、豬梅肉、五花肉同埋肉眼。原本諗住自己燒,點知原來會有專人服務,佢地燒得好熟練。用迷迭香墊住牛小排燒,草香幽幽,肉味入口香化豬梅肉要啲時間燒,厚切具質感,連埋蔬菜組合一齊食,爽口彈牙,配菠蘿食解膩開胃五花肉燒到金黃脆邊,係肉類界薯片,食唔停口最後係Prime級嘅45日熟成肉眼扒,肉汁水分緊扣肉扒深層經火一燒解開封印,肉香入口爆開,太美妙喇食完燒肉就食八爪魚飯,仲要係鍋飯,專人撈飯同裝飯,拌以蜜糖泡菜醬,加埋靚飯同片片八爪魚,美味無比呢個set最後一道就係是日精選甜品,今次係米酒tiramisu,超軟超有酒香。仲有柑橘做伴餐生果,甜甜地好消滯食燒肉配酒會完整件事,花生味嘅農酒甘香渾濁,由於屬於新酒,酒精成份唔高,放心盡情飲仲

打頭炮係季節沙律同醬油盛合。季節沙律爽脆新鮮,食落嗦嗦聲

STEAK OMAKASE SELECTED CUTS

五花肉燒到金黃脆邊,係肉類界薯片,食唔停口

最後係Prime級嘅45日熟成肉眼扒,肉汁水分緊扣肉扒深層

經火一燒解開封印,肉香入口爆開,太美妙喇

Sejong Jeju UDO Peanut Makgeollia

特上蜂蜜生米酒

仲有加咗蜂巢嘅農酒,更提出發酵香氣,酸酸甜甜又有儀式感,飲完再嚟支still water,中和吓酒氣
2023-04-15
STEAK OMAKASE SELECTED CUTS
特上蜂蜜生米酒
  • 韓式前菜
  • 韓國五花肉
  • 季節沙律
  • 甜品
2023-04-15 60 瀏覽
全港首間高質韓式扒房✨貊炙 MEAK JEOK ✨佢哋嘅Dry aged OMAKASE好吸引,而且仲有專人可以幫我哋燒烤埋添😍即刻約埋一樣咁鍾意食肉嘅閨蜜一齊去試試😋原來呢度送餐係有機械貓幫手,真係好得意呀😻店員介紹咗佢哋嘅韓國蜂巢米酒俾我哋,每隻碗裏面都有一小磚蜂巢,淋上米酒後每一啖都飲到清甜嘅蜂蜜味道。真係好好飲呀!🫶🏻前菜方面有好新鮮嘅韓式野菜沙律同埋大大隻嘅醬油蝦同帶子,前者蝦頭勁多膏仲有埋蝦籽,肉質爽甜,後者大大粒啖啖肉好滿足!而其他韓國小菜(泡菜、醃蘿蔔、小魚乾、醃魷魚、涼拌大豆芽)都充滿傳統地道風味😻主角Dry aged OMAKASE擺盤好靚,每一款肉類都好新鮮😻一定要大讚呢度嘅服務真係好好👍🏻店員好友善親切,細心地問客人鍾意幾多成熟然後幫手燒烤,食完第一轉之後就會再過嚟燒第二轉,所以每一次都可以食到熱辣辣嘅烤肉😋我哋都好鍾意牛小排,肉汁豐富而且牛味濃郁!Dry aged嘅肉眼同豬梅肉本身已經有少少咸味,原汁完美都已經好正,再加醬料包生菜食又係另一種味道,五花腩雖然邪惡,但係有油脂燒走晒之後好香口,送酒真係冇得彈😍八爪魚石鍋飯個底仲有卜卜脆嘅飯焦,配埋海鮮醬撈勻一齊食

原來呢度送餐係有機械貓幫手,真係好得意呀😻

八爪魚石鍋飯個底仲有卜卜脆嘅飯焦,配埋海鮮醬撈勻一齊食鹹香又惹味😋最後嘅生米酒Tiramisu味道甜甜地仲帶有米酒香,真係好特別呀!值得下次再嚟encore🥰
2023-04-12 53 瀏覽
話咁快去到孕期最後一個月,臨生之前再同老公食返餐好西😆今次揀左好有水準嘅燒肉餐廳~.📍貊炙.💫Steak Omakase Set ($720/person)🥗季節沙律 - 新鮮沙律菜配上酸酸甜甜嘅黑醋汁,好夾好好食~🦐醬油盛合 - 係醬油蝦同醬油帶子啊😍😍隻蝦好大隻,見住老公食好多羔又好肥美,試左一粒醬油帶子好鮮甜好入味,少少辣食落幾好味🤭🥩燒肉拼盤 - 全部都係dry-aged肉類,有牛小排、豬梅肉、五花肉同肉眼,有員工幫忙燒,肉質燒完都仲好淋好juicy,點少少鹽已經好出色🤤五花肉可以配埋生菜同味噌醬一齊食,我覺得無咁油膩😆拼盤除左肉,仲有啲菇同菠蘿可以平衡返👍🏻🍚八爪魚飯 - 韓式石頭窩飯,鋪滿八爪魚片,加埋個辣醬一齊撈,好香而且有少少飯焦,一人一碗啱啱好啊🤭🍰生米酒tiramisu - 又一樣有得睇無得食嘅野🥲不過老公話好正,佢好夠凍好似食緊雪糕咁~🍹柚子檸檬梳打 ($50) - 酸酸甜甜最啱燒肉飲,又解渴又好味😋🍸柚子酒 ($110) - 老公點左呢杯柚子酒,易入口,餐廳店長都推介飲呢杯中和下燒肉嘅膩感~
📍貊炙